[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 394
113
Szerintem az orosz győzelem Szeverodonyeck - Liszicsanszk térségében szép teljesítmény. Mindenképpen komoly harcászati, de akár hadműveleti jelentőségű siker.
Ha van tartalék, ami bevethető, a meglévő erőfölény fenntartható, akkor a siker tovább fejleszthető.

Az ukránok próbálnak minél nagyobb veszteségeket okozni a támadónak. Közben ők is jelentős veszteségeket szenvednek, mert az orosz egyértelmű tüzérségi fölénye folyamatosan érvényesül.

Szerintem a Herszon irányába végrehajtott támadás egy tehermentesítő támadás lett volna, de kevés eredményt értek el. Sem Herszon nem szabadult fel, sem erőket nem vont el Donbassz irányából.

Viszont azért Putyler elégedetlen, hisz leváltotta az alkesz parancsnokot (Dvornyikovot).

Kérdés, van e a harcolóknak újabb ereje? Ha a ruszkinak van, folytatja Bahmut felé. Ha nincs, talán hadműveleti szünet következik.
Az ukrán erők kevés igazán hatékony nyugati fegyvert kaptak, attól nem várható fordulat.

A további események inkább Washingtonban dőlnek el. Ha fordítani szeretnének, több és jobb fegyver kell. Ha csak a háború elhúzása a cél, akkor penge élén táncolnak: a minimális (szimbolikus) fegyverszállítmányokkal látványos ukrán vereség is lehet a vége.

Reméljük felfogják, mi a tét, időben döntenek.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
A helyzet kb az, hogy főleg a hoholoknál, elég necces lesz mikor kiderül a végleges veszteség. Mert irtózatos mennyiségű holttest hever szerteszét. És ezek nem cigizgetnek sajnos...
Az orosz nagy honvédő háborúnak mennyi áldozata volt? Necces volt amikor kiderült, hogy mennyibe került?
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 394
113
"Archív felvételek arról, ahogy az Akhmat különleges erők katonái megrohamozzák Metelkino falut néhány nappal ezelőtt"


FWsBkGAWAAMvWf5
Mintha kivégezték volna a falnál lévő hullákat.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 492
12 651
113
Az orosz nagy honvédő háborúnak mennyi áldozata volt? Necces volt amikor kiderült, hogy mennyibe került?

Nem, mert nem hazudták folyamatosan, hogy csakis komoly német veszteségek vannak.




Lisichanks után kíváncsi leszek az ukrán ellenállásra. Szerintem ez morálisan is megtörhette az ukránokat
A front rövidülése a tüzérség koncentrációja és a létszámhiány miatt orosz előny lesz. Cirka légvonalban 2/3, felére lemehet.

Másik nagy kérdés egy lehetséges lengyel belépés. Remélem nem eszkalálódik.
De kíváncsi lennék, a lengyelek meddig tudnának offenzívak maradni.
Szerintem nem tudja az átlag ott sem hogy mire vállalkoznának.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
Én ezt nem gondolom. A I. csecsen háborúban is tömeges tüntettek Moszkvában az anyák amikor a sorozott orosz karonákat lemészárolták a csecsenek.
Ha a háború olyan veszteségekkel folytatódna ahogy az elején volt, akkor valószínűleg a nép máshogy állna a háborúhoz.
De!
  • ezek már nem sorkatonáknak tűnnek,
  • a kezdetekhez mérten alacsony veszteségek mellett, sikeres műveletek (Liszicsanszk elestét szeptemberre prognosztizálták sokan),
-Az oroszoknak amilyen gyenge a kommunikációs hadviselésük (mert szerintem ez is egy formája a hadviselésnek) kifele, olyan erős befele. Pontosan tudják hogy mit és hogyan kell eladni a népnek. A Ez nem a nyugat-európai néplélek, nem az az élet színvonal, kultúra, történelmi háttér. Ahogy Ukrajnában ment a Banderra félék istenítése az álltalános iskoláktól kezdve, úgy az oroszoknál a náci ellenesség. Az ukrán többség azért szerintem nem azonosul náci ideológiával, addig az orosz többség szükségesnek tartja a harcot ellene. náci jelképek az ukrán állásokban, ukrán katonákon feltüzeli az oroszokat. A nyugati döntéshozók már megint beleestek abba a csapdába, hogy párhuzamot vonnak a nyugati és az orosz néplélek között. Különböző okok miatt az orosz tűrési küszöb nagyságrendekkel magasabb mint az európai vagy az amerikai.
Szerintem
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
Az orosz nagy honvédő háborúnak mennyi áldozata volt? Necces volt amikor kiderült, hogy mennyibe került?
Csak az a kérdés, hogy adták el otthon. A több tíz milliós veszteséget is el adták a népnek hogy,
- a náci gyilkosok okozták,
-későbbi értelmezésben már a nyugat is hibás volt, mert nem nyitotta meg időben a második frontot.
Nyilván mélyen hallgattak Sztálin szerepéről.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Fene tudja, nem magyarul beszelnek, lehet nem is oda valosiak.
Tovabba gondolom akinek esze volt, es idoben magyar allampolgarsagot kert az nem hoskodik nekik es lekoccolt idoben.
A kaprok meg csak menjenek Moszkvat elfoglalni.

