[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 760
48 019
113
Gondolkozott valaki azon, mi történik, ha összeomlik valamilyen okból ez a "digitális" világ?
Én szoktam gondolkodni ezen.
Szerintem sokan öngyik lennének, még többen meg felébrednének ebből a furcsa álomból és esetleg megtanulnának egy szakmát, neadj'isten kimennének a földre kapálni, ilyesmi.
Nyugodtabb és kiszámíthatóbb élet lenne, sokkal kevesebb cirkusszal.
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 866
9 825
113
Putyin akart velük tárgyalni?!?
K. nem! Az egész kormányt meg akarta puccsolni Kiev lerohanásával - nem jött be, mert nem hagyták magukat.
Az országuk egy részét bukják így is, de nem az egészet! Ezért megéri harcolni - ők így döntöttek és ezért a vérüket adják.
Becsülendő ez kiállás és nemzeti összefogás. Az hogy ez mire lesz elég az más kérdés - elég valószínű hogy Ukrajna nagyobb része megmarad.
Te is kb. a közepétől kezded el nézni a filmet. Így nem csoda, ha nem érted az egészet.
Az országuk azon részét, amit most elfognak bukni, tárgyalásos úton is "elbukhatták volna" csak ezerszer jobb kondiciókkal. Hullahegyek helyett pénzt is kaphattak volna érte, ahogy Oroszország hosszú évekig fizetett a szevasztopoli bázisért, úgy akár kialkudhattak volna egy szemmel is jól látható összeget, amit teszem azt 50 éven át fizettek volna a ruszkik. De ez már részlet kérdés. Feleslegesen harcolnak egy területért, ahol a többség orosz. Így se lesz az övék már, csak most legalább tönkre is mennek belé! Neked persze ebből csak az a lényeg, hogy Ukrajna tartson ki!
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 156
12 240
113
Kicsit furcsa.
“… Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai háborúja 15 évvel vetheti vissza a gazdasági növekedést Oroszországban egy befolyásos pénzügyi szakértői szövetség szerint...”

“… A csoport a háború több olyan hatását is megemlítette, amelyek súlyosan érinthetik Oroszország pénzügyeit, és előzetes becslésük szerint a károk a 2007-es gazdasági szintre rántaná vissza az orosz gazdaságot…”

“… A boltokban például olyan termékek is hiánycikkek lettek, mint a wc-csészék, a mosdókagylók vagy a kádak...”

A 2007-es, tehát a világválság előtti szint semmiképp se volt rossz, pláne nem hiányoztak akkor a boltból a wc-csészék.
Amúgy a cikk is megemlíti ismét a csődveszélyt, mivel Oroszországtól elzárták azon pénzeszközeit, melyekkel fizetni tudná adósságát… azoknak, akik zárolták a pénzeket. Tehát, akiknek ez a pénzvisszafizetés amúgy nagyon is hiányzik.
Ahogy hiányzik az orosz piac is, mint vásárló.
Hiányzik az orosz piac, mint eladó és mint előállító.
Ezek a mai wc-csészék... Nem is kár értük, csak baj van velük!
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 191
36 737
113
Te is kb. a közepétől kezded el nézni a filmet. Így nem csoda, ha nem érted az egészet.
Az országuk azon részét, amit most elfognak bukni, tárgyalásos úton is "elbukhatták volna" csak ezerszer jobb kondiciókkal. Hullahegyek helyett pénzt is kaphattak volna érte, ahogy Oroszország hosszú évekig fizetett a szevasztopoli bázisért, úgy akár kialkudhattak volna egy szemmel is jól látható összeget, amit teszem azt 50 éven át fizettek volna a ruszkik. De ez már részlet kérdés. Feleslegesen harcolnak egy területért, ahol a többség orosz. Így se lesz az övék már, csak most legalább tönkre is mennek belé! Neked persze ebből csak az a lényeg, hogy Ukrajna tartson ki!
Miből gondolod ha azt elengedik nem jön újabb és újabb követelés?!?
Az oroszok nem akartak tárgyalni, teljesen vállalhatatlan ultimátumokkal álltak elő. (pl. követelték hogy NATO 1997-es határai mögé menjen vissza - Magyarországot is kihajítva soraiból.) Nyilván valóvolt hogy már tavaly elöntötték hogy háborút akarnak.
Naiv vagy, de nagyon, ha azt hiszed hogy beérték volna a Krímmel és a Donbassal. Az oroszok csak az erőből értenek. Lehet, hogy megszerzik a kelet és délkelet Ukrajnát, de azért komoly veszetségek árán, aminek következtében egy időre jelentősen csökkennek hadműveleti képességeik. Nekünk NATO-tagként szintén érdekünk, hogy ne próbálkozzanak a Baltikumban vagy máshol, mert akkor mi háborúba kell menjünk. Ilyen értelemben az ukránok minket is védenek.
Az hogy ők milyen áldozatot hajlandóak hozni a szuverenitásukért, azt nem a mi dolgunk dönteni, ítélkezni erről.
Ha nem állnak ki magukért és nem harcolnak, akkor ma egy Kadirov-szerű Putyin-seggnyaló ülne az ukrán elnöki székben.
Zelenszkit nagy többséggel választották meg az Ukrajna polgárai a regnáló Porosenkóval szemben - külön érdekes, hogy az orosznyelvű keleti részeken kapta legtöbb szavazatot. Mint háborús vezető maximálisan kiáll országa szuverenítás a mellett.
Jaj ne máááár!
Megkérdezhetem, hogy hány éves vagy? Tippem szerint kb. huszonegykettő környékén lehetsz. Ezért közelíted meg a témát ilyen kisiskolás szinten. Semmi párhuzam nincs '56 és Ukrajna között.
Ez egy morális kérdés - látom kicsit össze van zavarodva az iránytűd ezen téren. Van egy szuverán ország, amely függetlenségét Oroszország több nemzetközi szerződésben elismerte (pl. budapesti memorandum). Aztán mindezt félredoba lerohanta Ukrajnát - ez kurvára nincs rendben! Egyértelműen Ukrajnát illeti a támogatás - morálisan és nemzetközi jogi szempontból mindenképp. Ez elvi kérdés - nincs mit relativizálni ezen. Semmi jogunk azt mondani, hogy "adják meg magukat", meg "minek harcolnak"! Majd ők eldöntik mennyit ér nekik a függetlenségük.
Érdekes vagy inkább abszurd módon a volt VSZ országok közül kb. csak nálunk szimpatizál a lakosság jelentős része és kormány hangadói a támadó oroszokkal. Morálisan ez gáz - nincs mit szépíteni ezen. Pláne egy inváziókkal teli történelemmel a hátunk mögött mint a mienk.
Az hogy a nyelvtörvény miatt van vitánk az ukrán kormánnyal, az nem az jelenti hogy annak szurkoljunk, hogy orosz báb állam legyen belőle. Oroszország is baromi "híres" az emberi jogok tiszteletben tartásáról és a kisebbségek jogainak tiszteletben tartásáról. Ukrán kormányra szemben az EU-s törekvéseik hátráltatása révén még lenne ráhatásunk - az oroszokra még annyi sem. Az meg komoly nemzetbiztonsági kockázat lenne, ha Fehéroroszországhoz hasonlóan állandó orosz erők állomásoznának egy orosz-barát Ukrajna területén - akár pl. Kárpátalján. Simán lehet, hogy egyszer egy hadgyakorlatuk átcsap teljes invázióba - ahogy az történt idén februárban Ukrajna ellen.
Nekünk sem érdekünk Ukrajna bukása - kell egy ütköző állam közénk és az oroszok közé. Eddig háromszor szállt meg minket Oroszország - naiv dolog azt hinni, hogy nem poróbálnák meg ismét, ha úgy vélik, hogy akár sikerülhet is. Itt még nagyon nem tartunk szerencsére, de egy nem Moszkvából irányított Ukrajna fent maradása fontos azért, hogy ez ne is legyen így!
Szóval Ukrajna igen is tartson ki!
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 105
10 341
113
Az, hogy valamit most nem tudnak az oroszok gyártani, nem jelenti azt, hogy a szankciók nyomása alatt nem fogják azt a jövőben gyártani.Az erőforrásaik meg vannak tulajdonképpen mindenhez. Netflix, facebook, google stb felesleges az élethez.
A fenéket élünk információs társadalomban. Az "információ" csak eszkőz, mint régebben a papir és ceruza. Azt nem lehet megenni, azzal nem lehet utazni, abban nem lehet lakni, azt nem lehet felvenni stb. Meg lennénk jól az "információ" nélkül is,ahogy tettük azt 30 (40?) évvel ezelőttig. (Ha muszály volna). Mert akkor is volt élet, sok szempontból semmivel sem rosszabb, mint most. Gondolkozott valaki azon, mi történik, ha összeomlik valamilyen okból ez a "digitális" világ?
Elkezdhetünk beszélgetni, mesét olvasni a gyereknek, és olvasni...könyveket. Pl.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 391
16 656
113
Miből gondolod ha azt elengedik nem jön újabb és újabb követelés?!?
Az oroszok nem akartak tárgyalni, teljesen vállalhatatlan ultimátumokkal álltak elő. (pl. követelték hogy NATO 1997-es határai mögé menjen vissza - Magyarországot is kihajítva soraiból.) Nyilván valóvolt hogy már tavaly elöntötték hogy háborút akarnak.
Naiv vagy, de nagyon, ha azt hiszed hogy beérték volna a Krímmel és a Donbassal. Az oroszok csak az erőből értenek. Lehet, hogy megszerzik a kelet és délkelet Ukrajnát, de azért komoly veszetségek árán, aminek következtében egy időre jelentősen csökkennek hadműveleti képességeik. Nekünk NATO-tagként szintén érdekünk, hogy ne próbálkozzanak a Baltikumban vagy máshol, mert akkor mi háborúba kell menjünk. Ilyen értelemben az ukránok minket is védenek.
Az hogy ők milyen áldozatot hajlandóak hozni a szuverenitásukért, azt nem a mi dolgunk dönteni, ítélkezni erről.
Ha nem állnak ki magukért és nem harcolnak, akkor ma egy Kadirov-szerű Putyin-seggnyaló ülne az ukrán elnöki székben.
Zelenszkit nagy többséggel választották meg az Ukrajna polgárai a regnáló Porosenkóval szemben - külön érdekes, hogy az orosznyelvű keleti részeken kapta legtöbb szavazatot. Mint háborús vezető maximálisan kiáll országa szuverenítás a mellett.

