[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 984
66 222
113

Egymillió dollár egy "orosz hadihajóért": a Tanács jóváhagyta az orosz felszerelések díjazására vonatkozó törvényt...​

2022. ÁPRILIS 1., PÉNTEK, 16:23



GETTY IMAGES

A Verhovna Rada törvényt fogadott el az agresszor állam használható katonai felszereléseinek önkéntes átadásáért az Ukrán Fegyveres Erőknek átadott pénzbeli javadalmazásról.

Ez szerepel a 7229-es számú törvényjavaslatban , amelyet összesen 320 szavazattal fogadtak el.

Így a képviselők csökkenteni kívánják az ellenség harci potenciálját, és arra ösztönzik az orosz hadsereget és más orosz biztonsági erőket, hogy önként adják át az agresszor állam katonai felszerelését Ukrajna Fegyveres Erőinek.

Ukrajna biztosítja számukra a fegyverek átadásának titkosságát, az új okmányokat új letelepedési adatokkal, az Ukrajna területén való tartózkodás biztonságát és a biztonságos harmadik országba utazás feltételeinek megteremtését.

Ugyanilyen pénzjutalomban részesülnek az ukrán fegyveres erők katonái és Ukrajna civiljei.
A kompenzáció a katonai felszerelés típusától függ:
  • Vadász vagy támadó repülőgép - 1 millió dollár;
  • Harci helikopter - 0,5 millió dollár;
  • Reaktív tüzérségi rendszer - 25 ezer dollár (kaliberben) 122 mm-ig, 35 ezer dollár (kaliberben) 122 mm-l;
  • Tank, önjáró földi tüzérség - 100 ezer dollár;
  • Gyalogság harci járműve (deszant), páncélozott személyszállító, páncélozott felderítő járőrjármű - 50 ezer dollár;
  • Katonai autó / traktor / mérnöki gép felderítéshez, aknamentesítéshez, útépítéshez stb. - 10 ezer dollár;
  • 1 vagy 2 osztályú hajó - 1 millió dollár;
  • 3. vagy 4. osztályú hajó - 0,5 millió dollár;
  • Katonai (kiegészítő) támogatás hajója - 200 ezer dollár;
  • Kis méretű harci (felderítő) hajó - 50 ezer dollár
Szerintem nincs nekik 1 millio sajat dollaruk. Max ha Biden ad nekik.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 012
113
Na ez egy dolog, hogy te ezt állítod de a tények mást mutatnak nem véletlenül gondolkoznak a németek az izraeli rakétarendszer megvásárlásán, és az sem véletlen, hogy az amerikaiak éppen Guamban tesztelik.....

idézet a cikkből....

"A kongresszus 2019-ben két Iron Dome rendszer beszerzését rendelte el mintegy 373 millió dollárért, és azt mondta, hogy az egyiket még ebben a pénzügyi évben be kell vetni egy műveleti színtéren."

Ha csak 75% tudna ahogy te állítod akkor az amcsik egyetlen rongyos dollárt sem adtak volna érte...

Íme a cikk....Hogy ne csak youtube videók alapján ítélkezzunk.....:)

Nincs túlterhetetlen rendszer ! A vas kipa is biztosan jól vizsgázik 20-30-50 rakétán(talán) ! De mondjuk egy Grud üteg (azt hiszem 6 jármű ) 6x 40 rakettyája ellen 20 másodper alatt mire menne ? Gyanítom a túlterhelés függvényében romlik az elhárítás %-a !
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 012
113
És ki lenne az igazi ellenfele az amcsi tengerészetnek?
Csak nem a ruszkira céloztál?
Te nem nézel tévét? A kuznyecovból bili lermezt csináltak. Vihetik a kohóba.

Elhiszem, hogy rühellied az amcsit, sokan vagyunk ezzel így a földön, de ne légy elvakult.
Már egy tömeges bulava szalvó is halálos lenne rá ! De ha oda jutnának akkor egy taktikai nuki torpedó lenne a game over egy rephordozó köteléknek !
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
Ez nem probléma, múltkor láttuk, hogy még teherautóról is leönthetőek :) Komolyra fordítva: ezek ennyitől még nem detonálnak, hogy lábbal lökdösik őket.
Detonátor függő.
A rogyókupos ( Típusfüggő) ~80kg alatt rogyik és detonál, de van döntőpálcás,huzalos, kulcsos,stb....
Stabil szerkezetek az aknák a közhiedelemmel ellentétben.
Még lövöldözni is lehet,akkor sem működik el.
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Egyre többen fogják regionális hatalomként kezelni az oroszokat a képességeik és teljesítményük alapján. Japán-orosz háború jellegű blama ez nekik egyelőre.

Dehogyis. Oroszország már csak nem is regionális hatalom. Lengyelország az erő a térségben! Közel a szuperhatalmi státuszhoz!
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 294
27 218
113
Szerintem nincs nekik 1 millio sajat dollaruk. Max ha Biden ad nekik.


Az 1944. szeptember 30-án hatályba lépett 3480/1944. ME. sz. kormányrendelet 1. pontja kimondta: „Azt a harcost, illetőleg a m. kir. honvédségnek azt a tagját, aki a most folyó háborúban az ellenséggel vívott harcok során az egyéni küzdelem hősi erényeivel ellenséges harckocsit bármely közelharci eszközzel használhatatlanná tesz vagy harcképes állapotban zsákmányul ejt, minden más igény kielégítése előtt minden egyes leküzdött (zsákmányolt) harckocsi után öt katasztrális hold terjedelmű, mívelhető, legalább középminőségű földhöz kell juttatni. Amennyiben a fegyvertény során a harcos életét veszti, törvényes leszármazóját, ilyen hiányában házastársát, s ha ez sincs, szüleit tíz katasztrális hold ugyanilyen mívelhető földterület illeti meg.”
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
És ki lenne az igazi ellenfele az amcsi tengerészetnek?
Csak nem a ruszkira céloztál?
Te nem nézel tévét? A kuznyecovból bili lermezt csináltak. Vihetik a kohóba.

Elhiszem, hogy rühellied az amcsit, sokan vagyunk ezzel így a földön, de ne légy elvakult.
Nem vagyok elvakult, de a semmi ellen mindig könnyű erősnek lenni. Ez az amerikai hadsereg. Csak minimum 10-20-szoros fölénnyel támadnak, kizárólag elsöprő légi fölény kivívása mellett.
Haditengerészet:
Bármely nemzet akinek vannak megfelő számú hadihajói, tengeralattjárói, ezt csúnyán megcáfolhatják ha erre egyszer sor kerülne. És azok a bili lemezből készült 30-40 éves hordozók, megkukkantanák a Mariana árkot közelebbről.

Nézd meg az eddig megvívott csatáikat, kivétel nélkül abszolút fölénnyel, években 30-40 év haditechnikai fölénnyel, 20-30-szoros hadfelszerelési mennyiségi fölénnyel indultak támadni.
Eredmény legjobb esetben is döntetlen, vagy abszolút felsülés. Ők az egyetlenek akik a Japán sikeres támadását ellenük, képesek úgy megfilmesíteni, hogy végig úgy érzetetik veled mindjárt nyernek, és érzed a hőstetteiket, amikor kevés lőszerrel vadászgépek (2 db) simán szembeszáll az összes Japán (300+) vadászgéppel. Ez Amerika = Hollywood. És egyébként nem utálom őket, kijárok 3-4 évente, szeretem az ország adottságait, látványosságokat, simán elvagyok ott mint a befőtt.
 
W

Wilson

Guest
Nincs túlterhetetlen rendszer ! A vas kipa is biztosan jól vizsgázik 20-30-50 rakétán(talán) ! De mondjuk egy Grud üteg (azt hiszem 6 jármű ) 6x 40 rakettyája ellen 20 másodper alatt mire menne ? Gyanítom a túlterhelés függvényében romlik az elhárítás %-a !
Minden rendszert túl lehet terhelni, de ha csak a tényeket nézem a vas kupola az a rendszer a világon amelyet a legtöbbet tesztelték az ellenséges rakéták ráadásul gyakorlatilag folyamatosan tesztelik, és emiatt a rendszert folyamatosan fejlesztik, és az utóbbi időben bizony a Hezbolah az irániak segítségével már komoly rakétákat lő ki Izraelre...
 

