[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 960
113
Ukrán források fotót közölnek a norvég NASAMS közepes hatótávolságú légvédelmi rendszer hordozórakétájáról, ukrán "pixel"-re átfestve. Állítólag a fotó Mikolajiv régióban készült.
Korábban a Pentagon kijelentette, hogy az Ukrán Fegyveres Erők számára a NASAMS légvédelmi rendszerek szállítása a következő két hónapon belül megtörténik.
Fából van, most olvastam.


Hm...

Hülpp hüpp...

Szlavjanszk hoeromu.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93
Azzal érvelsz, hogy ami neked nem tetszik, vagy nem a te hazugságaidat igazolja, az "baloldali"?
:D

Ennyi? Ez az érvelésed, hogy a KSH, az EUROSTAT adatok, baloldali statisztikai adatok?
:eek:
Égetheted itt magad, az igazság meg szembe jön, akkor meg megint kussolsz, vagy megint jön a másik nick. o_O
Álmodozz, hazudozz magadnak ahogy akarsz, a statisztika az tudomány. Tudod abban nincs bal vagy jobb oldali. Alapja a matematika. Pitagorászt tételét is értelmezheted ideológiai alapon, de felesleges. Akkor is felesleges a propagandát nyomnod, ha sokszor, sokáig hablatyolod a marhaságokat.

A tény, a tény. Putyin egy éve szándékosan tornássza fel a gáz árakat, szándékosan szeretné az európai tározók töltését akadályozni, azért, hogy a lakosságon keresztül, kellő pánik keltéssel, megpróbálja a politikai vezetőket a saját céljainak megfelelő döntésekre kényszeríteni.

Ezt leplezik le a statisztikai adatok, a gazdasági szakportálok, amik ezért "baloldali" médiává válnak számodra.
o_O

A valóság meg pofára ejt megint, aztán nem értitek, hogyhogy elmaradt a gázfegyver hatása, amikor meg volt ígérve, hogy működni fog, majd az padlóra küldi az európai országokat. Megfagy mindenki, le áll az egész gazdaság, beiednek a kormányok, ezért majd elállnak az orosz agresszió megfékezésétől, majd hagyják magukat zsarolni, meghunyászkodni. Hisz az orosz legyőzhetetlen. Ez utóbbit még nagyon sokszor el kell mondanotok, bár eddig csak Ti hiszitek el ezt is. Hisztek, mint a vallásos megszállottak, hazudtok a hitetekért, bármit, bárkinek. Csak sokat kell kepülni hozzá.
:)
Elnézést kérek a vallásos emberektől, nem akarom megbántani őket. Az ideológia megszállottakra gondolok.
Nyugi, nem kell sokat várni. Február környékére kiderül, hogy kinek volt igaza.

szerk.: (Bár én nem vagyok túl optimista...)
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 104
1 975
113
:D
By intelslava

It is reported that our troops have gone on the offensive in some sectors of the Kharkov direction.
Today, near the village of Veselaia Dolina, PMC Wagner liberated a strategically important facility - an electrical substation of the Donbasskaya 750 kV substation.
There are fights in Krasnogorovka!

Mikor még dübörgött az offenzíva voltak pletykák, hogy a front más szakaszairól kellett átdobni erősítéseket a harkovi "siker" kiaknázására, kezdi magát megbosszulni a dolog (utolsó 2 pont Donyecknél van)...
Igen, nagyon úgy tűnik szándékosan csalták be Harkovnál az ukrán erőket. Így csalogatták elő az ukrán tartalékokat. Most nagy bajban van az ukrán, nincs több tartalék, hamarosan összeroppan a haderejük. Már 1136 db harckocsit vesztettek az ukrán páncélos erők.

Nem mondom, ügyes húzás volt az orosz stratégák részéről. :D
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Hogy mire elég? Hét hónap alatt a harmada elveszett a rendszerben lévő tankoknak. Akkor akár még egy évig is kitart Putyin. o_O

  • Az 568 db T-72B3 ból eddig 175 elveszett, ez kb. 31 %.
  • A 496 db T-72B3M-ből 152, szintén 31 %.
  • A 186 T-80U fele, 93 db nincs, 50 %.
  • A 205 db T-80BV ből 95, 46 % kuka.
  • A 143 (vagy 150) db T-80BVM-ből 39, azaz 26-27 % nincs meg.
  • A 227 db T-90A-ból 21, 9,25 % elveszett.

A korszerű harckocsik kb. harmada. (233 darab ismeretlen típus)

A mai szám 1135 db orosz harckocsi.
Az orosz hadsereg 2008-ban T-80 harckocsiból rendelkezett 3044 aktív és 1456 tartalékállománnyal. Napjainkban a bő 500 darabos aktív állomány mellett 3000 darabra becsült letárolt készlettel rendelkeznek. Éppen a nyáron kötött szerződést a védelmi minisztérium a harckocsik modernizálására, egyes források szerint a teljes állomány reaktiválásra fog kerülni. Persze ez nem fog máról a holnapra menni, de ez még csak egy tipus.
T-80BV.jpg


A többi tipusból is számottevő készletek vannak 200 T-90, 7000 T-72, 2000 T-64, 2500 T-62 és 2800 T-55 van raktározás alatt.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 785
113
"az orosz gazdaság várhatóan 11,2%-kal esik vissza idén, és két éven belül nem is várható kilábalás (a Bizottság ábrája nem tartalmazza, de a legoptimistább becslések is nagyon mély, 5% körüli GDP-visszaesést prognosztizálnak),
az import 35, az export 31%-kal zuhanhat idén,
a jegybanki tartalékok 50%-a elérhetetlen, az orosz pénzügyi szektor 75%-át megbénították a szankciók,
az országból a GDP 40%-át megtermelő vállalatok kivonultak,
a fogyasztás 8,5%-kal eshet idén."






Ne légy ostoba.
o_O
Úgy fog veszíteni, ahogy Afganisztánban vesztett. Ahogy az USA Vietnámban, Afganisztánban.

Feladja. :eek:

Mert:
  • Nem éri meg folytatni.
  • Mert nem bírja folytatni.

"az orosz gazdaság várhatóan 11,2%-kal esik vissza idén, és két éven belül nem is várható kilábalás (a Bizottság ábrája nem tartalmazza, de a legoptimistább becslések is nagyon mély, 5% körüli GDP-visszaesést prognosztizálnak),
az import 35, az export 31%-kal zuhanhat idén,
a jegybanki tartalékok 50%-a elérhetetlen, az orosz pénzügyi szektor 75%-át megbénították a szankciók,
az országból a GDP 40%-át megtermelő vállalatok kivonultak,
a fogyasztás 8,5%-kal eshet idén."






Ne légy ostoba.
o_O
Úgy fog veszíteni, ahogy Afganisztánban vesztett. Ahogy az USA Vietnámban, Afganisztánban.

Feladja. :eek:

Mert:
  • Nem éri meg folytatni.
  • Mert nem bírja folytatni.
Így igaz, ahogy írtad. De! A külömbség hogy a nyugat deklarált célja Oroszország szétdarabolása. A fent emlìtett konfliktusokkal ellentétben ez már a két atomhatalom közötti konfliktus még makro szinten. Még. Az orosz védelmi stratégia szerint, ha az állam léte veszélybe kerül akkor fent tartja a jogot az első csapásra. Mellesleg Putyin ezt meg is erősítette egyik beszédében. Az USA azt feltételezi, hogy az oroszok nem mernek semilyen körülmények között nukleáris fegyvert bevetni. Ez optimista ( finoman szolva) feltételezésnek tűnik. És roppant veszélyesnek. Szerintem
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 648
8 450
113
:D

Igen, nagyon úgy tűnik szándékosan csalták be Harkovnál az ukrán erőket. Így csalogatták elő az ukrán tartalékokat. Most nagy bajban van az ukrán, nincs több tartalék, hamarosan összeroppan a haderejük. Már 1136 db harckocsit vesztettek az ukrán páncélos erők.

Nem mondom, ügyes húzás volt az orosz stratégák részéről. :D
Őszintén nem tudom hogy ezt te komolyan írod vagy csak gúnyt akarsz űzni az oroszokból.
 
K

Kopi2000

Guest
Az orosz hadsereg 2008-ban T-80 harckocsiból rendelkezett 3044 aktív és 1456 tartalékállománnyal. Napjainkban a bő 500 darabos aktív állomány mellett 3000 darabra becsült letárolt készlettel rendelkeznek. Éppen a nyáron kötött szerződést a védelmi minisztérium a harckocsik modernizálására, egyes források szerint a teljes állomány reaktiválásra fog kerülni. Persze ez nem fog máról a holnapra menni, de ez még csak egy tipus.
T-80BV.jpg


A többi tipusból is számottevő készletek vannak 200 T-90, 7000 T-72, 2000 T-64, 2500 T-62 és 2800 T-55 van raktározás alatt.
...ez tudod mit jelent? Majd hosszu ido alatt fogjak felujitott peldanyokkal potolni a haborus vesztesegeket, es nem fognak nagyobb sorozatban keszulni az Armatak meg a korszeru loveszpancelosok. Mert nem lesz rajuk penz.... Ezzel az orosz hadsereg technikailag mind jobban el fog maradni a kor szinvonalatol...
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 028
6 340
113
Csak 2000 Humwee es egyéb pancelozott jarmu maradt, 40 legijarmu amik kozott volt jo par UH60, Scan Eagle dronok tucatjaval… az afganoknak atadott 600ezer gyalogsagi fegyvert meg cirka 160ezer kommunikacios eszkozt ne is emlitsuk, mert azokat csak ugy atadtak. Az elobbieket meg otthagytak… Parades.
A kabuli repülőtér kiurítésekor ott hagyott C-RAM-okat szívesen elfogadtam volna, nekik meg nem érte meg elvinni.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Szerintem, amit leírtál, az igazán egy elég sommás és ellenséges (nem fair) álláspont az ukránokkal szemben, mert nem járja az, hogy mi, egy szomszédos országból el akarjuk venni egy társadalomtól azt, hogy milyen hagyományokra hivatkozik, milyen hagyományokat tart ontosnak. Ez egy emlékezetpolitikai manőver. Teljesen mindegy, hogy kiket , hová költöztettek, ha a hagyomány fennmaradt. Pld. az orosz polgárháborúban (1917-22) is harcoltak ukrán kozákok a fehérek oldalán, csakúgy, mint a németek oldalán, kozák hadosztályként, a II. VH-ban...
A kozákoknak kb. ugyanaz lett a sorsa, mint nálunk a hajdúknak, a 17. sz. elején. Az életformájukra nem volt igény a cárok részéről, a 18. sz. végén és szét-, illetve letelepítették őket. De ez nem akadályozza meg a hagyomány fennmaradását és mobilizáló erejét. Mint most, az orosz háborújukban...

UI.: a magyar-hun rokonság hagyománya sokkal bizonytalanabb alapon áll.
Nem kivánlak győzködni. A kozákokra a cári idők végéig támaszkodott az orosz uralkodó, a kozákságnak privilégiumai voltak. Ukrajnában nem maradtak kozákok mert át lettek telepítve. A doni, kubáni, tereki és egyéb kozákok meg az oroszok oldalán harcolnak, az ukránok meg magukénak akarnak valamit, ami nem az övék. A hun-magyar rokonság meg egyre biztosabb alapon áll, köszönhetően az archeogenetikának.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 895
113
Így igaz, ahogy írtad. De! A külömbség hogy a nyugat deklarált célja Oroszország szétdarabolása. A fent emlìtett konfliktusokkal ellentétben ez már a két atomhatalom közötti konfliktus még makro szinten. Még. Az orosz védelmi stratégia szerint, ha az állam léte veszélybe kerül akkor fent tartja a jogot az első csapásra. Mellesleg Putyin ezt meg is erősítette egyik beszédében. Az USA azt feltételezi, hogy az oroszok nem mernek semilyen körülmények között nukleáris fegyvert bevetni. Ez optimista ( finoman szolva) feltételezésnek tűnik. És roppant veszélyesnek. Szerintem
Valahol azt olvastam (Úgy emlékszem, Castel facebookján egy kommentelő írta.), hogy Egy atomháború esetén USA az orosz atomfegyverek 30%-át nem tudná az első csapással megsemmisíteni, azaz elérni. Mennyire helytálló, nem tudom. Lehet, hogy más sem!
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 638
113
"Annak emelkedése ugyanis tavalya augusztusban kezdődött, jóval a háború előtt, amikor Putyin szándékosan kevesebb gázt juttatott az EU piacra."

Erre egészen biztosan tudsz konkrét adatokat is hozni. Konkrétan arra, hogy 2021 augusztusban Putyin szándékosan kevesebb gázt juttatott az EU piacra.
Mennyi köbméterrel? Pontosan mettől-meddig? Milyen apropóból?
Amíg volt még kompresszora, addig nyomta...
Én sehol nem olvastam olyat hogy már tavaly szerződést szegett volna, mert már akkor az EU-ban kitört volna a hiszti a F.O.S médiában..
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 638
113
Lásd, megkerestem neked, ne szenvedj már annyit a hazugságaid kimagyarázásával.
Okosodj!




Gondolom ebből már látod, Putyin mennyire fontos eszköznek tartja a gázt és az energia piacok befolyásolását az európai országok sakkban tartására. Ahhoz, hogy ez működjön, kell a jó propaganda, a hangulat és pánik keltés. Ez zajlik a médiában, (akár német) politikusok segítségével is. A pénz az nagy úr. Sok száz vagy ezer politikust, újságírót, energiapiaci szakembert, véleményformálót megfizet Putyin. Most használja is őket. o_O
Ez a harcterület is fontos a háborúban. Újabban úgy hívják a PSYOPS/INFOOPS műveleteket, hogy hatástámogató műveletek, melyek a kinetikus (harctéri) tevékenységeket, műveleteket támogatják hatásukkal.

