[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Wilson said:
Nem azt ott elírtam amikor fordítottam, az amcsi vezérkari főnök arról beszélt, hogy szerinte Kijev 72 óra alatt elesik egy orosz támadás esetén....

mj: Azért az is nagy tábornok lehet, aki egy többmilliós főváros ostromát 3 napra becsli. ;)
Nem biztos több összetevője lehet, alulbecsullte az Ukránokat, túlbecsulte az oroszokat, nem számolt kellően a humán tényezővel stb.
 
W

Wilson

Guest
A vezérkar azt állítja, hogy a megszállók megpróbálják félrevezetni őket az úgynevezett "csapatok kivonásával" és azzal, hogy látszólag felhagytak Kijev bekerítésének tervével.

Forrás
: Fegyveres Erők Vezérkara

"Folytatódik az Orosz Föderáció Fegyveres Erői egységeinek kivonása Kijev és Csernyihiv régiók területéről.

Egyes jelek szerint az ellenség átcsoportosítja egységeit, hogy fő erőfeszítéseit Keletre összpontosítsa.

Ugyanakkor az úgynevezett "csapatok kivonása" valószínűleg az egyes egységek rotációja, és célja, hogy félrevezesse az ukrán fegyveres erők katonai vezetését, és tévképzetet keltsen arról, hogy a megszállók nem hajlandók körbevenni a várost. Kijev."

 
  • Tetszik
Reactions: oliver88 and paul64

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 533
113
A 17 200 az halott + sebesült + hadifogoly?
Hagyjad, egy het alatt lelottek 30 orosz repulot. Hany lelott orosz repulorol lattal az utobbi egy hetben roncsokat? Talan 3-rol, abbol is 2 ukran volt. Ha leesne 30 repulo Ukrajnaban, szerinted nem paradeznanak vele mindenhol mint a tankokkal?

Kijev independent gyartja ezt az abrat, kb ennyi erovel mi is osszedobhatnank egy ilyent.
 

meister.proper

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 604
1 918
113
Azok ott anyák, apák fiai. Azok az anyák, apák meg fognak roppanni.

és még mindig a legdurvább ebben az egészben, hogy a háború a 20-45%ban oroszok lakta vidéken dúl. Mariupol lakosságának 45% orosz volt! Oroszok ölnek oroszokat. Oroszok, orosz tüzérség öl orosz gyerekeket. Orosz nőket. Orosz tüzérség rombolja a földig az oroszok lakásait, házait.

Putyin az Oroszok mészárosa.
ezek ormenyek, Nagorno Karabahbol.
 
W

Wilson

Guest
Az Ukrajnában állomásozó orosz csapatok a grúziai megszállt területekről érkező csapatokkal egészítették ki soraikat - összesen közel 2000 katonával.

Forrás: A ZSU vezérkara.

Röviden: "Az Orosz Föderáció fegyveres erőinek a megszállt grúziai területekről történő feltöltése céljából a 4. katonai bázis (Cshinvali régió, Pristina-Oszétia) és a 7. katonai bázis (Abházia) egységeit, amelyek a Keleti Katonai Körzet részét képezik, Ukrajna területére telepítették át.

A 4. katonai bázisról három BTGr-t alakítottak ki, összesen legfeljebb 1200 orosz és oszét katonával, akiket Ukrajnába telepítettek. Két BTGr alakult a 7. katonai bázis hadosztályaiból, amelyek közel 800 embert tettek ki".

Részletek: Zaporizzsja és Herszon régiók jelenleg az ellenség által megszállt területein az ellenség továbbra is jogellenes cselekményeket követ el a helyi lakosság ellen.

Velyka Bilozirkában például az orosz megszállók egységei az egész faluban szétszóródtak, és a lakóépületek között telepítettek katonai felszerelést.

Melitopol városában az orosz erők útakadályokat állítottak fel a város megközelítéseihez vezető utakon, és megerősítették az átkelőrendszert.

Az ellenség továbbra is fosztogatja a helyi lakosok házait és lakásait, és őrizetbe veszi az ukránbarát aktivistákat és az ukrán hatóságok alkalmazottait.

A Luhanszki terület ideiglenesen megszállt területén a megszálló hatóságok a második mozgósítási hullám megtartását tervezik a folyó év április 1-jétől kezdődően. Nem kizárt, hogy a régió nemrégiben megszállt területein is ilyen erőfeszítéseket tesznek.

