A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Bemeneti követelmény. 220pontot kell elérni a fizikai alkalmasságin, sokaknak az sem megy.
Értettem, de pont azt mondom, hogy fel lehetne készíteni, persze, nem mindenkinél. Nyilván nem elsődlegesen a honvédség feladatának kellene lennie, de más területén az életnek is van előképzés. És egyenlőre a honvédségnek nagyobb szüksége van a munkavállalóra, mint a munkavállalónak a honvédségre.
 

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
896
2 202
93
És nem lehetne olyan programot csinálni, ahol ezeket, illetve ennek egy részét felhoznák az elvárt szintre? Nyilván nem mindenkit lehet, de azért ez elég jelentős arány a jelentkezők közül.
Én azt hallottam behozták sok helyen ezt a "vonal alatti rendszert" hogy felveszik azt aki kicsit maradt le és aztán fél év múlva újra megnézik és ha akkora se sikerül repül. Gondolom a nem harcoló alakulatoknál lehet ez így, Hódmezőn nem volt ilyen. Amúgy a 220 pont az tényleg gyerekjáték. Harcolóknál 300 alatt emberszámba se vesznek, asztmás voltam kiskoromban amiből kigyógyultam, a futás maradt a gyengém később is, de azért a 300-at így is karcoltam, na akkor képzeld el hogy aki a 220-at se éri el az milyen szinten van. Erre mindenkinek előre kell felkészülnie magától, tökéletesen lehet rá edzeni nem kell hozzá semmi csak futni felülésezni fekvőzni. Állapottól függően ha valaki nem extrém túlsúlyos szerintem 1-3 hónapos rendszeres edzéssel fel lehet jönni 300 körülre.
 

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
896
2 202
93
Köszi a beszámolót!
Az ésszerűség határáig kellene könnyíteni a bemenetet, pl. ez a vonal alatti rendszer működhet.
A normális, patrióta nevelés hátha segít a jelentkezők számán. Persze a normális fizu az megkerülhetetlen.

Ennél jobban már nem lehet. Régen magasabb volt, azt hiszem 260-80? és onnan vitték le 220-ra...
Abban viszont látnék fantáziát hogy sávosítsák ezt a fizikait is, hiszen miért kéne ugyanazt a küszöböt átlépnie egy lövésznek mint egy irodistának. Harcoló-harctámogatónál semmiképp sem kéne ennél könnyebbnek lenni, de olyan beosztásoknál amik nem járnak komoly fizikai igénybevétellel lehetne megengedőbbek az orvosin, így is egyre nehezebb lesz infóst találni a szükség meg csak nő rájuk.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Úgy gondolom, minden alakulat parancsnoka tökéletesen tisztában van a létszámgondokkal. A toborzás nehézségeivel, a magtartás problémájával. Valahogy ott áll a Honvédség és a HM felső vezetése a Rubicon folyó partján, az alacsony illetmények tekintetében, de képtelen azon a folyón átkelni. Elindult a haderőfejlesztés, aminek nagyszerű nehéztechnika megvásárlása az eddigi hozadéka, aminek mindenki örül. Elkezdődött a katonai infrastruktúra felújítása is. Azonban úgy látom, ehhez a világszínvonalú technikához és létszámkövetelményhez, továbbra sem akarjuk hozzátenni a megfelelő katonai emberanyagot, létszámot. Mert egyszerűen képtelenek megemelni normális mértékben az illetményeket. Mindennek a kulcsa ez, szerintem. Nem tudom ki miben dönt fent, de nem akarom elhinni hogy nem érzik a megfelelő súllyal ezt a problémát. Elképzelni nem tudom, ha ilyen erős ez a gond, miért nem osztják kicsit másképp a költségvetését a HM-nek és miért nem költenek többet illetményekre. Én örülök hogy a tatai dandár parancsnoka nyíltan merte vállalni, hogy beszél a létszámgondokról és nem a hurráoptimizmust tolja ebben a kérdésben. Lépni kellene az illetményke tekintetében, jelentős aktív és tartalékos létszámbővítésben, vagy itt is nekünk Mohács kell ? Ez vonatkozik a tartalékos katonákra is, természetesen, az aktívak mellett. Az ő éves anyagi megbecsülésük is elég zsenge, mondhatni nem motiváló tényező.

Akkor nem értetted meg, amit mondtam. Egy parancsnok akkor ébred fel és kezd mától ilyenről minden tévében beszélni... ha parancsot kap rá. Civilként én nagyon csodálkoznék, ha hirtelen minden megváltozott volna egyik napról a másikra. A parancsnok úr is hirtelen magától kezdene el ilyenekről beszélni, hát jó, lehet neki is magán akciója volt. De ugyan ebben az időben Maróth Gáspár fegyverigazgató úr is kérdésre majdnem szó szerint ugyan azt mondja, miközben mind a ketten előtte egybehangzóan mást. Lehet a miniszternek is ez csak magán akciója.
Én azért megvárnám, hogy Orbán Viktor is magán akcióba kezd-e, és mindenki egyénileg úgy dönt, hogy erről a problémáról saját szakállára beszél.

De visszautalnék a második mondatomra. Ekkora véletlen összjátékok nagyon ritkán szoktak lenni. Olyat mondjuk gyakran látunk, hogy kormány kommunikációban kiadják azt a pár mondatot, amit minden interjúban mindenkinek el kell mondania és fegyelmezetten úgy is csinálják.

ugrani kell a Szovjet technikákról

És szerinted jelenleg nem a szovjet technika lecserélése folyik?

Meg akarják (és fogják is) hosszabbítani a veszélyhelyzetet. Szerinted mi lehet az oka?

Igen, azért, hogy ne szerelhessetek le, ebben igazad van. Ahogy Honvédnek is mondtam, itt sokan a teljes haderőreformot belevonták a kérdésbe, én csak annyit feszegettem, hogy milyen szépen megváltozik a hivatalos kommunikáció.

És nem lehetne olyan programot csinálni, ahol ezeket, illetve ennek egy részét felhoznák az elvárt szintre? Nyilván nem mindenkit lehet, de azért ez elég jelentős arány a jelentkezők közül.

Nem akarlak megbántani. De erre mondtam azt, hogy remélem, hogy a jövő generációinak nem olyan tisztek fognak példát adni, akik ma testnevelésből felmentettként kerülnek be, mert 30 évig basztunk az egészre és 2 év alatt gyorsan össze akarjuk szedni a létszámot...
De vannak olyan szülők, akik 16 évig elnézik, hogy megy félre a gyerekük és utána fejükbe veszik, hogy 2 év alatt mindent helyre hoznak.
Ennek meg kell adni -szerintem- az időt, mert idén meg jövőre nem fog 50ezer fiatal, akik eddig festők, asztalosok, tanárok, kutatók akartak lenni hirtelen vágyni, hogy katonának álljanak és életüket adják a Hazáért egy háborúban. Évről évre van egy mennyiség, ami alkalmas fizikailag és szellemileg. És ezt lehet bővíteni hazafias neveléssel például.
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Szerintem a kevés jelentkezőt azért hangsúlyozzák ki, mert az új technika beérkezésével, egyre nagyobb a létszám igény. Amik ezután jönnek, már arra is képezni kell/kellene a kezelő személyzetet.
Az illetmény sem emelkedett meg túlságosan, és a határunk mentén dúló háború sem biztos, hogy ösztönzőleg hat.
Ez demokratikusan már nem fog menni.
Kevés pénzért, veszélynek kitenni magad?
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 677
32 317
113
Ez demokratikusan már nem fog menni.
Kevés pénzért, veszélynek kitenni magad?
meg újra köztudatba hozzni a VÁLLALKOZÁS fogalmát és a vállalkozással járó plussz juttatást. jutalmakat...
tisztába kell lennie az embereknek hogy egy háborúba a katonák nagy vagyonra tehetnek szert ha vállalkozó szelleműek.