Ez egy morális kérdés - látom kicsit össze van zavarodva az iránytűd ezen téren. Van egy szuverán ország, amely függetlenségét Oroszország több nemzetközi szerződésben elismerte (pl. budapesti memorandum). Aztán mindezt félredoba lerohanta Ukrajnát - ez kurvára nincs rendben! Egyértelműen Ukrajnát illeti a támogatás - morálisan és nemzetközi jogi szempontból mindenképp. Ez elvi kérdés - nincs mit relativizálni ezen. Semmi jogunk azt mondani, hogy "adják meg magukat", meg "minek harcolnak"! Majd ők eldöntik mennyit ér nekik a függetlenségük.
Érdekes vagy inkább abszurd módon a volt VSZ országok közül kb. csak nálunk szimpatizál a lakosság jelentős része és kormány hangadói a támadó oroszokkal. Morálisan ez gáz - nincs mit szépíteni ezen. Pláne egy inváziókkal teli történelemmel a hátunk mögött mint a mienk.
Az hogy a nyelvtörvény miatt van vitánk az ukrán kormánnyal, az nem az jelenti hogy annak szurkoljunk, hogy orosz báb állam legyen belőle. Oroszország is baromi "híres" az emberi jogok tiszteletben tartásáról és a kisebbségek jogainak tiszteletben tartásáról. Ukrán kormányra szemben az EU-s törekvéseik hátráltatása révén még lenne ráhatásunk - az oroszokra még annyi sem. Az meg komoly nemzetbiztonsági kockázat lenne, ha Fehéroroszországhoz hasonlóan állandó orosz erők állomásoznának egy orosz-barát Ukrajna területén - akár pl. Kárpátalján. Simán lehet, hogy egyszer egy hadgyakorlatuk átcsap teljes invázióba - ahogy az történt idén februárban Ukrajna ellen.
Nekünk sem érdekünk Ukrajna bukása - kell egy ütköző állam közénk és az oroszok közé. Eddig háromszor szállt meg minket Oroszország - naiv dolog azt hinni, hogy nem poróbálnák meg ismét, ha úgy vélik, hogy akár sikerülhet is. Itt még nagyon nem tartunk szerencsére, de egy nem Moszkvából irányított Ukrajna fent maradása fontos azért, hogy ez ne is legyen így!
Szóval Ukrajna igen is tartson ki!
Csak a miheztartás végett,inkább olvasd el az orosz követeléseket,mert egy szó sincs benne,hogy a fent említett országokat rakják ki a NATO-ból. Hazudni csak stílusosan,ha lehetne kérnem.
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 866
9 825
113
Miből gondolod ha azt elengedik nem jön újabb és újabb követelés?!?
Az oroszok nem akartak tárgyalni, teljesen vállalhatatlan ultimátumokkal álltak elő. (pl. követelték hogy NATO 1997-es határai mögé menjen vissza - Magyarországot is kihajítva soraiból.) Nyilván valóvolt hogy már tavaly elöntötték hogy háborút akarnak.

