[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 480
113
"Az európaiak nyíltan elismerik, hogy még nem tudnak teljesen leválni az orosz energiaforrásokról, és egyre inkább nyilvánvaló, hogy azok az EU-tagállamok, amelyekben különösen magas az orosz fosszilis energia súlya, hosszú ideig nem lesznek képesek arra, hogy felfüggesszék az olajunkat” – így fogalmazott ma Vlagyimir Putyin egy olajipari egyeztetésen az orosz TASZSZ tudósítása szerint, célozva Magyarországra is. Az orosz elnök súlyos európai versenyképességi következményeket vázolt, illetve azt mondta, hogy az uniós energiapolitika a gazdasági öngyilkosság felé tart, idézi a Portfolió.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/243667/
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
A fősodorból "mintha" kimaradt volna.:rolleyes: Ezért meghivatkozom ide való.

CSTO-csúcs Moszkvában: Afganisztánról beszéltek, Ukrajnára gondoltak

CSTO-csúcs Moszkvában: Afganisztánról beszéltek, Ukrajnára gondoltak​

2022.05.17. 16:17
Putyin és partnerei félelmei, kockázatai, számításai, intrikái

Némi szorongással várták a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete tagországai vezetőinek a Kreml által május 16-ra tervezett jubileumi találkozóját. Ami érthető és indokolt. Az értelmetlen ukrajnai háborúban az orosz hadsereg súlyos veszteségeket szenved el, és az aktív műveletek folytatásához égetően szüksége van emberi erőforrásokra, különösen a hadsereg képzett személyzetére. Ezért a CSTO szövetségeseinek az ukrán háborúba való bevonásának ötlete elvileg nagyon vonzó volt Putyin számára. De ahogy a háború elhúzódik és a Kreml céljai zsugorodnak, a feladat egyre megvalósíthatatlanabbá válik.

Senki sem akar belemenni a történelembe, és még nyugati szankciókat is kapni érte. A birodalmi központ összevonásától azonban mindenki fél, emlékezve arra, hogy ebben az évben nemcsak a CSTO 30, a CSTO 20 éves, hanem a Szovjetunió 100 éve is, amely meghalt, de az orosz diktátor újraéleszti. Ezért a Moszkvába érkezett tekintélyelvű elnökök és a demokratikusan megválasztott Pashinyan miniszterelnök (most egyébként a KSZT Kollektív Biztonsági Tanácsának elnöke) feladata az volt, hogy elhatárolódjanak az orosz-ukrán háborútól. De fontos, hogy ahogy az mostanában divat volt, "segítsen megmenteni Putyin arcát".
Fotó: VCG
Fotó: VCG


A CSTO "HAT" POLITIKAI ARITMETIKÁJA

Ennek eredményeként a hat CSTO-ország logikusan két egyenlőtlen részre szakadt: 2 + 4. Vagyis az Ukrajna elleni agresszió két résztvevője és a többiek. A csúcstalálkozó nyílt részének közzétett hivatalos átiratában az „Ukrajna” szót 17-szer és mind a 17-szer használták – csak két támadó: Oroszország és Fehéroroszország.

És itt, mint mindig, Lukasenkót kell külön megemlíteni. Ha korábban politikáját úgy határozták meg, hogy "olaj csókért cserébe", most úgy írható le, mint "infrastruktúra és szavak a közvetlen ellenségeskedésben való részvétel hiányáért cserébe". Ez persze nem jelenti azt, hogy Grigorichnak most nincs szüksége orosz olajra és hitelekre. De rajtuk kívül, amikor kint háború van, most ők a másodikak a sorban.

És most térjünk vissza a fenti 17-es számhoz. Államunk nevének tizennégy említése Lukasenkóra esett. Színesen és kitartóan beszélve szó szerint megismételte az orosz propaganda rólunk szóló összes tézisét, kiemelve azt a fehérorosz színnel pirossal és zölddel. Lényeges, hogy a korábban verbálisan és fékezhetetlenül irányíthatatlan minszki diktátor némi önkritikára tett szert (nyilván a Putyinnal való gyakori találkozásokból). És itt még szomorúan beismerte ékesszólását: – Elnézést a hosszú beszédért.

Ami pedig a közép-ázsiai elnökhármast illeti, Ukrajna helyett Afganisztánról és az esetleges háborúról beszéltek, amely egy ilyen szomszédság kapcsán vár rájuk. Tulajdonképpen Putyin beszédében is ugyanez a téma volt a fő téma (ha magunk mögött hagyjuk az ukrajnai neonácizmusról szóló hagyományos propaganda-téveszmét). „Szervezetünk kazahsztáni, kirgizisztáni és tádzsikisztáni közös gyakorlatainak egész sorát tervezzük ez év őszére. Meggyőződésem, hogy ezek az intézkedések elősegítik államaink katonai struktúráinak harckészültségének és koordinációs szintjének, valamint általában a CSTO békefenntartó potenciáljának növelését” – mondta Putyin.
Fotó: president.gov.by
Fotó: president.gov.by
És külön szólt Nikola Pashinyan örmény miniszterelnök beszéde. Először Lukasenko beszédét nevezte „problémásnak” (abban a részben, ahol a NATO visszaszorítása érdekében a CSTO egyesítését szorgalmazta). Ezt követően egy egész hordónyi követelést gördített a szervezet felé a második karabahi háború és az azt követő, szórványos, Azerbajdzsánnal vívott fegyveres összecsapások idején.

Végül azt mondhatjuk, hogy nincs koordinált CSTO, egyetlen „hat” szövetséges. 1 + 5-re osztható: egy paranoiás Szovjetunió-rajongó és öt ügyes támogatója, akik jobban gondolkodnak azon, hogy ki és mit fog megvédeni, ha Moszkva demilitarizálni akarja őket… Vagy földrajz szerint 2-re osztható. + 3 +1: a Kreml diktátora a minszki lakájjal, három közép-ázsiai tekintélyelvű, különböző tapasztalatokkal és tapasztalatokkal, senkihez nem hasonlítható, és védelmi értelemben az egyetlen ("egy az egyben" értelemben) Örményország.

LEHET-E HARCOLNI UKRAJNÁVAL Anélkül, hogy HARCOLNAk VELE? ÍGY

k vissza a minket leginkább érdeklő kérdéshez.

Putyin a találkozó nyílt részében így zárta beszédét: "Ami Oroszország különleges katonai műveletét illeti Ukrajnában, azt minden bizonnyal megvitatjuk. természetesen zárt ajtók mögött."
Fotó: Medence
Fotó: Medence
Végül valószínűleg bennfentesek fognak megjelenni arról, hogy miről és hogyan beszéltek. Nem valószínű, hogy Putyin a Belogorovka melletti vereséget vagy a csornobajevkai "sorozatot" mutatta volna be. Bár a szervezet főtitkára, Stanislav Zas (Fehéroroszország) megosztotta, hogy "Putyin részletesen tájékoztatta kollégáit a különleges művelet előrehaladásáról". De a CSTO-erők alkalmazásának kérdése az ukrajnai háborúban nem merült fel.