A rendelkezésre álló információk szerint az Orosz Föderáció fegyveres erőinek továbbra is gondot okoz egységeik személyzettel való ellátása.

Így a 47. páncéloshadosztály 26. páncélos ezredének sorkatonái, akik az ukrajnai háborúban való részvételük után szerződést kötöttek, elkezdtek jelentéseket benyújtani azzal a kéréssel, hogy a szerződést bontsák fel és küldjék őket az állandó telepítési helyre további szolgálatra.

Az Egyesült Erők egysége a Donyecki és Luhanszki területen az elmúlt hétvégén visszaverte az orosz megszállók 4 támadását.

 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
Strelkov ma is posztolt, hogy Irkutszkból jön a technika bevagonírozva.

Valaki tudja, hogy hova lett az, amit a háború 1.-2. hetében posztolt Strelkov, hogy Murmanszktól, Ufán, Tyumenen, Habarovszkon át Vlagyivosztokig küldték a technikát nyugatra?

Mert azt nem hiszem, hogy azok be lettek volna már vetve.

Amit nem értek, és taktikailag óriási hibának vélek: hogy nem volt egy Bresztből vagy Pinszkből Lvov irányába indított támadás, vagy legalább miért nem lettek lebombázva a Lengyel-ukrán határon a hidak, vasútvonalak, határátkelők, autóutak, elvágva ezzel a nyugati utánpótlást?

Úgy vigyáztak a civilekre, mint a hímes tojásra, ennek ellenére a nyugati médiában népirtásról beszélnek, akkor miért nem lehetett rámenni kicsit a mobil hálózat, a rádió, TV szétbombázására? Igen, első héten volt egy kijevi TV torony, ahol előre szóltak is, de ez nem elég. Megy a net, megy a TV/rádió, mobilhálózat, megy a propaganda.
Miért nem lett lebombázva a Rada, és nyugat ukrajnában minden kormányzati épület, városháza?

Ha tényleg igaz, hogy a 4 bohóc lengyelből Kijevig ment vonaton, az agyrém. Na nem azért, mert idióták voltak, hanem azért, hogy még van ép vasútvonal lengyelből kijevbe.

Vajon ez a kijevtől visszavonulunk és Gomelben felpakoljuk a technikát jelentheti azt, hogy nem keletre mennek, hanem nyugatra lezárni a lengyel határt?

Miért nincs rengeteg éjszakai légi bevetés? Miért nincs a Munkács-Lvov-Luszk vonal és az EU határ között minden létező infrastruktúra szétbombázva? Utak, vasútvonalak, hidak, távvezetékek az EU felé, minden 10ezer m2 feletti csarnok/gyár/bevásárló központ/raktár.

Miért nem teszik ezt az oroszok?

Nem csak hadműveletileg lenne ez fontos, hanem pszichológiailag. Azzal, hogy teljesen elvágnák őket a nyugati utánpótlás lehetőségétől, a nyugatra menekülés lehetőségétől, az pszichológiailag összeroppantaná a többséget.
Ha ezt az első pár napban meglépték volna, sokkal több lett volna a magát megadó ukrán egység, illetve a várost harc nélkül feladó vezetés.
Ugyanazokon a síneken jön a nyugati utánpótlás, amelyeken a menekült megy visszafelé.
Szerintem ezért hagyták épen a vasúti infrastruktúrát. Volt amúgy hír teherpályaudvar leradírozásáról, valahol az ország közepén.
 
W

Wilson

Guest
Hagyjad, egy het alatt lelottek 30 orosz repulot. Hany lelott orosz repulorol lattal az utobbi egy hetben roncsokat? Talan 3-rol, abbol is 2 ukran volt. Ha leesne 30 repulo Ukrajnaban, szerinted nem paradeznanak vele mindenhol mint a tankokkal?

Kijev independent gyartja ezt az abrat, kb ennyi erovel mi is osszedobhatnank egy ilyent.
Azért több volt mint három már 03.05-én több volt ott az orosz összegzés az orosz repülő és helikopter veszteségekről a legiharc topikban....
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba
W

Wilson

Guest

Média: Nagy-Britannia azt fontolgatja, hogy több fegyvert ad át Ukrajnának, Johnson több halálos fegyvert kér​

2022. MÁRCIUS 30., SZERDA, 06:05

A brit kormány azt fontolgatja, hogy több fegyvert biztosít Ukrajnának, mivel az orosz háború természete megváltozott...