Ez konkrétan nem igaz.

Naiv vagy, de nagyon, ha azt hiszed hogy beérték volna a Krímmel és a Donbassal. Az oroszok csak az erőből értenek.
Ezt mivel tudnád alátámasztani? Nekem úgy tűnik, hogy az erőből nem igazán értenek, mert szép lassan haladnak előre. És egyre több ukrán hal meg értelmetlenül.

Lehet, hogy megszerzik a kelet és délkelet Ukrajnát, de azért komoly veszetségek árán, aminek következtében egy időre jelentősen csökkennek hadműveleti képességeik. Nekünk NATO-tagként szintén érdekünk, hogy ne próbálkozzanak a Baltikumban vagy máshol, mert akkor mi háborúba kell menjünk. Ilyen értelemben az ukránok minket is védenek.

Ez szín tiszta fikció. A baltikum 30 éve független és tizenéve NATO tag mindhárom országa. S nem volt sosem még csak jónak sem nevezhető a kapcsolatuk az oroszokkal. Ennek ellenére nem volt semmilyen komolyabb atrocitás egyik fél felől sem. Az, hogy minket védenek, egy jó nagy bullshit.

Az hogy ők milyen áldozatot hajlandóak hozni a szuverenitásukért, azt nem a mi dolgunk dönteni, ítélkezni erről.
Ha nem állnak ki magukért és nem harcolnak, akkor ma egy Kadirov-szerű Putyin-seggnyaló ülne az ukrán elnöki székben.
Zelenszkit nagy többséggel választották meg az Ukrajna polgárai a regnáló Porosenkóval szemben - külön érdekes, hogy az orosznyelvű keleti részeken kapta legtöbb szavazatot. Mint háborús vezető maximálisan kiáll országa szuverenítás a mellett.
Senki az ég világon nem kérdezi meg az ukránokat, hogy mit szeretnének. Egy biztos: Lövészárokban thermobar lövedékek által meghalni egyikük sem szeretne. Ha majd véget ér a háború és megegyeznek arról, amit az oroszok már az elején is pedzegettek, akkor majd felocsúdnak és elgondolkodnak, hogy megérte-e a sok halott.

Ez egy morális kérdés - látom kicsit össze van zavarodva az iránytűd ezen téren. Van egy szuverán ország, amely függetlenségét Oroszország több nemzetközi szerződésben elismerte (pl. budapesti memorandum).
Csak jelzem! Mikor Zelenszkij atomfegyverek fejlesztését helyezte kilátásba, na ott ért véget a Budapesti Memorandum.

Ez elvi kérdés - nincs mit relativizálni ezen. Semmi jogunk azt mondani, hogy "adják meg magukat", meg "minek harcolnak"! Majd ők eldöntik mennyit ér nekik a függetlenségük.
Moralizálhatsz nyugodtan. Innen Magyarországról. Közben ott az ukrán katonákat halomra ölik.
Valóban nincs jogunk nekünk eldönteni, hogy ők harcolnak-e vagy sem. Viszont aki bátorítja őket, aki hamis ígéretekkel hitegeti őket, aztán hagyja őket meghalni, na az az igazi bűnös. És azok nem mi vagyunk. Azok nyugatabbra vannak. Pl. Berlinben és Washingtonban. Ezen gondolkozz el.

Az hogy a nyelvtörvény miatt van vitánk az ukrán kormánnyal, az nem az jelenti hogy annak szurkoljunk, hogy orosz báb állam legyen belőle. Oroszország is baromi "híres" az emberi jogok tiszteletben tartásáról és a kisebbségek jogainak tiszteletben tartásáról.

Tudnál nekem mondani egy autonóm területet Ukrajnában? Csak mert Oroszországban több is akad. Remélem, ezzel tisztában vagy! Ennyit a kisebbségek jogairól. Tisztán gyűlöletből írod a hülyeséget.

Az meg komoly nemzetbiztonsági kockázat lenne, ha Fehéroroszországhoz hasonlóan állandó orosz erők állomásoznának egy orosz-barát Ukrajna területén - akár pl. Kárpátalján. Simán lehet, hogy egyszer egy hadgyakorlatuk átcsap teljes invázióba - ahogy az történt idén februárban Ukrajna ellen.
Nekünk sem érdekünk Ukrajna bukása - kell egy ütköző állam közénk és az oroszok közé. Eddig háromszor szállt meg minket Oroszország - naiv dolog azt hinni, hogy nem poróbálnák meg ismét, ha úgy vélik, hogy akár sikerülhet is. Itt még nagyon nem tartunk szerencsére, de egy nem Moszkvából irányított Ukrajna fent maradása fontos azért, hogy ez ne is legyen így!
Nem fognak orosz egységek állomásozni Kárpátalján. S nem is igazán volt ez tervben. Azért nem árt gondolkodni picit. Kb. 100000 fős sereggel esélytelen próbálkozás lett volna Ukrajna teljes elfoglalása. Ennyire azért nem hülyék az oroszok. Ergo nem is terveztek ilyet.

Szóval Ukrajna igen is tartson ki!
Szerintem meg engedje el azt, ami már sosem lesz már az övé és kössön olyan békét, ami neki is jó lehet hosszú távon. Kár minden feleslegesen megölt katonáért.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 760
48 019
113
Miből gondolod ha azt elengedik nem jön újabb és újabb követelés?!?
Az oroszok nem akartak tárgyalni, teljesen vállalhatatlan ultimátumokkal álltak elő. (pl. követelték hogy NATO 1997-es határai mögé menjen vissza - Magyarországot is kihajítva soraiból.) Nyilván valóvolt hogy már tavaly elöntötték hogy háborút akarnak.
Naiv vagy, de nagyon, ha azt hiszed hogy beérték volna a Krímmel és a Donbassal. Az oroszok csak az erőből értenek. Lehet, hogy megszerzik a kelet és délkelet Ukrajnát, de azért komoly veszetségek árán, aminek következtében egy időre jelentősen csökkennek hadműveleti képességeik. Nekünk NATO-tagként szintén érdekünk, hogy ne próbálkozzanak a Baltikumban vagy máshol, mert akkor mi háborúba kell menjünk. Ilyen értelemben az ukránok minket is védenek.
Az hogy ők milyen áldozatot hajlandóak hozni a szuverenitásukért, azt nem a mi dolgunk dönteni, ítélkezni erről.
Ha nem állnak ki magukért és nem harcolnak, akkor ma egy Kadirov-szerű Putyin-seggnyaló ülne az ukrán elnöki székben.
Zelenszkit nagy többséggel választották meg az Ukrajna polgárai a regnáló Porosenkóval szemben - külön érdekes, hogy az orosznyelvű keleti részeken kapta legtöbb szavazatot. Mint háborús vezető maximálisan kiáll országa szuverenítás a mellett.

Ez egy morális kérdés - látom kicsit össze van zavarodva az iránytűd ezen téren. Van egy szuverán ország, amely függetlenségét Oroszország több nemzetközi szerződésben elismerte (pl. budapesti memorandum). Aztán mindezt félredoba lerohanta Ukrajnát - ez kurvára nincs rendben! Egyértelműen Ukrajnát illeti a támogatás - morálisan és nemzetközi jogi szempontból mindenképp. Ez elvi kérdés - nincs mit relativizálni ezen. Semmi jogunk azt mondani, hogy "adják meg magukat", meg "minek harcolnak"! Majd ők eldöntik mennyit ér nekik a függetlenségük.
Érdekes vagy inkább abszurd módon a volt VSZ országok közül kb. csak nálunk szimpatizál a lakosság jelentős része és kormány hangadói a támadó oroszokkal. Morálisan ez gáz - nincs mit szépíteni ezen. Pláne egy inváziókkal teli történelemmel a hátunk mögött mint a mienk.
Az hogy a nyelvtörvény miatt van vitánk az ukrán kormánnyal, az nem az jelenti hogy annak szurkoljunk, hogy orosz báb állam legyen belőle. Oroszország is baromi "híres" az emberi jogok tiszteletben tartásáról és a kisebbségek jogainak tiszteletben tartásáról. Ukrán kormányra szemben az EU-s törekvéseik hátráltatása révén még lenne ráhatásunk - az oroszokra még annyi sem. Az meg komoly nemzetbiztonsági kockázat lenne, ha Fehéroroszországhoz hasonlóan állandó orosz erők állomásoznának egy orosz-barát Ukrajna területén - akár pl. Kárpátalján. Simán lehet, hogy egyszer egy hadgyakorlatuk átcsap teljes invázióba - ahogy az történt idén februárban Ukrajna ellen.
Nekünk sem érdekünk Ukrajna bukása - kell egy ütköző állam közénk és az oroszok közé. Eddig háromszor szállt meg minket Oroszország - naiv dolog azt hinni, hogy nem poróbálnák meg ismét, ha úgy vélik, hogy akár sikerülhet is. Itt még nagyon nem tartunk szerencsére, de egy nem Moszkvából irányított Ukrajna fent maradása fontos azért, hogy ez ne is legyen így!
Szóval Ukrajna igen is tartson ki!
ghostface nagyon világosan rámutatott, hogy a helyzet nem egy marvel film. Én csak pár dolgot tennék hozzá:
  • Mindenkinek jobb lenne, ha egy "Kadirov-szerű Putyin-seggnyaló" vezetné ukrajnát. A Csecsen Köztársaság is azóta kezdett kimászni a gödörből, hogy Kadirov apja végül megegyezett az oroszokkal.
  • Ez meg, hogy "Oroszország is baromi "híres" [...] a kisebbségek jogainak tiszteletben tartásáról", nos, tényleg így van, legalábbis a mai fogalmaink szerint aligha van másik ország, amely hasonlóan nagyvonalú lenne a kisebbségeivel:
    • Jelen pillanatban kb 100 beszélt nyelv létezik az OF területén, ebből 35 (!) hivatalosan használható a rájuk jellemző területeken. Föderációs szinten nyilván az orosz a hivatalos, de a köztársaságokban (illetve az autonóm régiókban) ott van az a 35 most is, hivatalosan használható módon.
    • A föderációs alanyok között van (az oblasztokon kívül) 22 tagköztársaság, 9 határterület, 4 autonóm terület és 1 autonóm körzet. Ízlelgesd a szavakat: "köztársaság" ... "autónom terület"...
Az '56-tal való párhuzam meg ... komplikált. Én így látom:
Adott volt A ország, amely agresszorként lépett fel B ország ellen a világháborúban.
B ország a háború végén visszapofozta és megszállta A országot, majd egy B-barát kormányt ültetett a nyakukra. Nem mellesleg ez a forgatókönyv az összes megszállt ország esetében így történt (egyesek szerint van olyan ország, amely még mindig megszálltnak tekinthető a győztesek által...na de mindegy is).

Telt-múlt az idő, és 11 évvel a háború után A országban sok embernek kezdett tele lenni a töke a saját kormányukkal és ennek hangot is adtak. Volt ott egyébként egy C ország is, valahol távol, amelynek erre felcsillant a szeme és elkezdte tovább szítani a hangulatot, hátha sikerül egy kicsit lerontani B ország renoméját és, felhasználva A ország forradalmi hevületét, további színes elfoglaltságot okozni B-nek.

Szó szót követett, és A ország kijelentette, hogy most már igazán elfeledhetné B ország, hogy tizenpár éve még le akarta rohanni A, és hogy igazából el kéne innen takarodniuk. Mire B ország azt mondta, "nyet". Ezek után B ország mindent megtett (többek közt hohol segítséggel!), hogy A országban jó ideig még csak hasonló ötlet se merüljön fel.
(C ország eközben végig lapított, bár azért egy Time magazin címlapot kapott A ország is, vigaszdíjul.)
A országból rengetegen költöztek külföldre, de még jóval többen maradtak, és az élet ment tovább.

A politika meg már csak ilyen, értékek mentén nem működik, érdekek mentén annál inkább. A morális iránytű meg mindenkinek a sajátja. Viszont egy olyan országot se hallottam belepofázni most az orosz-ukrán ügybe, akinek a témában bármilyen hitele is lehetne.

Nekünk egy teljesen kiherélt ukrajna az érdekünk, akit úgy lehet csuklóztatni, ahogy nem szégyellik.
Nekünk egy erős, mesterségesen hízlalt ukrajna egyáltalán nem érdekünk - azt hiszem az elmúlt hónapokban kimutatták a foguk fehérjét velünk kapcsolatban, innentől nincs miről beszélnünk a jelenlegi ukrán vezetéssel, azon kívül, hogy hogyan kérnek elnézést.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 191
36 737
113
Ez konkrétan nem igaz.

"The demands include a ban on Ukraine entering Nato and a limit to the deployment of troops and weapons to Nato’s eastern flank, in effect returning Nato forces to where they were stationed in 1997, before an eastward expansion."
Mivel mi magunk is NATO vagyunk, ez csak úgy lehetséges ha minket kiraknak a NATO-ból. A szövetség tagjaként jogunk van egyébként is NATO-csapatokat hívni ide, velük gyakorlatozni vagy ha szükséges a védelmüket kérve itt tartani őket. Oroszország nem ugathat bele egy szuverén ország döntéseibe!



Ezt mivel tudnád alátámasztani? Nekem úgy tűnik, hogy az erőből nem igazán értenek, mert szép lassan haladnak előre. És egyre több ukrán hal meg értelmetlenül.
Azért az első 1-2 hónap nem épp a sikerekről szólt orosz részről...
Ahhoz képest, amit ők állítottak magukról és amit a világ gondolt az orosz haderőről, hát eléggé leszerepeltek.


Ez szín tiszta fikció. A baltikum 30 éve független és tizenéve NATO tag mindhárom országa. S nem volt sosem még csak jónak sem nevezhető a kapcsolatuk az oroszokkal. Ennek ellenére nem volt semmilyen komolyabb atrocitás egyik fél felől sem. Az, hogy minket védenek, egy jó nagy bullshit.
Az hogy eddig nem volt, az nem azt jelenti hogy nem lesz!
Ukrajna szuverenítását is elismerte Oroszország - többször is!
Erre tavaly nyáron Putyin írt egy esszét, hogy ukrán nép nem létezik és rá félévre lerohanta őket.

Senki az ég világon nem kérdezi meg az ukránokat, hogy mit szeretnének. Egy biztos: Lövészárokban thermobar lövedékek által meghalni egyikük sem szeretne. Ha majd véget ér a háború és megegyeznek arról, amit az oroszok már az elején is pedzegettek, akkor majd felocsúdnak és elgondolkodnak, hogy megérte-e a sok halott.
Ha annyira nem akarnak harcolni, mint állítod, akkor nem harcolnának és kb. Kievben és Harkovab is sóval kenyérrel várták volna az oroszokat! Ehelyett Javelint és RPG-t kaptak!
Ne te mond már meg, hogy ők mit akarnak! Épp eszű ember nem akar egy olyan szaros elnyomó államban élni minta putyini Oroszország, ahol ki állsz egy üres lappal az utcára és már visznek is el rendőrök!

Csak jelzem! Mikor Zelenszkij atomfegyverek fejlesztését helyezte kilátásba, na ott ért véget a Budapesti Memorandum.
Komoly problémád van az időrendi sorrenddel. Az egész agresszió a Krím "kis zöld emberkés" megszállásával kezdődött - ott kezdték az oroszok telibe szarni Ukrajna szuverenitását. Ha nem az ő arany WC-kefés bábelnökük van hatalmon, akkor már nem Akkor ment a kukába a budapesti memorandum. Zelenszky akkor még nem is volt politikus.
Az atombombás szövege viszonylag új keletű: március elején beszélt erről - akkor már rég folyt az invázió, de már hónapokkal korábban el döntött tény volt az invázió: az oroszok felvonultak a határok mentén.



Moralizálhatsz nyugodtan. Innen Magyarországról. Közben ott az ukrán katonákat halomra ölik.
Valóban nincs jogunk nekünk eldönteni, hogy ők harcolnak-e vagy sem. Viszont aki bátorítja őket, aki hamis ígéretekkel hitegeti őket, aztán hagyja őket meghalni, na az az igazi bűnös. És azok nem mi vagyunk. Azok nyugatabbra vannak. Pl. Berlinben és Washingtonban. Ezen gondolkozz el.
Nem csak bátorítják hanem küldenek is fegyvereket - nem eleget és nem mindenki, ez igaz. Ebben az is közrejátszik, hogy a legtöbb európai ország eléggé hagyta lerohadni a haderejét és hadianyag készleteit. Pl. németek a politikai vivódás-szarakodás mellett emiatt sem küldenek cuccokat, mert a BW nagyon szar állapotban van és nekik is alig van felszerelés. A lengyelek meg tényleg a maximumot adják támogatásból, de az ő lehetőségeik is korlátosak. Napi 1-2 ezer tüzérségi gránát fogy az ukránoknál - ekkor a gyártó kapacitás egész Európában nincsen.
Ha nem küldenének, akkor is harcolnának az ukránok, csak partizán háború lenne - sokkal lassabb és talán véresebb.
Szóval az ukránok eldöntik meddig harcolnak és miként. A fővárosukat és a szuverenitásukat az eddigi ellenállással sikerült megvédeni - ez is eredmény.


Tudnál nekem mondani egy autonóm területet Ukrajnában? Csak mert Oroszországban több is akad. Remélem, ezzel tisztában vagy! Ennyit a kisebbségek jogairól. Tisztán gyűlöletből írod a hülyeséget.
Attól autonóm mert a nevében benne van?!? :D
A Szovjetunió alkotmányában is sok szép dolog volt írva még is a valóság eléggé mást mutatott. Oroszország ugyanez: papiron demokrácia van, csak a kicsit is esélyes jelöltek nem indulhatnak el és általában meghalnak (Nyemcov) vagy börtönbe kerülnek (Navalnij). Majd erre biztos mondják itt páran hogy nem is seélyesek mindenki Putyint imádja - akkor miért is nem indulhatnak el a valódi ellenzékiek?



Nem fognak orosz egységek állomásozni Kárpátalján. S nem is igazán volt ez tervben. Azért nem árt gondolkodni picit. Kb. 100000 fős sereggel esélytelen próbálkozás lett volna Ukrajna teljes elfoglalása. Ennyire azért nem hülyék az oroszok. Ergo nem is terveztek ilyet.
Ha egy Fehéroroszország-szerű bábállam lenne Ukrajna, akkor akár állomásozhatnak is orosz csapatok.
Nekünk az a lényeg, hogy erre elvi lehetőség se legyen!
Lukasenka Putyinnak köszönhetiu, hogy nem kergették el - nem nagyon ugathat bele, ha az oroszok egy komplett hadsereg csoportot akarnak a lengyel határ mellé telepíteni.

Hogy mennyire hülyék vagy inkább mennyire rosszul mérték fel a helyzetet az a baromira kudarcos Kiev elleni támadásuk mutatja.
Azt gondolták, hogy az elnök elmenekül, az emberek örömmel várják őket és oda rakhatnak valami bábelnököt aki kiszolgálja az igényeiket. Egyik sem jött be!
Ha nem akarták egész Ukrajnát térdre kényszeríteni csak a "szegény elnyomott" donyecki és luhanszki embereket megvédeni, akkor miért támadtak Odessza, Harkiv és Kiev felé?!? Szerették volna ha Lukasenka is beszáll egy Lviv felé támadó iránnyal, de ő nem merte bevállalni a sokkal gyengébb haderejével és népszerűtlenségével.
Az egész akció eléggé el lett fuserálva. Donbassban is csak ezért tudnak eredményeket felmutatni mert az összes erejüket oda koncentrálják - a többi helyen beásták magukat.


Szerintem meg engedje el azt, ami már sosem lesz már az övé és kössön olyan békét, ami neki is jó lehet hosszú távon. Kár minden feleslegesen megölt katonáért.
De ha enged, akkor mi garancia hogy nem lesz újabb követelés?!?

Pl. azt akarják az oroszok, hogy "demilitarizált" legyen Ukrajna vagyis építse le haderejét. Ha ezt megteszi, akkor mint a forró kés a vajban, úgy menne végig rajtuk az orosz hadsereg és lenyelhetik az egész országot valamivel később. Irreális követelései vannak Putyinnak: azt kéri hogy Ukrajna mint szuverén állam kövessen el öngyilkosságot és kb. számolja fel önmagát.
Logikus lépés tehát, hogy ellenállnak és megdrágítják az az akciót az oroszoknak is. Sok ukrán esik el, ahogy sok orosz is.
Majd eljön a pont, ahol tárgyalni fognak, de nem mindegy, hogy ekkor hol fognak húzódni a front vonalak - nem mindegy hogy a Donbass határnál vagy Kiev alatt...
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 760
48 019
113
"The demands include a ban on Ukraine entering Nato and a limit to the deployment of troops and weapons to Nato’s eastern flank, in effect returning Nato forces to where they were stationed in 1997, before an eastward expansion."
Mivel mi magunk is NATO vagyunk, ez csak úgy lehetséges ha minket kiraknak a NATO-ból. A szövetség tagjaként jogunk van egyébként is NATO-csapatokat hívni ide, velük gyakorlatozni vagy ha szükséges a védelmüket kérve itt tartani őket. Oroszország nem ugathat bele egy szuverén ország döntéseibe!
Én így fordítanám:
"A követelések szerint ukrajna nem csatlakozhat a NATOhoz, ezen kívül limitálni kell a NATO erők (csapatok és fegyverek) telepítését is a NATO keleti szélén, gyakorlatilag az 1997-es, a keleti bővítés előtti állapothoz hasonló módon."

Azaz NATO-csapatok ne állomásozhassanak a '97 utáni területeken, illetve fegyverek se legyenek telepíthetők oda. Az, hogy pl Magyarország '97 után csatlakozott, ebben az esetben azt jelenti (szerintem!), hogy a mi esetünkben például nem lehetnének itt állandó jelleggel NATO-erők. Azaz inkább reaktív legyen az a védőháló és ne proaktív.
Arról nem szólnak a követelések, hogy egyébként egy '97 utáni NATO tagállam magának milyen védelmet épít fel - állomásoztatott NATO mindenség nélkül.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 391
16 656
113
Én így fordítanám:
"A követelések szerint ukrajna nem csatlakozhat a NATOhoz, ezen kívül limitálni kell a NATO erők (csapatok és fegyverek) telepítését is a NATO keleti szélén, gyakorlatilag az 1997-es, a keleti bővítés előtti állapothoz hasonló módon."

Azaz NATO-csapatok ne állomásozhassanak a '97 utáni területeken, illetve fegyverek se legyenek telepíthetők oda. Az, hogy pl Magyarország '97 után csatlakozott, ebben az esetben azt jelenti (szerintem!), hogy a mi esetünkben például nem lehetnének itt állandó jelleggel NATO-erők. Azaz inkább reaktív legyen az a védőháló és ne proaktív.
Arról nem szólnak a követelések, hogy egyébként egy '97 utáni NATO tagállam magának milyen védelmet épít fel - állomásoztatott NATO mindenség nélkül.
Pontosan így,de ez az önjelölt angol tanár nem igazán érti,hogy mit is jelent a szöveg
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 652
113
Miből gondolod ha azt elengedik nem jön újabb és újabb követelés?!?
Az oroszok nem akartak tárgyalni, teljesen vállalhatatlan ultimátumokkal álltak elő. (pl. követelték hogy NATO 1997-es határai mögé menjen vissza - Magyarországot is kihajítva soraiból.) Nyilván valóvolt hogy már tavaly elöntötték hogy háborút akarnak.
Naiv vagy, de nagyon, ha azt hiszed hogy beérték volna a Krímmel és a Donbassal. Az oroszok csak az erőből értenek. Lehet, hogy megszerzik a kelet és délkelet Ukrajnát, de azért komoly veszetségek árán, aminek következtében egy időre jelentősen csökkennek hadműveleti képességeik. Nekünk NATO-tagként szintén érdekünk, hogy ne próbálkozzanak a Baltikumban vagy máshol, mert akkor mi háborúba kell menjünk. Ilyen értelemben az ukránok minket is védenek.
Az hogy ők milyen áldozatot hajlandóak hozni a szuverenitásukért, azt nem a mi dolgunk dönteni, ítélkezni erről.
Ha nem állnak ki magukért és nem harcolnak, akkor ma egy Kadirov-szerű Putyin-seggnyaló ülne az ukrán elnöki székben.
Zelenszkit nagy többséggel választották meg az Ukrajna polgárai a regnáló Porosenkóval szemben - külön érdekes, hogy az orosznyelvű keleti részeken kapta legtöbb szavazatot. Mint háborús vezető maximálisan kiáll országa szuverenítás a mellett.

Ez egy morális kérdés - látom kicsit össze van zavarodva az iránytűd ezen téren. Van egy szuverán ország, amely függetlenségét Oroszország több nemzetközi szerződésben elismerte (pl. budapesti memorandum). Aztán mindezt félredoba lerohanta Ukrajnát - ez kurvára nincs rendben! Egyértelműen Ukrajnát illeti a támogatás - morálisan és nemzetközi jogi szempontból mindenképp. Ez elvi kérdés - nincs mit relativizálni ezen. Semmi jogunk azt mondani, hogy "adják meg magukat", meg "minek harcolnak"! Majd ők eldöntik mennyit ér nekik a függetlenségük.
Érdekes vagy inkább abszurd módon a volt VSZ országok közül kb. csak nálunk szimpatizál a lakosság jelentős része és kormány hangadói a támadó oroszokkal. Morálisan ez gáz - nincs mit szépíteni ezen. Pláne egy inváziókkal teli történelemmel a hátunk mögött mint a mienk.
Az hogy a nyelvtörvény miatt van vitánk az ukrán kormánnyal, az nem az jelenti hogy annak szurkoljunk, hogy orosz báb állam legyen belőle. Oroszország is baromi "híres" az emberi jogok tiszteletben tartásáról és a kisebbségek jogainak tiszteletben tartásáról. Ukrán kormányra szemben az EU-s törekvéseik hátráltatása révén még lenne ráhatásunk - az oroszokra még annyi sem. Az meg komoly nemzetbiztonsági kockázat lenne, ha Fehéroroszországhoz hasonlóan állandó orosz erők állomásoznának egy orosz-barát Ukrajna területén - akár pl. Kárpátalján. Simán lehet, hogy egyszer egy hadgyakorlatuk átcsap teljes invázióba - ahogy az történt idén februárban Ukrajna ellen.
Nekünk sem érdekünk Ukrajna bukása - kell egy ütköző állam közénk és az oroszok közé. Eddig háromszor szállt meg minket Oroszország - naiv dolog azt hinni, hogy nem poróbálnák meg ismét, ha úgy vélik, hogy akár sikerülhet is. Itt még nagyon nem tartunk szerencsére, de egy nem Moszkvából irányított Ukrajna fent maradása fontos azért, hogy ez ne is legyen így!
Szóval Ukrajna igen is tartson ki!
Egyet se féljen legfőbb vezér Aladdin admirális generális!!!
Jól haladnak a dolgok keleten, nem kell aggódnia a hohol államiság kérdése miatt!
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 191
36 737
113

