Ezt itt fejteném ki:
Van! De nem azt mondom, hogy nem szívesen fogadtam, hanem, hogy nem biztos, hogy azt választottam volna.
Én PUMA-t vártam, de utólag rájöttem, hogy sokkal jobban jártunk a Lynx-szel. A PZH esetében sem vagyok benne biztos, hogy a legjobban (leghatékonyabban) költöttük el a pénzt.
A 8x8 kapcsán is van egy olyan problémám, hogy jó dolog a hibrid rendszer, csak én nem biztos, hogy vártam volna rá ilyen sokáig. Ettől még simán jó lehet az - nevezzük Hitronnak - új gép.
Szerintem ha tudták volna, hogy felgyorsulnak az események, és lett volna korábban is pénz rá, akkor egy RCW-30-as tornyú AMV XP biztosan jó választás lett volna. Ha meg a törzset a lengyelekkel gyártatjuk, akkor a V4-es kötelező kör is le lett volna tudva.
Azt pedig, hogy még mindig nincs egy egységes GBP, továbbra is felháborítónak tartom.
Sokkal fontosabbak nekem az eddig - úgy néz ki - kimaradó lehetőségek.
Csak felsorolok párat: Chinook, nagy számú vontatható/függeszthető tüzérség, na és persze a Bronco
Illetve akkor kimondottan bosszús leszek ha úgy ahogy van megvesszük a HIMARS-t.
Ennek ellenére, azt gondolom, hogy a Zrínyi egy megfelelő koncepció mentén alakul. A koncepció részét képezte a sugárhajtású képzés beindítása is.
Nem volt es azóta sincs "kötelező V4 kör", nem volt és még mindig nemigen van kivel.
Valahol szórakoztató ez a sok lyukassegu nagykepuskodo közép-europai exkomcsi ország, aki mind elhiszi, hogy majd ők "indigenous" saját rendszereket fejlesztenek és sorozatban fognak gyartani - aztán egy toronyba beletorik a bicska.
A lengyelek pl messze a legarrogansabbak egesz Közép-Európában, miközben senki sem tudja, mégis mire, mert arra nehéz lenne, hogy 40M vannak, mikozben sehol nincsen a technológiai szintjük mondjuk a misebb orszagokehoz sem (pl. mondjuk 10-15 éve még egy épkézláb észak-déli autópálya nem volt naluk.)
Én alapvetően kedvelem őket, de az elmúlt 10-15 évben teljesen kezdenek elgurulni a gyogyszereik, tényleg kezdik elhinni a sok okorseget amit ismetelgetnek önnön nagysagukrol.
Azt becsültem, hogy mindenfelebe belevágtak, de az viszont elég tipikus volt, hogy még nagyobbakat csúsztak mindenben, mint mások, mert hianyzott a mérnöki tapasztalat, plane a gyártástechnológia (lasd Grot, lasd a lassan 10+ éve (!) hegesztett ZSSW RCWS torony, amiben a fegyverzet tovabbra is standard Bushmaster, ha nem tevedek, a lassan örökké tartó uszokepes lancos Borsuk fejlesztést már nem is említve.)
Ilyen szempontból kifejezetten dicseretes a csendes, de a háttérben agresszíven felzárkózó magyar hozzáállás, ráadásul Marothek tudatosan elkerülték a kaeu önbecsapás csapdáját, helyette nagyon okosan inkább világszínvonalú technológiai szinvonalat képviselő, ráadásul kulturálisan legközelebb álló (tipikusan nemet) partnereket kerestek, a lozungokat meg meghagytak a lengyeleknek, cseheknek.
Ha az utóbbiak nrm módosítanak a V4 együttműködéshez való viszonyukon - és a lengyeleknél inkább az ellenkezője latszik, fejest ugranak az amerikai technikába istentelen penzekert, plusz még több, meg komplexebb cuccokat akarnak gyártani -, akkor 10 év és látványos lesz a különbség a cseh, lengyel stb hadiipari output és a magyar output minősége között, a vásárlók köréről nem is beszélve (a csehekkel ellentétben a lengyelek kb senkinek nem tudnak eladni semmit, max a szegény rokon ukranoknak.)