[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 697
5 672
113
Ezt Trump kezdte el megvalósítani, de ne felejtsd el, hogy Binden külpolitikájának mi volt az egyik fontos pontja a Trump által leépített európai szövetséges kapcsolatok megerősítése..
Off:
Lehet, hogy már írtad valahol, amit nem láttam, de mindig furdalja az oldalam, ha olvaslak, hogy miért nevezed következetesen BiNdennek a POTUS-t? Van ebben valami rejtett utalás? (Esetleg ez ilyen sémi célzás, hogy Bin/Ben Dan, mint Dániel fia?)
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
W

Wilson

Guest
Off:
Lehet, hogy már írtad valahol, amit nem láttam, de mindig furdalja az oldalam, ha olvaslak, hogy miért nevezed következetesen BiNdennek a POTUS-t? Van ebben valami rejtett utalás? (Esetleg ez ilyen sémi célzás, hogy Bin/Ben Dan, mint Dániel fia?)
Van a német binden igéhez kapcsolódik és arra utal, hogy sokszor túlságosan kötötten gondolkozik a hidegháborús idők a hidegyháborús szemben állás "foglya"..
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Nézze, én nem tagadom, hogy 99%-ban tudományos és értékes könyvek voltak Alexandria könyvtárában. De ott volt az a veszélyes 1%, amit a kor embere komolyan vett és ez miatt tüzet vetett az egészre. Ne a mi optikánkból ítéljen, mert mi "felvilágosultaknak" mondjuk magunkat, hanem a kor embere prizmájából ítélje meg az akkori eseményeket. Márpedig az akkori kor embere, hitt ezen dolgokban, ahogy Istenben is! Szóval, akkor úgy ítélték meg a keresztények, hogy a könyvtár tartalmaz ördögi dolgokat és mivel nem adták elő azokat a kérésükre, tüzet vetettek rá, ahogy anno a nem keresztény elődjeik Babilon könyvtárára. Csak van valami ezekben a démonikus iratokban, ha annyira irtották a népek őket!
Volt egy komoly könyv égetési projekt közép-amerikában is.
Amit a spanyolok /katolikusok vezényeltek le.
Itt két technikával készítettek írott anyagokat a egyik a szarvas bőrre írt volt.
Úgy tippelik hogy több tíz vagy százezer!! közép-amerikai írás lett semmivé.
Emlékeztetőül itt európaik érkezése előtt /1500 as évek eleje/ 1500-2000 éven át különböző /sok esetben város/ államok voltak!
E tervezett szervezett akció sorozat során.
Hiába már akkor se kellett a "konkurencia" /sőt veszélyes volt bizonyos csoportokra/ tudás ügyileg :p
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
21. század egyik kihívása eldöntendő kérdése hogy a távol keletiek össze tudnak e fogni.
Jelenleg úgy néz ki hogy nem.
De ha igen akkor kb. mindenki másnak Ázsiában reszeltek.
És ha Ázsia a század kontinense akkor ez durva világpolitikai változásokat is jelentene.
https://www-pravda-com-ua.translate...tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Média: Japán cirkálórakéták ezreit akarja bevetni Kína ellen​

Anastasia Kalatur – 2022. augusztus 22., hétfő, 06:31
23020
Japán 1000 nagy hatótávolságú cirkálórakéta telepítését tervezi Kína ellen.
Forrás : Yomiuri japán kormányzati források , CNN

Részletek : Tokió állítólag a cirkálórakétáinak módosítását tervezi, hogy hatótávolságát 100-ról 1000 kilométerre növelje. A rakéta Észak-Korea és Kína part menti területeit is elérheti majd.

A fegyvereket elsősorban a Nansei-szigetek déli részén helyezik el.