Forrás : A
Times angol kormány

Részletek : Megjegyzendő, hogy Sir Tony Radakin admirális, a védelmi vezérkari főnök tájékoztatót tartott a minisztereknek, mondván, hogy a háború "hagyományosabbá" vált, mivel Ukrajna az orosz erők visszaszorítása helyett pozíciók megtartására és terület visszaszerzésére vált.

Azt mondta, Nagy-Britannia ekkor "új szakaszba" lép Ukrajna támogatásában.

A Times egyik forrása szerint "az ukrán hadsereg nemcsak nagy városokat tart, hanem visszavonulásra kényszeríti az oroszokat. Ezzel együtt a támogatásunknak is változnia kell".

Boris Johnson brit miniszterelnök azt mondta a minisztereknek, hogy "halálosabb" katonai segítséget akar nyújtani Ukrajnának, miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök "erősebben próbál csapni".

A kormány jelenleg azt mérlegeli, hogy milyen katonai felszerelést lehet biztosítani.

 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 385
23 123
113

Média: Nagy-Britannia azt fontolgatja, hogy több fegyvert ad át Ukrajnának, Johnson több halálos fegyvert kér​

2022. MÁRCIUS 30., SZERDA, 06:05

A brit kormány azt fontolgatja, hogy több fegyvert biztosít Ukrajnának, mivel az orosz háború természete megváltozott...

Forrás : A
Times angol kormány

Részletek : Megjegyzendő, hogy Sir Tony Radakin admirális, a védelmi vezérkari főnök tájékoztatót tartott a minisztereknek, mondván, hogy a háború "hagyományosabbá" vált, mivel Ukrajna az orosz erők visszaszorítása helyett pozíciók megtartására és terület visszaszerzésére vált.

Azt mondta, Nagy-Britannia ekkor "új szakaszba" lép Ukrajna támogatásában.

A Times egyik forrása szerint "az ukrán hadsereg nemcsak nagy városokat tart, hanem visszavonulásra kényszeríti az oroszokat. Ezzel együtt a támogatásunknak is változnia kell".

Boris Johnson brit miniszterelnök azt mondta a minisztereknek, hogy "halálosabb" katonai segítséget akar nyújtani Ukrajnának, miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök "erősebben próbál csapni".

A kormány jelenleg azt mérlegeli, hogy milyen katonai felszerelést lehet biztosítani.

Nem értem! Leülnek tárgyalni az oroszok és az ukránok, az oroszok nem értek el érdemi áttörést, már nem Ukrajna elfoglalása a cél hanem a Donbassz, feladják a kijevi frontot. Erre a britek még komolyabb fegyvereket akarnak küldeni? Ezek után?
Ez két dolgot jelenthet:
1. Az oroszok csak kamuznak és teljesen más van a háttérben, ezért ez a brit vélemény.
2. Az oroszok nem kamuznak és az ukránoknak eszük ágában sincs betartani a leendő megállapodást.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
Azok ott anyák, apák fiai. Azok az anyák, apák meg fognak roppanni.

és még mindig a legdurvább ebben az egészben, hogy a háború a 20-45%ban oroszok lakta vidéken dúl. Mariupol lakosságának 45% orosz volt! Oroszok ölnek oroszokat. Oroszok, orosz tüzérség öl orosz gyerekeket. Orosz nőket. Orosz tüzérség rombolja a földig az oroszok lakásait, házait.

Putyin az Oroszok mészárosa.
Ez a videó nem az azeri-örmény csetepatéból van?
Nem oroszoknak tűnnek a katonák…
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 533
113
Azért több volt mint három már 03.05-én több volt ott az orosz összegzés az orosz repülő és helikopter veszteségekről a legiharc topikban....
WILSON! Nezd mar meg lecci, nem 03.05 hanem 03.22 es 03.29 kozott, azaz a MULT HÉTEN hol lottek le az ukranok 30 repulot. A dronok masik rublikaban vannak.
Netto kamu info amit ez az osszegzes hoz, ezert teljesen felesleges ide bekavarni ezentul mert mi ketten most is ezen vitatkozunk feleslegesen aki betette meg lexarja hogy hulyeseg, berakja meg 6x a heten.