[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
Fals a hozzá állásod, a szemszöged.
Ilyen mértékű hadműveleteket nem lehet begyakorolni. Mindíg vannak hibák, mert bejön az emberi tényező.
Gyakorlatokon abból kalkulálnak az ellenségre nézve amilyen adatokat szolgáltat a hírszerzés.
Tehát az hogy közel 80 év után, be kell tolni a sereget egy komplex összfegyvernemi háborúba.....nem egyszerű.
Főleg úgy, hogy egy olyan országot támadnak ami 8 éve a háborúra van mentálisan kondícionálva, és a védekező haderő harmadával manővereznek a támadók.
Tehát én nem nézem le a ruszkik teljesítményét, mert katonailag odateszik magukat.
Úgy hogy az ellenfél mára igazoltan a világ elitjéből tevődik össze meg pláne.
( A Franciákon kívül, európában talán az Angolok lennének képesek gördülékenyebben levezetni egy hadjáratot...A többi ország kb az oroszok szintje alatt lenne, ugye az elvesztett technikát is csak évekkel később tudnák pótolni.)
hat azert az ami hadseregnek vmiert sikerult irakot bevenni egy par het alatt.

az orosz hadero tenyleg felelmetes egy gepezet, szerintem strategiailag lett elszurva ez az egesz.

a hadsereg viszont felelmetes hadero, de nem jol szervezett az mindenkinek lejon, korrupt is, vadonatuj teherauto ocska gumikon, olajfolyas, a tyukketrec tankok tetejen, a lopott mosogatogepek a teherautokon, na ez azert igy ciki.
de kurvara le tudnak bombazni mindent is, meg vannak jo cuccaik az tuti, de ez igy nem egy felelmetes elit alakulat hanem ugyanza a zabralo cari csurhe, akit korbaccsal fenyitenek, hogy menjen, kiveve csecsenek.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 035
23 700
113
+ 10/20 km kijev mellett nem szamit nagy mozgasnak, de ott az oroszok kivonultak es ez sikernek szamit, de nem donto, es barmikor visszaterhetnek.de a front igy beallt. azert az amiknak mar bagdad megvolt ennyi ido alat. meg szaddam is talan, bar ez nem verseny persze.
eldöntöd végre hogy kivonultak vagy ki lettek csapva ? mert azért nem mindegy .. ha már Bagdad,mikor vívott meg utoljára a jueszéj önmaga,önállóan egy győztes háborút ? /Grenada meg a disznó-öböl nem ér :D /
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 567
14 425
113
eddig 190k csoportositottak ide.
kb 6-700k a hadsereguk, de akkor mindenhonnan mindent ide kell hozni.

a jelenleg bevetesre kerult ero 190k.

van meg katona boven, meg sorozni is lehet, de az mar egy masik sztori.
akkor mar le fog esni meg a leghulyebbeknek is hogy ez egy nem pici akcio.
nem hagyhatnak az oroszok sem vedtelenul minden hatart.

van meg emberuk eleg, de az mar politika hogy bevessek oket, azert az oroszoknal sem olyan fasza a demografia.
Erről beszélek a hadjárat kezdete óta.
Van egy ország, 600k-s hadsereggel.
Ezt megtámadják 190k-val+ ~60k LDNR milícia.
Elfoglalnak az országból egy Anglia méretű területet, és visszagyakják 1952-es szintre úgy hogy a védekező felet pumpolja a világ legerősebb katonai tömbje....
És még mindíg a gyengébb támadó fél kezdeményez.
Lehet itt köpködni de na....legyünk már realisták.
Ukrajna meg van reccsentve minden szinten. Külföld tartja életben.
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
Egyre több dolog van amit nem értek az oroszokkal kapcsolatban!

Az elején még komolyan azt hittem, hogy van valami hatalmas nagy fondorlat, ami nekem halandónak nem áll ugyan össze, de lesz valami nagy húzás, csattanó a végén!

