[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113

Külföldi zsoldosok megölik Harkiv régió lakóit, és kamerára veszik​

2022.09.12. 19:34
Erős szerkezet
Az Ukrajna oldalán harcoló külföldi zsoldosok lelövik a Harkiv régió lakóit, és videóra veszik, hogy később az orosz hadsereget okolják a mészárlásokért – mondta Vitalij Gancsev , a régió katonai-polgári közigazgatásának vezetője a Russia-24-en. TV csatorna.

Jelenleg mintegy kétezer zsoldos az USA-ból, Nagy-Britanniából, Lengyelországból és más országokból tartozik az ukrán fegyveres erőkhöz a harkovi régió területén.


Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1747031-ganchev/

:mad::mad::mad:
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
.
.


Lehet átsiklottatok egy pár mondaton:
Ez egy másik, önkéntes szándékon alapuló gyűjtő topik lenne, afféle esszencia: Ahol az élettapasztalatunkból, ember/társadalom/hadismereteinkből, vágy vezérelt gondolatainkból, világesze üzemmódunkból (erre a meghatározásomra rém büszke vagyok) következő, jövőre vonatkozó bizonytalan, vagy roppant határozott jövendöléseink lennének átláthatóan, áttekinthetően mondhatni naplózva.
Vissza lehetne keresni (Itt képtelenség, ha meg kigyűjtöd a másik hüjeségeit', akkor meg te vagy a rosszhiszemű listázó:hadonaszos:), s tanulságos lenne az események alakulásával szembesülni, hogy mennyire logikusan, a közvalóság talaján állva gondolkodunk.
Vagy nem.

Persze (s ez nem kettőtöknek szól!) el is lehet ártatlan arccal:rolleyes: vegyülve bújni a sok parttalan, csökött agymenés sűrűjében az utólag akár leginkább letagadnánk okoskodásunkkal a mindent elnyelő időörvény labirintusában...
(Ez szép képzavar volt, saját vállon veregetés)

Akkor még egyszer:


Még nem olvastam el a mai fejleményeket, ennek tudatában jöjjön egy világesze (mi más?) meglátás:

Ha visszanézünk az orosz vezetés tetteire csak a szíriai konfliktus elejéig, akkor arra döbbenhetünk rá, hogy egyszerűen jelentős részben (nem azt írtam, hogy jelentősebb!) rendre egyszerűen nem úgy döntenek, ahogy várnánk. Vagy nem döntenek, de a nem döntés is döntés.

Pl. amikor bevonultak Szíriába, sokan nem számoltunk vele, hogy - úgy hirtelen:
  • Egyáltalán bevonulnak a darázsfészekbe.
  • Hogy ezt viszonylag kis létszámú erővel teszik
  • Hogy ezzel érnek is el valamit
  • Hogy lélekvesztő "ladikokról" fognak indítani rakétákat
  • Hogy Európát körbereptetve fognak bevetni Tu-160-asokat
  • Hogy a Szu-24 lelövése után durva mélységi csapásokkal fognak válaszolni: (Erdogan görög-termi várakoztatása, orosz turisták elmaradása a török nyaralóhelyekről).
...pedig itt már sokan nukleáris bevetést vizionáltak...
- Hogy végül meglepően eredményesek lesznek

2022 februártól:
  • Hogy megtámadják Ukrajnát
  • Elmennek Kijevig
  • Otthagyják, de még az elfoglalt északkeleti területeket is!
  • Gyakorlatilag tegnapig békén hagyják nagyrészt a civil infrastruktúrát (pl. áram, net)
  • Mégis szívbaj nélkül telibe verik az egyik kijevi plázát (aztán persze kiderült, hogy nem hobbiból)
  • A lengyel határtól pár kilométerig is el merik küldeni a rakétáikat, pedig elég egy műszaki hiba...
  • Eleinte megcsapják a (valószínűleg fegyverdeponáló) vasúti rendezőket meg olajtárolókat,finomítókat,
  • Most meg hagyják eljutni a frontig a nyugati cuccokat és ott csontozzák őket (szerintem ez már trollkodás)
  • Hónapok alatt foglalnak el területeket, most meg (mondom, még a mai napot nem olvastam) kivonulnak egy jókora területről úgy hogy a civil ukrán pick-upok nem érik utol a lassabb katonai teherautóikat az országutakon...
  • Aztán tegnap este, látszólag minden előzmény nélkül azt tették, amit minden jelentősebb foteltábornok várt hónapok óta (...hogy mit kaptam az asszonytól, hogy feküdjek már le, de hát úgy éjfél előtt hirtelen eltűnt jó pár fórumtárs aktivitása, no meg odaát az áram..., én meg vártam, hogy itt is megbillen-e az 50Hz-es frekvencia)

Túl gyakran nem akkor, nem ott, s nem úgy művelnek,ahogy arra számítanánk.

