[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 365
113
pedig az atomerőmű leépítés pont hasonlóan játszódott le a valóságban ahogy írod, annó olvastam róla német lapokban, nagyon komoly támogatási lóvékat kaptak, a projektet megnyerő "ártalmatlanító" cégek és gyakorlatilag a leállás másnapján elkezdték a tervszerü szétszerelést, már akkor sem értettem mirefel ez a nagy sietség.
És ha ezt annak függvényében nézzük hogy a nemrégiben a 20 éves támogatási ciklusuk miatt leállított ca. 6000 szélerőmű meg csak ott rozsdál a réteken mint valami torzó, egyelőre a fejüket vakargatják ki fizesse a szétszerelést, de az atomerőművet azonnal elkezdték szétvágni az összes csövével egyetembe.
Ez csak úgy lehetséges, hogy az "energia", és gazdasági öngyilkosságra már évtizedek óta, tudatosan készültek (mint ukrajna szellemi és fizikai felkészítését a "Különleges Hadműveletekre"), hogy ha a németek elvágják a földgáz köldökzsinórját az oroszoktól, akkor már ne legyen számukra visszalépés.. (jaj anyám, nem ezt a lovat akartam...)

A határidőket állandóan tologatták (pld tavaly a biztos dátumos, előre pontos időre meghírdetett hetes időtartamú osztrák áramszünetek).
Azért látszik, hogy a háttérben égő Ukrajna füstje nem fedi be a gazdasági bajokat, kilóg az átalakulási ló lába..
Viszont most minden szart az oroszra lehet kenni , vele akarják elvitetni a balhét, hogy mindennek Putyin az oka.

Megfigyelhető, hogy pld meredek Európai energia áremelkedés már kb 2 éve megkezdődött mikor Ukrajnának még semmi köze nem volt hozzá.
Itt nem egy szándékos, fogyasztói társadalom átalakítása kezdődik nyugat Európai kisérleti terepen, Nem Fogyasztói társadalommá?
Mintha belátták volna, nem fenntartható egy állandóan növekvő fogyasztásra épülő, debil társadalmi modell ??

Hát hülyén is nézne ki ha ezt a tempót folytatnánk, 1 főre 100 év mulva pld 1000 tonna éves vasfelhasználás "esne".
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 365
113
A lakosságon múlik. Kanadában is marha sok fegyver van, mégis töredéke a lőfegyverrel elkövetett bűncselekmény.
Pontosan. Ukrán lakosság esetében nem bíznák abban hogy először a kissebbségeken a náci eszmék jegyében, majd saját magukon ne gyakorolnák a fegyverhasználatot, hiszen a szomszéd rétje mindíg zöldebb.. Az elmúlt évtizedekben az országutakon nem volt ritka a csoportosan lőfegyverrel elkövetett rablás, általában éjszaka. Ott megszokott dolog volt főleg a 90-es években.
Nézd meg pld a közlekedési eszközökkel elkövetett, halálos balesetek számát ukrajnában, illetve az európai átlagot..Többszörösen "vezetnek" ezen a téren is, bevállalós magyarnak kell lennie, aki innen kelet ukrajnáig indul - kocsival.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 955
41 221
113
Tegnap esti helyzet jelentés.