Egyet se féljen legfőbb vezér Aladdin admirális generális!!!
Jól haladnak a dolgok keleten, nem kell aggódnia a hohol államiság kérdése miatt!
A világhírű wadiyai katonai akadémiát summa cumm laude végeztem, szóval azért tisztában vagyok a realitásokkal.
A Donbasst szerintem is bukni fogják az ukránok - bár még hetekig eltarthat ez is. A Dnyerpertől nyugatra szerintem védhető Ukrajna, azt meg tudják tartani. A helyükben hagynám a francba Donbasst - Kerszont és Dnyeper partját próbálnám visszaszerezni mindent bevetve.
Dnyepertől keletre nagy kérdőjel mi lesz - hosszú távon lehet, hogy az oroszokhoz kerül. Mindenesetre évvégéig is simán eltarthat a háború és az sem kizárt, hogy néhány évi fegyverszünet után újraindul az egész.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 191
36 737
113
Én így fordítanám:
"A követelések szerint ukrajna nem csatlakozhat a NATOhoz, ezen kívül limitálni kell a NATO erők (csapatok és fegyverek) telepítését is a NATO keleti szélén, gyakorlatilag az 1997-es, a keleti bővítés előtti állapothoz hasonló módon."

Azaz NATO-csapatok ne állomásozhassanak a '97 utáni területeken, illetve fegyverek se legyenek telepíthetők oda. Az, hogy pl Magyarország '97 után csatlakozott, ebben az esetben azt jelenti (szerintem!), hogy a mi esetünkben például nem lehetnének itt állandó jelleggel NATO-erők. Azaz inkább reaktív legyen az a védőháló és ne proaktív.
Arról nem szólnak a követelések, hogy egyébként egy '97 utáni NATO tagállam magának milyen védelmet épít fel - állomásoztatott NATO mindenség nélkül.
Mégis hogy védene meg minket vagy baltiakat a NATO, ha nem léphet az adott ország területére?! Nonszensz!
Baltiakat még aztán végképe elfoglalhatják pár nap alatt, ha nincs NATO jelenlét - még légierejük sincsen. Oroszok nagyon jól tudták, hogy a követeléseik elfogadhatatlanok. Ukrajna NATO tagsága is fikció volt - komolyan sosem indult el a csatlakozási folyamat. Szóval erre hivatkozni is tök kamu!
Azóta Putyin, már ki is mondta, hogy terület hódító, birodalom építő Nagy Péter cárhoz hasonlítja magát - erről szól az egész ukrajnai akció. "Kisebbségvédelem" meg "nácitlanítás" csak ürügyek.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 866
9 825
113
"The demands include a ban on Ukraine entering Nato and a limit to the deployment of troops and weapons to Nato’s eastern flank, in effect returning Nato forces to where they were stationed in 1997, before an eastward expansion."
Mivel mi magunk is NATO vagyunk, ez csak úgy lehetséges ha minket kiraknak a NATO-ból. A szövetség tagjaként jogunk van egyébként is NATO-csapatokat hívni ide, velük gyakorlatozni vagy ha szükséges a védelmüket kérve itt tartani őket. Oroszország nem ugathat bele egy szuverén ország döntéseibe!


Что Россия предложила НАТО

Альянсу Москва предложила заключить соглашение, в котором предлагается вернуться к работе Совета Россия — НАТО, восстановить каналы связи и перестать рассматривать друг друга в качестве противников. В девяти статьях документа Россия также считает необходимым зафиксировать следующее.

Неразмещение Россией и странами НАТО своих вооруженных сил и вооружения на территории всех других государств Европы в дополнение к силам, которые уже находились на этой территории по состоянию на 27 мая 1997 года.
Исключить развертывание ракет средней и меньшей дальности наземного базирования в районах, из которых они способны поражать цели на территории других участников.
Исключить дальнейшее расширение НАТО, в том числе присоединение Украины, а также других государств.
Страны НАТО должны отказаться от ведения любой военной деятельности на территории Украины, а также других государств Восточной Европы, Закавказья и Центральной Азии.

https://www.rbc.ru/politics/17/12/2021/61bc677a9a794774aa95d5bd

Azért az első 1-2 hónap nem épp a sikerekről szólt orosz részről...
Ahhoz képest, amit ők állítottak magukról és amit a világ gondolt az orosz haderőről, hát eléggé leszerepeltek.
Egy háború nem 1-2 hónapig tart ám...
Az hogy eddig nem volt, az nem azt jelenti hogy nem lesz!

De azt sem, hogy lesz, igaz?

Ha annyira nem akarnak harcolni, mint állítod, akkor nem harcolnának és kb. Kievben és Harkovab is sóval kenyérrel várták volna az oroszokat! Ehelyett Javelint és RPG-t kaptak!
Ne te mond már meg, hogy ők mit akarnak! Épp eszű ember nem akar egy olyan szaros elnyomó államban élni minta putyini Oroszország, ahol ki állsz egy üres lappal az utcára és már visznek is el rendőrök!

Igen. Küzdöttek szépen. De ez mára megváltozott, és akkor is lehetett már tudni, hogy ez kevés lesz a győzelemhez.
Jössz nekem itt a tüntetésekkel... (Óvodás tempó) Hány tüntetést mutassak neked Európa nyugati feléből, ahol ennél sokkal durvább módon bántak el a rendőrök a tüntetőkkel. Pl. Hollandia Covid tagadó tüntetések...

Az atombombás szövege viszonylag új keletű: március elején beszélt erről - akkor már rég folyt az invázió, de már hónapokkal korábban el döntött tény volt az invázió: az oroszok felvonultak a határok mentén.

"Ukrajna feladhatja több évtizedes ígéretét, hogy nem lesz nukleáris fegyverzettel rendelkező ország, és visszavonhatja a Szovjetunió összeomlása után hozott döntését, miszerint lemond atomfegyvereiről – figyelmeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

A szombati müncheni biztonsági konferencián felszólalva Zelenszkij rámutatott, hogy Ukrajna 1994-ben csatlakozott a Budapesti Memorandumhoz, és biztonsági garanciákért cserébe lemondott atomfegyvereiről, hozzátette, hogy a lépést vissza lehet vonni, ha a szomszédos Oroszország fenyegetést jelent.
Ukrajna feladhatja több évtizedes ígéretét, hogy nem lesz nukleáris fegyverzettel rendelkező ország, és visszavonhatja a Szovjetunió összeomlása után hozott döntését, miszerint lemond atomfegyvereiről – figyelmeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

A szombati müncheni biztonsági konferencián felszólalva Zelenszkij rámutatott, hogy Ukrajna 1994-ben csatlakozott a Budapesti Memorandumhoz, és biztonsági garanciákért cserébe lemondott atomfegyvereiről, hozzátette, hogy a lépést vissza lehet vonni, ha a szomszédos Oroszország fenyegetést jelent."


