A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

alter ego

Well-Known Member
2022. március 22.
517
1 448
93
Az ország megvédéséhez elegendő embert nem tudsz pénzért "megvenni"!
Egyrészt belerokkan az ország, másrészt sosem tudsz annyi pénzt fizetni, hogy elegendő legyen.
Akinek van egy - bár stresszes - 9-17-ig tartó melója, az sosem fog kúszni mászni a sárban! Fizethetsz neki bármennyit is.
Háborút megvívni a legmegveszekedettebben liberális kapitalista országban is csak sorozással tud. (Lasd még Vietnámi háború)
Minnél később kezdünk hozzá egy működő rendszer átvételéhez, annál később lehet majd őket ténylegesen felhasználni.
Én támogatom az önkéntes tartalékos rendszert a legjobban (lehet, hogy én voltam az ötletgazda :rolleyes: ) , és ahogy @Szittya is írta, a nagy számú bevonulás csak most várható, de ha fel akarja (mert fel kell) pörgetni Orbán az eseményeket, akkor csak plusz pontokért nem lehet elég embert berántani.
A követkető szint, hogy a kreditrendszerbe egyszerűen beleépítik, hogy diplomát csak katonaviselt tartalékos szerezhet.

Ha emelett bevezetnek egy drasztikusan megemelt aláírási pénzt a szerződéseseknél, akkor a kettő együtt tudna annyit dobni a létszámon, hogy talán (hangsúlyozom MAGYON TALÁN ) el lehet kerülni a sorkatonai szolgálat visszavezetését.
Miért csak a diplomások? (Plusz pont, meg kredit őket érinti) A népesség kevesebb, mint 20%-a diplomás. Mi a helyzet a maradék 80%-al?
 
K

kamm

Guest
Valami történt, csak mi még nem tudjuk mi. A NATO döntött valamiről, ami miatt gyorsítani kell, vagy a Miniszterelnöknek a szolgálatok tettek valamit az asztalára, ami miatt gyorsítani fogunk ? Passz.

Mindenesetre, a választások után is kérdés volt, többször is a haderőfejlesztés gyorsítása. Minden esetben, az volt a hivatalos válasz, nem kell gyorsítani, a terveknek megfelelően mehet minden, mert hazánkat nem fenyegeti közvetlen háborús veszély. Ilyesmit mondott a parancsnok, illetve ha jól emlékezem, Gáspár is ezen állásponton volt. Most itt a fordulat, valamiért azonnal gyorsítani kell.

Aztán a határvédelem kérdése. Eddig ott is az volt a hivatalos, hogy megoldjuk továbbra is úgy, ahogy eddig. Maga a belügyminiszter válaszolta feltett kérdésre néhány hete, hogy nem lesz külön határőrség felállítva, mert csak vinné az anyagi és humán forrásokat, ami nem lesz több. Most itt is 180 fokos fordulat az álláspontban. Feláll a Határvadász szervezet.

Mindennek oka van, ok nélkül úri passzióból ezen intézkedések nem kerültek volna meghirdetésre. Pláne olyan időszakban nem, amikor a pénzügyeink amúgy sem állnak top állapotban, egy választási év költségvetése után, egy világgazdasági krízis előestéjén.
Itt valami történt, vagy történni fog hamarosan, amit mi még nem tudunk, hogy mi.

Az emberanyagot illetően, úgy érzem kommunikációban elkezdődött a sorkatonai szolgálat visszaállításának előadása a közvélemény felé. Háborús helyzet van szinte, hónapok óta a kommunikáció is ennek megfelelő, reálisan is. A társadalom megdolgozható megfelelő propagandával. Nem beszélve arról, hogy a lakosság nem kis része támogatná is a visszaállítását. ( Érdekesség csak, akik voltak katonák, azok inkább támogatják )
A hatarkerdest Maróth már elárulta pár napja a hírteves interjúban, konkrétan említve, hogy távoli helyek, mint pl az észak-afrikai konfliktus, food shortage stb heteken belül húsbavágó változásokat okozhatnak a magyaroknak is.
Ezeket a jelentéseket ill. előrejelzéseket a szolgálatok folyamatosan frissítik, ez a masodik is biztosan azok alapjan intézkedik.
Lefordítva: jönnek az afrikaiak, amint durván beüt az élelmiszerhiány, legkésőbb ősszel.

