[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
277558090-2547123425421462-1379327117660786203-n.jpg

2022. április 1 Sisakok az UaRms-től

Ukrajna Védelmi Minisztériuma új ballisztikus sisakokat kap az UaRms-l​

Az ukrán UaRms cég több tétel sisakot készít elő az ukrán védelmi minisztériumnak való átadásra.

Erről a Militarny számolt be az UaRms cégre hivatkozva .

Az egyéni védőeszközök gyártója az új helyen folytatta a gyártást.

Az UaRms képviselői elmondták, hogy most nem fogadnak el egyéni és nagykereskedelmi megrendeléseket.

Minden új párt az ukrán védelmi minisztérium szükségleteihez fog tartozni.

Az UaRms egy ukrán gyártó és szállító innovatív megoldásokat kínál a védelmi ipar számára a kompozit páncélvédelem és felszerelések szegmensében.

Ob124razets-ob124lozhky-2-1-768x403.png

TOR-D ballisztikus sisak az UaRms-től

A cég különösen a "TOR-D" sisakokat kínálja ügyfeleinek, amelyeket a Honvédelmi Minisztérium új szabványa szerint teszteltek. A sisak sikeres teszten is átment egy hitelesített amerikai laboratóriumban.

 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 477
18 410
113
Az ukránok már ma hajnalban (vagy tegnap éjjel) elfoglalták Ivankivet.
Erről a városról tudni kell, hogy stratégiai fontosságú, hisz az egyetlen nagy híd a Teteriv folyón az egész környéken. Konkrétan tőle keletre nincs híd egészen a Dnyeperig. Kb egy hete helyeznek rá nyomást az ukránok (DNY, Teteriszvke irányából).
Ha azelőtt elfoglalták mielőtt az összes orosz csapat kivonult a Kijevtől északra lévő területről, akkor jelenleg egy kb 30x20 km-es katlanban vannak az ottani orosz erők, ráadásul úgy, hogy az őket felmenteni képes erőket egyre csak kifelé vonják a műveleti területről.
De hát na, tudjuk, hogy minden a terv szerint zajlik...
f784a7321f4460b9f59eb2dd46a5bb42.jpg
Érdekes.
Lehet, nem csak a bevonulás, hanem a kivonulás is szervezetlen?
Pedig arrafelé két hadsereg parancsnokot is lecseréltek, ha jól emlékszem.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 562
7 007
113
Nem.
Pont miattuk örülök, mert a sok fasisztáit az oroszok hergelték, uszították ellenünk.
De ezt gondolom, azért te is tudod. Nyilván tájékozott vagy a Kárpátaljai magyarokat ért támadások hátterével kapcsolatban.
Biztos tudod milyen bírósági ítéletek születtek a KMKSZ székház felgyújtása ügyében.
;)
És az orosz beavatkozás tovább nehezíti a magyarok helyzetét. De ezt is átlátod szerintem.
:)
Milyen szelektív a te emlékezeted, csak arra és úgy emlékszel, hogy az egyoldalú és elfogult cinikus érvelésedet alátámassza.
Te ezért vagy hiteltelen itt.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 155
93
Ha az orosz BTR-rel, BMP-vel megy ellenük, akkor miért fáj neked ha az ukrán is BMP - vél pótolja veszteségeit?
Az RPG, a Javelin, bármelyik rakéta kilövi a BMP-t is, a Mardert is.
A BMP -t ismerik, gyorsan harcba vethetik.
Szerintem kapnak még nagyon sok minden mást is.
Az nem nekem "fáj" sőt nem is érint meg...arra akartam rávilágitani, hogy azon a fronton ahol az egyszerű félcivil (azov vagy DNR vagy csecsen) bakák javelin-el szaladgálnak az utcasarkon és a legutolsó bozótban, ahol már egy kisebb rétre T80-al vagy azalatt a szint alatt kihajtani is = azonnali öngyilkosság ott MINDKÉT oldalon BMP-vel közlekedni nem célszerű...ha nincs előtte mögötte és felette 3-4 T90-es és Kamov vagy mihu ...akkor inkább már jobb gyalog
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 092
20 678
113
A Mriyát az ukránok lőtték szét, ők támadták a repteret, hogy kiüzzék az orosz VDV-seket.

