A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

hunemperor

Well-Known Member
2020. június 14.
810
2 098
93
Előbb a sálkánygyíkok most meg a tankok (?!)
Oó..
 
  • Vicces
Reactions: LMzek 2.0

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 915
30 693
113
Meg tüzérség kéne nagyon gyorsan, önjáró meg rakéta, de azokat honnan szedik nagy hirtelen, mert mindent küldenek az ukrikhoz, meg mindenki spejzolja már magának? Szép dolog a 120 mm es aknavető, abból is kell, csak a lőtávolsága nem elég.
Új rendelésnél is jó pár év lesz mire legyártják, pl a germánok is a saját részre fognak gyártani először.
Ezzel az egész fejlesztősdivel baromira elkéstek. 2014-ben, mikor kitört a balhé az ukriknál, már akkor el kellett volna kezdeni gőzerővel.
Nem volt még meg a gazdasági háttér. '30ra várták.
Nem nagyon értem O.V ezen kijelentését, Magyarország védelmi helyzete semmit sem változott febr.24-e óta, az Oroszok biztos nem fogják megtámadni Magyarországot és ha kitörne egy balhé Oroszország és a NATO között akkor nekünk itt (az atomfegyverek miatt) jó eséllyel reszeltek, az pedig,hogy O.V szerint az az elvárás,hogy a haderőfejlesztési programot két-háromszoros sebességre kell növelni semmilyen realitást nem tükröz a (világ nyugati féltekén) hadiipar helyzetét és a geopilitikai helyzetet figyelembe véve, és természetesen azt feltételezve.hogy ehhez meg van a megfelelő anyagi fedezet a magyar költségvetésben.
Mi fogunk támadni. ;)
2 éven bellül ittlehetnének viszonylag ólcsón és bizony erőnövekedés és potenciálnövekedést jelentene. vagy a 122 es rakétatüzrség.
Régi mániám...


Ez odaverne a környéken. De az alvázat gyárthatnánk is, az indítókonténereket, meg az írányító rendszert kell beszerezni.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 561
46 604
113
Meg 40 szűzlányt aki azért egy kurva tudásával rendelkezik.
Ès akarja is a faszt!

Kicsit túlvan tolva ez a történet!

A nemzet arányát ne adjuk oda annak aki mèltóztatik bevonulni?
A National Guard 20.000 USD-nél, az Army meg 50.000 USD-nél tart mint maximum aláírási pénznél.
Utóbbi speciális beosztásokba érvényes, de akkor is.
És ne mond, hogy ők megtehetik, mert alapvetően ők sem igazán tehetnék meg.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 561
46 604
113
Javaslom állj be tartalékosnak. Ne csak "szövegelj" ja az nem fog menni
Ööö?
Tudtommal engem 55 éves koromig bármikor behívhatnak. Ráadásul önkéntesen jelentkeztem arra, amire.
Szóval szerintem rossz helyre kopogtatsz.
Aztán meg te magad leírod, hogy nem jelentkeznek elegen.
Na akkor mi a megoldás???
Na 2+2?
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 959
113
Izraelnek 3,8 körüli fertilitási rátája van (a környező arab országok legnagyobb bánatára), mi alulról karcoljuk a 2-t.
jó azért ne feledjük hogy a nagymértékű rendszerből kiáramlás hatására nagyszmú FELESKÜDÖTT ember van az országba kiképezve leszerelve (az hogy ezek jó része nem ált be tartalékosnak az ő bajuk ettől függetlenűl Mozgósíthatók.)
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 915
30 693
113
A Nemzeti Együttműködés Rendszerében nincs olyan, hogy himihumi cég,ott csak komoly nemzeti gyökerű szilárd keresztényi értékeket valló üzletemberek és általuk vezetett cégek vannak, amelyek közül jó pár alkalmas a titkos katonai bázisokon történő fűnyírásra....:)
In-Kal Security?
Nem konkrétan a fűnyírás képességre gondolok, hanem úgy általában; az sem hülyeség, hogy ha olyan téren kapnak katonák, tartalékosok képzést (és papírt), amit a civil életben is tudnak használni -ha van rá képesség és kapacitás oktató és oktatandó oldaláról.
A kertészet manapság elég jól fizető munka.
Van ennek bármi realitása?
Hétfőn el kell küldeni az e-mailt. :eek::eek::oops:
Ez Cumó max 80 km-re lő el...
"2022 júniusában a dél-koreai Védelmi Fejlesztési Ügynökség felfedte a Chunmoo 239 mm-es rakétáinak hatótávolságának 200 km-re (120 mérföldre) növelésére irányuló erőfeszítéseit. Ez hasonló hatótávolságot biztosítana az észak-koreai 300 mm-es KN-09- hez . A kutatási és fejlesztési erőfeszítések a légcsatornás rakétahajtási technológiát értékelik, amely levegőbemenettel rendelkezik, amely elnyeli a külső levegőt, és kombinálja azt egy gázgenerátorral, hogy nagyobb tolóerőt hozzon létre, valamint egy szelepet, amely szabályozza a gáz áramlását a manőverezéshez. [6]"
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 959
113
az elmúlt 5 évbe cca 11.000 eember szerelt le a seregből (a rendőrségnél nemtudom emnnyi ez a szám) ezekbe a számokba nincs benne az átszerelő de tartalmazza a késöbb tartalékosnak visszaszerelőket (KB1000 fő)
tehát van 10.000 ember akik az elmúlt 5 évben szereltek le. és viszonylag gyorsan visszaképezhetőek.
(ebbe a tartalékos leszerelők szintén nincsenek benne az is pár ezer fő) plusz a nav bv egyéb esküt tettek.)
mozgósítás esetén 20.000 fő simán bevonultatható . a full civilek bevonultatása 3 hónap.

