[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
885
9 993
93
Gógyszereket tudtommal Oo uugy vehet a nytól ahogy eddig. Ilyen területeken sosincsenek szankciók.
Azért Irakban masszív gyógyszerhiány volt, igaz ha jól emlékszem ennek az oka nem a közvetlen gyógyszerembargó volt hanem az hogy az embargó miatt nem jutott az ország valutához, oszt csak ezért adtak volna el neki gyógyszereket. Ez így mindjárt nagyon demokratikus! Rengetegen meghaltak emiatt, a "Szabad-Világ" nagy dicsőségére.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 827
31 837
113
Azért Irakban masszív gyógyszerhiány volt, igaz ha jól emlékszem ennek az oka nem a közvetlen gyógyszerembargó volt hanem az hogy az embargó miatt nem jutott az ország valutához, oszt csak ezért adtak volna el neki gyógyszereket. Ez így mindjárt nagyon demokratikus! Rengetegen meghaltak emiatt, a "Szabad-Világ" nagy dicsőségére.

Volt valutájuk is, de nem adtak el nekik gyógyszert sem, mert a cégek féltek a retorzióktól, ha Irakkal kereskednek, Irakból utalnak pénzt a számlájukra.
 

omae

Well-Known Member
2015. július 13.
1 690
2 303
113

A Brimstone rakétarendszer jellemzői​

A hossza 180 mm, tömege 50 kg, átmérője 180 mm. Harcban bevált, alacsony biztosítékú, közeli légtámogató fegyver, amely földről vagy a levegőből is indítható. Földről indított rakétákkal sikeresen hajtottak végre lövéseket az Egyesült Államokban, az arizonai Yuma Proving Grounds-on.

A rendszert fix vagy mobil földi kilövőkről is ki lehet lőni, és a felfüggesztett UK Tracer páncélos felderítő- és felderítőjármű projekthez javasolták.

Légi indításakor a rakéta megfelel és meghaladja a nagy hatótávolságú páncélelhárító fegyverekkel szemben támasztott RAF-követelményeket, így a vadászrepülőgépeknek megfelelő képességet biztosítanak tankok és páncélozott eszközök megsemmisítésére az ellenséges vonalak mögött.

A Brimstone a RAF Tornado GR4, GR4A és Eurofighter Typhoon repülőgépei szállítják, és helyettesítik az RBL 755 kazettás bombákat.

A rakéta kis mérete és súlya lehetővé teszi, hogy sokféle helikopterbe és merevszárnyú repülőgépbe integrálható legyen, beleértve az L-159- et , a Hawk-ot és az F/A-18-at.

Páncéltörő robbanófej​

A Brimstone egy tandem, nagy robbanékonyságú páncéltörő robbanófejjel van felszerelve, amely képes áthatolni a reaktív páncélzaton is.

Az elülső töltet elindítja a reaktív páncél robbanását, és szabaddá teszi a főtöltet útját, hogy a páncéltörő sugárnyaláb áthatoljon rajta.

Brimstone „tűz és felejts el” rakétarendszer​

A Brimstone egy tüzelj és felejts rendszer, amely nem igényel további interakciót az indítóplatformtól vagy a kilövés utáni célmegjelölőtől.

Miután elhagyta a kilövőt, a szilárd hajtóanyagú rakétamotor szuperszonikus sebességre gyorsítja fel a rakétát.

Ennek a motornak rövid égési ideje és nagyon alacsony füstkibocsátása van, nagyon alacsony vizuális és infravörös jelet biztosít, minimálisra csökkentve az ellenséges érzékelők észlelésének valószínűségét.

A Brimstone rakéta radarkeresője​

A Brimstone kisméretű, robusztus, 94 GHz-es, milliméteres hullámú radarkeresővel van felszerelve, amely minden időjárási körülmény között, nappal és éjszaka is képes működni. A kereső rossz látási viszonyok között és rossz harctéri körülmények között is működik, és nem érzékeny a harctéri körülményekre, mint például a füst, a por,stb

A milliméteres hullámú radar szélessávú működést tesz lehetővé, megkönnyítve a nagyon kifinomult elektronikus ellenintézkedések alkalmazását. A milliméteres radar hatékonyabb mint a hagyományos centiméteres radar esőben, havas esőben és ködben, de előnye a nagy penetráció az infravörös érzékelőrendszerekhez képest, amikor ellenintézkedéseket alkalmaznak.

