[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 571
113
Az ukrán fegyveres erők ismét lőtték a Zaporizzsja Atomerőmű területét, ennek következtében tűz ütött ki. Az ágyúzás miatt a villanyvezetékek megszakadtak.

Energodarban az áram részben elveszett. A körülmények tisztázása folyamatban van.

Ilja Jemeljanov, a Donyecki Népköztársaság Népi Milícia 11. különálló gárda motorpuskás Enakievo-Duna ezredének parancsnokhelyettese elmondta, hogy Peski falu a szövetséges erők ellenőrzése alá került.

Várjuk a hivatalos nyilatkozatokat és fotókat/videókat a faluból.

„Az ukrán fegyveres erők nem lőnek büntetés-végrehajtási intézetekre, hanem az Orosz Föderáció fegyveres erői” – gyakran hallod ezt a tézist?

A Jelenovkai 120. számú Volnovakha javítótelep elleni támadás esetében ez volt az egyik fő narratíva az ukrán médiatérben. Az egész világ számára ez az egyetlen helyes magyarázat a történtekre.

Az ukrán fegyveres erők tegnap ismét lőttek polgártársaik fogva tartási helyére: ezúttal a donyecki 124-es számú telepre repültek a lövedékek.

Koordináták: 47.98870418940568, 37.662087404457345

A tűzkár következményeiről készült fotókat elemeztük, majd a talaj és beton szóródási vonala alapján infografikánkon megmutatjuk azt a tüzelési szektort, ahonnan az ukrán alakulatok lőttek a telepre.

2--Rb1Z3p5E.jpg
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 294
44 915
113

Ukrán fegyveresek csaptak a zaporozsjei atomerőműre: tűz van az állomáson (VIDEO)​


Az ukrán terroristák ismét a zaporozsjei atomerőmű területére lőttek, az ágyúzás helyén tűz ütött ki.

Az esetet jelentették a térség katonai-polgári közigazgatásának. A terrortámadás miatt a területen elszakadt két villanyvezeték, amelyek az erőművek működéséhez szükségesek.

A Zvezda tévécsatorna tette közzé azt a videót, amely a zaporozsjei atomerőmű ukrán fegyveresek általi terrorista lövedékeinek helyszínéről készült.
A szakemberek az állomás erőgépeinek biztonságáért felelős kapcsolóberendezést tápláló vezetékeket próbálják megjavítani.

Frissítve​

Az Ukrán Fegyveres Erők terroristái egy nap alatt a második csapást mérték a zaporozsjei atomerőműre, a lövedékek az állomás ipari telephelyét találták el. Erről az Energodar illetékesei számoltak be.


Источник: https://rusvesna.su/news/1659713283
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Csernovci – a határ, mint kenyéradó és hiú remények a menekültekkel kapcsolatban

Csernovciban elég sok ember van, és nemcsak román nemzetiségűek, aki kész lenne a várost Románia fennhatósága alá helyezni. Ugyanakkor sokkal többen érdekeltek a határ megmaradásában, amely már régóta a környék "kenyéradójává" vált.

1037324077_0:0:2048:1152_640x0_80_0_0_1e243d8deac6b265ac5723534c8e232d.jpg.webp


Az Ukrajnában gyakran egyszerűen csak Bukovinaként emlegetett Csernovci terület (bár csupán Észak-Bukovinát foglalja magában, Dél-Bukovina Románia része) a múlt héten geopolitikai viták tárgyává vált. Az egész azzal kezdődött, hogy július 27-én Dmitrij Medvegyev, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese, Oroszország volt elnöke Telegram-csatornáján közzétette „Ukrajna felosztásának” térképét, amely szerint a Csernovci területet átengednék Romániának.

A román külügyminisztérium végül két nappal később reagált: „Az ilyen akciókat az Orosz Föderáció által régóta alkalmazott propaganda és dezinformációs eszközök részének tekintjük... Holmi „javaslatok” és „elemzések” az államhatárok ad-hoc átrajzolásával és a nemzetközi jog megsértésére való felbujtással nem mások, mint sikertelen kísérletek saját tetteik igazolására, megsértve a szabályokon alapuló nemzetközi rendet” – nyilatkozta a román külügyminisztérium és teljes támogatásáról biztosította Kijevet Ukrajna szuverenitását és területi integritását illetően.