Liszicsanszk felszabaditva.

Es kinn a gyozelmi zaszlo is.


Azert ez a Liszicsanszk-Szeverodonyeck egy kemenyen megeroditett AFU kozpont volt. Gyakorlatilag innet iranyitottak az utobbi 8 evben az ukran csapatokat.
A tovabbiak sajnos szinten kemeny harcok ele neznek mert korabban is volt eroditett vedelmuk es sajnos gozerovel az utobbi par honapban meg tovabb eroditettek Artyemovszkot, Kramatorszkot, Konsztantyinovkat, Szlavjanszkot...
Nem fog az gyorsan menni, ha az ukrant hagyjak megpihenni.
Akár igazad is lehet ! De az ütőképes erők szinte teljesen elfogytak , a meglévők demoralizáltak és kevésbé képzettek , az volt SZU technika és készlet a végét járja vagy elfogyott , kaptak többféle (logisztikai rémálom) levetett nyugati fegyvert kevés lőszerrel/lövedékkel ilyen/olyan kiképzés mellett , nincs üzemanyag csak korlátozottan , a világ fejlettebb része kezdi érezni a szankciók negatív hatását és már ha tehetné kifarolna mögüle ! Ezzel szemben az Oroszok tanultak a kezdeti hibáikból és még mindig tudnak háborúzni a volt SZU készletekkel minimum az év végéig ! Mindenből bőven van nekik . A katonákat rotálják kifejezetten jó a harci morál , a hátország támogatja őket . A szankciók lepattantak róluk mert jó állapotban van a gazdaságuk(készültek a szankciókra) és új szövetségi rendszert sikerült mind gazdaságilag mind katonailag összehozniuk !

A pár hónapos idő alatt megerősített erődítmények meddig fogják bírni ha a 8 év alatt megépítettek így omlanak össze ! Tudod amikor anno megvettem az asszonynak az autóját és először kellet elől izzót cserélnem az egy fél napomba került és sok anyázásba , ma mivel ismerem a titkát 5 perc ! Na így lesznek az Oroszok is ! A gőzhenger nehezen indul de utána mindent letarol !

És Vlagyimir Vlagyimirovicsék kezébe igen sok adu van , lásd alább !

https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...yleg-ezzel-vaghatnak-vissza-az-oroszok-553991
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 673
8 603
113
Ezzel szemben az Oroszok tanultak a kezdeti hibáikból
Hogy én mennyiszer el lettem mondva minden hülyének amikor ezekről a kezdeti problémákról írni mertem. Nem is kezdeti problémák voltak hanem az invázió teljes stratégiai kudarc volt és teljes stratégiaváltásra volt szükségük az oroszoknak. Ez a stratégia viszont lényegesen lassabb, ami időt ad Ukrajnának.
 
  • Tetszik
Reactions: PPP

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 810
81 099
113
Ez volt a 128. nap, amikor a kijevi területvédelem folytatta a véres betakarítást szabotőrök után kutatva.

Brovaryban a TRO tagjai egy férfit láttak az utcán hajnali 1 órakor, és megkérték, hogy álljon meg. A férfi láthatóan a fegyveresektől megijedve elfutott, válaszul az AK tulajdonosai tüzet nyitottak, és mindkét lábát átlőtték.

