KF51 Panther MBT (Rheinmetall)

Ennek a harckocsinak a páncélelrendezése a következő:
  • Szemből a tornyon brutális pancél
  • Szemből a teknőn elégséges pàncél
  • Oldalról a tornyon és a teknőn elégtelen páncél
Ez a 20. század harckocsijának páncélzata nem a 21. század harckocsijáé.

Szerintem pontosan ez az egész értelme.

Sokszor mondták már a harckocsik történetében, hogy X-et nem lehet, aztán mégis lehetett.
Nem. A lövegek hatékonysága az űrméretváltással (nem technológia váltás) minimum50%-al nőtt, a páncélok ezt nem tudják lekövetni, mert technológia váltás nem történik, a felrakott pàncél növelése pedig a tömeg miatt nagyon erősen korlátozott.
Mit lehet tenni? Csökkenteni kell a védendő felületet így adott tömegű páncélból nagyobb védettség jön ki. Na ez nem valósul meg a Kf51- nél.

Itt az EMBT tornya, ez a referencia nem a Leopard 2 vagy az Abrams:
FVHd-AZZXs-AA8m-O2.jpg

FVHLVo8-WYAAed-DJ.jpg
Ez ATGM talalat elott es utan is ugyanugy fog kinezni annyira ronda ezzel a nyakficammal.

Mit lehet tenni? Csökkenteni kell a védendő felületet így adott tömegű páncélból nagyobb védettség jön ki. Na ez nem valósul meg a Kf51- nél.
Vagy lehet aktív hardkill és softkill védelmi rendszereket fejleszteni, amik megnehezítik vagy ellehetetlenítik a találatot. Ez a brossúrában említve is van.
Ugyanakkor én abban sem lennék olyan biztos, hogy nem történt fejlesztés a páncélok területén az elmúlt 30 évben.

Vagy lehet aktív hardkill és softkill védelmi rendszereket fejleszteni, amik megnehezítik vagy ellehetetlenítik a találatot. Ez a brossúrában említve is van.
Ugyanakkor én abban sem lennék olyan biztos, hogy nem történt fejlesztés a páncélok területén az elmúlt 30 évben.
A 130- as vagy a 140-es ágyúk nem 30 éves fejlesztések.
Az APS jó dolog, de nem lehet az az elsődleges védelmi rendszer.

• Tetszik
Reactions: Redgreg and fip7
Az, hogy védeni kell őket ami nagyon nagy tömeget jelent. Nem lehet 20MJ ágyúk ellen egy ekkora tankot felpáncélozni 59 tonnából.
Emögött az lehet, hogy
  • A prosi szerint 50%-kal nagyobb távolságról képes ugyanazt az átütést produkálni, mint a 120-as. Vagyis távol tartja magától az ellenfelet: hamarabb ki tudja lőni mint, ahogy annak esélye lenne ugyanerre. A T-72 verziókra és T-90-esekre vélhetően ez igaz is. Armata meg alig van és vélhetően a jövőben sem lesz belőle ezer szám - a szankciók előtt se volt rájuk pénz.
    A második világháborúban is ez volt a Tiger és a Panther fő ütőkártyája. Ez most meg lesz még fejelve high-tech felderítő érzékelő rendszerekkel. Az ellenfél talán ki sem szúrja a KF51 Panthert, ami kilövi őt.
  • A StrikeShiled fejlesztési iránya egyértelműen a nyíllövedékek kiiktatása felé mutat. Sokan kételkednek ebben egyelőre, de nem kizárt hogy előbb-utóbb megugorják.
  • 59 tonna (ami lehet hogy a végén több lesz) annyira nincs messze a Leopard 2A7 65 tonnájától. Igaz: a löveg nagyobb és nehezebb.
  • A kedvencem a prosiból pedig: "Pre-shot detection capability" - akár mit is jelentsen. :)

van ezen minden! :D

Reactive and passive protection
• Sensor-based reactive system
• Passive protection
Active protection
• Protection against large-calibre KE
• Protection against ATGM
ROSY smoke obscurance system
Top attack protection system
(TAPS)
Mine protection
Rheinmetall drones
Pre-shot detection capability

Emögött az lehet, hogy
  • A prosi szerint 50%-kal nagyobb távolságról képes ugyanazt az átütést produkálni, mint a 120-as. Vagyis távol tartja magától az ellenfelet: hamarabb ki tudja lőni mint, ahogy annak esélye lenne ugyanerre. A T-72 verziókra és T-90-esekre vélhetően ez igaz is. Armata meg alig van és vélhetően a jövőben sem lesz belőle ezer szám - a szankciók előtt se volt rájuk pénz.
    A második világháborúban is ez volt a Tiger és a Panther fő ütőkártyája. Ez most meg lesz még fejelve high-tech felderítő érzékelő rendszerekkel. Az ellenfél talán ki sem szúrja a KF51 Panthert, ami kilövi őt.
  • A StrikeShiled fejlesztési iránya egyértelműen a nyíllövedékek kiiktatása felé mutat. Sokan kételkednek ebben egyelőre, de nem kizárt hogy előbb-utóbb megugorják.
  • 59 tonna (ami lehet hogy a végén több lesz) annyira nincs messze a Leopard 2A7 65 tonnájától. Igaz: a löveg nagyobb és nehezebb.
  • A kedvencem a prosiból pedig: "Pre-shot detection capability" - akár mit is jelentsen. :)
Felejtsd el a mai tankokat, ez a jövő harckocsija ami a jövő harckocsijai ellen készül.
Mire ebből valami lesz addigra lesz T-14 szépszámmal. Ebből 2030 előtt nem lesz egy darab szériapéldány sem.

van ezen minden! :D

Reactive and passive protection
• Sensor-based reactive system
• Passive protection
Active protection
• Protection against large-calibre KE
• Protection against ATGM
ROSY smoke obscurance system
Top attack protection system
(TAPS)
Mine protection
Rheinmetall drones
Pre-shot detection capability
Olvastam, hogy mi van rajta, az meg látszik, hogy mi nincs.

Felejtsd el a mai tankokat, ez a jövő harckocsija ami a jövő harckocsijai ellen készül.
Mire ebből valami lesz addigra lesz T-14 szépszámmal. Ebből 2030 előtt nem lesz egy darab szériapéldány sem.
Ha MG még idén leszerződi, akkor összejöhet 4-5 év alatt is! :D
"Egyéb csatornákon" az hallottam, van érdeklődés a részünkről erre a cuccra...aztán lehet, hogy csak pletyka.

Nem 30-éves fejlesztések, mert már 40-50 éve voltak 152-es nyilat lövöldöző szörnyetegek, aztán a mai napig 120-125 a standard, és kilátás sincs a nagyobb kaliberekre történő tömeges átmenetre (kivétel ez a KF51). Ha azt feltételezzük, hogy a kortárs 120/125-ös nyilak ellen páncélozott, és a hardkill APS által ,,megütött" 130-as kategóriában lévő nyilakat is meg tudja fogni, akkor ez egyáltalán nem rossz páncélvédelem.

Az ezen rágódás helyett szerintem sokkal érdekesebb a top attack fegyverek kivédése.

Nem 30-éves fejlesztések, mert már 40-50 éve voltak 152-es nyilat lövöldöző szörnyetegek, aztán a mai napig 120-125 a standard, és kilátás sincs a nagyobb kaliberekre történő tömeges átmenetre (kivétel ez a KF51). Ha azt feltételezzük, hogy a kortárs 120/125-ös nyilak ellen páncélozott, és a hardkill APS által ,,megütött" 130-as kategóriában lévő nyilakat is meg tudja fogni, akkor ez egyáltalán nem rossz páncélvédelem.

Az ezen rágódás helyett szerintem sokkal érdekesebb a top attack fegyverek kivédése.
Senki nem foglalkozi ma már a 30 éves 152-es fejlesztéssel, még az oroszok sem. Az új ágyúk és lőszerek nem 30 éves színvonalon vannak, de páncélban még ma is a 40 éves NERA a csúcs. Hiába reszeled a NERA az NERA anyagtudományi áttörésről pedig nem tudok.

• Tetszik
Reactions: Redgreg
A szokásos probléma. A 130-asból kevesebb lőszer fér bele, mint a 120-as harcoló MBT-ké. A 130-es nem NATO standard, tehát a lőszer szintén probléma, a 120-as kompatibilitás most az egész NATO tankseregre igaz. Az orosz-ukrán háború jelenleg azt mutatja, hogy a 120-as teljesen megfelelő az orosz MBT-k ellen, mert felderítő, célkövető és célzórendszer távolabbra és jóval nagyobb találati valószínüségű, mint az orosz hk-k. Különösen éjjel és rossz időjárási körülmények között. Ezt az MBT-k akkor lehet értékelni, ha lesz még ilyen a piacon és lesz ellenfele amit kifejlesztenek és sorozatban tudnak gyártani a potenciális ellenfelek. Nos oroszország példája mutatja, hogy több évig biztos nincs még. Addig nem szabadna rendelni belőle.