Aztán nem jött semmi, csak a képek a MANPADS-al lelőtt Szu-34-esről, Szu-35 ről, hírek a háború kirobbanását követő 3héten hogy még volt ellenséges Ukrán légitevékenység(nekem ez érthetetlen!), hogy fedezék nélkül kint hagyva megtocskáztak egy OROSZ területen lévő repteren álló Szu-30-at, kikúrtak ügyes Mi-24 támadással orosz hátországban lévő üzemanyag finomítót, szopnak Mariupollal hetek óta, a nyilván valóan nekik fontos és amúgy stratégiai célpont Harkovot meg sem próbálják bevenni, és most elsűllyesztették a Moszkvát, a Fekete-tengeri zászlóshajó rakétacirkálót.


Nem látom már a nagy fondorlatot, csak a balfaszkodást mostanra orosz részről.
ez szep osszefoglalo.

amit most latunk meg leirsz, az egy elcseszett politikai dontes kivitelezese.

persze meg bevehetik kijevet az oroszok, de akkor is mit ernek el, egy ellenseges lakossag ellen.

Putyin nem erre szamitott az tuti biztos. akkor nem kezdi el, nem egni akart menni ukranba.
 
  • Tetszik
Reactions: Masztiff and zsolti

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 912
81 831
113
Csecsenföld vezetője, Ramzan Kadirov közzétett egy videót, amelyben az ukrán fegyveres erők fogságba esett katonái beszélnek a veszteségekről és a „fekete ördögnek” becézett orosz tankról.

„Parancsnokaink azt mondták, hogy a harcok egy napján több mint 120 ember halt meg Rubizsnij városában” – mondta az egyik fogoly. A második megerősítette a nagy napi veszteségekről szóló információkat.

„Van egy orsz tank, amellyel nem tudunk mit kezdeni. Itt „fekete ördögnek” nevezték – mondta az ukrán fegyveres erők egy másik katonája. Kifejtette, hogy ez a harckocsi öt napon keresztül rombolta az ukrán állásokat, de az ukrán fegyveres erők semmilyen módon nem tudták semlegesíteni.

 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 555
4 366
113
Valóban látom a megtorpanást, mint jeleztem nem értem miért nem húzták meg az egyértelműt.
Mert nem tudják. A háborúnak van egy ilyen kellemetlen tulajdonsága, hogy az ellenség is beleszól a tervekbe.
Kapacitás volt rá. Még 100k katona és ennyi.Meteo megfelelő volt.( Most 2 hetes esőt várnak) A ruszkiknak nem csak 190k katonájuk van, remélem egyetértünk ebben a kérdésben.
Miért egy hadtestel szuttyognak? Az hogy ennyiük van , sovány magyarázat.
"Még 100e katona és ennyi" Ja hogy az csak így megy? A feb 24 előtt odapakolt élőerőt meg technikát meddig vonatoztatták oda? Hány hónap? Az extra 100e katona meg a technikája gondolom teleporttal megy.

JSTARS annyit ér amennyit produkált egy tehetetlen ellenféllel szemben pl Afganisztánban. Semmit.....már ott is.
Áh igen, Afganisztán - a nagy gépesített hadműveletek színtere...
A JSTARS iraki alkalmazásának olvass utána. A szovjetek már a 80-as években telesz@rták magától a koncepciótól a gatyát, és okkal.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 046
54 186
113
Csecsenföld vezetője, Ramzan Kadirov közzétett egy videót, amelyben az ukrán fegyveres erők fogságba esett katonái beszélnek a veszteségekről és a „fekete ördögnek” becézett orosz tankról.

„Parancsnokaink azt mondták, hogy a harcok egy napján több mint 120 ember halt meg Rubizsnij városában” – mondta az egyik fogoly. A második megerősítette a nagy napi veszteségekről szóló információkat.

„Van egy orsz tank, amellyel nem tudunk mit kezdeni. Itt „fekete ördögnek” nevezték – mondta az ukrán fegyveres erők egy másik katonája. Kifejtette, hogy ez a harckocsi öt napon keresztül rombolta az ukrán állásokat, de az ukrán fegyveres erők semmilyen módon nem tudták semlegesíteni.