Az ellenségeskedés és a frontok helyzetének térképe 2022. június 22-én este​

Vera Belousova ma 00:56-kor


Naprakész adatok
A napi helyzet a frontokon :
  • A harkovi fronton Chuguevben, Zolochevben, Staryban és Felsőszaltovban az RF fegyveres erői tűzesetet mértek az ukrán fegyveres erők állásaira. Egyik oldalon sem történt előrelépés;
  • Izjumo -Szlavjanszk irányban az ukrán hadsereg továbbra is rendszeresen dob DRG-ket a Szeverszkij-Donyecen keresztül, hogy elterelje az orosz erőket a Szlavjanszk elleni támadástól. Az RF fegyveres erői megtámadták az ukrán fegyveres erők megerősített területeit Chepelben, Protopopovkában és Petrovszkijban;
  • A Szeverodonyeck-Liszicsanszk agglomerációban az Ukrajna Fegyveres Erők Gorszkij és Zolote térségében csoportosulását vették körül . Különféle becslések szerint akár háromezer fegyveres is tartózkodhat a "kazánban". Az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek és az LPR NM egyesített erői elfoglalták Ray-Aleksandrovka települést, amelyen keresztül a Gorsko-Zoloto csoport utolsó kommunikációja Liszichanszkgal történt. Emellett Loskutovka községet is felszabadították, és ellenőrzés alá vették a Gorsko-Zolotoy erődterületet körülvevő településeket és falvakat. Az ukrán fél ezt a területet már az Orosz Föderáció ellenőrzése alatt tartja;
  • Megsemmisült egy USA-ban készült AN-TPQ tüzérségi felderítő állomás a donyecki fronton , Nikolszkoje település közelében . Ezt ma jelentette be az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma;
  • Zaporizzsján az ellenség nyomást gyakorol Ugledartól délre. Pavlovka falu az ukrán fegyveres erőknél marad. Feszült helyzet van a Nyikolszkij és Novodonyeckij közötti vonalon;
  • A déli szárnyon nem történt jelentős változás . Az RF fegyveres erői ismét ukrán célpontokat mértek Zelenodolszkban és Apostolovoban. Ezenkívül az ellenség rakéta- és tüzérségi csapások után visszavonult Davydov Brod elől. Odesszában az ukrán harcosok továbbra is erődítményeket szerelnek fel, Kijev pedig azt állítja, hogy továbbra is támadásokat kísérel meg a Kígyó-sziget ellen. Lelőtték az ukrán légierő Szu-25-ös repülőgépét Barmasevó közelében.

határ menti területek . A khunzaki határőrség négy határőre meghalt egy páncélozott szállítójárműben a belgorodi régióban, miközben a határon járőröztek. Az UAF harcosai lesből ölték meg őket amerikai fegyverek – Javelin páncéltörő rendszerek – segítségével.
Érkezéskor . Reggel egy ukrán drón csapódott bele a Novoshakhtinsky olajfinomítóba a rosztovi régióban - tűz ütött ki a vállalkozásnál. Az oroszországi infrastruktúra elleni dróntámadásokkal kapcsolatos újabb incidens – a várakozásoknak megfelelően – kiterjedt vitát váltott ki a hazai légvédelmi rendszer képességeiről, az UAV-ok elleni küzdelem szükségességéről és a hasonló incidensek jövőbeni megelőzéséről. Ma Readovka elmondta hogyan lehet elkerülni ma a hasonló támadásokat. Ezenkívül az ukrán fegyveres erők a felszabadított Volnovakha régióban lévő Rivnopol falut is ágyúzták .
Terrortámadás . Merényletet kíséreltek meg ma a csernobajevszki államigazgatás vezetője ellen Ukrán szabotőrök. A támadók bombát helyeztek el az út mellett, ahol Jurij Turulev vezetett.
Kalibrálás . Megérkezés következtében Nyikolajevben katonai célpontokra lőtt orosz rakétáknál kigyulladt egy üzemanyag- és kenőanyag-raktár. Rakétacsapásokat hajtottak végre stratégiai célpontokra Harkiv és Dnyipropetrovszk térségében is.
