[HUN] Honvédségi kézifegyverek és fegyver kiegészítők

A golyószórót hagyjuk. Az a baj vele, hogy a golyószóró mint fogalom nem követte az elmúlt 90 év haditechnikai változásait.
Szia,

Valoban igen regi fogalom, de (fejbol idezve) a "legalabb 600 m hatasos lotavolsagu sorozatlovo fegyver, amit egy katona is tud kezelni es szallitani" miert nem jo manapsag?

Nyilvan az MG-34 megjelenesevel megvaltozott a vilag, mivel addig nem letezett olyan fegyver, ami egyszerre geppuska (legalabb 1200 m hatasos lotavolsagu sorozatlovo fegyver, amivel hosszu idon keresztul jelentos tuzsuruseg fenntarthato) es golyoszoro; azota meg rengeteg ilyen fegyver van (pl. PKM).

Jol ertem, hogy angolul LMG (light mg) ami csak golyoszoro, es GPMG (general porpuse mg) ami egyszerre golyoszoro es geppuska?

• Tetszik
Reactions: cirqle
Szia,

Valoban igen regi fogalom, de (fejbol idezve) a "legalabb 600 m hatasos lotavolsagu sorozatlovo fegyver, amit egy katona is tud kezelni es szallitani" miert nem jo manapsag?

Nyilvan az MG-34 megjelenesevel megvaltozott a vilag, mivel addig nem letezett olyan fegyver, ami egyszerre geppuska (legalabb 1200 m hatasos lotavolsagu sorozatlovo fegyver, amivel hosszu idon keresztul jelentos tuzsuruseg fenntarthato) es golyoszoro; azota meg rengeteg ilyen fegyver van (pl. PKM).

Jol ertem, hogy angolul LMG (light mg) ami csak golyoszoro, es GPMG (general porpuse mg) ami egyszerre golyoszoro es geppuska?
Az angol az egyértelmű:
Light Machine Gun: olyan géppuska ami köztes lőszert tüzel.

Machine Gun (ennek adnak minden nevet mint pl a GPMG, Medium MG): puska lőszert tüzelő géppuska, azaz a kalsszikus géppuska.

Heavy Machine Gun: nehéz géppuska 10mm-nél nagyobb de 20mm-nél kisebb űrméretű géppuska.

A magyar szaknyelv itt hiányos, mert az LMG-re nincs szavunk. A golyószórót, könnyű géppuskát vagy kis géppuskát használjuk rá. A golyószóróval az a baj, hogy az nem ez. A jelenleg iranyadó meghatározása az a következő:
Sorozatlövés leadására alkalmas a géppuskánál kisebb és könnyebb gyalogsági kézi tűzfegyver. De ez a 31M golyószóróŕa megalkotott meghatározás. Sehol nincs szó benne aZ LMG lényegéről ami a köztes lőszer, hisz 31-ben még nem létezett olyan.

Szia,

Van olyan GPMG ami karabélylőszert használ (5,56 vagy 5,45)?

Van olyan GPMG ami karabélylőszert használ (5,56 vagy 5,45)?
Szia,

Szerintem lehetetlen, mert:
1. formalisan is, mert egy altalanos celu geppuska puska loszert hasznal, nem koztes/karabely loszert.
2. ertelmet tekintve is, mert egy altalanos celu geppuskatol elvart teljesitmenyt (hatasos lotavot) nem kepes elerni egy koztes/karabely loszer.

• Tetszik
Reactions: cirqle
Szia,

1. formalisan is, mert egy altalanos celu geppuska puska loszert hasznal, nem koztes/karabely loszert.
2. ertelmet tekintve is, mert egy altalanos celu geppuskatol elvart teljesitmenyt (hatasos lotavot) nem kepes elerni egy koztes/karabely loszer.
Én is így gondolom. Na mindegy, legyen saját géppuskánk (GPMG), én ennek szurkolok leginkább :)

• Tetszik
Reactions: bel and vasszekely
Szia,

De,volt-csak soha nem lett rendszeresitve.A Stoner 63 fegyvercsaládnak volt álványos és járműfedélzeti tagja is.De a kiskaliberű löszer édeskevés a feladatra,az egész fegyvercsalád megbukott.

• Tetszik
Reactions: bel