A hírek szerint Japán az elmúlt években növelte katonai kiadásait, de tartózkodik olyan fegyverek bevetésétől, amelyek külföldi területen célokat érhetnek el, beleértve a nagy hatótávolságú rakétákat is.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Dehogyis. Ha az európaiak ilyesmit kernenek, pillanatok alatt atpakoljak onnan az embereket. Konkrétan hosszú évek óta megy a vita, miert nem szarunk az europaiakra, minek finanszírozza Amerika az európai biztonságot. 2014 előtt volt is leépítés Európában, még a legnagyobb bazison is (Ramstein) csökkent a létszám.
Ez mindkét oldalon téma, aki nem a military-industrial complex foglya, azok mind megkérdőjelezték, minek kell 30 ezer feletti létszám... aztán jött az első orosz aggresszio 2014-ben, és hirtelen Közép-Európaban mindenki szeretne egy-egy amerikai hcsot maga mellett tudni.
"minek finanszírozza Amerika az európai biztonságot"
Ott is hülyítik a népet rendesen akkor.
A mérleg serpenyőjébe dobja bele hogy európa mennyi usa államkötvényt vesz, hogy néz ki a nyugdíjpapír piac a USAban e téren. Van e a európai államok jegybankjaiban $ tartalék.
Miért voltak azzal a nagy vízen túl elfoglalva még a 1970es években is hogy a konkurens brit hadiipar légi részét "kicsinálják" stb. /volt valami ígéretes fejlesztés talán vigilant volt a neve a USA miatt nem lett a egészből semmi/
ugye ugye...
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Naná, nem is ez volt a kérdés, hanem az, hogy eddig Európa mit lépett az USA ellen a saját érdekében.
Semmit.
#34 061
Többször jeleztem hogy 1956. 10 óta nyilvánvaló hogy hol van európa mozgástere világpolitikai kérdésekben.
Ekkor a két 20. századi nagy háborúban a győztesek oldalán álló britek és franciák izraellel együtt felléptek katonailag egyiptommal szembeni a szuezi csatornával kapcsolatos érdekeik védelmében /brit és francia részvényesek voltak a tulajdonosok egyiptom meg talán államosított?/
A katonai akció teljes siker volt a első nap !! végére a aznapra kiírt összes célt teljesítették. Lényegében katonailag sikeresek voltak még a brit Eagle repülőgép hordozó is felvonult a kíséretével stb.
Aztán másnap a usa és szovjet összekaccsintott így vége is volt nagyobb balhé nélkül a egésznek.
Nem volt további aktivitás a 3 ország részéről néhány héten belül meg elsunnyogtak a térségből.
Izrael is innentől kereste igen intenzíven a USA barátságát...

Európa viszonylatában a egész megfejelődőtt a gyarmat birodalmak széthúllásával. A franciák még a nem gyarmatként hanem tengeren túli megyeként kezelt több százezres francia telepeseket tartalmazó algériából is megpucoltak.
Ezt a egészet a nszk usa általi felemelése nem tudta ellensúlyozni európa szempontjából.
/közgazdasági könyvben olvastam hogy a USA behajtotta a briteken a több milliárd $ nyi kölcsönt míg a nszk nak a egész adósságát elengedték /amiket nyilván 1941 előtt vett fel valami 2 milliárd $ feletti összegben ez volt a teljes adósság ez akkor hatalmas összeg volt!/
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Mint írtam tegnap ez a folyamat csak Trump elnökségének idején vált láthatóvá ehhez nem kevéssel járult ,hozzá Trump külpolitikája, azonban Binden színrelépésével az amerikai külpolitika iránya újra megváltozott , Binden vissza akarta szerezni az erodálásnak indult amerikai pozíciókat, de az ên véleményem szerint erre nem sok esélye volt, aztán jött az Orosz invázió és minden megváltozott...
Miért írsz következetesen Bindent? Bidennek hívják, esetleg Bidé, vagy Sleepy Joe.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 367
8 843
113
Dehogyis. Ha az európaiak ilyesmit kernenek, pillanatok alatt atpakoljak onnan az embereket. Konkrétan hosszú évek óta megy a vita, miert nem szarunk az europaiakra, minek finanszírozza Amerika az európai biztonságot. 2014 előtt volt is leépítés Európában, még a legnagyobb bazison is (Ramstein) csökkent a létszám.
Ez mindkét oldalon téma, aki nem a military-industrial complex foglya, azok mind megkérdőjelezték, minek kell 30 ezer feletti létszám... aztán jött az első orosz aggresszio 2014-ben, és hirtelen Közép-Európaban mindenki szeretne egy-egy amerikai hcsot maga mellett tudni.
Hát mi nem. Ráadásul vszínűnek tartom, hogy Európa lakosságának nagyobb része is inkább hazaküldené a jenkiket. Az állandóan hangoztatott orosz veszély épp a szemünk előtt dőlt meg. Csak hát ugye nem ők döntenek.
 
W

Wilson

Guest
Miért írsz következetesen Bindent? Bidennek hívják, esetleg Bidé, vagy Sleepy Joe.
Off:
Lehet, hogy már írtad valahol, amit nem láttam, de mindig furdalja az oldalam, ha olvaslak, hogy miért nevezed következetesen BiNdennek a POTUS-t? Van ebben valami rejtett utalás? (Esetleg ez ilyen sémi célzás, hogy Bin/Ben Dan, mint Dániel fia?)
Van a német binden igéhez kapcsolódik és arra utal, hogy sokszor túlságosan kötötten gondolkozik a hidegháborús idők a hidegháborús szembenállás "foglya"..
Amúgy az amcsiknál nem a Sleepy Joe a leginkább elterjedt beceneve hanem az "Amtrak Joe"....
 
  • Tetszik
Reactions: Ember

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 449
113

Megtalálhatták a Rettegett Iván elveszett könyvtárába vezető titkos alagutat

"A legenda szerint a folyamatosan pusztuló alexandriai könyvtár döntő részét Kr. e. 145 körül szállították át Bizáncba, majd onnan a török előrenyomulás miatt 1453-ban Rómába. A Palaiologosz Zsófia bizánci hercegnőre bízott 800 kötetnyi értékes ókori könyv és papiruszmennyiség hozomány címen 1472-ben került Itáliából a Magyar Királyságon át Oroszországba, amikor is III. Iván moszkvai nagyfejedelem megkérte a kezét az utolsó bizánci császár, XI. Kónsztantinosz unokahúgának."
Hát én ámulatból ámulatba estem ezt a pár sort elolvasva.
Ugyanis Konstantinápolyt I. Constantinus császár alapította kr. u. 330-ban egy egykori görög gyarmattelepülés helyén (az angol wiki részletesebb a település előéletét illetően). Előtte nem volt érdemi jelentősége (kereskedelem foglalkoztak főleg), sőt én semmilyen forrást nem találtam arra vonatkozóan, hogy ott valami híres-neves könyvtár lett volna.
Szóval Bizánc nem létezett kr. e. 145 körül. Se kelet-római birodalom, amit később így hívtak, se a város - legalábbis nem abban a formában, hogy annak jelentősége lett volna. A cikket emiatt nem tudtam elolvasni.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz and kamm
K

kamm

Guest
Ezt Trump kezdte el megvalósítani, de ne felejtsd el, hogy Binden külpolitikájának mi volt az egyik fontos pontja a Trump által leépített európai szövetséges kapcsolatok megerősítése..
Mégegyszer: ez kongresszusi hatáskör a legvégén. Tudom, hogy a magyar köztudatban egyszerűen egy erős elnöki rendszernek szoktak gondolni az amerikait, de ez nagyon nem ugy van. Még háborút sem indithatnak.
Átcsoportosítást rendelhet el, de azt is csak a DoD tervei alapján...
"minek finanszírozza Amerika az európai biztonságot"
Ott is hülyítik a népet rendesen akkor.
A mérleg serpenyőjébe dobja bele hogy európa mennyi usa államkötvényt vesz, hogy néz ki a nyugdíjpapír piac a USAban e téren. Van e a európai államok jegybankjaiban $ tartalék.
Miért voltak azzal a nagy vízen túl elfoglalva még a 1970es években is hogy a konkurens brit hadiipar légi részét "kicsinálják" stb. /volt valami ígéretes fejlesztés talán vigilant volt a neve a USA miatt nem lett a egészből semmi/
ugye ugye...
FYI fogalmam sincs, mi ez a sok inkoherens, zavaros hülyeség. Se füle, se farka.
 
W

Wilson

Guest
Mégegyszer: ez kongresszusi hatáskör a legvégén. Tudom, hogy a magyar köztudatban egyszerűen egy erős elnöki rendszernek szoktak gondolni az amerikait, de ez nagyon nem ugy van. Még háborút sem indithatnak.
Átcsoportosítást rendelhet el, de azt is csak a DoD tervei alapján...
Szerintem félreértesz valamit, ahhoz nem kell a kongresszus,hogy egy az amerikai elnökválasztáson induló Demokrata elnökjelölt meghírdesse a programját amelyben az is szerepel, hogy az európai szövetségi kapcsolatokat vissza akarja állítani és vissza akarja szerezni az USA erős európai pozícióit , és miután megválasztották (a demokrata többséggel a Kongresszus mindkét házában a háta mögött) meg is kezdje ennek megvalósítását.
 
