[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113


Én már régóta ezen a vonalon haladok, bár én inkább egyfajta svájci modellre tippelnék, ami emészthető, de ma már látszik, hogy csak egy ilyen változtatás garantálhatja az ország biztonságát. A Zrínyi 2026 ma már Zrínyi Forever, sosem fog befejeződni, sosem fogjuk elérni a célt, hogy a térség legmodernebb hadereje legyünk, mert mire elérjük, már mások is felzárkóznak. Csak koncepcionális váltással lehet az ország biztonságát garantálni.

Igen,de ahogy olvastam a cikkeket,ez mind "defenziv" strategia. Azt most ukrajnaban is latni, hogy ha ellentamadni akarnak akkor ok is BTR, tank, tuzerseg kombokkal, neha tamadohelikkel operalnak.

Ha ki kell mozdulni a varosbol nem mehetsz "gyalog".

Az egeszbol egy parhuzamosan 2 elvet koveto felosztas tunik talan logikusnak, ahol van egy tisztan deffenziv irregularis es egy kemeny, nagy tuzereju de mozgekony offenziv resz.

Figyelnunk kell a lengyeleket. Meg lehet az is,hogy majd 2 honap mulva bemennek es latszik majd milyen strategiakat probalnak majd.

Jelenleg a hivatasos + tartalekos elrendezes tudna a fenti gondolatnak nalunk alapot kepezni. Majd kiderul.

Sőt, ezt tovább lehet gondolni. Ennek oka, hogy a hivatkozott cikkben - ahogy @hendrick is említi - kvázi teljeskörű koncepcióváltást jelentene. Azaz nemcsak egy fontos részelemként tekint az "irreguláris hadviselés" -re, hanem kb. kizárólagos megoldásként tekint rá.

Tulajdonképpen elérkezhetünk a "Vadai-féle doktrína" közelébe miszerint elég néhány vadászgép meg pár kommandós ... Ugye ezzel a légtérrendészkedést békeidőben éppen meg tudnánk oldani, valamint pl. az erre épülő NATO kötelezettségvállalást (pl. BAP - Balti légtérrendészkedés misszió) meg pár misszióban szerepet vállalni és kb. ennyi. Továbbá fontos szempont, hogy a választóknak el lehet adni, hiszen kisebb költségvetési vonzat és hát akkor továbbra sem "rontanák katonák a levegőt" katonák a civilek környékén.

Namost a honvédelem ezzel szemben egy "összfegyvernemi kő-papír-olló" játék. Amennyiben egyes lábai nincsenek rendben avagy konkrétan hiányoznak, akkor annak csúnya vége lehet. Most az olyan dolgokba nem is mennék bele, hogy pl. maga a honvédelem feladatköre nem csak és kizárólag a Honvédség feladata (pl. politika, diplomácia és rengeteg egyéb dolog).

"A Zrínyi 2026 ma már Zrínyi Forever, sosem fog befejeződni, sosem fogjuk elérni a célt, hogy a térség legmodernebb hadereje legyünk, mert mire elérjük, már mások is felzárkóznak."

Ez kulcsmondat és sokmindent le is lehet vezetni belőle - pl.:

  • egyfelől igen, a mindenki más is fejleszt, felzárkózik stb. Igen, ilyen a "popszakma" ...
  • a legfontosabb dolog: a cél. Ezt gyakran figyelmen kívül hagyjuk illetve rossz cél kerül megfogalmazásra. Például az nem cél, hogy a "legmodernebb haderő" legyünk. Részfeladat lehet, a cél nem. A cél a meghatározott stratégiai képességek illetve feladatok ellátása - ilyen: honvédelem és a NATO kötelezettségek teljesítése (nemcsak 5-ös cikkely vagy missziók például).
  • egyes programok illetve projekteknek lehet végdátuma (pl. Zrínyi 2026), de a stratégiai képességeknek illetve feladatoknak nem. Leegyszerűsítve a honvédelem nem annyiból áll, hogy végrehajtunk egy programot mondjuk és kész, hátradőlünk és végeztünk. Ez bizony folyamatos feladat és nincs lejárati ideje ...

Namost mi is lenne az a "koncepcionális váltás" ami kívánatos lenne céljaink elérésében? Nos, amit a cikkben is írtak az biztos nem. Egy izgalmas részfeladat lehet, de mint teljeskörű koncepció önmagában nem állja meg a helyét. Mi is most a koncepció végtelenül leegyszerűsítve?

