[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 395
113
Valami tényleg nem stimmel:

Opció 1: az orosz sereg ennyit tudott, a hülyeség, a rossz szervezés, motiválatlanság, rossz felszerelés, rossz haditervek, gyenge felderítés, légierő rossz alkalmazása, logisztikai problémák, nem reagáltak az új kihívásokra (nagyszámú ATGM), stb....summa summarum besültek, felkészületlenek, nem szuperhatalmi szint.

Opció 2: A kezdeti részeredmények után rendezik a soraikat, és készülődik a sokkal erősebb fázis - az elsőben azért "humánusabbak" voltak, tekintve, hogy nem lőtték ki a közműveket, nem lőtték a polgári lakosságot (amit azért most sem úgy megy mint anno Budapesten 1945' 1956') - és most majd lesöpörnek mindent.

Opció 3: nem támad, próbál tárgyalásra kényszeríteni az orosz (ismerjék el Krímet, a független keleti tartományokat, ne legyenek NATO tagok) Bár Zelenszkij ezt gáncsolja ahol tudja, aki békét akart a delegációból azt az SZBU kiiktatta.

Opció 4: valójában csak rosszul látjuk, és ahol bele mennek egy ekkora és ilyen népes ország totális elfoglalásába, ahol rendezett reguláris erők vannak nagy számban, nyugati segítséggel, na ott ez nem is mehet gyorsabban. (többször felhozott példa a kisebb Irak 40 nap volt us-nak úgy hogy nem néztek semmit, bombáztak előtte ami belefért). A zsákok készülnek, utánpótlás akadozik, óriási lehet a veszteség az uki oldalon is, szóval csak idő kérdése. A nagyvárosok, és a hadsereg kb 80-90%-a keleten lehet, szóval, ha itt ledőlnek a bástyák akkor Csapig nem sok minden akadály lesz (Kivéve Kijev).

De azért az ukrán (értsd mindenki aki támogatja, mert ez teljesen túlmutat már Ukrajnán) valós helyzetet sem látjuk. Azért nem az ukránok állnak jobban.

Szerintem
1-es látszik valószínűnek.
A 2-es nem opció, a támadás kifulladt. Ezért nem tud milliós városokat ostrommal bevenni.
A 3-as nem opció, kevés az ereje, nagyok a veszteségei, szorul a gazdasági hurok. Ezért fenyegetőzik, kapkod.
A 4-es nem opció, mert ez a kettes lenne.

Az ukrán lakosságot Putyin most kovácsolja nemzetté. Az ostoba.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
T

Ahol gondolom "intelligens" biofegyvereket kutattak, az oroszok kiírtására.
:rolleyes::rolleyes::rolleyes:
Nézd, értem, hogy ezt a melót is el kell végezze valaki. Sír a gyerek. A lakást, autót is törleszteni kell.
De valahogy meg kéne szűrni az agitprop anyagot, amit szórni kell. Ez az orosz népnek kell, nem a kelet-európainak, mert ezek nagyjából viccként kezelik.
A külföldi biolaborokban az USA valószínűleg olyan Gain of Function típusú kutatásokat végez mint amit pl a hírhedt Wuhani laborban. Ugye ezek a kutatások az USA-ban be vannak tiltva, de sajnos túl csábító a lehetőség és ezért aztán mégiscsak játszadoznak ezzel. Sajnos sosem fogjuk már 100%-os bizonyossággal megtudni, hacsak nem valami résztvevő 15-20 év múlva a halálos ágyáról ki nem tálal majd (már HA tényleg laborban előállított vírus), de lehetséges hogy a COVID épp egy ilyen GOF research eredménye.
A helyzet az, hogy a laborok léteznek és nem igazán tudni pontosan mi is folyik ott.
Őszintén szólva én is aggályosnak tartom, hogy Pandora szelencéjével játszadoznak USA pénzből és megbízásból, de azért jó messze amerikától. És megértem az orosz aggályokat is, hiszen elég sok ilyen labor pont egykori szovjet tagköztársaságok területén működik épp Oroszország határai mentén...
 
W

Wilson

Guest
Az ukrán fegyveres erők likvidálták az orosz tábornokot

Vitalij Geraszimov, az RF fegyveres erőinek vezérőrnagya

Az ukrán fegyveres erők likvidálták az orosz tábornokot..​


Az ukrán fegyveres erők megsemmisítették az orosz hadsereg vezérőrnagyát.

A Katonaság a GUR MOU -ra hivatkozva számol be róla .

A titkosszolgálat jelentése szerint Vitalij Geraszimov vezérőrnagyot Harkiv közelében ölték meg. A Központi Katonai Körzet 41. hadseregének vezérkari főnöke és első parancsnokhelyettese volt.

Vele együtt az orosz hadsereg több magas rangú tisztje is megsebesült.

Vitalij Geraszimov részt vett a második csecsen háborúban és a szíriai orosz hadműveletben.

Kitüntetést kapott "a Krím visszatéréséért".


"Ezt az információt Ukrajna Védelmi Minisztériumának Hírszerzési Főigazgatósága szerezte meg a kommunikációs eszközök lehallgatásából származó adatok alapján ."


 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 681
8 655
113
A lakosság menekülne, szabadulna.... ha a nácik engednék... pl Mariupolból a "sajátjaik" lövik fejbe az ukrán civileket, ha "megfutamodnak".

Az oroszok rendre humanitarius foyosókat nyitnak,csak az ukránok blokkolják vagy negligálják...

.... nyilván... ha elvonulnak a civilek, megszöknek az élőpajzsnak szánt embertömegek az ukránok igen csak nagy hátrányba kerülnek.

Undorító patkány módon harcolnak az ukránok, a civileket direkt maguk elé rántva... iskolákba, óvodákba ássák be magukat... nem férfiak ezek, csak köpedelem, gyáva senkik.
Az oroszok nyilván ezt mondják. Hogy ebből mennyi igaz az már más kérdés, azért a kremlt se kell félteni... Amúgy meg a városi harc az ilyen. Ezzel számolniuk kellett volna az oroszoknak amikor támadást indítottak.
 
  • Tetszik
Reactions: Árpicsek

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 681
8 655
113
Honnan veszed ezeket az információkat? Itt egy csomó szem nézi a térképeket, bújja az internetet, és nem megyünk ötről a hatra: mi is a való helyzet. Milyen forrásaid vannak. Segíts a fórumnak "okosodni"!
Valamelyik cikkben vagy videóban is mondták. Talán még itt a fórumon is ezt olvastam.

Egyes térképek ábrázolnak ilyen orosz csápokat az utak mentén. Az pont ezt a fajta előrenyomulást ábrázolja. Más térkép meg írja hogy orosz jelenlét van, de nincs elfoglalva terület. A kifogyó üzemanyag és élelmiszer is erre enged következtetni az oroszoknál. Utánpótlást azért csak küldtek az oroszok, a nélkül a halálba küldenék csak a katonáikat. Viszont mivel nem tisztították meg rendesen a területet, ezért az utánpótlás már könnyű célpont volt az ukránoknak és részben ezért alakulhatott ki üzemanyag és élelmiszer hiány.
 

meister.proper

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 604
1 918
113
Valami tényleg nem stimmel:

Opció 1: az orosz sereg ennyit tudott, a hülyeség, a rossz szervezés, motiválatlanság, rossz felszerelés, rossz haditervek, gyenge felderítés, légierő rossz alkalmazása, logisztikai problémák, nem reagáltak az új kihívásokra (nagyszámú ATGM), stb....summa summarum besültek, felkészületlenek, nem szuperhatalmi szint.
ha Aleppó Oroszlánja, vagy Groznij Botondja meghal, es nem o az egyeduli ilyen fotiszt, akkor ott minden van, csak eppen szemelyi vedelem nincs.