Mindazonáltal Medvegyev posztja és Bukarest válasza Csernovciban, amely 1918-1940 között a Román Királyság része volt, gyakorlatilag észrevétlen maradt. A helyi média ugyan beszámolt róla, de a hír csak a hivatásos politológusok körében váltott ki vitát. A város román közössége, amelynek vezetőségét 2018 májusa óta tényleges szabadságvesztéssel fenyegetik „Nagy-Románia” történelmi térképeinek (természetesen egész Bukovinával) kiállításáért, tüntetően hallgat. Csernovci többi lakója pedig régi szokása szerint egyszerűen nem foglalkozik olyan hipotetikus események megvitatásával, amelyekre úgy sincs befolyása.

Természetesen Csernovciben van elég ember, aki már régóta kész arra, hogy a várost Románia fennhatósága alá helyezze és nem csak román nemzetiségűek. A helyzet az, hogy Bukarest osztogatja (hivatalosan „visszaadja”) a román állampolgárságot mindazoknak, akiknek a felmenői a Román Királyság alattvalói voltak, vagyis „területi”, és nem „származási” alapon, mint Magyarország Kárpátalján. A Csernovci terület több, mint 100 ezer lakosa (természetesen pontos adatok nincsenek) rendelkezik román útlevéllel és ezeknek az embereknek a jelentős része a régióközpontban él.

A Csernovcitől alig több mint 30 kilométerre fekvő román határ fenntartásában viszont sokkal többen érdekeltek. Az 1980-as évek vége óta ez a határ rengeteg ember „kenyéradója” lett – csempészeknek és általában törvénytisztelő „csencselőknek” egyaránt. Először olcsó szovjet árukat szállítottak a Ceaușescu uralma utáni elszegényedett Romániába, majd török fogyasztási cikkeket Ukrajnába. A Csernovci külvárosában található Kalinovszkij-piac kirakodóvásárból hamarosan az ország egyik legnagyobb, az ogyesszai „Hetedik kilométerhez” és a harkovi Barabasovo-piachoz mérhető nagybani kereskedelmi központjává vált.

Most a kereskedelem volumene természetesen csökkent, de új áramlat indult meg a határon keresztül – az embereké. Sőt, ha február végén-március elején Románia, sőt Moldova felé próbálták meg az emberek bármi áron elhagyni Ukrajnát, most a forgalom mindkét irányban működik. Tekintettel a sorköteles korú férfiak kiutazásának korlátozására, a női sofőrök, valamint a román és moldovai útlevéllel rendelkező fuvarozók óriási előnyhöz jutottak.

Február 24-től április végéig a csernovci Marina (nevét megváltoztattuk) szinte folyamatosan a kisbuszát vezette és főként gyermekes nőknek segített az ország elhagyásában. Nem szívesen beszél a férfi utasokról, bár egyértelművé teszi, hogy voltak ilyenek is, de ők maguk döntöttek a határátlépés mellett - az ő dolga csak a szállítás volt. Február-márciusban egy fuvarért Csernovciből Kisinyovba 300 dollárt, Bukarestbe pedig 500 dollárt kellett fizetni, mára az árak csökkentek.

Marina férjének nem okoz gondot elhagyni Ukrajnát – ő moldovai állampolgár. Néha a házastársak együtt vitték a fuvart, különösen, ha tovább kellett menniük Olaszországba. De általában más irányokba utaztak - Vasile (nevét megváltoztattuk) a családi terepjáróval vihette az utasokat Kisinyovba, Marina pedig a kisbusszal Bukarestbe. Ma már sokkal kevesebben akarják elhagyni Ukrajnát vagy visszatérni a területére, Marina és Vasile főleg Románia és Bulgária strandjaira szállítja a nyaralókat.

