[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Meszike lehet, hogy ehhez kevésbé értesz, mi lenne ha a szakterületednél maradnál? (Lordom, így megfelel a style? :D )
Hol van az "ukránoknak fejlettebb tartalékosi rendszere" ? Ezt ugye csak viccnek szántad? Az ukránoknak lassan már semmiféle tartalékosi rendszere nem lesz, a kényszersorozás ugyanis hosszabb távon nem kifizetődő. Az orosz meg még egyáltalán nem sorozott... :D
Az a "két nem is túl nagy méretű ukrán város" az érdemleges harcértékű ukrán egységek többségét tudja felmutatni, ezeken kívül már talán csak Kijev mellett maradtak érdemi erejű egységek, szóval nem a városok "mérete" a lényeg.
A nyugat-ukrán egységeket meg egyelőre sakkban tartja a határon malmozó belorusz hadsereg... :D
Már megint a régi nóta?
c5c2e9649000eb767e96e1da985440a2f63257b3ed1d45695877c84367730328_1.jpg

:D :D :D
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
A fém ütéséből az esetleges szikrák nem érik el (gondolom) az aktiválási energiát, ahol beindul a reakció.
szerintem ne akarj ebben IS okos lenni. Nem konyítasz ehhez. :D
Öntött TNT van az aknában, egy darab préselt detonátorral. A detonátor csak gyutaccsal indítható, míg az öntött TNT csak robbanásátvitellel...
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 530
29 746
113
"Petro Porosenko volt ukrán elnök jelenleg a lvovi vámhivatal Rava-Russzkaja ellenőrző pontján tartózkodik, és egy Range Rover magánjárművel próbál Ukrajnából Lengyelországba utazni" - közölte az intézmény Telegram-csatornája. Hozzáteszik, hogy a volt elnök továbbengedéséről a hivatal dönt.
Csak nekem gyanús, hogy azért megy Lengyelországba, hogy előkészítése a lengyel/ukrán közösülés, meg a saját hatalomrajutását?
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Meszike én sem vitatkoznék veled a bableves receptjén... :D
A "nyugati tanácsadással nyugati mintára szervezett hadsereg" éppen teljes erőből hátrál, megroppan és eddig túl sok érdemleges eredményt nem tudott felmutatni. Pedig létszámban egyáltalán, fegyverzetben pedig (állítólag) már nincs hátrányban. Sőt, az orosz összességében nem rendelkezett sehol a klasszikus 3:1 támadóerővel, és valahogy mégsem Moszkva alatt harcolnak...
Szóval ez a nyugati tanácsadós nyugati minta nem akar nagyon bejönni ott keleten... :D
Van előnye a nyugati hadseregszervezésnek is, de ahhoz hogy hatékony legyen rendesen kiképzett és jól motivált állományra van szükség és nem gyorstalpalón képzett civilekre. A hoholok közül is a régi harcedzett állomány és a különlegesek azok akik vals harcértéket képviselnek. (sok esetben ugye ez már csak múlt idő)
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113

Minden gyors és világos: a fegyveres erők elsajátították a francia tarackokat - megsemmisítettek 5 egységnyi ellenséges felszerelést​

Fénykép
2022.05.28. 14:08
A Szövetséges Erők ukrán tüzérei 5 egységnyi ellenséges felszerelést semmisítettek meg francia légelhárító ágyúkból egy CAESAR kerekes alvázon.

Ezt az ukrán fegyveres erők vezérkara jelentette be a Facebookon – írja az Ukrinform.
1653735947-229.jpg

"Különálló tüzérdandár három harci legénysége" Zaporizzsya Sich "155 mm-es lövedékeket lőtt az ellenségre. Minden gyors és világos volt. Megérkezett a pozícióba,… 50 mp -" Csata előtt ", hatótáv - 22110 méter, 4- 5 lövés "Az eredmény: két , két BMD és egy teherautó lőszerrel orosz háborús bűnösöktank
1653735947-340.jpg
1653735932-596.jpg

A CAESAR egy új generációs önjáró tüzérségi berendezés, amely lehetővé teszi, hogy nagy pontossággal elérje az ellenséget a frontvonaltól 20 km-es vagy annál nagyobb távolságban.
1653736003-516.jpg
Olvassa el még: Ukrajna „Harpoon” hajóellenes rakétákat kap a Fekete -tenger védelmére
Mint arról beszámoltunk, az ukrán védők a következő típusú 155 mm-es tüzérséget használják a fronton - M777 tarack, FH70 tarack, ACS "CAESAR".
1653735998-528.jpg

Ukrajna már megkapta az önjáró tüzérségi berendezés (SAU) M109 egyik módosítását .

