[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
Nem csak a RA van ott.

ps.: egyébként jöhetne más is (már ha képes lenne), persze ez kicsit rizikósabb, mint az elmondhatatlanul veszélyes 'migránsok'-tól 'védeni' Europát...
Nem a menetelről van szó, mert akinek semmilye sincs nem uszít....
Angol még nem kóstolta a tajgát, itt az alkalom.
( Amúgy újra üdv itt. Képeslapok lesznek még? A virorlás sorhajókról van valami anyagod? 60-80-100-120 ágyúsak. Persze a megfelelő topikban.)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 372
45 708
113

A gyenge oroszok bekerítették Sziverszk városát​


Bár a luhanszk megyei Liszicsanszk bevétele után Putyin arról beszélt, hogy az orosz csapatoknak pihenésre van szüksége, a katonák folytatták az előrenyomulást, és sikerült bekeríteniük a Donyeck területén fekvő Sziverszk városát – legalábbis ezt jelentette az orosz TASZSZ hírügynökség Rodion Mirosznyikra, a luhanszki terület orosz nagykövetére hivatkozva.

A várost a napokban orosz rakétacsapások érték.

(Skynews)

 
T

Törölt tag 1711

Guest

A gyenge oroszok bekerítették Sziverszk városát​


Bár a luhanszk megyei Liszicsanszk bevétele után Putyin arról beszélt, hogy az orosz csapatoknak pihenésre van szüksége, a katonák folytatták az előrenyomulást, és sikerült bekeríteniük a Donyeck területén fekvő Sziverszk városát – legalábbis ezt jelentette az orosz TASZSZ hírügynökség Rodion Mirosznyikra, a luhanszki terület orosz nagykövetére hivatkozva.

A várost a napokban orosz rakétacsapások érték.

(Skynews)


A fő erők pihennek is, milícia és a felderítők egyszerűen követik a menekülő ukránokat Liszicsanszk eleste óta.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
"Német nyugdijas generális Klaus Wittmann :Z nagy támadása délen nem utópia, hanem elkerülhetetlen. "
(Die Welt, 12.7.22)
Nem csoda, hogy két világháborút elvesztettek.
Úgy látszik nemcsak a lengyel, de a német elfekvőben is elfogytak a boldogságpirulák és a bentlakók most elszabadultak :D
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Remélem meg van neked, hogy erre a hozzászólásodra válaszoltam...

Ezek a Ceasarok is olyanok lesznek mint az Azovstal alatt lévő biolaborok vagy az ott bújkáló amerikai tábornokok és NATO főtisztek, akiknek az ottlétéről ezen a fórumon jó páran meg voltak győződve....
Tudsz mutatni Roger R Cloutierről bármilyen mostani videót, nyilatkozatot, bármit?
Nagyon eltűnt amióta állítólag Orosz kézben van/meghalt :)
A nyugati libsi média is csak a "fact-check" baromságot tudta írni.
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
Ne haragudj, hogy beleszólok. Szerintem, azt mondja, hogy a kiképzés megteremti az alapokat a katona számára, de igazán akkor válik katonává, ha mindezt elkezdi a való életben használni gyakorolni. Én tanárnak tanultam az egyetemen, de tanárrá akkor váltam, amikor élesben gyakoroltam a hivatásom. Népi nyelven: Gyakorlat teszi a mestert. Én így értettem a mondandóját.
Igaz amit írsz ahogyan @grigorij3 -nak, vagy @dudi -nak is igaza van.
A gond az hogy extrém szélsőségekben beszélnek a dolgokról...
Ölni...
Kiejteni sem szeretem,ezt a szót.
Engem arra tanítottak, hogy szimplán feladatokat oldok meg. Ekkor akadályokkal, problémákkal szembesülhetek, amik gátolhatják a feledatom végrehajtását.
Én ezeket az akadályokat leküzdöm, a problémákat megoldom a rendelkezésre álló eszközökkel.
Magyarán....
Nincs érzelmeknek, mérlegelésnek helye, teszed a dolgod. Ha jól dolgoztál ide írogatsz, ha nem, akkor egy probléma voltál, amit valaki megoldott.
Gépek kellenek, nem érző emberi lények. El kell tudni vonatkoztatni, meg kell hasonlania saját magával az embernek.
Emberből, gépbe kapcsolni,és a probléma megoldása után vissza.
Ez csak akkor működik ha kvázi skizofrénné válsz...
Amikor az étkezés csupán üzemanyag bevitel...
Amikor a víz csak egy kenőanyag a testem működtetéséhez...
Mikor gépként tekintesz saját testedre, ami nem te vagy, csak hordoz a melóban.
Van aki becsavarodik,és van akivel egy 9 órás tűzharc után tárazás, karbantartás közben arról traccsolunk honnan vegyünk csirkét, és csigatésztát, egy jó húsleveshez Szíria kellős közepén.
Hivatás, hivatástudat....És a kiképzés minősége sokat számít.
Mivé formál.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
905
10 275
93
Felreertesz, mert nem pontosan olvastal. Ez csak egy pelda volt arra, hogy az orosz propaganda kifinomultabb mint az ukran: par eve meg mindenki gyulolte sztalint. Aztan az orosz propaganda nekiallt csepegteti ellenorizhetetlen allitasoakt, mint pl.: "sztalin azt mondta, hogy a roman egy foglalkozas, nem nep". Meg ehhez hasonlokat, amitol picit kevesbe utaltak amr a magyarok az oroszokat, barmit is tettek korabban. Aztan a fenti peldat, meg hasonlokat elismeteltek meg 10-szer, szazszor , ezerszer. Es ma mar sokan szeretik az oroszokat. De azt mar nem veszitek figyelembe, hogy a szlovak vagy roman forumokon is pont ezt csinaljak az oroszok, csak forditva, ott azt irjak, hogy sztalin azt mondta, hogy a magyar egy foglalkozas. Termeszetesen forrasmegjeloles nelkul, de mivel ez meg a romanoknak/szlovakoknak tetszik, elhiszik orommel, ahogy ti is a forditotjat. Ilyen egyszeruen manipolalnak titeket, meg kb minden nepet europaban egymas ellen, az o erdekukben. Latod, te is elhitted, hogy sztalin ezt mondta, pedig te sem lattal rola soha forrast. Ilyen egyszeru ez.
Érdekes amit írsz, ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy egyszer sem botlottam bele itthon Sztálin mosdatásba vagy hasonlóba, és úgy egyébként se nagyon semmibe ami szépíteni akarta volna a szovjet-orosz múltat vagy jelent. Igaz, én a bulvárt nem nagyon olvasok/nézek.
Ugyanakkor most bármelyik csatornán vagy népszerűbb hírportálon az ukrán propaganda folyik az ember arcába kérés nélkül egy-az-egyben, orosz csak valami teljesen marginális "rétegsajtóban" elérhető, ha direktben vadászik valaki rá. Lehet hogy az orosz propi kifinomultabb, de saccra 10.000-ed annyi emberhez jut el, tehát nem valami sikeres. Így viszont sántít amit írtál. Ha a lengyel világképet veszem alapul (sok lengyeltől hallottam már hogy a német egy rohadék, az orosz meg maga a sátán), nem is lep meg ez a következtetés. Az már igen, hogy az USA maszlagot ezek után szűrés nélkül nyelitek, az meg még jobban, hogy a lengyel elit ennyire befekszik az ukránoknak. A töri alapján nem különbek.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Az ukrán fegyveres erők kamikaze drónokkal próbálták eltalálni a zaporozsjei atomerőművet. Ezt az Energodar adminisztrációjában közölték, jelenti @rian_ru. A hatból két gátlöveges lövedék az atomerőművet célozta meg. További legalább hármat az orosz hadsereg lőtt le. Az APU előestéjén drónok már támadták a zaporozsjei atomerőművet. Szerencsére senki sem sérült meg.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 841
65 494
113
Hat ez a csodafegyver kicsit megolvadt, de biztos jo meg valamire...


A fogyatkozo gruz legio.


