[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Hat a 4 az tenyleg szamos. Nagy segitseg lesz az biztos mind a 4. Mi lesz ha eladjak? Kubinkaban zsakmanyolt lovegeket is mutogatnak egyebkent?

Hobagoly ezt meg neked:

Persze hogy a trófeákat kiteszik Kubinkában. Van ott Nimród, Andaldo, sőt a proto Maus is.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 011
113
Ennek szerintem akkor lett volna realitása, ha a nyugat és az USA magára hagyta volna Ukrajnát, de ezzel szemben nézd meg mi a valóság a Nyugat az USA-l az élen elkezdte mozgósítani az erőforrásait Ukrajna érdekében....
És? Van már légtér zár? Megtámadja valaki az orosz csapatokat?

Küldenek másfél tucat vonatott löveget. Fél nappal fog tovább tartani tőle a háború. Maximum.
A Javelin meg Stinger meg kb. elfogyott...

Az van, hogy itt vagy bemegy a NATO és akkor úgy megcsapják az oroszokat hogy belehalnak ők is, vagy az lesz amit az oroszok akarnak.

Csodálom hogy még mindig nem esett le neked, hogy Ukrajna itt kerekítési hiba, a valóságban nagy ívben szarik rájuk mindenki nyugaton.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 395
113


Ennyit a BRICSről.

Sohasem létezett. Részvénypiaci stratégák találtál ki, mint befektetési szaknyelvi rövidítés.
Olyan, mint ha valaki a szegények legnagyobbjait szerette volna mozaikszóval jelölni.
 
  • Tetszik
Reactions: ladagrant

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 011
113
Tegnap a Hauptbahnhofon akart tőlem tarhálni egy ukrán férfi, az útlevelét lobogtatva. (Pár hete egy kislány a csokit meg a macska jutifalit alig akarta elfogadni. Ez a muksó meg olyan tolakodó volt, mind1.) Ingyen utaznak, ingyen parkolnak, de adjak pénzt. Az is érdekelne, hogy jutott ki, mert elégcsak katonakorú volt, őket meg elvileg nem engedik ki.
Elmondom én neked hogy jutott ki, 5000Euro a megoldás, azt beszélik...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 222
33 675
113
Sohasem létezett. Részvénypiaci stratégák találtál ki, mint befektetési szaknyelvi rövidítés.
Olyan, mint ha valaki a szegények legnagyobbjait szerette volna mozaikszóval jelölni.
az union pay el kapcsolatba nem egészen igaz amit írnak. a kínaiak azt írják hogy adnak ki union pay kártyákat használhatóak is kivéve azokba az országokba amik oroszországot szankciozzák...
oroszországba kínába koreába stb továbbra is használni tudják a kártyákat (az újakat is) de a szankciós országoknál nem tudják megoldani hogy adott ország bankjai kezeljék a száámlákat.
ergo használhatoak az union pay kártyák terjednek is oroszba (állnak át rá) de a szankciókat nem lehet megkerülni velük.
europába nem tud pénzt levenni a számlájáról (pl bécse a reiffeizen bank automatájából nem fog tudni pénzt levenni egy orosz akinek pl a sperbanka van számlája union pay ide vagy oda.) de oroszországon bellül vagy ahol nincs banolva a sperbank simán tud levenni ha elfogadja az atm a pay uniont.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 011
113
Ha most ebben a háborúban nem húzzák be Ukrajnát akkor belátható időn belül erre nem lesz lehetőségük.
Ha nem tudják pacifikálni saját ízlésük szerint, nyugodjon le mindenki a picsába, tönkre fogják lőni őket, elfoglalják, ha ez meg máshogy nem megy akkor csinálnak oda egy atomzárat.

Mondom, kurvára nem geopolitikai realitás hogy Oroszország végignézi hogy felfegyverzik ellene Ukrajnát a háború lezárása után fél évvel. Le lehet nézni az oroszokat, de nem hülyék, és mindig minden háborút szarul kezdenek, de van egy rossz hírem, általában ők szabják a végén a békefeltételeket miután felpörögtek és gőzhengerként nyernek!
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 271
113
Elmondom én neked hogy jutott ki, 5000Euro a megoldás, azt beszélik...
eleinte olcsóbb volt van akinek 300 dodó,volt akinek 1000 Eu és perszeahogy élesedett a helyzet úgy mentek fel az árak is .. most aki Kárpátalján, a lengyel oldalon meg a szlovák román határon határőr annyi lóvét szedett össze hogy a dédunokája is eléldegél majd belőle fényesen.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 395
113
Szerintem meg ahogy mondtam, pontosan addig fog tartani a háború, míg komolyan vehető fegyverek - olyan ukrán kormány lesz aki ezt el akarja érni - lesz hatalmon maradék Ukrajnában.

Bármennyire is rácsodálkozik most itt sok ember, nem fogják hagyni hogy mellettük az USA egy kígyófészket felfegyverezzen. Majd szépen figyelje meg mindenki, most hogy elkezd csordogálni befelé az PZH2000, M777, meddig fognak ezek megmaradni.

Ha vége lesz a háborúnak, és szállít valaki mondjuk F-15-öt, pont ugyan úgy mint Izrael, fogják magukat az oroszok, és átbasznak egy légicsapást arra a légibázisra ahol vannak az ukrán F-15-ösök. Precedens erre is van. Ennyi.

Felőlem mindenki azt hisz amit akar, egy Izrael nem hagyná ezt. Az oroszok pláne nem fogják, csak ha totálisan térde lesznek kényszerítve. Ukrajnának egy maradék területtel akkor van esélye megtartani az államiságát, ha semleges lesz, és demilitarizált, PONT.

Ha erre nem lesz hajlandó, el lesz pusztítva minden. Oda NATO erő bemegy hogy ezt megakadályozzák, abból III. VH-lesz. Putyin nem az a viccelős fajta, akik mögötte-mellette vannak szintén nem azok, és elég kerek perec elmondták, vörös vonal, nincs hova hátrálniuk, nem alku téma ez innentől tovább.

Nekem tiszta sor.

Mintha maga Putyin írta volna. Szinte szó szerint idézed szavait.

Látod nem jött be neki sem a fenyegetőzés.
Ő nem fenyegethet senkit.
Azt hitte igen, de még mindig csak Donbassz nál van.
Ukrajna jövőjére egyre kevesebb ráhatása lesz.
Most először valahogy ki kellene keverednie onnan, valami győzelmek eladható eredménnyel.
Már csak ezért küzd ő is.
 
  • Tetszik
Reactions: Robur and ladagrant
W

Wilson

Guest
Nagy lehet a baj, hiszen 10 percenként leírod. De attól, hogy számtalanszor leírod ugyanazt, még nem válik igazzá! Az meg, hogy szerinted mi a helyzet, a tanú című filmből bástya elvtárs szavaivat a helyzetre alkalmazva: "Sz@rt ér".
Baj csak nálad lehet ha a személyem és a véleményem annyira beakadt nálad, hogy időről időre megtalálsz, de te tudod végül is mindenkinek kell egy hobby....:) Amúgy ne zavarjon, hogy ezeket nekem címzett hozzászólásokra írom válaszként.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 011
113
Don Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij azért erősen rezeg a léc,hogy nem kam :D de lehet csak sütihez kellett a sütőpor

https://fb.watch/czBLwQp5SB/
Imádnám ha igaz lenne, mert utálom ezt a népnyúzó amerika bérenc talpnyalót, de legyünk reálisak, marhára nem biztos hogy Ő az. Egy pillanatra lehet látni nagyon oldalról az arca egy pici részletét az ott ülő manusnak, vagy Ő, vagy nem Ő.

Ettől még szerintem is egy drogos szar, mert több egyértelműen azonosítható videóinterjúján szét van csapva jól láthatóan(vagy részeg, vagy nagyon durván be van nyugtatózva - bár szerintem csak egy drogos szar), de ez minden csak nem bizonyíték.
 

ender

Well-Known Member
2014. november 9.
51
514
83
A Starlink rendszere kivédte az oroszok zavarását – a Pentagon szerint ők is tanulhatnának Musk cégétől

Kérdéses hogy ez mennyire hihető, tekintve Musk hazugságait :D

A Pentagon elektronikus hadviseléssel kapcsolatos igazgatója szerint ahogy a Starlink képes volt frissülni a fenyegetés megjelenésekor, az olyan képesség, amire a hadseregnek is szüksége lenne. Az eset ráadásul rávilágít az oroszok egy eddig ritkán tárgyalt gyengeségére.

Most pedig a SpaceX egy újabb olyan teljesítménye került előtérbe, amelyre eddig csak egész országok voltak képesek – Musk elmondása alapján a Starlink műholdas-konstellációra épített internetes szolgáltatás képes volt visszaverni az oroszok támadását néhány órán belül. Mint ismeretes, a SpaceX Starlink terminálokat küldött Ukrajnába, hogy az országban a háború ellenére is elérhető maradjon az internet, amire egyébként több ukrán egységnek is szüksége lehet – például annak a tankvadász drón-egységnek, akikről a lentebbi cikkünkben írtunk. Később ugyan kiderült, hogy a lépés nem egyedül Musk szívjóságának köszönhető, hanem némi zöldhasú is gazdát cserélt a háttérben, de a Starlink ettől függetlenül fontos szerepet tölt be az ukrán védelem oldalán.

Musk állítása szerint azonban a Starlink szolgáltatás órákra leállt Ukrajnában, mert az oroszok sikeresen zavarták a rendszert – számol be róla a Breaking Defense. Egy szoftveres frissítést követően azonban a rendszer normális működése is helyreállt az országban, és a márciusi 25-ei közlemény szerint addig is ellenállt mindenféle hekkelési és zavarási kísérletnek. Az pedig, hogy egy magánvállalat képes elhárítani egy egész ellenséges ország elektronikai hadviselését, olyan teljesítmény, amire már a Pentagonnál is felkapják a fejüket az illetékesek. Az esettel kapcsolatban tegnap nyilatkozott Dave Tremper, a Pentagon elektronikai hadviseléssel kapcsolatos igazgatója. Tremper szavai szerint technológiai szemszögből fantasztikus teljesítményről beszélhetünk, és ebből még a hadseregnek is van mit tanulnia. Tremper szerint ugyanis épp arra van szükség, mint amit a SpaceX is megtett a rendszer védelme érdekében – tehát képesek voltak dinamikusan állítani a rendszeren anélkül, hogy kapacitásvesztés történt volna.



Mindennek azonban akad egy másik tanulsága is a tiszt szerint. A Krím 2014-es lerohanása óta az orosz hadsereg kiterjedt elektronikai hadviselési tevékenységet űzött a Donbászban – ráadásul mindez nem kevés sikerrel is járt: gyakran sikerült például elektromágneses jelek alapján megtalálniuk az ukrán állásokat, sőt az ukrán drón-tevékenységet is hatékonyan hárították el ezen a módon. A mostani konfliktus alapján viszont úgy tűnik, hogy eddig tartott az oroszok ereje az elektronikai hadviselés szempontjából, aminek egyébként nem csak a Starlink elleni sikertelen támadás a jele, de például az, hogy az ukránok sikeresen megszerezték az oroszok erre a hadviselésre tervezett, legfejlettebb technológiáját is:

Tremper szerint mindennek az az oka, hogy ahogy az oroszok távolodnak a határtól, és egyre inkább az ország közepére jutnak, az elektronikai hadviseléshez szükséges koordináció és szinkronizáció egyre nagyobb kihívást jelent a számukra. A városi környezet pedig rátesz még egy lapáttal minderre. Tremper épp ezért úgy látja, hogy hiába számottevő az oroszok elektronikai hadviselésre alkalmas ereje a térségben, az előbb említett kihívások az alulképzett legénység számára már túl nagy falatnak bizonyulnak.
Nem tűnik hihetőnek a szoftverfrissítéssel megoldottuk sztori.
A rádiós rész megadott frekvencia sávban tud üzemelni. Ennek fizikális oka van, magát az antennát nagyon precízen kell méretezni a használt frekvenciához. Ezen nem, vagy csak nagyon korlátozottan lehet szoftveres úton változtatni.
Szoftveres variálással max a kódolást, vagy magát az átviteli protokollt (mondjuk a handshaking processzt) tudnák változtatni.
De ehhez szükség van a vevő oldali eszköz updatejére is.
Ha a használt frekvenciasávban zavarnak, akkor nem lesz vétel, hiába más a protokoll.
Ha meg nem sávzavarás van hanem az átvitt jelbe fütyülnek bele valahogy, hogy ne legyen meg a kapcsolat, akkor a zavaró adást is egyszerűen hozzá lehet igazítani az új metódushoz.
Szóval szerintem kamu a hír.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 011
113
Persze,1848 Március 15-ét is a CIA csinálta,és a Szentr Szövetség keretében Oo jogosan tiporta el.....
Eriggy már innen 1848-al de tényleg... Hozok 6 millió halottat 2003 ból, és visszajössz ide 1848-al bakker!

Ahol amúgy a kikúrt HABSBURGOKKAL harcoltunk, és az orosz ott hibázott, hogy egyfelől rokonságba volt velük, másfelől betartotta a szavát!

Negan, nekem még ebből is az jött és jön le, hogy Oroszország még a Cári időkben is megbízhatóbb szövetséges volt, mint pl. ahogy a kurdok, afgánok jártak az USA-val!

Újra dobhatsz báttya!
 

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
871
4 851
93
Lehet ezért sem kellett volna Putyinnak elindítani az Ukrajna elleni offenzívát.
Ha nem indította volna el a háborút, akkor elindították volna az ukránok. Minimum az LNR meg a DNR ellen, aztán azok begyalulása után jöhetett volna az etnikai tisztogatás, majd a Krím. Számtalanszor elmondták és bizonyították, hogy nem mondanak le egyik területről sem, hogy színtiszta ukrán nemzetállamot építenek, erőszakkal, ha kell, akkor az utolsó orosz haláláig, lehetőleg a NATO védelme alatt. Még az atomfegyverre is belengették az igényüket.
Putyin ennek ment elébe. Így a háború nem orosz, hanem ukrán földön folyik, és a lehetséges legtávolabbi vége nem az utolsó ukrajnai orosz, hanem az utolsó ukrajnai ukrán halála lesz.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 271
113
Imádnám ha igaz lenne, mert utálom ezt a népnyúzó amerika bérenc talpnyalót, de legyünk reálisak, marhára nem biztos hogy Ő az. Egy pillanatra lehet látni nagyon oldalról az arca egy pici részletét az ott ülő manusnak, vagy Ő, vagy nem Ő.

Ettől még szerintem is egy drogos szar, mert több egyértelműen azonosítható videóinterjúján szét van csapva jól láthatóan(vagy részeg, vagy nagyon durván be van nyugtatózva - bár szerintem csak egy drogos szar), de ez minden csak nem bizonyíték.
sok mindent meg magyarázna .. viselkedési zavarok stb
 

Firga bácsi

Well-Known Member
2019. december 8.
499
767
93
A jelenlegi háború is az eltörlés-kultúra jegyében zajlik.
Azzal, hogy Putyin megtámadta Ukrajnát, már nem lehet neki igaza. Semmiben. Nincs hozzá többé joga. Sőt, igazából soha nem is volt.

Tavaly az USA-ban egy egyetemi tanár bemutatta az 1965-ben készült Othello-t, ahol a fehér főszereplő volt feketének elmaszkírozva.
Biztos, ami biztos, előre szólt, hogy ez a tény esetleg a diákok némelyikének az érzéseit sértheti, de mert ellenvetés nem volt, levetítette a filmet. Hogy lássák, régebben így dolgozott Hollywood.
A film megtekintése után a diákok feljelentették a tanárt, mert a safe-space-ükbe gázolt a whitewashing-al.
Az eredmény: a tanárt eltiltották az oktatástól, de nem csak az egyetemén, hanem az egész államban.
Neki innentől fogva nincs a tanításhoz joga.
Ez volt tavaly és kicsiben. Ha hibázol, akár beismered, akár nem, megszűnnek a jogaid. El leszel törölve, ezáltal a “vita” egyoldalúan el fog dőlni.

A metódus most is ugyanaz. Putyin támadott, hát agresszor.
De mert agresszor, ellent kell neki állni.
Ennek legfontosabb módszere, hogy negligálni kell. Nem szabad meghallgatni az érveit, nem szabad tárgyalni vele a háborúról, nem szabad még a jelenlétéről sem tudomást venni.
Mondhat bármit, azt hazugságnak kell venni, mert a (régi)új módi szerint az ellenségnek megszűnik az igazsághoz való joga.
És persze eltörlünk mindent, ami orosz.
Ha az orosz kultúra el van törölve, akkor az orosz érdekek is megszűnnek, így nem kell többé senkivel semmit se megvitatni.
Nem hinném, hogy nem tárgyalnának a jövőben Putyinnal.
Most Putyin nem akar. Ennyi.
Hogy kinek van igaza az nem számít.