Hát mi folyik itt!?


Rájöttem a fondorlatjára!

A lényeg a kiszámíthatatlanság. Az felér akár egy-egy...fél haderővel.
Az ellen hogy készülsz?

Véleményem szerint.

Szomorú szerintem, mert nem kiszámíthatatlanság van mögötte, hanem belső hatalmi harc. Ez okozza azt, hogy fogalmunk sincs mit lépnek, mert Oroszország most egy olyan száguldó autó, amelyben legalább két, de lehet hogy három söfőr rángatja ki a kormányt egymás kezéből. Az egyik lépés az egyik tette, a másik a másiké, így aztán persze, hogy kiszámíthatatlan a dolog.
 
  • Tetszik
  • Hűha
Reactions: misinator and Roni

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 821
14 500
113
Inkább épp fordítva. Európa egységesebb lett a konfliktus miatt, ami nem csak Oroszországgal szemben működik, hanem az USA-val szemben is, akivel amúgy is vannak időnként csörték is.

Oroszország meg most már mindenképpen rosszul jár. Komoly lecsúszás vár rá minden téren. De legalább még partnere lenne a nyugat a háború után és idővel javulhat a helyzete. Atom esetén viszont nem lenne partnere és már nem kapaszkodna vissza.
Igen Európa egészségesebb lesz - alkalmazkodás a lényegesen kevesebb gázhoz és villamos energiához. Aki nem bírja a "környezetváltozást" és a hozzá kapcsolt élelmiszer fogyókúrát - megy a levesbe.. Hulljon a férgese.. , a beteg, a nyugger.. mintha a Kovidnál már egyszer láttuk volna ezt a törekvést hiszen éveken keresztül a magyar sajtó azt szajkózta , hogy a halottaknak mindnek alapbetegsége volt..
Itt is lehet majd irogatni, hogy minden szankciós halottnak - alapbetegsége az élet volt, amibe bele lehet halni
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
"Azért ehhez annyi megjegyzésem lenne, hogy nagyon jó esély van arra, hogy pont azért nem fognak a ruszkik taktikai nukleáris fegyvereket bevetni - mert ennek nincs értelme. Általában az atomfegyvert szent borzalommal szokás emlegetni, ami azonnal mindent totál elpusztít és rögtön eldönti bármilyen konfliktus kimenetelét - de a valóságban ez mint stratégiai fegyver, az ellenfél nagyvárosainak, ipartelepeinek elpusztítására szolgáló terrorfegyver lehet nagyon hatásos - de harctéren, taktikai eszközként korántsem bizonyosan.

Taktikai nukleáris fegyverrel, kisebb hatóerővel (pár tíz kT, bár a legnagyobbak 150kT körül már átfedik a stratégiai atombombák erejét) ez hídfők, csomópontok, nagy katonai konvojok, raktárak támadására alkalmas eszköz - a terepen szétszóródott gyalogság ellen értelmetlen és hatástalan őket bevetni, egy "rókalyukban" már pár száz méterre az epicentrumtól túlélhető a robbanás, és az, hogy aztán 5-10 év múlva három katonából egy rákos lesz - az a konkrét háború kimenetelén már túróst sem fog tudni változtatni.

Az ukrán oldalon egyszerűen nincsenek taktikai célok - valószínűleg az orosz hadiiskolán nevelkedett vezérkar tudatosan tesz is róla, hogy ne legyenek, az egész logisztikát olyan szinten decentralizálták, hogy konkrétan nincsenek sehol sem nagy és látványos ukrán csapatösszevonások, nincsenek nagy lőszerraktárak-depók. EZEK AZ OROSZ OLDALON VANNAK - rendre érnek is el ellenük sikereket az ukránok - hagyományos eszközökkel is.


Az egész háborúban azt láttuk eddig is, hogy az amúgy is elégtelenül kis számú precíziós orosz fegyverzetnek nem sikerült "értékarányos" célpontokat sosem kijelölni, több millió dolláros Kalibr cirkálórakétákkal Odesszai lakótelepi panelházakat lőttek, a pár darab hiperszonikus rakétájuk egyikével kilőttek egy gabonasilót - a vasökölként lengetett Iszkander rakétákkal kis túlzással trágyadombokat robbantottak szét - a háború első szakaszában nagyjából biztosra vehető, hogy sokszorosába kerültek ezek a jelenleg nem is pótolható fegyverzetek a ruszkiknak - mint ami kárt az ukránoknak okozni tudtak vele. Le is álltak a használatukkal, most azt látjuk, hogy kb: második világháborús színvonalú tüzérséggel ágyúznak mindent, amit érnek - "buta" lőszerekkel, és a megmaradt, meglehet nevetséges számú precíziós fegyverükön ülnek, mint a tojóstyúk - hátha kell majd egyszer Kína vagy hasonló ellenfél ellen - de itt, ebben a háborúban már láthatóan csak pazarlás lenne bevetni őket."