eszena

Well-Known Member
2021. április 3.
899
3 231
93
Amikor a palesztínok házilag készített, szilárd hajtóanyagú vagy valamilyen nagyon egyszerű rakétából jó párat lönek ki egyszerre (aminek színvonala a kínai ókori tüzijáték rakéták szintjén van) a zsidók is beszopnak belőle pár darabot. Csak persze nagy kárt nem okoz mert amúgy egy kalap szar. De azért még nekik is be megy. Pedig gondolom ők aztán figyelnek.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
https://politic.karpat.in.ua/?p=45267&lang=hu
"Kuleba: a potenciális békefenntartó misszió nem fagyaszthatja be a konfliktust és a jelenlegi status quo-t
A potenciális ukrajnai békefenntartó misszió fő feltétele, hogy ne fagyassza be a konfliktust, és ne rögzítse a felek jelenlegi pozícióit – jelentette ki Dmitro Kuleba külügyminiszter pénteki lengyelországi sajtótájékoztatóján, adta hírül az Ukrajinszka Pravda hírportál.
A tudósítás szerint az ukrán diplomácia vezetője azt mondta, hogy Ukrajnának minden lehetséges forgatókönyvre különböző megoldásokat kell kidolgoznia. „Természetesen a lengyel kormány kezdeményezései (a potenciális békefenntartó misszióval kapcsolatban) hasznosak, mert Lengyelország a NATO tagja, és előmozdíthatja azokat a szövetségen belül” – tette hozzá. Ugyanakkor óva intett attól minden országot, hangsúlyozva, hogy ezekkel a kezdeményezésekkel nem szabad befagyasztani a konfliktust. Mint megjegyezte, február 24-e után újabb ukrán területek kerültek ideiglenes megszállás alá.
Kuleba kiemelte: Oroszországnak vissza kell vonulnia azokra az állásokra, amelyeken február 23-án volt. „Vagyis a jelenlegi status quo-t rögzítő semmilyen kezdeményezés nem felel meg Ukrajna érdekeinek” – mutatott rá.
A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a látogatás során Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettessel részletesen megvitatta Lengyelország elképzelését, és meggyőződött arról, hogy teljes mértékben megérti az ukrán álláspontot, és őszintén segíteni akar. „Most már nincsenek kétségek vagy félreértések ezzel a misszióval kapcsolatban – szinkronizáltuk álláspontjainak, és hálásak leszünk Lengyelországnak minden új kezdeményezésért, amelyeket megvitatunk, és ők előmozdítják azokat” – fogalmazott Dmitro Kuleba."
Nem kell aggódnia Kulabának, természetesen az oroszok sem a mostani helyzetet szeretnék konzerválni :)
 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 306
10 218
113
Mariana Vishegirskayat sikerült kimenekíteni, ő volt az akivel tele volt a sajtó a mariupoli kórház kapcsán.

Donbasszból származik, nem volt rakétacsapás a kórházon, Associated Press propagandistái zaklatták és akaratuk ellenére filmezték őket, ukrán katonák élő pajzsként használták a kórházat, terhes nőktől loptak élelmet stb.

 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 326
113
Nem vagyok elvakult, de a semmi ellen mindig könnyű erősnek lenni. Ez az amerikai hadsereg. Csak minimum 10-20-szoros fölénnyel támadnak, kizárólag elsöprő légi fölény kivívása mellett.
Haditengerészet:
Bármely nemzet akinek vannak megfelő számú hadihajói, tengeralattjárói, ezt csúnyán megcáfolhatják ha erre egyszer sor kerülne. És azok a bili lemezből készült 30-40 éves hordozók, megkukkantanák a Mariana árkot közelebbről.

Nézd meg az eddig megvívott csatáikat, kivétel nélkül abszolút fölénnyel, években 30-40 év haditechnikai fölénnyel, 20-30-szoros hadfelszerelési mennyiségi fölénnyel indultak támadni.
Eredmény legjobb esetben is döntetlen, vagy abszolút felsülés. Ők az egyetlenek akik a Japán sikeres támadását ellenük, képesek úgy megfilmesíteni, hogy végig úgy érzetetik veled mindjárt nyernek, és érzed a hőstetteiket, amikor kevés lőszerrel vadászgépek (2 db) simán szembeszáll az összes Japán (300+) vadászgéppel. Ez Amerika = Hollywood. És egyébként nem utálom őket, kijárok 3-4 évente, szeretem az ország adottságait, látványosságokat, simán elvagyok ott mint a befőtt.
Már sry, de direkt bénának kell lenni, mint most RU, vagy mi? :D
Mert más hendikepesebb, ne használja ki a technológiai és egyéb előnyeiket?
Erről szólnak a fejlesztések. Te miről is beszélsz tulképpen? :D :D
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 984
66 222
113
Te tényleg nem vágod, hogy mit jelent nukit bevetni? Milyen következményekkel jár politikailag? Látod, hogy a sima katonai támadásnak milyen következményei lettek.
Ez meg hova fokozhato nuki bevetese eseten? Az Usa vetett be mar nukit nem egyszer hanem ketszer. Megis milyen politikai kovetkezmenyei lettek ra nezve? Ma mar mindenki elfelejtette neki, sot versenyt copkodjak.