Fotó: Honvéd Vezérkar
Miféle Honvéd vezérkar??? Már Te is kezded basszus?
 
W

Wilson

Guest
Hát ezt azért gondold át újra... egy ilyen brutális anyagháborúban a kapott M777-esek valójában nem a game changer kategória. És nem is fog SOHA, SENKI olyan mennyiséget adni nekik SEMMIBŐL, ami az lenne. A cél nyugati (főleg USA) oldalról az, hogy a fosvihar tartós legyen.
Hol állítottam olyat, hogy az M777 game charger kategória? Sehol, az M777 mennyiségével szittya MLRS-l kapcsolatos hozzászólására válaszoltam.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Csak nekem gyanús, hogy azért megy Lengyelországba, hogy előkészítése a lengyel/ukrán közösülés, meg a saját hatalomrajutását?

Én csak arra lennék kíváncsi, hogy:

  • ilyen esetben az érintett rész ugye előbb-utóbb Lengyelország részeként részese lenne az EU szankcióknak (pl. szén, olaj stb)? A lengyelek nem fizetése miatt a gáz is el lenne zárva ebbe az irányba?
  • avagy egy átmeneti időszakban lennének pl. protektorátus és a lengyel meg innen szlopálná a szankciózott cumókat? :)

Avagy persze lehet az egész brigád kapna felmentést a "helyzetre való tekintettel" ...

:)
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Csak nekem gyanús, hogy azért megy Lengyelországba, hogy előkészítése a lengyel/ukrán közösülés, meg a saját hatalomrajutását?
Az a Porosenko-féle magyarázat, hogy a NATO parlamenti ülésére ment Vilniusba. Nagyon fontos lehetett, mert az ellentétes irányú sávban igyekezett átjutni. A legfrissebb hírek szerint második kísérletre se engedték át. Porosenkót még decemberben helyezték vád alá "hazaárulás" vádjával, mert a DNR-rel üzletelt szénügyben (miközben ő indította el az ATO-t) - a klasszikus "egymást tépik szét a patkányok a süllyedő hajón" história. Az útlevelét ugyanakkor visszakapta, tehát bármi lehet a színfalak mögött, amit nem kötnek az orrunkra.

A Banderomobilt mindenesetre otthonhagyta.

275296434-4884854954935612-2547704926429014289-n.jpg
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 530
29 746
113
Flamand a hajos, tehat tenger, vallon a zsoldos tehat szarazfold. Talan igy konnyebb memorizalni.
"és mi belgák hova álljunk?"

Belgák​

Belgiumban a szétválás mellett döntenek, de hogy könnyű legyen a népességet szétválasztani, azt mondják:
- A flamandok jobbra, a vallonok balra álljanak.
Az öreg Kohn bácsi felteszi a kezét:
- És az igazi belgák hova álljanak?
pregnánsan fogalmazna
Pedánsan?
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 663
27 831
113
Stier nagyon jól ir,egy jó analtikus elme. Élőben azért sajnos nem olyan jó, mert belegabalyodik gyakran a mondanivalójába. Jobb volna, ha rövidebben, pregnánsan fogalmazna szóban.
Természetesen szerintem. :)
Valószínűleg amúgy az is hozzátartozhat ehhez, hogy írásban van idő korrigálni, újraírni az adott részt, interjúnál viszont viszonylag kötött időkeretben kell operálni. Nekem pl egy ilyen szokásos összefoglaló megírása olyan 5-7 óra (mondjuk utóbbiban az is benne van, hogy felpakolom a honlapra, amely esettől függően fél-3/4 óra), és hiába vannak már meg a bevált formuláim, azért néha csak elakadok. Szokta is Stier mondani, hogy az adott rövidebb időkeretben nem tud úgy kibontakozni, mint mondjuk egy Ultrahang vagy hasonló interjúban, ahol engedik úgymond beszélni.
De igen, azt én is észrevettem, hogy többször kicsit gombolyagra sikerül a mondanivalója. Meg hát kimaradt neki nagyjából 4 év, amikor sehova se hívták meg és vszeg rutint is kell szereznie. Igaz személyesen az interjúkat annyira nem szoktam nézni, mert úgyis előtte meg alapvetően naponta telefonon leegyeztetjük, hogy adott témában ki-mit-hogyan gondol és mindig nagyjából ugyanarra jutunk, így kölcsönösen segítjük egymást. Szoktam is látni vagy hallani, hogy na ezt én mondtam, na ezt is :D Meg hát telefonban teljesen más, azért ott mindketten elengedjük magunkat és a bizonyos nem épp másfele szalonképes kifejezésekre vontkozó korlátok nem érintenek minket :oops: De legjobb kétségtelen vele, mikor leülünk sörözni és beindul a sztorizgatás. Amikor először találkoztunk előben úgy be is rúgtunk mindketten, mint az albán szamár :D

Amúgy már kicsit várom is, hogy engem mikor kérnek majd fel egy ilyen interjúra, aztán lehessen nyugger kollégát a mesterhez hasonlítani :D
 

kopoltyu

Well-Known Member
2017. február 3.
116
282
63
hogy is van ez ? A Németek annyira akarják az olaj,földgáz embargót a Ruszkik ellen ,hogy a Magyaroknak meg a Slovákoknak mentességet adnának mert nincs tengeri kikötőjük ...JA és természetesen maguknak is :D Nevetséges politikai vicc ez a most majd megmutatjuk nekik (de természetesen más kárán) Brüsszeli hozzáállás . Nem értem azt se miért áll az Orosz szóba olyan ország vezetőjével aki fegyvert ad az ellenfeleinek. már arra várok mikor unja meg az Orosz ezt és leradírozz valami célpontot egy taktikai nukival valahol nyugat Ukrajnában hogy a szelét érezzék a lengyelek is..mert ki mit tud vagy mer tenni valamit is utána? Az Angol bohóc hisztizik ,a Német majrézik és elitél a Francia meg megprobál közvetiteni??? Nagyon erre tart az egész a sok retardált politikus miatt. nem adok fél évet és meglátjuk (bár inkább ne)
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93

Az Ukrajnában tartózkodó brit zsoldosokra halálbüntetés vár​

A külföldi harcosok elleni büntetőeljárás bíróság elé került
Az Ukrajnában tartózkodó brit zsoldosokra halálbüntetés vár

© AP / Orosz Védelmi Minisztérium
Halálbüntetésre számíthatnak három feltételezett brit és marokkói zsoldos, akik csatlakoztak az ukrán hadsereghez, majd elfogták a Donyecki Népköztársaság (DPR) erői – közölte pénteken a köztársasági főügyészség.
Viktor Gavrilov, az igazságszolgáltatás szóvivője feltárta, hogy lezárult a nyomozás a „ külföldi zsoldosok egy csoportja ” tevékenysége ügyében, akik állítólag „ részt vettek a DPR elleni ellenségeskedés előkészítésében és végrehajtásában ”, és a büntetőeljárást „ teljes körűen lezárták”. alakított.
Az ügy anyagait megfontolásra átadták az egyik köztársasági bíróságnak, ami a háborús idők figyelembevételével halálbüntetés – a halálbüntetés – alkalmazását eredményezheti a vádlottakkal szemben ” – mondta Gavrilov újságíróknak.

A Legfőbb Ügyészség megállapította, hogy a nyomozás megerősítette, hogy Shaun Pinner és Andrew Hill britek, valamint a marokkói Ibrahim Saadoun a DPR Büntetőtörvénykönyvének három cikke szerinti bűncselekményekben vettek részt: „ bűncselekmények személyek csoportja által ” , „a hatalom erőszakos megszerzése vagy a hatalom erőszakos megtartása” és a „ zsoldoskodás ”.
A DPR Büntető Törvénykönyve szerint a nemzetközileg bűncselekménynek számító zsoldosságot háromtól hét évig terjedő szabadságvesztéssel, a hatalom erőszakos elfoglalásával pedig 12-től 20 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik. Súlyosbító körülmények vagy háborús időszak halálbüntetéshez vezethet.
Az orosz katonai szóvivő, Igor Konasenkov vezérőrnagy korábban azt mondta, hogy a legjobb, amire a külföldi zsoldosok számíthatnak, az a „hosszú börtönbüntetés”.
Pinner és egy másik feltételezett brit zsoldos, Aiden Aslin felszólította Boris Johnson brit miniszterelnököt, hogy segítse elő a cserét Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki vezetővel, akit az ukrán erők őrizetbe vettek. London azonban láthatóan arra szorítkozott, hogy Pinnert és Aslint „ hadifogolynak ”, nem pedig „ zsoldosnak ” nevezze , és azt mondta, hogy ennek megfelelően kell bánni velük.