Más tollával ékeskedek, de ez egy jó összefoglaló.
Hát ezzel nem ékeskedtem volna a helyedben.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Az oroszok azt érték el, hogy az ukrajnai orosz kisebbség szignifikáns része Oroszországba vagy nyugatra menekül, költözik - örökre, miközben eredeti lakhelye térdig fog állni a romokban és két méter mélyen tele lesz aknákkal és fel nem robbant lőszerekkel. Ráadásul egy négyzetcentiméter annexiót sem fog soha senki elismerni - lásd a Krím esetét, aminek az elcsatolását lassan 10 év után a mai napig nem ismert el még Törökország, Kína, Kazahsztán és Irán SEM.

Az meg egészen elképesztő, hogy egyes nickek még most is Ukrajna leatombombázásról és a népesség erőszakos áttelepítéséről fantáziálnak (állítólag magyarként...).

Pár napos hír, hogy az oroszok Irántól próbálnak autókat szerezni mert a legtöbb orosz autógyár áll a a szankciók miatt. De majd ők diktálják az új világrendet:)
Mosógépet nem kértek ? Na ezen bukott el a sztorid.
 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 306
10 218
113
Jól működik az orosz lend-lease. Eddig olyan 700 millió dollárnyi cuccot hagytak ott a felszabadított területeken.
Márciusi kép Mariupolból, ennyire nem kell hülyének lenni, az összes ilyen news meg 24 szintű profil fos propaganda(mindkét oldalon)

 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 542
13 583
113
Azok a posztszovjet országok ahol nem történt meg a hadsereg modernizálása, félek hogy Magyarország is ilyen. A többi mind jobb az oroszoknál, max nincsenek akkora készleteik.

Hidegháborús viszonylatban a Leopárd 1 + M48 / M60 Patton páros vagy hármas abszolút nem volt ellenfele a T-64A-nak (és lemenőinek), de még a T-62-esnek sem. Az Irak - Iráni háború jó példa.

Akkoriban eleinte a T-55-ös és az M60-as Patton volt egyenrangú, később a T-64A lett technológiai ugrás, egyedülállóként, és csak a Chieftain-nek volt esélye ellene, lesállásból.



Modern korszakba átlépve a Leopárd 2-esről köztudott, a hetvenes évekbeli páncéltörő rakéták úgy kikészítik, hogy repül 15 métert is a tornya, és 4 / 4 halott harckocsizó. A 120-asával messze nem tudta azt, amit az Abrams a 105 milisével. És a T-80U, meztelenül, a Svéd teszt szerint immunis a Leó 2-es nyíllövedékére. A T-80U megöregedett, és csak a tandemes páncéltörő rakétákat nem szereti, de egyébként jól modernizálható, sok lehetőséggel.

A Challenger 2-es és az M1A2 Abrams frontját az RPG-29-es beüti, de azoknál csak 1 - 2 fő hal meg, és a harckocsi ott marad az út közepén, és 2 túlélő, és a gép javításra elvontatható. Az Abrams a 120-asával ténylegesen leküzdi a T-80-ast, és a T-90A-ra is veszélyes.

A Leclerc-et a Metyisz-M küzdötte le, de az megint egyben maradt, 1 halott a 3 főjéből, túlélte, és javítható. Tűzerőileg az Abrams-szel szinoním.

Ariete kevés van, és egy szteroidozott Leopárd 1-es, minden tervezési hibájával és elavultságával.



Az Európai Unió típusa a Leopárd 2-es, 20 - 250 közötti gépes flottákkal, csúcslőszer az jóformán prospektusban létezik, ezeket simán leharcolnák.

Légierővel való fárasztó és elnyúlt harcok helyett repeszrombolós / kazettás Iszkanderekkel rövidre zárják a kérdést, de ha lehet, 350 Szu-27-es + 100 + 100 Szu-30-as és Szu-34-es is mozgósítható.



Az USA és Oroszok nehézsúlyú bokszolók, ugyanabban a ligában, csak az Orosz alkoholizmusra / drogokra rákapott. A Francia az középsúlyú, a nehéz fele kacsingatva. A Britek tönkrementek, elszegényedtek. A Németek meg eleve pacifisták.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 416
8 651
113
Igen Európa egészségesebb lesz - alkalmazkodás a lényegesen kevesebb gázhoz és villamos energiához. Aki nem bírja a "környezetváltozást" és a hozzá kapcsolt élelmiszer fogyókúrát - megy a levesbe.. Hulljon a férgese.. , a beteg, a nyugger.. mintha a Kovidnál már egyszer láttuk volna ezt a törekvést hiszen éveken keresztül a magyar sajtó azt szajkózta , hogy a halottaknak mindnek alapbetegsége volt..
Itt is lehet majd irogatni, hogy minden szankciós halottnak - alapbetegsége az élet volt, amibe bele lehet halni