A világban . Litvánia , az orosz áruk kalinyingrádi régióba történő vasúti szállításának blokkolása, kizárólag katonai és politikai okokból cselekszik. A baltiak úgy vélik, hogy ha az Európai Unió része (és a NATO láthatatlan leple alatt áll), akkor ez megakadályozza Oroszországot abban, hogy olyan kulcsfontosságú lépéseket tegyen, amelyek alapvetően fontosak területei biztonságának szavatolása érdekében.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 471
19 128
113
Pár szó az ukrán taktikáról és a kényszerhelyzetről.
Többször kifogás alá esett az ukránok "erdősáv" taktikája, de ezt csak a valós terepviszonyok ismeretében lehet vizsgálni. Mert ez egy sík terep jelentős mezőgazdasági kultúrával (és ligetes erdősávokkal) valamint kisebb-nagyobb vízfolyásokkal. A kaprok taktikája alapból nem egyezik az orosz doktrínával, állítólag a NATO kiképzők oktatták erre őket. Szóval nincs széles frontvonal, dinamikus mozgás és erődítésrendszer van. Itt a Donbasszban ez működik is valamennyire, mert megvan a hozzá korábban kiépített "erőd", ami azért láthatóan sokszor csak egy lövészárok rendszer néhány gyengébb bunkerrel. A taktika a védekezés/átcsoportosítás lenne, de az oroszok ebben előrelátók voltak: gyakorlatilag letarolták a nehézfegyverek gyártására/szervizelésére alkalmas bázisokat, így elérkezett az az időszak, amikor az ukrán "gépesített" gyalogság már inkább csak gyalogság kézi páncéltörő és légvédelmi rendszerekkel. Az a néhány nyugatról érkezett wunderwaffe a wilsoni elvárások/lelkesedés ellenére érdemben nem befolyásolt sokat, max az agóniát hosszabbítja. A kaprok védekeznek, de a gyors átcsoportosítás adottsága már elveszett, a technika és a krónikus üzemanyaghiány (tudom, wilsonunk szerint majd a lengyelek küldenek! :D ) miatt. Hát mi a faxot csináljanak szerencsétlenek, beásva még van egy kis sanszuk a túlélésre, de ebben a környezetben gyalog mozgatni zászlóaljakat öngyilkosság. Az erdősáv-taktika érthető valamennyire a drónok miatt, de így az orosz tűzéreknek elegendő csak fakitermelőt játszani és máris biztos a találat.
A beásott védekezésnél a klasszikus 1:3 arány miatt az oroszoknak sokkal nagyobb tömegben kellene jelen lenniük (de nincsenek), viszont ezt a hiányosságot sikeresen felülírja az orosz tűzérségi taktika, amire viszont nincs válasza az ukránoknak. Persze a haladás így sokkal lassabb, és lehetőséget ad az ellendrukkerek "az oroszok már veszítettek, alig haladnak, nevetségesek stb..." felkiáltásainak, de hát legyen nekik is gyereknap valamiből.
Erre a klasszikus orosz taktikára nincs válasz, mert a tűzérségi fölény elsöprő, a néhány (és egyre gyorsabban fogyó) nyugati csodaágyú és főleg a "mérhetetlen mennyiségű" nyugati lőszer ellenére, ami egyébként összességében az oroszok 2-3 napi javadalmazása... Malacot gyártani ott keleten sem bonyolult, és feltehetően a SZU készletek felélése mellett a gyártósorok is ezerrel termelnek, mert nem kell hozzá sokkal több, mint nyersanyag és nyersanyag... Az meg ugye ott van, nem nyugaton...
Szóval mindebből egyenesen következik a kaprok fogyatkozása, főleg, hogy a ténylegesen kiképzett és felszerelt állomány erősen fogyóban, a területvédelem pedig harcértékben meg sem közelíti ezeket.
Ahogy a front elhagyja a Donbasszt fel fog gyorsulni, mert megszünik az előre kiépített rendszer és igazából túl sok tartalékuk már nem nagyon van. Ezt csak az orosz logisztikai vonalak hosszabbodása lassíthatja, de időközben azt is átszervezték, és most lényegesen hatékonyabb, mint korábban.
Na, ez nem hír volt csak egy reggeli íráskényszer ... :D
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 397
113
De azért leírom neked a tényeked. Nem, nem véleményt, hanem tényeket.

Gorbacsov gyenge vezetőként önként, dalolva, mindenféle ellentételezés nélkül feladta a hidegháborús szembenállást, és elfogadta a szóban tett garanciavállalásokat mind a NATO-val kapcsolatban, mind az érdekszférájának tiszteletben tartásával kapcsolatban.
Ez tény.

Ezt az öreg Bush már 1990 februárjában felrúgta Camp Davidben, amikor Kohlnak és Mitterandnak elmondta, hogy teljesen mindegy mit ígértek az oroszoknak, ők vesztettek, mi pedig nyertünk.
Ez is tény.

Bevatkoztak mind a 91-es, mind a 93-as szovjet/orosz belpolitikai válságba, Jelcin az ő hasznos idiótájuk volt. Jelcin tanácsadói, az úgynevezett gazdasági szakemberek jó része a CIA fizetési listáján szerepelt.
Ez is tény.

1990-ben az első iraki balhé idején a legnagyobb mészárlást az amerikai úgy vitték véghez, hogy az irakiak orosz közbenjárásra hazaindultak kuvaitból, és a visszavonuló hadoszlopra támadtak rá az amerikaiak, az elejét és végét lebombázva, aztán legyilkolva mindenkit - pokol orászgútja.
Ez is tény.

Csecsen balhé szítása közel-keleti proxikon keresztül.
Ez is tény

NATO keleti bővítése az ígéretek ellenére. Ezzel egy időben megkeződik az amerikai háttérmunka ukrajnában, a középázsiai országokban, a hagyományosan orosz szövetséges Szerbia bombázása ENSZ BT felhatalmázás nélkül, ezzel örökre érvénytelenítve a nemzetközi jogra és a NATO védelmi jellegére történp hivatkozást (de ti azért is fújjátok)

Putyin hatalomra jutásával és oroszország erősödésével szinte azonnal megkezdődik Putyin dehumanizálása: olyan jelentéktelennek tűnő hülyeségekkel, mint Dobby manó Putyinról történő megformázása stb stb.

Fegyverkorlátozási szerződések felmondása, és korábban alá tartozó rendszerek telepítése a keleti NATO országokba teljesen hihetetlen hazug indokokkal (irán és észak-korea ellen kell)

2007 Müncheni biztpol konferencia - Putyin legendás beszéde, de süket fülekre talál

Orosz sportolók ellen indított hadjárat és propagandaháború, a szocsi olimpia és a VB rendezés jogának elvételére tett kísérletek, ezek sikertelensége után legalja lejárató kampányok (WC-s sztori, ami most is visszaköszön)

2013 - Budapesti Memorandum felrúgása amerikai részről első felvonás - Fehéoroszország elleni szankciók ( a memorandum egyik pontja világosan kimondta, hogy sem gazdasági nyomásgyakorlás, sem politikai befolyásolás nem történhet)

2014 - Victoria Nuland és a Kagan klán ukrajnai küldetése - hogyan csináljunk egy 100 fős tüntikéből puccsot és polgárháborút 3 hónap leforgása alatt. A szélsőliberális index írta 2013 végén a helyszínről - pár hülyegyerek tüntikézik, 2 utcára a majdantól már nyoma sincs, senkit nem érdekel.

március - krími lakosok elleni pogrom/lincselés korszunban, mariupoli gyilkolászások, harkovi-donyecki elnyomás
május - odesszeai mészárlás

Mindez a 90-es években megfogalmazott amerikai doktrínaváltás eredményeként - a nuclear primacy, azaz a nukleáris fölény, a megnyerhető atomháború helyzetének megteremtése: olyan közel vinni mind a támadó, mind az elhárító fegyvereket, amit a másik fél nem tud viszonozni, ezzel felborítva a MAD doktrínát és veszélybe sodorni a világbékét.

teljesen egyértelmű, hogy a világ legnagyobb atomhatalma ezt nem engedheti. ezt mondta el Putyin 2007ben.
Nem az a csúnya gonosz, aki válaszol egy ilyen kihívásra, ha ilyen helyzetbe hozzák, hanem az, aki 30 éve máson sem dolgozik, csak hogy ez a helyzet előálljon

Ezek a tények.

Dehogy tények. Ez a ruszkik utólagos történelem hamisítási kísérlete.
  • Szóbeli ígéretet nem ismer sem a nemzetközi jog, sem a diplomácia. Nem is ígértek semmit Gorbacsavnak. Azért állítanak ilyet, hogy megmagyarázzák tetteiket.
  • A Jelcin tanácsadók CIA fizetési listáját bemutathatnád, ha szerinted tény. Ha nem, akkor csak kitaláció, szintén a ruszkik saját bűneik mentegetése érdekében.
  • A ruszki nem ért el semmilyen iraki kivonulást 1990-ben. Ez történelem hamisítási kísérlet. Hazugság.
  • A csecsenek lazítása akár még igaz is lehet.
  • A szerb háborúhoz hozzátartoznak a szerbek által elkövetett emberiség ellenes bűnök, népirtások. A nemzetközi beavatkozás jogi alapjait lehet vitatni, erkölcsi alapjait nem. Oroszország tehetetlensége, utólagos sértődöttsége a gyengesége ből következik: Nincs, nem volt befolyása azokra az eseményekre.
  • A NATO bővítéshez semmi köze a ruszkinak. Az csak az érintett országokra tartozik. SENKI nem ígért semmit a NATO jövőjére vonatkozóan. Minden más csak orosz hoax.
  • A fegyverkorlatozási szerződések lebontásához két hülye kellett. Az egyik Putyin, a másik Trump lett. Hogy zsarolták e Trump -ta ruszkik? ;)
  • A hadszíntéri rakéta védelem esetében az Sz-300V rendszerbe állításával a ruszki tette meg az első lépést az USA ellen! Az amcsi ABM rendszerek csak ezután jöttek (THAAD).
  • A ruszki sportolók az orosz államilag tervezett, szervezett és titkolt DOPPING rendszer miatt lettek diszkrimináva! Ordas nagy hazugság, amit állitasz. Sima hoax ez is.
  • A Budapestii memorandumot egyetlen ország szegte meg: Oroszország. Belarusszia nem tárgya, nem is értem, miért kevered ide. :D
  • Az ukrán beavatkozás Putyin részéről egy mindkét nép elleni háború. Nem Donbassz kell neki, hisz azzal nem sokra megy. Neki egész Ukrajna kellett volna. Az orosz lakosság elleni terror és a lakosság felfegyverzése egy több éves aknamumka volt részéről. Kellett az ürügy neki a beavatkozáshoz.

Szóval az egész zagyvaságod hamis, félremagyarázott orosz propaganda szöveg, annak érdekében, hogy mentse Putyin bűneit és felelősségét, a gonosz nyugati háttérhatalmakat okolja a problémakért és kudarcokért.
:) Nevetséges.

Vigyázz a tényekkel...
 

kw3v865

Well-Known Member
2022. április 11.
269
821
93
Szíriában tömegesen használják az oroszok. Tehát onnan repülhetett be -tévedt el...

Most utánanéztem gyorsan: elvileg 1400 km a hatótávolsága az Orlan-10-nek. Trabzon környékén zuhant le, a szíriai határtól több mint 400 km. A Krímtől meg kb. 650 km,m de Szocsitól meg csak 300 km-re van. Tehát orosz területről is indíthatták. Egyébként zuhant már le ilyen Beszterce-Naszód megyében, Románia területén is márciusban. Arról is csönd van azóta...
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 471
19 128
113
Most utánanéztem gyorsan: elvileg 1400 km a hatótávolsága az Orlan-10-nek. Trabzon környékén zuhant le, a szíriai határtól több mint 400 km. A Krímtől meg kb. 650 km,m de Szocsitól meg csak 300 km-re van. Tehát orosz területről is indíthatták. Egyébként zuhant már le ilyen Beszterce-Naszód megyében, Románia területén is márciusban. Arról is csönd van azóta...
A drónok már csak ilyenek, ha elveszted a vezérlést az addig megy amíg tart az akku/nafta... A Sztrizs pl. Zágrábig... :D
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 095
113
Hogy becsületen alapuló? Igen. Megcsak nem is a sajátját játszotta el egyik DEMOKRATA sem, hanem az elődjéét. Elég alja dolog normális emberek között azt hiszem. Tudom, mások agyának a függvényeként létezve csak a nagy cél számít, csak akkor meg mit csodálkozol ha mások is igy vannak ezzel kiismerve ezt?
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 657
55 318
113
Miért nem mondja ki se Biden se Zelenszkij, hogy Ukrajna áll nyerésre a háborúban

Ha jót akartok röhögni, érdemes végigolvasni (szerintem viccnek szánták).

Pár érdekesebb rész, kedvcsinálónak (ugye az alap felütés, hogy Oroszország nem fog nyerni):
  • az orosz katonai vezetés rossz, ahogy a katonák kiképzése is (természetesen hogy az újságírón kívül ki állítja ezt, az rejtély marad)
  • még mindig ki vannak fogyva precíziós fegyverekből
  • a fordulat, miszerint hoholisztán nyerésre áll, a háború kezdetétől számított 100. napon jött el - köszönhetően a Javelinnek, Stingernek, Switchblade-nek és persze az M777-nek
  • csak azért nem mondja ki a főbohóc, hogy az oroszok vesztettek, mert muszáj a feszültséget fenntartani, különben a "[világ] figyelme eldisszipál"
  • Putler nem motiválja a katonákat, hanem ELKÜLDI a csatamezőre!!!
  • ...akik nincsenek felszerelve rendesen, nem pihenhetnek, zavarodottak, nincs elég gyógyszerük és orvos sincs elég.
  • A rossz orosz morálról szóló források: lehallgatott telefonbeszélgetések, illetve a brit hírszerzés
  • szintén a brit hírszerzés szerint az oroszok komoly veszteségeket szenvedtek, rossz a logisztikájuk, a katonáikat nem fizetik ki illetve még harci stressz is éri szegényeket
  • az egyik főbrit (vezérkari főnök?) szerint "Oroszország soha nem fogja átvenni az uralmat Ukrajna felett"
  • szintén szerinte "az oroszok fő sebezhetősége, hogy kifogynak emberekből (!!!), illetve a high-tech rakétákból. Bármilyen orosz sikerre utaló jel nonszensz. Az oroszok vesztésre állnak. Lehet, hogy volt néhány taktikai sikerük az elmúlt hetekben és lehet, hogy lesz is még. De vesztésre állnak."
  • visszatérve "az orosz katonákra" - csak úgy van esélyük hazajutni, ha lelövik magukat - ezt is egy lehallgatott telefonbeszélgetésből tudjuk meg. "A parancsnokok azt mondják az embereiknek, hogy nincs erősítés, nem pihenhetnek és hogy őszig fognak harcolni".
  • Nem az a gond, hogy a hoholoknak nincs elég tüzérségi gránátjuk, hiszen KÉTSZÁZÖTVENEZER darabot adott Uncle Joe, hanem [[[figyelem]]] az, hogy nincs elég NATO-kompatibilis ágyújuk, amivel kilőhetnék őket. (Itt hangosan felröhögtem)
  • az oroszok már megint kifogytak a precíziós fegyverekből, ezért "50 éves irányított rakétákat használnak"
  • az ukrán haderő az oroszokkal szemben jobban kiképzett, felszerelt, motivált, vezetett és hát a nyugat wunderwafféknak hála "megmutatkozik ukrajna katonai fölénye".
  • a következő bekezdésben viszont az ukránok is dezertálnak, kimerültek és meg vannak baszkodva általában
  • Reznyikov háromlépéses mesterterve: 1. stabilizálni a frontot, hogy az orosz tüzérség ne okozzon a mostaninál nagyobb veszteségeket (hogyan?), amíg elégséges mennyiségű nyugati fegyver érkezik, hogy megfordítsák a háború menetét. 2. az oroszok visszapofozása a február 24-i pozícióik mögé. 3. tárgyalások újrakezdése Moszkvával. Krímet is felszabadítják.
Minőségi sajtónak nevezik magukat.... :)
 
W

Wilson

Guest
Sosem érezni rajtad, hogy akárcsak próbálnád megérteni a vitapartneredet, sőt még azzal sem tiszteled meg soha, hogy a kérdésre válaszolnál. Egyirányú kommunikációt folytatsz, ez a semmibe vétele a fórum társaságának. Ráadásul borzasztóan sokszor ismétled magad, lényegében egy-két panelt ismételgetsz: Putyin a felelős, és az oroszok támadtak. És ezt legalább ötszázszor leírtad, mindenre ez a válasz.
Te valamit nagyon benéztél ezzel kapcsolatban mert én mindig válaszolok a kérdésekre, az ,hogy a másiknak a válaszom nem tetszik vagy nagyon nem ért vele egyet az abszolút nem érdekel, ha a kérdésre nekem az a válaszom az a véleményem, hogy Putyin a felelős és az oroszok támadtak akkor lefogom újra írni akár ezredjére is ebben biztos lehetsz. Ezt az egyirányú kommunikációt pedig tőled hallani különösen vicces mivel te vagy az egyik olyan fórum tag amely vaskalaposan csak egyfajta narratívát hajlandó elfogadni és emellé még társul egyfajta "vallási türelmetlenség" meggyőződés is,hogy csak a te véleményed az amely tartalmazza az abszolút igazságot, ami pedig magát az egyirányú kommunikációt illeti,ha nekem más a véleményem mint pl neked akkor azt nem fogom megváltoztatni csak azért,hogy jobb színben tűnjek fel.És ha szerinted ez a fórum semmibevételét jelenti akkor te nagyon el vagy tévedve egy fórum lényegével,működésével kapcsolatban.Mellesleg megjegyzem neked,hogy ezen logikát követve te mióta beregisztráltál erre a fórumba minden egyeshozzászólásoddal semmibe vetted ezen fórum közösségét.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 980
82 872
113
Minőségi sajtónak nevezik magukat.... :)

Szóljatok, ha megvan Steinerovich legutolsó pozíciója a 250k ukri különlegessel és 2000 tankkal, több ezer önjáró löveggel! Műholdkép is jöhet, ha már a Nyugat ennyire magabiztos!
 
W

Wilson

Guest
Pár szó az ukrán taktikáról és a kényszerhelyzetről.
Többször kifogás alá esett az ukránok "erdősáv" taktikája, de ezt csak a valós terepviszonyok ismeretében lehet vizsgálni. Mert ez egy sík terep jelentős mezőgazdasági kultúrával (és ligetes erdősávokkal) valamint kisebb-nagyobb vízfolyásokkal. A kaprok taktikája alapból nem egyezik az orosz doktrínával, állítólag a NATO kiképzők oktatták erre őket. Szóval nincs széles frontvonal, dinamikus mozgás és erődítésrendszer van. Itt a Donbasszban ez működik is valamennyire, mert megvan a hozzá korábban kiépített "erőd", ami azért láthatóan sokszor csak egy lövészárok rendszer néhány gyengébb bunkerrel. A taktika a védekezés/átcsoportosítás lenne, de az oroszok ebben előrelátók voltak: gyakorlatilag letarolták a nehézfegyverek gyártására/szervizelésére alkalmas bázisokat, így elérkezett az az időszak, amikor az ukrán "gépesített" gyalogság már inkább csak gyalogság kézi páncéltörő és légvédelmi rendszerekkel. Az a néhány nyugatról érkezett wunderwaffe a wilsoni elvárások/lelkesedés ellenére érdemben nem befolyásolt sokat, max az agóniát hosszabbítja. A kaprok védekeznek, de a gyors átcsoportosítás adottsága már elveszett, a technika és a krónikus üzemanyaghiány (tudom, wilsonunk szerint majd a lengyelek küldenek! :D ) miatt. Hát mi a faxot csináljanak szerencsétlenek, beásva még van egy kis sanszuk a túlélésre, de ebben a környezetben gyalog mozgatni zászlóaljakat öngyilkosság. Az erdősáv-taktika érthető valamennyire a drónok miatt, de így az orosz tűzéreknek elegendő csak fakitermelőt játszani és máris biztos a találat.
A beásott védekezésnél a klasszikus 1:3 arány miatt az oroszoknak sokkal nagyobb tömegben kellene jelen lenniük (de nincsenek), viszont ezt a hiányosságot sikeresen felülírja az orosz tűzérségi taktika, amire viszont nincs válasza az ukránoknak. Persze a haladás így sokkal lassabb, és lehetőséget ad az ellendrukkerek "az oroszok már veszítettek, alig haladnak, nevetségesek stb..." felkiáltásainak, de hát legyen nekik is gyereknap valamiből.
Erre a klasszikus orosz taktikára nincs válasz, mert a tűzérségi fölény elsöprő, a néhány (és egyre gyorsabban fogyó) nyugati csodaágyú és főleg a "mérhetetlen mennyiségű" nyugati lőszer ellenére, ami egyébként összességében az oroszok 2-3 napi javadalmazása... Malacot gyártani ott keleten sem bonyolult, és feltehetően a SZU készletek felélése mellett a gyártósorok is ezerrel termelnek, mert nem kell hozzá sokkal több, mint nyersanyag és nyersanyag... Az meg ugye ott van, nem nyugaton...
Szóval mindebből egyenesen következik a kaprok fogyatkozása, főleg, hogy a ténylegesen kiképzett és felszerelt állomány erősen fogyóban, a területvédelem pedig harcértékben meg sem közelíti ezeket.
Ahogy a front elhagyja a Donbasszt fel fog gyorsulni, mert megszünik az előre kiépített rendszer és igazából túl sok tartalékuk már nem nagyon van. Ezt csak az orosz logisztikai vonalak hosszabbodása lassíthatja, de időközben azt is átszervezték, és most lényegesen hatékonyabb, mint korábban.
Na, ez nem hír volt csak egy reggeli íráskényszer ... :D
Nagyon jellemző rád,hogy megint olyan dolgot tulajdonítasz nekem amit nem mondtam,és tudatosan félremagyarázod a mondanivalómat,de ezt már megszoktam tőled,újfent beigazolódott az az örök érvényű igazság,hogy "senki sem tud kibújni a bőréből".
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Megy az áldás rendesen az ukránokra

:(
Roni azt ízlelgesd , hogy Vasárnap 5 óra alatt kaptak a kaprok 60 000 db (lehet t de erre nem emlékszem) tüzérségi lövedéket ! Ez óránként 12 000 azaz 1 hét alatt (ez volt az eddigi rekord Verduni csatában 1 500 000 db 1 hét alatt) 2 016 000 db lövedék ! És ezt nem egy totális háborúban hanem csak egy különleges hadművelet keretében tették ! Na ez a félelmetes -meg persze a medve - !