Május elején Andrew Hill közzétett egy videót, amelyben azt mondta, hogy miután Ukrajnába érkezett, rájött, hogy ott a pokol . Azt is állította, hogy a külföldi zsoldosok, akikkel harcolt, „ nagyon rossz emberek és szadisták.
„Megértem, hogy mindent rosszul csináltak, és a Donyecki Népköztársaság engedékenységét remélem” – mondta.
 

Határőr Attila

Well-Known Member
2022. február 27.
126
928
93
Egy facebookos csoportban olvastam és rákerestem az 1943-as Donyecki harcokra, Belgorod, Orjol. Kurszk kiszögellés, Cserkaszi katlan, stb. Kisérteties az egész akkori és mostani háborús történés. A múlt ismétli önmagát????

"1943 Február 2-ra a Vörös Hadsereg négy frontja (hadseregcsoportja) Kurszk és Harkov között, délen pedig egészen Dnyepropetroszkig húzódó hatalmas kiszögellést alakított ki, ami a szovjet offenziva tovább fejlesztéseként a középső és a Déli Német hadsregegcsoportok bekerítésével fenyegetett.
Von Manstein vezértábornagy az erők gyors átcsoportosításával először elreteszelte az arcvonalon keletkezett réseket. helyreállította a megroppant német arcvonalat, majd egy sikeres ellentámadással visszafoglalta Harkovot.
"Von Manstein, akit Hitler csak úgy emlegetett, mint „A legjobb tábornokom", az ellenfél pedig mint „A legveszedelmesebb ellenségünk", a mozgó védelmi harc mesterének számított." Nem hiszem, hogy az Ukránoknak van egy Erich von Manstein vezértábornagyuk. Hitlernek is hiába volt, nem hallgatott rá / hálistennek
1f642.png
/
A vezértábornagy ugyanis felismerte, hogy a Vörös Hadsereg következő lépése a stratégiai fontosságú Donyeck-medence és iparvidék visszafoglalása lesz, amit merev védelemmel a német hadsereg nem tud megtartani.
Ezért azt javasolta Hitlernek, hogy a Donyeck-medencét harc nélkül ürítsék ki,
és a német seregtesteket vonják vissza a Dnyepr alsó folyásáig, kelepcébe csalva ezzel a szovjeteket , akiket a Dnyeperhez való felvonulás közben, Harkov irányából minden rendelkezésre álló erővel és egy erős páncélos csoportosítással az Azovi-tengernek szorítva megsemmisíthettek volna.
Hitler homályos politikai okokra hivatkozva elutasította Von Manstein vezértábornagy tervét, ám valójában azért tette ezt, mert nem akart egyetlen talpalatnyi területet sem feladni." Hooppácska most is ugyan ez történik?
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 905
48 429
113
Az ukrán front nem szakadt át Donbaszban csupán Severodenyeck körzetében értek el áttörést az ukrán hadvezetésnek kell eldönteni hogy visszavonja onnan az erőit vagy vállalva a bekerítés veszélyét tovább harcol Severedonyeck és a térség megtartásáért.

Ami pedig az MLRS-t illeti jövő héten nagy valószínűséggel bejelentik és attól számítva néhány héten belül Ukrajnában lesznek, és szerintem biztos lehet mindenki benne, hogy olyan mennyiséget kapnak amellyel az ukránok is elégedettek lesznek elég csak az M777-k darabszámban figyelembe venni.
Magyarázd meg nekem, miben lesz ez más, mint az ukránok eddigi MLRSei, amelyeket kilőttek már? Hogyan fog ez bármit is megváltoztatni, és hogy nem lesz ez is megsemmisítve (ha egyáltalán eljut a frontig)??