F-35 Lightning II (Lockheed Martin)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Érdekes ez a felszállási úthossz-összehasonlítás, de nem feltétlen pontos.
Ez így van. Az észrevétel pusztán arra vonatkozott, hogy a többség bármi, ismétlem bármi valós bizonyíték ami alátámasztja, hogy az F-35 nem béne kacsa azt lefikázza és mantrázzák a "kicsit a szárnya" és "nincs tolerő" mantrákat. A felszállás alapján ez nem igaz.

A CSR-es 21-es feszállás a tolóerőre bizonyíték viszont érdemes megnézni, hogy a gép orrának emelésétől kezde hogyan szakad el a gép a betontól. Na ez a nagy difi a régi és az új gépek között...

A hozzászólásokból számomra szokás szerint az derül ki, hogy van aki az íróasztal mögül olvasgassa az újságait, a propaganda és dezinformációs kiadványokat és tényeket egyaránt, mások meg elmennek és megnézik a repülőgépet.
Miért érzem azt, hogy mostanában csak fikázásra futja neked?

Pld. Légierőblogger stb. Az biztos, hogy az F-35 akár hollandiában, akár UK-ban, rövid nekifutás után emelkedett a levegőbe, de hosszan tolták (volt, hogy utánégetővel, volt hogy nélküle) a beton felett a gépet, hogy "rakétaként" emelkedjen a levegőbe. Ehhez képest a F-22, vagy a Eurovadász és igen a 9.12-es lengyel fulcrum is jobban és gyorsabban emelkedett.
Amiben nincs semmi meglepő, hiszen az F-35A is az F-16C szintű repteljesítményre lett belőve. Most egy éppenhogy IOC-n átrugralt F-35B-t láttunk, ami a legnehezebb változat.


Igen egy repülőnap, nem arra való, hogy a tényleges dolgokat megmutassák, de arra jó azért, hogy lássad az a repülőgépet, amit dicsérsz, szidsz. persz pc mellöl egyszerűbb. Ja Farnboroughban ott volt pld. a brit változat belső terében az új fegyverzet mockup, amely nem AMRAAM hanem Meteor, valamint a SPEAR.
Ez komment meg azért érdekes, mert anno az Ottawa Citizen förcsögése valahogy nem számolt azzal, hogy F-35-höz is lehet belső térebn Meteor... Persze a makett az csak makett, de azért muta valamit.

Nos ezekről majd írok, most még nem tartok ott. Mindenesetre 3-4 szakújságíró ott volt, viszont az amerikai technika istenítője nem.
Célozgatás helyett nem lehet konkrétumokat írni? Mert bocs, de ez így ey kicsit gusztustalan.


Ja lehetett beszélgetni sok mindenről a három F-15-os Lakenheath-i század hajózóival. Nekem a TopHatterses srácok voltak a szimpatikusak :)... Mit is hagytál ki Molni :), talán még újat is tudtak volna neked mondani, vagy talán Te nekik :))
Se pénzem, se lehetőségem nem volt kimenni. Ez van...
 
M

molnibalage

Guest
Ezek szerint még soha nem hallottál a PAK-FA 101KS-U (Sztancija) berendezéséről? Na akkor figyelj...
Ezek tudommal MAWS-ok.

Szerintem ez pontosan az aminek kinéz - ez egy orosz DAS rendszer elemei...
Szerintem "csak" körkörösen figyelő MAWS.

Persze mondhatod hogy ettől még nem lesz integrált rendszerük.
Ha mégis DAS szerű cucc, akkor az oroszok is integrálni fogják ahogy kell kellő mélysében, mert anélkül értelmetlen.

