[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 483
24 104
113
Ezek elvi kérdések.
Ezzel azt üzenjük, hogy nem vagyunk veletek.
Ja, a sok tonna kaja meg csak úri passzió?
Meg a sebesültjeik ellátása, gyerekeik üdültetése, 100-200k menekült (akikből kb 20k csak magyar) segítése és még ki tudja mennyi gesztus amit 2014 óta kapnak tőlünk?
Már bocs, a seggüket ne nyaljuk fényesre?
Ők mit adtak nekünk 2014 óta? Folyamatosan vegzálják a kinti magyarokat, fenyegetnek stb...
Elvi kérdést csinálnánk belőle, akkor hengeres lószerszám járna nekik tőlünk nem segítség!
 
W

Wilson

Guest
A németek 6 éven keresztül bizonygatták, aztán most mégis 2. USA lett belőlük. A háború meg a forradalom nem demokratikus népszavazási intézmények.

Én értem azt, hogy Coca-Cola meg Baywatch, de a valóság az a fentanyl meg a faszosbarbi. Azt kellene az ukriknak magukévá tenni, hogy persze, nyithatsz cukrászdát Bécsben, de ez a társadalom 1%-nak reális lehetőség, és nekik már most is az. Az ukránok nagyon uniszimpatikus népséggé váltak számomra az elmúlt 8 évben, de azért nagyon sajnálom azokat a szerencsétleneket, akiket megtévesztettek egy olyan álommal, amiben soha nem lesz részük, mert az a jóléti társadalom aminek a nyugat eladta magát már 50 éve morzsolódik lefele és most nekik köszönhetően egy nagyon nagy darab készül letörni belőle. A sok ártatlan civil azért hal meg mert néhány feltüzelt bolond egy olyan helyre akar eljutni, ami már nem létezik, max a reziduumai, de mire odaérnek végleg az enyészeté lesz.
Szerintem te rosszul látod a dolgokat, az ukránoknak nem a megtévesztett 1 % harcol és nem a bécsi cukrászdáért vagy a Facebook-t kockáztatják az életüket az oroszok elleni háborúba...
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Amerikai katonai szakértő a „lassú” orosz előrenyomulást magyarázza Ukrajnában
A nyugati propaganda hamis várakozásokat keltett az ukrán sikerrel kapcsolatban – mondja nyugalmazott amerikai tiszt


2022. március 16., 20:49
HomeRussia & FSU
Amerikai katonai szakértő a „lassú” orosz előrenyomulást magyarázza Ukrajnában
A nyugati propaganda hamis várakozásokat keltett az ukrán sikerrel kapcsolatban – mondja nyugalmazott amerikai tiszt

Az orosz csapatok által az ukrajnai hadművelet során elfogott nyugati katonai felszerelések a Kijevtől északra fekvő Huta-Mezhihirska falu közelében. © Szputnyik / Orosz Védelmi Minisztérium
Oroszország nagyrészt elérte célját, az ukrán hadsereg semlegesítését, de a nyugati kormányok tévesen úgy vélik, hogy a polgári áldozatok elkerülésére irányuló szándékos előrelépés gyengeséget tükröz, és fegyvereket juttat be a harcok meghosszabbítása érdekében – mondta a Pentagon korábbi vezető tanácsadója.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kezdettől fogva szigorú parancsokat adott a polgári áldozatok és a kiterjedt anyagi károk elkerülésére – mondta Douglas Macgregor nyugalmazott amerikai hadsereg ezredes a Grayzone-nak adott keddi terjedelmes interjújában.

Ez lelassította az oroszok előretörését „odáig, hogy hamis reményt adott az ukránoknak… de a nyugati emberek megragadták, hogy megpróbálják meggyőzni a világot arról, hogy vereség van folyamatban, holott valójában az ellenkezője. az eset – mondta Macgregor.

„A háború minden szándékkal és céllal eldőlt” – mondta a nyugalmazott ezredes. „Az egész művelet az első naptól kezdve az ukrán erők megsemmisítésére irányult. Ez nagyjából teljes."

A továbbra is aktív ukrán egységek „teljesen körülvéve, el vannak vágva és el vannak különítve különböző városokban” – mondta Macgregor, köztük akár 60 ezren a donyecki határon, akiknek készletei mára valószínűleg kifogynak.

A harcokról szóló média tudósítások azonban figyelmen kívül hagyják ezt a valóságot, és azt a képet festik, hogy az orosz hadsereg „tehetetlen” – egyes amerikai szenátorok szavaival élve –, mert nem győzte le Kijevet néhány nap alatt. Ezt aztán érvként használják fel a NATO-beavatkozás és a „repüléstilalmi zóna” hívei, de azok is, akik több fegyvert szeretnének küldeni Kijevbe.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK Zelensky megújítja a repüléstilalmi zóna kialakítását az Egyesült Államok Kongresszusához intézett beszédében
„Nagyon nyilvánvaló, hogy Washington azt akarja, hogy ez a lehető legtovább folytatódjon, abban a reményben, hogy Oroszország kétségbeesetten megsérül. Egyszerűen nem látom, hogy ez megtörténik” – mondta Macgregor kedden a Grayzone-nak.

