A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 202
33 610
113
Ugy ertem hogy elhoztak volna mondjuk 2 "igazi" (nem demo) Lynx-et. Nekem annyi is eleg lenne ha eloremegy, lo egyparat a celra, hatratolat. De a jo nep legalabb latna "elesben" egy hadgyakorlaton.
az egy különleges müveleti hadgyakorlat. (bár ezt valóban nem hangsúlyozták sehol.) elenerőnek tudott vólna max jelenlenni a lynx de a feladatszabásba ha jól tudom nincs gyalogsági harcjárműnek szerep. (de én nem veszek részt semmilyen formába rajta így az én infóim sem fixek.)
 
  • Tetszik
Reactions: Terminator and bel

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 209
2 689
113
A választások lementek. Gáspár is szólt, az új repülőgépek bejelentve. Én vártam, hogy valami használt cucc is kerül a partvonal mellett, beszerzésre. Alapvetően az ukrán háború okán. Minden rendben az eddigiekkel, semmi gond. Csupán ez a háború túl korán érkezett. Nem ártott volna a fő nehézfegyverekből valami azonnal használhatót bevonni a struktúrába. Harckocsi, önjáró tarack, gyalogsági harcjármű. Ami aztán mehetett volna lekonzerválásra, vagy a tartalékos erőknek később, mint szoktam ezt írni. Valamint nagy mennyiségű ATGM és MANPAD, felderítő és támadó drón valamennyi, stb. Ilyesmiket azonnal be kellett volna hozni az ország védelmének erősítésére, amikor kitört a háború.
A jelenlegi helyzet alkalmas lehetne ra, h. kilepjunk a manpad-korlatozasi egyezmenybol. Meg is kene lepni szerintem.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 202
33 610
113
benne vannak a füv szintek is. 1-4 ig.
füv 1 csak iroda füv 4 harcoló.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 202
33 610
113
füv 3 tól lehet alapkiképzésen résztvenni. de alapkiképzés utolsó harmadára el kell érni a füv 4 et (mert ott már fokozott az igénybevétel)
külön felülvizsálói itéletre füv 2 től is alkalmassá válhat valaki speciális esetbe (nagyn iroda) ilyen esetbe az alapkiképzés kitolható. próbaidőn bellül el kell végezni... de van idő felkészíteni a delikvent. alapkikre ahol el kell érni ugyan úgy a füv szinteket. (de lehet hogy azóta már léptek vissza egyet halottam valamit de nemtudom mennyre igaz)
 

Watszon

Active Member
2021. június 9.
266
241
43
Egy másik interjú Lőrincz Gábor dandártábornokkal a toborzás nehézségeiről

Kevés a jelentkező és annak is csak a fele alkalmas.
650 Ft/nap/fő-ből kell megoldani egy katona egy napi étkezését?
Közben kimondhatatlanok ezek az összegek
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 202
33 610
113
10.000 embernek napi 1x i étkezés 6.500.000 254 munkanappal 1.650.000.000 ft
átlagosan szmolhatunk 5.000 embert aki szolgálatteljesítés miatt egész napos csomagot kap. 9.750.000 per nap. 2.476.500.000 ft
  • napi 1.000 ember kapjon pótlékot. (legyen átlagosan 180 ft.) 45.720.000 ft
  • missziók és egyéb MRE. éves szinten kb 5 milliárd ft. és mint látszik az állomány fele sem kap napi étkezést.
5-6 modern APC meg van éve minimum évente (hadgyakorlatok azért nyomhatnak ezen meg sok egyéb)
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 896
22 338
113
Közben szépen alakulgat Kecskemét:
f74ff3bf91af35d9a04b02d702b1b7f2.jpg
További fejlődés Kecskeméten:
37bdc6bca631fc7734a3597def65ef06.png
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 903
8 199
113
A MANPADS szerintem fontos kategória amit vissza kéne hozni, bár több helyen olvastam, hogy dandárszintű légvédelem mellett felesleges inkább a drónok elleni is megfelelő gépágyúkat favorizálnák.. (ami a Lnyx-re van tervezve)
 
  • Tetszik
Reactions: Vogon and Aladeen

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 761
35 955
113
A MANPADS szerintem fontos kategória amit vissza kéne hozni, bár több helyen olvastam, hogy dandárszintű légvédelem mellett felesleges inkább a drónok elleni is megfelelő gépágyúkat favorizálnák.. (ami a Lnyx-re van tervezve)
Egyes információk szerint a mi légvédelmi gépágyús Lynxeinken Mistral lesz integrálva - ezek mellé tényleg fölösleges.
Ha a honvédelmünk gerillaharcá alakulna akkor kell MANPADS...