Természetesen a Csernovci terület kormányzója is érdekelt a határ megőrzésében és nem csak azért, mert ellenkező esetben elveszíti pozícióját és a lehetőséget arra, hogy a csempészetből kivegye a részét. Ruszlan Zaparanyuknak, aki három hete foglalta el székét, első dolga a román határon lévő új határátkelőhelyek vizsgálata volt. Elődje, Szergej Oszacsuk, akit Dmitrij Firtas oligarchával kapcsoltak össze, több mint két év alatt, amíg hatalmon volt, nem volt képes befejezni az építésüket.

A továbbra is állami tulajdonban lévő Oscsadbank csernovci igazgatóságának egykori vezetője, Ruszlan Zaparanyuk viszont Arszenyij Jacenyuk ex-miniszterelnök üzletpolitikai „családjába” tartozik. Csakúgy, mint két másik jól ismert bukovinai – Andrej Pisnij, az Oscsadbank volt vezetője és Makszim Burbak volt közlekedési és infrastrukturális miniszter. Utóbbinak a cégei voltak azok, melyek 2015 után szerződést kaptak a „Krasznoilszk” és „Gyakovci” ellenőrzőpontok rekonstrukciójára, de olyan sikeresen „tették magukévá” az európai pénzeket, hogy mindent elölről kellett kezdeni.

Burbak, aki 2019-ben elveszítette a Verhovna Rada képviselői mandátumát, sokáig nem tündökölt szülővárosában, most azonban rendszeresen tesz hangos kijelentéseket. Így a minap kommentálta az Európai Bizottság döntését Ukrajnát bekapcsolásáról a transzeurópai közlekedési hálózat rendszerébe.

„Ez egy nagyszerű lehetőség a Csernovci terület számára, hogy kikerüljön abból a logisztikai csapdából, amelybe a régió a helyi hatóságok stratégiai hibái miatt került. Ez egy lehetőség a régió közlekedési infrastruktúrájának kiépítésére az európai beruházások költségén, hogy biztosítsa a Balti-Fekete-tengeri-Égei-tengeri folyosó működését, amely Lvovon és Csernovcin keresztül összeköti majd északot déllel” – mondta Makszim Burbak, akinek ismét egyértelműen az EU-s pénzek lebegnek a szeme előtt.

630_360_1401899992-maksim-burbak.jpg

Makszim Burbak

Csernovci számára az az igazi „logisztikai csapda”, hogy a Kijevből ebbe a városba közlekedő vonat Moldova területén halad át. Burbak miniszterként az elkerülő vasútvonal megépítése helyett egyszerűen megegyezett Kisinyovval, hogy a Kijev-Csernovci járat utasai nem esnek át a vám- és határellenőrzésen - elvégre a vonat nem áll meg Moldova területén. A moldáv-ukrán ellenségeskedéssel összefüggésben azonban egyre gyakrabban hallani olyan hangokat, amelyek szerint vagy le kell állítani ennek a vonatnak a közlekedését, vagy vissza kell állítani a 2012 előtti ellenőrzést (bár Csernovcit eddig egyetlen csapás sem érte). Erről a veszélyről sokkal többet vitáznak Csernovciban, mint a Balti-Fekete-tenger-Égei-tengeri közlekedési folyosóról.

Egyébként a Lvovval való vasúti összeköttetés, amelyet még Ausztria-Magyarország idejében építettek ki, most időről időre megszakad. Augusztus 6-tól pl. határozatlan időre (formálisan a műszaki átvizsgálással összefüggésben) felfüggesztették a Csernovci-Lvov járatot, amellyel Csernovci lakói számára a legegyszerűbb eljutni nemcsak Galícia fővárosába, hanem Ivano-Frankovszkba és Kolomijába is.

Nyilvánvalóan Csernovci hasonló logisztikai problémái (végül is nem mindenkinek van pénze olyan magánfuvarozókra, mint Marina és Vasile) oda vezettek, hogy a városban a különleges hadművelet megkezdése utáni első hetekhez képest a lakóingatlanok lakbére meredeken visszaesett.