Tuti nem magyar rendszam, nincs kotojel. Csak beteszem hogy bele nefussatok es ket oldal lamentalas legyenrola.
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
677
1 878
93
Dudi, minden tisztelettel, de ezt anno volt szerencsém közelről látni. A "kiképzett katona" és a "valódi katona" között létezik egy vízválasztó, amit békeidőben soha nem fogunk megtapasztalni. Nem az első tűzharc, nem a "puskaporszag", hanem amikor először kell ölni, sőt inkább amikor először kell közelről ölni.
Láttam jól kiképzett katonát összeomlani, és láttam népfelkelőt katonává válni. A filmeken, gyakorlatokon, hadijátékokon egy dolog soha nincs: a valódi vér és jajgatás. Sokszor eszembe jut a Lone Survivor film, ami nem rossz, de tudod mi hiányzik belőle? Az, hogy a lelőtt ellenség nagyobbik része a valóságban nem hal meg azonnal a lövést követően, hanem iszonyú hangokat hallat... :(
A donbasszi miliciák is ezért eredményesek, igazából az alig kiképzett egységek évek alatt edződtek használhatóvá (meg persze komoly lemorzsolódás árán).
És persze ugyanez érvényes lehet az ukránokra is, bár ott az utánpótlás nem túl rózsás...
Sajnos személyes tapasztalatból tudom 100%-ig írni azt amit írsz!
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
747
7 524
93
Hat ez a csodafegyver kicsit megolvadt, de biztos jo meg valamire...


A fogyatkozo gruz legio.


Tuti nem magyar rendszam, nincs kotojel. Csak beteszem hogy bele nefussatok es ket oldal lamentalas legyenrola.
Svéd, finn és litván rendszámok kb ugyanúgy néznek ki elsőre mint a magyar. Itt tippre litván rendszám van.
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
https://www.army.mod.uk/deployments/project-unified-stance/
(+RAF + RN)

20220422-army_in_europe_infographic_external.jpg
A one set of shared values az nagyon kemény, attól már most tele a gatya Putyinnál.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 526
13 468
113
Nem tudom miből jutottál erre a következtetésre. Fejlett nyugati fegyverekkel felszerelt reguláris hadsereg ellen nem nagyon harcoltak az oroszok a második vh óta. Ez csak ahhoz lesz fogható. A nyugat pedig nem fogja elengedni Ukrajnát

Csak nem gondolod, hogy egy pár ágyúval, igen, kábé 50 darabbal háborút fordítanak az Ukrik és legyőzik a világ egyik legnagyobb hadseregét. 50 darab ágyút állítasz be hatalmas Nyugati támogatásként, ami május 25-én érkezett csak először, nem pedig már január 2.-án, 500-as mennyiségben.

A Kijevi front a több százas Grad, Gvozgyika, Akacija, és Mszta szórta szét a könnyelműen vonuló Orosz konvojt. És RPG-k a bokorsorokból.

Ez Szovjet fegyverekkel vívott polgárháború, testvérnépek között. A Szovjetek szerinted nem tudtak jó fegyvereket alkotni ?

Ukrajnát miért védelmezi ennyire a Nyugat ? Vagy akár egy Magyar ember ?

Van ott korrupció, nacionalizmus, kisebbségek jogainak eltiprása, homofóbia, maffializmus, meg minden egyéb. És mégis a Nyugat és egyes törzskommentelők hozzáállása milyen !
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 841
65 494
113
M777 telep, pusztulas utan.

Égő gabonatabla Mi-8-rol.

Ezt meg a trafi is lehet bemerte... :eek:


Gorlovka, ujabb civil aldozat...
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Mariopul. Az orosz város.

Trailer:

Maga a dokumentumfilm:
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 526
13 468
113
Elvileg 900 ezer tartalékosuk van. Biztos szenvedtek el veszteségeket és biztos vannak akik leléptek, de ez akárhogy nézem nagyobb szám mint az oroszok ukrajnai erői.

Hogy gondolod ezt a 900,000 katonával brillírozást ?

A háború kezdetén 300,000 volt, ami valóban felszaladt akár 700,000-re, és most 1 millióval dicsekednek. Az ilyennel az a baj, hogy ilyen rövid idő alatt úgy lehet ekkora mennyiségi ugrást elérni, hogy 16 - 65 között mindenkit összefogdosnak, és 3 - 4 napos "kiképzés" után zavarnak a frontra, csak ennyi idő alatt a Kalasnyikov betárazásán kívül mást nem lehet megtanulni, nem fognak tüzérséget / tankokat / stb-t kezelni, nem mintha abban is hiányt szenvednének.

Összehasonlításképp az USA-nak meg békeidőben, a Nemzeti Gárdával, ami végülis professzionális seregrész lett, vannak összesen 1,4 millióan.

Lassan világverő lesz az Ukrán Hadsereg 5 millió katonával Xd