Hát valami hasonló. Az alapbetegséget is azért mondta folyton folyvást a kormány, hogy elterelje az emberek figyelmét a saját felelősségéről a járványkezelésben. Mivel nincsenek szankciók a gázra és így közvetve az áramra sincs hatással, ezért a szankciók ismételgetésével próbálja elterelni a figyelmét arról, hogy a probléma az orosz gázfüggőség. Az a függőség, amit nem hogy nem csökkentett a kormány az elmúlt jópár évben, hanem egyenesen növelt. És amit tovább ront, hogy nem foglalkozott a gázfogyasztást alapvetően meghatározó tényezőkről, mint a házak fűtés-korszerűsítése, megújulók terjesztése stb., holott még úniós pénzt is kapott rá.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
A donyecki népi milícia 1. "Szlavjanszk" dandárja által megsemmisitett ukrán harckocsi

A herszoni fronton, Davidov Brod körzetében 4 ukrán pszh-t semmisített ék meg az oroszok
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Állítólag, de érdemes fenntartásokkal kezelni (egyelőre)... Ha ott összeomlanak az oroszok, azért az elég ciki lesz, mert oda lett átcsoportosítva egy csomó még rendelkezésre álló képzettebb, tapasztaltabb, elitebb egység/katona... Na meg hónapokon keresztül építették ki a védelmet...
8234_8d3fab8cb08e.jpg
Ezt azért várjuk ki tényleg
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 491
18 411
113

Külföldi zsoldosok megölik Harkiv régió lakóit, és kamerára veszik​

2022.09.12. 19:34
Erős szerkezet
Az Ukrajna oldalán harcoló külföldi zsoldosok lelövik a Harkiv régió lakóit, és videóra veszik, hogy később az orosz hadsereget okolják a mészárlásokért – mondta Vitalij Gancsev , a régió katonai-polgári közigazgatásának vezetője a Russia-24-en. TV csatorna.

Jelenleg mintegy kétezer zsoldos az USA-ból, Nagy-Britanniából, Lengyelországból és más országokból tartozik az ukrán fegyveres erőkhöz a harkovi régió területén.


Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1747031-ganchev/

Ez RUSZKIFOS rémhír. A legtöbb országban büntetik a valótlanságok szándékos terjesztését.
Pl. Oroszországban is.
;)
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Szomorú szerintem, mert nem kiszámíthatatlanság van mögötte, hanem belső hatalmi harc. Ez okozza azt, hogy fogalmunk sincs mit lépnek, mert Oroszország most egy olyan száguldó autó, amelyben legalább két, de lehet hogy három söfőr rángatja ki a kormányt egymás kezéből. Az egyik lépés az egyik tette, a másik a másiké, így aztán persze, hogy kiszámíthatatlan a dolog.
1.: Biztos vagy ebben, vagy csak valószínűnek tartod, hogy kormányrángatás van?
2.: Kik azok akik a kormányt rángatják? Legalább pár nevet mondjál akik szerinted befolyással bírnak az országos orosz politikára, vagy ilyen belső frakciók tagjai.
3.: Az elmúlt 10 év orosz politikája alapján kizártnak tartod, hogy intelligens tervezés folyik a háttérben? Amely mindig hibákkal jár, de azért koherens?
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
A magyar média uszít az ukránok ellen?
Szerintem fordítva van.

Amúgy a mostani ukrán sovinizmus engem a románok 1990-es vatra romaneasca-s, magyar ellenes időszakára emlékeztet, ahol még az volt a szerencsénk, hogy akkoriban Románia végtelenül csóró volt egy agresszióhoz.
De Ukrajna most nyakon van öntve pénzzel, tele van tömve fegyverrel és háborús elmebajjal, idegengyűlölettel és terrorra kész félkatonai csoportokkal, szóval ez már nem gyerekjáték.
Ez nem az orosz verzió, ez a szomorú valóság.

Egy ilyen nyíltszíni ellenséges helyzetben az áldozatot vádolni az uszítással aljas dolog.
De úgy, hogy mi magunk vagyunk az áldozat, már ennél is több...

Nem is kicsit uszít. Bekapcsolom az MTVt fullba megy az RT féle agitprop.
Nagyon helyes. Minnél messzebb van, lesz a náci-fasiszta Oroszország határa annál jobb.
Mi azért vagyunk, leszünk áldozatok mert mi vagyunk a náci németroszág izé oroszország utolsó hű EUs szövetségese. Az előnyeit ennek én nem látom a hátrányai viszont gigantikusak lehetnek és lesznek.