[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1711

Guest

Ukrainian forces have retaken Irpin, local mayor says​

The mayor of Irpin says Ukrainian forces have seized back control of the town, which has been one of the main hotspots of fighting with Russian troops near the capital, Kyiv.

“We have good news today – Irpin has been liberated,” Oleksandr Markushyn said in a video post on Telegram. “We understand that there will be more attacks on our town and we will defend it courageously.”

Al Jazeera was unable to independently verify Markushyn’s claim.

Tényleg, ezen a héten még nem foglalták vissza.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 119
32 733
113
Jaj, hagyjál már a ruszofil kommenteddel... Hihetetlen komolyan. Azzal meg végképp, hogy teljesen jogi és kényszer okokat adsz annak, hogy Oroszország miért terjeszkedett... Mert ugyebár szegény Oo. mindig az áldozat volt... Apropó, Kaukázus meghódításával mi a helyzet? Cserkesz népírtás? Ezt nem mondod komolyan ugye?

Nem mondtam ilyet, csak hogy akkor mindenki ezt csinálta, ha volt hozzá ereje. Aztán ha meggyengült egy birodalom, akkor függetlenedtek tőle a meghódítottak, főleg a nacionalizmus korszaka után. Oszmánok, britek, franciák, Afrika, India és Amerika gyarmatosítása, Amerika meghódítja a Fülöp-szigeteket a spanyol-amerikai háború után, vérfürdőket rendezve, búr háború stb. Oroszo. lenyomta a nála is elmaradottabb népeket tőle délre és keletre, meg terjeszkedett kicsit nyugatra is. Mert volt hozzá ereje. Napóleon meg őket akarta lenyomni, de belebukott. Krími háborúban a Nyugat az ottománok segítségére sietve megverte őket.
Később megverték az ottománokat, de a Nyugat a berlini kongresszuson gyakorlatilag elvette tőlük a győzelmet.

Lengyelek: "Nem bírtak magukkal"... Viccelsz? Mi az, hogy nem bírtak magukkal?!?! Elment a józaneszed? A nemzeti önállóságukért harcoltak, csak úgy mint mi 1848-49-ben! Tudtam, hogy előjössz 1612-vel... Hűha, egyszer bírtak egy kis befolyással a lengyelek és litvánok az Orosz Cárság felett, egy rövid ideig, amíg az interregnum tartott. A lengyelek többet szenvedtek az oroszoktól, mint fordítva. ;)

Mert gyengébbek voltak, ennyi.

Baltiak: voltak saját entitásaik, a német befolyás pedig részleges volt.. A svéd hatás legalább olyan erőteljes volt, mint a német (az észtek meg kifejezetten kötődnek a finnekhez)...

Persze csak arra céloztam, hogy ez nem fekete-fehér, ennyi. Ha nincsenek az oroszok, akkor a németek, svédek elnyelték volna a lengyeleket, baltiakat, finneket, talán végleg. Fordítva is igaz persze, akkor az oroszok nyelik el őket talán végleg.

USA: már leírtam korábban, hogy túl van lihegve az ottani elnöki jogkör hatalma... Az USA nem Oo. A "Trump-féle USA" csak a felszínen volt másabb, mint a Biden-féle, csak Trump populista hülyeségei elhitették, hogy majd teljesen mások

Nem az elnök személye a lényeg, hanem hogy visszatértek azok a hatalomba, akik a Majdant csinálták, na jó nagyban hozzájárultak a támogatásukkal.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
Az orosz erők által elrabolt ukrán polgármesterek közül többet holtan találtak meg - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a The Economist című brit lapnak adott nyilatkozatában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett hétfőn.

Elrabolják városaink polgármestereit. Néhányukat megölték. Néhányukat nem találjuk. Néhányukat már megtaláltuk holtan - idézte az elnököt a hírportál.

Zelenszkij ugyanakkor azt nem árulta el, kik azok a polgármesterek, akiket már holtan találtak. Hozzátette, hogy az orosz megszállók lecseréltek néhány polgármestert Ukrajnában.


Lássuk a fényképeket. Amúgy ez nem vallana az oroszokra. Évekig szokták húzni a kihallgatásokat.
 
  • Tetszik
Reactions: paul64 and Pogány

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 119
32 733
113
Az orosz erők által elrabolt ukrán polgármesterek közül többet holtan találtak meg - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a The Economist című brit lapnak adott nyilatkozatában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett hétfőn.

Elrabolják városaink polgármestereit. Néhányukat megölték. Néhányukat nem találjuk. Néhányukat már megtaláltuk holtan - idézte az elnököt a hírportál.

Zelenszkij ugyanakkor azt nem árulta el, kik azok a polgármesterek, akiket már holtan találtak. Hozzátette, hogy az orosz megszállók lecseréltek néhány polgármestert Ukrajnában.



Eddig annyi volt biztos, hogy az ukránok kivégeztek egyet kollaborációért...
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 386
8 932
113
Rubelt dodó helyett?
Rémlik?
De a teljesség igénye nélkül:
  • A Gazprom elnokének nyilatkozata a magyar és általában a KKE régió országaival kötendő szerződések során kialakított orosz álláspontról. Gusztustalan.
  • Az azeri gáz EU-ba történő szállításának akadályozása.
  • A Nabucco vezeték projekt akadályozása.
  • Az EU-ba irányuló gázszállítások csökkentése tavaly novembertől, annak érdekében, hogy a német (EU) tárolók töltöttsége minél alacsonyabb legyen télen, a háború és a fűtési szezon idején.

Ez a ruszki a megbízható szállító?
Azt mindenki tudja, hogy azért tehette ezt meg, mert minden politikust kilóra megvesz az EU -ban, de KKE-ben biztos.
Ez a mi bajunk. Talán ez is megoldódik.

  • A Gazprom elnokének nyilatkozata a magyar és általában a KKE régió országaival kötendő szerződések során kialakított orosz álláspontról. Gusztustalan.
Itt a "barátságtalan" országokról van szó általában - mégcsak nem is KKE régió. OK, tekintsünk el attól, hogy ezen "kedves" országok az elmúlt 8 évben hullává szankciózták (ezeket tekinthetjük pl. "zsarolásnak"?) Oroszországot. Az utóbbi egy hónap szankcióitól is javarészt tekintsünk el. Az ilyen 300 Mrd USD lefoglalásról, orosz állampolgárok tulajdonának zárolásáról stb. stb. Persze figyelembe lehetne venni ezeket is, mert azért vegyük észre "jogalapja" lett volna már csak ezek alapján is szankciózni ("zsarolni"), de mégsem tették ...

Egyetlen dolgot vegyünk figyelembe mindössze - ezért is volt az utóbbi egy hónappal kapcsolatban a "javarészt" kitétel. Ez pedig egyes orosz bankok ellehetetlenítése orosz piacokon illetve SWIFT -ről kizárás hasonlók. Valutapiacoktól elzárás stb. Folyamatos fenyegetés ezek teljessé tételéről. Az orosznak lépnie kellett, hiszen "ingyen" mégsem szállíthat ...

Ugye a szerződések tartalmilag változatlanok, az árképzést is ideértve - egyetlen dolog változott: a fizetési pénznem. Most komolyan a rubeltől van ez a nagy betojás? :)

  • Az azeri gáz EU-ba történő szállításának akadályozása.
  • A Nabucco vezeték projekt akadályozása.
Az azeriek annak adják el a gázukat akinek akarják. Bármennyire is fáj Neked. Amennyiben az orosznak adják el, akkor annak adják el. Evvan ...

Egyébként a régióban sokan keresztbefeküdtek különféle gázvezeték projekteknek - pl. USA, törökök vagy éppen a bolgárok. Apropó orosz gáz - az Északi Áramlat 2 -nek is az USA feküdt keresztbe folyamatosan emlékeim szerint ... Az oroszok viszont építettek is - történetesen most is jön orosz gáz délről.
  • Az EU-ba irányuló gázszállítások csökkentése tavaly novembertől, annak érdekében, hogy a német (EU) tárolók töltöttsége minél alacsonyabb legyen télen, a háború és a fűtési szezon idején.

Az orosz annyit szállít amennyit rendelnek tőle - a szerződött áron. Az, hogy ki hogy nyerészkedik a gáztőzsdén az nem az ő bizniszük ...

"Moldovának jelenleg unióbarát kormánya van, és ahogy az FT fogalmaz, Moszkva meg akarja büntetni Chișinăut a külpolitikai pálfordulásáért. A Gazprom ajánlata a következő:

Moldova módosítson az Európai Unióval kötött szabadkereskedelmi megállapodásán, és akkor nem az eddigi, lejárt gázszerződésbe foglalt ár dupláját kérik az új szállítmányokért, hanem hirtelen baráti lesz a díjszabás."


Hogy is volt? Moldávia extra kedvezményes gázárral megy (mivel nem a "leggazdagabb" vidék Európában). Aztán nem fizet a gázért. Cserében fröcsög meg acsarkodik. Mit csinál az orosz? Tárgyal - fizetéskönnyítésről, halasztásról akármiről. Elérkezik az új szerződés ideje. Moldávia fröcsög és acsarkodik továbbra is. Az orosz meg az ajánlatában ad egy "normál" díjszabást Nekik ...

Hát igen, ez egy baromi nagy zsarolás volt ... :)

Egyébként szigorúan elméleti alapokon - egy ennyire "unióbarát kormánynak" miért nem az EU fizeti a különbözetet? Miért kell ezt az orosznak állnia? Egyébként ahogy írod is - az orosz még alternatívát is ajánlott ...
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 119
32 733
113
Azért nem gond, ha más forrásból veszünk?
Nem lehet, hogy képmutató a hozzáállás?
Megpróbált függővé tenni, hogy zsarolhasson.
Zsarol, mert tudja, hogy ki vagyunk szolgáltatva.
Ez a háborúval egy év alatt megváltozik.
Megnyugodhatsz, nem tud majd zsarolni.
Megoldotta ügyesen.
;)

Egyelőre nem ő zsarol. "Megpróbált függővé tenni", szóval akkor nem kellett volna talán eladnia annak, aki venni akar? Tény, próbálta biztosítani a piacát, Amerika meg aktív intézkedésekkel próbált 20 éve is keresztbe tenni minden egyes vezetéknek.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 094
31 037
113

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Nos, ésn saját magam kiszámoltam, a rendelkezésre álló adatok alapján. Elvileg az egész gázszükségletet ki lehetne elégíteni LNGvel. A világ összes gázszállító hajója kellene hozzá, de lehetséges. Az Európai LNG fogadó kapacitás is elég. Nagy hátrány, hogy a fogadókból a legtöbb Spanyolországban van, a legnagyobb felhasználóban, Németországban meg egy sincs.
Kár, hogy nincs jó keresőmotorja az oldalnak. Az egészet darabra és órára kiszámoltam. Mindenesetre kisebb feladat, mint repülővel hordani a szenet Berlinbe.
Eddig ok, németektől simán kitelik, hogy felvásárolják buzgóságukban az összes LNG szállítási kapacitást, de mi a francot töltenek a hajókba, sűrített levegővel nem biztosított a jelenlegi fizika ismeretem szerint a távfűtés. És azok az országok akiktől elveszi, azokkal mi lenne? :)
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
Eddig ok, németektől simán kitelik, hogy felvásárolják buzgóságukban az összes LNG szállítási kapacitást, de mi a francot töltenek a hajókba, sűrített levegővel nem biztosított a jelenlegi fizika ismeretem szerint a távfűtés. És azok az országok akiktől elveszi, azokkal mi lenne? :)
Van elég LNG töltő kapacitás, csak akor Ázsiának nem jut. Az USA LNG exportjának csak egy kis része jön Európába.
 