A Brimstone keresője terepkövető képességgel rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy a föld felett meghatározott magasságban utazzon.

A digitális autopilota a pálya közepén nyújt útmutatást, és nagy pontosságú digitális tehetetlenségi mérőrendszert használ a nagy pontosságú navigációhoz a célpontok nagy hatótávolságú és távoli műveletek során történő megtalálásához.

A hordozórakéta tűzvezérlő egységén és rakétáján található rendkívül fejlett irányítórendszer a célpont koordinátáit, irányát, sebességét, távolságát a célponttól, a rakéta röppályája adatait és más érzékelők adatait használja a vezérlők irányításához és az optimális repülési útvonal létrehozásához a célponthoz.

Többszörös kilövés​

Abban az esetben, ha a csatatéren egy csoport ellenséges páncélozott járművet azonosítanak, több Brimstone rakétát is ki lehet lőni. A rakéták egyetlen platformról repülhetnek ki, és nagy területet fedhetnek le.

Ahol az ellenséges erők páncélozott járművekből álló alakulatokkal rendelkeznek, a Brimstone-t ugyanazon a folyosón lehet repülni, hogy megtámadják az alakulatot.

A beavatkozó algoritmusok a fedélzeti számítógépben csökkentik annak a valószínűségét, hogy egynél több rakéta eltalálja ugyanazt a célt. Ezen túlmenően, a tűzparancsnoki és vezérlőrendszer képes kiosztani az egyes rakétákat, hogy egymás után sorszámozott érvényes célpontokat támadjanak meg.

Brimstone sérülést ellenőrző rendszer​

A rakétarepülés keresési szakaszában a milliméteres hullámkereső széleskörű keresést végez a földi célpontok után közvetlenül maga előtt és mindkét oldalán.

Az alacsony járulékos sebzés elleni védekezés érdekében a rakéta beprogramozható úgy, hogy addig ne kezdje el a célkeresést, amíg el nem halad egy adott ponton. Ez lehetővé teszi Brimstone számára, hogy biztonságosan átrepüljön a baráti erők felett.

A Brimstone programozható úgy is, hogy a célpont keresését leállítsa egy meghatározott tevékenységi területen túl, vagy csak egy meghatározott területen belül fogadjon el célt.

A beágyazott algoritmusok lehetővé teszik hogy csak az érvényes célpontokat támadják meg egy meghatározott területen belül. A nagy szelektivitás lehetővé teszi a Brimstone számára, hogy megcélozza a páncélozott járműveket, és figyelmen kívül hagyja az egyéb állandó vagy mozgó eszközöket, például házakat vagy autókat. Lehetőség van arra is, hogy a rakétát úgy programozzák, hogy egy adott radarjellel rendelkező célpontokat, például járőrhajókat csapjon be.

A rakéta programozható önmegsemmisítő mechanizmussal van felszerelve.

Beimstone rakéta fejlesztések​

A Brimstone 2 a Brimstone rakéta továbbfejlesztett változata nagy pontossággal és alacsony járulékos sebzéssel.

Új kettős érzékelő kereső technológiával rendelkezik, legújabb milliméterhullámú radarral (mmW) és félig aktív lézeres kettős üzemmódú keresővel rendelkezik.

Az 1,8 méter hosszú rakéta tömege 116 font (52,7 kg), átmérője pedig 0,18 méter.

2013 októberében lőtték ki gyors célpontokra telemetriai rendszerrel, és 2014 decemberében szerelték fel először egy Typhoon repülőgépre.

A Brimstone 2 gyártása 2014 júliusában kezdődött, a rakéta pedig 2016 júliusában állt szolgálatba a brit RAF Tornado GR4 repülőgépével.

Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma (MOD) 400 millió GBP (565 millió USD) értékű megrendelést adott az MBDA-tól a továbbfejlesztett Brimstone 2 precíziós irányítású levegő-föld rakéták szállítására a RAF Typhoon sugárhajtású repülőgépeihez 2018 márciusában.

2019 márciusában a Brimstone 3, egy ultranagy precíziós rakétarendszert először sikeresen tesztelték a svédországi Vidsel Trials lőtéren. Az új hardverfunkciókkal rendelkező legújabb változat fejlett felülettől-felületig való képességet biztosít. Az MBDA 2021 februárjában szerződést kapott az Egyesült Királyság Minisztériumától a Brimstone 3 fegyverrendszer fejlett szoftverfejlesztésére
Köszi.
Szóval ha jól értem saját magának keresi a célt a beállítások alapján. Gyakorlatilag nem is kell célozni csak kalibrálni. Nem is kell rálátni a célra indításkor.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Hersont szerintem megtudják tartani az oroszok mert teljesen más műfaj támadni egy kiépített védelemmel szemben, mint védekezni

Lehet nem tudom mi lesz.
Amit látok, hogy kb minimál segítséggel megoldották Kijevet és Harkivot.
Ha junius közepe, vége felé elkezd mennyiségben jönni az us hadianyag tehát pl nem 90 hanem 450db M777 megfelelő lőszerrel, dronokal... és a képzés jórészt lefutott és az Ukrán hadsereg bővül ~100.000fővel sztem meglesz az esélyük.
 
  • Vicces
Reactions: ghullaire
W

Wilson

Guest
Köszi.
Szóval ha jól értem saját magának keresi a célt a beállítások alapján. Gyakorlatilag nem is kell célozni csak kalibrálni. Nem is kell rálátni a célra indításkor.
Nem kell, a radar nagyon fejlett benne, képes felismerni a célokat a betáplált ,jellemzők alapján...
 
  • Tetszik
Reactions: omae

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
885
9 993
93
:D
A probléma, hogy support nélkül X mikor de meg fog állni a gyártás. Onnan nincs se iskander, se s400, se...

hosszabb távban persze biztos megoldják csak hát már most is úgy működnek az orosz fegyverek ahogy.
Ha a gyártósorokra gondolsz, ennek megvan az esélye. Előbb-utóbb megoldják ezt is, kérdés milyen ütemre lesznek képesek.
Azt se az oroszok, se más nem fogja tudni mint az USA, az egyedüli a bolygón akinél konstans az igény valami katonai műveletre és már gyanús hogy a hadiipar kormányoz (mondjuk pont ezért kéne ajtót mutatni nekik mindenhol)
 

bigos

Well-Known Member
2022. február 26.
126
771
93
Tehát két eset lehetséges. Az ukránok azt hazudják,hogy evakuálták a katonáikat,vagy az ukrán átlag ennyire megvezethető,mert nem ismeri az evakuáció fogalmát.
Most, hogy Wilson elmagyarázta már mindenki számára világos szerintem,hogy az orosz fogság az egy ukrán sikertörténet. Ha minden hősüket orosz fogságba fogják kimenekíteni mi lesz a szegény megszállókkal? Hogy fogják bírni anyagilag? De a viccet félretéve hogy hihetünk az ukrán kommunikációban , ha ilyen nyilvánvaló dolgokban is ferdítenek.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 077
10 698
113
Azok már 100 éve elcsatolódtak. De Te úgy látom hős vagy. Mennél meghalni egy háborúban ha azt mondanák vegyük vissza Karpataljat??

azért 1947 nem volt olyan régen.

Milyen nagy terv?!
Nem tűnik fel, hogy FI+SE az RU támadás után kezdett el a NATO felé mozogni?
Ne tagadjuk már le a teljesen egyértelmű dolgokat és kronológiai sorrendet.

És biztos nem volt előre leegyeztetve...

A gyárat használhatatlanná rombolták, hol fognak dolgozni Mariupol lakói?

Valószínűleg helyben, építkezésen.

megnyílt a lehetőség egy igazán modern gyár felépítésére, minden szempontból tiszta lappal indulhatna az a kombinát

Ja, kész haszon, mi?

De a lengyel szállítmányra már pakolásszák fel a kontakt 1 et mert csupaszon nekik sem tetszett.

