[HUN] AERO L-39NG Albatrosz

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 304
113
1. Mindenhol van légvédelem, minimum manpads ami erre már reális veszélyt jelent.
2. Igen.
3. Nagyon reméljük hogy ezzel soha nem fognak harci körülmények között repülni.
4. Milyen misszióba kéne nekünk saját CAS képességet biztosítani? Koszovóba? Nem volt ilyen elvárás soha, nem is lesz ilyen, főleg hogy CAS-t adni erősen öngyilkosság lenne velük. Hamarabb adnánk 2-4 Gripent x időre ilyen célra ha mégis lenne ilyen misszió (a balti missziókhoz hasonlóan).
5. Nem lesz jobban összfegyvernemi egy Brave Warrior attól hogy nem csak Gripen ad CAS-t hanem L39 is.
6. Ez is igaz.
7. Nekem az hogy akár 1-2-3... plusz Gripen sokkal jobban erősítené a légierőnket mint egy század L39.
Dedikáltan gyakorolni vették.
Olcsóbb mint egy Grippen.
Mali-ban, csak hogy egy példát hozzak, simán elrepkednek, és tudnak hozzáteni a közöshöz, úgy hogy a pilótáink is gyakorolnak.
Attól lesz összfegyvernemibb hogy nem csak 2 nap repülnek a gépek néhány órát, hanem mehetnek éjjel-nappal.
Ebből levegőbe lehet emelni akár 6-ot is egyszerre, nem kell centizgetni a repidőt és szervizelést, mert kb filléres tétel egy Grippenhez képest az üzemeltetése.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Kiképzőnek elavult, máshoz gyenge extenzív átalakítás nélkül, ekkora mennyiségben felesleges.
Most tényleg, meglepődött valaki? De tényleg.
Függetlenül attól, hogy a fenti soraiddal már régóta egyetértek már 2015-ben nyilvánvaló volt, hogy mi lesz:
https://www.armadninoviny.cz/l-39ng-pro-zeme-visegradske-skupiny-a-svedska3f.html
Ha valaki azt írja, hogy ezzel csak megmentettük a gyárat akkor azt mondom h igaza van.
Ha valaki azt, hogy legalább ezzel elkezdődött valami, akkor arra is.
Én inkább arra figyelnék, hogy mit hoz ezek után össze a Saab-Aero-Embraer hármas. Mert ugye elhangzik, hogy ez egy első rendelés...

Jómagam az elejétől kezdve nem voltam oda az ötletért (vissza lehet keresni), a gép egyetlen egy előnye a faék egyszerű kialakításból eredő olcsó repórája és karbantartása. Minden máshoz kell egy nagyobb Mastercard.

Úgyhogy túlvagyunk rajta végre, mindenki káromkodja ki magát, és most már jöhetnek a jó hírek!:)
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 787
30 563
113
Nem, szerintem félre értetted vagy én értem félre, te mit szerettél volna írni.

Pont nem kell együtt repülniük, hiszen ez a lényeg. Próbálom pár valóságtól nagyon elrugaszkodott példával megvilágítani.

1, Szerbek érzik, hogy kell a hibrid háború, ezért fellázítják a borsodi kisebbséget (komolyan vehető fegyverzetet becsempészve, körülbelül mint a mostani ukránok) és a káoszt kihasználva megindulnak ezzel egy időben. Légvédelmet nem tudnak adni az északi országrészünkben, viszont van eddig MIG-29, vagy hamarosan cserélik új gyártású Rafael századra, egy második opcionális megvásárlásával, plusz nekik is van egy könnyű támadó századuk.
Az Albatrosz NG-k tudnak CAS-t adni Borsodban a szolnokiaknak(és a többieknek), miközben minden Gripen délen teljesít szolgálatot. Még ebben az esetben is Gripenre podot nem teszünk, mert minden fegyverre szükség lesz.

2, Fiktív ellenséggel szemben Mariupolhoz hasonlóan egy ellenséges nagyvárost bekerítünk és elszigetelünk, de a front halad tovább. Ha nincs légvédelem, akkor az ott maradt ostromló erőinknek a CAS-t adhatjuk az oktató gépekkel is. (Ugyan ez igaz egy katlan csatára.)