az ÖT sek az aktív alakulatok feltöltésére vannak elsősorban (ezért a szakalap nekik) és az aktív alakulatoknak vannak saját tartalékosaik is.
Tiszt?
Miért lenne tiszt?
Attól, hogy valakinek diplomája van, attól még nem egyből tiszt.
Ráadásul aki diploma ELŐTT kerül be, az az előző feltételt nem is teljesíti....
legénységnek raknál diplomást? nagytömegbe pláne azzal nembírnál. folyamatosan okoskodnának az altiszteknek. a isztekkel probálnának bratyizni egyfolytába mert hát ők diplomások a legénységi állományt meg hülyének néznék aki fujnarájuk emiatt.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 910
15 434
113
Izraelnek 3,8 körüli fertilitási rátája van (a környező arab országok legnagyobb bánatára), mi alulról karcoljuk a 2-t.

Picit árnyal a dolgon hogy ezt a számot nagyban a gomba módra szaporodó orosz bevándorló pingvinek hozzák össze, akiknek kb annyi a dolguk hogy túlszaporodják az arabokat a megszállt területeken 8-10 gyerekkel, de amúgy semmit nem csinálnak, az államból élnek, nem dolgoznak, nem fizetnek adót és főleg nem katonáskodnak. Max. a helyi arabokra lövöldöznek.

Az átlag izraeli rühelli őket mert bunkók, el kell őket tartani, a szart kavarják az arabokkal de nekik kell bemenni megvédeni őket. Szaporulatban szép számokat produkálnak, de azok a porontyok nagy része csak teher lesz a társadalom nyakán. Van egy kézenfekvő itthoni párhuzam rájuk..
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 980
14 067
113
Mondjuk az durva lenne, ha megkötött, nyilván határidőkkel, ütemezéssel ellátott jogi szerződés esetén azt mondanák: "nem ér a nevünk, inkább Tajvannak, ukiknak stb. gyártunk most, a ti rendelésetek csúszik és ha nem tetszik, kapjátok be a seggünk".

Ha esetleg valakinek nem tünt volna fel: A szabályok csak nekünk kötelezőek!!!


Viktor dobhatná már ezt a Horthy-féle "Úriemberként(balekként) politizálunk" baromságot!!!

V. korábbi sikereinek --és egyben Mo. sikereinek-- jelentős részben a jól felismert --hülye és kettős-mércés-- szabályok felrugása volt az oka.

Mióta igyekszünk betartani, folyamatosan veszítjünk a korábban kiharcolt pozícióinkból: egyre rosszabb költségvetési kényszerhelyzetekre derül fény, és hazai vélemények szerint is, még csak az elején vagyunk!!!


.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 561
46 604
113
@pöcshuszár ez nem viccnek szántam!

A tűzoltó/rendőr vagy a beteg alól szart lapatoló ápoló miért nem kap hasonlókat?

De már azt is viccnek tartom valaki 1 èv után 60 valahány plusszpontot kap.
De legyen.
Bár megnézném az az 1 èv mennyire telik hasznosan.
Nekünk, az országnak.
Mi a másik opció?
Na ez az, amit nem igazán sikerül végiggondolni.
Nem az nem opció, hogy legyen 40.000 jól fizetett katona.
Mert mennyit fizetnél, hogy menjenek az emberek katonának?
Nettó 400.000-et?
Csak mert akkor a tanárok komplett felrobbantják az iskolákat.
Egyszerűen a gazdaság nem engedhet meg magának annyi, a gazdaság szempontjából inaktív munkavállalót.
A profi katonák haszontalanok.
Ez tény!
Akkor van hasznuk, ha arra tartják őket, mint a finneknél, hogy a sereg vázát alkossák. Erre elegendő olyan 10-15.000 ember is. Ők fogják működtetni a szervezetet. Ők csinálják a sorosok kiképzését.
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 081
4 057
113
Ööö?
Tudtommal engem 55 éves koromig bármikor behívhatnak. Ráadásul önkéntesen jelentkeztem arra, amire.
Szóval szerintem rossz helyre kopogtatsz.
Aztán meg te magad leírod, hogy nem jelentkeznek elegen.
Na akkor mi a megoldás???
Na 2+2?
Tudtommal 50 éves korig hívhatnak be!
Aztán ezt akkor változtatják meg, amikor akarják, főleg ha neadjisten beállna egy hadiállapot!
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 561
46 604
113
az elmúlt 5 évbe cca 11.000 eember szerelt le a seregből (a rendőrségnél nemtudom emnnyi ez a szám) ezekbe a számokba nincs benne az átszerelő de tartalmazza a késöbb tartalékosnak visszaszerelőket (KB1000 fő)
tehát van 10.000 ember akik az elmúlt 5 évben szereltek le. és viszonylag gyorsan visszaképezhetőek.
(ebbe a tartalékos leszerelők szintén nincsenek benne az is pár ezer fő) plusz a nav bv egyéb esküt tettek.)
mozgósítás esetén 20.000 fő simán bevonultatható . a full civilek bevonultatása 3 hónap.

az ÖT sek az aktív alakulatok feltöltésére vannak elsősorban (ezért a szakalap nekik) és az aktív alakulatoknak vannak saját tartalékosaik is.

legénységnek raknál diplomást? nagytömegbe pláne azzal nembírnál. folyamatosan okoskodnának az altiszteknek. a isztekkel probálnának bratyizni egyfolytába mert hát ők diplomások a legénységi állományt meg hülyének néznék aki fujnarájuk emiatt.
Hidd el, tapasztalatból mondom, hogy nem így van. De még egyszer. Ezek az emberek még nem diplomások.
 

alter ego

Well-Known Member
2022. március 22.
526
1 467
93
Valami történt, csak mi még nem tudjuk mi. A NATO döntött valamiről, ami miatt gyorsítani kell, vagy a Miniszterelnöknek a szolgálatok tettek valamit az asztalára, ami miatt gyorsítani fogunk ? Passz.

Mindenesetre, a választások után is kérdés volt, többször is a haderőfejlesztés gyorsítása. Minden esetben, az volt a hivatalos válasz, nem kell gyorsítani, a terveknek megfelelően mehet minden, mert hazánkat nem fenyegeti közvetlen háborús veszély. Ilyesmit mondott a parancsnok, illetve ha jól emlékezem, Gáspár is ezen állásponton volt. Most itt a fordulat, valamiért azonnal gyorsítani kell.

Aztán a határvédelem kérdése. Eddig ott is az volt a hivatalos, hogy megoldjuk továbbra is úgy, ahogy eddig. Maga a belügyminiszter válaszolta feltett kérdésre néhány hete, hogy nem lesz külön határőrség felállítva, mert csak vinné az anyagi és humán forrásokat, ami nem lesz több. Most itt is 180 fokos fordulat az álláspontban. Feláll a Határvadász szervezet.

Mindennek oka van, ok nélkül úri passzióból ezen intézkedések nem kerültek volna meghirdetésre. Pláne olyan időszakban nem, amikor a pénzügyeink amúgy sem állnak top állapotban, egy választási év költségvetése után, egy világgazdasági krízis előestéjén.
Itt valami történt, vagy történni fog hamarosan, amit mi még nem tudunk, hogy mi.

Az emberanyagot illetően, úgy érzem kommunikációban elkezdődött a sorkatonai szolgálat visszaállításának előadása a közvélemény felé. Háborús helyzet van szinte, hónapok óta a kommunikáció is ennek megfelelő, reálisan is. A társadalom megdolgozható megfelelő propagandával. Nem beszélve arról, hogy a lakosság nem kis része támogatná is a visszaállítását. ( Érdekesség csak, akik voltak katonák, azok inkább támogatják )
Csak az nem támogatja, akinek menni kéne. Meg az, akinek a fia/párja kéne, hogy menjen. Nekem az nem gyorsítás, hogy valami 2-3 év múlva beérkezik. Az kb a mostani forgatókönyv a nehéztechnikára. A gyorsítás azt jelenti, hogy év végéig beérkezik valami (használt), de használható cucc.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 610
77 521
113
Mi a másik opció?
Na ez az, amit nem igazán sikerül végiggondolni.
Nem az nem opció, hogy legyen 40.000 jól fizetett katona.
Mert mennyit fizetnél, hogy menjenek az emberek katonának?
Nettó 400.000-et?
Csak mert akkor a tanárok komplett felrobbantják az iskolákat.
Egyszerűen a gazdaság nem engedhet meg magának annyi, a gazdaság szempontjából inaktív munkavállalót.
A profi katonák haszontalanok.
Ez tény!
Akkor van hasznuk, ha arra tartják őket, mint a finneknél, hogy a sereg vázát alkossák. Erre elegendő olyan 10-15.000 ember is. Ők fogják működtetni a szervezetet. Ők csinálják a sorosok kiképzését.
Xe ott lesznek a katonák, ogy megakadájozzák a tanárokat. :hadonaszos: