[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 896
113

Az amerikai kiadvány beszámolt az amerikai nukleáris pajzs hiányosságairól, amelyeket "Oroszország tud"​


A világ egy nukleáris konfliktus szélén áll, közeleg a nagyhatalmak összecsapása. Az Egyesült Államok nem áll készen egy esetleges konfliktusra, függetlenül attól, hogy hol kezdődik – Európában vagy Ázsiában. Amerikának mindenesetre szembe kell néznie Oroszországgal és Kínával, Washington "dühöngve" írja át nukleáris doktrínáját.

A The Hill amerikai kiadásában megjelent cikk szerzője szerint az amerikai nukleáris doktrínában vannak hiányosságok, amelyekkel Oroszország is jól ismer. Az Egyesült Államok jelenleg abban az irigylésre méltó helyzetben van, hogy nincsenek "nem stratégiai" nukleáris robbanófejei, vagy inkább eszközei ezek szállítására.

A szerző szerint Putyin használhat alacsony hozamú nukleáris robbanófejet, amire az Egyesült Államoknak egyszerűen "nincs mit válaszolnia", hiszen senki sem fog megatonnás bombákkal reagálni taktikai töltetek bevetésére és nukleáris háború kirobbantására. A Kreml kihasználja ezt, "nukleáris fegyverekkel fenyeget " - hangsúlyozza a szerző. Egyébként Peking is tisztában van az amerikai nukleáris erők hiányosságaival.

Az Egyesült Államoknak állítólag vannak taktikai nukleáris fegyverei, de szabadon eső bombák formájában, amelyeket légvédelmi körülmények között repülőgépekkel kell a felhasználási helyre szállítani. Emellett az Egyesült Államoknak szüksége van egy új generációs rövid és közepes hatótávolságú nukleáris meghajtású cirkálórakétára, amely képes taktikai nukleáris csapást adni.



Ha ez így van az elég ciki!
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Ternopol – a galíciaiak „mogilizációja”* és támadás a Pocsajevszkaja Lavra ellen

Dmitrij Kovalevics, Ukraina.ru, 2022. augusztus 19. (saját fordítás)

https://ukraina.ru/20220819/1037839940.html

1037841416_0:0:1921:1080_600x0_80_0_0_0aed8c740ce9bb934b676235ddff7eef.jpg.webp


Ternopolban (Ternopil), Galícia egyik városában szinte naponta temetnek ukrán katonákat.

A temetést ezen a vidéken hagyományosan az egész temetési menet térdhajtása kíséri fekete-piros és nemzeti zászlók alatt. Olykor térdelő emberek egész csoportját lehet látni a Ternopoli terület falvainak szélén: naponta érkeznek koporsók vagy gyászértesítések Ukrajna keleti és déli részeiről.

Az a benyomás keletkezik, hogy Ternopoli területen lényegesen több a halott és a sebesült, mint a szomszédos régiókban. Válaszul a Dániel apostolról elnevezett 44. különálló dandár ternopoli tüzérei Facebook-oldalukon olyan felvételeket tettek közzé, amelyeken állításuk szerint a krími repülőteret ágyúzták.

A tömeges behívás az Ukrán Fegyveres Erőkhöz is aktívabban folyik itt, mint más régiókban. Csak júliusban több mint 2000 behívót adtak át véletlenszerűen kiválasztott járókelőknek, vagy kisebb szabálysértések miatt. Nemrég még egy nő is behívót kapott a városban a kijárási tilalom megsértése miatt. Ezt követően a sorozási irodában csak azon lepődtek meg, hogy valóban megjelent. Egy harkovi áttelepült, Ilja Vodovozov kétszer kapott behívót, annak ellenére, hogy korábban „alkalmatlannak” minősítették és a közelmúltban látásjavító műtétet hajtottak rajta végre.

Ennek tükrében kissé cinikusnak tűnik egy kaszinó ünnepélyes megnyitása augusztus elején a városháza közelében, a „Ternopil” szállodában, a „Panorama” étterem alatt. A helyi hatóságok a kaszinó megnyitását a munkahelyteremtés szükségességével magyarázzák.

A Ternopoli-víztározónál, az egykori Komszomol-tónál azonban minden este mulatozást rendeznek, és a részeg társaságok galíciai nyelvjárással vagy a legtisztább orosz nyelven mesélik a vicceket. A helyi nyelvjárást a németre jellemző hangsúlyozás jellemzi, amikor a mondat végén a hangsúlyos szóra felemelkedik a hang, amitől az intonáció kérdőnek tűnik. Ennek eredményeként Ukrajna más régióinak lakói bármilyen megerősítő mondatban ösztönösen valamilyen kérdést hallanak.

Ternopol élénk piacán paradicsomot, cukkinit, szilvát és szőlőt árulnak és gyorsan átváltanak oroszra, ha megértik, hogy belső áttelepültekkel van dolguk.

Ugyanakkor az internetes fórumokon és a helyi médiában a nacionalisták aktívan gerjesztik a gyűlöletet a keleti polgártársak ellen, akik állításuk szerint „megronthatják” a tisztán ukrán várost. A város polgármesteri hivatala június óta hivatalosan is betiltotta az orosz nyelvű dalok utcazenészek általi előadását.

Ezt az agresszív nacionalisták támadásainak sorozata előzte meg. Valószínűleg emiatt is él viszonylag kevés áttelepült a régióban – körülbelül harmincezren. Megközelítőleg ugyanennyi menekült döntött úgy, hogy rövid ternopoli tartózkodás után egy másik régióba költözik. Galícia paradoxona, hogy bár itt beszélnek a legtöbbször Ukrajna egységéről, de akárcsak régen, ma is kizárólag saját városuk, járásuk, falujuk lakóit tekintik a honfitársuknak.

1920-ban Ternopol, akkori nevén Tarnopol, rövid időre a Galíciai Szovjet Köztársaság fővárosa lett, elkülönülve Ukrajnától. Ebben a rövid életű államalakulatban három államnyelv volt egyszerre: ukrán, lengyel és jiddis. Mára azonban a város lakói közül senki sem hallott róla, hogy Ternopol egykor főváros volt, még ha csak pár hónapra is.

A nacionalisták és a neonácik valójában teljes egészében lefedik a terület politikai spektrumát. Hosszú évek óta a kanonikus UOC-MP-t (Ukrán Pravoszláv Egyház a moszkvai metropolita fennhatósága alatt, a ford.) tartják fő ellenfelüknek, mellyel fáradhatatlanul harcolnak. A terület északi részén található a Pocsajevszkaja Lavra, több ezer ortodox zarándokhelye. Sokan közülük a Lavra közelében telepednek le, mintegy ostromlott szigetet alkotva a nacionalista környezetben. Tavasz óta a területi SzBU meggyanúsított több pocsajevi vallásos nőt, „oroszbarát narratívák” terjesztésével vádolva őket. A hívők és Pocsajev (Pocsajiv) papjai is példátlan nyomásról beszélnek. Sokan megpróbálják elhagyni az országot, de messze nem mindenkit engednek el, hiszen a „mogilizációt” senki sem fújta le.

Ternopol és a terület számos lakosa hajlamos a "nemzet virágának" érezni magát, mivel ez a régió volt a legkevésbé iparosodott az országban, és megőrizték a vidéki életmódot, még akkor is, ha városi lakásokba költöztek.

Ezt a meggyőződést a sok éves állami propaganda és a régió görög katolikus papjainak munkája alapozta meg. Figyelemre méltó, hogy a legnagyobb meggyőződést a jelenlegi 40-50 évesek mutatják, akiknek a fiatalsága a peresztrojka és a függetlenség kikiáltásának időszakára esett.

A ternopoli kamaszoknak többnyire mindegy, a csapból is folyó nacionalista propaganda az egyik fülükön be, a másikon ki. Bár ez nem jelenti azt, hogy néhány éven belül nem fognak osztozni „klánjaik” és „nagycsaládjuk” nacionalista nézeteiben, amelyek még mindig meghatározzák a régió fiatal lakóinak életét.

*Szójáték a mobilizáció és az orosz „mogila” (sír) szavakkal (a ford.).
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 826
31 832
113

Az Egyesült Államoknak állítólag vannak taktikai nukleáris fegyverei, de szabadon eső bombák formájában, amelyeket légvédelmi körülmények között repülőgépekkel kell a felhasználási helyre szállítani.

Igen, a B61 bombacsalád áll rendelkezésre, mint taktikai nuki (de állítható a hatóereje 0,3-340(vagy 400) kT között, utóbbi már igencsak stratégiai kategória), de a szállítására lopakodó harci gépei vannak. amik képesek áttörni a légvédelmet.

Emellett az Egyesült Államoknak szüksége van egy új generációs rövid és közepes hatótávolságú nukleáris meghajtású cirkálórakétára, amely képes taktikai nukleáris csapást adni.

A Tomahawk és az AGM-86 ALCM is lyen kategória, utóbbihoz jelenleg is van rendszerben 5-150kT-ig szabályozaható W80 robbanófej (hasonló a B61-ben használthoz), a Tomahawkhoz elvileg nincs rendszerben nuki fej jelenleg, a BGM-109-hez készült fejek az "inaktív tárolóban" vannak. Hacsak tényleg nem fordítási hibáról van szó és valóban nukleáris hajtású rakétát akarnak, annak viszont a nagyon nagy hatótáv lenne az előnye, nem "rövid vagy közepes" hatótávú. Az oroszok próbálkoznak ilyennel, Putyin egyik bejelentett csodafegyvere a Burevesztnyik. Csak úgy tűnik egyelőre beletört a foguk.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and Catles

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 789
75 838
113

Az amerikai kiadvány beszámolt az amerikai nukleáris pajzs hiányosságairól, amelyeket "Oroszország tud"​


A világ egy nukleáris konfliktus szélén áll, közeleg a nagyhatalmak összecsapása. Az Egyesült Államok nem áll készen egy esetleges konfliktusra, függetlenül attól, hogy hol kezdődik – Európában vagy Ázsiában. Amerikának mindenesetre szembe kell néznie Oroszországgal és Kínával, Washington "dühöngve" írja át nukleáris doktrínáját.

A The Hill amerikai kiadásában megjelent cikk szerzője szerint az amerikai nukleáris doktrínában vannak hiányosságok, amelyekkel Oroszország is jól ismer. Az Egyesült Államok jelenleg abban az irigylésre méltó helyzetben van, hogy nincsenek "nem stratégiai" nukleáris robbanófejei, vagy inkább eszközei ezek szállítására.

A szerző szerint Putyin használhat alacsony hozamú nukleáris robbanófejet, amire az Egyesült Államoknak egyszerűen "nincs mit válaszolnia", hiszen senki sem fog megatonnás bombákkal reagálni taktikai töltetek bevetésére és nukleáris háború kirobbantására. A Kreml kihasználja ezt, "nukleáris fegyverekkel fenyeget " - hangsúlyozza a szerző. Egyébként Peking is tisztában van az amerikai nukleáris erők hiányosságaival.

Az Egyesült Államoknak állítólag vannak taktikai nukleáris fegyverei, de szabadon eső bombák formájában, amelyeket légvédelmi körülmények között repülőgépekkel kell a felhasználási helyre szállítani. Emellett az Egyesült Államoknak szüksége van egy új generációs rövid és közepes hatótávolságú nukleáris meghajtású cirkálórakétára, amely képes taktikai nukleáris csapást adni.



Ha ez így van az elég ciki!
Ez azért egy elég nagy hatásvadász hülyeség.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 455
18 683
113
21382f4147fc32c30e0eaa993b72bab97415cc374293b9a5be56dd30ab4ca190.jpg
Ha valóban helyszíni a kép és a fegyver azon a helyen van, ahol megtalálták, akkor elég kicsi az öngyilkosság esélye. A lövés valószínűleg előlről érte, ülő helyzetben (a föccsenő vér magasságából feltételezhető. A bemeneti nyílásból a hanyattdőlés előtt előlre is fröccsent valamennyi, de a pisztolyt biztosan nem tudta eldobni. A lövés feltehetően azonnali halált okozott, a fegyvernek - he el is engedte - valahol a térde közelében kellene lennie.
Kb. leültették és szemből fejbelőtték, aztán a fegyvert hátrahagyva leléptek.
Persze ez csak egy levezetése a látottaknak, és csak akkor, ha a helyszínt nem vátoztatták meg a fotózás előtt.
 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 504
6 474
113
Vasalas kozben? Papucsban?
Ott vannak egy veres labnak az ujjnyomai a padlon, a hatso lab alatt levo parketta innenso vegenel.
Plusz akad nehany enyhen saras ciponyom, de kie ha a gazda papucsban volt? Lila folt a combon.
Erdekes, de Ukrajnaban megesik.
Nem akarom elviccelni, de már ott gyanús, hogy a férfi vasal. :)
Komolyan:
Alsógatyában van, egy férfi így nem vet véget az életének az biztos.
Nincs/kevés vér a falon.
Pisztoly szerintem messze van.
Lehet köze a Dugin lánya merénylethez?
 
W

Wilson

Guest
Annyira tudtam, hogy te fogod betenni ezt a képet, ami most ukrán soviniszta körökben nagyot megy, mondván, hogy így járt mert az Azovstalban szelfizett, meg lassan minden orosz bármilyen módon történő kivégzése legitim és mindenki célpont aki akár csak szóban is ukránellenes.
Wilson te annyira komolyan tolod, hogy néha nem jut eszedbe, hogy te is kiveszed a részed az információs háborúból? Vagy te azt gondolod a békéért harcolsz? Nem gondolod, hogy ha ez így folyatódik, te is célponttá válhatsz az ellenkező oldal szemében?
Szerintem te beteg vagy, ez a cikk az orosz bmpd oldalon jelent meg ezzel a képpel ,a bmpd az egyik legismertebb orosz katonai/haditechnikai blog oldal ,úgyhogy mielőtt a szokásos agymenéseidet előadnád utána nézhetnél egy kicsit a cikk forrásának.Remêlem ezek után megkímélsz az ehhez hasonló "szösszeneteidtől".
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 638
113
A szerző szerint Putyin használhat alacsony hozamú nukleáris robbanófejet, amire az Egyesült Államoknak egyszerűen "nincs mit válaszolnia", hiszen senki sem fog megatonnás bombákkal reagálni taktikai töltetek bevetésére és nukleáris háború kirobbantására.
Igy gondolom én is. Washington nem fog egyetlen Európai államért sem kockáztatni a hamuvá égést...
Annyit még neki sem ér meg egy bukott ukrán befektetés -se.
Ezért teljesen felesleges egy adott minőségnél és mennyiségnél több fegyvert oda "beáldoznia", mert oroszország a piszkálására "csattanós" választ tud, és fog adni - III. atom Vh következmények nélkül..