Ezt 2022.02.19.-én mondta a színész úr.

Nem csak bátorítják hanem küldenek is fegyvereket - nem eleget és nem mindenki, ez igaz. Ebben az is közrejátszik, hogy a legtöbb európai ország eléggé hagyta lerohadni a haderejét és hadianyag készleteit. Pl. németek a politikai vivódás-szarakodás mellett emiatt sem küldenek cuccokat, mert a BW nagyon szar állapotban van és nekik is alig van felszerelés. A lengyelek meg tényleg a maximumot adják támogatásból, de az ő lehetőségeik is korlátosak. Napi 1-2 ezer tüzérségi gránát fogy az ukránoknál - ekkor a gyártó kapacitás egész Európában nincsen.
Ha nem küldenének, akkor is harcolnának az ukránok, csak partizán háború lenne - sokkal lassabb és talán véresebb.
Szóval az ukránok eldöntik meddig harcolnak és miként. A fővárosukat és a szuverenitásukat az eddigi ellenállással sikerült megvédeni - ez is eredmény.
Bullshit! Jah mert a BW levan gatyásodva, azért blokkolják a spanyol Leo2A4-ek küldését... Meg a német tulajdonú svájci lőszergyár nem ad lőszert... Ahaaa! És te nevezel engem naivnak?

Attól autonóm mert a nevében benne van?!? :D
A Szovjetunió alkotmányában is sok szép dolog volt írva még is a valóság eléggé mást mutatott. Oroszország ugyanez: papiron demokrácia van, csak a kicsit is esélyes jelöltek nem indulhatnak el és általában meghalnak (Nyemcov) vagy börtönbe kerülnek (Navalnij). Majd erre biztos mondják itt páran hogy nem is seélyesek mindenki Putyint imádja - akkor miért is nem indulhatnak el a valódi ellenzékiek?
He?
Olvasd el Circle válaszát, ahelyett, hogy itt Nyemcovokkal meg Navalnijokkal terelsz. Ez a két faszi amúgy kb. egy Fegyőr Bandi és Hadházy Ákos szinten voltak/vannak. Szinte mérhetetlen támogatással.

Ha egy Fehéroroszország-szerű bábállam lenne Ukrajna, akkor akár állomásozhatnak is orosz csapatok.
Nekünk az a lényeg, hogy erre elvi lehetőség se legyen!
Lukasenka Putyinnak köszönhetiu, hogy nem kergették el - nem nagyon ugathat bele, ha az oroszok egy komplett hadsereg csoportot akarnak a lengyel határ mellé telepíteni.

Épp te írtad fentebb, hogy volt már egy "arany WC kefés" bábja Putyinnak Ukrajna élén. Na és akkor voltak Orosz csapatok Kárpátalján? A Krímen igen, de az oroszok fizettek érte minden évben.

Hogy mennyire hülyék vagy inkább mennyire rosszul mérték fel a helyzetet az a baromira kudarcos Kiev elleni támadásuk mutatja.
Azt gondolták, hogy az elnök elmenekül, az emberek örömmel várják őket és oda rakhatnak valami bábelnököt aki kiszolgálja az igényeiket. Egyik sem jött be!
Ha nem akarták egész Ukrajnát térdre kényszeríteni csak a "szegény elnyomott" donyecki és luhanszki embereket megvédeni, akkor miért támadtak Odessza, Harkiv és Kiev felé?!? Szerették volna ha Lukasenka is beszáll egy Lviv felé támadó iránnyal, de ő nem merte bevállalni a sokkal gyengébb haderejével és népszerűtlenségével.
Az egész akció eléggé el lett fuserálva. Donbassban is csak ezért tudnak eredményeket felmutatni mert az összes erejüket oda koncentrálják - a többi helyen beásták magukat.

Kijev egy majd 4 milliós város. Szerinted pár ezer katonával el lehet foglalni? Ne nézzük már le ennyire őket. Volt egy terv, amit ugye itt egyikünk sem ismer. Valószínűsíthető, hogy a terv befuccsolt. Ők ezt kénytelen-kelletlen belátták, és változtattak. Ennyi.

De ha enged, akkor mi garancia hogy nem lesz újabb követelés?!?

Pl. azt akarják az oroszok, hogy "demilitarizált" legyen Ukrajna vagyis építse le haderejét. Ha ezt megteszi, akkor mint a forró kés a vajban, úgy menne végig rajtuk az orosz hadsereg és lenyelhetik az egész országot valamivel később. Irreális követelései vannak Putyinnak: azt kéri hogy Ukrajna mint szuverén állam kövessen el öngyilkosságot és kb. számolja fel önmagát.
Logikus lépés tehát, hogy ellenállnak és megdrágítják az az akciót az oroszoknak is. Sok ukrán esik el, ahogy sok orosz is.
Majd eljön a pont, ahol tárgyalni fognak, de nem mindegy, hogy ekkor hol fognak húzódni a front vonalak - nem mindegy hogy a Donbass határnál vagy Kiev alatt...


Azért ezt nem így kell elképzelni. Erre vonatkozóan is konkrét javaslatok voltak az oroszok által küldött csomagban. Csak épp a NATO és tagállamait ez nem érdekelte. Jelenleg viszont nagyon úgyfest a helyzet, hogy előbb-utóbb érdekelni fogja őket. Csak épp hány ukrán halála árán?
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 760
48 019
113
Mégis hogy védene meg minket vagy baltiakat a NATO, ha nem léphet az adott ország területére?! Nonszensz!
Baltiakat még aztán végképe elfoglalhatják pár nap alatt, ha nincs NATO jelenlét - még légierejük sincsen. Oroszok nagyon jól tudták, hogy a követeléseik elfogadhatatlanok. Ukrajna NATO tagsága is fikció volt - komolyan sosem indult el a csatlakozási folyamat. Szóval erre hivatkozni is tök kamu!
Azóta Putyin, már ki is mondta, hogy terület hódító, birodalom építő Nagy Péter cárhoz hasonlítja magát - erről szól az egész ukrajnai akció. "Kisebbségvédelem" meg "nácitlanítás" csak ürügyek.
Állomásoztatásról volt szó. Ha megtámadnák, az nyilván más kérdés.