ha szemelyi vedelem nincs, akkor a valosagban semmi sincs, hiszen a szemelyi vedelem az az alap, arra kell hogy felepuljon minden egy modern seregben.

miert kell a frontvonalon lennie egy vezenylonek? elvileg a kapott parancsok vegrehajtasaert az arcon levok a felelosek. barmelyik seregnel, ha a fronton kell tevekenykednie a vezenylonek, az mar hiba.

ez nem a regmult, hogy a vezenylonek kell elol harcolnia.

ha meg a tamado ek mogott kaptak el, akkor meg mennyire vedtek a felderitestol? a muholdaktol? az elektronikus felderitestol? a csaliautok nem mukodtek?

igy is kapott mar egy par pofont, a sziriai csodabombazok egyre masra potyognak le, potlasuk kerdeses, a lelott Minyok helyere is majd jonnek az aligatorok, ja, szankciok nelkul sem sikerult meg a generaciovaltas, nemhogy szankciokkal, az Armata meg egyeb szuperprojekteket szerintem meg evtizedekig maketteken fogjak kielni, nem beszelve a hiperszonikusokrol.

Szegeny medvek, meg 2050-ben is hadrendben lesznek.
 
  • Tetszik
Reactions: SirHiggins

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Van egy olyan sanda érzésem, hogy a nyugat most látja el a jövőre nézve a ruszki sereget korszerű páncéltörő és egyéb eszközzel. Nehogy oda jusson, hogy azzal a bottal fogják ütni, amit ő szállított!

Mert mi van akkor, ha a ruszki csak arra vár, hogy a fincsi cuccok beérkezzenek ukrán területre és aztán hopsz, nyugatról bezárja a zsákot ;) . Innen már csak az ukri hadsereg lefegyverzése van hátra és a több ezer modern eszköz megszerzése.
Erre ott nyugaton a nagy felindulásuk közepette nem gondolnak????? :eek:
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 289
13 718
113
A külföldi biolaborokban az USA valószínűleg olyan Gain of Function típusú kutatásokat végez mint amit pl a hírhedt Wuhani laborban. Ugye ezek a kutatások az USA-ban be vannak tiltva, de sajnos túl csábító a lehetőség és ezért aztán mégiscsak játszadoznak ezzel. Sajnos sosem fogjuk már 100%-os bizonyossággal megtudni, hacsak nem valami résztvevő 15-20 év múlva a halálos ágyáról ki nem tálal majd (már HA tényleg laborban előállított vírus), de lehetséges hogy a COVID épp egy ilyen GOF research eredménye.
A helyzet az, hogy a laborok léteznek és nem igazán tudni pontosan mi is folyik ott.
Őszintén szólva én is aggályosnak tartom, hogy Pandora szelencéjével játszadoznak USA pénzből és megbízásból, de azért jó messze amerikától. És megértem az orosz aggályokat is, hiszen elég sok ilyen labor pont egykori szovjet tagköztársaságok területén működik épp Oroszország határai mentén...
Ezt a filmet a biolaborokkal már láttam Irak kapcsán...
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 681
8 655
113
A külföldi biolaborokban az USA valószínűleg olyan Gain of Function típusú kutatásokat végez mint amit pl a hírhedt Wuhani laborban. Ugye ezek a kutatások az USA-ban be vannak tiltva, de sajnos túl csábító a lehetőség és ezért aztán mégiscsak játszadoznak ezzel. Sajnos sosem fogjuk már 100%-os bizonyossággal megtudni, hacsak nem valami résztvevő 15-20 év múlva a halálos ágyáról ki nem tálal majd (már HA tényleg laborban előállított vírus), de lehetséges hogy a COVID épp egy ilyen GOF research eredménye.
A helyzet az, hogy a laborok léteznek és nem igazán tudni pontosan mi is folyik ott.
Őszintén szólva én is aggályosnak tartom, hogy Pandora szelencéjével játszadoznak USA pénzből és megbízásból, de azért jó messze amerikától. És megértem az orosz aggályokat is, hiszen elég sok ilyen labor pont egykori szovjet tagköztársaságok területén működik épp Oroszország határai mentén...
Én az amerikaiak helyében biztos hogy valami biztonságosabb helyen csinálnék ilyent. Nem az egyik fő ellenségem határában úgy hogy még háború is van. Másrészt meg szerintem ha ilyen kutatásról van szó, azt simán megcsinálják Amerikában is leszarva a törvényeket. Külföldre vinni ilyesmit felesleges kockázat.

