[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

omae

Well-Known Member
2015. július 13.
1 690
2 303
113
sajnálatos tény .. viszont a másik oldal egy egész népet és országot dob oda értelmetlenül .. miben jobb az ?

egyszer írtam már itt hogy nem lett volna-e egyszerűbb Jarost meg a többi faszt lecsukatni, autonómiát adni annak a két területnek,és lemondani a Krímről ?
jött válasz hogy mondjam meg a Jaros-féléknek én .. mondtam hogy nem én vagyok Zelenszkij,nem nekem kell ezt rendezni,de ha elindul a háború ez lenne a legjobb módja hogy elkerüljék ..

most lassan 2 hete tart a háború,és akkor megkérdezem megint nem lett volna jobb ezeket meglépniük ?
Ha csak a szimpla önzés beszél belőlem azt mondom hogy határozottan nem. Nekünk ez így ami történt, még akkor is ha Ukrajna keleti felét elfoglalják a ruszkik, hosszútávon jó. Az első nap írtam hogy nekünk egy pár hetes nagyon intenzív konfliktus lenne a jó ami miatt oroszország 10 15 évre lehiggad és egy csonka gyenge Ukrajna marad ami nem tud nagy játékos lenni Európában.
Ha az Ukránok szempontjából nézzem akkor is az ami történik jobb mintha valami báb kormányt kaptak volna, mert szerintem meg fogják nyerni a háborút. Ezen most sokan fognak röhögni, de nem hiszem hogy oroszország politikailag készen állt erre a háborúra, de gazdaságilag biztosan nem. Ha ez hónapokig elhúzódik, akkor brutális tüntetések lesznek az anyaföldön és szerintem eltávolítják a vovát meg a sleppjét. Lefogadom hogy az oligarchák már most erről sutyorognak.
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
Boki, az iskola amibe jártam. Annak is volt bilológia laborja. Sőt fizika is!
..és igy nyiltan,...aj, jaj, jaj, mi lesz ebből... :D
Nem tudom az ukrán védelmi erőknek hány százalékát adják ki a nacionalisták, de sajnos nem elhanyagolhatót.
Oké, nem a többség. Viszont abszolút kormányzati támogatottságot élveznek -> a kormányzat ezért felelős.
Volt egy becslés az elején, 102-105e fő volt, ha jól emlékszem.
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
Az orosz hadsereg támadó páncélozott járművei Brovary irányban
Az orosz hadsereg támadó páncélozott járművei Brovary irányban

Az orosz katonaság beszélgetését is lehallgatták.

A lehallgatott beszélgetés alapján a 6. ezred veszteséget szenvedett, az orosz ezredparancsnok életét vesztette.

Ha ez igaz akkor ez egy ritka videó egy orosz harckocsi oszlop elleni támadásról drón által közvetített...


Fura, hogy se helikopter, se gyalogság nem kíséri őket. Pedig épp egy településen haladtak át, ahol pontenciálisan bármelyik ablakból vagy kapualjból oldalba vagy hátba kaphatták volna őket bármilyen páncéltörő fegyverrel, a kis távolság miatt akár az olcsóbbik, nem irányított fajtából is, amikből most már ezerszámra van az ukránoknak.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 956
19 264
113
Amíg nem rak valaki magyarázatot mellé, hogy mi értelme lenne vegyi- vagy biológiai laborokat Ukrajnába telepíteni az USA-nak, addig érdemes kamunak tekinteni az ilyen híreket.
Olcsóbb. Nem kötik az amerikai törvények, és elszámolási kötelezettség. Könnyen elérhető nagy számú szláv szövet/genetikai minta, ami hasznos lehet célzottabb fegyverek gyártásánál.