3, Egy balti légirendészkedés vészesen kimeríti az itthon maradt gépek feladatellátást. Senki nem beszélt még ilyenről, de én nagyon remélem, hogy néha küldünk Albatrosz NG-t misszióba is a saját katonáink támogatására és ezeken a gépeken a vadászpilótáink átesnek a tűzkeresztségen, mielőtt Gripenre ülnének. Misszióba pont nem kell több képesség.

Ez Negannak is válasz lenne, de úgy sem fogja elfogadni. Nem teljes értékű harci gép, de amennyire én látom, igyekeztünk a pilótaképzést olcsóbbá tenni és ezzel kis forrást nyerni az új vadászgép beszerzéshez. Márpedig mind egy Gripen E századhoz, pláne egy Tempest századhoz szükség van a költségek átalakítására.

Az nagyon önhit, aki nem látja, hogy Szlovákiában a Viper beszerzést, Horvátoknál a két hajtóműves Rafelt, szerbek, Románia három kétes hadrafoghatóságú F-16-ját nem fogja ellensúlyozni pusztán egy század 20 éves Gripen. Teljesen egyértelműen két kérdésre kell valamilyen válasz. Ebben az évtizedben ezek a mennyiségek és az említett minőségben lesznek a környékünkön a változások. (Ukránokat még nem tudjuk.) A következő évtizedben pedig a lopakodók fogják dominálni az eget, több környékbeli ország már kacérkodik a beszerzésükkel, de még semmi kézzel fogható realitás.
COIN CAS adására sokkal jobb az ST.Fegyverterhelése megvan,járörözési ideje sokkal több,plusz sokkal alkalmasabb a kitelepülésre.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 315
13 366
113
Missziós feladatoknál ahol nincs légvédelem felhasználható? Igen.
Olcsóbb mint egy Grippen? Igen.
Tapasztalatszerzéshez a pilótáknak harci körülmények között megfelelő? Igen.
Szárazföldiek fognak rendelkezni saját CAS képességel a missziók alatt? Igen.
Elkezdeni az összfegyvernemi harci gyakorlatokat, valóban összfegyvernemi felszereléssel miért gond?
Pilóták repülhetnek orrvérzésig, gyakorolhatják a felderítést, a CAS-t, stb....
Hol a gond ezzel a beszerzéssel?

-Mi az hogy nincs manapság légvédelem? A legutolsó koszfészekben is van manapság legalább egy kínai szar MANPADS, amint megneszelik, hogy repülő eszköz lesz.
-Olcsóbb mert szarabb is, minden téren. Fegyvernek manapság nem tekinthető, egy drón minden szempontból kenterbe veri.
-Nem, nem alkalmas, mert ma nem az a készség, hogy mondjuk terepkövetsz - ugyanúgy az sem, hogy John SDB-zik Szíriában, az nem képesség egy high end konfliktusra.
-Hát ők inkább kapnak a nyakukba 1-2 megmentendő muksót - vagy azt sem, mert be sem merik küldeni őket melegebb helyre. Oda, ahová egy drón könnycsepp nélkül mehetne így megy is.
-Összefegyvernemi harc a Gripen és egy normális drón társaságában nem ugyanígy elkezdhető?
-Felderítést manapság pilóta RS-72-ben gyakorolja, már ha lesz személyzetes verziója, CAS-ra csak nézz meg ma hogy megy, a repülés meg magában ok, csak azt nem harci zónában, gyakorolni ok biztonságban. Pilótát ebben harci zónában küldeni simán gyilkosság.

Ott a gond a beszerzéssel, hogy nem alkalmas harcra, gyakorolni meg elavult. Ok, lehet repidőt szerezni, de abban is mit? Leszállósebességben hogy viszonyul a Gripenhez? A ledobálható fegyverek mekkora százalékban azonosak?
A baj az, hogy gyakorlatoskodásra egy pár csúcsmodern szimulátor jobban megérte volna, minden tekintetben - lásd USAF tendenciák.
 

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
695
1 299
93
"12 db Új katonai repülőgépet vásárol a Magyar Honvédségnek a kormány.
Itt lehet olvasgatni róla

- 12 db L-39NG katonai kiképző- és felderítőrepülőgép beszerzését jelentette be a Magyar Honvédség számára Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.
- Maróth Gáspárnak a High-tech Force-on jelent meg egy videója, melyben megtörtént a bejelentés.