  • Tetszik
Reactions: paul64

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 761
48 022
113
Én.
Oh, nahát, itt is megy Bandera! De #nincseneknácikukrajnában!
Minden okostojás nézze meg ezt a linket, meg a ráérős hohol grafikusok műveit benne, érdemes!
Nem fogtok sem dehumanizációt, se náci propagandát, megy úgy egyáltalán semmilyen propagandát látni!!!!4
(OK, hazudtam)
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
Nem sírok.... De, ha ez lesz, akkor a családdal már megbeszéltük, hogy a nőtagok és a (felnőtt) gyerekek is mennek nyugatra. Én, mint 55 éves alak, itthon várom be a megszállókat, jelentsen ez számomra bármit is.... A legfiatalabb fiam 22 éves. Mielőtt ítélnél felettem, hogy túl gyáva alak vagyok, elmondom, volt részem a kommunizmusban sok erőszakban. Csak egyet említek meg... Pld. ültem Csau börtönében, Constancában egy éjszakát, meg két napot kihallgattak... De évekig (85-89) jártunk az akkori barátnőmmel élelmet és gyógyszert csempészni az erdélyi magyaroknak, vonaton.... Nekem, minden alkalommal porig lett alázva a férfiasságom, mert nem tudtam megvédeni a barátnőmet a határon. Volt, amikor ökölbe szorult a kezem....... Tudjátok, semmi sem fehér meg fekete, senki sem ilyen meg olyan. De engem is, hányan köpdöstek le azóta, hogy hazaáruló libbant (pld.: Zeal olasatában) vagyok, akik esetleg a töredékét sem tették meg ennek. Mindenki nézzen már magába, mielőtt pálcát tör mások felett.... Nekem ennyire tellett bátorságból, másnak többre, míg a harmadiknak erre sem.... Térjetek észhez, a háború egészen más, mintha COD-oznátok.....
De miért gondolnálak gyávának? Vagy miért gondolnám, hogy ez így vagy úgy kevés lenne bárki?
Én is elkezdtem nézegetni az Irány a sereget meg az ilyesmiket, mert nem érzem azt, hogy poén lenne a háború a szomszédban, és tartozom magamnak, és a családomnak annyival, hogy ha komolyodna a helyzet, akkor ne csak a szám legyen nagy.

De itt nem erről van szó. Azzal sem értek egyet innen a fűtött szobából, hogy szlava ukraináztatták a foglyokat, meg szava russiázták. De azt el tudom fogadni. Az emberek hidegvérű legyilkolását viszont nem. És ha ezen bedurvulnak az oroszok, akkor nem mutogatni, hogy de ennek semmi oka. Mert a háborúnak se az volt az oka, hogy Putyin bal lábbal kelt fel. De még ha ez lett volna is, az LNR DNR és orosz reguláris erők nem Putyin két szép szeméért kűzdenek oroszlánként, hanem mert ők nem felejtették el Odesszát.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 761
48 022
113
Tudod egyáltalán, milyen érzés az, amikor embert akarsz katonaként ölni? Én csak azért tudom, mert sorosként kész voltam rá. Meg akartam őrségben, télen Ölni, azt, aki a diliházig szekálta a barátomat....Láttam, hol megy ki a laktanyából, két M zárolt harckocsi sor között. Tudtam, ott jön vissza.. Befeküdtem a lővonalba és azt is tudtam, arra számít, hogyha megállásra szólítom fel, akkor azt hiszi majd, hogy a járművek takarásában elfuthat, mert az őrtoronyban vagyok.... Tudtam, ha ezt teszi, akkor a fegyerem elé fut. És erre vártam, órákig, de szerencsénkre nem jött. Engem meg leváltottak, bár -25 fokban könyörögtem, az őrvezetőnek, hogy még kint akarok maradni 3 órát, mert hajnalig jönnie kellett volna... Látták rajtam, hogy be vagyok kattanva... Elvették tlem a egyvert és a pihenőbe kísértek...Aki nem él át ilyen mély érzést, nem tudja még közelítőleg sem, milyen a háború. Én sem, mivel csak ölni akartam, a szemet-szemért alapon... Viszont tudtam, aki velem szemben lehet, annak a kezében legfeljebb egy kanna pálinka lesz és nem lőhet rám... Akkor azt hittem, mikor leváltottak, hogy összedőlt a világ, mert a barátom élő roncsa mellett tett eskümet nem teljesítettem.... Utána jöttem csak rá, akkor dőlt volna össze inkább minden körülöttem, ha azt, amit terveztem megteszem. Ajánlom ezt az érzést és szituáiós játékot a fiataloknak... a fotel-stratégáknak... Ha érdeklődsz a részletek iránt, válaszolok...
Ez alapján a honvédő hoholok nem egyszerűen csak bekattantak :(
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Nem mondtam ilyet, csak hogy akkor mindenki ezt csinálta, ha volt hozzá ereje. Aztán ha meggyengült egy birodalom, akkor függetlenedtek tőle a meghódítottak, főleg a nacionalizmus korszaka után. Oszmánok, britek, franciák, Afrika, India és Amerika gyarmatosítása, Amerika meghódítja a Fülöp-szigeteket a spanyol-amerikai háború után, vérfürdőket rendezve, búr háború stb. Oroszo. lenyomta a nála is elmaradottabb népeket tőle délre és keletre, meg terjeszkedett kicsit nyugatra is. Mert volt hozzá ereje. Napóleon meg őket akarta lenyomni, de belebukott. Krími háborúban a Nyugat az ottománok segítségére sietve megverte őket.
Később megverték az ottománokat, de a Nyugat a berlini kongresszuson gyakorlatilag elvette tőlük a győzelmet.



