[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 681
8 653
113
És ez?
Ez már tekinthető fenyegetésnek?
"Miután a szombati már a második nagyobb fegyverszállítmánynak számít a Távol-Keletről, és már az első szállítmány után a belgrádi amerikai nagykövetség jelezte, hogy Szerbia az uniós integrációját kockáztatja, most a Fehér Házból újabb figyelmeztetést kapott."

Egész Európát felháborította, hogy a különutas Szerbia nyugati helyett kínai fegyvereket vásárolt


Tök uncsi, hogy te és még néhányan itt játszátok a hülyét! Pontosan tudjátok, hogy amiért most krokodil könnyeket hullajtva hisztiztek, annak a többszörösét helyeseltétek örömködve, amikor azt az amcsik az angolokkal karöltve csinálták.
Miért van az az érzésem hogy te is azt gondolod hogy az EU egy rossz dolog amiből jobb kimaradni? Mert akkor valójában az amerikaiak megmentenék a szerbeket XD

Amúgy meg nem kötelező a nyugati világ részének lenni... Szerbiának van választása. Ukrajnának is van, de csak az hogy harcol vagy sem.
 
  • Vicces
  • Tetszik
Reactions: megazez and PPP

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
hat Irakban nem ez volt megsemmisült kategória.
ott rohadtul szállt fel semmi 3 nap után.
de okés az oroszoknál a megsemmisült azt jelenti hogy az ukránok néha még tudnak röpülgetni.
semmi esélyük, értem, de ez nem totál megsemmisült kategória.


ez ellen az ukránoknak semmi esélyük.
az oroszok igy nyerésre állnak, megnyerik a felégetett földet.
nem kétséges,hogy az oroszok megtörik az ukránokat, ha nem kapnak sürgősen sok sok fegyvert az ukránok,
márpedig nem kapnak, legalábbis úgy tunik.

Ez egy nagyon jó beszámoló :

első lövésre visszavonulnak az oroszok, utána tüzérség lebombáz mindent.
az a 150-250 tüzérségi eszköz az nem sok mindenre elég 1000 - nem okos - de pusztitó üteggel szemben.

Putyin ezt a háborút megnyerheti, de akkor is egy kalap szar az egész országa. sztálin is lenyelte az egész világot,
sokan voltak akkor még,de egy darab walkmant nem tudott gyártani az egész szovjetunió.
sőt a végén már kenyeret sem.

Az ukránok el fognak fogyni igy. ez igaz.

A kérdés mi lesz utána. Szerintetek vissza áll minden, veszik a németek továbbra is aranyáron a ruszkiktől a gázt ?
mindent nőt meg fognak húzni a burját csecsen katonák, vagy csak a 10 év felettieket ?
a férfi lakosságot 15 vagy 18 év felett fogják lelőni az otthonaikban ?

El fognak adni a németek szerszámgépeket az orosznak, hogy gyártsanak vele fegyvert ?
visszatér a renault oroszba ?
az ukránok szépen hazamennek, jó van, megszivtuk, nem segitett a nyugat, hát ez van, nem jött be.
ha csak minden 20. gondolja úgy, hogy neki oroszt kéne ölnie, akkor az IRA bohóckodása nagy británniában hétvégi kirándulásnak fog tűnni ehhez képest.

az oroszok majd fizetik a nyugdijat meg újjáépitenek mindent a civil orosz lakosságnak ?
miközben fogy a bevétel az olajból, nekik is többe kerül ám becsempészgetni a dolgokat az országba,
a megszállás se ingyé van ám, az orosz lakosság meg majd fogja nézni ahogy szép új lakóparkok épülnek szerte ukrajnában ?
groznij 5 milliárd dollár volt.

az ukránokból egyszer csak orosz lesz ? vagy kitelepitenek majd mindenkit szibériába ?
a lengyelek azt mondják, hogy ja jóvan ez egyszeri eset volt, mit nekünk az négymillió menekült ?
visszamondják a finnek a nato tagságot ?

megy minden tovább, mint a krim után ? Annak már most vége van.
de várom a tippeket.

persze, az orosz bmp, meg a t72 a legjobb tank világon. 20 év múlva is az lesz még nekik.
lehet szurkolni.
Most már teljesen zagyva pszichopatába mentél át, eddig is egy kínszenvedés volt rád reagálni, de ez a szint már totál alkalmatlan a beszélgetésre. Én nem hiszem el, hogy egy ilyen alacsony szellemi szintű embernek van kitartása, motivációja egész nap írogatni, ergo wilsonnal együtt világos szándék a topicrombolás. Ugatsz mint egy veszett kutya össze vissza bazmeg mi meg még válaszolgatunk.
 