Moszkva szelleme...:D
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://politic.karpat.in.ua/?p=46458&lang=hu
"Kína visszautasítja az amerikai felhívást, hogy járjon közben az orosz támadás befejezése érdekében
A kínai külügyminisztérium csütörtökön visszautasította azt az amerikai felhívást, hogy az Oroszországgal ápolt „különleges viszonyára” támaszkodva járjon közben az Ukrajna elleni orosz támadások befejezése érdekében... "
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
Normálisat sehol sem láttam.
Szerinted mennyi különlegesen képzett dolgzik az ukránoknak/kal?
ill mennyi külföldi irányító tiszt lehet az ukrán hadseregben?
harcolokent tuti keves, nem hiszem hogy merik kockaztatni a natonal ezt .

a szamot nem fogjuk tudni, de en egy szazas nagysagrendet tutira mernek mondani, de szigoruan a lengyel hatar mellett.
kb ennyi amerikai tiszt lehet ott, ettol tobb nagyon feltuno lenne.

de hogy minden dron es hirszerzes adat be van kotve most az ukranokhoz az tuti.

lehet magyarazni hogy ukrajnat segitik az amik meg a lengyelek, de korbe vannak keritve, a beloruszok inkabb harcolo fel mint barmeliyk nato orszag.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 440
7 143
113
Nem látom már a nagy fondorlatot, csak a balfaszkodást mostanra orosz részről.
ők nem ezt a háborút kezdték el
menet közben derült ki nekik hogy a hadseregük se az amiről tudni véltek és az ellenfél se az amit a hírszerzők jelentettek
viszont xart a lóba visszalapátolni nem lehet
kérdés hogy hogy lehet ezt befejezni, ki akarja befejezni egyáltalán, és ki nem
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 275
62 014
113
hat azert az ami hadseregnek vmiert sikerult irakot bevenni egy par het alatt.
Ne légy ennyire felületes. Donald Rumsfeld "shock and awe" jelmondatú 2003-as iraki inváziójának alapvetése az "olcsó háború" volt, ami a kezdeti felvonuláskor még úgy látszott, hogy akár össze is jöhetett volna.
Ha nem lett volna 800km-esre elnyúlt és az elbizakodottság miatt nem kellően biztosított utánpótlási útvonal. A Bagdad felé vezető autópályán kényelmesen "támadó" amerikai haderő a második-harmadik héttől kezdve kezdte el elszenvedni az első veszteségeit, ami végül egy különféle egymást követő "hol jobb, hol rosszabb" időszakokkal tarkított olyan megszállás lett, amiről mind a mai napig nem lehet elmondani egyértelműen, hogy valóban teljes volt-e.
Külön gondolok itt, a megszállás során létrejött és egyr erősebbé váló ellenállásra, amiből végül az Iszlám Állam is kinőtte magát.

Az amerikai hadseregnek igazából sohasem sikerült Irakot bevennie.
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 567
14 425
113
hat azert az ami hadseregnek vmiert sikerult irakot bevenni egy par het alatt.

az orosz hadero tenyleg felelmetes egy gepezet, szerintem strategiailag lett elszurva ez az egesz.

a hadsereg viszont felelmetes hadero, de nem jol szervezett az mindenkinek lejon, korrupt is, vadonatuj teherauto ocska gumikon, olajfolyas, a tyukketrec tankok tetejen, a lopott mosogatogepek a teherautokon, na ez azert igy ciki.
de kurvara le tudnak bombazni mindent is, meg vannak jo cuccaik az tuti, de ez igy nem egy felelmetes elit alakulat hanem ugyanza a zabralo cari csurhe, akit korbaccsal fenyitenek, hogy menjen, kiveve csecsenek.
Sokszor jeleztem.....
Az US hadsereget nem veheti senki alapul amíg nem rendelkezik ugyan azzal a büdzsével.
Ha ukrajnát az USA támadta volna meg, már nem lenne net, áram, közlekedés, stb semmi.....
Az amerikai hadsereg 1945 óta saját , vagy hasonló súlycsoportban, soha nem lépett szorítóba.
Emlékezz 56-ra.....hirtelen minden fontosabb volt, pedig csak a szovjet volt szemben.
Mosógépet még mi is szállítottunk, franciáknál, magyaroknál.....valamivel mosni kell....
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
Szerintem nagyon sok probléma egyszerűen a hatalomgyakorlási mentalitásból fakad. Abból hogy mindenhol a hűség az első és így nagyon sok helyen hűséges, de inkompetens emberek ülnek. Békeidőben pedig ez nyilván nem fog kijönni. Az ukránok meg nyugati kiképzést kaptak nyugati elvek alapján. Meg hát nyilván ők otthon vannak.