K

kamm

Guest
Szerintem félreértesz valamit, ahhoz nem kell a kongresszus,hogy egy az amerikai elnökválasztáson induló Demokrata elnökjelölt meghírdesse a programját amelyben az is szerepel, hogy az európai szövetségi kapcsolatokat vissza akarja állítani és vissza akarja szerezni az USA erős európai pozícióit , és miután megválasztották (a demokrata többséggel a Kongresszus mindkét házában a háta mögött) meg is kezdje ennek megvalósítását.
De, mert a vedelmi szerződések modositasahoz meg esetleges új törvényekhez stb a Congress kell.
 
  • Tetszik
Reactions: DTheo
K

kamm

Guest
Ok persze ,de itt első körben nem erről lett volt szó.Amúgy a demokrata többséggel (még) a háta mögött "Bindenek" ez nem okoz nagy nehézséget.
Hogyne okozna. Még a saját infrastruktúra stb programját sem sikerült átvernie másfél év alatt, at kellett írniuk újra és újra.
Ezt a Bindent meg végképp nem értem, ez valami poénra utal...?
 
W

Wilson

Guest
Hogyne okozna. Még a saját infrastruktúra stb programját sem sikerült átvernie másfél év alatt, at kellett írniuk újra és újra.
Ezt a Bindent meg végképp nem értem, ez valami poénra utal?
Van a német binden igéhez kapcsolódik és arra utal, hogy sokszor túlságosan kötötten gondolkozik a hidegháborús idők a hidegháborús szembenállás "foglya"..
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 449
113
Szerintem félreértesz valamit, ahhoz nem kell a kongresszus,hogy egy az amerikai elnökválasztáson induló Demokrata elnökjelölt meghírdesse a programját amelyben az is szerepel, hogy az európai szövetségi kapcsolatokat vissza akarja állítani és vissza akarja szerezni az USA erős európai pozícióit , és miután megválasztották (a demokrata többséggel a Kongresszus mindkét házában a háta mögött) meg is kezdje ennek megvalósítását.
A háború kezdetéig ez miben nyilvánult meg?
Az még Trump alatt eldőlt, hogy csak amerikai vakcinák jöhetnek az EU-ban szóba a közös beszerzési programok kapcsán.

A háború kitörése óta Európa függősége még jobban nőtt az USA irányába. Ez természetesen a pozíciók erősödését is jelenti magától értetődően. Azzal, hogy átvitte a paritást (megj.: 1:1) a dollár, három fontos megjegyzés mindenképpen idekívánkozik; egyrészt sokkal drágább Európa számára az amerikai LNG (ami nem biztos, hogy a jövőben is hasonló mennyiségben fog rendelkezésre állni*); másrészt az EU-ban előállított termékek versenyképesebbé váltak, főleg a kevésbé energiaintenzív területeken és a különböző szolgáltatásokról sem szabad megfeledkezni; harmadrészt az amerikai gazdaság az erős dollárt meg fogja szenvedni, s az import "szakadatlan" térnyerése várható.

* "Europe’s hope that U.S. LNG will continue to flow to Europe in its current volumes is also misplaced. The first signs of U.S. LNG heading to Asia are already visible as winter approaches. US president Biden’s political future is also linked to natural gas prices for US consumers, meaning the pressure will grow on US politicians to keep more of its natural gas at home."
Adalék:
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 311
16 068
113
A jelenlegi Ukrajna megerősödve kerülhet ki a konfliktusból.

Lengyelország és Ukrajna pedig a térség régió központi államai lehetnek.

Figyelem még Dr. Matolcsy György is arról lamentált hogy 2030ig eltarhat a háborús helyzet európában.
Mester,nem értem ezt a görcsös ragaszkodást a fantasztikumhoz. Ukrajna a jelenlegi formájában meg fog szűnni. Semmiféle központi állam nem lesz,hiába vizionálják a polákok. Egyszerűen geopolitikailag lesz lehetetlen, a német-francia tengely meg fogja akadályozni.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Mester,nem értem ezt a görcsös ragaszkodást a fantasztikumhoz. Ukrajna a jelenlegi formájában meg fog szűnni. Semmiféle központi állam nem lesz,hiába vizionálják a polákok. Egyszerűen geopolitikailag lesz lehetetlen, a német-francia tengely meg fogja akadályozni.
)Ööö
Ennek a tengelynek részese Budapest is nem?

Tájékozódjék:
#26 562

#151 853

#151 855

#24 423

E hivatkozás j baueré aki idézte hogy a lengyelek szerint a németek meglopják őket.
Hoppá!
#24 422
 
Status
Not open for further replies.