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93
Ez a Nyugaton múlik, hogy meddig tolja őket, illetve még jobban felpörgeti-e a fegyverszállítást. Mivel elhúzódó háborút akar, amiben Oo. kivérzik, nem valószínű, hogy abbahagyják. Persze mindig csak annyit fognak kapni, hogy húzzák még egy ideig, nem többet.
Mivel elhúzódó háborút akar, amiben Oo. kivérzik---- idézet töled.Feltételezhetem akkor hogy,Kaporkarjna pedig megerösödik szerinted,és elkezdik Moszkva kapuit döngetni.Te most ezt tényleg komolyan is gondold,konkrétan Oroszország kivérzését? https://img.gameme.eu/tv/544555896_2.jpg A következö Picard kapitány már nagyon durva lesz.
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 870
9 827
113
Miért van az az érzésem hogy te is azt gondolod hogy az EU egy rossz dolog amiből jobb kimaradni? Mert akkor valójában az amerikaiak megmentenék a szerbeket XD
Nocsak! Érdemi válasz helyett terelés...
Már meg sem próbálod tagadni, amivel megvádoltalak! Hallgatás=beleegyezés.

Egyébként én anno és most is támogatom az EU tagságunkat. Szigorúan gazdasági alapú tagságot. Semmi ideológiai hülyeséget!!! Persze ne legyünk naívak. Ez az újkeletű ideológiai maszlag a jogállamiságról meg az "Európai Értékekről" mind csak terelés, mint a te hozzászólásod is.
Én jobboldali, Fidesz szavazóként is liberálisabb vagyok mint azok akik elő akarják írni, hogy egy ország kitől vásárolhat fegyvert, gázt, olajat, gyógyszert vagy koton gumit. Én azt vallom, hogy mindenki maga dönthessen ezekről szabadon.

Amúgy meg nem kötelező a nyugati világ részének lenni... Szerbiának van választása. Ukrajnának is van, de csak az hogy harcol vagy sem.
Úristen, ez mennyire gusztustalan és álságos duma!
Jah, van választása: Behódol és a nyugat csicskája lesz, vagy választhatja azt is, hogy nem hódol be. Ebben az esetben szarrá szivatják a polgárait, megszankciózzák a gazdaságát, leértékelik a pénzét, stb. Igen, tényleg lehet választani.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113

Ukrán háború istene - az ukrán fegyveres erők tüzérségének jelenlegi állapota és jövője(II.)​

Az ukrán tüzérség ilyen hatalmas darabszáma mellett az export volumene nem jelentett jelentős rontást a harci potenciálban. A 21. század első éveiben még 2360 tüzérségi darab, 437 aknavető és 554 tüzérségi rakétavető volt katonai egységekben és raktárakban. Akkoriban Ukrajna rendelkezésére állt:

  • 600 db önjáró tarack 122 mm 2S1 Gvozdika;
  • 463 db önjáró tarack 152 mm 2S3 Akác;
  • 369 db vontatott 122 mm-es D-30 tarack;
  • 287 db vontatott 152 mm-es 2A36 Gijacinth-B ágyú;
  • 215 db vontatott 152 mm-es D-20 tarack;
  • 185 db vontatott 152 mm-es 2A65 Msta-B tarack;
  • 99 önjáró löveg 203 mm 2S7 Pion;
  • 67 db önjáró aknavető 120 mm 2S9 Nona-S;
  • 40 db 152 mm-es 2S19 Msta-S önjáró tarack;
  • 24 db önjáró 152 mm-es 2S5 Gijacynt-S löveg;
  • 7 db vontatott 152 mm-es MŁ-20 tarack;
  • 2 db vontatott 122 mm-es M-30 tarack;
  • 2 db vontatott 120 mm-es tarack 2B16 Nona-K.
Az aknavető park a következőkből állt:

  • 318 120 mm-es 2S12 Sani habarcs (2B11);
  • 119 120 mm-es PM-38 habarcs (38 minta).
A rakétatüzérség viszont a következőket számolja:

  • 315 122 mm-es BM-21 Grad;
  • 137 220 mm 9P140 Uragan;
  • 80 300 mm 9A52 Smerch;
  • 20 db 122 mm-es 9P138 Grad-1;
  • 2 db 130 mm-es BM-13.
A fenti haditechnikai eszközök jelentős részét raktárban, bázison tárolják. Köztudott, hogy a katonai felszerelések, különösen a megfelelő karbantartástól és szolgáltatástól megfosztott, rossz körülmények között tároltak gyorsan leromlanak. Nehéz felmérni, hogy az ukrán hadsereg a 2014-es eseményeket megelőző években milyen tulajdonjogot adott a raktárakban tárolt mozgósítási tartalékoknak. A következő években a lázadó Donyeck és Luhanszk megyék katonai műveletei súlyos ukrán veszteségeket okoztak, mind emberi, mind katonai szempontból. A megsemmisült és erősen megrongálódott tarackokat és aknavetőket szisztematikusan kivonták a nyilvántartásból. A kevesebb sérült a hazai fegyveriparba kerültek felújításra.Ukrajna a mai napig nem vásárol új és modern tüzérségi nyugaton, és nem gyártott új eszközöket tömegesen az országban. Az ukrán új megoldásokat és az ipar korszerűsítését javasolja, de ezek általában nem tömeggyártásba kerülnek. Ez vonatkozik a tüzérségre is. Sajnos az ukrán tüzérségi felszerelések állapota jelenleg nem a legjobb. Természetesen a katonai hatóságok nem ismerik el, de ezt bizonyítják a posztszovjet külföldi fegyvervásárlások. 2018-ban 40 használt 2S1 Carnation tarackot vásároltak Ccehországból, 2019-ben pedig további 16 ilyen típusú tarackot.

Az ukrán fegyveres erők és mindenekelőtt szárazföldi harci egységei jelenleg kétféle hadműveletre készülnek. Az egyik egy teljes háború az agresszorral, a másik pedig az elhúzódó pozícióharc az Ukrajnától elszakadni kivánó területeken. A tüzérség mindkét típusú hadműveletben eltérő szerepet játszik, de mindig nagyon fontos. Ezért vannak jelen a tüzérségi egységek különböző szinteken az ukrán csapatok szervezetében. Négy dandár és egy ezred közvetlenül a Szárazföldi Erők Parancsnokságának van alárendelve. Ezek:

  • 19. "Saint Barbara" rakétadandár (A4239 számú katonai egység) Hmelnyicki városban;
  • 43. Független Tüzérdandár Taras Trjasil hetman (A3085 számú katonai egység) Divycskiben (többek között 3 2S7 tüzérosztagból áll);
  • 27. Rakéta tüzér dandár Pjotr Kalnysevszki ataman (A1476 számú katonai egység) Szumiban (többek között 3 üteg 9P140 rakétavetőből áll);
  • 107. rakétatüzérségi dandár (A1546 számú katonai egység) Kremencsukban (4 9A52 rakétasorozatvető ütegből áll);
  • 15. kijevi rakétatüzérezred (A1108-as számú katonai egység) Drohobicsban (egy 9A52 rakétatüzér századdal).
A 19. Rakétadandár a Posztszovjet Tochka-U taktikai rakétavetőkkel felfegyverzett egység. Becslések szerint 90 indítója meg nem nevezett számú rakétája van. Ez hatalmas sokkpotenciál. Összehasonlításképpen, a Varsói Szerződés idején mindössze négy ilyen hordozórakétát vásárolt, és azokat már régen kivonták a forgalomból. Valószínűleg a 19. dandár 90 rakétaindítójából csak 12-t használt napi rendszerességgel, a többi pedig mozgósítási tartalék. Ebben az esetben is nehéz meghatározni, hogy ezek közül az indítók közül hány alkalmas még harci használatra.

Az ukrán szárazföldi haderő alaperői négy hadműveleti parancsnokságba szerveződnek. Az alárendelt páncélos- és gépesített dandárokon, motorizált gyalogságon, légvédelmi rakétaezredeken és az egyéb támogató és kiszolgáló erőkön kívül további tüzéregységek vannak. Ezek:

26. tüzérdandár Roman Daskievics dandártábornok (A3091-es számú katonai egység) Berdicsovban, amely az "északi" hadműveleti parancsnokság alárendeltje, és többek között a következőkből áll:

  • 2A36 tüzérszázad;
  • 2A65 tüzérszázad;
  • két 2S19-es tüzérszázad;
  • 2S5 tüzérszázad;
  • D-20-as tüzérszázad;
  • páncéltörő század 9P149 Szturm-S kilövőkkel (MT-LB lánctalpas alvázon).
40. Független Tüzérdandár Witold nagyherceg (A2227 sz. Katonai egység) Pervomajsk faluban, a "Dél" hadműveleti parancsnokságnak alárendelten, és a következőkből áll:

  • két 2A36-os tüzérszázad;
  • két 2A65 tüzérszázad;
  • páncéltörő század 9P149 Szturm-S indítóüteggel és MT-12 Rapira páncéltörő ágyúkkal.
44. Független Tüzérdandár Dániel apostol hetman (JW No. А3215) Ternopol városban, a "Nyugati" Hadműveleti Parancsnokságnak alárendelve, és többek között tagjai között.

  • két 2A36-os tüzérszázad;
  • három 2A65 tüzérszázad;
  • páncéltörő század 9P149 Szturm-S indítóüteggel és MT-12 Rapira páncéltörő ágyúkkal.
55. 'Zaporizhia Sich' független tüzérdandár (A1978. Számú katonai egység) Zaporozsjeban, a 'Kelet' hadműveleti parancsnokság alárendeltségében és a következőkből áll:

  • két 2A36-os tüzérszázad;
  • két 2A65-ös tüzérszázad.
Az egyes hadműveleti parancsnokságoknak alárendelt négy dandár a legkiterjedtebb szervezeti felépítéssel rendelkezik, nagyon erősen felfegyverzett és megközelítőleg 1800-1900 katonával rendelkezik. A dandárok és a központi alárendelt ezred stratégiai tartalékot alkotnak, és békeidőben kisebb teljesek. A 43. tüzérdandár hozzávetőleg 1700 katonából áll. A rakétatüzér-dandárok, amiatt, hogy a kilövők kisebb száma, kisebbek, a 27. dandárnál 1400, a 107. dandárnál pedig 800 körüli katonával rendelkeznek. A 15. rakétatüzérezred egy kisebb egység, és békeidőben mindössze 500 katonát számlál.

Ukrajnának a szárazföldi erőkön kívül is vannak tüzérségi egységei. A haditengerészethez tartozik a haditengerészeti gyalogsági parancsnokság (A2022 számú katonai egység) Nicholajev városában. Két alapegységet, azaz a 35. és a 36. független tengerészgyalogos dandárt irányítja. Rajtuk kívül ez a parancs a következőket tartalmazza:

  • 406. Önálló Tüzérdandár Oleksij Alamazova dandártábornok (A 2062 számú katonai egység) Nikolaev városában;
  • 32. rakétatüzérezred Altesztovéban.
Az ezred 220 mm-es 9P140 Uragan rakétavetőkkel van felszerelve, míg a brigád összetettebb felépítésű. Fő fegyverzete a 152 mm-es 2A36-os vontatott ágyúk és a D-20 tarackok. Jelenleg az első Neptune hajóelhárító rakétakilövő készletekkel van felfegyverkezve. Ennek a brigádnak az egyik századában vannak raktáron. Az első harci és kiképző üteget 2021. március 15-én adták át a 65. független parti rakétaszázadnak (A 3687-es számú katonai egység).

A parancsnoksággal azonos városban állomásozó 148. önálló önjáró tarackosztag (A 3316 katonai egység) szintén a Zsitomirben található Roham- és Rohamerők Parancsnokságának (A 3771. számozik kat.). Ez az ilyen típusú ukrán csapatok tartaléka.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 532
113
Már Mariupol elfoglalása előtt értekeztek egyes orosz telegram csatornákon, hogy az ukránok vszeg a brit "tanácsadók" ötlete nyomán elő fogják venni a járvány kártyát a szokásos propagandájuk részeként. Avagy nézzétek ezt teszik veletek a szemét orosz megszállók, miközben azért épp az ukránok azok, akik köztudottan nem szedik össze a saját hulláikat, mert így akkor nem számítanak bele a veszteségbe (utóbbi benne lesz az anyagban). Helyi videókat nézve bár nehéz a helyzet, de járványról szó sincsen, elsőként épp az ivóvíz-hálózatot kezdték rendberakni. Ellenben Nyikolajevvel, ahol egy helyi üzenetet az autentikusság megtartása mellett idézve "amennyiben a nagy ukrán nacionalisták beleinnának a csapvízbe, egész nap guggolva szarnának harc helyett a bokrokban". Eléggé ilyen megmikrózott szír háborús nyugati propaganda íze kezd ennek lenni, vszeg ugyanazok is vannak mögötte
Ugy 3-4 het ota fel - felbukkan ez a mariupoli hir a volt polgitol. Nem friss mar csak tobbszor be van dobva. Kb meg az Azovstal bukasa elottrol.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 681
8 653
113
Nocsak! Érdemi válasz helyett terelés...
Már meg sem próbálod tagadni, amivel megvádoltalak! Hallgatás=beleegyezés.

Egyébként én anno és most is támogatom az EU tagságunkat. Szigorúan gazdasági alapú tagságot. Semmi ideológiai hülyeséget!!! Persze ne legyünk naívak. Ez az újkeletű ideológiai maszlag a jogállamiságról meg az "Európai Értékekről" mind csak terelés, mint a te hozzászólásod is.
Én jobboldali, Fidesz szavazóként is liberálisabb vagyok mint azok akik elő akarják írni, hogy egy ország kitől vásárolhat fegyvert, gázt, olajat, gyógyszert vagy koton gumit. Én azt vallom, hogy mindenki maga dönthessen ezekről szabadon.


Úristen, ez mennyire gusztustalan és álságos duma!
Jah, van választása: Behódol és a nyugat csicskája lesz, vagy választhatja azt is, hogy nem hódol be. Ebben az esetben szarrá szivatják a polgárait, megszankciózzák a gazdaságát, leértékelik a pénzét, stb. Igen, tényleg lehet választani.
Szerintem ez nem fenyegetés, de amúgy bele mehetünk abba hogy az ukránoknak vagy a szerbeknek rosszabb, de szerintem ennek tényleg nincs értelme.

Itt oldalt kell választani. A kétkulacsosság már nem működik.

Senki sem akarta szankcionálni Szerbiát, meg amúgy is elvileg a szankciók hatástalanok. Szalmabábozol.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 352
113
Eddig sem estünk hasra a magyar nyelvi ismereteidtől, de hogy ezt sem tudod értelmezni :
“Már eddig 200 ezer embert vesztettek(halott, sebesült, fogoly és dezertált)”
Neked lenni nagyon speciális fogyaték kaporfej :)
Ez nem egy M.I ? (Mesterséges "Intelligencia")...
Hmm csak régebbi BIOS-al mint egyes, 24 órán aktív kommentelőknél látunk
 
  • Tetszik
Reactions: paul64

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113

Ukrán háború istene - az ukrán fegyveres erők tüzérségének jelenlegi állapota és jövője(III.)​

A független dandárok alsó szervezeti szinten vannak tüzérségi egységekkel. Jelenleg Ukrajna rendelkezik:

  • 2 páncélos dandár;
  • 9 gépesített dandár;
  • 4 motoros gyalogdandár;
  • 2 hegyi rohamdandar;
  • 1 légideszant dandár;
  • 3 partraszálló és rohamdandár;
  • 1 repülőgép-dandár;
  • 2 tengerészgyalogos dandár.
A páncélos dandároknak két tüzérszázada és egy rakétatüzér százada van. A gépesített dandárok, a gépesített gyalogos dandárok és a hegyi rohamdandárok hasonló tüzérséggel rendelkeznek, amelyek páncéltörő századdal erősítettek meg. A tüzérség jelen van a roham- és rohamcsapatok és tengerészgyalogság dandárjaiban is. Csöves és rakétatüzérségi részlegük is van, de jobban feltöltöttek aknavetőkkel. Ez e dandárok hadműveleti jellegéből és a tarackoknál vagy ágyúknál kisebb tömegű aknavetőből adódik. A kisebb súly és a kisebb méretek együttesen megkönnyítik az aknavetők szállítását és mozgatását.Rendkívül fontos azoknál az egységeknél, amelyek - legalábbis megállapítások szerint - "könnyebbek" és manőverezhetőbbek, mint a szárazföldi erők dandárjai.

Jelenlegi Ukrajnában az összes tüzérségi rendszer jelenleg 1950 ágyúra és tarackra, 500 aknavetőre és 500 rakétavetőre becsülhető. Még mindig a szovjet hadsereg hatalmas öröksége. Nagyon nehéz megbecsülni, hogy ennek a berendezésnek mely része működőképes és műszakilag hatékony. A tüzérség többszintű szervezete, mind a szárazföldi erőkben, mind a roham- és rohamerőkben, valamint a tengerészgyalogságban azt mutatja, hogy Ukrajna továbbra is nagy jelentőséget tulajdonít.érink vannak). A lengyel páncélos és gépesített dandárban csak egy tüzérhadosztály található.Ezen a szinten nincsenek tüzségi rakétavető (ezek a hadosztályérink vannak).