a szocializmus sajnos ideologiára alapult ezért ott a vállalkozásnak nem vólt túl nagy szerepe. De elötte mindig hagyománya vólt. csak sajnos az a korosztály már nem igen él hogy meséljen.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
3 918
11 565
113
Ez az amit nem tudunk és nem is fogunk tudni, egy közvetlen katonai támadás előkészítésének megkezdéséig. Mint általában minden háborúban, amikor a megtámadott fél, alszik egy nagyot és hatalmasat néz, amikor egy ellensége elkezd felvonulni a határán. Amikor ráébred, hogy a védelemre való felkészüléshez mindössze néhány hete, vagy 1-2 hónapja van, jobb esetben. Még inkább felébred amikor rájön, addig szinte semmit nem tett, katonai védelme érdekében és lényegében a nullán áll. Erre az ukrán háborúra még januárban is csak az amerikai hírszerzésszámított és esetleg az ukránok, de még ők maguk se nagyon. Tessék nézni mi lett a "itt nem lesz háború" naivitásból.
Igen, pontosan ezt akarom megértetni egyesekkel, akik abban a hiteben vannak, hogy nincs meglepetésszerú támadás, mert a mi szemfüles kémeink mindent előre jeleznek és amúgy is minden látható műholdakról, stb.
A fenyegetésre való reagálásnak 3 szintje van.
  1. Észleli a felderítés az ellenség készülődését
  2. A katonai vezetés valós fenyegetésnek éli-e ezt meg és így kommunikálja a politikai felsővezetés felé
  3. a politikia vezetés valós fenyegetésnek éli-e ezt meg és HAJLANDÓ tenni ez ellen, mozgósítani a társadalmat, stb.
Itt az utolsó pontnál szokott elbukni a dolog, mert egy társadalom mozgósítása nagy felfordulást von maga után, és ha kiderül, hogy ez egész végülis egy vaklárma volt, akkor ez nagymértékben csökkenti a regnáló kormány népszerűségét.

Ezért kell felkészülni egy hirtelen, váratlan módon bekövetkező támadás elhárítására is.
 

subsonic

Well-Known Member
2016. január 13.
518
1 002
93
Akkor nem értetted meg, amit mondtam. Egy parancsnok akkor ébred fel és kezd mától ilyenről minden tévében beszélni... ha parancsot kap rá. Civilként én nagyon csodálkoznék, ha hirtelen minden megváltozott volna egyik napról a másikra. A parancsnok úr is hirtelen magától kezdene el ilyenekről beszélni, hát jó, lehet neki is magán akciója volt. De ugyan ebben az időben Maróth Gáspár fegyverigazgató úr is kérdésre majdnem szó szerint ugyan azt mondja, miközben mind a ketten előtte egybehangzóan mást. Lehet a miniszternek is ez csak magán akciója.
Én azért megvárnám, hogy Orbán Viktor is magán akcióba kezd-e, és mindenki egyénileg úgy dönt, hogy erről a problémáról saját szakállára beszél.

De visszautalnék a második mondatomra. Ekkora véletlen összjátékok nagyon ritkán szoktak lenni. Olyat mondjuk gyakran látunk, hogy kormány kommunikációban kiadják azt a pár mondatot, amit minden interjúban mindenkinek el kell mondania és fegyelmezetten úgy is csinálják.



És szerinted jelenleg nem a szovjet technika lecserélése folyik?



Igen, azért, hogy ne szerelhessetek le, ebben igazad van. Ahogy Honvédnek is mondtam, itt sokan a teljes haderőreformot belevonták a kérdésbe, én csak annyit feszegettem, hogy milyen szépen megváltozik a hivatalos kommunikáció.



Nem akarlak megbántani. De erre mondtam azt, hogy remélem, hogy a jövő generációinak nem olyan tisztek fognak példát adni, akik ma testnevelésből felmentettként kerülnek be, mert 30 évig basztunk az egészre és 2 év alatt gyorsan össze akarjuk szedni a létszámot...
De vannak olyan szülők, akik 16 évig elnézik, hogy megy félre a gyerekük és utána fejükbe veszik, hogy 2 év alatt mindent helyre hoznak.
Ennek meg kell adni -szerintem- az időt, mert idén meg jövőre nem fog 50ezer fiatal, akik eddig festők, asztalosok, tanárok, kutatók akartak lenni hirtelen vágyni, hogy katonának álljanak és életüket adják a Hazáért egy háborúban. Évről évre van egy mennyiség, ami alkalmas fizikailag és szellemileg. És ezt lehet bővíteni hazafias neveléssel például.
Akkor nem értetted meg, amit mondtam. Egy parancsnok akkor ébred fel és kezd mától ilyenről minden tévében beszélni... ha parancsot kap rá. Civilként én nagyon csodálkoznék, ha hirtelen minden megváltozott volna egyik napról a másikra. A parancsnok úr is hirtelen magától kezdene el ilyenekről beszélni, hát jó, lehet neki is magán akciója volt. De ugyan ebben az időben Maróth Gáspár fegyverigazgató úr is kérdésre majdnem szó szerint ugyan azt mondja, miközben mind a ketten előtte egybehangzóan mást. Lehet a miniszternek is ez csak magán akciója.
Én azért megvárnám, hogy Orbán Viktor is magán akcióba kezd-e, és mindenki egyénileg úgy dönt, hogy erről a problémáról saját szakállára beszél.

De visszautalnék a második mondatomra. Ekkora véletlen összjátékok nagyon ritkán szoktak lenni. Olyat mondjuk gyakran látunk, hogy kormány kommunikációban kiadják azt a pár mondatot, amit minden interjúban mindenkinek el kell mondania és fegyelmezetten úgy is csinálják.



És szerinted jelenleg nem a szovjet technika lecserélése folyik?



Igen, azért, hogy ne szerelhessetek le, ebben igazad van. Ahogy Honvédnek is mondtam, itt sokan a teljes haderőreformot belevonták a kérdésbe, én csak annyit feszegettem, hogy milyen szépen megváltozik a hivatalos kommunikáció.



Nem akarlak megbántani. De erre mondtam azt, hogy remélem, hogy a jövő generációinak nem olyan tisztek fognak példát adni, akik ma testnevelésből felmentettként kerülnek be, mert 30 évig basztunk az egészre és 2 év alatt gyorsan össze akarjuk szedni a létszámot...
De vannak olyan szülők, akik 16 évig elnézik, hogy megy félre a gyerekük és utána fejükbe veszik, hogy 2 év alatt mindent helyre hoznak.
Ennek meg kell adni -szerintem- az időt, mert idén meg jövőre nem fog 50ezer fiatal, akik eddig festők, asztalosok, tanárok, kutatók akartak lenni hirtelen vágyni, hogy katonának álljanak és életüket adják a Hazáért egy háborúban. Évről évre van egy mennyiség, ami alkalmas fizikailag és szellemileg. És ezt lehet bővíteni hazafias neveléssel például.
Úgy látom a szövegértelmezéssel hadi lábon állsz olvasd már el mit írtam, mielőtt arrogáns üzemmódot aktiválod magadban…..
 

Agresszív Sügér

Well-Known Member
2020. december 8.
421
2 140
93
Azt meg felejtsétek már el, hogy számonkéritek a katonákon az alacsony illetményeket. Nem a katona dönti el, hogy mennyit keres hanem a politikusok. Itt volt az alkalom változtatni, de nem volt rá társadalmi igény.
Pontosítsunk. Társadalmi igény lett volna, elvégre ti is a társadalom részei vagytok, nem pedig egy külön kaszt. Politikai igény, na az nem volt.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and Aladeen
S

speziale

Guest
Igen, pontosan ezt akarom megértetni egyesekkel, akik abban a hiteben vannak, hogy nincs meglepetésszerú támadás, mert a mi szemfüles kémeink mindent előre jeleznek és amúgy is minden látható műholdakról, stb.
A fenyegetésre való reagálásnak 3 szintje van.
  1. Észleli a felderítés az ellenség készülődését
  2. A katonai vezetés valós fenyegetésnek éli-e ezt meg és így kommunikálja a politikai felsővezetés felé
  3. a politikia vezetés valós fenyegetésnek éli-e ezt meg és HAJLANDÓ tenni ez ellen, mozgósítani a társadalmat, stb.
Itt az utolsó pontnál szokott elbukni a dolog, mert egy társadalom mozgósítása nagy felfordulást von maga után, és ha kiderül, hogy ez egész végülis egy vaklárma volt, akkor ez nagymértékben csökkenti a regnáló kormány népszerűségét.

Ezért kell felkészülni egy hirtelen, váratlan módon bekövetkező támadás elhárítására is.

Mondjuk minket decemberben a hóesés is meg tud lepni :D:D
 
S

speziale

Guest
meg újra köztudatba hozzni a VÁLLALKOZÁS fogalmát és a vállalkozással járó plussz juttatást. jutalmakat...
tisztába kell lennie az embereknek hogy egy háborúba a katonák nagy vagyonra tehetnek szert ha vállalkozó szelleműek.

a szocializmus sajnos ideologiára alapult ezért ott a vállalkozásnak nem vólt túl nagy szerepe. De elötte mindig hagyománya vólt. csak sajnos az a korosztály már nem igen él hogy meséljen.

én azért nagyon örülnék ha a magyar katonák nem lennének olyan vállalkozó szelleműek mint azok az oroszok akik rögtön mosógép nagykereskedést akarnak nyitni o_O