Mondjuk kinek tetszene?
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby
W

Wilson

Guest
Lehet nem tudom mi lesz.
Amit látok, hogy kb minimál segítséggel megoldották Kijevet és Harkivot.
Ha junius közepe, vége felé elkezd mennyiségben jönni az us hadianyag tehát pl nem 90 hanem 450db M777 megfelelő lőszerrel, dronokal... és a képzés jórészt lefutott és az Ukrán hadsereg bővül ~100.000fővel sztem meglesz az esélyük.
Ahhoz ,hogy sikeres támadó hadműveletet folytassanak a csöves tüzérség nem lesz elég szükségük lesz fejlett MLRS-re korszerű légvédelmi és csapatlégvédelmi rendszerekre korszerű légierőre is.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Volt valutájuk is, de nem adtak el nekik gyógyszert sem, mert a cégek féltek a retorzióktól, ha Irakkal kereskednek, Irakból utalnak pénzt a számlájukra.

? Ki által?

A hatóságoknak le kell dokumentálni a bankok meg max jelentik de arra van ld elöbb a dokuentálást és kb ennyi.
 

omae

Well-Known Member
2015. július 13.
1 690
2 303
113
Nem kell, a radar nagyon fejlett benne, képes felismerni a célokat a betáplált ,jellemzők alapján...
Szóval Petrovics leparkol az erdő mögött, elreptet három rakétát mert drónon láttak három tankot egy faluval odébb és mind a három célba talál, elég csak sacc per kb az iranyukba lőni?
Most ez komoly vagy nekem van már késő?
 
W

Wilson

Guest
Szóval Petrovics leparkol az erdő mögött, elreptet három rakétát mert drónon láttak három tankot egy faluval odébb és mind a három célba talál, elég csak sacc per kb az iranyukba lőni?
Most ez komoly vagy nekem van már késő?
Igen Petrovics leparkolva az erdő mögött ezt így megtudja valósítani...

"
A Brimstone kisméretű, robusztus, 94 GHz-es, milliméteres hullámú radarkeresővel van felszerelve, amely minden időjárási körülmény között, nappal és éjszaka is képes működni. A kereső rossz látási viszonyok között és rossz harctéri körülmények között is működik, és nem érzékeny a harctéri körülményekre, mint például a füst, a por,stb

A milliméteres hullámú radar szélessávú működést tesz lehetővé, megkönnyítve a nagyon kifinomult elektronikus ellenintézkedések alkalmazását. A milliméteres radar hatékonyabb mint a hagyományos centiméteres radar esőben, havas esőben és ködben, de előnye a nagy penetráció az infravörös érzékelőrendszerekhez képest, amikor ellenintézkedéseket alkalmaznak.

A Brimstone keresője terepkövető képességgel rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy a föld felett meghatározott magasságban utazzon.

A digitális autopilota a pálya közepén nyújt útmutatást, és nagy pontosságú digitális tehetetlenségi mérőrendszert használ a nagy pontosságú navigációhoz a célpontok nagy hatótávolságú és távoli műveletek során történő megtalálásához.

A hordozórakéta tűzvezérlő egységén és rakétáján található rendkívül fejlett irányítórendszer a célpont koordinátáit, irányát, sebességét, távolságát a célponttól, a rakéta röppályája adatait és más érzékelők adatait használja a vezérlők irányításához és az optimális repülési útvonal létrehozásához a célponthoz.

Többszörös kilövés​

Abban az esetben, ha a csatatéren egy csoport ellenséges páncélozott járművet azonosítanak, több Brimstone rakétát is ki lehet lőni. A rakéták egyetlen platformról repülhetnek ki, és nagy területet fedhetnek le.

Ahol az ellenséges erők páncélozott járművekből álló alakulatokkal rendelkeznek, a Brimstone-t ugyanazon a folyosón lehet repülni, hogy megtámadják az alakulatot.

A beavatkozó algoritmusok a fedélzeti számítógépben csökkentik annak a valószínűségét, hogy egynél több rakéta eltalálja ugyanazt a célt. Ezen túlmenően, a tűzparancsnoki és vezérlőrendszer képes kiosztani az egyes rakétákat, hogy egymás után sorszámozott érvényes célpontokat támadjanak meg.

Brimstone sérülést ellenőrző rendszer​

A rakétarepülés keresési szakaszában a milliméteres hullámkereső széleskörű keresést végez a földi célpontok után közvetlenül maga előtt és mindkét oldalán.

