Üdv!
Őőő... Ezt azért JÓ KÖZELÍTÉSSEL elmondhatjuk magunkról is vagy a finnekről vagy a lengyelekről vagy szlovákokról stb. Ez érv, hogy hát eddig se volt, akkor mit ugrálnak?
Miért is ítéljük el az ukránokat, ha most úgy döntöttek, hogy a harcot választják?
Nem az képezi a magyar identitás egy jelentős részét, hogy mi is mindig küzdöttünk a minket megszállókkal/megszállni akarókkal?
Miért támogatja a nyugat?
Hát nem ők tetszelegnek a naaagy szabadság eszméjének fáklyahordozójaként? Most azt vetjük a szemükre, hogy azt csinálják, amiről prédikálnak? Ha meg nem csinálnak semmit, akkor meg "mennyire egy kétszínú bagázs, csak a pofájuk jár! " Nem az ellen pampog itt sok arc, hogy a nyugat elvesztette identitását és hogy a hagyományos értékek blabla, de amikor kiáll, akkor meg fúj?
lehet, más a véleményünk, de ha államfő lennék, nem a háborúval akarnám a nemzeti identitást megalapzni.
Ukrajna - és a mögötte álló klikk, valamint az oroszok is kidolgozhatták volna békés egymás mellett élés módszereit. Nekem az lett volna az elsődleges. Én arra törekedtem volna, hogy:
- kihasználom, hogy híd vagyok a Nyugat és a Kelet között
- nyitottam volna orosz-kínai-török és nyugati vonalon is
- eszembe sem jutott volna a kisebbségek ellen menni
- a gazdasági kapcsolatokra alapozva elkezdtem volna az országot kiemelni a szarból és elindítani az EU-hoz vezető nagyon hosszú utat - cserébe nincs NATO, önvédelmi erők vannak (ahol nincsenek se komcsik, se neonácik)
- nemzetközi szinten (USA, Kína, Oroszország, EU) garanciákat kértem volna az ország semlegessére - ha kell, akkor feladom Krímet
- engedtem volna mind a nyugati, mind a keleti tőkét beáramlani az országba
- elindítottam volna az országot a digitális közigazgatás vonalán
- új alkotmány
Tudom, bili a kézben, de erre volt 8 év - ebből látszik, hogy ez mennyire egy előre eltervezett lépések sorozata volt. Lehet rossz külpolitikai lépést tenni egyszer, de nem folyamatosan 8 évig.
Így lehetett volna az országuk valamennyire független és nem totálisan alárendelve Washington oroszellenes agendájának, amit most szabadságharcnak adnak elő. 56-ban Magyarország MEG VOLT SZÁLLVA - azzal a hivatkozással, hogy ha beütne a szar az Ausztriában állomásozó szovjet erőnél, Magyarországról lehetne küldeni azonnal az erősítést. Csak 53-ban az osztrákok kimondták a függetlenséget, de a muszka maradt. Miért is!?
Ukrajna meg volt szállva? Persze, voltak szakadár részek. Meghallgatta őket valaki? Olaszországban az északi tartományok elszakadása/autonómia törekvése évtizedes. Katalánok? Írek? Ha az államfő vagyok, ki lett volna tárgyalva és lett volna megegyezés. Mindent nyilvánosan csináltam volna - ha továbbra is megy a szarkeverés orosz részről, mehet a szankció. Ukrajnának ez sem volt majd 8 évig érdeke.
A nyugat azért támogatja őket, mert a nyugatnak mindig is egy komoly kavics volt Oroszország a cipőjében és érdek. Mit gondolsz, ha valami csoda folytán holnap Putyin kikerülne a képből és egy báb befejezné a háborút - nem venne a Nyugat többé nyomott áron gázt az oroszoktól!? Dehogynem. 2 hét múlva rajta lenne a bélyegző az NS2-n, ahol fillérekért menne az orosz gáz Európába. (ha ezt mondjuk az USA hagyná...)
Ez szimpla politikai játszma, ahol most az ukránok a gyalog a sakktáblán.
Ha most felmondanék a munkahelyemen és átmennék a konkurenciához, akkor abból országos balhé lenne. Ha felmondanék és azt mondanám, önállóan fogok dolgozni, akkor lenne a volt munkáltatómnak is néhány mondata, de meg tudnánk egyezni - és mindenki jól jár.
Ne legyünk naívak.
Miért nem küldtek mondjuk a pesmergáknak ennyi fegyvert az IS ellen?
Miért nem küldenek mondjuk a mexikói rendőrségnek ennyi fegyvert a kartell ellen?
Miért nem küldtek az afgánoknak ennyi fegyvert a 70000 tálib ellen?
Ennek a "segítségnek" is meg lesz az ára. "ne bízz a görögökben, még ha ajándékokat hoznak, akkor sem"... Vajon a következő lépés mi lesz, Balkánt újra belobbantani?
Pár évtizednek el kell telnie, hogy megértsük a mai napok történéseit, de nem hiszem, hogy a ma eseményei az orosz/ukrán/magyar érdekeket szolgálnák.