Az is tény hogy a második vh óta nem harcoltak reguláris erők ellen. Ilyen szempontból még az afgán-szovjet háború se mérhető a mostanihoz. A másik meg egyszerűen a pénzhiány. Az USA felfoghatatlan pénzeket költ a hadseregére, annyit amennyit Oroszország sose tudna.
ez igaz. de oroszoknal is olcso a munkaero ha vasarlo ero paritason neznek az osszegeket mar nem lenne olyan durva kulonbseg.
1 millio dollarert apartmant veszel los angelesben, oroszoknal meg egy panel hazat, jo nem moszkva kozepen, de ertheto mit akarok mondani.
 
  • Tetszik
Reactions: paul64
K

Kopi2000

Guest
Ne légy ennyire felületes. Donald Rumsfeld "shock and awe" jelmondatú 2003-as iraki inváziójának alapvetése az "olcsó háború" volt, ami a kezdeti felvonuláskor még úgy látszott, hogy akár össze is jöhetett volna.
Ha nem lett volna 800km-esre elnyúlt és az elbizakodottság miatt nem kellően biztosított utánpótlási útvonal. A Bagdad felé vezető autópályán kényelmesen "támadó" amerikai haderő a második-harmadik héttől kezdve kezdte el elszenvedni az első veszteségeit, ami végül egy különféle egymást követő "hol jobb, hol rosszabb" időszakokkal tarkított olyan megszállás lett, amiről mind a mai napig nem lehet elmondani egyértelműen, hogy valóban teljes volt-e.
Külön gondolok itt, a megszállás során létrejött és egyr erősebbé váló ellenállásra, amiből végül az Iszlám Állam is kinőtte magát.

Az amerikai hadseregnek igazából sohasem sikerült Irakot bevennie.
Es ezek utan mit gondolsz? Ukrajnat megnyerhetik meg ezekutan az oroszok? Hat nem. Ezt Putyin is tudja, csak el kell valahogy otthon adni a fiaskot...
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 912
81 831
113
Mariupol: 10 nap alatti megadások

Íme néhány statisztikai adat az ukrán katonák feladásáról Mariupolban.

▪ Április 3-tól április 4-ig tartó éjszaka: 267 katona az Ukrán Haditengerészet 36. BRMP 501. zászlóaljából - MMK Iljics (Kalmiuszszkij körzet).

▪ Április 5.: 30 ukrán katona - a 91-es számú óvoda és az Azovstal komplexum környéke (Levoberezsnij járás).

▪Április 11-ről 12-re virradó éjszaka: hozzávetőleg 160 fogoly, akik túlélték a Zaporizzsja felé irányuló áttörési kísérletet, az ukrán haditengerészeti erők 36. dandárjának katonái - Iljics MMK (Kalmiuszszkij járás).

▪ Április 12.: 1026 katona az Ukrán Haditengerészet 36. tengerészgyalogságától, köztük 162 tiszt az MMK Iljics (Kalmiuszszkij körzet) tisztjétől.

▪ Április 13.: további 134 tengerészgyalogos, köztük 14 tiszt.

Csak az elmúlt 10 napban legalább 1600 ukrán katona (köztük 176 tiszt) adta fel magát nagy szervezett csoportok tagjaként.

Figyelembe véve az Ukrán Fegyveres Erők katonáinak kiscsoportos és egyenkénti feladásáról készült számos felvételt, az Ukrán Fegyveres Erők álruhás katonáinak fogva tartásáról készült felvételeket, akik civilek leple alatt A frontvonal átkelése és az ostromlott városból való kimenekülés során előzetesen meg lehet becsülni az elmúlt 10 napban csak a Mariupol régióban elfogott katonák számát. Az ukrán fegyveres erők másfél ezer fős körzetében.

