Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 083
10 252
113
Víz, víz, a drága víz!

És itt egy másik felvetésre kell reagálni, a felszín alatti vizeink védelme, mint egyik legkritikusabb és leggyakrabban emlegetett veszélyforrás. Ahogyan azt már korábban többször is említettem, az európai és az észak-amerikai palagáz előfordulások mélység szempontjából erősen különböznek egymástól, míg a felszín alatti víztároló rétegek itt is, ott is a felszíntől körülbelül 1800-2300 méteres mélységben találhatók. Ebből következően az észak-amerikai kontinensen, ahol a gázkészletek és a vízkészletek között csekély (néhány százméternyi) a távolság valóban több esetben előfordult, hogy a repesztés során használt anyagok, illetve a repesztéssel felszabadított földgáz megjelent a farmerek víz kútjaiban, meg lehetett gyújtani a csapból kifolyó gázt, illetve megmérgezték a vízzel megitatott állatokat. Erről készült az USA-ban igen komoly környezetvédelmi, majd társadalmi visszhangot kiváltó Gasland (Gázország) című dokumentumfilm is. Csakhogy, és itt utalnék vissza az észak-amerikai analógiák egy az egyben történő hivatkozásának helytelenségére, mivel az európai kontinensen, a vízadó rétegek és a nem-hagyományos gáz előfordulások közötti távolság nem néhány száz, hanem több ezer méter, azaz több kilométer. A hatalmas hőmérséklet és nyomás különbségek mellett, tehát a legfontosabb különbség a mélységben keresendő. A legsikeresebb repesztések sem képesek 150-200 méteres távolságnál nagyobbat repeszteni, azaz nincs olyan repesztési technológia, amely össze tudná repeszteni az aquifer rétegeket és az európai márgagáz rétegeket! Egyszerűen lehetetlen. Tehát minden erre hivatkozó és ezzel a veszéllyel riogató vészkiáltás nem más, mint indokolatlan és alaptalan hangulatkeltés. Ugyancsak felesleges pánikgenerálás azzal való ijesztgetése a gyanútlan honpolgároknak, hogy ez a technológia elfogyasztja előlünk a drága vizet, ki fogunk száradni, földjeink el fognak sivatagosodni. Nos, ez utóbbi lehetséges ugyan, de annak oka a klímaváltozásban keresendő és nem a márgagáz termelés technológiájában. Mert valóban nagy mennyiségű víz szükséges a repesztéshez, és egy-egy kútban 10-20 repesztésre is szükség lehet, de ahogy említettem korábban, a víz nem marad bent a rétegben, többször is felhasználható, akár több kút kiképzése során is, így ezt a repesztésenként átlagos használt 1500-3000 köbméternyi folyadékot nem szabad multiplikálni (megszorozni), mivel ugyanaz a vízmennyiség használódik fel többször. S a művelet végeztével jelentős része (75-90 %) megtisztítva visszanyerhető, és tiszta vízként felhasználható. Arról nem is szólva, hogy ezt a szükséges vizet nem feltétlenül felszíni vizeinkből, hanem kifejezetten erre a célra mélyített víznyerő kutakból termelik ki.

Természetesen a gázkutak fúrása során is fordulhatnak elő technológiai hibák (csak az nem hibázik, aki nem dolgozik!), ezért az aquifer tárolók védelmében folyamatosan figyelni (monitorozni) szükséges, hogy nincs-e a rendszeren olyan szivárgási/átfejtődési probléma, amit a víztest épségének érdekében azonnal el kell hárítani, hszen minden egyes új kút, jabb meghibásodási, átfejtődési veszélyt jelenthet. Igencsak fontos tehát -, még a repesztések megkezdése előtt - a kutak szerkezetének épségének (kútintegritás) többszörösen ellenőrizése, a cementpalást tökéletes zárásának visszaellenőrzésével. Ez egyébként a műveletet végzőknek is érdeke, hiszen nem hatékony olyan rétegbe nyomni a repesztő anyagot, ahonnan érdemi gázbeáramlás nem várható, mert az pénzkidobás is lenne.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 991
19 330
113
Hát ez tök jó. Én nem használok fűtéshez gázt, a gázfogyasztásom minimális, viszont van elektromos fűtésem is, amit enyhe napokon használok ősszel, tavasszal általában, az fogyasztásom akkor 225-300kwh közt szóródik. Így rajtam az állam gázt spórol, viszont extra kiadásra kényszerít majd áramból. Pedig csak egy összevont értéket kellett volna képeznie az áram- és gázfogyasztásból az ilyen szopatás elkerülésére...
Azt sokkal nehezebb lenne könyvelni, elszámolni. Az első 210 így is kedvezményes lesz, ha jól értem.
 
  • Tetszik
Reactions: vilmoci

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 011
113
Ő tőlük elvenni a rezsi csökkentést jó nagy faszság lesz....
Nem veszik el ! Limitálják ! Nagy különbség ! Most fogyasztunk 175m3 gázt ez ugye 2100m3/év és ezért fizetek uszkve 270 000Ft-t . Az új szabály szerint 1728m3-ig ugyan azt az árat fogjuk fizetni tehát 224 000 Ft-t , az 1728 feletti 272m3 ha a 4xesét fogom fizetni akkor az 141 000 Ft lesz azaz 365 000 Ft/ évre fog nőni a fűtési költségem az havi 30 500 Ft lesz kerekítve ! Na bumm ! Tíz év alatt nem ennyit spóroltunk a fűtésen ! Ha a különbözetet azaz a 95 000Ft-t el osztom 10-el akkor kapok évi 9500Ft-t ami 3.5%-os éves inflációnak felel meg ! Ez sok ? Szerintem nem ! De ha a csajok nem fognak itthon parádézni 23C fokban csak 21.5-ben és a melegvíz is csak 35 fokos lesz nem 38 akkor lehet lemegyünk a minimál szintre !
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 378
10 913
113
Nem veszik el ! Limitálják ! Nagy különbség ! Most fogyasztunk 175m3 gázt ez ugye 2100m3/év és ezért fizetek uszkve 270 000Ft-t . Az új szabály szerint 1728m3-ig ugyan azt az árat fogjuk fizetni tehát 224 000 Ft-t , az 1728 feletti 272m3 ha a 4xesét fogom fizetni akkor az 141 000 Ft lesz azaz 365 000 Ft/ évre fog nőni a fűtési költségem az havi 30 500 Ft lesz kerekítve ! Na bumm ! Tíz év alatt nem ennyit spóroltunk a fűtésen ! Ha a különbözetet azaz a 95 000Ft-t el osztom 10-el akkor kapok évi 9500Ft-t ami 3.5%-os éves inflációnak felel meg ! Ez sok ? Szerintem nem ! De ha a csajok nem fognak itthon parádézni 23C fokban csak 21.5-ben és a melegvíz is csak 35 fokos lesz nem 38 akkor lehet lemegyünk a minimál szintre !
Csak úgy hirtelen, elsőre:


Nem kellett volna eltéríteni a lakossági fűtéskorszerűsítési programokra szánt pénzeket, oszt' akkor nem lenne "Na bumm!"

Persze volt esze Pártunknak; a MET-en keresztül - ha jól tudom - a gáz forgalmazáson szépen lehetett keresni. Pláne, hogy sok fogyott, hiszen fűtés korszerűsítési program nem volt. Az állam - az adófizetők pénzén - úgymond támogatta a gáz árát, a Párt holdudvara meg degeszre kereste magát. Ügyes.
A jámbor, no meg tájékozódásra, civil kurázsira igénytelen szavazók meg örültek a Rezsidémont kardjával ledöfő Szent (ide mindenki azt ír, amit akar) győzelmének.
Jippijájé! Így mulat egy magyar úr; utánunk az özönvíz! Hadd zabáljon a konvektor, meg a FÉG cirkó!


Ui:
Az előbb még látható volt a cikk. Mi van elftársak, a múltat végképp eltörölni?
 
M

molnibalage

Guest
Csak úgy hirtelen, elsőre:


Nem kellett volna eltéríteni a lakossági fűtéskorszerűsítési programokra szánt pénzeket, oszt' akkor nem lenne "Na bumm!"

Persze volt esze Pártunknak; a MET-en keresztül - ha jól tudom - a gáz forgalmazáson szépen lehetett keresni. Pláne, hogy sok fogyott, hiszen fűtés korszerűsítési program nem volt. Az állam - az adófizetők pénzén - úgymond támogatta a gáz árát, a Párt holdudvara meg degeszre kereste magát. Ügyes.
A jámbor, no meg tájékozódásra, civil kurázsira igénytelen szavazók meg örültek a Rezsidémont kardjával ledöfő Szent (ide mindenki azt ír, amit akar) győzelmének.
Jippijájé! Így mulat egy magyar úr; utánunk az özönvíz! Hadd zabáljon a konvektor, meg a FÉG cirkó!


Ui:
Az előbb még látható volt a cikk. Mi van elftársak, a múltat végképp eltörölni?
Ugye? Stadionok helyett lehetett volna szigetelni, fűtéskorszerűsíteni is.
De persze mindent is meg leghet magyarázni.
 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 551
6 734
113
Csak úgy hirtelen, elsőre:


Nem kellett volna eltéríteni a lakossági fűtéskorszerűsítési programokra szánt pénzeket, oszt' akkor nem lenne "Na bumm!"

Persze volt esze Pártunknak; a MET-en keresztül - ha jól tudom - a gáz forgalmazáson szépen lehetett keresni. Pláne, hogy sok fogyott, hiszen fűtés korszerűsítési program nem volt. Az állam - az adófizetők pénzén - úgymond támogatta a gáz árát, a Párt holdudvara meg degeszre kereste magát. Ügyes.
A jámbor, no meg tájékozódásra, civil kurázsira igénytelen szavazók meg örültek a Rezsidémont kardjával ledöfő Szent (ide mindenki azt ír, amit akar) győzelmének.
Jippijájé! Így mulat egy magyar úr; utánunk az özönvíz! Hadd zabáljon a konvektor, meg a FÉG cirkó!


Ui:
Az előbb még látható volt a cikk. Mi van elftársak, a múltat végképp eltörölni?
Látható
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 113
9 153
113
Ugye? Stadionok helyett lehetett volna szigetelni, fűtéskorszerűsíteni is.
De persze mindent is meg leghet magyarázni.
Hagyjuk már ezt a stadionozást. Tök ciki...A válogatott 70 éve szerepelt ilyen jól, a klubcsapatok közül a Fradi 3x volt főtáblás. És most is megvan rá az esélye. Ja, pont ma vertek 5-öt az ellenfélnek és mentek a következő körbe.
 
M

molnibalage

Guest
Hagyjuk már ezt a stadionozást. Tök ciki...A válogatott 70 éve szerepelt ilyen jól, a klubcsapatok közül a Fradi 3x volt főtáblás. És most is megvan rá az esélye. Ja, pont ma vertek 5-öt az ellenfélnek és mentek a következő körbe.
És ennek mi a pozitív hozadéka?
Ettől melegebb lesz majd télen a szombámban?
Vagy olcsóbb lesz a tej?
Vagy ettől nekem olcsóbb a sport?

Kurvára leszarom.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 378
10 913
113
Hagyjuk már ezt a stadionozást. Tök ciki...A válogatott 70 éve szerepelt ilyen jól, a klubcsapatok közül a Fradi 3x volt főtáblás. És most is megvan rá az esélye. Ja, pont ma vertek 5-öt az ellenfélnek és mentek a következő körbe.
Tehát szerinted inkább megért 1000+ milliárdot az, hogy végre elverte a válogatott az angolokat, s a Fradi 3x volt főtáblás, minthogy ne álljunk itt letolt gatyával a gázpiac viharában?

Nem lennék most az angolok helyében!
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 924
15 492
113
Stadionok helyett lehetett volna szigetelni, fűtéskorszerűsíteni is.

Azért ezt számold ki.

Magyaroszág lakásállománya kb. 4,4 millió lakás.

Legyen a fűtéskorszerűsítés és szigetelés, nyílászárók ára 5 millió / lakás, és akkor nagyon olcsó voltam.

Az 22.025.000.000.000,- Ft, ami kb. a teljes éves magyar állami költségvetés.
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 227
4 584
113
Elég lenne, ha a 100%-os támogatottságú napelem+fűtéskorszerűsítés pályázat jobban pörögne, február óta nincs válasz arra sem, hogy befogadták volna a hiánypótlás leadása után (ami a választás előtti hurráoptimizmus alapján már megvalósuló beruházást jelentene), csak közben az árak elszálltak ~30%- al, így nem fog beleférni a pályázott műszaki tartalom a keretösszegbe. A KATA-módosítás miatt az alvállalkozók is díjat fognak emelni a pályázó cég felé.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 378
10 913
113
Azért ezt számold ki.

Magyaroszág lakásállománya kb. 4,4 millió lakás.

Legyen a fűtéskorszerűsítés és szigetelés, nyílászárók ára 5 millió / lakás, és akkor nagyon olcsó voltam.

Az 22.025.000.000.000,- Ft, ami kb. a teljes éves magyar állami költségvetés.
A történet 2015-re datálódik, akkor még nem volt 5 milla (Nyilván úgyis bődületes pénz), nyilván meg sem kellett próbálni elkezdeni.
Azért bizonyos hozzállásból, szemléletből ne akarjunk már erényt kovácsolni...
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 113
9 153
113
És ennek mi a pozitív hozadéka?
Ettől melegebb lesz majd télen a szombámban?
Vagy olcsóbb lesz a tej?
Vagy ettől nekem olcsóbb a sport?

Kurvára leszarom.
Te leszarod más nem. Persze, hogy van hozadéka. A te logikáddal élve zárjunk be mindent. Színházakat, mozikat, könyvtárakat, stb...Azokkal se lehet fűteni.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 113
9 153
113
Tehát szerinted inkább megért 1000+ milliárdot az, hogy végre elverte a válogatott az angolokat, s a Fradi 3x volt főtáblás, minthogy ne álljunk itt letolt gatyával a gázpiac viharában?

Nem lennék most az angolok helyében!
Mocsok nagy hülyeség amit nyomtok. Ahogy írtam, akkor minek van színház? Filmeket minek gyártanak? Van nemzetközi szintű színészünk? Hát a filmek? Kasszasikerek Amerikában? Nem, és mégis milliárdok mennek rá. Mondjuk én nem sajnálom tőlük mint ti a focitól.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 113
9 153
113
Azért ezt számold ki.

Magyaroszág lakásállománya kb. 4,4 millió lakás.

Legyen a fűtéskorszerűsítés és szigetelés, nyílászárók ára 5 millió / lakás, és akkor nagyon olcsó voltam.

Az 22.025.000.000.000,- Ft, ami kb. a teljes éves magyar állami költségvetés.
Demagógiát tolnak, a valóság nem érdekli őket.
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 227
4 584
113
Demagógiát tolnak, a valóság nem érdekli őket.
Az nem demagógia, hogy az ablakcsere+napelem+légkondis fűtésre (olyan régi a meglévő rendszer, hogy a hőcserélős technológiát nem tartotta kivitelezhetőnek a tervező) kicsit több, mint 10 milliót számoltak a pályázathoz. Ez még "alkotmányos költségek" levonása után is több, mint 5 millió. És már kicseréltem a nyílászárók 49%-át saját zsebből.
Kell a focit támogatni, de azért vannak fontosabb dolgok is. Ha a történelmi helyzet úgy hozta, hogy az elszabaduló energiaárak és a lakások szigetelésének/fűtéskorszerűsítésének ideje egybe esik, akkor a mindenkori kormány igenis erre tolja a pénzt, és ne a TAO-visszaosztásokból a saját zsebekbe. Egy évnyi TAO-támogatásból (amiből a színházakat már évekkel ezelőtt kivették, pedig szerintem is fontos a színház is) sokmindent meg lehetne oldani.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 113
9 153
113
Az nem demagógia, hogy az ablakcsere+napelem+légkondis fűtésre (olyan régi a meglévő rendszer, hogy a hőcserélős technológiát nem tartotta kivitelezhetőnek a tervező) kicsit több, mint 10 milliót számoltak a pályázathoz. Ez még "alkotmányos költségek" levonása után is több, mint 5 millió. És már kicseréltem a nyílászárók 49%-át saját zsebből.
Kell a focit támogatni, de azért vannak fontosabb dolgok is. Ha a történelmi helyzet úgy hozta, hogy az elszabaduló energiaárak és a lakások szigetelésének/fűtéskorszerűsítésének ideje egybe esik, akkor a mindenkori kormány igenis erre tolja a pénzt, és ne a TAO-visszaosztásokból a saját zsebekbe. Egy évnyi TAO-támogatásból (amiből a színházakat már évekkel ezelőtt kivették, pedig szerintem is fontos a színház is) sokmindent meg lehetne oldani.
Az a demagógia, hogy stadionok helyett nyílászáróra kellett volna költeni. A kormány biztosította és tudtommal most is biztosítja a felújítást. Nekünk 2 programunk is volt. Az egyik tetőcsere, a másik belső felújítás. És mégis mozog a Föld. De ismétlen, demagógia amit írsz.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 619
3 284
113
Nem veszik el ! Limitálják ! Nagy különbség ! Most fogyasztunk 175m3 gázt ez ugye 2100m3/év és ezért fizetek uszkve 270 000Ft-t . Az új szabály szerint 1728m3-ig ugyan azt az árat fogjuk fizetni tehát 224 000 Ft-t , az 1728 feletti 272m3 ha a 4xesét fogom fizetni akkor az 141 000 Ft lesz azaz 365 000 Ft/ évre fog nőni a fűtési költségem az havi 30 500 Ft lesz kerekítve ! Na bumm ! Tíz év alatt nem ennyit spóroltunk a fűtésen ! Ha a különbözetet azaz a 95 000Ft-t el osztom 10-el akkor kapok évi 9500Ft-t ami 3.5%-os éves inflációnak felel meg ! Ez sok ? Szerintem nem ! De ha a csajok nem fognak itthon parádézni 23C fokban csak 21.5-ben és a melegvíz is csak 35 fokos lesz nem 38 akkor lehet lemegyünk a minimál szintre !
Az a baj, hogy van nem egy olyan, több, mint fél évszázada épült négy-ötszintes társasház, ahol csak villanyfűtés van. A gáz be sincs vezetve a házba, szilárd tüzelés régóta nincs, mindenesete nincs kiépítve. Ott most nagy lesz a baj és így a lakások piaci értéke is mélybe zuhan, hiába van körbeszigetelve, meg újnyílászárózva.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed
M

molnibalage

Guest
Te leszarod más nem. Persze, hogy van hozadéka. A te logikáddal élve zárjunk be mindent. Színházakat, mozikat, könyvtárakat, stb...Azokkal se lehet fűteni.
Azoknak van hozzáadott értéke. A futballnak micsoda?
Főleg ennyiért? Az éves felsőoktatási keret valami 120 mrd HUF tája.
Na, a sportra mennyit kúrtak el?

Azért ezt számold ki.

Magyaroszág lakásállománya kb. 4,4 millió lakás.

Legyen a fűtéskorszerűsítés és szigetelés, nyílászárók ára 5 millió / lakás, és akkor nagyon olcsó voltam.

Az 22.025.000.000.000,- Ft, ami kb. a teljes éves magyar állami költségvetés.
Itt is félre tetszik érteni.
Nem 100%-ban állami forrásból.
De a néhány tízezer vagy százezer felhúzott lakás is jobb, mint a semmi.
Ahhoz képest, hogy felhúzol olyan infrát, ami csak ront a helyzetet vagy a haszna 0.

Az a demagógia, hogy stadionok helyett nyílászáróra kellett volna költeni. A kormány biztosította és tudtommal most is biztosítja a felújítást. Nekünk 2 programunk is volt. Az egyik tetőcsere, a másik belső felújítás. És mégis mozog a Föld. De ismétlen, demagógia amit írsz.
Az demagógia az, hogy az adómért én kb. lófaszt sem kapok lassan?