Az alacsony járulékos sebzés elleni védekezés érdekében a rakéta beprogramozható úgy, hogy addig ne kezdje el a célkeresést, amíg el nem halad egy adott ponton. Ez lehetővé teszi Brimstone számára, hogy biztonságosan átrepüljön a baráti erők felett.

A Brimstone programozható úgy is, hogy a célpont keresését leállítsa egy meghatározott tevékenységi területen túl, vagy csak egy meghatározott területen belül fogadjon el célt.

A beágyazott algoritmusok lehetővé teszik hogy csak az érvényes célpontokat támadják meg egy meghatározott területen belül. A nagy szelektivitás lehetővé teszi a Brimstone számára, hogy megcélozza a páncélozott járműveket, és figyelmen kívül hagyja az egyéb állandó vagy mozgó eszközöket, például házakat vagy autókat. Lehetőség van arra is, hogy a rakétát úgy programozzák, hogy egy adott radarjellel rendelkező célpontokat, például járőrhajókat csapjon be.

A rakéta programozható önmegsemmisítő mechanizmussal van felszerelve."
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Ez már sokkal többről szól. Az NWO már a lehetőséget látja a háborúban az eltervezett világkormány életbe léptetésére, ott van előtte a forgatókönyv, a II. VH., amiről aztán évtizedeken át mosta az emberek agyát a propi a hőstörténetekkel, a jó és a gonosz harcáról. Nem véletlenül húzzák elő az akkori terminológiát, Lend-Lease stb.
Eldöntötték, hogy Európában a belátható jövőben mindenképpen kurva drágává teszik az energiát. Az iparnak annyi, majd áttelepül a maradék ipari tevékenység máshova. Persze lehetne lassan változtatni az energiamixen, ésszel, de voluntarizmus uralkodik. Az is esélyes, hogy migránsok millióival akarják majd elárasztani az EU-t, jöhet az éhínség számos országban. A nagy reset mellett a nagy népességcsere felé is további nagy lépések fognak történni.
Semmi sem utal arra, hogy a szankciókat bármikor is el akarnák engedni a jövőben, ezeket gyakorlatilag örök időre szánják, hiszen egyes szankcióknál még a teljes bevezetést is sok év múlva szándékoznak megtenni, belátva, hogy nem lehet most mindent.
Az EU-t EEÁ-vá fogják tenni, erre is megvolt rég a terv, most ezt is meg lehet próbálni keresztülverni. Azzal a különbséggel, hogy a tagállamoknak bizonyos téren az USA tagállamainál is kevesebb önállósága lenne a jövőben.

Még az EU -nak együtt is kevesebb önállósága van, mint egy USA tagállamnak. kb. mintha egy egyszerű tengerentúli terület lennénk. Legalább vennék fel az EEÁ -t egy (vagy több) tagállamként ... Kevesebbet kellene átrepülniük tollbamondani ... :)

A csehek köszönetet mondanak az oroszoknak 1968-ért.

Aztán nehogy a muszka is köszönetet mondjon. Nekik van a "nagyobbat durranós" fajtából is ... :)

(most azt a részét hagyjuk is, hogy amennyiben az ukránhoz csapnák le azokat a rakétákat a csehek, akkor közelebb járnának az igazsághoz - minden szempontból. Pláne Brezsnyev is ukrán vót ... :) )
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Ahhoz ,hogy sikeres támadó hadműveletet folytassanak a csöves tüzérség nem lesz elég szükségük lesz fejlett MLRS-re korszerű légvédelmi és csapatlégvédelmi rendszerekre korszerű légierőre is.


kár volt a plda. Kijevnél, Harkivnál elég volt amivel rendelkeztek?

és hamár 30milliárd$ból össze tudsz rakni egy olyan csomagot amire gyorsan kiképezhetőek és a jelenlegihez képest +100.000 katonával elég lehet?
 
W

Wilson

Guest
kár volt a plda. Kijevnél, Harkivnál elég volt amivel rendelkeztek?

és hamár 30milliárd$ból össze tudsz rakni egy olyan csomagot amire gyorsan kiképezhetőek és a jelenlegihez képest +100.000 katonával elég lehet?
Kijev és Harkov nem ugyanaz mint Herson Hersont már most megerősítik az oroszok.