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának tájékoztatása szerint a mai napon az Ukrán Fegyveres Erők 2543 katona, a Nemzeti Gárda 14 és az Ukrán Állami Határszolgálat 116 katonája van hivatalosan fogságban.
 

ximix

Well-Known Member
2017. december 1.
807
2 353
93
Közben látom mávótmá
Állítólag
"Elsüllyedt egy orosz hadihajó, amely egy szerdai robbanásban megsérült – közölte az orosz védelmi minisztérium.
A minisztériumi üzenet szerint a Moszkvát, az orosz fekete-tengeri flotta zászlóshajóját a kikötőbe vontatták, amikor a "viharos tenger" elsüllyedt. "
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 035
23 700
113
Egyre több dolog van amit nem értek az oroszokkal kapcsolatban!

Az elején még komolyan azt hittem, hogy van valami hatalmas nagy fondorlat, ami nekem halandónak nem áll ugyan össze, de lesz valami nagy húzás, csattanó a végén!

Aztán nem jött semmi, csak a képek a MANPADS-al lelőtt Szu-34-esről, Szu-35 ről, hírek a háború kirobbanását követő 3héten hogy még volt ellenséges Ukrán légitevékenység(nekem ez érthetetlen!), hogy fedezék nélkül kint hagyva megtocskáztak egy OROSZ területen lévő repteren álló Szu-30-at, kikúrtak ügyes Mi-24 támadással orosz hátországban lévő üzemanyag finomítót, szopnak Mariupollal hetek óta, a nyilván valóan nekik fontos és amúgy stratégiai célpont Harkovot meg sem próbálják bevenni, és most elsűllyesztették a Moszkvát, a Fekete-tengeri zászlóshajó rakétacirkálót.


Nem látom már a nagy fondorlatot, csak a balfaszkodást mostanra orosz részről.
várjál mert annyira azért nem bonyolult,balfaszkodás az van ez vitán felüli,ide sorolnám a Moszkva hajót is,(nem az elsüllyedését) hanem hogy ugyanazon az útvonalon járt,ez balfaszkodás, az hogy egy pilóta nem 8+km-en repül,hát .. ezt nem nevezném balfaszkodásnak,viszont ha alacsonyan szálldogál lekapható MANPAD-dal, a Tocska meg oda esik ahova küldik,itt balfaszkodás volt pl hogy a légvédelem nem dolgozott,bár lehet hogy úgy voltak vele,mivel számottevő uki repülő már nincs így nem fontos a figyelem ..de ezt tényleg elbaszták.A helikopteres berepülést mondjuk nem nevezném annak,mert földközelben radarszint alatt mentek be és nem Vlagyivosztokot kapták ki vagy Pétervárt (mert az tényleg blama lett volna) hanem egy 40 km.-re lévő olajtározót,ami ha figyelembe vesszük a heli típusát,azt hogy éjszaka van és vizuálisan nem igazán különböztethető meg hogy mi repül,honnan és hova,ráadásul az uki pilóták is perfekt beszélnek oroszul, ezt nem nevezném balfaszságnak inkább ilyen huszáros de legyek stílszerű kozákos csínynek.

de pont ezeket próbáltam árnyaltatni,hogy a háború az ilyen ez ezzel jár .. ez nem Hollywood,hogy nekünk nincs veszteségünk és csak az ellen hullik halomra.

én azért örülök hogy nem láttuk még a nagy fondorlatot orosz részről,mert annak kurva nagy ára lesz .. és lehet hogy nem ők fognak a végén sírni.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 912
81 831
113
A kijevi rezsim civil járműveket használ az RF fegyveres erők egységei és alakulatai elleni csapásra.

Kis erőkkel működnek, a páncéltörő rakétákka civil járművekben mozognak. Ezután a megsemmisült szállítmányt civilek elleni támadásoknak lehet minősíteni. Az AFU továbbra is jelentős veszteségeket szenved mind a harkovi régióban, mind a Kijev által megszállt DPR területén. Lásd a fényképet.

Rozvu3C1ISc.jpg

szluL0DL17s.jpg

RV-Mblg4ejI.jpg

XYml4JCGuOk.jpg

iAUV39SS4Lk.jpg