Úgy tűnik, a jobb láb kapta a legtöbbet - valószínűleg a golyók áthatoltak a csontokon, és eltörték azokat.

JHbfif_WHnY.jpg
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 302
10 580
113
Hogy én mennyiszer el lettem mondva minden hülyének amikor ezekről a kezdeti problémákról írni mertem. Nem is kezdeti problémák voltak hanem az invázió teljes stratégiai kudarc volt és teljes stratégiaváltásra volt szükségük az oroszoknak. Ez a stratégia viszont lényegesen lassabb, ami időt ad Ukrajnának.
Alapvetően minden "oroszfan" elismerte már itt is hónapokkal ezelőtt, hogy az elején elszámították magukat az oroszok, mert arra számítottak, hogy az ukrán állam összeomlik, elmenekül a kormány, és csak be kell masírozni. Aztán rájöttek, hogy háborúzni kell, ezért új terv jött, és most háborúznak. Tesco gazdaságos módon, hogy az anyaországban a lehető legkisebb hullámokat verje, viszont az ukránok számára feltartóztathatatlanul. Épp ezért csak idő kérdése, hogy mikor dobják be az ukránok a törölközőt, az ő veszteségeik mostanra messze magasabbak, mint az oroszoké, hosszabb távon fenntarthatatlan.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Én ezt nem gondolom. A I. csecsen háborúban is tömeges tüntettek Moszkvában az anyák amikor a sorozott orosz karonákat lemészárolták a csecsenek.
Majd 30 éve volt (94-96ig) egy összeomlott SZU egy alkoholista nyugatbarát Elnök és egy idióta vaskalapos VDV tábornokból lett hadügyminiszter idióta döntései miatt kialakult helyzetben !

Viszont Orosz ember orosz földön még sose élt ilyen jól , még sosem volt ilyen erős a nemzeti öntudat ! Van egy erős gazdaságuk (nem nem a GDP-t kell nézni ) , egy erős határozott elnökük és politikai vezetésük ! És felfogták , hogy ezt a háborút Orosz anyácska védelmében kell meglépniük mert vagy a karok vagy ők ! És hát inkább a kaprok !
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
ideiglenesen szerintem, mert nekikezdenek a kovetkezo zsak kialakitasanak. Az hogy zsak lesz a tuti, csak az a kerdes, hol.
Ez a katlanos téma bejött nekik és mivel Ők tudnak kezdeményezni, miközben a hoholoknak nincs ellenszerük, én is azt gondolom, hogy tovább fogják vinni ezt a taktikát. Az első alkalmas helyen újabb zsákot fognak kialakítani és újra beleállnak. A hoholok nem sokat tehetnek ellene mert már nem áll rendelkezésre sem megfelelő mennyiségű technika, sem üzemanyag hogy sok embert tudjanak gyorsan mozgatni.
Kis színes: Az egyik legnagyobb ukrofil twittercsatorna (Canadian Ukrainian Volunteer) törölte magát, miután lelkes autisták kielemezték hogy a magáról posztolt “harctéri” fotóin kizárólag airsoft cuccokkal volt felszerelve.
Ha már coming out.
Be kell ismerjem jómagam is füllentettem kicsit. Valójában konyhamalac voltam és az ott a képen nem is Semtex, hanem törökméz :D

Clipboard01.jpg

Hogy oirosz oldalon is erezzék a civilek a háborút. Ha több helyen több ilyen eset lenne, akkor nőne a lakosság elegedetlensege.
Az oroszok maximum azon elégedetlenkednének, hogy miért nem állnak bele keményebben a harcokba...
Az orosz nagy honvédő háborúnak mennyi áldozata volt? Necces volt amikor kiderült, hogy mennyibe került?
Kevered a szezont a fa....mmal. A hoholoknál arról megy a propi, hogy épp mészárolják a gaz orkokat és minden a legnagyobb rendben, csak taktikai visszavonulások vannak.
 
Last edited by a moderator:

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 922
82 635
113
Csak az a kérdés, hogy adták el otthon. A több tíz milliós veszteséget is el adták a népnek hogy,
- a náci gyilkosok okozták,
-későbbi értelmezésben már a nyugat is hibás volt, mert nem nyitotta meg időben a második frontot.
Nyilván mélyen hallgattak Sztálin szerepéről.
Lényegtelen Sztálin szerepe. 1941 júniusában nem ölték meg, pedig hetekig rettegett, de nem mozdították el, utána mindegy volt mit gondolnak Sztálinról és főleg a nép. Lényegtelen volt a több milliós veszteség is, mert egyértelmű volt, hogy nem a Szovjetunió támadta meg Németországot, de most is egyértelmű, sőt, hisz Ukrajna a saját ukrajnai orosz állampolgárjait támadta meg egy különleges hadművelet (ATO) keretében, amire 8 év után válaszolt az orosz egy hasonlóan különleges hadművelet keretében, amiből már legalább kettő volt 8 év alatt. A különbség a 8 év alatti és a mostani között annyi (8 év alatt hasonló ingerküszöbbel jelentkeztek mind a szankció, mind a harcok az orosz médiában, mint most) különbség, hogy NEM FOGJA SENKI leállítani az orosz szövetséges erőket, ha pl. azok Lvov ostromába is belekezdenének, mint tették volna az elmúlt 8 év során már a teljes Donbasz elleni háborúk során ...

Meg fog történni az ukrán hadsereg szétverése, bármi áron, és ahogy fogynak, pont a nagyvárosok lesznek pszichikailag a leggyorsabban bevehetők, pont az ukrán civil lakosság megvédése okán, pont amiatt, hogy konkrétan alig marad majd számottevő ereje az ukránoknak pl. Kijev megvédéséhez is.

Ahogy az oroszok viselkednek az arra mutat, hogy mindent a maga idejében tesznek csak meg. De akkor beleállnak, lásd Mariupol újjáépítését, lásd bármelyik város bevételét. Felesleges tőlük Odessza bevételét várni, amikor arra is van esély, hogy Kijev bevételével harc nélkül a kezükbe kerülhet. Kijevet szétlőni, a háborút a majdanozókhoz elvinni, azért sokkal könnyebb lenne már a védhetetlenség és méret miatt is az oroszoknak, mint harccal nekimenni és bevenni Odesszát. Ezért lesz a legesleges legvégére hagyva a város. Előbb jutnak el Belorusszia révén a lengyel határig, kapják ki a haditechnika beáramlását, szedik ki a kijevi vezetést, kerítik be Odesszát, mint veszik be ostrommal a várost.

Most - ha kiszabadulnak az erődrendszerekből - fel fognak gyorsulni, bár tény, hogy ez kockázatokat rejt, de a Belorusszia irányából érkező, korábban már a harcokban részt vevő csapatoknak igazából meg kell majd ismételniük ugyanazt, mint februárban, csak lesz egy komolyabb mozgó erő Donbasszból, egy jobban szétlőtt Kijev, mint korábban.

Ne felejtsük el, hogy mivel folytatódnak az orosz célpontok elleni ukrán támadások, pillanatokon belül sor kerül majd az ukrán csúcsvezetési célpontok elleni támadásokra is! És akkor utána megindul majd valami hasonló, mint az első Öböl-háború során. Nem fogjuk hiányolni a légierő bevetéseit sem, tele lesz szétlőtt haditechnika az utakon.
 

GalagonyaHun

Active Member
2019. január 7.
20
140
28
Ez volt a 128. nap, amikor a kijevi területvédelem folytatta a véres betakarítást szabotőrök után kutatva.

Brovaryban a TRO tagjai egy férfit láttak az utcán hajnali 1 órakor, és megkérték, hogy álljon meg. A férfi láthatóan a fegyveresektől megijedve elfutott, válaszul az AK tulajdonosai tüzet nyitottak, és mindkét lábát átlőtték.

Úgy tűnik, a jobb láb kapta a legtöbbet - valószínűleg a golyók áthatoltak a csontokon, és eltörték azokat.

JHbfif_WHnY.jpg
Lehet a csajánál volt a szerencsétlen. Látszik hogy direkt hagyták elvérezni, aztána marhák büszkén mutogatják a felvételt. Remélem ha vége lesz megkapják ami jár nekik.