Az amerikai kormányzati illetékesek szerint ukrán rakéta találta el a Moszkvát...
A Fekete-tengerben tűz után elsüllyedt Moszkva rakétacirkálót egy ukrán hajóelhárító rakéta találta el – írja a The Washington Post magas rangú amerikai kormányzati forrásra hivatkozva.
A hivatal beszélgetőtársa ugyanakkor nem tudta megmondani, hogy az ukrán hadsereg milyen fegyverrendszert alkalmazott. Korábban az ukrán média és politikusok,
köztük az odesszai régió adminisztrációjának vezetője, Maxim Marchenko azt állították, hogy a cirkálót ukrán gyártmányú Neptun hajóellenes rakéták támadták meg.
Egy másik Pentagon-forrás azt mondta a WP-nek, hogy a Moszkva cirkáló robbanása április 13-án történt, amikor a hajó körülbelül 75 tengeri mérföldre volt Odesszától. Április 14-én a Pentagon szóvivője, John Kirby
azt mondta , hogy valóban robbanás történt a hajón, de még mindig nem tudni, hogy mi okozta.
Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy a cirkálón ismeretlen okból tűz ütött ki, ami miatt lőszer robbant fel. Április 15-én éjjel a Honvédelmi Minisztérium arról számolt be, hogy a hajó elvesztette stabilitását és elsüllyedt vontatás közben egy viharban.
Április 15-én délután a TASS orosz állami ügynökség forrása
arról számolt be , hogy a Moszkva cirkáló legénységét Szevasztopolba szállították. Az ügynökség beszélgetőtársa nem részletezte, hányan érkeztek a városba. Összesen 680 ember tartózkodhatott a cirkálón a tűz idején.
Az UNIAN újságírója, Roman Cimbalyuk
azt állítja , hogy április 14-én reggel 14 tengerészt szállítottak a cirkálóról Szevasztopolba, akiket aztán kórházba szállítottak. Más források nem erősítették meg ezt az információt.
Ракетный крейсер «Москва», затонувший в Черном море после пожара, был поражен украинской противокорабельной ракетой, сообщает The Washington Post, ссылаясь на слова высокопоставленного источника в правительстве США.
meduza.io