De nincs logikus magyarázat, ha elégszer elmondod a tükör előtt megjelenik Amerika kapitány.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 205
113
Boki, az iskola amibe jártam. Annak is volt bilológia laborja. Sőt fizika is! Ukrajnába szerintem tőbb ezer iskolai biolabor lehet. Ne is beszéljünk az ottani ANTSZ-nek megfelelő laborokról. Csak míg eljutunk oda, hogy ezekben amerikai pénzeléssel biológiai fegyvereket fejlesszenek görönyös az út.
Értem, hogy Amerika pénzel biológiai kutatásokat szerte a világban, de ahogy látom a hozzáértők hozzáslásait, ezeket elég nehéz biofegyver fejesztésekhez kötni.
Hamarabb antibiotikum kutatásokhoz.
De az agitprop narratíva is eléggé önellentmondó. Mindent megsemmisítettek, de mi megtudtuk... Legalább valamilyen kémcsöveket le kéne videózni és azokat mutogatni.
Bár lehet jön majd ez is.
Ha az oroszknak sikerül időben elfoglalni a laborokat Odessában és Harkovban, akkor kiderülhet mivel foglalkoztak . De erre kevés esélyt látok. Másik dolog én nem írtam semmilyen biológia vagy vegyifegyverek fejlesztéséről ezen laborokban-valakivel összekeversz! A posztom-a térkép az Ukrajna területén található 15 amerika által finanszírozott biológiai laboratóriumot szemléltette, hogy melyik városban vannak. Még a laborok is fel voltak osztva:
A: Tudományos kutaóintézetek
B: Egészségögyi és Járványügyi központokra

Tehát az A és B biológiai laboratóriumok voltak szemléltetve a térképen. Erre jöttek a tudatlanok és letámadtak, hogy ez nem igaz, nem léteznek semmilyen amerikai laborok Ukrajnában.

Aztán mindegyik pofára esett mikor Viktoria Nuland elismerte a laborok létezését. :)
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 659
55 331
113
Megkisérlem összefoglalni, bàr sokminden màr elhangzott itt is:
  • Kétségen kivûl vannak az US által fizetett titkos biológikus kutatólaborok Ukrajnàban 2010 óta. Ezen nem érdemes vitatkozni, mert az US ezt elismerte. Azt is, hogy ott veszedelmes fertözò virusokat kutatnak.
    Ezt eleinte az US és EU vehemensen tagadta
  • Az US szenátus kûlpolitikai tanàcsa előtt Nuland kijelentette, hogy Ukrajnában olyan US àltal fizetett laboratoriumok vannak, amelyek nem kerülhetnek az oroszok kezére.
  • Nuland arra a kérdésre, hogy rendelkezik- e Ukrajna biólógiai fegyverekkel, nem azt mondta, hogy nem, hanem, hogy Ukrajna rendelkezik biólógiai fegyvereket kutató intézményekkel amik miatt az US aggódik, hogy azok az oroszok kezébe eshetnek és most azon dolgoznak, hogy megakadàlyozzàk, hogy a kutatàsi anyagok orosz kèzbe kerûljenek.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 552
113

Ha mar ugyis labor a tema...
Amugy a szakik haladgatnak szepen elore.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 205
113
Noha tudásom már - mint anno írtam - elavult harcászati taktikai ismereteken alapul, azért látok néhány dolgot.
0. Hadműveleti tervezés: a politikai elvárásokat SOHA nem szabad a hadműveletek tervezésénél figyelembe venni. A logisztika megszervezése elsőrendű követelmény. Fegyvernemek együttműködésének koordinációja.
1. Járműoszlopok: a járműoszlopok mozgását megelőzik a légi- vagy légi szállítású vagy gyalogos felderítők/biztosítók. Merevszárnyú és/vagy helikopteres támogatás hiánya. Főleg megálláskor. Járműelhagyáskor védő gyalogság hiánya.
2. A légierő használata, illetve NEM használata!
3. Sorállomány a 2. vagy 3. hullámban jöhet! Közvetlen támadó alakulatként nem.
Egyeteértek. Többször írtam ezt én is.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 659
55 331
113
Ha az oroszknak sikerül időben elfoglalni a laborokat Odessában és Harkovban, akkor kiderülhet mivel foglalkoztak . De erre kevés esélyt látok. Másik dolog én nem írtam semmilyen biológia vagy vegyifegyverek fejlesztéséről ezen laborokban-valakivel összekeversz! A posztom-a térkép az Ukrajna területén található 15 amerika által finanszírozott biológiai laboratóriumot szemléltette, hogy melyik városban vannak. Még a laborok is fel voltak osztva:
A: Tudományos kutaóintézetek
B: Egészségögyi és Járványügyi központokra

Tehát az A és B biológiai laboratóriumok voltak szemléltetve a térképen. Erre jöttek a tudatlanok és letámadtak, hogy ez nem igaz, nem léteznek semmilyen amerikai laborok Ukrajnában.

Aztán mindegyik pofára esett mikor Viktoria Nuland elismerte a laborok létezését. :)
Ezek a laborok állitólag 3- as kategóriáujak. ( B+, nem találom, hol olvastam. Elnézést.)
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 205
113
Korabban volt rola szo hogy az egyiknKarpataljan van. Az ungvari, vagy beregszaszi egyetem laborja az egyik. Valami orvosi egyetemi reszlege van. Hogy mi folyik ott mi sem, en azt nem tudom. Lehet valamilyen osztalyu, vagy szintu laborokra vonatkozik ez ahol ezt meg azt lehet csinalni. Vegulis majd kiderul ha katonak szaladgalnak benn es epp videozzak magukat.
Ukrajnában nyilván több tíz kisebb-nagyobb biológiai labor található. Abból a jelentősebbeket , 15 labort az usa pénzeli.
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
Ember, miért fejlesztenének az amik biofegyvert a híresen korrupt Ukrajnában, Oroszország szomszédjában?
Majd arra számítanak, hogy az FSZB/GRU nem épül be, nem szerzi meg a kutatási eredményeket? Ott, ahol 10 milliós oroszajkú kisebbség él, majd nem találnak ügynököt?
Ha tényleg biofegyvert fejlesztettek, akkor az egész orosz hírszerző kollektívát lehúzhatják a klotyón!
Mi lesz az usa következő lépése? Az SSBN-jeiket Kínában fogják fejlesztetni?
Csak a szubjektív véleményem.
1. viszonylag olcsó helyi munkaerő
2. könnyen "kezelhető" erőszakszervezetek
3. szövetségen kívüli terület, laza ellenőrzéssel
4. ténylegesen ellenőrizhetetlen a nemzetközi szervezeteknek
5. nem kell iszlamista, vagy más fundamentalistáktól tartani
6. korrupt helyi kormány védelme alá lehet vonni az egységeket
7. esetlegesen tiltott anyagtok, eszközök, könnyen beszerezhetőek,
8. kísérletek könnyen, észrevétlenül végrehajthatóak, nem kell bejelenteni és beszámolni helyi felettes szerveknek
9. nyilvánosság elöl elzárható, egy keleti, nagy területű országban
10. viszonylag megfelelő infrastruktúra

Egyébként simán el tudom képzelni, hogy fejlesztettek anyagokat, kísérleteztek vírusokkal, stb., de ha el is értek áttörést, azt megsemmisítették és elszállították az USA-ba az eredményeket, minden egyes esemény után.
Fegyvert ott nem állitana össze senki, pont a korrupció és az ellenőrizhetetlenség miatt.

Szóval a helyben gyártott fegyver, SZERINTEM csak háborús PR, amit a laborokra lehet építeni, egy szinten van az Atlanti óceánig mennek PR-al.
 
W

Wilson

Guest
Fura, hogy se helikopter, se gyalogság nem kíséri őket. Pedig épp egy településen haladtak át, ahol pontenciálisan bármelyik ablakból vagy kapualjból oldalba vagy hátba kaphatták volna őket bármilyen páncéltörő fegyverrel, a kis távolság miatt akár az olcsóbbik, nem irányított fajtából is, amikből most már ezerszámra van az ukránoknak.
Azért érdekes mert a Kijev melletti konvolynál, amikor az orosz újságíró tudósított azt a katonai oszlopot amelyhez csatlakozott folyamatosan legalább 2 KA-52 harci helikopter kísérete.

Mondjuk az igaz ,hogy ezt az orosz harckocsi oszlopot nem közvetlen közelről hanem tüzérséggel harckocsikkal és drónokkal támadtak az ukránok szerint Azov 72. Önálló Gépesített Dandár