Az első, a beszerzések gyorsítása viszont egyértelműen a NATO csúcs eredménye, egyetértek.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 279
14 194
113
Mi a másik opció?
Na ez az, amit nem igazán sikerül végiggondolni.
Nem az nem opció, hogy legyen 40.000 jól fizetett katona.
Mert mennyit fizetnél, hogy menjenek az emberek katonának?
Nettó 400.000-et?
Csak mert akkor a tanárok komplett felrobbantják az iskolákat.
Egyszerűen a gazdaság nem engedhet meg magának annyi, a gazdaság szempontjából inaktív munkavállalót.
A profi katonák haszontalanok.
Ez tény!
Akkor van hasznuk, ha arra tartják őket, mint a finneknél, hogy a sereg vázát alkossák. Erre elegendő olyan 10-15.000 ember is. Ők fogják működtetni a szervezetet. Ők csinálják a sorosok kiképzését.
Őszintén.
Nem tudom mi a jó opció.

A mostani munkahelyemen 3 ember mondott fel 11 ből az utóbbi 6 hétben.
Pedig nettó 400 volt a fizujuk.o_O


Csak a magyar sorkatonaság,egyáltalán a sorkatonaság nem a szívem csücske szakmailag.

Max ha izraeli mintájú.:rolleyes:
 
K

kamm

Guest
jó azért ne feledjük hogy a nagymértékű rendszerből kiáramlás hatására nagyszmú FELESKÜDÖTT ember van az országba kiképezve leszerelve (az hogy ezek jó része nem ált be tartalékosnak az ő bajuk ettől függetlenűl Mozgósíthatók.)
Pálinka... milyen kiképzett ki van es hol? :)
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 221
33 666
113
Pálinka... milyen kiképzett ki van es hol? :)
miért szerinted mi történik azzal aki az elmúlt 5 évbe leszerelt ? jött a feketeauto és villantott egy emlékezettörlést vagy elvitték a goaudok? 11000 fő a kiáramlás 5 év alatt. (és ebbe csak az eskütt tettek vannak benne aktívaktól) tartalékosok és alapkiképzést nem teljesítők nincsenek benne. az meg hogy hol vannak bemész a kiknyp hez és megkérded de nam valószínű hogy választ kapsz. de van nyilvántartás. olyanokról is akik soha nem vóltak katonák. nem hogy az esküttettekről. nyomonkövetésükre külön osztály van. sokszor elöbb tudnak pl egy trafipaxos gyorhajtásukról mint az illető ha csekken kapja. vagy az orvosi leletük elöbb befut mint az orvossal konzultálna rólla.
 
K

kamm

Guest
Picit árnyal a dolgon hogy ezt a számot nagyban a gomba módra szaporodó orosz bevándorló pingvinek hozzák össze, akiknek kb annyi a dolguk hogy túlszaporodják az arabokat a megszállt területeken 8-10 gyerekkel, de amúgy semmit nem csinálnak, az államból élnek, nem dolgoznak, nem fizetnek adót és főleg nem katonáskodnak. Max. a helyi arabokra lövöldöznek.

Az átlag izraeli rühelli őket mert bunkók, el kell őket tartani, a szart kavarják az arabokkal de nekik kell bemenni megvédeni őket. Szaporulatban szép számokat produkálnak, de azok a porontyok nagy része csak teher lesz a társadalom nyakán. Van egy kézenfekvő itthoni párhuzam rájuk..
Bingo, így van.

Ehhez meg tegyük hozzá, hogy az az itt valamiért 'legendas' izraeli sereg sorozott resze ugyanakkora szar, mint bármelyik más, max valamivel jobban motivalt, de ugyanolyan fogalmatlan, trigger-happy taknyosok. Ráadásul genetikailag az európai zsidók sokkal katasztrofalisabb örökségét cipelik (inbreeding 800+ éven át rengeteg fizikai es mentalis, idegrendszeri degeneraciot hozott), fuzikumuk is odebb van az amerikai de szerintem jó sansszal a magyar onkentesektol is stb. Nem véletlenül ezek a tüdőbetegek lovoldoznek temetésre vonulókba, mennek át amerikai (!) tuntetokon uthengerrel (!) büntetlenül (!) stb.
Rengeteg a degeneralt Izraelben sajnos, ez a probléma az uralkodó elittel indul, es a seregen is meglátszik.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 221
33 666
113
munkaügyi nyilvántartó adataihoz is hozzáférünk az önkormányzati nyilvántartó adataihoz apeh adatokhoz. tudjuk milyen az egészségügyi állapota kb tudjuk a büntetlenségét nyomonkövetni munkahelyeit lakcímét tartozkodási címét gyerekek számát stb telefonszámát is amíóta terrorizmus a kárrtyást is nem csak előfizetésest. van e autója nincs e autója van e háza vagy albérlő . qva sok mindent
 
  • Tetszik
Reactions: Peter23

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Nem. Te vagy egy letűnt világ rekvizítuma: a békeidőké. Így néz ki a valódi háború Kelet-Európában. Szükség esetén az összes ukrán "innovációt" honosítani kell, mert Ukrajna mintapéldája a végső soron a semmiből sikerrel mozgósító és tűrhető szinten -borzalmas veszteségek árán- védekező államnak. Ez egyszerű és jéghideg reálpolitika.

Az "ukrán innováció" csak arról szól, hogyan lehet az országodat elszarni. Ezt a találmányt nem kell idehaza megvalósítani/átvenni. Szétlőtték az országukat, szétbarmolták (már a háború előtt) a hadiparukat, a katonák meg folyamatosan darálódnak befele.

Milyen stratégiai célt sikerült eddig elérni?

1, Visszafoglalták az országukat és áldozatot hoztak az integritásért, vagyis a nép egy ország területén és teljes döntési szabadsággal fennmaradjon?
2, Olyan katonai veszteségeket okoztak, amik az ellenséget meghátrálásra kényszerítették és a háború végén több esélyük lesz beleszólni saját sorsukban, mint az offenzíva előtt 1 hónappal?
3, Hozzá jutottak olyan erőforráshoz, mely fellendítheti az elkövetkező évtizedekben a népüket? Bármilyen szempontból lendületet szereztek azzal, hogy áldozatokat vállaltak?

Ja, tudom! Még nincs vége a háborúnak és épp készülnek megfordítani.
 
S

speziale

Guest
Az "ukrán innováció" csak arról szól, hogyan lehet az országodat elszarni. Ezt a találmányt nem kell idehaza megvalósítani/átvenni. Szétlőtték az országukat, szétbarmolták (már a háború előtt) a hadiparukat, a katonák meg folyamatosan darálódnak befele.

Milyen stratégiai célt sikerült eddig elérni?

1, Visszafoglalták az országukat és áldozatot hoztak az integritásért, vagyis a nép egy ország területén és teljes döntési szabadsággal fennmaradjon?
2, Olyan katonai veszteségeket okoztak, amik az ellenséget meghátrálásra kényszerítették és a háború végén több esélyük lesz beleszólni saját sorsukban, mint az offenzíva előtt 1 hónappal?
3, Hozzá jutottak olyan erőforráshoz, mely fellendítheti az elkövetkező évtizedekben a népüket? Bármilyen szempontból lendületet szereztek azzal, hogy áldozatokat vállaltak?

Ja, tudom! Még nincs vége a háborúnak és épp készülnek megfordítani.
Mondjuk az oroszok ellen szerintem már az is komoly eredmény hogy nem kapituláltak 2 nap alatt ;)
 

hunemperor

Well-Known Member
2020. június 14.
810
2 098
93
A hatarkerdest Maróth már elárulta pár napja a hírteves interjúban, konkrétan említve, hogy távoli helyek, mint pl az észak-afrikai konfliktus, food shortage stb heteken belül húsbavágó változásokat okozhatnak a magyaroknak is.
Ezeket a jelentéseket ill. előrejelzéseket a szolgálatok folyamatosan frissítik, ez a masodik is biztosan azok alapjan intézkedik.
Lefordítva: jönnek az afrikaiak, amint durván beüt az élelmiszerhiány, legkésőbb ősszel.

Az első, a beszerzések gyorsítása viszont egyértelműen a NATO csúcs eredménye, egyetértek.
Egyetéltek, csak annyit tennék hozzá, hogy legfölsőbb vezető nem a beszelzések gyolsításálól beszélt, hanem a hadelőfejlesztés gyolsításálól. Mi a beszelzésekle gondoltunk egyből, pedig sok minden más is belefél. Pl. felújítás, elcselélés, "kulblizás" stb. (Honnan tudjam mit gondolt, nem én vagyok Olbán)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 356
77 030
113

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 092
113
Azthiszem a létszám dologba majd azzal fognak tudni beleszólni még, ha eleg széles palettán lesz itthon modern technika és végre rendeznek egy dübörgő parádét miközben szakképzett toborzók járják a nézelődő tömeget.