A videót még tegnap posztoltam.
szrok én bele, hogy ki lőtte szét.
bla bla, az oroszok támadtak, az ukránok ellent stb stb stb
Értelme volt? mi?
/nem szeretem a szlávokat különösebben -kiv cseheket, de az agresszort még jobban rühellem/
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 052
66 620
113
ha tegnap még helikopterekkel közlekedtek ki-be, és kifelé nem az azovos vezetőket vitték hanem a sebesülteket, kétségeim vannak az iránt hogy felkészült-e az orosz haderő egy pld. a tenger felé gyorsjáratú csónakokon történő evakuálásra, majd az utolsó pillanatban
mert ha a légtér lezárásáról nem gondoskodtak miért gondoskodtak volna a tenger irányából bármiről is
Ahhoz be kene hajozni a Kercset Tamany felszigettel osszekoto hid alatt. Mostanra a teljes Azovi tenger orosz fennhatosag alatt van. A legkozelebbi ukran partszakaszhoz hajokazni kene minimum 1000 km-t.
Plusz egy rahedli akna van a mariupoli partok elott. Tengeren nem megy. Kitorni meg talan ki tudnanak akkora veszteseggel mint ami Budapestnel volt a nemet-magyar csapatoknak.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 917
16 863
113

Az USA kivonta összes hadihajóját a Fekete-tengerről.​


Washington “megfontolt döntést” hozott arról, hogy kivonja az amerikai haditengerészet két rombolóját a Fekete-tengerről, és esetleges visszatérésükről nemzetbiztonsági megfontolások alapján döntenek – közölte szerdán a Pentagon.

Az amerikai haditengerészet “rutinszerűen” irányít hajókat a Fekete-tengerre vagy onnan ki, de a két Arleigh Burke-osztályú irányított rakétaromboló kivonásáról valamikor januárban döntött – közölte John Kirby védelmi minisztériumi szóvivő a Pentagon napi tájékoztatóján az újságírókkal.


Kirby az Európai Parancsnokság vezetője, Tod Wolters tábornok napközbeni korábbi nyilatkozatát kommentálta, amit a képviselőház fegyveres szolgálatok bizottsága előtt mondott, hogy a két rombolót az ukrajnai helyzet romlása miatt kivonták a térségből.​

Az Egyesült Államoknak jelenleg nincs hajója a Fekete-tengeren, de “a lehető leghamarabb” vissza kellene térnie a térségbe – mondta Wolters a kongresszusnak. Jelenleg az amerikai hadsereg legénységgel felszerelt repülőgépei délen, drónjai pedig a tenger északi része felett repülnek.

A kivonulás volt a “bölcs” lépés akkoriban, mondta Kirby az újságíróknak, “hogy mindenki számára világossá tegyük, hogy az USA nem érdekelt abban, hogy egy konfliktust kényszerítsünk ki valamilyen általunk hozott döntéssel”.

Kirby nem rendelkezett információval arról, hogy a hajók esetleg visszatérnek-e és, ha igen mikor, de azt mondta, hogy egy ilyen döntést “nemzetbiztonságunk, valamint szövetségeseink és partnereink érdekében” hoznának meg.
 

Kijev Szelleme

Well-Known Member
2022. március 1.
981
1 740
93
Annalena Baerbock német külügyminiszter arról beszélt a CNN-nek, hogy „Moszkvát nem lehet komolyan venni a diplomáciai tárgyalásokon, miközben az orosz erők továbbra is bombázzák az ukrán városokat”. A külügyminiszter példának hozta Mariupol városát, aki hozzátette, „béketárgyalás” helyett inkább háborús bűnökről van szó orosz oldalról.
Baerbock azt is elmondta, hogy Európát nem érdekli, hogy Oroszország a gáz árát a jövőben rubelben kéri kifizetni, ugyanis ennél fontosabb „az ukrajnai bombázások befejezése”.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 439
7 141
113
Érdekesnek tartom,hogy az azelott ot gyakorlatozó ukrán katonáknak az ott dolgozóknak vagy biztonsági szolgálatot ellátó személyzetnek kutya baja ezek a puding oroszok meg pár nap után sugárfertozodtek . Lehet olyan hulyék voltak,hogy kiváncsiságból benéztek a szarkofág alá?:p:p
tudni vélek egy olyan szabályról, hogy egy parancsot mindig a körülményeknek megfelelően kell kiadni
csernobilban az a baleset és következményei egy olyan körülmény ami meglehetősen közismert
az a parancsnok aki itt kiadta a parancsot az ásásra talán nem fog a hadbíróságon arra hivatkozni hogy nem tudta hol is van
vagy nem is értem
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and paul64

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Na ez egy dolog, hogy te ezt állítod de a tények mást mutatnak nem véletlenül gondolkoznak a németek az izraeli rakétarendszer megvásárlásán, és az sem véletlen, hogy az amerikaiak éppen Guamban tesztelik.....

idézet a cikkből....

