A látottak alapján olyan állapotú és korú harcjárműveket vetnek be többségében amikkel nem kockáztatnak egy átkelést. Másrészt meg ahogy ahogy korábbi vitákban is feljött a folyami átkelés még normál állapot mellett sem úgy megy hogy egyszerűen belerongyolsz a vízbe. Ellenőrizni kell a jármű alkalmasságát, felkészülni rá, illetve felderíteni a partszakaszt, átkelésre alkalmas helyet keresni mert ez se olyan hogy bárhol jó. Ha ennek az idejét összeadod az bizony nem lesz sokkal kevesebb mintha a műszakiak leraknának egy hidat a teherautóról. A kétéltűség előnye inkább az hogy nincsenek kitéve a műszakiak az ellenség tüzének, mert nyilván egy készülő pontonhíd zsíros célpont lehet. Úgy látszik akkor ezzel annyira nem számoltak, vagy akár nem is kell számolniuk.
De hangsúlyozom nem vagyok benne annyira mélyen a témában, nem tudom pontosan hányszor kellett megoldaniuk az átkelést önerőből, akár azért mert megsemmisült a híd vagy mert direkt máshol akartak volna folyókon csatornákon átkelni illetve hogy volt-e olyan szitu amikor előnyösebb lett volna kihasználni a kétéltűséget.
A magam részéről (esetleg a felderítőket kivéve) én a harcjárművek páncélvédelmét sokkal fontosabbnak tartom mint az úszóképességet. De a már eldőlt beszerzések szerint az MH is, a termékpalettát elnézve meg a gyártók többsége is.