Ugye nyilván azt akarja sugallni az oroszbarát média, hogy itt biológiai fegyvert akartak bevetni az oroszok ellen és ezért jogos az invázió, de ennek meg végképp nem látom értelmét.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Az ukrán fegyveres erők likvidálták az orosz tábornokot

Vitalij Geraszimov, az RF fegyveres erőinek vezérőrnagya

Az ukrán fegyveres erők likvidálták az orosz tábornokot..​


Az ukrán fegyveres erők megsemmisítették az orosz hadsereg vezérőrnagyát.

A Katonaság a GUR MOU -ra hivatkozva számol be róla .

A titkosszolgálat jelentése szerint Vitalij Geraszimov vezérőrnagyot Harkiv közelében ölték meg. A Központi Katonai Körzet 41. hadseregének vezérkari főnöke és első parancsnokhelyettese volt.

Vele együtt az orosz hadsereg több magas rangú tisztje is megsebesült.

Vitalij Geraszimov részt vett a második csecsen háborúban és a szíriai orosz hadműveletben.

Kitüntetést kapott "a Krím visszatéréséért".


"Ezt az információt Ukrajna Védelmi Minisztériumának Hírszerzési Főigazgatósága szerezte meg a kommunikációs eszközök lehallgatásából származó adatok alapján ."


Vitalij Geraszimov rokona a vezérkari főnöknek?
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 289
13 718
113
Szu-34-esek Garmin gps-ekkel tolják. Hol van a GLONASS????
Su-34.jpg

Su-34-In-Syria.jpg

Russia’s Su-34 fly in Syria using American GPS​

 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 395
113
Itt csápol egy réteg az ukriknak, tolja a képtelen ukri agitpropot, belelovallva magát lassan már abba - miközben éppen katlanok alakulnak ki -, hogy az ukrik nyerhetnek, mert jó agitproppal ez van a fősodratúban tálalva, pecig a cél az lenne, hogy minél előbb vége legyen. De az usa libsijei annyira utálják Putyint, hogy ugyan atomot nem kockáztatnának érte, de betenni bármikor betennének neki, így pusztulnak a civilek, az infrastruktúra, minden, csak hogy szopni lássák Putyint. De az meg nem így játszik, és ezzel csak a civilek szopnak. Pedig, ha nincs fegyver, nato hírszerzés, fősodratú agitprop, már rég vége lenne! Mert vége lesz, csak rámennek az ukri civilek, az eu gazdaság, az eu civilek megtakarításai, de cserébe lehetett drukkolni a maci ellenében. Megéri?
A ruszki nem érte el célját:
  • Nem fejezte le az ukrán kormányt.
  • Nem fegyverezte le az ukrán haderőt.
  • Nem foglalta el a fővárost, semmilyen nagyvárost.

Mit is akart még? Ennyit.
Semmit nem ért el, sehol nem tart még.

Viszont:
  • Elveszített több száz harckocsit harcjárművet.
  • Meghalt több ezer orosz fiatal, dezertált a haderő egy része.
  • Súlyos vezetési, ellátási problémák miatt, nehezen alkalmazható a hadereje.
  • Összeomlik az orosz gazdaság, el fog szegényedni Oroszország és lakossága.
  • Egy életre meggyűlölik az orosz népet, szerte a világban.
  • Az ukrán lakosság nem áll a pártjára, még kelet-Ukrajnában sem. Hogy tartaná meg az ilyen területeket? Véráldozattal, éveken keresztül?
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 414
4 450
113
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül