[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 497
18 452
113
Jó az kb. 20-nak.

A mezőket, erdőket nem védjük, hacsak ne aranyrudak vannak elásva. Igaz rég voltam katona, de még Hitler idején sem tudtak minden mezőre katonát állítani. Forgalmi csomópont, híd, város, előretolt állások/ csapatok védelme. Igaz rég voltam katona.

Egyetértünk, de amire céloztam közel 3:1 lesz véleményem szerint az állás az oroszok javára, az elesett katonák tekintetében.

Nem tudom, nem látok bele a fejébe. De tény, hogy az orosz hadsereg rohadt nagy, és egy 140 milliós ország mozgosítása se pár tízezer katonát jelentene. Valamint az ukránokkal ellentétben, szinte mindegyiknek jutna legalább egy kiherélt AK, de egy vadászkés tutira.
Lásd.: Zsoldosok jelentései a felszerelésekről az ukrán oldalon.

Ez is lehetséges, tartalékolhat, lássuk be nem egy ellensége van :)

Ezt a "minimálist" nem egészen értem, próbáltam már Wilson oldaláról is megérteni, de nem megy. Európa legnagyobb és mint azt hangoztatjátok jól képzett hadserege ellen küzdenek. Mégis, akkor miért kellene ennek úgy működni, mint az USA-nál a papucsosok ellen, akik elöltöltős puskával rohangálnak, és az egytelen komunikációs képességük kimerül az "allahu akbar"-ba. (Ok ezt most túltoltam, de mégsem ugyanazon képességű ellenfelekről beszélünk)
Csak az utolsóra válaszolok, bocs. Szerintem azért, mert az eredményeket az értük hozott áldozatokhoz kell mérni.
Sarkosan fogalmazva:
  • Ha az a cél, hogy a Krímet elismerje a világ orosznak az megéri 5 000 katona halálát? Mondjuk igen. 50 000-et?
  • Ha a két megyét szeretné elismertetni Oroszország részeként, az megéri 10 000 orosz halálát? Ha nehezebb, egy évig tart, akkor 50 000-et?

Tételezzük fel, hogy ezek reális célok részéről.
Ha jól megy meg van pár hónap alatt, 15 000 katona élete árán, a GDP 10-15 %-al esik vissza, kicsit durci a nyugat, de aláírják a békét. Mondjuk ez akkor lehet siker.
Ha rosszul megy, akár egy évig is háborúzhat, belekerülhet 100 000 orosz életébe. A GDP akár 20-30 %-kal is visszaeshet, meg évekig szarul megy a szekér, mert ennyi idő alatt tényleg leválnak a nyugatiak az orosz energiáról, hosszabb távon a nyersanyagok nagy részéről is.

Ekkor is megérte?

Tehát arra célzok, hogy a győzelem értékét a kivívásukhoz szükséges idő és veszteségek határozzák meg.
Mindezt úgy, hogy szerintem itt már reálisan csak nagyon kis eredményeket érhet el. Nekem egyre valószínűtlenebb, hogy Harkov, Odessza orosz város lesz. Herszont sem hiszem, hogy képes lenne megtartani.

A kis eredmény, sok veszteség combót nehéz lesz sikerként eladni otthon. Annál nehezebb, minél tovább tart ez a szenvedés.
 
  • Szomorú
  • Tetszik
Reactions: Lando and ladagrant

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 964
66 061
113
Legfeljebb azért van vigyor az arcomon, mert ti még több mint két hónapnyi folyamatos hazudozás, felsülés és bohóckodás után is úgy csüngtök az oroszok minden szaván, mint a szerelmes kislányok. :)

Tényleg vagytok olyan kis butuskák, hogy elhiszitek ezeknek, hogy majd ők büntetik meg a világot. ŐK a helikopter, és mindenki más a hülye.
Emlékszem feb 24-én mondtam, hogy a svédek meg finnek tolongani fognak a NATO ajtajánál egy fél éven belül, amire persze az helyi hurráorosz különítmény a szokásos röhögős reaktokkal meg "neeem mer atom" meg "ki van zárva ők tudják hogy mi a jó nekik" érvekkel reagált. Hát, na. A valóság azért végül szembejött.


Szokásos orosz dezinformáció.

Amúgy vicces milyen szolgalelkűen másoltok mindent amit az orosz propi elétek rak. Az ukropot simán átvettétek mint "kapor"?
Érted, legalább oroszul meg ukránul az ,,ukrop" frappáns, van értelme. Magyarul a kapornak az ukránokra nézve nagy semmi az értelme.
Hát azért...
Tudod nem mi nevetuk el őket, ők magukat. Sok egységnek volt kapaor (igen, kapor!) a jele, felvarroja 14-ben. Azt hittem azert ilyen teren muveltebb vagy. Kerlek hogy ne kerd tolem hogy kikeressem most melyik egyseg hasznal ilyet, de hasznal most is. Ugy kb 2 honapja berakta valaki az ukran mindenfele zaszloaljak felvarroit, volt koztuk kapor is. Hogy tenyszeru legyek a szigony, zuhano madar utan a harmadik legnepszerubb jeluk. Az Azovos runa kulonfele variansai csak ezutan jonnek.
A pikanteriaja hogy 8 eve igy hivta oket majd mindenki. Ez volt a nevuk. Mi itt voltunk akkor is, es emlekszunk ra.


Varj csak, most hirtelen gyorsan ere futotta ez ugyben:

 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 697
8 737
113
Erre én egyszerűen azt tudom mondani, hogy ostoba mód nem a valoságban éltél eddig.
Csak több észt feltételeztem Európa vezetőitől.
Akkor most már csak 1 millió sisak kell a németektől, és egymillió kézifegyver valahonnan, most ilyen apróságról, hogy tündérnaciban mégsem mehetnek a frontra ne is beszéljünk. Wilson, Meszike nem érzitek át a hozott cikkek elferdített valóságtartalmát? :)
Meg fogják oldani idővel.
Akarnak.. Hát.. Hinni a templomban kell, akarni meg a wc-n.
Azt se hittem volna hogy ennyi idő után ilyen jól állnak majd az ukránok.
 
W

Wilson

Guest
Akkor most már csak 1 millió sisak kell a németektől, és egymillió kézifegyver valahonnan, most ilyen apróságról, hogy tündérnaciban mégsem mehetnek a frontra ne is beszéljünk. Wilson, Meszike nem érzitek át a hozott cikkek elferdített valóságtartalmát? :)
Ha az elferdített valóságtartalom alatt azt érted, hogy amit az ukrán védelmi miniszter közölt az nem illik a te általad kreált alternatív ukrán valóságban ahol már az utolsó töltényeket töltik a tárakban és már nincs egy csepp benzin sem Ukrajnában és az utolsó ukrán katona is lelépett Lengyelországba, akkor azt mondom ezt az elferdített valóságtartalmat érzékelem.Az ukrán valóságot ott látod Donbaszban, elég csak ránézni a több mint egy hónapja tartó orosz donbaszi offenzíva oroszok által elért eredményeire.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 964
66 061
113
Tessék, még egy "művészi" alkotás. Az "ukrán anyák" helyében kicsit megsértődnék...

Azert a bulgar kortars muveszet kezet foghatna a magyarral. Csinalhatnanak egy szobrot kozosen Klarika asszonyrol...
Ezert orditott amugy az a fiufele ott Brusszelben is?
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 988
113
Csak az utolsóra válaszolok, bocs. Szerintem azért, mert az eredményeket az értük hozott áldozatokhoz kell mérni.
Sarkosan fogalmazva:
  • Ha az a cél, hogy a Krímet elismerje a világ orosznak az megéri 5 000 katona halálát? Mondjuk igen. 50 000-et?
  • Ha a két megyét szeretné elismertetni Oroszország részeként, az megéri 10 000 orosz halálát? Ha nehezebb, egy évig tart, akkor 50 000-et?

Tételezzük fel, hogy ezek reális célok részéről.
Ha jól megy meg van pár hónap alatt, 15 000 katona élete árán, a GDP 10-15 %-al esik vissza, kicsit durci a nyugat, de aláírják a békét. Mondjuk ez akkor lehet siker.
Ha rosszul megy, akár egy évig is háborúzhat, belekerülhet 100 000 orosz életébe. A GDP akár 20-30 %-kal is visszaeshet, meg évekig szarul megy a szekér, mert ennyi idő alatt tényleg leválnak a nyugatiak az orosz energiáról, hosszabb távon a nyersanyagok nagy részéről is.

Ekkor is megérte?

Tehát arra célzok, hogy a győzelem értékét a kivívásukhoz szükséges idő és veszteségek határozzák meg.
Mindezt úgy, hogy szerintem itt már reálisan csak nagyon kis eredményeket érhet el. Nekem egyre valószínűtlenebb, hogy Harkov, Odessza orosz város lesz. Herszont sem hiszem, hogy képes lenne megtartani.

A kis eredmény, sok veszteség combót nehéz lesz sikerként eladni otthon. Annál nehezebb, minél tovább tart ez a szenvedés.
rosszul látod a dolgookat.
no nem azért mert mert nem jól gondolkozól.
hanem mert nem látod a fától az erdőt.

mi a célja oroszországnak az ukrajna elleni konfliktusba?

krim elismertetése a 2 szakadár megye?
mit érdekli az oroszt hogy ki fogadja el ki nem ha az történik ott amit ő akar...

honna indult a buli?
USA betolakodott ukrajnába...

mi lett a következménye? eu mint jó csatlós követte az usat és segített neki megsziélárdítani jelenlétét.

mi vólt az első fázis célja?
leválasztani ukrajnát az eu ról és az usa ról.
összejött? nem egésszen de részben.

mi történt utánna?
szintet léptek az oroszok. ha nem sikerül leválasztani ukrajnát.

rá kell ényszeríteni europát és az usát hogy ők maguk szabaduljanak meg ukrajnáról (ők vonuljanak ki akik a a balhét kezdeményezték azzal hogy ukrajnába pofátlnkodtak.)

ez zajlik most. igen lőnek a fronton de nem a területszerzés a lényeg. ez a játszma sokkal nagyobb annál.
de ezt putyin is megmondta már az elején a világrendel kapcsolatban.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 903
27 638
113
Én tudod mit nem értek?
Miért kell politikai képzést tartani ennek a pár htka regisztráltnak?
Számítunk a statisztikában?
Jó persze a háborúra rákeresnek lehet ezt dobja ki.
De itt abszolút nem vevőek az értelmesek a bullshitre. Szerintem totál félremegy az agitprop erejük. Index, hvgn kellene egymás hozzászólásait likeolni.
Most gondolj bele, amikor megírtam nekik, hogy a mainstream média nem azonos a htkaval. Egészen addig rossz jelentést készítettek a magyar médiáról.
De hogy miért fontos nekik a htka ,lövésem sincs. Nem degradálni akarom a htka-t, de nem értem.
Szerintem ezzel sincsenek tisztában, hogy nem itt kellene hírdetni az igét.
Esetleg más népszerűbb fórumokon kellene vegzálniuk, akik megkérdőjelezik az ukrán "igazságkot". Pl facebookon hvg cikkek alatt tudnám ajánlani a poltiszteknek. Mindenkinek jobb lenne.
Ne aggódj, megy ott is. Minden fronton és platformon. Egyik stock oldalon a havi kihívás (assignment): "A mi Ukrajnánk" / Our Ukraine - ebben a témában kell fotót / illusztrációt beküldeni. Napi szinten kapom FB-on a "művészk Ukrajnáért" meg hasonló csoportok, oldalak fizetett hirdetéseit, Telimpex, 444, hvg-n túl juronyúz, dájcse velle, és a portugál bulvároldalak: az egyik szerint Putyin 8. gyereke fog megszületni, a másik szerint halálos beteg. Ha ennek a lóvénak az egytizedét a menekültekre fordítanák... :(
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Akkor olvasd el még egyszer az önkéntes alapon szerveződő területvédelmi erdőkben nincsenek sorozottak.
Sehol nincs szó erdőkről, de te úgy látom tátott szájjal szaladsz egy bizonyosban.

Akarhányszor olvasom arról van szó, hogy vannak önkéntes alakulatok meg sorozott katonák. Ez rajtad kívül amúgy is mindenkinek világos.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 497
18 452
113
Jó az kb. 20-nak.

A mezőket, erdőket nem védjük, hacsak ne aranyrudak vannak elásva. Igaz rég voltam katona, de még Hitler idején sem tudtak minden mezőre katonát állítani. Forgalmi csomópont, híd, város, előretolt állások/ csapatok védelme. Igaz rég voltam katona.

Egyetértünk, de amire céloztam közel 3:1 lesz véleményem szerint az állás az oroszok javára, az elesett katonák tekintetében.