A teljes ukrán hadsereg jelenleg mintegy 100 tüzérszázadból áll. Még akkor is, ha teljesen elkészültek, legalább 1000 egység tüzérségi felszerelés van a tárolókban. Valószínűleg olyan készleteket alkotnak, amelyek az esetleges harci veszteségek pótlására szolgálnak, és mozgósítási bázist jelentenek a háború alatt újonnan alakult egységek számára. Ukrajnának van egy kidolgozott tartalékhadteste, de nagyon keveset tudunk róla. Valószínűleg három páncélos dandárból, két gépesített dandárból, két gyalogdandárból és két tüzérdandárból áll. További tüzérségre lesz szükség két további roham- és rohamdandár mozgósítási fejlesztéséhez is.

Az ukrán fegyveres erők hatalmas tüzérsége e független állam védelmének egyik legfontosabb eleme. Sajnos ez a tüzérség egyre öregszik, és egyre több pénzre lesz szüksége a karbantartáshoz, javításához és karbantartásához. Még több fog kerülni, ha lecserélik a nyugati vagy hazai gyártás új és modern dizájnjára. Jelentősen meg kell erősíteni a felderítő, parancsnoki és kommunikációs rendszereket is. A legtöbb tüzérségi parancsnoki rendszer még mindig szovjet járművekre épül, ezek felszerelése nagyon régi és elavult. Természetesen ahhoz, hogy hatékonyan működjenek a modern harctéren, először le kell cserélni őket. Szükséges továbbá az intelligens lőszerek nagyobb léptékű bevezetése. Ez is komoly probléma

Egy másik megoldás, ha például 152 mm-es kaliberről 155 mm-re váltunk, és ágyúkkal vagy tarackokkal együtt vásárolunk ilyen lőszert. Az ukrán egységek és így a tüzérségi rendszerek már említettek miatt ezek egyenkénti cseréje csillagászati összegekbe kerülne. Ez jól látható például a lengyel hadseregnél, amely szisztematikusan cseréli le tüzérségét, de a költségek miatt ez nagyon lassú folyamat. Emiatt Ukrajnának hamarosan szembe kell néznie azzal, hogy sürgősen meg kell választani az utat ezen a területen.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 495
12 673
113
Szerezz pinát, be vagy feszülve.

Liberális "értelmiségnél" így szerintem nem szabad így egyértelműsíteni a nem kérdését. Sőt férfi-nő kapcsolat eleve szégyenteljes dolog. :)

Hogy legyen egy kis "hír".
Most nen portfolió, de majdnem mindegy.. egykutya. A nyugati agitprop krémjéből a szokásos. :D



Sunlight56:

Tuti, hogy nem M.I. Az értelmet feltételez. Szakzsargonban csak egy egyszerű Bot-nak hívják.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 868
27 425
113
Köszönöm ezt az szélesspectrumú és mégis olvasható írást.

"h valójában is mi történik a háttérben. Az biztos hogy nagyon sok olyan topic író van itt aki nem találkozott még személyesen pld ukrán "nacionalista" hívővel, vagy az orosz nép különböző képviselőivel. "

Dolgoztam pár országban és azt kell mondjam a való élet és az újságírói tudósítások sokszor köszönőviszonyban sincsenek egymással. Egészen más élet rajzolódik ki, ha egy újságíró vagy politikus vagy egy turista pofavizitre elugrik valamelyik országba max. két hétre és előre lebeszélt protokoll eseményen vesz részt gazdagon terített asztalokkal vagy pedig munkatársként több hónapig, egy évig, esetleg hosszabb ideig kint vagy munkaterületen. Ott már bőven lehámlik a festett máz. Voltam olyan országban is, ahol az újságíró a főváros biztonságos területén mert mozogni vagy összeszedték az újságírókat és kivitték őket valami bemutatóra és úgy írta meg az adott országról az átfogó elemzését és levonta a "mindenre" érvényes következtetéseit. Még egy év kinti munkával eltöltött idő alatt is csak annyit szed össze az ember, hogy kapisgálni kezdi a valóságot. Kiderül, hogy a hétköznapi emberek ott sem Nobel díjas tudósok, az Átlag Jánosnak" ott is keményen kell dolgozni. Az is kiderül, hogy a sokak által fejletlenek tekintett világban is normális élet folyik. Lehet, hogy a mi szemünkkel nézve vannak szokatlan megnyilvánulásaik, de attól még ugyanúgy élik az életüket, mint mi. Az átlag ott sem minden este fekszik le azzal, hogy elvágta a szomszédja nyakát.
Továbbá: Egy főváros nem egyenlő az országgal. Ha nem beszéled a nyelvet, eleve nem reprezentatív mintából fogsz dolgozni.
Egy országot leginkább a temetőkből és a köpködős kocsmákból lehet megismerni.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 681
8 653
113

Azért ez már nem a kecskepásztor szint. Meg az is durva hogy magánszemélyek ilyeneket csinálhatnak.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 352
113
Ez a Nyugaton múlik, hogy meddig tolja őket, illetve még jobban felpörgeti-e a fegyverszállítást. Mivel elhúzódó háborút akar, amiben Oo. kivérzik, nem valószínű, hogy abbahagyják. Persze mindig csak annyit fognak kapni, hogy húzzák még egy ideig, nem többet.
Nyugat pontosan látja h mi zajlik Ukrajnában, és annak fényében nyomatja a média által a polgárai hisztiztetését.

A nukleáris fegyverekig mindent "élesben" tesztelnek le, most egészen a M.I (Mesterséges Intelligencia) hadi alkalmazásokig, és a cibertéri konfliktusokig.
Most mind a 2 "kakaskodó" fél (proxiUSA és Oroszország ) leamortizálja a selejtezendő technikát, teszteli az újat,egészen addig míg hadrafogható ukrán katona marad.
És akkor áll le az orosz, és a környező országok felosztják (azaz visszakapják) a pár 100 év alatt ukranizált területeket, a látszat kedvéért marad kb 4 - 5 megyényi, Független" ? "történelmi" Ukrajna.


Közben lesz idő a háttérben, az ukrán füst alatt álcázva a világ teljes gazdasági átalakítására, melynek fontos része a nyugati, jóléthez szokott tömegek visszaszoktatása a több 100 év előtti életszinvonalra.. Hiszen ez még mindig sokkal élhetőbb mint egy valódi háború (atomháború). Már olvashatóak 20 fok alatti lakás hőmérsékletre való buzdítások, ajánlások.. Már csak a napi ajánlott, 1 meleg étkeztetés, gyalog járás, (max bicikli) emlegetése hiányzik. A gyerek addig nézi majd a TV-t, amig érdekli, tekeri a dinamó biciklipedálját stb..

Nem akarok ötleteket adni, de a végtelenségig fokozható a fogyasztás (pazarlás) csökkentés..
Majd meglátjuk, ha egyáltalán engedik.. és túléljük.

Ha komolyra fordul a helyzet (ellenőrizhetetlen lesz a "mű" konfliktus) akkor Új Zéland légtere olyan lesz mint az ukrán lesz a balhé előtt közvetlenül : Oda menekülnek a milliárdosok a kiépített atombunkereikbe..
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
410
1 058
93
Ez a Nyugaton múlik, hogy meddig tolja őket, illetve még jobban felpörgeti-e a fegyverszállítást. Mivel elhúzódó háborút akar, amiben Oo. kivérzik, nem valószínű, hogy abbahagyják. Persze mindig csak annyit fognak kapni, hogy húzzák még egy ideig, nem többet.
Nos... úgy fest írtam egy csapongót, de azért kb témánál maradt...


-Legutoljára, amikor összeomlottak gazdaságilag, akkor sem ütötte még tovább a Szabad-Világ a Nagyoroszokat különösebben sokáig.

Inkább az volt, mint a Magyaroknál, hogy a korrupt berendezkedést megpénzelő üzletemberek (Oligarchák később, amennyiben hazaiak) szétlopkodtak sok mindent. Az a korrumpáltság-terjesztő rendszere a Nagyoroszoknak (zsarolható, már megvett emberek körei) több volt Nagyorosz gyarmaton okoztak csúnya ébredést, amikor a szabad piac rá lett eresztve.