Mert gyengébbek voltak, ennyi.



Persze csak arra céloztam, hogy ez nem fekete-fehér, ennyi. Ha nincsenek az oroszok, akkor a németek, svédek elnyelték volna a lengyeleket, baltiakat, finneket, talán végleg. Fordítva is igaz persze, akkor az oroszok nyelik el őket talán végleg.



Nem az elnök személye a lényeg, hanem hogy visszatértek azok a hatalomba, akik a Majdant csinálták, na jó nagyban hozzájárultak a támogatásukkal.
A napóleoni háborúk és 1870-es évek közötti orosz expanzió borította volna a status quot Európában, ezzel hamarabb lehetett volna világháború. Igaz, végül 1914-ben csak lett, de az egy másik történet...Ezért lettek kétszer lenyomva úgymond. Nyilván senki sem szent, én nem ezt irtam. Én részemről lezártnak tekintem ezt a vitát.
 
  • Tetszik
Reactions: Kopi2000 and enzo

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 159
12 258
113
Lehet,de én mégis ezt választanám. Nem nagyon rajongok Szibériáért vagy a kínai átnevelőtáborokért.
A fóbiákat meg nem is értem, engem nem zavarnak a másként gondolkodók, amíg nem kötelező a (rög-)eszméiket a magamévá tennem.
Itt sem zavar, hogy mindenféle véleményt látok, csak szóltam, hogy a saját államodról/szövetségi rendszeredről itt lehet véleményt mondani, a másik két helyen meg következmények nélkül nem.
A FEMA-táborok akkor remélem megfelelnek neked.
A FEMA-táborok listája
 

trojaiak

Active Member
2022. március 16.
254
232
43
Kérlek ne állj meg a kontesztus-kereséseddel, Sherlock!
Nézz utána az általad linkelt kép további kontesztusának, kíváncsi vagyok, mit találsz.
De hogy a témánál maradjunk - most akkor ilyen "vajon mi történhetett" játékot fogunk játszani?
Rájöttem mi a baj, te nem ilyen vagy. Családoddal vagy a barátaiddal bármi is történjen biztos, hogy nem tennél ilyet, még ha tudod is hogy az elkövető a vatikáni börtönbe kerül, akkor sem.

De hát nem vagyunk egyformák.
Ezeknek a halál túl gyors. Kívánok nekik még 60 évet. Szibériában. A sarkkörön túl.
Egy titánbányában csákányozva.
Napi 40 deka kenyérrel.
Mert ezekre semmi, az ég világon semmi mentség nincs.
 
  • Vicces
Reactions: mentuhotep

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Van elég LNG töltő kapacitás, csak akor Ázsiának nem jut. Az USA LNG exportjának csak egy kis része jön Európába.
Sajnos nincs elég töltő kapacitás, hogy minden orosz gázt ki lehessen váltani, akkor sem ha más országoktól veszed el. De ezen a fonalon elindulva, miért szeretne Europa még több telepített termobárikus bombát a saját küszöbére helyezni? A hatástanulmányok szerint, egy Bremerhaven-i helyszínen telepített LNG terminal találat esetén a 6 milliós Hamburg jelentős részét lekaszálná. De a tematikára visszatérve, se töltési se fogadási kapacitás nincs jelenleg ami kiválthatná az orosz gázt.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 939
27 845
113

"Ügynökség": az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon az ukrán delegáció egyik képviselőjét megmérgezték, a másikat "félreértés" miatt megölték​


Az Oroszországgal folytatott tárgyaláson részt vevő ukrán delegáció egyik tagját, Rusztem Umerov Verhovna Rada-helyettest márciusban megmérgezték, és ideiglenesen kikerült a tárgyalópartnerek közül – közölte az Ügynökséggel három forrás a konfliktus mindkét oldaláról.

Umerovot Kijevben megmérgezték, de túlélte, és most "elégedettnek érzi magát" - mondták a források. Egyikük azt állítja, hogy a helyettessel együtt más emberek is mérgezést szenvedtek. Ugyanakkor külön hangsúlyozzák, hogy Umerov mérgezése esetében nem a Novicsokról beszélünk .

Az ukrán hatóságok zárt vizsgálatot folytatnak az esettel kapcsolatban – közölte egy ukrán részről származó forrás. Az Ügynökség másik beszélgetőpartnere, aki ismeri az ukrán delegáció tagjait, azt mondta, hogy az Umerovval történt incidens lehet az oka a tárgyalásoknak a videoformátumra való átállásának. Egy orosz oldalról származó forrás nem értett egyet ezzel az információval, és logisztikai nehézségekkel magyarázta, hogy a tárgyaló felek megtagadták a személyes találkozást.

Március elején tájékoztató kampány indult Rusztem Umerov ellen a Kremlhez kötődő médiában – írja az Ügynökség. A képviselőt azzal vádolták, hogy „amerikai kém”, és szándékosan elhúzza a tárgyalásokat. Ezt Eyvaz Umerov, a krími tatárok regionális nemzeti-kulturális autonómiájának vezetője nyilatkozta a RIA Novosztyinak adott interjújában. Kijelentéseit később más kiadványok is újranyomták .

Maga Rusztem Umerov cáfolta a mérgezésével kapcsolatos híreket. "Jól vagyok. „Ne olvass szovjet újságokat ebéd előtt” – írta a Facebookon, kommentálva „kétes médiából származó linkeket”. A képviselő elmondta, hogy "az információs háború aktívan folytatódik", és arra kérte, hogy ne bízzanak "ellenőrizetlen információ forrásokban".


lgc73pk-Zn0y-Bjcu-Hi-RDYSQ.webp

Oroszország és Ukrajna küldöttségei Fehéroroszországban találkoznak. 2022. február 28. A jobb szélső jobb oldali sorban Denis Kireev.

Az "ügynökség" az ukrán delegáció egy másik tagjának, a tárgyalások első fordulójának résztvevőjének, Denis Kireev titkosszolgálati tiszt halálának részleteit is megismerte . Kezdetben az ukrán média számolt be a március 5-i haláláról , és közölte, hogy az ukrán biztonsági szolgálat hazaárulással gyanúsította a tárgyalópartnert, és letartóztatása során megölte. Később az ukrán hatóságok tisztázták, hogy Kireev különleges feladat végrehajtása közben halt meg.

Feltételezések szerint Kirejevet az ukrán különleges erők tagjai ölték meg, miután a kémelhárítás rögzítette kapcsolatát az oroszokkal – írja az újság. Az orosz fél beszélgetőpartnere szerint a hírszerző tiszt volt felelős az orosz biztonsági erőkkel való kapcsolattartásért Volodimir Zelenszkij ukrán elnök személyes rendelete alapján.

„De aztán „félreértés” történt - a különleges erők ezt nem tudták, és a letartóztatás során „likvidálták” Kirejevet. Egy ukrán forrás megerősíti: „zavar volt” – áll a cikkben.

Zelenszkij irodája nem kommentálta az Ügynökség információit.

Mikor mondtam, h gyanúsan kevesen vannak? Milyen kár, h Kirejevet már nem tudják az oroszokra fogni...