- Egyéb véleményt nem óhajtok hozzáfűzni.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 990
113
Összehasonlít egy dedikált kiképzőt egy UAV-val, és egy dedikált vadásszal úgy hogy az árcédulát teljesen ignorálja.
Én is tudok nagyot mondani...
Karayel meg GrippenD.....24 x F-35C sokkal jobban megéri.
A csapásmérő/felderítő uav olcsóbb, a gripen D potensebb. És nem annyival drágabb mint amennyivel ez semmirevalóbb. Filter ezt a szart nem tudod kimagyarázni. Szakmai oka főleg ebben a mennyiségben nincs. De legalább minden értelmes beszérzéstől egy valag pénzt von el.

Egyetlen haszna az ipari együttműködésben lesz ha lesz. De jelenleg minden erre a szarra költött forint luxus és bűn...
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 304
113
-Mi az hogy nincs manapság légvédelem? A legutolsó koszfészekben is van manapság legalább egy kínai szar MANPADS, amint megneszelik, hogy repülő eszköz lesz.
-Olcsóbb mert szarabb is, minden téren. Fegyvernek manapság nem tekinthető, egy drón minden szempontból kenterbe veri.
-Nem, nem alkalmas, mert ma nem az a készség, hogy mondjuk terepkövetsz - ugyanúgy az sem, hogy John SDB-zik Szíriában, az nem képesség egy high end konfliktusra.
-Hát ők inkább kapnak a nyakukba 1-2 megmentendő muksót - vagy azt sem, mert be sem merik küldeni őket melegebb helyre. Oda, ahová egy drón könnycsepp nélkül mehetne így megy is.
-Összefegyvernemi harc a Gripen és egy normális drón társaságában nem ugyanígy elkezdhető?
-Felderítést manapság pilóta RS-72-ben gyakorolja, már ha lesz személyzetes verziója, CAS-ra csak nézz meg ma hogy megy, a repülés meg magában ok, csak azt nem harci zónában, gyakorolni ok biztonságban. Pilótát ebben harci zónában küldeni simán gyilkosság.

Ott a gond a beszerzéssel, hogy nem alkalmas harcra, gyakorolni meg elavult. Ok, lehet repidőt szerezni, de abban is mit? Leszállósebességben hogy viszonyul a Gripenhez? A ledobálható fegyverek mekkora százalékban azonosak?
A baj az, hogy gyakorlatoskodásra egy pár csúcsmodern szimulátor jobban megérte volna, minden tekintetben - lásd USAF tendenciák.
Ok, Te szakmád elfogadom az érveid.
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
Nem, szerintem félre értetted vagy én értem félre, te mit szerettél volna írni.

Pont nem kell együtt repülniük, hiszen ez a lényeg. Próbálom pár valóságtól nagyon elrugaszkodott példával megvilágítani.

1, Szerbek érzik, hogy kell a hibrid háború, ezért fellázítják a borsodi kisebbséget (komolyan vehető fegyverzetet becsempészve, körülbelül mint a mostani ukránok) és a káoszt kihasználva megindulnak ezzel egy időben. Légvédelmet nem tudnak adni az északi országrészünkben, viszont van eddig MIG-29, vagy hamarosan cserélik új gyártású Rafael századra, egy második opcionális megvásárlásával, plusz nekik is van egy könnyű támadó századuk.
Az Albatrosz NG-k tudnak CAS-t adni Borsodban a szolnokiaknak(és a többieknek), miközben minden Gripen délen teljesít szolgálatot. Még ebben az esetben is Gripenre podot nem teszünk, mert minden fegyverre szükség lesz.

2, Fiktív ellenséggel szemben Mariupolhoz hasonlóan egy ellenséges nagyvárost bekerítünk és elszigetelünk, de a front halad tovább. Ha nincs légvédelem, akkor az ott maradt ostromló erőinknek a CAS-t adhatjuk az oktató gépekkel is. (Ugyan ez igaz egy katlan csatára.)

