[HUN] Aero Vodochody / HSC Aerojet Zrt (Hu, 80%) + Omnipol (Cz, 20%)

Lassan összerakjátok azt az L-39(...minek ehhez új NG ???) drón-felderítőt, ami ha már csak alapvető ellentevékenységgel is rendelkezik, felébe(sem) kerül, mint a lelövésére indított légvédelmi rakéták(...és párosan szokják/kell indítani !!!).

Bő fél-éve/egy éve írtam ezt -- +(akár mélységi)csapásmérő képességgel kiegészülve--, mint MEgfizetheTŐ lehetőséget a VALÓDI "Kárpát-medence meghatározó hadereje..." cél teljesítéséhez.
Kicsit lassan olvastok, lassan fejlődtök, de ezúton is gratulálok, mert fényévekkel előzitek a hagyományosan gumigerincű --politikai elvárásokat kiszolgáló-- hazai "szakértőket"!!!

...és a döntéshozó politikusokat!!!

Egy évi 100+milliárd HUF-os vélemény-sulykoló médiával a háttérben ez egyébként nem is olyan rossz teljesítmény tőletek!

A döntéshozók figyelmébe ajánlom, hogy valami német céget be kell vonni, hogy a tizen-hússzoros áron történő megvalósítást --mint Főnöki elvárás-- teljesítve legyen!!!

U.I.: a Dolog költségvetési érdekessége az, hogy a közmédia évi 100+ milliárd HUF-os tétel, míg egy használt L-39 átépítéses felderító/+önvédelmes drón 2 milliád HUF!!! Hmmm...

.

Lassan összerakjátok azt az L-39(...minek ehhez új NG ???) drón-felderítőt, ami ha már csak alapvető ellentevékenységgel is rendelkezik, felébe(sem) kerül, mint a lelövésére indított légvédelmi rakéták(...és párosan szokják/kell indítani !!!).
És hányszorosába is, mint egy hasonló felderítőképességű drón, amit célzottan erre a feladatra terveztek? Miért kell kiképzőgép-méretű drónokat fabrikálni kiképzőgépekből, aminek a rendszereit nem ugyanazokra a feladatokra optimalizálták sem élettartam, sem javíthatóság, sem repülési idő szempontjából, mint egy célzottan arra a feladatra tervezett drónét, aminek az esetlegesen igényelt precíziós csapásmérő képességét sem kell utólag megteremteni?

Ha utánanéztél volna, tudnád, hogy egy ilyen célra amúgyis átépítendő repülőképes közeli használt 39-es 1-200e $.
Ez a polgári használatra/célra történő felújítási árakból kiindulva 500e $-ból bőven repülőképes! ...ebbe az árba már NER is be van "saccra" építve!

Ha tudsz ilyen hatótávval (1-2ezer közötti) és rep-magassággal (12 körüli), és terheléssel (1.000+ kg), hasonló árú MALE-drónt, akkor ne habozz Sz-B H-miniszter Urat azonnal felhívni. (...a sebesség --650 km/h-- nem is érdekes, de a füves reptér lehetséges használat IGEN!!!)

Azért előtte legalább a kb. műszaki adatokat dobd be ide Nekünk is, hadddd örüljünk!

U.I.: nehogy elkezd "mimózálni", nincs a hsz -emben semmi bántó szándék, de irónia bélkül ennyi hivatalos b@lf@szságot nem nagyon bíííírok elviselni.

=> Béke(galamb)! ;) + :D

.

U.I.: A 2 pilóta, katapult, létfenntartó rendszerek súlya helyett (min: 400 (hasznos)kg) a kb. 500 liter kerozin sok kilométerre elég!!! ;)

.

Ha utánanéztél volna, tudnád, hogy egy ilyen célra amúgyis átépítendő repülőképes közeli használt 39-es 1-200e $.
Ez a polgári használatra/célra történő felújítási árakból kiindulva 500e $-ból bőven repülőképes! ...ebbe az árba már NER is be van "saccra" építve!

Ha tudsz ilyen hatótávval (1-2ezer közötti) és rep-magassággal (12 körüli), és terheléssel (1.000+ kg), hasonló árú MALE-drónt, akkor ne habozz Sz-B H-miniszter Urat azonnal felhívni. (...a sebesség --650 km/h-- nem is érdekes, de a füves reptér lehetséges használat IGEN!!!)

Azért előtte legalább a kb. műszaki adatokat dobd be ide Nekünk is, hadddd örüljünk!

U.I.: nehogy elkezd "mimózálni", nincs a hsz -emben semmi bántó szándék, de irónia bélkül ennyi hivatalos b@lf@szságot nem nagyon bíííírok elviselni.

.

U.I.: A 2 pilóta, katapult, létfenntartó rendszerek súlya helyett (min: 400 (hasznos)kg) a kb. 500 liter kerozin sok kilométerre elég!!! ;)

.
Ki van fejlesztve?Nincs.Az Alba alkalmas alap egy ilyen fejlesztésre?Nem.
Bocs,de ez az egész "Albadron" csak egy szimpla hülyeség.Méregdrága lenne,ugyanúgy elégtelen teljesitményű,és csak mégkönnyebben lelőnék.

Ki van fejlesztve?Nincs.Az Alba alkalmas alap egy ilyen fejlesztésre?Nem.
Bocs,de ez az egész "Albadron" csak egy szimpla hülyeség.Méregdrága lenne,ugyanúgy elégtelen teljesitményű,és csak mégkönnyebben lelőnék.

Lehetne!!! Ezt/ilyet nem, de a szerben ennél nehezebb feladatokat is sikerrel megoldottak! Van politikailag elkötelezett DEEP-STATE-jük, amit Hothy-csökevény maradt nálunk ebből, azt a kommunista időkben eltakarították.
Nem tűnik sikeresnek Viktor ez irányú építkezése.

Nem érdekes, a jelenlegi "puha-pöcs" bandából nem is nézem ehhez szükséges szándék "bátorság", szakmai tudás/felkészültség töredékét sem.

...a polikai szándékot kiszolgáló "nyugdíj-karrierista"/gumi-gerincű "szakértőkből" sem.
Fényévekre vannak a realista módon építkező szerbektől akik --kb. negyed-pénzből kb. négyszeres-- képességet hoznak létre, amivel ÖNÁLLÓAN is fel fognak tudni lépni saját érdekeik védelmében, ellentétben velünk, akiknél a poitikai megrendelésre a csak német/EU-s/NATO alárendeltségben, külföldi támogatással bevethető haderőt építenek a Zrínyi-vel.

Az Albára visszaugorva: az Aero Vodochody technikailag bőven képes lenne erre a fejlesztésre átépítésre, mert "Pölö" egy TB Bayraktar Összes felderítő ez-az-amaz-kütyüje nincs 200 kg.

Az Alba alapból sok MiG-21 zavaró/egyéb felfüggezstésre elő van készítve gyárilag, ez azt jelenti, hogy viszonylag olcsón, gyorsan, könnyen lehet olyen önvédelmi képességekkel ellátni, hogy fél-/egy/-kétmilliós ($), dupla-indítás sem biztos, hogy sikeres ellene.

A helyét felfedett sok-millió $-os légvédelmi komplexumot meg utána a háttérben lévő Griffek kockázat nélkül szét tudják kapni.

...SZERINTEM!

...DE: lehet igazad is! Nekem "belefér"!

Majd: "... az idő megadja a választ!"

.

• Tetszik
Reactions: Nemerson
Lehetne!!! Ezt/ilyet nem, de a szerben ennél nehezebb feladatokat is sikerrel megoldottak! Van politikailag elkötelezett DEEP-STATE-jük, amit Hothy-csökevény maradt nálunk ebből, azt a kommunista időkben eltakarították.
Nem tűnik sikeresnek Viktor ez irányú építkezése.

Nem érdekes, a jelenlegi "puha-pöcs" bandából nem is nézem ehhez szükséges szándék "bátorság", szakmai tudás/felkészültség töredékét sem.

...a polikai szándékot kiszolgáló "nyugdíj-karrierista"/gumi-gerincű "szakértőkből" sem.
Fényévekre vannak a realista módon építkező szerbektől akik --kb. negyed-pénzből kb. négyszeres-- képességet hoznak létre, amivel ÖNÁLLÓAN is fel fognak tudni lépni saját érdekeik védelmében, ellentétben velünk, akiknél a poitikai megrendelésre a csak német/EU-s/NATO alárendeltségben, külföldi támogatással bevethető haderőt építenek a Zrínyi-vel.

Az Albára visszaugorva: az Aero Vodochody technikailag bőven képes lenne erre a fejlesztésre átépítésre, mert "Pölö" egy TB Bayraktar Összes felderítő ez-az-amaz-kütyüje nincs 200 kg.

Az Alba alapból sok MiG-21 zavaró/egyéb felfüggezstésre elő van készítve gyárilag, ez azt jelenti, hogy viszonylag olcsón, gyorsan, könnyen lehet olyen önvédelmi képességekkel ellátni, hogy fél-/egy/-kétmilliós ($), dupla-indítás sem biztos, hogy sikeres ellene.

A helyét felfedett sok-millió $-os légvédelmi komplexumot meg utána a háttérben lévő Griffek kockázat nélkül szét tudják kapni.

...SZERINTEM!

...DE: lehet igazad is! Nekem "belefér"!

Majd: "... az idő megadja a választ!"

.
Ha a haditechnikai topikokban továbbra sem tudod kihagyni a hozzászólásaidból a belpolitikát, akkor át lesznek helyezve a hozzászólásaid a belpol/biztpol topikba.

Értem én a húrrá optimizmust, csak nem hiszek benne. A második JAS-39 századra ugyanis nincs forrás. Talán 3-6 gépre még csak-csak van, de mikor a dologi kiadásokból zároltak 27Milliárdot (igaz, hogy 1000 milliárd feletti a költségvetés, de a humán juttatásokhoz nem lehet hozzányulni, az emelkedő árak mellett a kaja és a ruha, a mosatás stb. se lesz olcsóbb, így csak a kiképzési, karbantartási, javítási keretből mehet. Tehát ismét lehet, hogy az eszközök egy része zárolva, lesz, illetve én biztosra veszem, hogy a fegyvrerzet beszerzés elhúzódik, valamint azt is, hogy bizonyos upgrade-k is (pld. Gripen 2.0 block2 hardware csere).
A Bobroniczky féle ügyet el kéne kaszálni és helyette a külföldi kiképzésre visszatérni. Nagy megtakarítás lenne. egyébként ingyen kapta a MOL vezér, és a hadügyér nem szállt ki az Aeroból. A kaszinóiból 1,6 milliárd!!! forintot vett ki a kivezése utáni héten. Bassza meg. Mások akik ennyi pénzt kapnak egyrészt dolgoznak is érte, másrészt kurvára nincs idejük huszárkodni, minisztériumot vezetni...
A MOL vezér is csak stroman, ahogy ez is.

Értem én a húrrá optimizmust, csak nem hiszek benne. A második JAS-39 századra ugyanis nincs forrás. Talán 3-6 gépre még csak-csak van, de mikor a dologi kiadásokból zároltak 27Milliárdot (igaz, hogy 1000 milliárd feletti a költségvetés, de a humán juttatásokhoz nem lehet hozzányulni, az emelkedő árak mellett a kaja és a ruha, a mosatás stb. se lesz olcsóbb, így csak a kiképzési, karbantartási, javítási keretből mehet. Tehát ismét lehet, hogy az eszközök egy része zárolva, lesz, illetve én biztosra veszem, hogy a fegyvrerzet beszerzés elhúzódik, valamint azt is, hogy bizonyos upgrade-k is (pld. Gripen 2.0 block2 hardware csere).
A Bobroniczky féle ügyet el kéne kaszálni és helyette a külföldi kiképzésre visszatérni. Nagy megtakarítás lenne. egyébként ingyen kapta a MOL vezér, és a hadügyér nem szállt ki az Aeroból. A kaszinóiból 1,6 milliárd!!! forintot vett ki a kivezése utáni héten. Bassza meg. Mások akik ennyi pénzt kapnak egyrészt dolgoznak is érte, másrészt kurvára nincs idejük huszárkodni, minisztériumot vezetni...
@Terminator
Ezt is nyugodtan átrakhatod a belpolba. Erdemi rész nem volt az L-39hez csak kocsmai belpol. fröcsögés.

Nincs mosatás 15 éve. És eddig is a ruhán spóroltak.

• Tetszik
  • Vicces
Reactions: fishbed and Negan
Mondjuk én sem hiszem, hogy még 14 Gripent veszünk - 8-12 között lesz inkább...és vélhetően ez sem mostanság.
Már +8 gép is jelentős képességnövekedést jelentene...

.

.
500.000$ a gép felújítva, repképesen. Jön rá a felderítő konténer, annak integrálási költsége, a "minimális ellentevékenység" képessége, amit írtál.
Szomorúan kell elmondani, hogy az elérhető magasság/sebességtartomány semmitől nem védi meg a gépet a mai légvédelmi rendszerek képességeit elnézve, viszont legalább messziről világít a radarokon.
Egy TB2 repülési ideje ~25 óra. Ezzel nehéz egy átalakított kiképzőgépnek versenyezni. De az összes ilyen mérettartományba eső drón 10+ órát tud a levegőben tölteni. El kell dönteni, mi a fontosabb: gyorsan átrepülni a terület felett, vagy folyamatosan szemmel tartani azt.
Ja, és időbe telik a beszerzés-felújítás-integráció.

• Tetszik
Reactions: fishbed and krisss
500.000$ a gép felújítva, repképesen. Jön rá a felderítő konténer, annak integrálási költsége, a "minimális ellentevékenység" képessége, amit írtál.
Szomorúan kell elmondani, hogy az elérhető magasság/sebességtartomány semmitől nem védi meg a gépet a mai légvédelmi rendszerek képességeit elnézve, viszont legalább messziről világít a radarokon.
Egy TB2 repülési ideje ~25 óra. Ezzel nehéz egy átalakított kiképzőgépnek versenyezni. De az összes ilyen mérettartományba eső drón 10+ órát tud a levegőben tölteni. El kell dönteni, mi a fontosabb: gyorsan átrepülni a terület felett, vagy folyamatosan szemmel tartani azt.
Ja, és időbe telik a beszerzés-felújítás-integráció.

Amit leírtál, nagyrészt áll. Amire hsz-emre válaszoltál benne van --"előre"-- a jó megoldás:
1, a BTB 2-vel ellentétben az AlbaDron a bőven 6e méter feletti rep-magasság miatt Kub/Patriot szintű légvédelmi rendszerrel küdhető le. Az orosz rendszer rakétái is félmillió körüliek, a Patrioté 1 millió darabja. ha az ezer-éves (nem "-sólyom") MiG-21megmaradt rendszerei vannak rajta --amit az eredeti Alba tud használni-- máris párosan kell indítani a rakétát. Ha lelővik is --ami nagyon nem biztos-- az elhárítás jóval többe került, mint maga a támadó fegyver. Szun-ce szerint az ilyen fegyver a jó fegyver, az ilyen veszteségez ellenségnek jobban fáj.

2, Az ellenség felfente egy sok-tízmilliós, nehezen pótólható légvédelmi rendszerét amit jól tervezett bevetés estén az AbaDron-t követő Gripen perceken belül meg tud semmisíteni.

Az AlbaDron és felhasznált Gripen-HARM-(egyéb)fegyverzet értéke --becsülve-- nincs 2 millió $.
A megsemmisített légvédelmi rendszer értéke huszon+ millió és a félévtizedig képzett személyzet.
Nekem jónak tűnik az egyenleg. Úgy tippelem, Szun-Ce is rendelne egy bő tízszeres egyenleg ünneplésekor még egy kör rizs-pálinkát/méz-sört, ...

Emlékeim szerint az Alba 4 óra körüli repülést tud póttankkal. A drón üzemmódban a pilóták helyére 5-600 liter üzemanyag fér, ezzel együtt bőven elérhető a 6 órás rep-idő.

Az pedig a 8-9.00 méteres magasságon, közelítőleg 550 km/h-s utazó-sebesség mellet szép távolság a Kárpát-medencén belül: 3.000+ km!!! ...500-1.000(+) kg közötti felderítő eszközzel, és/vagy fegyverzettel.
Szerintem sokkal többet ki lehet hozni ezekből a számokból, mit amit a 2-300+ kg-os össz-tömegű TB-2 tud.
Ott mennyi is a lehetsége maximális hasznos tömeg? ...50-60-kg??? Az AlbaDron-nál 5-600 kg minimum!!!
Mennyi is a TB-2 ára 10+ millió $/db, féltucat kb. a minimális rendelhetó mennyiség.

.

• Tetszik
Reactions: hunemperor
Mennyi is a TB-2 ára 10+ millió $/db, féltucat kb. a minimális rendelhetó mennyiség.
In January 2019, Baykar signed an agreement with Ukrspetsproject, part of Ukroboronprom, on the purchase of 12 TB2 and 3 ground control stations worth US$69 million for the Ukrainian army. Ukraine received the first batch of the UAVs in March 2019 at a cost of one to two million dollars.

• Tetszik
Reactions: migfun
Ez mi is pontosan?

HARM (AGM-88): Légvédelmi üteg radarjára indítható korábbi --hidegháború előtt/alatt kifejleszttett-- rakéta-fegyver, ami jó belőle, az elég drága. Van már jobb, olcsóbb, modernebb erre a célra, azért írtam oda ezt, mert ezzel, vagy hasonló árú --kb. 1m dolláros-- fegyverekkel a rakétaindítást végrehajtó légvédelmieszköz "tuti" megsemmisíthető.

A TB2 árára rosszul emlékeztem, valóban csak 2 millió $, a kis sebessége és legfeljebb 8.000 méteres magasság, és semmi azaz Nulla ellentevékenység miatt nagy biztonsággal leküzhető. miatt

Ott mennyi is a lehetsége maximális hasznos tömeg? ...50-60-kg???
~150kg.
Mondom, el kell dönteni, mire akarod használni a drónt. Mindent biztos nem fog tudni az AlbaDrone sem, és könnyebben felderíthető/lelőhető. Ahhoz, hogy a fegyvereit hatékonyan tudja használni, nem elég "gombokért" összerakott vezérlést tenni rá. Milyen irányított, vagy önirányítással rendelkező fegyver is van hozzá? Azt is venni kell.
A Gripenhez sincs olyan fegyverünk, ami a légvédelem hatótávolságán kívülről indíthatö.
Azt is venni kell.
Sok sebből vérzik a gondolat, a céllal egyetértek, de a megvalósítás sorrendjén változtatnék; először legyen a Gripenhez megfelelő távolról használható fegyverzet, utána lehet légvédelmet felriasztó drónokat küldeni elé.