[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 572
15 537
113
Az elmúlt napok történéseinek ismeretében, elavult taktikai tudásommal a következőképp látom a dolgot.
Az ukránoknak az ellenállás maximalizálása és a megmaradáshoz fűzött remény keretében azonnali arcvonal-rövidítést kellene végrehajtani. Igen az nem kicsi területvesztéssel járna, de hatékonyabb lehetne a béketárgyaláshoz vezető út és a nyugati fegyverecskék (mert valódi harchoz édeskevés) felhasználása. A humán faktor sem lenne oly égető. Kérdés, az ukrán politikai vezetés és a vezérkar képes-e ilyen manővert meglépni, vagy enélkül marad a feltétel nélküli megadás akár 1, akár 24 hónapon belül.
Putyin úgy látszik, ráér. Vagy nem is akar a folyón túlra menni.
Az orosz háborúellenes közvéleményre számítani Nyugaton nagy hiba és az orosz néplélek nem ismeretére vall.
Eljött az a helyzet, hogy az idő már nem Ukrajnának, az EU-nak és az USA-nak dolgozik, mint a háború elején. Minél tovább tart, a Nyugatnak annál rosszabb lesz. Kivéve USA, de már ez sem biztos.
 

Matróz Kommandó

Well-Known Member
2017. március 21.
1 102
3 816
113
Nagy lekvárfőzésben lemaradt a tegnapi cikkem, de hirtelen akkkor pótlom. Igazából a lényeg a Kígyó-sziget kielemzése miért és hogyan hagyta ott Grísa (most nem részegen megírva :D ), plusz miért nem tud igazán egyik fél sem permanens létesítményt létrehozni a területen. Hadijelentés a szokásos, bár azóta Liszicsanszk bezárult, következő fixen vagy Szeverszk vagy Artyemovszk lesz. Végére extraként meg a régebben ígért M777 elemzést tettem meg, avagy már a vezérkar is elégedetlen azok rendelkezésre állásával. Elvileg 100 lövés után már javításra kell vinni,egymás után 10 lövés után meg szünet kell nehogy túlmelegedjen, illetve az optikai irányzék nem bírja az erőhatásokat és tüzeléskor le kell szerelni.

Fun fact: Rácz Andriska szerint orosz állami propaganda az, hogy Bahmut helyett Artyemovszkot használok, csak momentán én meg leszarom és juszt is az orosz névvel folytatom :D Plusz miután Artyemovszkkal először épp egy ukrán pezsgősüveg feliratán az "Artemovsk Winery" révén ismerkedtem meg, nekem már pavlovi módon fixen az marad :D
Ráadásul az A38 hajó is Artemovsk-ról kapta a nevét :)
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Lengyelország egyszerű lakosai az úgynevezett "Dmowski-menetre" indultak Varsó központjában, követelve a hatóságoktól, hogy helyreállítsák a rendet és "elsöprik" az Ukrajnából érkező menekülteket városokból és tartományokból. Az eseményt a helyi média már a várakozásoknak megfelelően oroszbarátnak nevezte, ugyanis ukránellenes jelszavak hangzottak el rajta.
Dmowszki volt az a lengyel nacionalista ideológus, aki szerint az a baj a lengyelekkel, hogy jobban gyűlölik az oroszokat, mint ahogyan saját magukat szeretik
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 497
18 550
113
Szerintem az orosz győzelem Szeverodonyeck - Liszicsanszk térségében szép teljesítmény. Mindenképpen komoly harcászati, de akár hadműveleti jelentőségű siker.
Ha van tartalék, ami bevethető, a meglévő erőfölény fenntartható, akkor a siker tovább fejleszthető.

Az ukránok próbálnak minél nagyobb veszteségeket okozni a támadónak. Közben ők is jelentős veszteségeket szenvednek, mert az orosz egyértelmű tüzérségi fölénye folyamatosan érvényesül.

Szerintem a Herszon irányába végrehajtott támadás egy tehermentesítő támadás lett volna, de kevés eredményt értek el. Sem Herszon nem szabadult fel, sem erőket nem vont el Donbassz irányából.