Béke veled tesó, lehet, hogy fázni fogsz, valószínüleg én is. De tudom, hogy miért teszem:
NEM AKAROM, HOGY A GYEREKEIMNEK, UNOKÁIMNAK FÁZNI KELLJEN, VAGY ELSZEGÉNYEDJENEK EGY ŐRÜLT BAROM MIATT.

Én ki bírom. Szerintem Te is.




Igen. Lásd a fenti cikkeket a témában.

A lényeg, Putyin egyrészt az Északi Áramlat 2 miatt, másrészt tavaly augusztustól jól láthatóan az európai tározók töltésének akadályozása miatt kevesebb gázt (csak a szerződéses minimumot) szállította, mondva csinált indokokkal, hazudozással elterelve a figyelmet a kelepcéről, amit Európának készített a háború megkezdésekor kedvező zsarolási lehetőség kialakítása érdekében.
Azért a portfóliós F.O.S média degenerátoros hírforrásnál tegyél fel légyszi valami hitelesebbet is..
Ezen kívűl százával vannak megbízhatóbb, hitelesebb gazdasági hírforrások, (no nem az oroszokra gondoltam, tudom hogy azok snafu Neked)
 

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93
Érdekes, hogy a tegnap esti Herszoni "terror-ellenes" operációban az oroszok egy kollégiumi épuletet rohamoztak, ahol az ember azt feltételezné, hogy a megszállók lesznek elszállásolva. o_O Ráadásul mindezidáig nem jelent meg semmiféle gyozelmi hír. :cool:


Vajon végul igaz lehet az az elmélet, hogy egyszeruen egymásnak eset két orosz frakció? :oops:

***

A tegnapi 180 oroszt kovetelo csapas után (Petrovsky gyár) ma újjab Herszoni bázist ért támadas:


És persze hagyományosan nem maradhat ki Chornobaivka:

Szóval egymásnak esett két frakció?Most nem ugy fogom leirni a gondolataimat ahogy kellene pedig könnyen megértenéd,de véglegesen kitiltanának érte.Cenzurázva igy hangzik:Ez itt kérlek az orosz hadsereg,még akkor is ha nem háboruban áll,hanem csak különleges hadmüveletet hajt végre.Tehát mivel ez orosz hadsereg és nem a sziriai dzsihádisták,ebböl következik hogy itt nincsenek frakciók.
 

ghullaire

Well-Known Member
2019. május 4.
210
1 717
93
Ezek nagyrészt használtak voltak.Helyettük meg "jó pénzért"kapot újakat az amerikai haderő!Fegyver lobbi meg jó pénzt keresett ezen.
Magyarul mindenki jól járt? A tálib hadsereg alapjait letették az amcsik, az amerikaiknak nem kellett bajlódniuk az eszközeik elszállításával és még a szegény fegyvergyártók is jól profitálnak. Komolyan szánalom az egész. Vagy ez valami vicc akart lenni? Egy biztos a tápos amerikaiak eltakarodtak onnan és egy ideig nem eszi őket oda a rosseb. Mondjuk szólhattak volna a szövetségeseiknek(csatlósaiknak), hogy van egy hadseregre való ingyen fegyver, csak el kell szállítani Afgansiztánból.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
...ez tudod mit jelent? Majd hosszu ido alatt fogjak felujitott peldanyokkal potolni a haborus vesztesegeket, es nem fognak nagyobb sorozatban keszulni az Armatak meg a korszeru loveszpancelosok. Mert nem lesz rajuk penz.... Ezzel az orosz hadsereg technikailag mind jobban el fog maradni a kor szinvonalatol...
Részben egyetértek részben nem. A technológia színvonalat részben pótolni tudják.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
885
9 993
93
Hallotál már valamikor Szovjetúnióról? :rolleyes::oops:

-----

Melitopolban aktívak a partizánok - kinyírtak egy milicistát:


Pont tegnap tették kozzé videóban, hogy kik lesznek likvidálva, ha folytatják a kollaborációt (videó a cikk végén - nem tudom kulon betenni):
https://www.unian.net/war/partizany...t-vseh-predateley-ukrainy-video-11982828.html
Szédületes, megfenyegettek jópár civil nőt, és van aki itt szivecskés vigyorgással like-olja férfi (?) létére :eek:
 

JonatánJoe

Well-Known Member
2016. december 29.
167
1 112
93

Ha volt már, akkor elnézést...