"A kongresszus 2019-ben két Iron Dome rendszer beszerzését rendelte el mintegy 373 millió dollárért, és azt mondta, hogy az egyiket még ebben a pénzügyi évben be kell vetni egy műveleti színtéren."

Ha csak 75% tudna ahogy te állítod akkor az amcsik egyetlen rongyos dollárt sem adtak volna érte...

Íme a cikk....Hogy ne csak youtube videók alapján ítélkezzunk.....:)

Pontosan azért adnak érte rongyos dollárokat, pedzegettem de nem értetted, az amcsi de főképpen a német légvédelem a béka seggével egyenlő. Tehát az a 75% az nekik űberfasza kategória. Ha ez a legjobb ami elérhető megveszik. Másrészt hülyén nézne ki a s400 vagy s500-at rendelnének.
 
W

Wilson

Guest
Pontosan azért adnak érte rongyos dollárokat, pedzegettem de nem értetted, az amcsi de főképpen a német légvédelem a béka seggével egyenlő. Tehát az a 75% az nekik űberfasza kategória. Ha ez a legjobb ami elérhető megveszik. Másrészt hülyén nézne ki a s400 vagy s500-at rendelnének.
Nem értem mi alapján állítod ezt...
 
  • Tetszik
Reactions: Chima3ra

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 910
81 812
113
szrok én bele, hogy ki lőtte szét.
bla bla, az oroszok támadtak, az ukránok ellent stb stb stb
Értelme volt? mi?
/nem szeretem a szlávokat különösebben -kiv cseheket, de az agresszort még jobban rühellem/
Meg lehetett volna menteni, ha nem baxxák el az Antonov menedzserei! Olvasni kell a szaktopikokat is.

Dmitrij Antonov, a világ legnagyobb, Gostomelben megsemmisült An-225 Mriya szállítórepülőgépének kapitánya elmondta, hogy januárban az Antonov állami vállalat vezetőségének felajánlották a repülőgép megmentését, de a vállalat felső vezetése inkább saját magát mentette meg.

A vállalat egyik alkalmazottja szerint az állami tulajdonú Antonov cég vezetése nem hozott döntést a repülőgép külföldre szállításáról. Elmondta, hogy az Antonov állami vállalat vezetői még január 26-án kaptak javaslatot a NATO Karbantartási és Ellátási Ügynökség (NAMSA) képviselőitől, hogy helyezzék át a teljes repülőteret Lipcsébe a személyzetel,, a pótalkatrészekkel és a repülőgépekkel.

„Nem volt válasz erre a kérdésre. A költözésről nem döntöttek. Sem a legnagyobb Mriya , sem a kis An-28, An-26, A-n-74 repülőgépekről. A döntés nem született meg, mivel nem volt a cég felső vezetése, akik két héttel az ellenségeskedés előtt jókedvűen Lipcsébe indultak, és elfoglalták az Antonov Logistics Salis irodáját” – mondta a Mriya parancsnoka a Politika Strana Telegram csatornának.

Emlékezzünk vissza, hogy a Kijev melletti ellenségeskedés során Ukrajna saját kezűleg megsemmisítette a világ legnagyobb An-225 „Mriya” szállító repülőgépét, amelyet az ország a Szovjetuniótól örökölt. Ez a gép a Buran űrprogram elemeként jelent meg.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 439
7 141
113
Azert az ne gondoljak az ukranok hogy majd sunyiban jol felfegyverkeznek aztan ugyanugy megy minden mint a haboru elott. Kikepzokkel, hirszerzessel stb...
de, nyilván így lesz
attól hogy nem lépnek be a natoba és nincs formális szerződésük attól még megkaphatnak az usától bármit
amíg ahhoz az usának érdeke fűződik
 
  • Tetszik
Reactions: paul64

Kijev Szelleme

Well-Known Member
2022. március 1.
981
1 740
93
Az UNESCO szerint az ukrajnai orosz katonai invázió kezdete óta legalább 53 ukrán kulturális helyszínben tett kárt a háború.

A megrongálódott vagy részben megsemmisült kulturális helyszínek között van 29 templom, 16 történelmi épület, négy múzeum és négy műemlék,
sorolta fel Ernesto Ottone Ramirez, az UNESCO kulturális főigazgató-helyettese Párizsban, és hozzátette,

Az ország északkeleti részén fekvő Harkivban, Ukrajna második legnagyobb városában többek között a holokauszt-emlékművet, az Állami Opera- és Balettszínházat és a Művészeti Múzeumot is bombázták az oroszok.