[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
Van aki a más kárán sem tanul!

Felrobbant két férfit az Odessza régió tengerpartján. Ezt a „Dél” hadműveleti parancsnokság jelenti.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
A modern harcban a számok nem játszanak olyan nagy szerepet,

mint korábban” – tette hozzá az ezredes
Igen, ez az ami a legjobban megrémít. Egy európai hadsereg ellen játszanak ha az ellenfél 3szoros túlerőben van, támadj alapon. És nyernek.
Épp most gyűjti őket össze Steiner az ellentámadáshoz. Nekem az a meglátásom, hogy kutyaszorítóban vannak az ukránok. Kénytelenek csapatokat küldeni a frontra mert különben összeomlanának, de így meg nem marad elég cucc hogy felépítsék az álomhadseregüket...
Valahol büszke vagyok rá, hogy steinert ennyire betettem a köztudatba.
Ha több ilyen eset lenne max az orosz agresszió mértéke nőne azok nem olyan nyápicok mint mi,legalábbis szerintem ennyit érnek el még több ilyen bohóckodással.
Igazából, ha megnézzük maga az európai egyetemes néplélek az ami nem képes így megtörni. Végig a keserű végig.
Középxarul nyomják, csak az ukránok kezdenek elfogyni. Negyede, ötöde a lakosság.
Hmm, csak tudnám, hogy ha két európai nép háborújában a létszámhátrányból támadás mellett szarrá verés a középszar, akkor ugyan milyen is a jó?
Szerintem az orosz győzelem Szeverodonyeck - Liszicsanszk térségében szép teljesítmény. Mindenképpen komoly harcászati, de akár hadműveleti jelentőségű siker.
Ha van tartalék, ami bevethető, a meglévő erőfölény fenntartható, akkor a siker tovább fejleszthető.

Az ukránok próbálnak minél nagyobb veszteségeket okozni a támadónak. Közben ők is jelentős veszteségeket szenvednek, mert az orosz egyértelmű tüzérségi fölénye folyamatosan érvényesül.

Szerintem a Herszon irányába végrehajtott támadás egy tehermentesítő támadás lett volna, de kevés eredményt értek el. Sem Herszon nem szabadult fel, sem erőket nem vont el Donbassz irányából.

Viszont azért Putyler elégedetlen, hisz leváltotta az alkesz parancsnokot (Dvornyikovot).

Kérdés, van e a harcolóknak újabb ereje? Ha a ruszkinak van, folytatja Bahmut felé. Ha nincs, talán hadműveleti szünet következik.
Az ukrán erők kevés igazán hatékony nyugati fegyvert kaptak, attól nem várható fordulat.

A további események inkább Washingtonban dőlnek el. Ha fordítani szeretnének, több és jobb fegyver kell. Ha csak a háború elhúzása a cél, akkor penge élén táncolnak: a minimális (szimbolikus) fegyverszállítmányokkal látványos ukrán vereség is lehet a vége.

Reméljük felfogják, mi a tét, időben döntenek.
Nem igazán vannak jobb fegyverek, több meg pláne nem.
Az orosz nagy honvédő háborúnak mennyi áldozata volt? Necces volt amikor kiderült, hogy mennyibe került?
8 millió körüli. A többi a természetesen teljesen eu kompatibilis német és csatlósa társaság (aminek sajnos része voltunk) álltal agyonlőtt, halálra éheztetett, egyéb módon meggyilkolt civil. Így az orosz katona akkoriban csak egyet tehetett, harcol bármi áron, mert ha veszít, a civileknek annyi.
Most te ezzel azt állítod, hogy a bevonuló orosz csapatok millió szám ölik a civileket?
Alapvetően minden "oroszfan" elismerte már itt is hónapokkal ezelőtt, hogy az elején elszámították magukat az oroszok, mert arra számítottak, hogy az ukrán állam összeomlik, elmenekül a kormány, és csak be kell masírozni. Aztán rájöttek, hogy háborúzni kell, ezért új terv jött, és most háborúznak. Tesco gazdaságos módon, hogy az anyaországban a lehető legkisebb hullámokat verje, viszont az ukránok számára feltartóztathatatlanul. Épp ezért csak idő kérdése, hogy mikor dobják be az ukránok a törölközőt, az ő veszteségeik mostanra messze magasabbak, mint az oroszoké, hosszabb távon fenntarthatatlan.
Én nem, és nem is igazán értem.
Egyikőtök se mutatott soha semmit, ami a kezdeti orosz tervekről beszélt volna. Ezek alapján az, hogy mire számítottak, igazán nem tudható. Lehetséges, hogy remélték, hogy összeomlik az ukrán állam, de, hogy erre számítottak volna?
Ezen felül persze voltak hibáik, kinek nincsenek?
De még mindig európai harcol európaival. Itt nem 3 tevehajcsár, meg két papucsos áll szembe a fehér emberekkel. Ott a szovjet katonaság is úgy nyomta, hogy 25 vs 2000 esetén a túlerő a 25nél volt.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 834
81 242
113
Lehet a csajánál volt a szerencsétlen. Látszik hogy direkt hagyták elvérezni, aztána marhák büszkén mutogatják a felvételt. Remélem ha vége lesz megkapják ami jár nekik.
Kijevben, ha emlékszel a konfliktus első napjaiban ezek a területvédelmisek, miután a bohóc az utcákon osztogatta a fegyvereket csak Kijevben kb 120 ukrán katonát lőttek agyon és kb 30 civilt-köztük a terepjárós családot! Senki sem lesz felelősségre vonva aztelhiheted, ez egy Banderisztán- nem rendes állam. Ezért is kell minnél több ősi orosz területet visszaszereznie az orosz hadseregnek.
 

Cyrus Grissom

Active Member
2019. május 14.
43
144
33
Ezt ide bemásolom:
"
Minden amit segélyként kapnak a Dnyepperen túlra már nem jut el .
A nyugati meg a középső megyékben a boltokban árulják a mindenfêlét az orvosság , kötszer meg ilyesmi szinte arany árában van megfizetve .
Az arcvonalon olyan szar az ellátásuk hogy a sebesülteket inkább otthagyják meghalni vagy az oroszok majd megmentik őket . A kötszer meg a személyes elsősegély csomag szinte hiányzik . Ilyenkor az emberiesség nullára vizsgázik ! Odaadom az én kötszerem meg a csomagot a másiknak és aztán ên mit teszek azok nélkül ha megsebesülök ?
Azért látsz rongyokkal bekötött ronda sebeket is .
Élelmiszer a náci osztagokbak van csak a Teroborona meg a seregnek csak épp hogy ne haljanak éhen .
Olyanokat visznek fogolytáborba hogy totál röhej . Október 1.-től az asszonyokat is sorozzák majd !
Az a zsidaj selejt már békét kötött volna de a britt-jenki rablóbanda leintette !
Nemegyszer el lett mondva az hogy a jenki az utolsó 10 éves fukrán gyermekig fog harcolni az oroszok ellen !

Erről én is sokat olvastam. Megadták magukat,mert két napja nem ettek;fogoly felderítő aszongya,ők a zsoldos és náci alakulatokhoz képest hajléktalanok;valóban hátrahagyják a sebesülteket,mert az oroszok úgy is ellátják őket;2.vh-s fegyvereket kapnak,Maxim-Dp25,selejt felszerelés,stb... A múltkor láttam egy felvételt,amin ukrán teroboronák nyugati páncéltörőket cseréltek élelemre!"
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Egy fontos különbség van azért: A szovjetunió megnyerte a honvédő háborút, Ukrajna meg csak elszenvedi. Az elsőt azért könnyebb eladni odahaza.
És még így sem...
  • Először Sztálin dobott be egy 7 milliót 1946 márciusában
  • Hruscsov 1961 novemberében 20 millióról beszélt
  • 1988 óta már 26-27 millióról beszélnek, ebből kb 8M volt "katona"


Szóval azért a "győztesnek" is idő kell megemészteni az árat. De pont ezért nem beszéltek róla nagyon hosszú ideig őszintén, mert szükséges volt és senki nem kérdőjelezhete meg a szükségességét... most pont ugyanígy állnak hozzá az ukránok... kell ami kell...

Az orosz-ukrán "meccs" kimeneteléről nekem is ez volt a véleményem, de gyakorlatilag történelmet írnak, a kis Ukrajna még mindig talpon és harcol... kész csoda már ez is Oroszország ellenében. Én max egy hónapot adtam volna nekik még akkor is ha foggal-körömmel küzdenek, de no lám megleptek, engem spec nagyon, szóval én a végeredményt nem borítékolnám. Igazából a végeredmény szerintem azon múlik, hogy marad-e "különleges katonai művelet" vagy hadba lépnek.

Ami meg a veszett ukrán honvédő háború veszteségeinek elfogadását illeti...
1848, ban a Magyar Királyságnak 12M lakosa volt 5-5,5M magyarral. Elvileg 3,8M fő vonult be katonának, ebből 611e esett el (17%). Ugyanakkor a hadi veszteségek többszöröse volt a veszteség kolerajárvány miatt. Miért nem feszegeti senki, hogy megérte-e ellenállni? Na pont ezért nem feszegetik az ukránok sem, mert úgy gondolják csinálják amit "kell"... az oroszoknak sem volt érdekes, hogy mibe került (a háború alatt), csak utólag próbálták polírozni a témát...
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 996
82 991
113
Miről is van szó amúgy?

Itt a skyos pussys riport teljesen, a szokásos csúsztatásokkal:

Itt meg a csecsenek:

LNR?
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 398
113
BRICS, EAEU. Plusz az alapanyagok, nyersanyagok elosztottságának egyenlőtlensége az oroszok és szövetségeseik javára. Megtéveszted magad, ha nem látod mindezt. Aztán majd nézel, hogy miért fekszik meg Ukrajna meg az EU!

Kik is a ruszki szövetségesei?
Együtt harcolnak?
Ők tudnak róla?
Kijevben, ha emlékszel a konfliktus első napjaiban ezek a területvédelmisek, miután a bohóc az utcákon osztogatta a fegyvereket csak Kijevben kb 120 ukrán katonát lőttek agyon és kb 30 civilt-köztük a terepjárós családot! Senki sem lesz felelősségre vonva aztelhiheted, ez egy Banderisztán- nem rendes állam. Ezért is kell minnél több ősi orosz területet visszaszereznie az orosz hadseregnek.

Hál istennek jól elrontották a Wagneres balfékek az egészet. A wagneresekkel együtt sok civil is áldozatul eshetett a tisztogató műveleteknek.
Nem tudni ki kicsoda ebben a háborúban.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 996
82 991
113

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93
És még így sem...
  • Először Sztálin dobott be egy 7 milliót 1946 márciusában
  • Hruscsov 1961 novemberében 20 millióról beszélt
  • 1988 óta már 26-27 millióról beszélnek, ebből kb 8M volt "katona"


Szóval azért a "győztesnek" is idő kell megemészteni az árat. De pont ezért nem beszéltek róla nagyon hosszú ideig őszintén, mert szükséges volt és senki nem kérdőjelezhete meg a szükségességét... most pont ugyanígy állnak hozzá az ukránok... kell ami kell...

Az orosz-ukrán "meccs" kimeneteléről nekem is ez volt a véleményem, de gyakorlatilag történelmet írnak, a kis Ukrajna még mindig talpon és harcol... kész csoda már ez is Oroszország ellenében. Én max egy hónapot adtam volna nekik még akkor is ha foggal-körömmel küzdenek, de no lám megleptek, engem spec nagyon, szóval én a végeredményt nem borítékolnám. Igazából a végeredmény szerintem azon múlik, hogy marad-e "különleges katonai művelet" vagy hadba lépnek.

Ami meg a veszett ukrán honvédő háború veszteségeinek elfogadását illeti...
1848, ban a Magyar Királyságnak 12M lakosa volt 5-5,5M magyarral. Elvileg 3,8M fő vonult be katonának, ebből 611e esett el (17%). Ugyanakkor a hadi veszteségek többszöröse volt a veszteség kolerajárvány miatt. Miért nem feszegeti senki, hogy megérte-e ellenállni? Na pont ezért nem feszegetik az ukránok sem, mert úgy gondolják csinálják amit "kell"... az oroszoknak sem volt érdekes, hogy mibe került (a háború alatt), csak utólag próbálták polírozni a témát...
Elmondták itt már többször,köztük én is,de elmondom ujra:eek:lyan nincs hogy ukrán,csak olyan van hogy Ukrajna.Olyan nincs hogy ukrán nyelv,mert az a nyelv ahol G helyett H,E helyett I,(és még sorolhatnám,de nem fogom) jelenik meg a kiejtésben az nem másik nyelv hanem maximum tájszólás.Ha egyszer véletlenül a fogyatékos kapor pártfogfoltjaid a banderita szürö nélkül kicsit átgondolnák ezeket a dolgokat,talán rá is jöhetnének hogy ök oroszok.Na és ettöl a ponttól kezdve kellene a kaproknak feszegetni érdemes-e nekik határvidéki oroszoknak halomra lövetni magukat az oroszországi oroszokkal.De mivel eddig a pontig csak Donbassban,Herszonban és Harkovban jutottak el az oroszok,a többi megrekedt azon szinten hogy slava ukraina,akkor még több fakeresztet kell elöre ácsolni.Minden népnek a legnagyobb ellensége a hülye(a magyarnak is),mire ennek a konfliktusnak vége lesz,az Ukrajnának nevezett határvidék irigylésre méltó helyzetbe kerül,ugyanis a hülyék száma drasztikusan csökkenni fog,és ha van egy kis szerencséjük a nulla felé konvergál.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 834
81 242
113
Hál istennek jól elrontották a Wagneres balfékek az egészet. A wagneresekkel együtt sok civil is áldozatul eshetett a tisztogató műveleteknek.
Nem tudni ki kicsoda ebben a háborúban.
Látom te lemaradtál a hírekről, információkról az elmúlt 2 hónapban. :) Maguk az ukránok ismerték el, hogy káosz volt akkar és a visszavonuló ukrán katonákat lőtték a területvédelmis civilek. Az OSA-a videó megvan, amikor áthalad egy személygépkocsin? A tudatlanok illetve a kamugyzárosok orosz tanknak állították be. Pedig az is ukrán jármü-légvédelmi (nem tank) volt ukrán katonákkal. :)
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 303
10 594
113
Én nem, és nem is igazán értem.
Egyikőtök se mutatott soha semmit, ami a kezdeti orosz tervekről beszélt volna. Ezek alapján az, hogy mire számítottak, igazán nem tudható. Lehetséges, hogy remélték, hogy összeomlik az ukrán állam, de, hogy erre számítottak volna?
Ezen felül persze voltak hibáik, kinek nincsenek?
De még mindig európai harcol európaival. Itt nem 3 tevehajcsár, meg két papucsos áll szembe a fehér emberekkel. Ott a szovjet katonaság is úgy nyomta, hogy 25 vs 2000 esetén a túlerő a 25nél volt.
Bizonyíték nincs természetesen, viszont annak, amit az elején csináltak, csak akkor van értelme, ha ez volt a cél. Azt az orosz vezérkar sem gondolhatta komolyan, hogy menetoszlopokban masírozva fognak harcolni és 150-200 ezer fővel fogják erőből egy lendülettel elfoglalni egész Ukrajnát. Csak a beijesztés lehetett a cél, hacsak nem volt teljesen őrült a vezérkar, de ezt azért kevésbé tartom valószínűnek.
Aztán amikor nem az történt, akkor jött az újratervezés. Elég látványos volt a váltás, hetekig állt minden, amíg várták az új terveket, aztán amikor megszülték az új tervet, jött a visszavonulás Kijevtől, Szumitól és nekikezdtek a módszeres háborúzásnak Donbasszban. Ha visszanézed a történéseket, egyszerűen adja magát a dolog.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Nem tűnt fel hogy a T-80as videónál nincs lánc a gépen? Amúgy helikopterrel emelték be oda? :oops::oops::oops: Nem az utóbbi napokban
parkolt az oda kiskapor :D
Nekem inkább tűnik egy korábban elhagyott cuccnak.
A Javelint valószínűleg egy korábban otthagyott roncsra tolták, kötve hiszem hogy ilyen távolságból nekiállnak még videózni is egy aktív harcjármű ellen...
HiMARS akcióban

Reptér melletti fegyverraktár volt a feltételrzhető célpont

HIMARS.png

Mi a bizonyíték a HIMARS alkalmazásra?