  • a reguláris hivatásos/szerződéses haderő rendbetétele - első körben minőségi ugrást végrehajtva, a lehető legszélesebb körben. Természetesen idővel a mennyiségi aspektusoknak is szükséges érvényre jutni, de jelen állapotunkban szükséges felismerni azt, hogy ez egy lépésben nem megy.
  • tartalékos rendszer kiépítése. Itt is nulláról építkezve és figyelembe véve az előző pontban pedzegetett dolgokat.
  • társadalmi elfogadottság növelése. Ez a mellett, hogy mind a kettő fentebbi pontban nagy segítség lehet (gondoljunk olyan egyszerű dolgokra is akár, mint hogy mekkora GDP arányos költést fogad el a társadalom például stb. stb.). Ez alapja lehet az "irreguláris" elképzeléseknek is.

A "svájci modellhez". Azért azzal legyünk tisztában, hogy ehhez a semlegességen kívül kellenének még a hegyeik meg a "bankjaik" is. Azaz természeti adottságok, geopolitikai- és geostratégiai helyzet stb. stb.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
A "svájci modellhez". Azért azzal legyünk tisztában, hogy ehhez a semlegességen kívül kellenének még a hegyeik meg a "bankjaik" is. Azaz természeti adottságok, geopolitikai- és geostratégiai helyzet stb. stb.
Svájci modell alatt. A haderőszervezés modelljét értem. A hivatásos kis sereg mellett párhuzamosan óriási területvédelmi milícia kiosztott felszereléssel, kiképezve. Ez a láb itthon fájdalmasan hiányzik. Szerintem ez nem egy majd ráérünk valamikor csinálni egy ilyet, majd ha a hivatásosakat gatyába ráztuk... majd valamikor 15/20 év múlva... 2000 környékén mocorgott egy picit a "nemzetőrség" akkor még a kormány is felkapta, aztán bohóckodásba fulladt az egész.


 

eszena

Well-Known Member
2021. április 3.
899
3 231
93
Igaz. Az orosz, kínai fog hiányozni ha nem jön. Bár az európai turist. talán pótolja. Nálunk itt a Liszt Ferin az utasforgalom már szinte elérte a két évvel ezelőttit. Ma pld. 18000 fő körüli ami kifejezetten sok, nagy létszám és folyamatosan növekszik.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Svájci modell alatt. A haderőszervezés modelljét értem. A hivatásos kis sereg mellett párhuzamosan óriási területvédelmi milícia kiosztott felszereléssel, kiképezve. Ez a láb itthon fájdalmasan hiányzik. Szerintem ez nem egy majd ráérünk valamikor csinálni egy ilyet, majd ha a hivatásosakat gatyába ráztuk... majd valamikor 15/20 év múlva... 2000 környékén mocorgott egy picit a "nemzetőrség" akkor még a kormány is felkapta, aztán bohóckodásba fulladt az egész.



Én is pontosan így értettem. A "hivatásos kis sereg mellett párhuzamosan óriási területvédelmi milícia" dolog egyfelől jól tud működni egy Svájcban - nálunk több ok miatt kevés lenne. Az eddigiek folyamán nálunk nemcsak ez a láb hiányzott/hiányzik - hanem gyakorlatilag az összes. Ilyenformán mindegyikkel foglalkozni kell ...

Ráadásul itt nem is arról van szó, hogy mondjuk csak a hivatásosokkal foglalkozunk és semmi mással nem. Pont a tartalékosok is kiemelt figyelmet kapnak. Azonban mivel itt (is) töknulláról kell építkezni ezért lehetnek disszonánsak az első lépések. Azaz nem tudunk "nulladik lépésben" svájci szintű milíciát összerakni illetve lehetnek olyan dolgok amiket az atlatszo.hu idézett cikkében olvasgathatunk. Ugyanakkor alakul a dolog, láthatunk részeredményeket.

Ez nem jelenti azt, hogy minden rendben van, vagy hogy tökéletes világban élünk. Ugyanakkor a jelenlegi társadalmi támogatással, anyagi- és egyéb lehetőségekkel és geopolitikai realitásokkal számolva egyelőre ennyi van. Az igazán "brutális" dolog, hogy az eredmények még így is látványosak. Értem ez alatt, hogy vannak olyan érdekességek, mint a hivatásosoknál hiába a minőségi ugrás most a prioritás, de történetesen egy jókora mennyiségi ugrás is (gondolhatunk akár a tüzérségi vonalra, MBT -k számára stb.) illetve jelenleg számunkra még nem létező kategóriák kerülnek bevezetésre illetve újra alkalmazásra (szintén csak példák: önjáró tüzérség vagy éppen a lövészpáncélosok, később rakétás tüzérség stb.). Ugyanakkor ez természetesen nem jelenti azt, hogy a mennyiségi ágenst "kipipálhatjuk" - jelenleg mindössze az első lépéseknél tartunk. Reméljük a további lépések illetve stációk esetén is kellően hatékonyak illetve eredményesek tudunk lenni ...

Tehát ez sajnos nem ráérünk-nem ráérünk dolog elsősorban. A fájdalmas realitás sajnos, hogy igen sok területen a töknulláról indulunk és sajnos nem megy, hogy egyetlen lépésben mondjuk két év alatt "Svájcot csinálunk" ...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 410
113
Háát igen, 2 hónap múlva 20db-bal nem sokat tudnának kezdeni...
Én nagyon ellene vagyok annak, hogy bármilyen technikát direktben adjunk az ukránoknak. Ellenben jó pénzért - értsd pofátlanul durva áron - simán lepasszolnám a németeknek, cseheknek hogy kezdjenek velük amit akarnak. Onnantól nem nekünk kell elszámolni az oroszok felé. Kicsit meredek lenne, ha pár hónapig nem állnának rendelkezésre, de ha gyorsan tudnánk pótolni őket (értsd 2-3 hónap), akkor azért nem lennék szomorú.
Mire gondolok:
T-72 - Leopard 2-esekre cseréltetném darab-darab kombóban. A németek azonnal tudnának adni. Akár A4-es is rendben lenne, ha azonnal használható. A német felségjelet max. az elején leragasztjuk...
:)


D-20 - mehet az összes lőszerestűl vontatóstul. Még idén elkezdenek szállingózni a PZH-k. Ezekért elfogadhatjuk a tartalékban lévő német gépeket. (20-30?)
De kiképzési céllal azonnal tudnánk 105-ösöket is keríteni. Akár újként, akár használtan.

AK és egyéb kézifegyverekért, lőszerért Stingert kérnék. (Kell legyen még a németeknél!)

Elég pikáns lenne a Mi-24-esek visszaadása a németeknek nem? :rolleyes:
Különösen orosz felújítás után. Darabja 30M USD. Vagy cserébe minden EU-s eljárás törlése?

Az összes Ural/Kraz mehet, MAN HX-ekért cserében. Még a pontonok is. M3-akkal lehet cserélni őket. Szerintem, a németek meg az angolok közösen biztosan össze tudnának adni egy készletre valót.
Az összes BTR-80-as is mehetne. Akár működnek, akár nem. Azokból már nálunk úgy sem lesz semmi. Akár csak a kivont BRDM-ek.

A KUB-okkal szerintem nem nagyon szabad kockáztatni. Sem a hiányukkal, sem az átadásukkal.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
SZP a mi "eszes lányunk"
Mi nem szállítunk fegyvereket Ukrajnába, de megszavazzuk, hogy megemeljék az "Európai békekeretet" újabb 500 millió Euróval. Ez ugyebár az a keret, aminek a terhére az EU fegyvereket szállít Ukrajnának...
The European Peace Facility allows the EU to support the capabilities and resilience of the Ukrainian armed forces in order to:
  • defend the country’s territorial integrity and sovereignty
  • protect the civilian population against the ongoing military aggression
The agreed assistance measures will finance the provision of equipment and supplies such as personal protective equipment, first aid kits and fuel, as well as military equipment and platforms designed to deliver lethal force for defensive purposes.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 903
22 375
113
T-72 - Leopard 2-esekre cseréltetném darab-darab kombóban.
Ha megköveznek, ha nem, én Leo-k nélkül is vonatra raknám...ha
D-20 - mehet az összes lőszerestűl vontatóstul. Még idén elkezdenek szállingózni a PZH-k.
Egyetértenék, ha...
AK és egyéb kézifegyverekért, lőszerért Stingert kérnék.
Egyetértenék, ha...
Elég pikáns lenne a Mi-24-esek visszaadása a németeknek nem? :rolleyes:
Különösen orosz felújítás után. Darabja 30M USD. Vagy cserébe minden EU-s eljárás törlése?
Személy szerint eddig sem tartottam fontosnak a H145M-ek megjelenése után ezeket az egyébként impozáns és ikonikus madarakat, főleg, hogy jönnek a H225M-ek is...
Az összes Ural/Kraz mehet, MAN HX-ekért cserében.
Egyetértenék "ha" nélkül is...végül is nem halálos fegyver...
Az összes BTR-80-as is mehetne. Akár működnek, akár nem.
Nem lehet, még nem, hiszen egyenlőre a távoli horizonton pislákol a váltótipusa papiron meg digitális 3d modellek formájában...
A KUB-okkal szerintem nem nagyon szabad kockáztatni. Sem a hiányukkal, sem az átadásukkal.
Amig nincs NASAMS, addig nyilván nem mehet sehova sem, ha...

...HA adnánk valamit is az ukránoknak.
Személy szerint logisztikai járművek, orvosi, tábori cuccokon kivül mellényeket, bőrtáskákat :D és hasonló nyalángságokat küldenék "segélyként", viszont ha valamit meg akarnak venni az ukik a régi cuccok közül -akár alkatrész bázisnak- nem zárkóznék el előlük,...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 410
113
Nem lehet, még nem, hiszen egyenlőre a távoli horizonton pislákol a váltótipusa papiron meg digitális 3d modellek formájában...
Fontos, hogy nem az A-król beszéltem. Tudtommal az összes sima 80-as ki van vonva. A rendszerben csak az A-k maradtak.
Amig nincs NASAMS, addig nyilván nem mehet sehova sem, ha...

...HA adnánk valamit is az ukránoknak.
Személy szerint logisztikai járművek, orvosi, tábori cuccokon kivül mellényeket, bőrtáskákat :D és hasonló nyalángságokat küldenék "segélyként", viszont ha valamit meg akarnak venni az ukik a régi cuccok közül -akár alkatrész bázisnak- nem zárkóznék el előlük,...
Ahogy írtam, én semmiképp nem az ukránokkal kötnék direktben üzletet. Inkább a németekkel. Tőlük kaphatnánk meg az azonnali pótló felszereléseket.
 

subsonic

Well-Known Member
2016. január 13.
523
1 015
93
Ha megköveznek, ha nem, én Leo-k nélkül is vonatra raknám...ha

Egyetértenék, ha...

Egyetértenék, ha...

Személy szerint eddig sem tartottam fontosnak a H145M-ek megjelenése után ezeket az egyébként impozáns és ikonikus madarakat, főleg, hogy jönnek a H225M-ek is...

Egyetértenék "ha" nélkül is...végül is nem halálos fegyver...

Nem lehet, még nem, hiszen egyenlőre a távoli horizonton pislákol a váltótipusa papiron meg digitális 3d modellek formájában...

Amig nincs NASAMS, addig nyilván nem mehet sehova sem, ha...

...HA adnánk valamit is az ukránoknak.
Személy szerint logisztikai járművek, orvosi, tábori cuccokon kivül mellényeket, bőrtáskákat :D és hasonló nyalángságokat küldenék "segélyként", viszont ha valamit meg akarnak venni az ukik a régi cuccok közül -akár alkatrész bázisnak- nem zárkóznék el előlük,...
A Kub rakétáinak 2016-ban lejárt az üzemideje mehetne az is csak addig átmenetileg kéne vmi helyette! Ak inkább ne jöjjön 5.56 és 7.62 lőszer azonos mennyiségben viszont igen. Metis helyett Javelin vagy Nlaw. Tápión is van rengeteg Kraz vihetik vissza őket. Az Ancsákkal együtt...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 410
113
A Kub rakétáinak 2016-ban lejárt az üzemideje mehetne az is csak addig átmenetileg kéne vmi helyette! Ak inkább ne jöjjön 5.56 és 7.62 lőszer azonos mennyiségben viszont igen. Metis helyett Javelin vagy Nlaw. Tápión is van rengeteg Kraz vihetik vissza őket. Az Ancsákkal együtt...
Ment a like, de én a komoly légvédelmet nem erőltetném. A szükségtelennél jobban nem balhéznék az oroszokkal.
De tényleg az AN-26-osokra nem is gondoltam...
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 976
14 040
113
Egy magyar-irtást kilátásba helyező vezetésnek, és a mögöttük álló magyar kormánybuktatást finanszírózó vezetésnek akartok gesztust tenni??? Semmi sem elég nekik!!! Ébresztő!

"Sapka van/nincs rajtunk!!!" ...akkor is ha fáj/nem akarjuk tudomásul venni.

A (közösségi)médiában ránk osztott szerepen tíz milliárd dollár elköltésével sem tudnánk változtatni.
Polgári segítségnyújtással, és az arról gerilla-marketinges tájékoztatással megtámogatott hivatalos tájékoztatással tudunk csak elérni eredményt!
...évek múlva!

...és addig időhúzás Brüsszelben, EP, ...


.
 

alter ego

Well-Known Member
2022. március 22.
517
1 448
93
Ha megköveznek, ha nem, én Leo-k nélkül is vonatra raknám...ha

Egyetértenék, ha...

Egyetértenék, ha...

Személy szerint eddig sem tartottam fontosnak a H145M-ek megjelenése után ezeket az egyébként impozáns és ikonikus madarakat, főleg, hogy jönnek a H225M-ek is...

Egyetértenék "ha" nélkül is...végül is nem halálos fegyver...

Nem lehet, még nem, hiszen egyenlőre a távoli horizonton pislákol a váltótipusa papiron meg digitális 3d modellek formájában...

Amig nincs NASAMS, addig nyilván nem mehet sehova sem, ha...

...HA adnánk valamit is az ukránoknak.
Személy szerint logisztikai járművek, orvosi, tábori cuccokon kivül mellényeket, bőrtáskákat :D és hasonló nyalángságokat küldenék "segélyként", viszont ha valamit meg akarnak venni az ukik a régi cuccok közül -akár alkatrész bázisnak- nem zárkóznék el előlük,...
Erre a hsz-re válaszolok, de nem csak erre reagálok: Nem értem, mi a különbség aközött, hogy direktben menne Ukrajnának, vagy, hogy közbe ékelődne egy harmadik ország is. A végeredmény ugyanaz. Az oroszok szemszögéből tökmindegy, a lényeg, hogy adunk-e fegyvert vagy sem. Eltitkolni úgysem lehetne előlük, főleg, miután itt is ki lett szépen vesézve a téma. Miért adna Németország vagy Fro. bármi értékesebbet is cserébe a rozsdás vasakért? Abban mi a jó nekik? A szlovákok is csak "kölcsönbe" kapják a Patriotot az USA-tól, amcsi személyzettel, az S-300-ért cserébe. Aztán ha lecsengett majd a balhé, akkor volt-nincs szlovák légvédelem... Nem ismerem persze a megegyezésük részleteit, de a sajtóból ez jött le.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 903
22 375
113
A szlovákok is csak "kölcsönbe" kapják a Patriotot az USA-tól, amcsi személyzettel, az S-300-ért cserébe. Aztán ha lecsengett majd a balhé, akkor volt-nincs szlovák légvédelem... Nem ismerem persze a megegyezésük részleteit, de a sajtóból ez jött le.
Ma éppen azt olvastam egy interjúban, hogy felületes megállapodás van arról, hogy egyet (1) majd talán (!) megvehetnek "maradvány értéken"...
 
  • Hűha
Reactions: LMzek 2.0

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 880
91 440
113
Erre a hsz-re válaszolok, de nem csak erre reagálok: Nem értem, mi a különbség aközött, hogy direktben menne Ukrajnának, vagy, hogy közbe ékelődne egy harmadik ország is. A végeredmény ugyanaz. Az oroszok szemszögéből tökmindegy, a lényeg, hogy adunk-e fegyvert vagy sem. Eltitkolni úgysem lehetne előlük, főleg, miután itt is ki lett szépen vesézve a téma. Miért adna Németország vagy Fro. bármi értékesebbet is cserébe a rozsdás vasakért? Abban mi a jó nekik? A szlovákok is csak "kölcsönbe" kapják a Patriotot az USA-tól, amcsi személyzettel, az S-300-ért cserébe. Aztán ha lecsengett majd a balhé, akkor volt-nincs szlovák légvédelem... Nem ismerem persze a megegyezésük részleteit, de a sajtóból ez jött le.
Semmilyen szovjet haditechnikát nem fogunk küldeni Ukrajnába, sem közvetlenül, sem közvetve, másokon keresztül. Ez annyira központi kérdés volt a kampányban, annyire biztos cölöpöt vert le a kormány, itt nem fog változtatni.
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 582
8 190
113
Ment a like, de én a komoly légvédelmet nem erőltetném. A szükségtelennél jobban nem balhéznék az oroszokkal.
De tényleg az AN-26-osokra nem is gondoltam...
Én is ezt javasoltam korábban, ruszki vackokért használt nyugati cuccokat stb.
Én kérnék komolyabb légvédelmi cuccokat - az orosz min pattogna, nekik sok S-300/400 van.
 
Status
Not open for further replies.