Közvetlenül, nyilvánvalóan nem sértette meg. De van ennél bonyolultabb kapcsolat is. Azzal, hogy a Karabahban és Tádzsikisztánban lévő támaszpontokról orosz csapatokat toboroz az ukrán háborúba, a Kreml növeli annak valószínűségét, hogy a régi konfliktusok eszkalálódnak, és újabbak törnek ki. Ezért számára most minden lehetséges vita diplomáciai rendezése nem kevésbé fontos, mint új katonai erőforrások felkutatása.
Fotó: Stas Yurchenko / Lattice
Fotó: Stas Yurchenko / Lattice
Putyin tehát nagy kockázatot vállal azzal, hogy kitartóan megsemmisíti az orosz fegyveres erőket Ukrajnában. Miközben arról beszél, hogyan erősítse meg erőit Izyumban és Popasnayában, a tálibok a sajátjukon gondolkodnak. Például, hogyan lehet nagyobb nyomást gyakorolni a közép-ázsiai országokra, különösen Tádzsikisztánra, amely régóta elégedetlen a tálib ellenzékkel való szoros kapcsolattartással (a moszkvai csúcs előestéjén rakétatámadást hajtottak végre tádzsik területek ellen Afganisztánból). Vannak más konfliktuszónák is. Például a 900 kilométeres kirgiz-tádzsik határt még nem határozták meg. Tavaly áprilisban nagyon nagy harcok, majdnem háború voltak (20 ember meghalt, 150 megsebesült). Idén (márciusban és áprilisban) - csökkent a lövöldözés. De nem szabad békéről beszélni, a kérdés csak a konfliktusok intenzitása.
És ebben az értelemben, ismétlem, az orosz csapatok hiánya Közép-Ázsiában és a Kaukázusban a jelenlétük az ukrajnai agressziós háborúban. És fordítva. Ezért a Kreml most pusztán diplomáciai és gazdasági eszközökkel próbálja és igyekszik fenntartani jelenlétét és befolyását a CSTO kockázatos régióiban.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Folytatás:

Egyébként a gazdaságról. Sok szó esett erről általában, és különösen a szankciókról ezen a csúcson, többet, mint az előző években. És ez közvetlenül ránk is vonatkozik. Az Oroszországra nehezedő szankciók miatt Putyinnak égetően szüksége van a tilalmak kijátszására, különösen a hadiipari komplexumban. A sok fegyelmezett CSTO junior partnerrel egyértelműen sok mindenre utalhatnak. Például hálából azért, mert nem vesznek részt az ukrán háborúban, bizonyos számú céggel kell biztosítaniuk a szükséges reexportot Moszkvába.

BALAKANIN A "FASIZMUS-NACIZMUS"-RÓL MINT A HŰSÉG JELZŐRŐL

Nos, desszertnek a fasizmus-nácizmusról. Mi van nélkülük, ha Putyinról beszélünk 2022-ben? Ez már nem csak ragaszkodó ötlet, hanem folyamatos nyilvános igazolás-önigazolás a nagy európai háborúnak. Ez a téma és ezek a jelzőszavak ("fasizmus", "(neo)nácizmus"), különösen Ukrajnával kapcsolatban, a Kreml iránti fokozott lojalitás jelei. Térjünk vissza az államfők beszédeire a csúcstalálkozó nyílt részében. Ismét csak két agresszor, Putyin és Lukasenko beszélt részletesen és jóízűen az ukrajnai "fasizmus-nácizmusról".

De érdemes odafigyelni a harmadikra, aki alaposabban is érintette ezt a témát (Ukrajnáról nem is beszélve). Ő Sadir Zhaparov, Kirgizisztán elnöke. Tiszteletét fejezte ki Moszkvának a győzelemért, és a regionális bizottság titkárához hasonlóan beszámolt az országon áthaladó „a Halhatatlan Ezred több ezer oszlopáról”. Sajnos az ország, amelyet a közelmúltig sokkal nagyobb szólás-, gyülekezési és választási szabadság jellemez Közép-Ázsiában, magabiztosan halad e helyek hagyományos tekintélyelvűsége felé. Ugyanakkor a forradalmi hullámban hatalomra került Zsaparov láthatóan nem érzi magát túl magabiztosnak (mind gazdaságilag, sem politikailag), és úgy tűnik, készen áll arra, hogy Lukasenko helyi változatává váljon. Ez azt jelenti, hogy várhatóan aktívabban támogatja a Kreml-et…

A csúcstalálkozón általános nyilatkozatot fogadtak el. Jegyezze meg fő téziseit.

A döntőben - "fasizmus-nácizmus". Mindenekelőtt egy ügyes, nagyon titkos képlet kidolgozása a torz roszpropi valóságban, amely még mindig támogatja Putyin illegális, véres "különleges ukrajnai hadműveletét": "rasszizmus és idegengyűlölet".

Fotó: president.gov.by
Fotó: president.gov.by
Felháborítóan képmutató "aggodalomra ad okot az a tendencia, hogy válsághelyzetekben erőszakot alkalmaznak a nemzetközi jog megkerülésére, erőszakot alkalmaznak vagy erőszakkal fenyegetnek az ENSZ Alapokmányát megsértő konfliktusok megoldására". És mégis - a szankciók elítélése.

KREMLIN A NATO-VAL VALÓ "GYAKORLATI KÖLCSÖNZÉSRŐL" beszél

De itt van két kulcsfontosságú, igazán biztonságos tézis.

Az első. „Aggodalomra ad okot az afganisztáni és a CSTO-tagállamok más külső határain kialakult helyzet. Ezzel kapcsolatban kifejezzük készenlétünket a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete illetékességi területének határainak biztonságának biztosítására."

Mit jelezhet ez? Hogy afganisztáni eszkaláció esetén a Kreml megpróbálja visszaverni és megtartani a helyzetet harcképes egységei és a három közép-ázsiai CSTO-ország hadseregének masszív bevonása nélkül (ez jelentősen gyengíti őket, ami hasznos lehet a Szovjetunióban).

Egy másik tézis. "Felismerve felelősségünket az eurázsiai térségben a tartós béke biztosításában, hangsúlyozzuk a feszültségek csökkentésének fontosságát a kontinensen, és megerősítjük, hogy készen állunk az Észak-atlanti Szerződés Szervezetével való gyakorlati együttműködésre."

Fotó: GETTY IMAGES
Fotó: GETTY IMAGES
Úgy tűnik, itt nemcsak Putyin szavainak megszilárdulását láthatjuk a csúcstalálkozón elhangzott bevezető beszédében, hanem azt, hogy Oroszország nyugodtan fogadja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. Véleményem szerint ez egybeesik az első biztonsági tézissel. Bár paradoxnak hangzik, egyes Afganisztánból érkező erők (nem feltétlenül a tálibok) esetleges támadásai a "CSTO felelősségi körzetének határain", azaz Tádzsikisztánban, a szomszédos Üzbegisztánban és Türkmenisztánban, amelyek nem tagjai a szervezetnek, előfordulhatnak. hasznos lehet a Kreml számára. Mert lehetővé teszik, hogy ne csak eltereljék a figyelmet a szégyenletes ukrajnai háborúról, hanem legalább némi "gyakorlati együttműködést is kialakítsanak a NATO-val". Igen, ez egy kockázatos játék, amely kicsúszhat a kezéből. De milyen kockázatokkal jár, ha egy lénnyel beszélünk, amely korlátozott erőforrásokkal és hatalmas egyenruhatartalékkal egy 40 milliós ország meghódítására és elpusztítására indult?