Viszont azért Putyler elégedetlen, hisz leváltotta az alkesz parancsnokot (Dvornyikovot).

Kérdés, van e a harcolóknak újabb ereje? Ha a ruszkinak van, folytatja Bahmut felé. Ha nincs, talán hadműveleti szünet következik.
Az ukrán erők kevés igazán hatékony nyugati fegyvert kaptak, attól nem várható fordulat.

A további események inkább Washingtonban dőlnek el. Ha fordítani szeretnének, több és jobb fegyver kell. Ha csak a háború elhúzása a cél, akkor penge élén táncolnak: a minimális (szimbolikus) fegyverszállítmányokkal látványos ukrán vereség is lehet a vége.

Reméljük felfogják, mi a tét, időben döntenek.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 802
4 966
113
A helyzet kb az, hogy főleg a hoholoknál, elég necces lesz mikor kiderül a végleges veszteség. Mert irtózatos mennyiségű holttest hever szerteszét. És ezek nem cigizgetnek sajnos...
Az orosz nagy honvédő háborúnak mennyi áldozata volt? Necces volt amikor kiderült, hogy mennyibe került?
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 497
18 550
113
"Archív felvételek arról, ahogy az Akhmat különleges erők katonái megrohamozzák Metelkino falut néhány nappal ezelőtt"


FWsBkGAWAAMvWf5
Mintha kivégezték volna a falnál lévő hullákat.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 730
14 066
113
Az orosz nagy honvédő háborúnak mennyi áldozata volt? Necces volt amikor kiderült, hogy mennyibe került?

Nem, mert nem hazudták folyamatosan, hogy csakis komoly német veszteségek vannak.




Lisichanks után kíváncsi leszek az ukrán ellenállásra. Szerintem ez morálisan is megtörhette az ukránokat
A front rövidülése a tüzérség koncentrációja és a létszámhiány miatt orosz előny lesz. Cirka légvonalban 2/3, felére lemehet.

Másik nagy kérdés egy lehetséges lengyel belépés. Remélem nem eszkalálódik.
De kíváncsi lennék, a lengyelek meddig tudnának offenzívak maradni.
Szerintem nem tudja az átlag ott sem hogy mire vállalkoznának.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 434
4 797
113
Én ezt nem gondolom. A I. csecsen háborúban is tömeges tüntettek Moszkvában az anyák amikor a sorozott orosz karonákat lemészárolták a csecsenek.
Ha a háború olyan veszteségekkel folytatódna ahogy az elején volt, akkor valószínűleg a nép máshogy állna a háborúhoz.
De!
  • ezek már nem sorkatonáknak tűnnek,
  • a kezdetekhez mérten alacsony veszteségek mellett, sikeres műveletek (Liszicsanszk elestét szeptemberre prognosztizálták sokan),
-Az oroszoknak amilyen gyenge a kommunikációs hadviselésük (mert szerintem ez is egy formája a hadviselésnek) kifele, olyan erős befele. Pontosan tudják hogy mit és hogyan kell eladni a népnek. A Ez nem a nyugat-európai néplélek, nem az az élet színvonal, kultúra, történelmi háttér. Ahogy Ukrajnában ment a Banderra félék istenítése az álltalános iskoláktól kezdve, úgy az oroszoknál a náci ellenesség. Az ukrán többség azért szerintem nem azonosul náci ideológiával, addig az orosz többség szükségesnek tartja a harcot ellene. náci jelképek az ukrán állásokban, ukrán katonákon feltüzeli az oroszokat. A nyugati döntéshozók már megint beleestek abba a csapdába, hogy párhuzamot vonnak a nyugati és az orosz néplélek között. Különböző okok miatt az orosz tűrési küszöb nagyságrendekkel magasabb mint az európai vagy az amerikai.
Szerintem
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 434
4 797
113
Az orosz nagy honvédő háborúnak mennyi áldozata volt? Necces volt amikor kiderült, hogy mennyibe került?
Csak az a kérdés, hogy adták el otthon. A több tíz milliós veszteséget is el adták a népnek hogy,
- a náci gyilkosok okozták,
-későbbi értelmezésben már a nyugat is hibás volt, mert nem nyitotta meg időben a második frontot.
Nyilván mélyen hallgattak Sztálin szerepéről.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Fene tudja, nem magyarul beszelnek, lehet nem is oda valosiak.
Tovabba gondolom akinek esze volt, es idoben magyar allampolgarsagot kert az nem hoskodik nekik es lekoccolt idoben.
A kaprok meg csak menjenek Moszkvat elfoglalni.

Liszicsanszk felszabaditva.

Es kinn a gyozelmi zaszlo is.


Azert ez a Liszicsanszk-Szeverodonyeck egy kemenyen megeroditett AFU kozpont volt. Gyakorlatilag innet iranyitottak az utobbi 8 evben az ukran csapatokat.
A tovabbiak sajnos szinten kemeny harcok ele neznek mert korabban is volt eroditett vedelmuk es sajnos gozerovel az utobbi par honapban meg tovabb eroditettek Artyemovszkot, Kramatorszkot, Konsztantyinovkat, Szlavjanszkot...
Nem fog az gyorsan menni, ha az ukrant hagyjak megpihenni.
Akár igazad is lehet ! De az ütőképes erők szinte teljesen elfogytak , a meglévők demoralizáltak és kevésbé képzettek , az volt SZU technika és készlet a végét járja vagy elfogyott , kaptak többféle (logisztikai rémálom) levetett nyugati fegyvert kevés lőszerrel/lövedékkel ilyen/olyan kiképzés mellett , nincs üzemanyag csak korlátozottan , a világ fejlettebb része kezdi érezni a szankciók negatív hatását és már ha tehetné kifarolna mögüle ! Ezzel szemben az Oroszok tanultak a kezdeti hibáikból és még mindig tudnak háborúzni a volt SZU készletekkel minimum az év végéig ! Mindenből bőven van nekik . A katonákat rotálják kifejezetten jó a harci morál , a hátország támogatja őket . A szankciók lepattantak róluk mert jó állapotban van a gazdaságuk(készültek a szankciókra) és új szövetségi rendszert sikerült mind gazdaságilag mind katonailag összehozniuk !

A pár hónapos idő alatt megerősített erődítmények meddig fogják bírni ha a 8 év alatt megépítettek így omlanak össze ! Tudod amikor anno megvettem az asszonynak az autóját és először kellet elől izzót cserélnem az egy fél napomba került és sok anyázásba , ma mivel ismerem a titkát 5 perc ! Na így lesznek az Oroszok is ! A gőzhenger nehezen indul de utána mindent letarol !

És Vlagyimir Vlagyimirovicsék kezébe igen sok adu van , lásd alább !

https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...yleg-ezzel-vaghatnak-vissza-az-oroszok-553991
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 779
9 234
113
Ezzel szemben az Oroszok tanultak a kezdeti hibáikból
Hogy én mennyiszer el lettem mondva minden hülyének amikor ezekről a kezdeti problémákról írni mertem. Nem is kezdeti problémák voltak hanem az invázió teljes stratégiai kudarc volt és teljes stratégiaváltásra volt szükségük az oroszoknak. Ez a stratégia viszont lényegesen lassabb, ami időt ad Ukrajnának.
 
  • Tetszik
Reactions: PPP

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 117
82 868
113
Ez volt a 128. nap, amikor a kijevi területvédelem folytatta a véres betakarítást szabotőrök után kutatva.

Brovaryban a TRO tagjai egy férfit láttak az utcán hajnali 1 órakor, és megkérték, hogy álljon meg. A férfi láthatóan a fegyveresektől megijedve elfutott, válaszul az AK tulajdonosai tüzet nyitottak, és mindkét lábát átlőtték.

Úgy tűnik, a jobb láb kapta a legtöbbet - valószínűleg a golyók áthatoltak a csontokon, és eltörték azokat.

JHbfif_WHnY.jpg