Ahhoz szoftver kell meg hardware ami összerakja az ettől meg a többi szenzortól jövő adatokat információvá.
Lásd fent.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 290
13 725
113
A wiki szerint ez a 101KS-U MAWS. A kínai cucc inkább hasonlít a DAS rendszerre, de arról semmit sem lehet tudni.
https://en.wikipedia.org/wiki/Sukhoi_PAK_FA#Avionics
 
M

molnibalage

Guest
Néhány hónapja volt hír, hogy az orosz is akarnak DAS szerű renszert. A fejlesztés megkezdésére adtak meg 2020 utáni dátumot...
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 334
13 697
113
Az, hogy a repülőgép milyen emelkedőképességgel rendelkezik, az mennyire számít egy F-35nél?
Nem egy elfogóvadászról beszélünk, hanem egy olyan szerkentyűről, aminél már betervezték a "manőverező légiharc" elhagyását többek között a LOAL képességnek köszönhetően. Nem vagyok képben arról, milyen paraméterei vannak különböző QNH és hőmérséklet értékeken, de a költségek szempontjából inkább megérte költeni az avionikára, mint forgolódársa.
Meg aztán amerkiai módszerek szerint lesz bevetve - AWACS támogatással, madásrsütő erejű ECM kísérettel és tiptop vadászok mögött mennek harcba (F-22, EF), nem látom értelmét a nagyon magas emelkedő teljesítménynek. A személyzet úgyis az idejének 70%át AG csapásmérés gyakorlásával tölti majd úgyis. Persze ez magánvélemény.
 
M

molnibalage

Guest
Csapásmérő konfigban nem túl lényeges. Az F-16C szintjét várta el az USAF stealth konfigban, amit elvileg tud is azonos hatósugár esetén. A különbség az, hogy ha több keró van az F-35A-ban, akkor picit nehezebb és kicsit talán lassabban emelkedik. Viszont a nagyobb hatósugár igencsak előny.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 141
73 702
113
http://breakingdefense.com/2016/07/f-35a-looks-a-lock-for-ioc-ok-cas-as-good-as-f-16/
 
A

altx

Guest
sziasztok!

volna egy kerdesem.

mi lesz ha a torokok total hatad forditanak az usanak?

akkor is megkapjak a gepeket, vegy szepen seggbe lesznek rugva?
 
M

molnibalage

Guest
A kifizetett gépeket sanszosan odaadják, aztán support nélkül meg csináljanak vele, amit tudnak...
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 141
73 702
113
"No one on the ground could track the plane..."

http://www.airforcetimes.com/story/military/2016/07/31/f-35-so-stealthy-produced-training-challenges-pilot-says/87760454/
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 141
73 702
113
http://m.sputniknews.com/military/20160614/1041293153/denmark-warplane-f-35-foul-play.html
 

Rommel28

Active Member
2010. április 19.
116
66
28
http://m.sputniknews.com/military/20160614/1041293153/denmark-warplane-f-35-foul-play.html

Ez annyira szánalmas. A Sputniknál annyira félnek az F-35-től, hogy bármit képesek róla összehordani. Nézd meg a többi témába vágó cikküket, egyetlen jó szót se voltak képesek leírni róla.

http://sputniknews.com/europe/20160512/1039501701/denmark-controversial-warplane-deal.html

http://sputniknews.com/europe/20160518/1039798598/denmark-f35-fighter-jets.html

Egyszerűen röhejes.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 141
73 702
113
F-35 targeting system laser will be 'almost impossible' to use in UK


http://www.theregister.co.uk/2016/08/01/f35_electro_optical_targeting_system_laser_cant_used_uk/



https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/535748/HOCS_FOI_2016_05807___Attachment-_Minutes_of_Defence_Ranges_Safety_Committee_meeting_April_2016.pdf
 
M

molnibalage

Guest
<blockquote rel="Terminator">http://m.sputniknews.com/military/20160614/1041293153/denmark-warplane-f-35-foul-play.html

Ez annyira szánalmas. A Sputniknál annyira félnek az F-35-től, hogy bármit képesek róla összehordani. Nézd meg a többi témába vágó cikküket, egyetlen jó szót se voltak képesek leírni róla.

http://sputniknews.com/europe/20160512/1039501701/denmark-controversial-warplane-deal.html

http://sputniknews.com/europe/20160518/1039798598/denmark-f35-fighter-jets.html

Egyszerűen röhejes.

</blockquote>
Már az oldal címe is elárulja, hogy ez egy vérpistikés propagandaoldal idiótáknak.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 141
73 702
113
1




http://www.defensenews.com/story/breaking-news/2016/08/02/f35-ioc-air-force-operational-acc-combat/87948142/