Oleg Kudrin
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Igen, az előző hsz -emben próbáltam mind szemantikai mind a geopolitikai kontextusában vizsgálni a dolgot. Ehhez tennék hozzá akkor egy-két gondolatot ...


"Igen van erre utalás a cikkben hogy a oroszok felé is fogalmaz meg kritika szerűséget vagy valami olyasmit hogy többet várna tőlük ha már "tartja a hátát"."


Szerintem nem is annyira kritika (nem lenne miért - ld. későbbiek) - mind inkább az elkeseredettség. Most két szék között a padlóra ültek. A másik oldalról Szerbia semmiért nem tartja a hátát az orosznak (!!). A saját jól felfogott érdekében cselekszik - jelenleg a túlélésre bazírozik ...

Ugye EU -tól most a brüsszeli útja folyamán ezeket kapta:

  • EU integrációs folyamatok számukra bizonytalan ideig felfüggesztve ...
  • "Kussoljatok",
  • amennyiben valamikor a távoli ködös jövőben EU -ban gondolkoznak, akkor minden szankció ÉS MOST (!!).

Szóval ezt kapta az EU -tól. Miközben már most szankciók nélkül is beretvaélen táncolnak. Amennyiben a környéken (pl. mi) beállnánk a szankciós sorba, akkor az Nekik instant NYEKK már önmagában. NE feledjük mik voltak emlegetve: energiahordozók, áram, élelmiszer meg a tél. Nem véletlenül. Ui. ha éppen le voltak gatyásodva, akkor mindig mi húztuk ki Őket a kulimászból - és bizony ez telenként különösen jól esett Nekik. Ugye, ha mi szankcióznánk, akkor nekünk sem lenne. Plusz apróság, de azt a pici tranzitdíjat is buknák (meg a reverz szállítás esélyét) amit jelenleg utánunk kapnak. Ugye most tartunk ott, hogy Náluk NINCS energiahordozók, áram, élelmiszer és a tél közeleg ... És akkor még e mellé Ők is szankciózzanak?


"Csakhogy rásszíjának is van most mivel foglalkoznia amelyek fontosabbak.
És van az a oroszos hozzáállás hogy oldja meg önmaga."


Igen, a muszkának van most több fontos dolga is. Ugyanakkor ez az "oldja meg önmaga" ez valami olyasmi, mint pl. a szír, iraki, kurd, afgánnál is volt? Ja, nem. Ilyesmi a nyugatnál van ... A muszka kifejezetten odafigyelt arra, hogy senkit nem hagyott magára - aki akár csak "korrekten" viselkedett vele. Avagy úgy gondolod, hogy Asszad Szíriáját magára hagyta? Avagy az örményeket a Karabah -ukkal (erre ugye nincs CSTO kötelezettsége sem)? Vagy bárki mást? ...

A szerbekkel meg ahogy utalsz is rá elég ambivalens a kapcsolatuk. A szerbek ugye teljes erőbedobással mennek az EU és NATO -ba. Na, itt álljunk meg egy pillanatra és ízlelgessük ezt a dolgot kicsit ... Ugye a NATO, mely évtizedek óta deklaráltan ellenségének tartja Oroszországot illetve az EU mely hullává szankciózza már egy évtizede meg önti a fegyót az ellene felbiztatott ukránokra ...

E mellett nem kellett nekik pl. erőmű tőlük (igaz pénzük sincs a szerbeknek rá), a szerbek dobták a helikopterbizniszt, Kamazt, Mig-29 -et, mindent. Viszont volt della kínai légvédelmi rendszerre, meg drága francia Rafale vadászgéppel terveznek stb. Namost a muszka gondolhatja úgy, hogy amennyiben mindezekre van pénze a szerbeknek, akkor mi a gond? Másfelől, ha Ők is beállnának a szankciózva acsarkodó táborba, akkor mit akarnak Tőlük? Ugye, ha a magyar is szankciózik, akkor a gázcső ott fog megrohadni a földben (illetve a más gázát viszik benne, ha viszik) amire a muszka a pénzét költötte.

Úgyhogy felejtsük el, hogy a szerb a muszkáért tartotta/tartja a hátát. Egyelőre az van, hogy a muszka tartja a hátát a szerbért ...

Az, hogy mit kérhetne a szerb? Ugye a energiahordozók, áram, élelmiszer meg a tél emlegetve. No meg a kapcsolt dolgok - pl. műtrágya (ez gáz + élelmiszer kategóriában is "versenyez"). Akár picit segélykiáltás felénk is, hogy ne szankciózzunk. Esetleg a muszkának, hogy adjon akár kedvezményt Nekik és/vagy magyarnak (akár csak az utóbbi is megérné Nekik). Ui. ha van magyar biznisz, akkor van Nekik tranzitdíj (kellene a lóvé) meg téli kisegítés is.

Akár Paks 2 esetében is lehetne erősebb muszka nyomás akár némi kedvezménnyel. Ugye a szerb akár pénzzel is beszállt volna Paks 2 -be - nincs pénzük erőműre, de elementáris szükségük lenne olcsó zsinóráramra (nap, szél egyéb marhaságokkal nem lennének kisegítve ...). Én ilyesmikre gondolok - gyakorlatilag bármit kapnak - azt szépen megköszönhetik a muszkának, mert Ők azért eleddig nem sokat tettek a közösbe ...
A volt délszláv szövetségi államot azzal megrogyasztották hogy elzárták a nyugati hitel csapokat valamikor 1990 környékén...
Így a tagállamok egymásnak estek.

Szerintem a szerbek elsiették ezt a helikopter meg kamaz meg egyéb technikai eszközök visszamondását /most a két konkrét eset a egyik katonai szállító helikopter a másik meg katonai teherautó kb. ha nem mondják vissza a szerződéseket akkor se lett volna semmi/.

Néhány hete voltak országgyűlési képviselő választások szerbiában is.
Elméletileg független szuverén módon a megválasztott országgyűlési képviselők döntenek a jogszabályokról magyarországon is ugyanez van még is mind két ország remeg a orosz nyersanyagokért...
/ezt a NYEKK es gondolataira írtam /oké cinikusan/ ugyanis ott van mind két országban most már ciklusokon átívelően a nemzetijobboldali képviselők...majd ők.../
Szóval a ön által írt verzióban is esetleg annyi lenne hogy 2026-ig vergődne a országgyűlési többség vagy előrehozott választások. szerbiában detto.

Röviden annyit is válaszolhattam volna hogy oroszországnak még több ilyen barátot kívánok /kívánok?:p/ mint szerbia meg magyarország mert tartja a markát mind kettő rendesen.
A orosz társadalomnak nem lenne jobb olcsóbb kifizetődőbb ilyen "barátok" nélkül?
Mikor zuhantak meg oroszország külkapcsolatai annyira hogy most már bárkivel hajlandók ráfizetésesen is üzletelni csak álljon szóba velük?
Mikor tér vissza oroszország a minőségi némi képp ideáltipikus /végcél nem érhető el de törekedni kell rá/ érték alapú külkapcsolatokhoz?
Nyilván nem a mostani adminisztráció alatt...

Szerbek számára megúszható volna lett volna a kevesebb bekeményítés is oroszok felé mint legfelül írtam. Dobtak néhány látványos programot a kukába de a lényeges nyersanyagokról nem akarnak lemondani.
Maradjunk annyiban ha a kollektív nyugat úgy döntene hogy miért nem dönt így az azért is lehet mert nincs kollektív nyugat legfeljelbb néhány hét alatt be tudná dönteni szerbiát és magyarországot is külön külön de együtt is.
Gazdasági pénzügyi eszközökkel.
Azzal hogy ők is szenvednének némi veszteséget rövid távon.

Tehát budapest és belgrád nyekergésével szemben sokkal érdekesebb hogy miért nyekereghetnek?
/a migránsozás közepén volt az hogy magyarország a usa egy szemöldök rándulására azonnal befogadott 2000 fő venezuelai pedigrés balhés kormányellenes ellenzéki tüntető migránst.
egy napig se volt téma magyarba.
annyival el lett intézve hogy ők venezuelai magyarok. de a 2000 emberhez a "ellenzéki" sajtó se ment oda hogy teszteljék magyar tudásukat :p
persze lehet a összes eus országból csak spanyolba mentek kb. budapesten lehettek egy órát a barcelonai járatra amíg átszállnak de jobb volt így hogy spanyolokhoz nem ment sok ezer csak kevés "papíron máshol lettek befogadva"/

Na most szerbiába és magyarországra se tud csak közvetítő államokon keresztül bármi eljutni.
Görögök vagy bolgárok /némi sugallatra/ azt mondják hogy nyet akkor budapest és belgrád moszkva még is mit tehetne?
 
  • Hűha
Reactions: Nagy Csaba

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 171
113
Szerencsére ebbe nekik már semmi beleszólásuk nincs, maximum rázhatják az öklüket a Kreml mélyén.
Ez miért szerencse? Gondolj a precedensre.
Innentől fogva bárki vagyona nyíltan elorozható.
Egy EU-n kívüli ország megtámadott egy EU-n kívüli országot és az EU önhatalmúlag ellopja az egyik fél vagyonát.
Holott semmi köze az egészhez.
 

hlln

Well-Known Member
2019. május 17.
310
1 001
93
Ez miért szerencse? Gondolj a precedensre.
Innentől fogva bárki vagyona nyíltan elorozható.
Egy EU-n kívüli ország megtámadott egy EU-n kívüli országot és az EU önhatalmúlag ellopja az egyik fél vagyonát.
Holott semmi köze az egészhez.

Azért szomorú, hogy a késes Kolompár Szauron támadása után is még mindig mindenképpen oda akartok kilyukadni, hogy végeredményben a megkéselt gádzsó volt a hibás, mert ott volt, mert "csúnyán nézett", meg kilógott a pénztárcája a zsebéből, meg mittoménmi. Egész egyszerűen nem értitek, hogy mi a baj azzal, hogy kikapta a táskádból a pénztárcát, hiszen "nem volt behúzva a zipzárja, és nem figyeltél oda".

Oroszország mindenféle védhető ok nélkül kirobbantott egy több tíz ezer halottat, több millió menekültet eredményező háborút Európa közepén. Hát persze, hogy ki fognak vele fizettetni minden kárt az utolsó fillérig.

Amúgy hogyne lenne köze az EU-nak ahhoz, hogy mi történik Európában.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Oroszország mindenféle védhető ok nélkül kirobbantott egy több tíz ezer halottat, több millió menekültet eredményező háborút Európa közepén. Hát persze, hogy ki fognak vele fizettetni minden kárt az utolsó fillérig.
Szerintük jogos, szerinted meg nem, egyetemes igazság meg nincs. Na meg EU-n és NATO-n kivüli mindkettő, addig semmi közük hozza, főleg nem olyan szinten, hogy az EU-ban levő orosz vagyont elkezdik ellopni. Még a befagyasztása is nagyon durva megsértése a magántulajdonnak és a jövőbeli befektetéseken ez meg fog látszani, az ellopása és önkényes felhasználása meg mégnagyobb veszélyekkel jár. Mi lesz ha jön egy hülye Putyin után és törvénybe iktatják, hogy a nemzeti vagyon ellopását ugyanúgy kezelik, mintha a területüket próbálná valami ellopni? Most lehet tapsikolni, hogy az ukránokat, akiket nem akartak szétlőni, azok úgy ahogy tudnak még védekezni úgy, hogy a fél NATO kiürítette nekik a raktárait. De ahol nem szempont a másik infrastruktúrájának és civiljeinek a védelme oda lehet atomot dobnak ilyen esetben.
 

hlln

Well-Known Member
2019. május 17.
310
1 001
93
Szerintük jogos, szerinted meg nem, egyetemes igazság meg nincs. Na meg EU-n és NATO-n kivüli mindkettő, addig semmi közük hozza, főleg nem olyan szinten, hogy az EU-ban levő orosz vagyont elkezdik ellopni. Még a befagyasztása is nagyon durva megsértése a magántulajdonnak és a jövőbeli befektetéseken ez meg fog látszani, az ellopása és önkényes felhasználása meg mégnagyobb veszélyekkel jár. Mi lesz ha jön egy hülye Putyin után és törvénybe iktatják, hogy a nemzeti vagyon ellopását ugyanúgy kezelik, mintha a területüket próbálná valami ellopni? Most lehet tapsikolni, hogy az ukránokat, akiket nem akartak szétlőni, azok úgy ahogy tudnak még védekezni úgy, hogy a fél NATO kiürítette nekik a raktárait. De ahol nem szempont a másik infrastruktúrájának és civiljeinek a védelme oda lehet atomot dobnak ilyen esetben.

Még egyszer, egy olyan mint az örsön megbilincselt Kolompár Szauronnal vitatkozni azon, hogy jogos volt e táskából kilógó tárcát lenyúlni.

Putyin vagy utódja meg azt iktat törvénybe amit akar, senkit nem fog érdekelni.

a fél NATO kiürítette nekik a raktárait.

Csak a tények kedvéért: a NATO a raktárainak, rendelkezésre álló eszközeinek úgy 0.001 százalékát adta át Ukrajnának. Ha tényleg beszállna a háborúba teljes erejével akkor napok alatt elpusztulna az egész orosz hadsereg.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Még egyszer, egy olyan mint az örsön megbilincselt Kolompár Szauronnal vitatkozni azon, hogy jogos volt e táskából kilógó tárcát lenyúlni.

Egyébként nem lopták el, a pénz még van, és jó helyre fog kerülni...abból fogják a szétbombázott dolgokat újjáépíteni.

Putyin vagy utódja meg azt iktat törvénybe amit akar, senkit nem fog érdekelni.

a fél NATO kiürítette nekik a raktárait.

Csak a tények kedvéért: a NATO a raktárainak, rendelkezésre álló eszközeinek úgy 0.001 százalékát adta át Ukrajnának. Ha tényleg beszállna a háborúba teljes erejével akkor napok alatt elpusztulna az egész orosz hadsereg.
Attól, hogy te eldöntötted a saját kis világodban, hogy "jó helyre fog menni" az a pénz, attól az a pénz még az oroszoké. Emiatt csak ők költhetik el, és arra, amire akarják, ellenkező esetben lopásnak hívják. És ha egyszer úgy döntenek, hogy a rablót agyonlövik, akkor a sok áruló EU-s politikus áruló politikáját mi fogjuk megszívni.
Amit meg nem látsz, hogy ezzel az EU-ba irányuló befektetési pénzek meg fognak csappanni. Elvégre hülye kell legyél, hogy olyan helyre vidd a pénzed, ahol egyik napról a másikra ellopják a vagyonodat. Majd megy a pénz Kínába, Oroszországba, Közel-Keletre, mert az orosz most is megvette pl a Renault gyárát ami náluk volt, nem pedig államosította, vagyis tiszteletben tartja a magántulajdonod, nem úgy, mint az EU-ban.
"a tények kedevéért.." - te a tényektől kurva messze vagy
 

hlln

Well-Known Member
2019. május 17.
310
1 001
93
Attól, hogy te eldöntötted a saját kis világodban, hogy "jó helyre fog menni" az a pénz, attól az a pénz még az oroszoké. Emiatt csak ők költhetik el, és arra, amire akarják, ellenkező esetben lopásnak hívják. És ha egyszer úgy döntenek, hogy a rablót agyonlövik, akkor a sok áruló EU-s politikus áruló politikáját mi fogjuk megszívni.
Amit meg nem látsz, hogy ezzel az EU-ba irányuló befektetési pénzek meg fognak csappanni. Elvégre hülye kell legyél, hogy olyan helyre vidd a pénzed, ahol egyik napról a másikra ellopják a vagyonodat. Majd megy a pénz Kínába, Oroszországba, Közel-Keletre, mert az orosz most is megvette pl a Renault gyárát ami náluk volt, nem pedig államosította, vagyis tiszteletben tartja a magántulajdonod, nem úgy, mint az EU-ban.
"a tények kedevéért.." - te a tényektől kurva messze vagy

Tényleg Kolompár Szauron lett az ország egyik része.

Oroszország háborús kártérítést fog fizetni azért amit tett. Ha te felgyújtod a szomszédod házát, nem te fogod eldönteni, hogy fizetsz e, és ha igen akkor mennyit. Ezt majd szépen megmondják neked...

Befektetni meg senki nem fog egy jó ideig Oroszországban, nézz már szét, hogy most is mi történik. Sikoltozva menekül a tőke és a humán tőke is onnan.

Minden minimálisan tisztességes morállal rendelkező egyén pontosan látja, hogy az EU nem gazul kifosztja unalmában a békés Oroszországot, hanem pusztán zárolta a háborús agresszor vagyonát. Továbbra is ömlik a tőke az EU-ba, csak szólok.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba and Yoda

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Szerencsére ebbe nekik már semmi beleszólásuk nincs, maximum rázhatják az öklüket a Kreml mélyén.

Amikor ez a nyugati féltekén teljesen általános gyakorlattá válik és mondjuk téged vernek át a palánkon, akkor majd ne felejts el örömködni, hogy "Szerencsére ebbe neked már beleszólásod nincs, maximum rázhatod az öklödet a Kecód mélyén"

Azért szomorú, hogy a késes Kolompár Szauron támadása után is még mindig mindenképpen oda akartok kilyukadni, hogy végeredményben a megkéselt gádzsó volt a hibás, mert ott volt, mert "csúnyán nézett", meg kilógott a pénztárcája a zsebéből, meg mittoménmi. Egész egyszerűen nem értitek, hogy mi a baj azzal, hogy kikapta a táskádból a pénztárcát, hiszen "nem volt behúzva a zipzárja, és nem figyeltél oda".

Oroszország mindenféle védhető ok nélkül kirobbantott egy több tíz ezer halottat, több millió menekültet eredményező háborút Európa közepén. Hát persze, hogy ki fognak vele fizettetni minden kárt az utolsó fillérig.

Amúgy hogyne lenne köze az EU-nak ahhoz, hogy mi történik Európában.

Csak most ugye a szituáció az, hogy az EU az EU -n kívüli "késes Kolompár Szauron" mögé állt be illetve támogatja ezerrel. Ennek a kedves késes úriembernek ugye van egy távoli támogatója aki véletlenül "tollbamond" az EU -nak is. Namost az extra baj, hogy ez a "tollbamondó" itinerei alapján az EU is nyeli most a késszúrásokat bőséggel. Miközben éppen kiírja magát a húzásaival a civilizált országok közül ...


A volt délszláv szövetségi államot azzal megrogyasztották hogy elzárták a nyugati hitel csapokat valamikor 1990 környékén...
Így a tagállamok egymásnak estek.

Szerintem a szerbek elsiették ezt a helikopter meg kamaz meg egyéb technikai eszközök visszamondását /most a két konkrét eset a egyik katonai szállító helikopter a másik meg katonai teherautó kb. ha nem mondják vissza a szerződéseket akkor se lett volna semmi/.

Néhány hete voltak országgyűlési képviselő választások szerbiában is.
Elméletileg független szuverén módon a megválasztott országgyűlési képviselők döntenek a jogszabályokról magyarországon is ugyanez van még is mind két ország remeg a orosz nyersanyagokért...
/ezt a NYEKK es gondolataira írtam /oké cinikusan/ ugyanis ott van mind két országban most már ciklusokon átívelően a nemzetijobboldali képviselők...majd ők.../
Szóval a ön által írt verzióban is esetleg annyi lenne hogy 2026-ig vergődne a országgyűlési többség vagy előrehozott választások. szerbiában detto.

Röviden annyit is válaszolhattam volna hogy oroszországnak még több ilyen barátot kívánok /kívánok?:p/ mint szerbia meg magyarország mert tartja a markát mind kettő rendesen.
A orosz társadalomnak nem lenne jobb olcsóbb kifizetődőbb ilyen "barátok" nélkül?
Mikor zuhantak meg oroszország külkapcsolatai annyira hogy most már bárkivel hajlandók ráfizetésesen is üzletelni csak álljon szóba velük?
Mikor tér vissza oroszország a minőségi némi képp ideáltipikus /végcél nem érhető el de törekedni kell rá/ érték alapú külkapcsolatokhoz?
Nyilván nem a mostani adminisztráció alatt...