A legnagyobb probléma jelenleg az, hogy „Nyugaton nincs igazság. Van vágyálom és az ukránok sikerének benyomása, ami nem állja meg a helyét” – tette hozzá az ezredes. „A legnagyobb hazugság, amit a televízióban hallottam, az az, hogy az orosz csapatoknak azt mondták, hogy szándékosan gyilkoljanak meg ukrán civileket. Ez abszurd, ostobaság."

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kérte szerdán az Egyesült Államok Kongresszusát, hogy küldjenek vadászgépeket, légvédelmi rakétákat és egyéb fegyvereket Kijevbe, valamint hozzanak létre repüléstilalmi zónát Ukrajna felett, hogy hadserege legyőzhesse Oroszországot. Ugyanezt az érvet mondta kedden a kanadai képviselőknek.

Macgregor azonban úgy véli, hogy az ilyen szállítmányoknak nem lesz hatása, és Zelenszkij megtagadása a fegyverszünet megkötéséről csak újabb ukránok halálát okozza.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 712
113
Szerintem te rosszul látod a dolgokat, az ukránoknak nem a megtévesztett 1 % harcol és nem a bécsi cukrászdáért vagy a Facebook-t kockáztatják az életüket az oroszok elleni háborúba...
Kérlek Wilson, hagyd abba :)
Ez már gondolatolvasás szint...

De hogy érdemben is válaszoljak: szerintem az harcol, akinek van valamilyen vesztenivalója, úgy értem ha az oroszok megszállva tartják az országot és/vagy folytatják a hadjáratot.
Ezeknek egy része azt gondolja, hogy a hazáját, identitását (családját, esetleg vagyonát, stb) veszítheti el.
Egy része (és szerintem ebből sok van!!) meg azért harcol, mert attól tart, hogy ha elszámoltatás lesz, akkor előveszik őket.
Az azovos banda szerintem ilyen.
Zelenszkij és a sleppje szerintem ilyen.
Ha az utóbbi kettő csapatnak valóban ez a motivációjuk, hát, akkor azt hiszem érthető, hogy miért rángatják bele ebbe az egészbe az ukrán népet is. Megvan a motiváció, megvan az eszköztár, megvan a támogatás. :(
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 764
17 859
113
Bár mintha tárgyalt volna az USA Venezuellával a napokban az olajról,de én személy szerint kizárnám a venezuellai vonalat, mivel ugye az oroszok a jelenlegi venezuellai rezsim szinte egyetlen támasza, az egyiptomi vonalat már egy fokkal talán hihetőbbnek tartom, de a jelenlegi egyiptomi vezetés jó kapcsolatokat ápol az oroszokkal, és én tamáskodom azzal kapcsolatban, hogy ezt bealdoznák az S-300-k vagy esetleg reszegységeik Ukrajnába küldésével, arról nem is beszélve, hogy kérdéses, hogy mennyire vesznek részt, Egyiptom légvédelmében ezek a rendszerek....
Az S-300-k sikeres Ukrajnába küldését és beüzemelését én csak úgy tudom elképzelni, hogy a lengyel ukrán határ mellé telepített légvédelmi rendszerekkel egy az Ukrán légtérbe benyuló légvédelmi ernyőt képeznek, de ezzel egyértelműen beavatkozna az USA illetve a NATO az ukrajnai orosz invázióba....
Plusz Egyiptomban nemsokára kaja-gondok lesznek, amihez nagyon kell nekik az orosz/ukrán/klingon gabona...
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 304
113
Buchát már elfoglalták pár napja, valószínűleg csak arra használták a gépeket hogy a front közelébe jussanak. Látszik, hogy el vannak rejtve és egyben vannak. A mostani viszonyok között életveszély az ukrán vonalakat megközelíteni harcjárművel, főleg igaz olyan helyszínre, ahol sok a hohol és nyílt a terep, ez pedig egy falusias lakókörnyezet. Ezeket a gépeket nyuszi-busznak használták Ipriny elfoglalásához.
És ilyenkor otthagyják a járműveket, mint kiskutya a Szaharát? "Véletlenül" lába kél.:)
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 691
55 517
113
Sajnos csak németül:
A svàci "Zeitgeschehen im Fokus" nevű, nem MSM hetilap (zeitgeschehen-im-fokus.ch) teljes màrcius 15-i kiadàsa Ukrajnàval foglalkozik.
Jacques Baud, a svàjci hadsereg volt ezredese, a svájci stratégiai hirszerzés volt munkatársa, biztonsàgpolitikai szakertő, " Az US politikàja mindig az volt, hogy megakadàlyozza Nemetorszàg és Oroszország szorosabb együttmûködését" cimen hosszú, átfogó cikket irt az ukràn helyzetről és a hàború okairól. Baud tud oroszul és 2014 utàn helyben szerzett tapasztalatokat. A szerző összességében logikusnak tartja az az orosz lépéseket, de a cikk túl terjedelmes és sokrétű, hogy összefoglaljam.

Viszont ir a Krimröl is, ami elég rövid, hogy szó szerint leforditsam. Az eseménysorozat szerinte a Krimen a következö volt:

Hogy Kruscsov a Krimet Ukrajnàhoz csatolta, ismert.
" A Krimben 1991 januárjában, meg a SZU részeként népszavazàst hajtottak végre arról, hogy a Krim Moszkvához tartozzon ès ne Kievhez. Igy a Krim egy autonóm szocialista szovjetköztársaság lett az SZU-n belül.
Ukrajna csak 6 hónappal késöbb, 1991 augusztusàban tartott népszavazàst az önàllóságáról. Ekkor a Krim màr nem tekintette magát Ukrajna részeként, Ukrajna ezt nem fogadta el. 1991 es 2014 között állandó huzavona ment ebben a témàban.
A Krimnek saját alkotmánya volt, saját hatóságokkal, intézményekkel.
1995-ben, a budapesti memorandum által felbátoritva, Kiev megbuktatta a Krim kormànyát erőszakkal és a krimi alkotmányt èrvénytelennek nyilvánitotta. Erről senki nem beszél, mert ez a kesöbbi fejleményeket màs fényben mutatná.
1995 utàn a Krimet központilag Kievből kormányozták rendeletek útján.
Ez teljesen ellentétes volt a 1991-es krimi népszavazàssal. Ez magyarázza azt, hogy 2014-ben, amikor Kievben egy puccs által egy új, ultranacionalista kormànyzat került hatalomra, a Krimben egy ujabb népszavazàst tartottak, amelynek eredménye ugyanaz volt mint 30 évvel ezelőtt.
A népszavazàs után a Krim megkërvényezte felvételét az Orosz Federàcióba. Nem Oo foglalta el a Krimet, hanem a krimi lakósság hatalmazta fel a krimi hatósàgokat, hogy kérje csatlakozàsukat az OF-hoz.
1997 óta egy barátsági szerződés volt érvényben Oo és Ukrajna között, amelyben Ukrajna biztositotta a nemzeti kissebbségek jogait. Amikor 2014-ben Kiev betiltotta az orosz nyelv hasznàlatát, akkor ezzel megsertette ezt a szerződést."

A szerző szövegét szó szerint forditottam.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 850
81 364
113
Jó de pont abba a Lengyelországba menekülnek ami a szerintetek náci ukrán kormány legnagyobb támogatója? Mondjuk nehéz elképzelnem hogy a lengyelek nácikat támogatnának és hogy a zsidó Zelenszkij náci, de ez most lényegetlen.

Miért nem az antináci oroszbarát Belaruszba mennek? Ott front sincs és ott nem kell tartaniuk a náci terrortól se.
Kik mennek Lengyelországba ? Azok akiknek vannak ott ismerősei, barátai, rokonai. Több mint 1 millió ukrán dolgozik ott.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 911
65 876
113
Zavaros ez az egész sztori kicsit, én pont orosz forrásból olvastam, hogy csak Venezuela és Egyiptom rendelkezik használható állapotú Sz-300V-kkel, az amerikaiak hiányosan kapták meg az eszközöket.

Aztán simán lehet, hogy az egész hülyeség és a CNN "bennfentes forrásai" megint olyan dolgot mondtak, ami amúgy még tervezőasztalon sincs, csak valaki cigizés közben hallott valami ötletelést a Fehér Házban. Nekem ez az egész sztori kicsit problémás és nem látom át azt sem, logisztikailag hogy lehetne értelmesen kivitelezni ezt a műveletet. Hasonló történetnek tűnik ez most, mint a lengyel MiG-29-esek.

Ez a videó nagyon komoly, a csávó rendesen a második világháborút éli azzal a köpennyel meg a távcsöves Moszinnal.

Microsoft-Teams-image-8.png
Ennyit arrol hogy milyen elfekvo keszletek lehetnek benn Oroszorszagban meg. Amugy DNR, es ok muszajbol mindent eloszedtek 2014- ben mert nem volt mas. T 34-et is leszedtek a talapzatrol, elo kotortak mindent mindenhonnan nagy muszajbol. Sok felszereles meg a Szu idejebol valo nekik most is, lasd a csizmaikat, oveket, sisakokat stb. Attol fuggetlenul pedig hogy milyen regiek ezek eleg jol is hasznaltak, mert 8 ev alatt nem jutott be hozzajuk az ukran sereg. Nekik ez tenyleg a nagy honvedo haboru ujratoltve, es ujra a nacik az ellenfel. Mondjuk azt a rengeteg eldugott fegyvert nezve amit egy multkori videon elokotortak a pajta padlasarol es atadtak a lakosok az oroszoknak... hat van ott minden boven.