Nem tudom hogy ezúttal meddig teszik... legutoljára nem jött be a jópofizás és az üzleteljünk, hogy megembereljék magukat.
Lehet, hogy még jobban egymásnak farkasai, mint amit a Magyaroknál tapasztalni. Ezt nem tudom. Azt tudom, hogy a világgazdaság szeret pörögni és hogy nem csak a Szabad-Világnak és a Nagyoroszoknak fáj ez a helyzet most. Mindíg lesznek persze, akik meggazdagondak ilyen helyzetekben, de most, a Trumpinátor, valamint a vírús-epidámia után regenerálódnia kellett volna a rendszernek... erre jött Pujtyin haláltusája... ezt a magyarázatot nem veszem készpénznek, nem tuti, hogy haldoklik, csupán a fanjainak itt szeretnék kedveskedni így ezzel... szóval (itt a szövegben marad) a hatalamat bírtokló kétségbeesett ember (vizsgálták, hogy az ilyen "Electoral Autocracyk"-ban (mint Nagyoroszország, stb... torokköszörülés) ezek az egyszer választott vezetők önmaguk szemében úgy igazolják a susmákolást/baráti-kör-oligarchiakialakulást, hogy még így is ők a legkissebb rossz az országuknak/népüknek és, hogy nélkülük a rivális/konkurrens országuk romba döntenék a hazát.

Persze ez utóbbi ritkábban történik meg.
Valójában szerintem az egójuk működik túl (inflálódik), miután a vezetői hatalom rivaldafényében eltangóznak pár évig...
főleg, ha a sikeresség illúzióját, vagy tényét is megfelelően megkreálják. Meg persze, mint Lukisonka esetében is előfordul, hogy véres-mérgeződős csontvázak is gyűlnek a szekrényben és a zsebdiktátor nem akar Ceausescu-ék sorsára jutni (azthiszem egy benzinkúról lógatták alá őket, ami kétségkívül korai Klímamegmentési szimbólumbigyó... ez humor).

Azz egyik oldalról kiszednek egy hatalmas darabot egy országból, ami úgy döntött, hogy nem a Nagyoroszok bandájához akar a jövőben tartozni, ami egy vicc, mert az a hétésfél millós éheztetéses népírtás amit legutóbb kaptak tőlük még eleven seb. A Nagyorosznak ez nem felelőssége... szétteszi a kezét, mint mindíg, ami nem könnyíti meg a múlt rendbetételét... ami a támadásuk, a kezdeti Kijev elleni manőver, a teljes bekebelezére irányuló viselkedésük, valamint a Kisorosz nem is nép Putyini beszéd alapján tárgytalan dolog a Nagyorosznak.


-Meglátjuk, hogy hány évig-évtizedig lesz ezután mosolyszünet és gazdasági, stb... elizolálás... ugyan is az sem célja senkinek, hogy kreáljunk egy sértődött primadonna-országot.
Az első vh. után megalázott németek intő példa, hogy ne rúgdossuk majd a Nagyoroszt túl sokáig, miután a földre kerülnek.
És oda visszük őket, pedig nyílvánvalóan szegényebbek leszünk ezáltal... mind1... legalább sokat segit a Pujtyin nekünk, mint emberiségnek lejönnünk a fosszilis anyagról... gondolom ez is valami. Amit valószínűleg kívánatosabb folyamat lenne mindenféle Orosz népek egymás általá gyilkolása nélkül. Nekem legalábbis ez nem öröm. Jobbnak kéne ennél lennünk... ha technológiailag ilyen csodákat tudunk létrehozni, akkor Globális társadalmofejlődésileg miért vagyunk ilyen másodosztályóak?
hajh... bárcsak lenne még jópár Soros a bolygón mindenféle pozitív kezdeményezésekkel/alapítványokkal/NGOkkal... még akkor is, hogy néha Orbánt képez a humanista jószándék (provokatív humor).


PS: tényleg, tudom, hogy elévültek, de egy jogállamban, mint Magyarország hogyan lehetséges, hogy a rendszerváltás utáni privatizációnak nem kerül/került lenyomozásra, dokumentálásra minden egyes gyanús ügylete. Egy dokumentumfilben (Privatizáció címmel, talán fenn van neten) említettek például egy eladást, ahol egy üzem az éves nyereség (!) 10-20%-áért ment el. Szóval jogállamiság Magyarországon...


Büszke vagyok a Szabad-Világra... konzummánia és kapitalizmus mellett is bevállaljuk, hogy birkózzunk egyet a medvével.