Mintha egy határozott fordulat állt volna be a PR-ban. Eddig Maróth Gáspárunkkal és az első katonánkkal együtt mindenki arról áradozott, hogy milyen dinamikusan nő az állomány, az új technika bevonzotta a fiatalokat.
Most meg mintha ki lenne adva a dd-pk úrnak, hogy valahányszor valahol a médiának megszólal, ezt a kevés a jelentkező és szigorú az alkalmasság dolgot kötelező elmondania, hogy érezze a közönség, hogy van még hely.
Vajon tényleg fordulat állt be a toborzásban vagy a toborzás marketingjében állt be csak fordulat? (Én eddig is annak a híve voltam, hogy ne akarjuk belemagyarázni, hogy ha 20 év alatt van egy nekünk szükséges alkalmas újonc mennyiség, akkor 2 év alatt is simán összeszedjük ugyan azt a mennyiséget, mert pusztán beleölünk mindent. Minimum 10 év kell, hogy alkalmas létszám mennyiség összejöjjön, egyszerűen a hadseregnél pláne felértékelődik, hogy motivált-e az állomány vagy csak bejöttek 1-2 évre a plusz pontokért meg a hirtelen ide irányítottak minden munkanélkülit.
Tudom, hogy mindenki azt szeretné, ha itt pánik vásárlás lenne és ha kell, kötéllel fognánk össze hozzá a személyzetet, de ezzel nem fogjuk tudni ellensúlyozni azt, hogy a szomszéd országok olyanokból válogathatnak, akik egész életükben fontolgatták ezt a döntést, legalább érdeklődtek, olvasgattak fegyverek iránt.
Csak egy érdekesség! Nem rég beszéltem egy ismerősömmel az új repülőgépekről. Annyit mondott, hogy régen megszállottja volt a témának, de már jó ideje kigyógyult belőle. A Raptor paramétereit elég mélyen ismerte, de az F-35-ösről meg a SZU-57-esről semmit nem hallott, azt sem tudta, hogy Romániában még repülnek a MIG-21-esek, meg hogy 40 éves F-16-osokra cserélik őket.
Azóta szinte naponta beszélünk ilyesmiről és küldök neki cikkeket is. Egyszerűen el volt fojtva a társadalomban, hogy erről a témáról egyáltalán gondolkodjon. Nézzétek el nekem a szkepticizmusomat, hogy 2 meg 5 év alatt nem lehet kinőni, mintha mi sem történt volna. A legrosszabb lenne, szerintem, ha a jövő tisztjei testnevelésből felmentek közül kerülnének ki és úgy vezetnénk vissza szigorúbb alkalmassági követelményt, és ha nem esik ki a rendszerből, akkor az alkalmatlan is fog fentebb lépni a ranglétrán; ezek mutatnának majd példát a jóval erősebb szelektáláson átesetteknek.
Tényleg drága lenne az üzemeltetése. Szerintem nekünk első sorban a megkezdett úton kellene tovább menni. És
@Szittya is elmondta, hogy hk ügyében ma még szó szerint építkezünk. Óriási baj lesz az a lengyel tankgyártásnak, hogy ők így kezelik a beszerzéseiket.