Szegény ember vízzel főz, tartja a mondás.
Nincs 3 év, most van. Elbaszták az elejét? El. Megengedhető egy kivonulás és vereség? Nem. Van olyan eszköz, amivel azonnal lehet nyerni? Van. Hát akkor használni kell, akármi is legyen az ára.
Rob Lee írta le a háború elején, hogy az orosz azért támadott, mert a nem cselekvés ára meghaladta a háború árát. De ezt mint írtam, elbaszták, és most ugyanott vagyunk. A taktikai nukik nem bevetésének ára (azaz a háború elvesztése, ami elvezet az orosz status quo/államiság elvesztéséhez) meghaladja a bevetésével járó költségeket (irgumburgum, hüledezés, toppantás).
Az ukránok pacifikálása most már így is több évtized, még állami kontroll alatt tartott médiával, oktatással, erőszakos áttelepítésekkel és átnevelő táborokkal is. Ha ebbe a helyzetbe kormányozták magukat, akkor meg kell tenni azt, ami lehetőségként maradt. Ha a putyini megoldás megint az, hogy akkor lovagiasan kivonulunk, mert mi végig lovagiasak voltunk, akkor nagyon gyorsan el kell távolítani.
Tavasszal leírtam, hogy innen nincs visszaút, mert a nyugati és ukrán közvéleményben a propaganda olyan hazug képet festett az oroszokról, hogy megegyezéses befejezésnek nincs értelme, nem lehet visszatérni a korábbi állapothoz, nincs status quo ante bellum. Nem lesz olyan, hogy jól van gyerekek, nem történt semmi, mi küldjük a gázt, kivonulunk, ti megszüntetitek a szankciókat, UEFA visszavesz bennünket, Formula 1 meg visszatér. Ennél még Ferenc József is komolyabb volt a mindent meggondoltam, mindent megfontoltammal, a végkimeneteltől függetlenül.
Ha már beleállt a dologba, akkor végig kell csinálni. Lett volna megoldás ezt gyorsan véghez vinni, nem tették. Nem tudom Putyin mibe van még mindig, és oké, hogy még mindig be tudja szopatni gazdaságilag Európát, és az USA-t is vmennyire, de ezzel nem hárul el a veszély. Azt kell látni, hogy ez az összecsapáa 2 világrend közötti választásról szól: a korábbi szoft USA hegemóniának vége, ezután vagy kemény egypólus lesz, vagy többpólusú világrend. Még ma is arról beszél, hogy az USA vesztett. Most vagy ő tud már valamit, amit mi még nem, és ez az ukrajnai harcok jelenlegi állásától független, vagy vágyvezérelt gondolkodás. A korábbi 20 éve alapján elsőre tippelnék, de az utolsó fél év alapján a másodikra.
Azzal azért mindenki legyen tisztában, hogy ha oroszország veszít és szétesik, akkor európa nem megerősödik, hanem a következő 50-100 évre végleg elveszíti a maradék szuverenitását. Egy szaros amerikai proxy leszünk.