[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Európának most orosz gáz nélkül kell élnie – Zelenszkij

Európának most orosz gáz nélkül kell élnie – Zelenszkij​

2022.06.16. 23:31
Oroszország ismét megemelte a gázárakat az EU-ban, és ez egy újabb érv amellett, hogy az európaiak megtagadják az Oroszországból származó földgázt.

Volodimir Zelenszkij ezt egy esti videobeszédében mondta – írja az Ukrinform.

„Úgy gondolom, hogy nem véletlenül romlott ma Európában a gázhelyzet – ismét megugrott az ár. Oroszország szándékosan tette ezt, korlátozva az ellátást, hogy kárt okozzon Európának, hogy csapást mérjen az európaiakra. A Gazprom egyszerűen húzza azt a gázláncot, amelyben Európa már régóta próbálkozik. És ez egy újabb érv amellett, hogy Európának most orosz gáz nélkül kell élnie . Nem szabadna ilyen függőségnek lennie” – mondta Zelensky.
Olvassa el még: A Gazprom tájékoztatta Ausztriát, Németországot és Olaszországot a gázszállítás csökkentéséről
Az elnök emlékeztetett arra is, hogy Oroszország élelmiszerválságot gerjesztett a világban az összes ukrán tengeri kikötő blokkolásával.
„Létfontosságú, hogy több tucat ország újraindítsa az ukrán mezőgazdasági termékek exportját. Az élelmezésválságnak pedig egyetlen oka van: ezért Oroszország okolható, és nem más” – hangsúlyozta az államfő.
Olvassa el még:Zelenszkij: A gabonaexport kikötőinek blokádját annak kell feloldania, aki elindította - Oroszország
A jelentések szerint a hollandiai TTF-központnál a gáz határidős ügylete június 16-án meghaladta az 1500 dollárt ezer köbméterenként, mivel a Gazprom csökkentette az Északi Áramlat szivattyúzását.
 
W

Wilson

Guest

Az ukrán fegyveres erők 2 fronton verik vissza az orosz támadásokat – Ukrán vezérkari jelentés...​


2022. június 16., csütörtök, 18:57



f031277-rozbyta-genshtab24.jpg

KATERYNA TYSHCHENKO – 2022. JÚNIUS 16., CSÜTÖRTÖK, 18:57

Csütörtök este az ukrán fegyveres erők visszaverték az orosz rohamműveleteket a szlovjanszki és a bahmuti fronton.

Forrás : Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara a Facebookon , június 16-án 18:00-as információk

Részletek : A szlovjanszki fronton az orosz erők tüzérségi tüzet nyitottak Mazanivka, Krasnopillia és Dibrovne környékére. Az ukrán erők visszaverték a Dolyna város elleni orosz támadást, így az oroszok visszavonulásra kényszerítették.

A donyecki fronton az orosz csapatok továbbra is lőnek az ukrán állásokra a teljes érintkezési vonalon, fő erőfeszítéseiket a sziverodonyecki és a bahmuti frontra összpontosítva.

A Lyman fronton nem zajlottak aktív harci műveletek . Az orosz megszálló erők tüzérségi tüzet nyitottak egy Starodubivka negyedre.

A szeverodonyecki fronton Oroszország tüzérséget és MLRSrakétarendszereket vetett be Szeverodonyeck, Liszicsanszk, Usztynyivka, Loskutivka, Metiolkine és Borivske tüzérségi támadására. Az orosz repülőgépek légicsapást mértek Loskutivkára.

A bahmuti frontonaz orosz megszálló erők tüzérséggel lőtték New Yorkot, Zaicevét, Pokrovszkét, Nova Kamiankát, Jakovlivkát, Beresztovát, Mikolajvkát és Novoivanivkát.
Egy orosz Ka-52-es helikopter légicsapást hajtott végre a békés Jakovlivka falura. Az ukrán fegyveres erők sikeresen visszaverték a Berestove elleni orosz támadást.

Az Avdiivka, Kurakhove, Novopavlivka és Zaporizhzhia fronton az orosz erők támadást kíséreltek meg végrehajtani, hogy megakadályozzák az ukrán csapatok más frontokra való áthelyezését. aknavetőkkel, csöves tüzérséggel és MLRS rakétarendszerekkel lőtték Mariinkát, Novomikhailivkát, Zaliznychne-t, Huliaipole-t és Charivne-t.

A Volyn és Polissia fronton a fehérorosz fegyveres erők egységei továbbra is lefedik a fehérorosz-ukrán határt. A fehérorosz erők harcmérnöki feladatokat is végeznek, hogy megerősítsék pozícióikat Breszt megye (Fehéroroszország) államhatára mentén. Június 14. és 16. között a Fehérorosz Fegyveres Erők támogatás- és utánpótlás-szervezéséért felelős egységei között parancsnoki és törzsgyakorlatot tartottak a frontvonal mögött.

A sziverscsinai fronton az orosz erők tüzérségi tüzet nyitottak a Csernyihiv megyei Leonivkára, valamint az ukrajnai Szumy megyében található Ulanove-ra, Sopych-ra és Baranivkára. Egy pár Ka-52 típusú orosz helikopter légicsapást hajtott végre Hluhiv városa közelében, Szumy megyében.

A szlobozscsinai fronton az orosz csapatok folytatják a hadműveleteket annak érdekében, hogy feltartóztassák az ukrán védelmi erők egységeit, és megakadályozzák azok előrenyomulását az államhatár felé.

A harkovi fronton Oroszország csövű tüzérséget és többszörös kilövő rakétarendszereket vetett be Zolochiv, Udy, Bairak, Peremoha, Rubizhne, Verkhnii Saltiv, Pechenihy és Lebiazhe tüzelésére.

Nem változott lényegesen a helyzet a Pivdennyij Buh fronton , ahol az orosz erők továbbra is erőfeszítéseiket a korábban elfoglalt pozícióik megtartására és az állások megerősítésére irányuló harcmérnöki feladatok ellátására összpontosították.

Az orosz erők hagyományos és rakétatüzérséggel lőttek Osokorivka, Dobrianka, Topolyne, Kniazivka, Murakhivka, Chervona Dolyna, Zoria, Kotliareve, Novomykolaivka, Stepova Dolyna, Tavriiske, Lymany és Olekszandriv városok és falvak környékén.

Három orosz nagy pontosságú rakétahordozót tartanak készenlétben, összesen 20 kaliberű cirkálórakétával.

Az Ukrán Fegyveres Erők Vezérkara azt is megállapította, hogy az orosz hadsereg Ukrajnában elszenvedett jelentős veszteségei hátráltatják az orosz katonai vezetés gyors előrenyomulását Ukrajnába. Egyre több az olyan eset, amikor nagyszámú katonát rúgnak ki azért, mert nem hajlandók részt venni az Ukrajna területén folyó ellenséges cselekményekben. Ez megakadályozza, hogy az orosz erők gyorsan megerősítsék és lecseréljék azokat az egységeket, amelyek elvesztették harci képességüket.


 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 945
41 175
113
Tegnap esti helyzet.

Az ellenségeskedés és a frontok helyzetének térképe június 16-án este​

Szergej Storozsev ma 01:26-kor


Az elmúlt nap aktuális adatai:
Előző nap Harkov közelében fogták el két amerikai zsoldos. Kiderült, hogy a harcosok a hadsereg veteránjai. Vélhetően ők az első amerikai állampolgárok az elfogott zsoldosok között, és ha átadják őket a donyecki bíróságnak, halálbüntetés vár rájuk.

Pozíció az előlapokon :
Harkov front:
Folytatódik az Orosz Föderáció fegyveres erőinek offenzívája - támadások Stary Saltov és Verkhny Saltov ellen, valamint feltehetően Russzkaja Lozovaja és Dementyevka irányába is. Harkov lakói a közösségi hálózatokon írnak a városban és környékén zajló katonai létesítmények tömeges bombázásáról.
Izyum-szláv front:
Az ukrán fegyveres erők katonái folytatják a Balakleya ágyúzását. Az ellenség az Izyum erdő területén is igyekszik fokozni tevékenységét. Szlavjanszki irányban folytatódnak a harcok Bogorodicsnyért, valamint Krasznopoly, Dolina és Sidorovo térségében.
Lugansk front:
A Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum (SPIEF) keretein belül az LPR vezetője, Leonyid Pasecnik ma mondta . hogy Szeverodonyeckben a Népi Milícia egységei léptek be az Azot üzem területére. Eközben Jevgenyij Poddubnij katonai parancsnok azt mondta , hogy a lizicsanszki AFU-csoportnak nem maradtak biztonságos ellátó utak - az Artemovsk-Lysichansk autópályát az orosz csapatok teljesen átlőtték.
Donyeck front:
Az RF fegyveres erők egységei behatoltak Zaitsevoba és Semigoryébe, de még korai beszélni e települések elfoglalásáról. Az Uglegorskaya hőerőműhöz vezető utat orosz tüzérség tűzi alá, de fizikailag nem ellenőrzik.
Korai, bár nem ésszerűtlen az ukrán fegyveres erők Bahmut (Artemovszk) harc nélküli átadására vonatkozó terveiről beszélni, mivel az orosz fegyveres erők továbbra is előrenyomulnak, a város pedig alföldön fekszik, és kevés haszna van. védekezésre. Közben ma egy ukrán páncélos konvojra lőttek a Szoledar-Szeverszk autópályán. Így az ukrán fegyveres erőknek egyetlen biztonságos útja sincs az Artemovszk-Szoledar-Szeverszk vonalon.
Aktív ellenségeskedés kezdődött az Ugledar régióban. Heves összetűzések zajlanak a Pavlovka-Jegorovka-Sevcsenko háromszögben. Ukrán erők csoportjai próbálják elfoglalni a Pavlovka és Jegorovka közötti utat, miközben az orosz csapatok elfoglalták Sevcsenkót. Ezenkívül a szövetséges erők tüzérsége lőtt az ellenséges állásokra Maryinkában.
Érkezés:
Donyeck ismét kiderült tűz alatt, ahol hét sebesültet számoltak meg a Vorosilovszkij és Kirov régiók ágyúzása során. Yasinovatayát is eltalálták, ahol egy idős nő és Red Luch meghalt . ahol a „Tochka-U”-t bedobták egy fegyvertárba – a lőszer felrobbant, nagy tűz ütött ki.
A fegyveresek a hurrikánból ismét lőttek a Herson régióban található Csernobajevkára és Szuhoj Sztavokra, de az RF fegyveres erők légvédelme visszaverte a csapást.
Kalibrációk:
Harkovban, a traktorgyár közelében a katonaság lebombázott egy, az ukrán fegyveres erők páncélozott járműveit javító műhelyt. Nikolaev közelében, a Kulbakino repülőtéren a drón irányító központja megsemmisült.
A világban:
USA jelezte Kijevnek a nyugati fegyverek szállítására irányuló kérelmek túlzott ingadozása miatt. Julianne Smith , az Egyesült Államok NATO-beli állandó képviselője ugyanakkor elismerte, hogy néhány amerikai szövetséges és Ukrajna barátja már szinte mindenét odaadta, amijük volt.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 897
5 204
113
Úgy is van! Kukkázzanak mindent ki maguk alól, hátha az oroszok majd Los Angeles-ben karácsonyoznak

Úgy is van! Kukkázzanak mindent ki maguk alól, hátha az oroszok majd Los Angeles-ben karácsonyoznak
AMARG-on tárolt 4 gen gépek nagy részére már amúgy sincs hosszú távon szükségük csak szándék kérdése mire használják fel őket!Abramsből is van több ezer aktív állományban "konzervált" 3000 körüli példányból ha pár száz darabot újra aktiválnak "elajándékoznak"semmi hatással nincs a védelmi képességeiket!Tény az Európai nato tagoknak korlátozottak a készleteik de nekik bőven van miből "adományozni"ha az érdekük úgy kívánja.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 537
113
AMARG-on tárolt 4 gen gépek nagy részére már amúgy sincs hosszú távon szükségük csak szándék kérdése mire használják fel őket!Abramsből is van több ezer aktív állományban "konzervált" 3000 körüli példányból ha pár száz darabot újra aktiválnak "elajándékoznak"semmi hatással nincs a védelmi képességeiket!Tény az Európai nato tagoknak korlátozottak a készleteik de nekik bőven van miből "adományozni"ha az érdekük úgy kívánja.
Es az csak ugy mukodik hogy en holnaptol pilita leszek F-15-on,meg Abrams parancsnok, meg vadakat terelo juhasz. Kozben meg meg a szent javelinakkal se boldogulnak...

Fura.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 537
113
Legalabb 200 ujabb onkentes.

Jol fejbevagtak ezt az ukran tankot.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 274
113
A jó morál egy összetevő a sok közül, és arra utalhat, hogy ők ott a saját infóik alapján (mondjuk nem tépte őket szét a 155mm) nincsenek konstans halálfélelemben amiben az itt napi 25x leírtak alapján kellene, hogy legyenek, ergo a topikban február 24 óta összeomló ukrán hadsereg képe valahogy sántít...
Ezt az egyszerű gondolatot nem sikerül megérteni, ha az ember nem fejti ki szájbarágósan, hát szomorú. Vonatkozik azokra is akik lájkolták.
Szia !

ne haragudj már,de ha az ukrán morált emlegeted,miért nem térsz ki a parancsmegtagadókról készült ukránok által dokumentált,ukrán egységekről szóló videókra,ahol belemondják a kamerába,hogy nem hajlandóak harcolni ? itt a topicban is megjelent minimum 3 alegységről ilyen videó.

szóval tényleg nem szájbarágósan írom vagy kérdezem, de szerinted a nyílt parancsmegtagadás az olyan fényes és győzhetetlen morált takar ? mert szerintem nem,hanem pont ellenkezőleg.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 358
77 039
113
Ez már az utolsó stáció, már a vízi ember is megmondta.
Természetesen ez a diagnózis nem topik off, hiszen ahogy alakulnak a fejlemények, egyre több területen igaza lesz Szilágyi Istvánnak.
Légy oly kedves legközelebb vagy 6 hónappal előre szólni (legalabb a fórumon), hogy el óhajtod törni valamid. Köszi a HTKA közössége nevében!
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Előbb a válaszok, aztán fotelzsukov elemez


Úgy néz ki a nyugati vezetők eltökéltek Oroszország megleckéztetése mellett. Ezt nem fogják következmények nélkül hagyni. A nyugati gazdasági és technológiai fölénnyel pedig nem fogják tudni felvenni a versenyt az oroszok.
Egyrészről az oroszok ilyen szintű lenézése a történelem folyamán már rengetegszer bosszulta meg magát, másrészről nem is igaz. Még a hidegháborúban is csak nagyon kis részen, és nagyon kis időskálán (80-as években, a számítástechnikában) sikerült technológiai fölényt elérni, de cserébe más területeken (mechanikus automatizálás pl.) orosz fölény volt. Nagy átlagban a két fél igazából egy technológiai szinten volt, csak dolgokat más módon oldottak meg. Számítástechnika területén mondjuk most is van nyugati fölény, de ezt mindenki úgy kezeli, hogy majd ez jól megszívatja őket. Lehet így lesz, de egyáltalán nem szükségszerű.

Nemetorszagban mostantol minden Kw/h szamit!

Azert a Bundestagban tuti a grün politikusok is tomboltatjak a klimat...

Előre az utolsó elektronig!
"ha az a terület soha nem lesz újra ukrán."
Szalonképesen erre most nem tudok válaszolni.
Ha írnám ami írhatnékom van abból moderáció lenne :p
Légyszíves tedd meg. Jobban járunk mindannyian.
"Mindannyian Vlagyimir Vlagyimirovics kezében vagyunk!"
"Vlagyimir gradjaitól ments meg Uram minket"
Elég nyomasztó hogy a szabadság térből lenin tér lett.

Ez egy érdekes kérdés ám, Lenin náluk nemzeti hős. Kb olyan, mintha nálunk Mátyás király utca lenne valamiből.
Kinek van nagyobb ipari kapacitása és jobb logisztikája? A nyugati világnak vagy az oroszoknak? Elárulom hogy a szankciók miatt az orosz vasúti infrastruktúra üzemeltetése is egyre nehezebb lesz.
Erre azért kíváncsi vagyok. Miért lesz egyre nehezebben üzemeltethető a vasúti infrastruktúrájuk? Mit nem tudnak hozzá gyártani? Sint, biztosító berendezéseket, vagy felsővezetéket? Esetleg mozdonyt, vagy gördülőállományt?
Az a baj hogy ezekhez kiképezni az ukránokat hosszú idő, de az orosz előrenyomulás sebességét elnézve érdemes volna most elkezdeni.

Valójában az ukránok jelenlegi baja hogy a nyugat se számított arra hogy az első fázist megnyerik. Ezért gerillaharchoz adtak fegyvereket. Viszont az oroszok feladták az A tervet és tüzérségi anyagcsatát kezdtek Donbaszban. Az ukránokat meg nem erre szerelték fel a nyugatiak, hanem a partizánkodásra.

De ha a nyugat úgy akarja, akkor tüzérségben is fel tudják szerelni úgy az ukránokat, hogy legyőzhessék az oroszokat.
Akarhatja éppen úgy, csak annak van egy elég negatív hatása, amit úgy hívnak, hogy de akkor nekem nem marad.

A jó morál egy összetevő a sok közül, és arra utalhat, hogy ők ott a saját infóik alapján (mondjuk nem tépte őket szét a 155mm) nincsenek konstans halálfélelemben amiben az itt napi 25x leírtak alapján kellene, hogy legyenek, ergo a topikban február 24 óta összeomló ukrán hadsereg képe valahogy sántít...
Ezt az egyszerű gondolatot nem sikerül megérteni, ha az ember nem fejti ki szájbarágósan, hát szomorú. Vonatkozik azokra is akik lájkolták.
Miből tudjuk, hogy jó az ukrán morál?


És akkor fotelzsukov elemez:
Az oroszok hadművelete igazság szerint ismét hordoz egy olyan alábecsült eleganciát, amire nehezen érez rá az ember a világ más nagy háborúzóinak műveletei láttán. Teljességgel hiányzik belőle az a légidominanciára törekvés ami az usát jellemzi, nyomokban sem emlékeztet arra, a buldogmakacsságra amit egy Britannia, vagy Ausztrália kapcsán láthatunk, és távolról sem hasonlít arra a pusztító blitzre amit a németektől várnánk. Az ő hadműveletük maga a megtestesült egyszerűség. És ebben rejlik az ereje. Ez a klasszikus, évszázadokon átívelő háborúzási forma, és ők ennek a klasszikus formának a mesterei. És az a helyzet, hogy én az elején hiányoltam ezt az elsöprő tűzerőt, amit most láthatunk. De onnantól, hogy ez megjelent az ukránoknak semmi de tényleg semmi esélye nem maradt. Itt ugyanis megint előjön egy általános tévképzet, amire már próbáltam utalni többször, de akkor most nagyon konkrétan: Ekkora hadsereglétszámoknál nem a megszállt terület nagysága, hanem a hadműveleti terület számít csak és kizárólag. Amúgy ez valójában korábban is így volt, csak a sorozott tömeghadseregek korában a kettő egy és ugyanaz volt. Tehát az, hogy lépésben araszolnak előre Donbasszban az valójában semmi másról nem szól, mint hogy ott van az ukrán hadsereg. És miután tűztengerré változtatták a területet az ukránok egyre gyorsuló ütemben gyengülnek, mivel a legtapasztaltabb erőik esnek ki. A tüzérség évszázadokon át volt csatadöntő tényező, és igazából ma is az. Ennek az igazságát láthatjuk újra.
Csak és, ez egy fontos csak: Ahhoz, hogy ezt a tüzérségi hátrányt az ukránok kiegyenlítsék a nyugat akkora tüzérségi erőt kell, hogy odaküldjön, ami már a saját erőinek kiherélését jelenti. Tehát amit küldeni tud az kevés.
Küldhet persze tankokat, és egyéb nehéztechnikákat is, csak az megint ördögi kör: tüzérségi gőzhengerrel szemben, ahol amúgy a légifölény is az oroszoknál van, az csak elvérezni tud.
Mehetne a légierő is, ami azért lenne mókás, mert az F-35 az egyetlen ami valóban képes lenne megfordítani a dolgokat. De a légierő fókuszú USA hadseregnek van gyenge pontja is. A teljes USAF kell ahhoz, hogy valós fölényben legyen. Ezért, és nem a mindent látó csodaradarok miatt nem tudnak úgy F-35öst se küldeni, hogy az befolyásoljon. Mert lehet, hogy konkrétan vissza kell vonni az orosz légierőt a front fölül. Lehet, hogy ideig óráig ott jól ellesznek az ukrán gépek, de mennyiség, és főleg kiszolgálók nélkül előbb-utóbb haza kell menniük. És ne legyen senkinek illúziója, amíg az orosz strat légierő a vadászgépek hatótávolságán kívülről képes csapást mérni azok bázisaira, üzemanyag, és fegyver lerakataira addig ezen a ponton vége a dalnak.
Szóval sokak álmaival szemben, nincs olyan fegyver a nyugat kezében, amit nem csak bedarál a klasszikus orosz tűzhenger. Na pont ezért megy csak gerillafelszerelés, és nem M1 meg Leo2. Mert az a saját ország védelmére kell, és nem arra, hogy minden valós haszon nélkül elégjen az ukrán pusztán.
Természetesen, ha a NATO-Orosz meccset játszanánk más lenne a leányzó fekvése, hiszen az segít (meg az pináját is) ha a teljes rendszer az elejétől fogva létezik, és a hadigépezet üzemeltetéséhez megvan minden feltétel.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
AMARG-on tárolt 4 gen gépek nagy részére már amúgy sincs hosszú távon szükségük csak szándék kérdése mire használják fel őket!Abramsből is van több ezer aktív állományban "konzervált" 3000 körüli példányból ha pár száz darabot újra aktiválnak "elajándékoznak"semmi hatással nincs a védelmi képességeiket!Tény az Európai nato tagoknak korlátozottak a készleteik de nekik bőven van miből "adományozni"ha az érdekük úgy kívánja.
Hogy mondják oroszul, hogy “farkasfalka”?
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Azért érzek ebben némi pressziót a nyugati vendégek felé… Mivel előre egyeztetett dologról van szó, gyanítom a gonosz mordori orkok a díszes kompánia közelébe sem lőttek, de azért a demokrácia hős hohol bajnokai igyekeztek jelezni hogy ezeknek semmi sem szent, mindent megtámadnak.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 969
82 844
113
"Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában – amelyből az Ukrajinszka Pravda idézett – leszögezte, hogy Ukrajna minden területét, így a Krímet is, vissza akarja szerezni, és jelezte, hogy ez utóbbihoz fel kívánja használni a partnereitől kapott fegyvereit is.
"A Krím stratégiai cél Ukrajna számára, mert ukrán terület. Ugyanakkor lépésről lépésre haladunk"
Én B+ nem tudom ezek mit isznak, szívnak vagy lőnek, de KÜLDJENEK NEKEM IS!!! :confused::confused::confused:
Ezekkel a nyilatkozatokkal max azt lehet elérni, hogy a ruszkik még vidámabban tekerjék tovább a darálót...
Lavrov meg még mindig a legnagyobb troll :
"Mind Boris Johnson brit miniszterelnök, mind Liz Truss külügyminiszter nyíltan azt hirdeti, hogy le kell győzni Oroszországot, térdre kell kényszeríteni Oroszországot" mondja Lavrov.
"Gyerünk hát, tegyék meg!” – teszi hozzá.
1xys8o.jpg

:D :D :D
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Bohóchologram.
Vagy inkább hohologram:

Vicces látni, ahogy egyre inkább próbálják ezt a marvelfilmes vonalat tolni :)

Figyelembe véve, hogy az első hetekben redditen egyik legnépszerűbb téma az volt, hogyan győzné le az avangálók csapata az orosz haderőt, nem meglepő.
Full buborékban élnek páran...
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Bohóchologram.
Vagy inkább hohologram:

Vicces látni, ahogy egyre inkább próbálják ezt a marvelfilmes vonalat tolni :)
És amit elmondott az maga a falanszter: nem lesz szükség készpénzre, nem lesz szükség személyes ügyintézésre. Egy olyan világ, ahol a vágóállatként tartott polgár othonról max melózni vagy a frontra megy el, egyébként pedig egy virtuális buborék-valósagban él teljesen kiszolgáltatva a hatalomnak. Kína a szociális pontrendszerrel, a nyugat a cancel culture-ral, effelé halad.
Én azt tanácsolom, ragaszkodjunk a készpénzhez, használjuk, a virtuális kapcsolattartás helyett pedig minél több személyes találkozást részesítsünk előnyben.
 
W

Wilson

Guest

Az ukrán katonák az orosz hadsereg páncélosainak 20-30%-át hatástalanították – Pentagon​


Az orosz fegyveres erők páncélos erejének 20-30%-át veszítették el az ukrán katonákkal vívott csatákban.


Ez áll az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának sajtóközleményében .



A Pentagon megjegyezte, hogy a tüzérség tekintetében az orosz erők száma meghaladja az ukránokat.

A becslés változó, vannak adatok, amelyek szerint a túlsúly négy, öt, hat és egy közötti tartományban van. Egyes elemzők szerint ez 10, 15 az egyhez, mások szerint 20 az egyhez.

Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke azt mondta, hogy a valódi pontos szám titkosított.

„Mi az igazi pontos számot, az értékeléseinket a titkosított területen tartom, de számuk meghaladja őket” – mondta Mark Milley.

Az amerikai tábornok szerint a háború nem csak játék a számokkal, a lényeg az, hogy hogyan használod a fegyvereket.

„Az oroszok csak tömeg tüzelést folytanak, anélkül, hogy feltétlenül katonai hatást érnének el. Az ukránok viszont sokkal jobb tüzérségi technikákat használnak, és "elég jó hatással "vannak az oroszokra” – mondta Mark Milley.

A Pentagon szerint az oroszok páncélos erőik 20-30 százalékát veszítették el.

„Tehát az ukránok taktikailag nagyon hatékony harcot vívnak tüzekkel és manőverekkel egyaránt. És ez jelentős” – mondta Mark Milley, a Vezérkari Főnökök Egyesített Szövetségének elnöke.

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott beszélgetés eredményeként Ukrajna további tüzérségi és part menti védelmi fegyvereket, valamint tüzérségi és fejlett rakétarendszerekhez való lőszert kap.