Szerbek számára megúszható volna lett volna a kevesebb bekeményítés is oroszok felé mint legfelül írtam. Dobtak néhány látványos programot a kukába de a lényeges nyersanyagokról nem akarnak lemondani.
Maradjunk annyiban ha a kollektív nyugat úgy döntene hogy miért nem dönt így az azért is lehet mert nincs kollektív nyugat legfeljelbb néhány hét alatt be tudná dönteni szerbiát és magyarországot is külön külön de együtt is.
Gazdasági pénzügyi eszközökkel.
Azzal hogy ők is szenvednének némi veszteséget rövid távon.

Tehát budapest és belgrád nyekergésével szemben sokkal érdekesebb hogy miért nyekereghetnek?
/a migránsozás közepén volt az hogy magyarország a usa egy szemöldök rándulására azonnal befogadott 2000 fő venezuelai pedigrés balhés kormányellenes ellenzéki tüntető migránst.
egy napig se volt téma magyarba.
annyival el lett intézve hogy ők venezuelai magyarok. de a 2000 emberhez a "ellenzéki" sajtó se ment oda hogy teszteljék magyar tudásukat :p
persze lehet a összes eus országból csak spanyolba mentek kb. budapesten lehettek egy órát a barcelonai járatra amíg átszállnak de jobb volt így hogy spanyolokhoz nem ment sok ezer csak kevés "papíron máshol lettek befogadva"/

Na most szerbiába és magyarországra se tud csak közvetítő államokon keresztül bármi eljutni.
Görögök vagy bolgárok /némi sugallatra/ azt mondják hogy nyet akkor budapest és belgrád moszkva még is mit tehetne?

Nagy általánosságban a legtöbb felvetésre a válasz, hogy a szerbek két szék között a pad alatt vannak. Ugye Ők most a EU/NATO vonatra ültek(/ülnének) fel - nem kis részben a mi támogatásunkra is - ugyanakkor az EU/NATO tandem egyik oldalról nem ad semmit - a másik oldalról pedig ott rúg belé ahol tud és ahol éri ...

Oroszországnak valóban egyre kevesebb érdeke van Szerbiával. Ugyanakkor még nem teljesen nulla - de egyre kevesebb. Ami nagyon fontos - diplomáciában nincsenek "barátok". Érdekek vannak - az pedig jelenleg annyi amennyi ...

"még is mind két ország remeg a orosz nyersanyagokért" meg a csak a "nemzetijobboldali" kormányokkal van a gond dologhoz ...

Nem, kérem szépen. Egyfelől a fél világ - benne az EU -val - remeg az orosz nyersanyagokért. A szankciók nem érdeke ezen két országnak - de mondok egy cifrát: az EU -nak sem érdeke. Igen, például a két említett országnak is ez a gondja az EU -val, hogy alapvetően nem a saját érdeke (mármint az EU -é) mentén politizál ...

Mi is a gond ezzel a két "nemzetijobboldali" országgal valójában? Hát az, hogy nem Ők döntötték el, hogy legyen szankció vagy ne legyen. Továbbá azt sem, hogy pontosan mit tartalmazzanak. Ezt eldöntik a fejük felett. Aztán amikor olyan szankciókat hoznak amik kizárólag őket érintik egyedül, akkor meg lehet mutogatni rájuk, hogy nem ízlik a banán? Meg nyekeregnek?

Gondolatkísérlet - szankciózzuk mondjuk a dízelt és az LPG -t. Magyarország (és Szerbia, ha érintett lenne) azonnal megszavazza. Külön előny lenne, hogy ez embertelen módon fájna az orosznak (ellentétben pl. a kőolajjal). Kérdés: akkor is ekkora rőssel írnád azt, hogy minek hallgassuk a nyekergését Németországnak, Lengyelországnak, Baltikum -nak, Romániának (ésatöbbi ésatöbbi)? :) Ugyanis ezeknél ugye azonnal rolólehúzás lenne. Nem véletlenül kommunikálják artikulálatlan hangnemben hacsak ezek szóba kerülnek, hogy "el a kezekkel az orosz szénhidrogénektől, DE AZONNAL !!" ... Ugye, hogy ugye ...

Úgy általánosságban mi is megy most - egy újabb megközelítés (több oldalról is lehet). Az EU, mint egy rossz pókerjátékos dobálja a blöffjeit (szankciós csomagok) egymás után és arra vár, hogy a másik fél (orosz) mikor vágja az asztalra a lapjait. Minden "blöffel" egyre nagyobb a tét az asztalon ... Namost a gond az, hogy minden nyerő lap a muszkánál van ... Sőt igazából az orosz már mutatja is a lapjait, hogy "apa, Te nem nyerhetsz", de az EU még mindig ott tart, hogy "majd az újabb blöff biztos mindent megold" ...

Be tudna dönteni minket (Mo. + Szerbia vagy akár sokmindenki mást is) a nyugat? Hát persze. Éppen ez zajlik most, főleg ha nem figyelünk ...

"Tehát budapest és belgrád nyekergésével szemben sokkal érdekesebb hogy miért nyekereghetnek?"

Ezt úgy hívják, hogy: szuverenitás. Igen, ha be akarják dönteni a fél- vagy egész gazdaságunkat akkor legalább hadd "nyekereghessünk" kicsit. Az meg, hogy a dicsőséges nyugat számtalan alkalommal le tudja erőből nyomni a szoárét a torkunkon (ugye a 2000 migránsos példád)? Hát persze - nincs új a nap alatt. Ugyanakkor ebbe a "szuverenitás" dologba beleférhet az, hogy amennyiben egy valóban felelős kormánya van az országnak, akkor igyekszik ezt annyira minimalizálni amennyire csak lehet ...

Az utolsó bekezdéshez. Az már félig-meddig avagy akár egészen a "MAD-MAX" világ lenne. Persze lehet ennek drukkolni, hogy minden mindegy csak a patás bukjon, de azért lássuk be ez nem érdekünk. Továbbá ahogy eddig is igyekszünk radar alatt maradni amennyire lehet (nem mindig lehet) és persze mindig megadni "a királynak, ami a királyé és a pápának, ami a pápáé" ... Mindig érje meg jobban egy kicsit életben hagyni, mint amennyit nyernének a tönkretételünkkel mínusz ennek a költsége ... Ennyi az egész ... Nem bonyolult a diplomácia (dehogynem) ...
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Azért szomorú, hogy a késes Kolompár Szauron támadása után is még mindig mindenképpen oda akartok kilyukadni, hogy végeredményben a megkéselt gádzsó volt a hibás, mert ott volt, mert "csúnyán nézett", meg kilógott a pénztárcája a zsebéből, meg mittoménmi. Egész egyszerűen nem értitek, hogy mi a baj azzal, hogy kikapta a táskádból a pénztárcát, hiszen "nem volt behúzva a zipzárja, és nem figyeltél oda".

Oroszország mindenféle védhető ok nélkül kirobbantott egy több tíz ezer halottat, több millió menekültet eredményező háborút Európa közepén. Hát persze, hogy ki fognak vele fizettetni minden kárt az utolsó fillérig.