Nem tudom, nem látok bele a fejébe. De tény, hogy az orosz hadsereg rohadt nagy, és egy 140 milliós ország mozgosítása se pár tízezer katonát jelentene. Valamint az ukránokkal ellentétben, szinte mindegyiknek jutna legalább egy kiherélt AK, de egy vadászkés tutira.
Lásd.: Zsoldosok jelentései a felszerelésekről az ukrán oldalon.

Ez is lehetséges, tartalékolhat, lássuk be nem egy ellensége van :)

Ezt a "minimálist" nem egészen értem, próbáltam már Wilson oldaláról is megérteni, de nem megy. Európa legnagyobb és mint azt hangoztatjátok jól képzett hadserege ellen küzdenek. Mégis, akkor miért kellene ennek úgy működni, mint az USA-nál a papucsosok ellen, akik elöltöltős puskával rohangálnak, és az egytelen komunikációs képességük kimerül az "allahu akbar"-ba. (Ok ezt most túltoltam, de mégsem ugyanazon képességű ellenfelekről beszélünk)

Egy lehetséges magyarázat:
"
Nyugati szakértők szerint Moszkva szárazföldi erőinek mintegy 80 százalékát, 150 ezer embert vetett be februárban, de azóta jelentős károkat szenvedett a hadsereg, amely logisztikai problémákkal, rossz morállal és az ukrán ellenállás alábecsülésével szembesült.

"Putyinnak az elkövetkező hetekben döntést kell hoznia a mozgósítással kapcsolatban. Oroszországnak nincs elegendő szerződéses katonákkal rendelkező szárazföldi egysége a fenntartható rotációhoz.

A csapatok kezdenek kimerülni,


ezt nem fogják tudni hosszú ideig fenntartani" – vélekedik Rob Lee katonai elemző.


A 80 %-a bevetve? Ez azt jelenti, hogy nem igen van plusz erő. Azért gond, mert ezek a csapatok november december óta ott vannak. A technika akkor is tönkre megy, ha nem lövik ki. Egy harckocsi, helikopter javítása, karbantartása sok idő és logisztikai kapacitás. Ennek a kapacitásnak ott kell lennie, hisz nem vihetik haza a tankokat javítani. Szerintem a technikai problémáik sokkal súlyosabbak, mint azt gondolnánk.
 

paul64

Well-Known Member
2013. február 27.
281
1 342
93
Olvastam jó pár könyvet orosz veteránoktól a II világháborúból, a szovjet kiskatonák nagyrésze ezt így gondolta.
Most a Szovjet propaganda írások alapján ítéled meg a mostani Ukrán gondolkozást? A politikai tisztek ott voltak akkor és lehet most is, a fegyverek is. Az örökség közös.
Mi van a leningrádi, sztálingrádi civilekkel, akiket nem engedtek távozni. Nem érzel analógiát Mariopolral, Zaporozsneval?
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 988
113
Egy lehetséges magyarázat:
"
Nyugati szakértők szerint Moszkva szárazföldi erőinek mintegy 80 százalékát, 150 ezer embert vetett be februárban, de azóta jelentős károkat szenvedett a hadsereg, amely logisztikai problémákkal, rossz morállal és az ukrán ellenállás alábecsülésével szembesült.

"Putyinnak az elkövetkező hetekben döntést kell hoznia a mozgósítással kapcsolatban. Oroszországnak nincs elegendő szerződéses katonákkal rendelkező szárazföldi egysége a fenntartható rotációhoz.

A csapatok kezdenek kimerülni,


ezt nem fogják tudni hosszú ideig fenntartani" – vélekedik Rob Lee katonai elemző.


A 80 %-a bevetve? Ez azt jelenti, hogy nem igen van plusz erő. Azért gond, mert ezek a csapatok november december óta ott vannak. A technika akkor is tönkre megy, ha nem lövik ki. Egy harckocsi, helikopter javítása, karbantartása sok idő és logisztikai kapacitás. Ennek a kapacitásnak ott kell lennie, hisz nem vihetik haza a tankokat javítani. Szerintem a technikai problémáik sokkal súlyosabbak, mint azt gondolnánk.
majd mennek a frissen képzett hadkötelesek újabb csoportja váltani. kb valahógy így kell végeznie egy nagyobb eresztésnek.
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer