Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
És melyik hónaptól? Mert kurvára nem mindegy, hogy 2022-08 --- 2021-08 vagy 2021-12 --- 2020-12
Más is volt HO-ban. Nagyon más átlag jön ki...
Nekem ne mond.
Mikor hazaköltöztem nem volt már 'kedvem' szigetelni a házat.
A havi átalányom 1320kwh ~50k HUF volt eddig.
Tegap átállíttattam diktálósra.
 
  • Hűha
Reactions: hendrick
M

molnibalage

Guest
Ez egy kommunikációs/tárgyalási stratégia, hogy először durvát mondasz, felborítod az asztalt, hogy legyen miből alkudni...

Akármennyire átgondolt racionális és igazságos dolgot dobtak volna is be elsőre, te valószínűleg (vagy ha te nem is, de egy széles réteg) úgyis elégedetlen lenne. Ha engednek az első durva "ajánlatból", sokan inkább elfogadják, sőt egyesek kvázi ajándékként, saját győzelemként érik meg.

Idézem a kormányzati szócsövet.

Szerintük amennyiben ez az éves fogyasztási összeg az áram esetében 2523 kWh felett van, a gáz esetében pedig 1729 köbméter felett, akkor lép életbe a magasabb piaci ár.
A piaci áramár azt jelenti, hogy a termelési költség nőtt meg.
A hálózat üzemeltetése nem kerül 7-szer annyiba, mert a gáz 7-szer többe kerül.
Nincs miből alkudni. De öröm látni, ahogy egyesek erényként állítják be a szar pofozását.
 
M

molnibalage

Guest
Hagyjuk már ezt a stadionozást. Tök ciki...A válogatott 70 éve szerepelt ilyen jól, a klubcsapatok közül a Fradi 3x volt főtáblás. És most is megvan rá az esélye. Ja, pont ma vertek 5-öt az ellenfélnek és mentek a következő körbe.
Amúgy ez a komment volt a fórum hsz-ek egyik legostobábbja a történelem során.
A logikát követve nem is értem, hogy a korábbi n+1 vereségnél miért nem érvelt az összes botlábú azzal, hogy de legalább olcsó az áram.... :)
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 053
10 148
113
És a vicc az, hogy neked, nekem, meg még egy csomó embernek eszébe jutnak ezek, de a Rezsi Szilárd (nyilatkozat alapján) kurvára nem volt tisztában ezekkel a dolgokkal, ahogyan a komplett kormány sem! Most látták ezeket FB kommentben XD
Hogy lehetnek ilyen inkompetensek! De komolyan :mad:
Sokszor védem őket, mert nincsenek könnyű helyzetben, és se országot se céget nem könnyű meló vezetni, így elég megértő vagyok velük szemben.
De amikor nettó kretének akkor nettó kretének és azt ki is kell mondani! És ez most egy ilyen pillanat!
Morcos vagyok...
Üdvözöllek a (populista) propaganda világában, ahol lehetsz jó samesza a nagyfőnöknek ha bármit belemondasz a kamerába ész és gerinc nélkül.
 
  • Szomorú
Reactions: bel

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 376
55 060
113
Ha ősszel átkapcsolják a 6 blokkos Energodart az orosz hálózatra, akkor az ukrán beszerzési forrás gyanúsan gatya
Én is ezen filózom. Ahogy mennek előre az oroszok, úgy szedik el az erőműveket is. És hát a térkép alapján minden nagyobb atomerőművet és vízerőművet behúzhatnak őszig, a donyeck medence szenes kapacitásával egyetemben. Szóval lehet megszűnőben van az olcsó import lehetőségünk.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
Ez a miből legyen alkudni hülyeség micsoda?
Ha a kormányzati állítás az, hogy egy szint felett nincs támogatott ár, hanem világpiaci ár van. akkor miért a világpiaci ár sokszorosát nyögte be az kedves megmondóember...?
Hogy utána örömködjön a nép a világpiaci áron és úgy érezze, hogy ő harcolta ki a fészbúkon.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Szerintem a kormány úgy számol, hogy nem nagyon lesz többet olcsó ukrán meg olcsó szerb áram a közeljövőben.
Van egy ilyen balsejtelmem is.
A ukránra nem fogadnék ! Ott van ugye a 750KV-os hálózat . Előbb utóbb béke lesz , az Oroszok -mert tutira veszem az ukri vereséget- érdeke lesz , hogy a meglévő kapacitásokat átirányítsa Európába és ez ha térdelt az EU realitássá fog válni !
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
Akkor ezek után nem értem azt, hogy a választás utáni duma miből jött, hogy az átlag fidesz választó nem ostoba.
Mert, ha ezt megeszi, akkor az. Persze meg van sértődve, ha ezt a képébe mondod.
Nem szeretek mémmel válaszolni, de idekívánkozik:
mh1gghyc6g2y.jpg


Ez politikai preferenciától független.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 053
113
Vegyünk egy Nissan Leafot, amivel a gazdája naponta 2x25km-t ingázik, és ezt nyugis 80km/h-val teszi meg, évi 200 alkalommal, utazás közben 13kwh/100km fogyasztással.
200x0,5X13=1300kWh
Na, akkor olcsó-e az elektromos autózás Magyarországon?
Mivel ingyenes a töltés, a Tulajnak megéri, Nekünk nem!
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 376
55 060
113
A ukránra nem fogadnék ! Ott van ugye a 750KV-os hálózat . Előbb utóbb béke lesz , az Oroszok -mert tutira veszem az ukri vereséget- érdeke lesz , hogy a meglévő kapacitásokat átirányítsa Európába és ez ha térdelt az EU realitássá fog válni !

Nekünk akkor lesz a legjobb ha az oroszok behúzzák egész ukrajnát, mert akkor lesz olajunk, földgázunk és áramunk is.
Csak az a kb. 1 éves átmeneti időszak a necces, amíg ez megtörténik. Nehéz lesz túlélni.

UI.: Meg el lehetne gondolkodni azon, hogy a Horthyt mennyien szídják, hogy későn ugrott ki a II. VH-ból, így kudarc lett az egész.
Most ugyan ezt megkérdezhetném az Orbán/EU viszonylatban, mert szemmel láthatóan a történelem ismétli önmagát.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Ez a miből legyen alkudni hülyeség micsoda?
Matekból meg fizikából OK , üzletből bukó ! Ha el akarsz adni valamit akkor az eladó részéről bevett szokás a felülről indított licit ! Klasszikus példája ez a rezsicsökkentéses mizéria amit te magad az általad készített táblázattal buktattál meg ! A kormány pontosan tudta , hogy ebből népharag lesz . Így bemondtak egy ultra nagy számot amin pörög az egész ország és ezt már az armageddonnak tartják ! Ha elsőre a töredékét mondja be is sokkolta volna a népet de így jövőhéten -arra hivatkozva , hogy átszámolták/pontosították- mondanak egy jóval kedvezőbbet -amit te számoltál - és lőn világosság mindenki megkönnyebbülve fogadja az áremelést !
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 458
113
A szélkeréknél a kulcs a minél nagyobb átmérő és az így elérhető magas kerületi sebesség még viszonylag alacsony szélsebesség esetén is (ami azért jó, mert minél nagyobb a szélesebesség, annál több olyan felület lehet a szélkeréken, ahol a légnyomás eltérő, ez meg a felülettel párosulva erőt fejt ki, ami össze-vissza hajtogatja a lapátokat). A szél sebessége így 3-6m/s körül optimális, a 10-15m/s már durva. A nagy kerületi sebesség azt is jelenti, hogy emiatt a hajtómű egyszerűbb lehet.
A függőleges tengelyű szélerőmű miért nem divat?
passzívházat felhúzza.
A passzívház, ami delej nélkül semmit sem ér.
A vidék ott kezdődik, hogy egy férfinak van szerszámosládája.
Egyáltalán "szerszáma".
Nincs mese ki kell mennünk a világtengerekre a dunáról.
Volt régen a MAHARTnak tengeri flottája.

sporóld meg a pénzt előrre köldsd el egy kis hétvégiházra valami kisebb borvidéken.
Mondjuk a mai ingatlanárak...
Nem olvastam még végig a topikot, de ebben most nagyon egyet értek veled!
Pont tegnap este gondolkodtam ezen.
A villanynál is a "világpiaci" tőzsdei árakat nézik. Csak éppenséggel mi a f@szomért?
Ugyanis a villamos energia fogyasztásunk 40%-a PAKS I.-ről jön, ami kb. 12 Ft körül adja el az áramot ha jól emlékszem.
Vannak a drága de fix áras napelemek, ezeknek sem változik az ára, meg ugye ott a vízenergiánk és a biomassza/szemét égetés. Ez sem változik.
Ezek eggyüttesen még kb. 10%-ot tesznek ki.
Utána van a Mátrai erőmű, ha minden blokkja üzemelni fog akkor hazai szarért-hugyért megtermelt lignittel fog menni, és kb. lefedi az országos fogyasztás 15%-át.
Ez összesen minimum 65% hazai, nem a világpiaci tőzsdei áram és gázártól függő termelés.
Kb. erre jön rá az összes többi tétel, ami a gázos erőművek meg az import.

E mellet jogos kérdés, hogy oké, hogy emelkedik maga a villanyáram ára, de mi a f@szomtól emelkedik a rendszer használati díj és a többi?
Azok milyen világpiaci ártól kerülnének 6 szor többe ? o_O
A gázhoz nem értek, de a villanynál ezek nagyon szemet szúrtak!
Az is jogos kérdés, hogy a tavaly learatott búzából ugye tavalyi ár, miért lett drágább a liszt.
Ha ősszel átkapcsolják a 6 blokkos Energodart az orosz hálózatra, akkor az ukrán beszerzési forrás gyanúsan gatya
Az oroszok pedig adni fognak, ha az eju engedi.
Én is ezen filózom. Ahogy mennek előre az oroszok, úgy szedik el az erőműveket is. És hát a térkép alapján minden nagyobb atomerőművet és vízerőművet behúzhatnak őszig, a donyeck medence szenes kapacitásával egyetemben. Szóval lehet megszűnőben van az olcsó import lehetőségünk.
Ezért is kell velük jóban lenni.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7
M

molnibalage

Guest
Matekból meg fizikából OK , üzletből bukó ! Ha el akarsz adni valamit akkor az eladó részéről bevett szokás a felülről indított licit ! Klasszikus példája ez a rezsicsökkentéses mizéria amit te magad az általad készített táblázattal buktattál meg ! A kormány pontosan tudta , hogy ebből népharag lesz . Így bemondtak egy ultra nagy számot amin pörög az egész ország és ezt már az armageddonnak tartják ! Ha elsőre a töredékét mondja be is sokkolta volna a népet de így jövőhéten -arra hivatkozva , hogy átszámolták/pontosították- mondanak egy jóval kedvezőbbet -amit te számoltál - és lőn világosság mindenki megkönnyebbülve fogadja az áremelést !
Nem, ez csak a kormány mocskosságának a vegytiszta jele, ha ez lenne.
Az az alku alapja, hogy nem a piaci ár 6-szorosáért adják el?
Ez miféle licit ...?

Ez a "logika" nevetséges. Ha valamiről tudom, hogy kb. mennyibe kerül, majd valaki hatszoros áron akarja eladni és kegyeként kéne felfogni, hogy akkor annyiért adja amit nos...
... én azt a kereskedőt vagy bárkit otthagyom a faszba.
Az én érdekeimet szolgáló kormányt meg addig ütném, ameddig mozog.

Ez az eset csak arra bizonyíték, hogy ezek annál is nagyobb kretének, mint gondoltuk, vagy annál is aljasabb szarzsákok, mint gondoltuk.

Mivel ingyenes a töltés, a Tulajnak megéri, Nekünk nem!
Mitől lett ingyenes egy NL töltése...???????
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Ez a "logika" nevetséges. Ha valamiről tudom, hogy kb. mennyibe kerül, majd valaki hatszoros áron akarja eladni és kegyeként kéne felfogni, hogy akkor annyiért adja amit nos...
... én azt a kereskedőt vagy bárkit otthagyom a faszba.
Voltál már egy jó török bazárban ? Csak , hogy a legtriviálisabbat említsem ! Megsértődik ha nem alkuszol ! Csodálatos látni amikor már sír , hogy tönkre teszed -persze te tudod , hogy minimum 2x áron fogod megkapni mint amennyiért ő vette - és vége az életének !

Szóval ezt a török bazároktól a legnagyobb kereskedelmi egyetemekig tanítják tehát nagy hülyeség nem lehet ! Az , hogy a PC kocka világodba ez nem fér bele az hidd el téged tesz szegényebbé !