Amúgy hogyne lenne köze az EU-nak ahhoz, hogy mi történik Európában.
Írjon többet!
Igaz amit ír de humorosan írja!
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Tényleg Kolompár Szauron lett az ország egyik része.

Oroszország háborús kártérítést fog fizetni azért amit tett. Ha te felgyújtod a szomszédod házát, nem te fogod eldönteni, hogy fizetsz e, és ha igen akkor mennyit. Ezt majd szépen megmondják neked...

Befektetni meg senki nem fog egy jó ideig Oroszországban, nézz már szét, hogy most is mi történik. Sikoltozva menekül a tőke és a humán tőke is onnan.

Minden minimálisan tisztességes morállal rendelkező egyén pontosan látja, hogy az EU nem gazul kifosztja unalmában a békés Oroszországot, hanem pusztán zárolta a háborús agresszor vagyonát. Továbbra is ömlik a tőke az EU-ba, csak szólok.
Oroszország nem áll háboróban az EU-val, uh az EU-ban levő orosz vagyon nem képzeheti tárgyát egy EU-n kívüli háború kártérítésére. Kártérítést meg amúgyis csak a vesztes fizet, az USa sem fizetett a japánoknak, pedig atombombát dombtak civilek tízezreire.
A tőke nem azért menekül onnan, mert rossz üzlet, hanem azért, mert az EU-s szankcióktól félnek a cégek. A legtöbb kijött cég megpróbál visszamenni, a Renault is úgy adta most el a gyárat, hogy éven belűl ha akarja visszavásárolhatja. Egyáltalán nem úgy néz ki, mint akik menekülni akarnak onnan.
Az EU vezetése a leg gerinctelenebb emberek gyűjtőhelye. Ezt minden normális ember látja már csak abból, ahogy Magyarországgal, egy tagállammal bánnak. Az EU ellopta Oroszország jogos tulajdonát, ezt minden jövőbeli befektető figyelembe fogja venni. Sajnos nem állok olyan szinten, hogy milliárdjaim sorsáról kellene döntsek, de az EU kurvára korcázatos kategóriában lenne, és egész biztosan másfele keresnék helyet a pénzemnek.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 790
113
Tarjányi

Érdemes elolvasni, mégha a végső konklúzióval, hogy hajszálnyira de odabillen nem értek egyet. Az oroszok a sok balfaszsággal együtt erősebbek. De már a háborúpárti orosz bloggerek is erős kritikát fogalmaztak meg az orosz hadsereg baklövései miatt. Ugyanúgy, ahogy a Wagner vezetője is kritizálta a moszkvai kormányt.

Az elmúlt 24 órában komoly változások történtek az Ukrajnában zajló háború kapcsán.

1. Kijelenthető, hogy Moszkva offenzívája Harkiv térségében kifulladt és az ukrán hadsereg egyes területeken elérte Oroszország határát. Ez ugyan nem sorsdöntő fordulat, de újabb mérhető, jól kommunikálható kudarca az orosz hadseregnek.

2. Tény, hogy Izjum térségéből Dombaszba csoportosítja át erőit Moszkva ami azt jelenti, hogy a háború második ütemének tartott nagy bekerítő hadműveletek megszakadtak és ismét kénytelen változtatni a Kreml az inváziós stratégiáján.

3. Az orosz veszteségek óriásiak, független szakértők szerint az invázióban résztvevő 150-160 ezer katona harmada meghalt vagy megsebesült a háború 2.5 hónapja alatt.

4. Ukrajna feladta Mariupolban az utolsó állásait, ezzel a rommá lőtt város egésze orosz ellenőrzés alá kerülhet…

5. Belorusszia az ukrán határhoz telepített több katonai egységet ami ugyan nem jelent támadást, de áttételesen segíti Oroszországot Kelet-Ukrajnában mivel Kijev kénytelen biztonsági szempontból erőket átcsoportosítani egy esetleges fehérorosz támadás megakadályozása érdekében…

6. Komoly gondolatváltozás a Kremlben, hogy Putyin belenyugodni látszik a svéd és a finn NATO-tagságba. Moszkva álláspontja szerint ha a NATO nem telepít bázisokat és atomfegyvereket Svédországba és Finnországba, akkor Putyin szerint az nem is jelent fenyegetést Oroszországra. Számomra ez a nap híre, bár a helyzetet árnyalja, hogy Törökország blokkolni kívánja a két északi állam csatlakozását mivel Erdogan szerint Svédország és Finnország kurd terroristáknak nyújt menedéket. Nos, ebben a formában ez nem igaz, de Törökország érzi ismét kérhet valamit Európától amitől Erdogan hatalma stabilabb lehet…

7. Az EU-ban megy a küzdelem az olajszankció Moszkva elleni bevezetése kapcsán. Álláspontom szerint a magyar kormány hasonlóan mint Törökország meg fogja kérni az árát annak, hogy Oroszországot gazdaságilag gyengíteni tudja Brüsszel. Hogy ez jó stratégia vagy sem a jövő zenéje, de barátokat és jó pontokat nem szerzünk most az biztos sem Európában, sem Ukrajnában…

Összefoglalva: a harcok folytatódnak, a tüzérségi és légitámadások folyamatosak egész Ukrajnában, de most először mondom, olyan mintha a háború mérlegének a nyelve hajszálnyira ugyan, de Kijev javára billenne. Természetesen várható újabb orosz stratégiaváltás, de Moszkva esélyei a győzelemre csak akkor nőnek ha történik pl. egy erős mozgósítás az orosz hátországban vagy valamilyen front áttörés következne be Kelet-Ukrajnában. Meglátjuk, az biztos Putyin egyelőre nem adja fel…”
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Amikor ez a nyugati féltekén teljesen általános gyakorlattá válik és mondjuk téged vernek át a palánkon, akkor majd ne felejts el örömködni, hogy "Szerencsére ebbe neked már beleszólásod nincs, maximum rázhatod az öklödet a Kecód mélyén"



Csak most ugye a szituáció az, hogy az EU az EU -n kívüli "késes Kolompár Szauron" mögé állt be illetve támogatja ezerrel. Ennek a kedves késes úriembernek ugye van egy távoli támogatója aki véletlenül "tollbamond" az EU -nak is. Namost az extra baj, hogy ez a "tollbamondó" itinerei alapján az EU is nyeli most a késszúrásokat bőséggel. Miközben éppen kiírja magát a húzásaival a civilizált országok közül ...




Nagy általánosságban a legtöbb felvetésre a válasz, hogy a szerbek két szék között a pad alatt vannak. Ugye Ők most a EU/NATO vonatra ültek(/ülnének) fel - nem kis részben a mi támogatásunkra is - ugyanakkor az EU/NATO tandem egyik oldalról nem ad semmit - a másik oldalról pedig ott rúg belé ahol tud és ahol éri ...

Oroszországnak valóban egyre kevesebb érdeke van Szerbiával. Ugyanakkor még nem teljesen nulla - de egyre kevesebb. Ami nagyon fontos - diplomáciában nincsenek "barátok". Érdekek vannak - az pedig jelenleg annyi amennyi ...