2021 októberéhez képest 2022 júliusában Csernyivciben mindössze 30 százalékkal nőtt a lakásbérlés iránti érdeklődés, míg a szomszédos Hmelnyickijben és Ternopolban - 99, illetve 334 százalékkal, Kárpátalján pedig 455 százalékkal (a kijevi LUN cég tanulmánya szerint). Így a „befektetési célú” lakásokkal rendelkező csernovci lakosoknak búcsút kellett venniük a keletről áttelepült lakásbérlőktől való számottevő pénzhez jutás reményétől. És egyre kevesebb egyéb pénzkereseti lehetőség maradt a városban.

Oleg Havics cikke (ukraina.ru), saját fordítás
https://ukraina.ru/20220805/1037323212.html
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 639
113
Megerte Gru-t megbuktatni, rogton a leghusegesebb csatlos lett az a hol igy, hol ugy nevezett kis orszag.

Orosz EW harcrol egy szosszenet.
Jah kérem, a Jugoszláv háburú után, "beültetett" 3 amerikai támaszponttal, így könnyű a kézi vezérlés. Ahol még a közlekedési rendőrök is gépfegyverrel , betárazva , tartalék tárakkal mennek szolgálatra. Minden rendőrkapitányság előtt fakabát, abban áldogáll az éppen soros kapitánysági tiszt, csak ennyit röviden az állapotokról, és a nép hangulatáról.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
R439 SatCom járművet pusztítottak el az ukránok

967 orosz tiszt halt meg a megszállás során eddig a napig

Orosz veszteségek a mai napig
223 vadászgép veszteség mekkora marhának kell lennie valakinek aki ezt elhiszi!Szégyelld magadat meg,amit itt művelsz .Az volna a sorsnak a legnagyobb fintora,ha majd egy Ukrán náci szétrugdos.
 

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
157
1 761
93
Azt én értem, csak a helyzet az - nyugodtan javítson ki bárki ha tévedek - hogy a Mi-24 nek az össz költségének/harcértékének a TÖREDÉKE a géppuska, a PZH 2000-nek meg nem. Illetve a Mi-24 egy valós harci bevetésen lehet hogy nem is fog lőni azzal a géppuskával, az szinte biztos hogy nem kell neki állandóan azzal számolni harcérintkezésnél hogy ellövi a 3percet max tűzgyorsaságon(kb. nincs is annyi lőszer hozzá gondolom én a laikus)!

Ezzel szemben a PZH 2000 meg nem szól másról mint arról hogy LŐSZ a lövegével, mert máshogy nem tud harcolni. Lőni kell vele. Percenként 6-ot, jó gyorsan, aztán összecsomagolsz, és még a válaszcsapás előtt nyúlcipő, áttelepülsz pár km-rel arrébb, és megint lősz. Megint villámgyorsan egy perc alatt 6-ot kitárazol. S ezt ismétled. NA ehhez képest én értem hogy nagy a lőtáv, finom - pontos a technika, ezért a fizika azt adja hogy nagy a cső kitettsége, és kopik mint a barom, csodák meg nincsenek, viszont ez egy hátrány akkor mindenképpen az ilyen finom high end fegyverrendszereknél, hogy ezekkel nem lehet lőni mint a barom, mint ha nem lenne holnap...

Nekem pl. ez eddig laikusként nem volt egyértelmű, hogy 25 nap után kilőtte magát egy ilyen eszköz, mert ahogy ez most Ukrajnában tisztán látszik, ez VALÓS háborúban PROBLÉMA lesz. Mindenkinek, mindenhol ahol nincs mérnök csapat, tábori körülmények közt biztosított csere lehetőség, meg megfelelő alkatrész anyag.

Remélem ezt figyelik és értékelik a mieink is! A modern technikának nem csak előnyei vannak.
Figyu Zsolesz! Ha már ennyire összehasonlítasz, akkor vedd bele a képletbe, hogy az a 6 db 155mm-es lövedék mekkora pusztítást végez és mekkora távolságban és ehhez a Mi-24-esnek hányszor kell fordulnia, mennyivel kell közelebb repülnie a célhoz, mennyivel nagyobb a valószínűsége, hogy a visszatérő Mi-24-es kap egy Stinger-t vagy kettőt. Az S-8-as rakéták ballisztikus pályán való kilövése közel sem hozza azt a pusztítást mint a 6db 155-mm-es tarack lövegéke, ami nagyon pontosan és egyszerre érkezik meg.
Az, hogy az suttyó ukránok I. Vh-s módszerrel szórják az ingyen skúlót a PZH-2000-ből ki tudja hova, még nem mérvadó! Ezért is mondják, hogy ők nem ehhez a harcmodorhoz vannak szokva. Ez kb olyan mint ha a kommandós harcmodorhoz kifejlesztett gépkarabélyt hasonlítanád össze a PKM géppuskával.
 
