Úgy gondolom, minden alakulat parancsnoka tökéletesen tisztában van a létszámgondokkal. A toborzás nehézségeivel, a magtartás problémájával. Valahogy ott áll a Honvédség és a HM felső vezetése a Rubicon folyó partján, az alacsony illetmények tekintetében, de képtelen azon a folyón átkelni. Elindult a haderőfejlesztés, aminek nagyszerű nehéztechnika megvásárlása az eddigi hozadéka, aminek mindenki örül. Elkezdődött a katonai infrastruktúra felújítása is. Azonban úgy látom, ehhez a világszínvonalú technikához és létszámkövetelményhez, továbbra sem akarjuk hozzátenni a megfelelő katonai emberanyagot, létszámot. Mert egyszerűen képtelenek megemelni normális mértékben az illetményeket. Mindennek a kulcsa ez, szerintem. Nem tudom ki miben dönt fent, de nem akarom elhinni hogy nem érzik a megfelelő súllyal ezt a problémát. Elképzelni nem tudom, ha ilyen erős ez a gond, miért nem osztják kicsit másképp a költségvetését a HM-nek és miért nem költenek többet illetményekre. Én örülök hogy a tatai dandár parancsnoka nyíltan merte vállalni, hogy beszél a létszámgondokról és nem a hurráoptimizmust tolja ebben a kérdésben. Lépni kellene az illetményke tekintetében, jelentős aktív és tartalékos létszámbővítésben, vagy itt is nekünk Mohács kell ? Ez vonatkozik a tartalékos katonákra is, természetesen, az aktívak mellett. Az ő éves anyagi megbecsülésük is elég zsenge, mondhatni nem motiváló tényező.
Akkor nem értetted meg, amit mondtam. Egy parancsnok akkor ébred fel és kezd mától ilyenről minden tévében beszélni... ha parancsot kap rá. Civilként én nagyon csodálkoznék, ha hirtelen minden megváltozott volna egyik napról a másikra. A parancsnok úr is hirtelen magától kezdene el ilyenekről beszélni, hát jó, lehet neki is magán akciója volt. De ugyan ebben az időben Maróth Gáspár fegyverigazgató úr is kérdésre majdnem szó szerint ugyan azt mondja, miközben mind a ketten előtte egybehangzóan mást. Lehet a miniszternek is ez csak magán akciója.
Én azért megvárnám, hogy Orbán Viktor is magán akcióba kezd-e, és mindenki egyénileg úgy dönt, hogy erről a problémáról saját szakállára beszél.
De visszautalnék a második mondatomra. Ekkora véletlen összjátékok
nagyon ritkán szoktak lenni. Olyat mondjuk gyakran látunk, hogy kormány kommunikációban kiadják azt a pár mondatot, amit minden interjúban
mindenkinek el kell mondania és fegyelmezetten úgy is csinálják.
ugrani kell a Szovjet technikákról
És szerinted jelenleg nem a szovjet technika lecserélése folyik?
Meg akarják (és fogják is) hosszabbítani a veszélyhelyzetet. Szerinted mi lehet az oka?
Igen, azért, hogy ne szerelhessetek le, ebben igazad van. Ahogy Honvédnek is mondtam, itt sokan a teljes haderőreformot belevonták a kérdésbe, én csak annyit feszegettem, hogy milyen szépen megváltozik a hivatalos kommunikáció.
És nem lehetne olyan programot csinálni, ahol ezeket, illetve ennek egy részét felhoznák az elvárt szintre? Nyilván nem mindenkit lehet, de azért ez elég jelentős arány a jelentkezők közül.
Nem akarlak megbántani. De erre mondtam azt, hogy remélem, hogy a jövő generációinak nem olyan tisztek fognak példát adni, akik ma testnevelésből felmentettként kerülnek be, mert 30 évig basztunk az egészre és 2 év alatt gyorsan össze akarjuk szedni a létszámot...
De vannak olyan szülők, akik 16 évig elnézik, hogy megy félre a gyerekük és utána fejükbe veszik, hogy 2 év alatt mindent helyre hoznak.
Ennek meg kell adni -szerintem- az időt, mert idén meg jövőre nem fog 50ezer fiatal, akik eddig festők, asztalosok, tanárok, kutatók akartak lenni hirtelen vágyni, hogy katonának álljanak és életüket adják a Hazáért egy háborúban. Évről évre van egy mennyiség, ami alkalmas fizikailag és szellemileg.
És ezt lehet bővíteni hazafias neveléssel például.