3, Egy balti légirendészkedés vészesen kimeríti az itthon maradt gépek feladatellátást. Senki nem beszélt még ilyenről, de én nagyon remélem, hogy néha küldünk Albatrosz NG-t misszióba is a saját katonáink támogatására és ezeken a gépeken a vadászpilótáink átesnek a tűzkeresztségen, mielőtt Gripenre ülnének. Misszióba pont nem kell több képesség.

Ez Negannak is válasz lenne, de úgy sem fogja elfogadni. Nem teljes értékű harci gép, de amennyire én látom, igyekeztünk a pilótaképzést olcsóbbá tenni és ezzel kis forrást nyerni az új vadászgép beszerzéshez. Márpedig mind egy Gripen E századhoz, pláne egy Tempest századhoz szükség van a költségek átalakítására.

Az nagyon önhit, aki nem látja, hogy Szlovákiában a Viper beszerzést, Horvátoknál a két hajtóműves Rafelt, szerbek, Románia három kétes hadrafoghatóságú F-16-ját nem fogja ellensúlyozni pusztán egy század 20 éves Gripen. Teljesen egyértelműen két kérdésre kell valamilyen válasz. Ebben az évtizedben ezek a mennyiségek és az említett minőségben lesznek a környékünkön a változások. (Ukránokat még nem tudjuk.) A következő évtizedben pedig a lopakodók fogják dominálni az eget, több környékbeli ország már kacérkodik a beszerzésükkel, de még semmi kézzel fogható realitás.
Hat koszi, de most is azt latom mint a penzugy temaban, hogy iszonyat sokat irsz, de sose arrol amirol beszelunk. Azert koszi.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Mert ugye elhangzik, hogy ez egy első rendelés...

Ezt amúgy nem értem. Mindenki úgy fordította, hogy ez a 12 darab az első rendelés. Én meg arra emlékszem, Maróth azt mondta, hogy 8 darab. És a 4 felderítő /UAV/ még ki sincs fejlesztve, az nem az első rendelés. (És logikus, hogy akkor csak az lesz a második rendelés)

@Szittya beszélt arról, hogy sokkal jobban össze tudunk rakni egy drón flottát úgy, hogy a MALE kategóriában nem csupa TB2-es Bajraktárt veszünk, hanem a nála olcsóbb, de közel ugyan azt tudja Karajt a veszélyesebb küldikre, ahol fogyócikként kezeljük és a megspórolt pénzből a maradékot TB2-nél magasabb kategóriának vesszük meg.
Ez a felderítő gép pont bele illene ebbe az elképzelésbe. Egy sugárhajtású, majdnem vadászgép teljesítményű cucc az Akinci fölé még csak most van kifejlesztés alatt. Lényegében nyitott a piac Törökországon belül is és AV-nek meg van ehhez a sugárhajóműves történelmi hagyománya.

Szóval sok a kérdőjel, de nem értem, honnan jön ez a 12 után újabb rendelés értelmezés.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 315
13 366
113
Ok, Te szakmád elfogadom az érveid.

Nézd, én a tendenciákat világszinten nézem (miért drón veszi át ezt a szegmenst - túl veszedelmes emberre), ellenben a pilótaszemponthoz hozzá tudok szólni tapasztalatból.

Arról van szó, hogy minden FNPT II-ben töltött órám legalább 3x annyit ér, mintha mondjuk egy Diamnondba ültem volna. Utóbbi repülőgép igen - és ennyi. Segít érezni a seggem alatt a gépet - ellenben egy szint felett már nem az kell. Egy katonai pilótának pedig már főleg nem az kell. A cockpit környezet, a képességek, a gép paraméterei kellenek ott már, az, hogy repül kevés.
A szimulátorban olyanokat tudsz gyakorolni, amiről nem is álmodhatsz repülőgépen, mert annyira drága, annyira specifikus vagy veszélyes - mondjuk emergency procedure vagy hogy lőnek rád. És azt mondom, hogy oké lenne a gépbeszerzés gyakorlási szempontból - ha meglenne egy elképesztően felszerelt high end szimulátorpark, ahol a srácok egy században képesek összekötve gyakorolni. De nincs.
Ez a beszerzés egyszerűen nem oda való, ahol annyi minden más nincs meg. Mert ez csak egy kiképző könyű gép, harci értéke nulla, így csak akként tudok rá tekinteni. Arra meg elavult és egy szimpark sokkal többet adna.