  • Tetszik
Reactions: PPP and ghullaire

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 139
113
Figyu Zsolesz! Ha már ennyire összehasonlítasz, akkor vedd bele a képletbe, hogy az a 6 db 155mm-es lövedék mekkora pusztítást végez és mekkora távolságban és ehhez a Mi-24-esnek hányszor kell fordulnia, mennyivel kell közelebb repülnie a célhoz, mennyivel nagyobb a valószínűsége, hogy a visszatérő Mi-24-es kap egy Stinger-t vagy kettőt. Az S-8-as rakéták ballisztikus pályán való kilövése közel sem hozza azt a pusztítást mint a 6db 155-mm-es tarack lövegéke, ami nagyon pontosan és egyszerre érkezik meg.
Az, hogy az suttyó ukránok I. Vh-s módszerrel szórják az ingyen skúlót a PZH-2000-ből ki tudja hova, még nem mérvadó! Ezért is mondják, hogy ők nem ehhez a harcmodorhoz vannak szokva. Ez kb olyan mint ha a kommandós harcmodorhoz kifejlesztett gépkarabélyt hasonlítanád össze a PKM géppuskával.
Nem hasonlítottam össze a két eszköz tűzerejét még véletlenül sem, teljesen más a kettő. Pusztán arra próbáltam rávilágítani, hogy karcsúnak érzem a napi 100 lövésben maximalizált intenzitás plafont, 25 napig. Ukrajnában háború van, annyit lőnek az ukránok vele amennyit muszáj nekik. Lőnének, csak tilt a computer...

Nincs ezzel baj, értem én hogy messzire és pontosan lő a PZH2000, high end arty rendszer, csak annyit bátorkodtam megjegyezni, hogy remélem figyelnek a mieink, és értékelik a VALÓS tapasztalatokat, ahol az jött ki, hogy nem egész egy hónap alatt kilőtték magukat a 'haubitzék...
 

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
157
1 761
93
Na ez a legundorítóbb, hogy az ukrán vezetés is tudja, az amcsi vezetés is tudja és az egész világ tudja, hogy ez van, de hagyják, sőt támogatják (itt a fórumon veled az élen), hogy továbbra is emberek ezreit küldje a vágóhídra Zelenszkij,teljesen feleslegesen.
Persze lehet kreálni mindenféle ideológiai maszlagot, mint a "honvédő háború" , de attól még a halottak száma naprólnapra növekszik és ezen nem változtat akárhány Himmars ajnározó hírt raksz be ide.
Arra nem gondoltál, hogy pont az a cél, hogy az ott lakókat kiirtsák? Főleg azokat, akik az új tulajokra veszélyt jelentenének? Gondold el mi lenne, ha a korábban külföldre eladott termőföld tulajdonosnak azt mondaná az Azov, hogy álljon meg a menet az itt Ukrajna!! Mi akarjuk a pénzt bezsebelni, majd összefognak az oroszokkal és a pán-szláv testvériség jegyében ők uralnák a világon a legjobb gabona termőföldeket! Ezt a mai világban többet érne mint az araboknál található és olcsón kitermelhető olaj! Amint kitörne a jólét egyik szlávnép csatlakozna a másik után a közös klub-hoz! Mindenük lenne ami az élethez kell.
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Személy szerint a nulladik verziót támogatom, egy éven belül, ami az elsőhöz képest + Oroszország a Dnyeperig+ Odessa és összeköttetés Transznyisztriával + Kárpátalja autonómiája vagy visszatérése hozzánk + oroszbarát kormány Ukrajnában.
Az álmaim pedig 10-200 éves távlatban :D :

Ukrajna EU csatlakozásáról népszavazás ha akarják, de hosszú távon mindenképp Eurázsiai Únió Brüsszel helyett Budapest adminisztrációs központtal, mi tudnánk leginkább összehangolni keletet a nyugattal. Amerikai befolyás minimalizálása, majd az USA szétesése után termékeny kereskedelmi kapcsolatok az új államokkal. Miután Eurázsia konszolidálta magát, Kína feldarabolódásának elősegítése egy konfucianista Han birodalomra, Ujgurisztánra, Tibetre, stb. Hasonlóan önálló Baszkföld, Skócia, Bajorország, Erdély, Palesztina és kb minden 100 ezer írástudó főnél nagyobb, minimum 10% diplomás szavazóval, minimum 100 éve saját nyelvvel rendelkező területileg összefüggő nemzet 4/5-ös szavazattöbbséggel dönthessen a saját autonómiájáról. Ahol az írástudatlanság 50%-ot meghaladja, az az ország csak ENSZ felügyelet alatt működhessen, és a GDP legalább 5%-át oktatásra kell költeni. Globális szuperhatalom nélküli világ, teljes atomfegyver leszerelés, energiaellátás hidegfúziós erőművekkel, és az ENSZ újraszervezése, ahol minden állam BT tag, és 9/10-es szavazattöbbség kell bármilyen katonai beavatkozáshoz. Az ENSZ kötelékébe kellene tartoznia minden tagállam hadereje 50%-ának az adott tagállam finanszírozásával, és otthonától távol állomásoztatva békefenntartó misszióban.
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Személy szerint a nulladik verziót támogatom, egy éven belül, ami az elsőhöz képest + Oroszország a Dnyeperig+ Odessa és összeköttetés Transznyisztriával + Kárpátalja autonómiája vagy visszatérése hozzánk + oroszbarát kormány Ukrajnában.
Az álmaim pedig 10-200 éves távlatban :D :

Ukrajna EU csatlakozásáról népszavazás ha akarják, de hosszú távon mindenképp Eurázsiai Únió Brüsszel helyett Budapest adminisztrációs központtal, mi tudnánk leginkább összehangolni keletet a nyugattal. Amerikai befolyás minimalizálása, majd az USA szétesése után termékeny kereskedelmi kapcsolatok az új államokkal. Miután Eurázsia konszolidálta magát, Kína feldarabolódásának elősegítése egy konfucianista Han birodalomra, Ujgurisztánra, Tibetre, stb. Hasonlóan önálló Baszkföld, Skócia, Bajorország, Erdély, Palesztina és kb minden 100 ezer írástudó főnél nagyobb, minimum 10% diplomás szavazóval, minimum 100 éve saját nyelvvel rendelkező területileg összefüggő nemzet 4/5-ös szavazattöbbséggel dönthessen a saját autonómiájáról. Ahol az írástudatlanság 50%-ot meghaladja, az az ország csak ENSZ felügyelet alatt működhessen, és a GDP legalább 5%-át oktatásra kell költeni. Globális szuperhatalom nélküli világ, teljes atomfegyver leszerelés, energiaellátás hidegfúziós erőművekkel, és az ENSZ újraszervezése, ahol minden állam BT tag, és 9/10-es szavazattöbbség kell bármilyen katonai beavatkozáshoz. Az ENSZ kötelékébe kellene tartoznia minden tagállam hadereje 50%-ának az adott tagállam finanszírozásával, és otthonától távol állomásoztatva békefenntartó misszióban.
 
  • Tetszik
Reactions: duckdodgers™

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 571
113
Pontosan egy éve, 2021. augusztus 5-én Zelenszkij bejelentette, hogy Donbász soha nem lesz orosz terület.

– soha.

És hozzátette, hogy az orosz lakosok(ukrán állampolgárságú) nagyon nagy hibája, hogy a Donbászban maradnak.

De valamivel később megkezdődött Ukrajna denacifikálása. Mert a nácizmus soha nem lesz a Donbászban.

soha.

A nácik nagyon nagy hibája pedig az, hogy kiutasítják az oroszokat az orosz földről.
https://vk.com/video-73804977_456258563

ukrán katonák panaszkodank, hogy az orosz tüzérség állandóan lövi őket.