"még is mind két ország remeg a orosz nyersanyagokért" meg a csak a "nemzetijobboldali" kormányokkal van a gond dologhoz ...

Nem, kérem szépen. Egyfelől a fél világ - benne az EU -val - remeg az orosz nyersanyagokért. A szankciók nem érdeke ezen két országnak - de mondok egy cifrát: az EU -nak sem érdeke. Igen, például a két említett országnak is ez a gondja az EU -val, hogy alapvetően nem a saját érdeke (mármint az EU -é) mentén politizál ...

Mi is a gond ezzel a két "nemzetijobboldali" országgal valójában? Hát az, hogy nem Ők döntötték el, hogy legyen szankció vagy ne legyen. Továbbá azt sem, hogy pontosan mit tartalmazzanak. Ezt eldöntik a fejük felett. Aztán amikor olyan szankciókat hoznak amik kizárólag őket érintik egyedül, akkor meg lehet mutogatni rájuk, hogy nem ízlik a banán? Meg nyekeregnek?

Gondolatkísérlet - szankciózzuk mondjuk a dízelt és az LPG -t. Magyarország (és Szerbia, ha érintett lenne) azonnal megszavazza. Külön előny lenne, hogy ez embertelen módon fájna az orosznak (ellentétben pl. a kőolajjal). Kérdés: akkor is ekkora rőssel írnád azt, hogy minek hallgassuk a nyekergését Németországnak, Lengyelországnak, Baltikum -nak, Romániának (ésatöbbi ésatöbbi)? :) Ugyanis ezeknél ugye azonnal rolólehúzás lenne. Nem véletlenül kommunikálják artikulálatlan hangnemben hacsak ezek szóba kerülnek, hogy "el a kezekkel az orosz szénhidrogénektől, DE AZONNAL !!" ... Ugye, hogy ugye ...

Úgy általánosságban mi is megy most - egy újabb megközelítés (több oldalról is lehet). Az EU, mint egy rossz pókerjátékos dobálja a blöffjeit (szankciós csomagok) egymás után és arra vár, hogy a másik fél (orosz) mikor vágja az asztalra a lapjait. Minden "blöffel" egyre nagyobb a tét az asztalon ... Namost a gond az, hogy minden nyerő lap a muszkánál van ... Sőt igazából az orosz már mutatja is a lapjait, hogy "apa, Te nem nyerhetsz", de az EU még mindig ott tart, hogy "majd az újabb blöff biztos mindent megold" ...

Be tudna dönteni minket (Mo. + Szerbia vagy akár sokmindenki mást is) a nyugat? Hát persze. Éppen ez zajlik most, főleg ha nem figyelünk ...

"Tehát budapest és belgrád nyekergésével szemben sokkal érdekesebb hogy miért nyekereghetnek?"

Ezt úgy hívják, hogy: szuverenitás. Igen, ha be akarják dönteni a fél- vagy egész gazdaságunkat akkor legalább hadd "nyekereghessünk" kicsit. Az meg, hogy a dicsőséges nyugat számtalan alkalommal le tudja erőből nyomni a szoárét a torkunkon (ugye a 2000 migránsos példád)? Hát persze - nincs új a nap alatt. Ugyanakkor ebbe a "szuverenitás" dologba beleférhet az, hogy amennyiben egy valóban felelős kormánya van az országnak, akkor igyekszik ezt annyira minimalizálni amennyire csak lehet ...

Az utolsó bekezdéshez. Az már félig-meddig avagy akár egészen a "MAD-MAX" világ lenne. Persze lehet ennek drukkolni, hogy minden mindegy csak a patás bukjon, de azért lássuk be ez nem érdekünk. Továbbá ahogy eddig is igyekszünk radar alatt maradni amennyire lehet (nem mindig lehet) és persze mindig megadni "a királynak, ami a királyé és a pápának, ami a pápáé" ... Mindig érje meg jobban egy kicsit életben hagyni, mint amennyit nyernének a tönkretételünkkel mínusz ennek a költsége ... Ennyi az egész ... Nem bonyolult a diplomácia (dehogynem) ...
Kérdés a visszamondott szerb orosz szerződések kapcsán milyen nyomás nehezedett a színfalak mögött belgrádra valószínűleg nagy.
Ha komoly nyomás nélkül ezt meglépték /mil helik kamazok mig-ek stb./ akkor lesre futottak no comment.
Na most ugye lehet hogy ez a szerb tulbúzgóság volt a oka annak hogy a nyugat elkezdte csesztetni őket.
Valljuk be ha a szerbek összes szerződése érintetlen maradt volna /nem eu nem nato tag/ akkor az se segített volna oroszországnak kerekítési hiba a velük való kereskedés.
Szerbek elméletileg radar alatt tudtak volna maradni hogy a ön kifejezését használjam.

Magyarország viselkedése szerintem téves.
Ha saját képességeik miatt csinálják akkor azért ha sugallatra akkor azért.
Lenne belpol kihatása elképzelhető a 6. csomagnak de nem ez a normális?
Mikor volt olyan a elmúlt 100 évben hogy 12 évig a parlamenti felhatalmazás teljessége mellett kormányozzon egy csapat magyarba?
Ha elrontották a energia politikát akkor ennek ha van következménye az miért gond?
Mármint fog ezért fizetni a magyar társadalom maximum később maximum más módon.
2014. óta hazardírozás volt szinte csak oroszország felé lefeküdni e szempontból.
Úgy néz ki ez hiba volt.
Még is ha azt mondom hogy egy már létező fegyveres konfliktus eszkalálódásának a esélye mondjuk egységnyi időtartam alatt /pl. egy év/ 10% vagy 20% akkor idő kérdése hogy ez bekövetkezzen.
Akkor meg szankciók nélkül is lehetne olyan hogy nem érkezik nyersanyag mert pl. orosz kikötő lett lerombolva vagy vezeték rongálva stb. stb.
Ha ezt nem látták előre vagy látták de hazardíroztak akkor ez van.
Az hogy van interkonnektor vagy micsoda sok ország felé ez megtörtént de onnan is orosz energia hordozó jön /meg energia ld. finnek elektromos áram/.
Pl. nem kellett volna baszakodni a nagyonnyemzeti kurmánynak a horvátokkal azért 2015 ben komoly harcok voltak kelet európában.
Kiadni hernádit stb. /tanúként se jelent meg.
Egy nagyságrenddel jobb lenne a magyar horvát viszony.
Járt volna ez rövidtávú vesztességgel magyarország mol számára? Igen.
De stratégiai nyereség lett volna /USA könyörgött éveken át normális lng terminál megépítésére horvátok azt mondták oké ha a magyarok és normálisan beszállnak, olajat is lehetett volna onnan a világpiacról venni!!
Ehhez képest magyar elit azon a szinten volt hogy megcsinálták ezt a bohózatot /a első cikk címét azért máshogy kellett volna elnevezni, de most hírtelen ezt dobta fel a google.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba
Status
Not open for further replies.