[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 635
113
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közölte, hogy


"Az utolsó csoport, amely érkezett, a volt katonaság és az aktív katonaság egyaránt 150 fő. Ez tulajdonképpen a teljes parancsnokság. A nyugati parancsnokság Kijevben van, amely mindezeket a dolgokat, hadműveleteket irányítja"

Zsíros célpont. Először a villanyt kapcsolják le, meg a reptereket lövik ki (beleértve a kijevi nemzetközi repteret is).
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Nyilván erre válaszul a nyugati támogatás mértéke nő, illetve a szállítások felgyorsulnak.
Oszt mibűl picinyem? Oszt mibűl? Ahogy halad a háború, mi lassan kifogyunk a fegyverekből :)
Szerintem meg egyszerűen beismerték végre, hogy ez így nem működik, ahogy eddig csinálták, és akár tetszik akár nem, kénytelenek a megfelelő mennyiségű embert hozzárendelni a feladathoz. Jó sokáig tartott...
Nem tudom, néztem a gázárakat, a termelési adatokat, a szállítási határidőket, és arra jutottam, hogy azért működik. De ha azt mondod nem, akkor megnyugodtam. Csak akkor mondd meg légyszíves, hogy miért van már most olyan beszállító, aki a megrendelt alapanyagot !sorsolással! dönti el, hogy hova szállítsa. És messze nem annyit, amennyi rendelve lett.

No nem hiába a segélyezést, fegyver tesztelést, a világ gazdasági átalakítását folytatni kell 2 3 évig..
Vaaagy Oo egy önálló játékos, aki a saját érdekei és félelmei alapján dönt, és nem kér engedélyt az USA-tól?
Nagyon kíváncsi leszek, hogy fogadja az orosz társadalom a mozgósítást. Főleg ha az eddigiekhez hasonló katonai vezetèssel, veszteségekkel társul.
Amúgy ez annyira cuki bennetek. A mocskos diktatúrában fontos a nép véleménye, az meg, hogy európában a nép mit gondol, azt magasról lekakiljátok.
Lehet megjelennek az Abrams harckocsik és az F-16-os vadászgépek.
Hmm, az USA lefegyverzése is megkezdődik?
USA a tapsol örömében, hogy még jobban behúzza az oroszokat egy olyan háborúba, aminek a végén gazdaságilag legyengülve kerülnek ki, még akkor is ha katonailag győznek.
Európa meg megszűnik gazdasági hatalomnak lenni. Ami az USA-nak meglehetősen ciki, mert eddig velük fizettette ki a számláit. Ami viszont így rá marad. Ami egyáltalán nem biztos, hogy tapsikálást vált ki.
. A tárolás feltételezhetően oroszos minőségben van.
Arra gondolsz, hogy az emlékműről leszedett tank is indul, és nem nő ki belőle fa, mint a dicső honvédségünk tartalékaiból?
Hát ez bezony lehet. Amúgy a letárolt technika mindenhol átnézést igényel. Az USA-ban is.
Nagyon érdekelne, ha egy T90A vagy T90M találkozna a 2A4-el. Számok alapján a nyugat győzne, de végre bizonyítanának ezek az eszközök egy valódi háborúban. (Papucsos országokban elért eredmények semmit sem érnek szerintem.)
Az RPG találatokat is szívesen megnézném, hogyan viselik a korszerű nyugati eszközök.
MIért győzne egy 85-ös 2A4 egy T90A pláne egy M ellen a számok alapján? Minimum A6+ vagy A7 kéne ehhez a mutatványhoz.
Nézzük csak az Oryx dokumentált veszteségadatait:
Nem, ne nézzünk, ukranofil oldal, ami egyáltalán nem vizsgálja a képeket. Szóval megközelítő adatokat se ad se az orosz, se az ukrán veszteségekről.
Ha az ukránok ennyit ki tudnak hozni abból a felszerelésből, amit kaptak, akkor mi lenne, ha a tényleges reguláris NATO erőkkel állnának szembe? (mínusz atomfegyverek)
Hmm, minimum 3:1 veszteségarány, létszámhátrányból, úgy, hogy nem tudod a másik felderítését támadni? Ne, ne nézzük meg. Nem lenne túl szerencsés számunkra.
Hogy szól a vicc?
-Elnök úr, az egész NATO ellen harcolunk, 50 000 halottunk van, 1500 harckocsit vesztettünk!
-Hmm, kár... A NATO vesztesége mennyi?
-Uram, ők még nem érkeztek meg...
-Két orosz tábornok beszélget Csapnál:
-Te Szergej én azért nagyon bánom, hogy a propaganda háborút elvesztettük
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 808
30 395
113
Nem túl látványos, de elég tanulságos felvétel.

Ebből jól megérthető, miért lassult le az orosz haderő április elejétől.
Adott egy széles, nyílt, jól belőhető térség (Ukrajna jelentős része ilyen), ezen húzódik baromi hosszan egy (és távolabb vélhetően további több) keskeny lövészárok, előtte földhányásokkal, amit viszonylag csekély erők védenek. Kb. kiépítették a visszavonuláshoz, erőátcsoportosításhoz a futóárkokat is. Nem valami lenyűgöző erődrendszer, de megteszi, mert ha szemben, a lapályon feltűnnének az orosz páncélosok, ezekből az árkokból az a maroknyi katona alaposan megszórhatná őket páncéltörő rakétákkal. A gyalogság kaphat a géppuskákból, aztán ha a támadók sokan vannak, lehet pucolni át a következő árokba, 200-, 500- vagy 2000 méterrel hátrébb és mehet az újabb salvo a Javelinekből. A támadó gyalogság óhatatlanul veszteségeket szenved, a gyorsan áttörő páncélosokból meg észre sem nagyon lehet venni az árkokban lapulókat - viszont hátulról bekapva még az RPG-7 is nagyon egészségtelen.
Egy ponton tehát le kellene menni ezekbe az árkokba, és hosszában haladva, kellő biztosítás mellett kitisztítani őket lőfegyverekkel, kézigránátokkal és nyilván túlerővel, ami nem egy életbiztosítás.

A megoldás tehát ugyanaz marad, ami 1916-ban, vagy 1944-ben is volt: Addig kell bombázni, vagy tüzérséggel lőni az árkokat, amíg harcképes ember van bennük. Ez sok időt és sok robbanóanyagot kívánó feladat, viszont nagyon hálás a saját élőerő szempontjából.
A fentebbi videón látszik, hogy az árok kb. 1 méter széles, a gránátok zöme pedig vagy előtte, vagy mögötte csapódik be, durván 50-50 méterre: Tehát 100 kilőtt gránátból várhatóan mindössze 1 robban majd bent, az árokban. (És az is csak addig pusztít, amíg az árok vonala meg nem törik, el nem kanyarodik, bár addig a 8-10 méterig kb. cafatokra tépi a védőket.)

Egyébként úgy tűnik, hogy a légierő sem lenne hatékonyabb a fentebbi esetben, mert a keskeny árok a levegőből sem könnyű célpont, ráadásul ránézésre elég gyéren van megszállva, 200 méteren talán tucatnyi harcos sem védi. Mire a légicsapás odaér, már lehet, hogy ott sincsenek, de ha elzúgtak a Békalábak, mehetnek is vissza a helyükre.
(A napalm, az hatásos lenne, vagy a tabun, de akkor már lehetne ugye atom is...)

Föntről nézve ez kiábrándítóan rossz hatásfokú eljárásnak tűnik, az árokból átélve azonban klasszikus rémálom, mert az a bizonyos, árokba csapódó 1 gránát, bár lehet, hogy végül soha nem csapódik be, de mégis, bármelyik pillanatban darabokra szaggathatja az embert. És közben nincs kire, mire visszalőni, csak tűrni kell, várni, lapulni, imádkozni. Az ukrán oldalon harcoló nyugati katonák szinte mindegyike beszámolt az orosz tüzérség brutális, demoralizáló, pusztító tűzerejéről.

Az ukránok 2014 óta építették ki ezeket a lövészárkokat, keleten a fentebbinél jóval alaposabban, sűrűbben, mélyebben - az oroszok viszont nap mint nap több tízezer tüzérségi gránátot lőnek ki rájuk - hogy mindenki megkaphassa a maga 1-1 acélmalacát.

A háború térképe március végéig olyan volt, mint egy égő papírlap, amin hol itt, hol ott futnak föl, majd alusznak el a lángnyelvek, azóta pedig olyan, mint a lángok kihunyása utáni lassan izzó, barnuló, elfogyó papír. Az ukrán földet és vért így eszi, emészti lassan az orosz tűz és acél.

F7D5VQ5LERLXBBVYEYLV42K47Y.jpg
A folyamatos tüzérségi tűz alatt a fedett rókalyukban remegő ukránokat azért éjjelente meglátogathatja egy-két kadirovita jó éjt puszit betárazva.
Magyarul készülnek arra mire beindul a teljes vagy részleges mozgósítás legyen mivel "felpumlálni"az Ukrán haderőt.Véleményem szerint mire mennek abramsek az Ukrán légierőt is át fogják fegyverezni nyugati gépekre.
F-16 árképzés legalább fél év... Nincs annyi idő.
Megy vele a huzavona, lebegtetes mar par honapja. Inkabb politikai eszkoz szerintem amit alkalmankent elohuznak. Hogy a tobbseg aki meg ott el, az Oroszorszaghoz tartozna az egyertelmu. Kerdes hanyan hianyoznak a leltarbol. Ez jelenleg ebben a formaban es korulmenyek kozt nyilvan nem felel meg sok kriteriumnak ami egy ugydonto nepszavazashoz kell. Talan ha velemennyilvanitohoz megfelel.
A krimi nepszavazast nem kevernem ide. Krim minden ukran torekves ellenere mindig is allam volt az allamban, komplett allamszervezettel, bekesebb korulmenyek kozt.
Viszont hadd kerdezzem meg, az 1918-as gyulafehervari roman gyules ahol kimondtak Erdely egyesuleset Romaniaval mitol kulonb ettol?
Teljesen mindegy egyebkent ki ismeri el ki nem ezt a nepszavazast majd, az a fontos hogy Oroszorszag elismerje.
Kina erdekes lesz Tajvan esete miatt, de az o elismeresuk, nem elismeresuk sem döntő. Az ellensegek meg pont annyit szamitanak mint Sziria vagy Venezuela, Boliva velemenye.
Szamunkra es a szerbek szamara is erdekes eset lesz, de sem mi sem ok nem fogjak elismerni tuggyuk miert...
Az a fontos Oroszorszag befogadja e oket vagy nem.
Egyebkent erdekes az orosz tevekenyseg, honapok ota megy a tokoreszes nehany dologban, aztan meg pillanatok alatt kepesek lepni mint lattuk pl Krim, vagy februarban a nepkoztarsasagok elismerese.
Nagyon ugy tunik mindent patikamerlegen merlegelnek. Harkov oblaszt keleti felenek elbukasa kellett ehhez a mostani nepszavazashoz. Igy ha Oroszorszag partner (ugy tunik mert megrendezhetik, nem allitja le oket) akkor a vedernyo kiterjed az uj teruletek fole. Akar hivatalos haboru is lehet ebbol. A jogi, szervezeti, formai egyeb azonossag most masodlagos, nyilvan kellene 2-4 ev ahogy nekunk tobb kellet az EU kompati-bililitashoz.
Egyebkent a Krim kapcsan nyilvan szereztek gyakorlatot.
Ensz?
Egyenlore meghatarozo, de mar pedzegetik hogy menthetetlen. Egy uj Ensz alakulhat egyebkent az SCO es holdudvara orszagokbol. Nem is ok nelkul, mara az Ensz szinte teljesen hiteltelen, tarsult szervezetei korruptak, elhiresultek, teljes Usa es nyugati - atlantista befolyas alatt allnak. Ha az SCO orszagok par ev mulva tenyleg meglepik (ki tudja mi valtja majd ki a feloszlast) ok a bolygo orszagainak es nepessegenek eddig lenezett/elnyomott donto tobbseget alkotjak majd. Szoval barmit is tesz az Ensz, egyenlore nem fontos nagyon amig ez a ramazuri tart, ami akar 2030-ig is tarthat, az meg 7-8 ev!
Jajj szegeny EU, mi lesz belole addigra...

Annyi su-25-öt lőnek le ebben a háborúban hogy lassan kihalt harcirepülővé lehet nyilvánítani
A Vörös könyvbe berakják, mint veszélyeztetett fáj?
Újabb csodálatos ukri hír :D

Olga Romanova, az orosz büntetés-végrehajtás ukrán szakértője arról beszélt a The Daily Beast nevű lapnak, hogy Oroszország nemrég a legelvetemültebb bűnözőit küldte Ukrajnába.

Korábban már írtunk arról, hogy az orosz kormányzat elítélt bűnözőknek is felajánlotta, hogy enyhítik a büntetésük, vagy akár ki is szabadulhatnak, ha Ukrajnába mennek harcolni. Egyrészt az orosz Wagner zsoldoscsoportba toboroztak új embereket, amelynek a vezetője, Jevgyenyij Prigozin nemrég egy kiszivárgott hangfelvételen közölte a foglyokkal, hogy a szabályaik tiltják a szexuális kapcsolatot a helyi nőkkel, férfiakkal, a növényzettel és az állatvilággal is.

Olga Romanova ezzel összefüggésben azt mondta: gyakorlatilag „egy rémálom”, amit az oroszok csinálnak, ugyanis ez a lépés a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legelvetemültebb bűnözőiket küldik Ukrajnába. A szakértő úgy fogalmazott: „Putyin azt tervezi, hogy legalább 50 ezer elítéltet toboroz, és Prigozin, akit korábban szintén elítéltek, 3000 embert már Ukrajnába küldött”.

Romanova azt is hozzátette, hogy ezek közt a foglyok közt számos


„A legkétesebb alakokat küldik Ukrajnába. Nemrég beszéltem az egyik elítélt Kostromai sorozatgyilkos feleségével. A férfinak még öt évet kellett volna rács mögött töltenie, de a Wagner kiszabadította, ezért most a felesége attól tart, hogy visszatér, és megtámadja őt, mert benyújtotta a válókeresetet ellene” – mondta Olga Romanova.
A háborúban a rendes ember is lealjasulhat.
Miért tiltják a szexuális kapcsolatot a növényzettel?
Tilos más f@szával verni a csalányt! :rolleyes:
 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 305
10 214
113
az egyik el akarja pusztítani az országukat, meg akarja semmisíteni nemzeti identitásukat, deportálni akarja az ellenállókat, és saját maga rohadó testébe annektálni a maradékot.
Jó leírtad a kievi náci rezsim Donbassz ellen vívott hadjáratát. slava kukraineee

l3pd4uY.jpg

 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Valahogy csak ki kéne törölni a 2022 előtti éveket a kollektív tudatból, jobban festene a nyugati propi!
A nemzetiségi térképekkel együtt. Meg a kép- és videóanyagokat is... Ja ez utóbbin már rajta vannak, csak túl sok van belőle. Süssük rá hogy a Kreml csinálta. Ja hogy ukránok saját magukat buktatták le n+1 esetben... Akkor folyjon a csapból hogy Bucsa, Bucsa, Bucsa.
Tizen-huszon éves nemzetiség térképekre recsizni szép és jó, csak most azok akik 20 éve oroszabbnak vallották magukat mint ukránnak, lövészárokban a fiaikkal együtt adják le a sorozatokat kelet felé.
A háborús bűnök meg genocídium tagadása már szóra sem érdemes. Ugyanúgy tagadjátok most mint a nackó szimpatizánsok a 2. vh alatt és után, meg mint maguk a nácik akik a nürnbergi akasztófáig tagadták, aztán még is megtörténtek az események.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93
Tízezrekben mérhető veszteségek keletkeztek eddig, szóval irgalmatlanul messze vagyunk attól, hogy itt akárki kifogyjon az emberből.
Az ukránokról meg hogy ők balekok annyit, hogy adott 2 oldal - az egyik el akarja pusztítani az országukat, meg akarja semmisíteni nemzeti identitásukat, deportálni akarja az ellenállókat, és saját maga rohadó testébe annektálni a maradékot. A másik meg fegyvert ad nekik, hogy ezeket megállítsák.
Ja, két ugyanolyan gonosz, mi?...
Most az lesz az érdekes, ha putykó mozgósításos mutatványára lapot húz a NATO, és mondjuk megnyílnak az amerikai sivatagban az M-zárol harckocsi, lövészpáncélos, vadászrepülő bányák, illetve egy hónap múlva nem 20 HIMARS/MLRS lesz-e Ukrajnában, hanem 120...


Hogy szól a vicc?
-Elnök úr, az egész NATO ellen harcolunk, 50 000 halottunk van, 1500 harckocsit vesztettünk!
-Hmm, kár... A NATO vesztesége mennyi?
-Uram, ők még nem érkeztek meg...
Eléggé speciálisan értékeled a helyzetet.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 331
76 968
113
Itt valami nem stimmel. Nézzük csak az Oryx dokumentált veszteségadatait:

679 elpusztult harckocsi, azaz 2037 főnyi személyzet érintett.
1419 elpusztult harcjármű, azaz hozzávetőleg 2838 főnyi személyzet érintett.
288 elpusztult tüzérségi eszköz, azaz hozzávetőleg 1152 főnyi személyzet érintett.
1156 elpusztult teherautó, azaz, azaz hozzávetőleg 2304 főnyi személyzet érintett.

A harckocsizó személyzetek túlélési esélye minimális, a lehető legnagyobb jóindulattal is kétharmaduk halott lehet: 1350 fő harckocsizó veszteség
A harcjárművek személyzetének valamivel nagyobbak a túlélési esélyei, nagy jóindulattal egyharmaduk lehet halott: 1000 fő veszteség a harcjárművekben
A tüzérségi eszközök esetében változó lehet, ha tüzérségi csapásban semmisítik meg akkor nagy, ha kilövik az önjárót, akkor inkább a harckocsihoz hasonló a lőszerrobbanás miatt. Legalább ötven százalékkal lehet jóindulattal számolni: 550 fő veszteség a tüzérek közt.
A logisztikai járműveknél a páncélozatlanság miatt kilövés esetén relatíve nagy veszteséggel lehet számolni. De még nagy jóindulattal is egyharmaduk leírható. Az pedig 700 fő logisztikai emberveszteség.

Eddig összesen: 3600 főnyi veszteség becsülhető a dokumentált eszközveszteség alapján. Sojgu szemérmetlenül hazudik, úgy tizenötezer lehet a reális vesztesége az oroszoknak, a többség a gyalogságtól kerülhetett leírásra. Ha csak a VDV veszteségeire gondolok, vagy a városi harcokra, mint Mariupol, Harkov és Kijev környéke akkor ez nagyjából egyértelmű kell legyen. És ezek voltak a jól felszerelt, motivált, kiképzett csapatok!
A baj a matekkal az, hogy amiket sorolsz az nem csak az orosz veszteség, hanem a két szakadár köztársaság és Oroszország vesztesége. Ezenkívül jóindulatú becslés szerint is 5-10%- al kevesebb technika veszett el (van ami kétszer került fek, van ami nem ebből a háborúból való stb).
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
És akkor ellövöm a második hsz-em is:
Egy elemzés féleség, szokás szerint a mínuszos hírekből, és csupán magánvélemény
Tehát az oroszokat meglepte az ukrán ellentámadás. Valószínűleg nem számítottak arra, hogy ekkora emberáldozatokat be fognak vállalni részsikerért az ukránok. Ezt csúnyán benézték.
Na akkor nézzük a többit:
Az első, a mozgósítás:
Azon már sok találgatás volt, hogy kit és mit és miért. Engem inkább az érdekelne, hogy miért most? Azt gondolom, hogy mert jön a tél. Télen az európai közvéleményt kicsit kevésbé fogja érdekelni, hogy mi van ukrajnában, miközben leáll alatta a gazdaság, és még fűteni se annyira van anyag. Szóval ha most viszi döntésre a dolgot, akkor a nyugati közvélemény egyre erősödő kormányellenességét nem váltja fel a vazze ezek gyünnek érzés.
A második a veszteségek:
Bevallom az adat sokkolt. 6000 ember, ami nyílván nem igaz, de egyértelmű, hogy nincs nagyságrendi eltérés, mert azt nem lehet elrejteni a nép előtt. Avagy ha hazudsz, hazudj hihetőt. Duplázzuk meg, mert miért ne? Szóval 12 000 ember áll szemben minimum 40 ezer ukrán halottal. Na ennyire nem működött ez a hadművelet eddig. Avagy a 3-4:1 veszteség nyeresség arányt még akkor se nagyon engedheted meg magadnak, ha az ellenfél a központi hatalmak, és te vagy a világ többi része. Ha viszont te vagy a kb 4-szer kisebb népességű ország, akkor ezzel elég hamar gondok lesznek.
Ennyit így most hírtelen
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 895
5 198
113
A folyamatos tüzérségi tűz alatt a fedett rókalyukban remegő ukránokat azért éjjelente meglátogathatja egy-két kadirovita jó éjt puszit betárazva.

F-16 árképzés legalább fél év... Nincs annyi idő.



A Vörös könyvbe berakják, mint veszélyeztetett fáj?

A háborúban a rendes ember is lealjasulhat.

Tilos más f@szával verni a csalányt! :rolleyes:
F35 rendszeresítésével nagy számban "selejteznek" régebbi block 40/42,50/52 gép amikben lehet már "csak"pár száz vagy 1-2 ezer üzemóra van de ettől még gyorsan le lehet "passzolni"őket.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 466
23 986
113
Nem túl látványos, de elég tanulságos felvétel.

Ebből jól megérthető, miért lassult le az orosz haderő április elejétől.
Adott egy széles, nyílt, jól belőhető térség (Ukrajna jelentős része ilyen), ezen húzódik baromi hosszan egy (és távolabb vélhetően további több) keskeny lövészárok, előtte földhányásokkal, amit viszonylag csekély erők védenek. Kb. kiépítették a visszavonuláshoz, erőátcsoportosításhoz a futóárkokat is. Nem valami lenyűgöző erődrendszer, de megteszi, mert ha szemben, a lapályon feltűnnének az orosz páncélosok, ezekből az árkokból az a maroknyi katona alaposan megszórhatná őket páncéltörő rakétákkal. A gyalogság kaphat a géppuskákból, aztán ha a támadók sokan vannak, lehet pucolni át a következő árokba, 200-, 500- vagy 2000 méterrel hátrébb és mehet az újabb salvo a Javelinekből. A támadó gyalogság óhatatlanul veszteségeket szenved, a gyorsan áttörő páncélosokból meg észre sem nagyon lehet venni az árkokban lapulókat - viszont hátulról bekapva még az RPG-7 is nagyon egészségtelen.
Egy ponton tehát le kellene menni ezekbe az árkokba, és hosszában haladva, kellő biztosítás mellett kitisztítani őket lőfegyverekkel, kézigránátokkal és nyilván túlerővel, ami nem egy életbiztosítás.

A megoldás tehát ugyanaz marad, ami 1916-ban, vagy 1944-ben is volt: Addig kell bombázni, vagy tüzérséggel lőni az árkokat, amíg harcképes ember van bennük. Ez sok időt és sok robbanóanyagot kívánó feladat, viszont nagyon hálás a saját élőerő szempontjából.
A fentebbi videón látszik, hogy az árok kb. 1 méter széles, a gránátok zöme pedig vagy előtte, vagy mögötte csapódik be, durván 50-50 méterre: Tehát 100 kilőtt gránátból várhatóan mindössze 1 robban majd bent, az árokban. (És az is csak addig pusztít, amíg az árok vonala meg nem törik, el nem kanyarodik, bár addig a 8-10 méterig kb. cafatokra tépi a védőket.)

Egyébként úgy tűnik, hogy a légierő sem lenne hatékonyabb a fentebbi esetben, mert a keskeny árok a levegőből sem könnyű célpont, ráadásul ránézésre elég gyéren van megszállva, 200 méteren talán tucatnyi harcos sem védi. Mire a légicsapás odaér, már lehet, hogy ott sincsenek, de ha elzúgtak a Békalábak, mehetnek is vissza a helyükre.
(A napalm, az hatásos lenne, vagy a tabun, de akkor már lehetne ugye atom is...)

Föntről nézve ez kiábrándítóan rossz hatásfokú eljárásnak tűnik, az árokból átélve azonban klasszikus rémálom, mert az a bizonyos, árokba csapódó 1 gránát, bár lehet, hogy végül soha nem csapódik be, de mégis, bármelyik pillanatban darabokra szaggathatja az embert. És közben nincs kire, mire visszalőni, csak tűrni kell, várni, lapulni, imádkozni. Az ukrán oldalon harcoló nyugati katonák szinte mindegyike beszámolt az orosz tüzérség brutális, demoralizáló, pusztító tűzerejéről.

Az ukránok 2014 óta építették ki ezeket a lövészárkokat, keleten a fentebbinél jóval alaposabban, sűrűbben, mélyebben - az oroszok viszont nap mint nap több tízezer tüzérségi gránátot lőnek ki rájuk - hogy mindenki megkaphassa a maga 1-1 acélmalacát.

A háború térképe március végéig olyan volt, mint egy égő papírlap, amin hol itt, hol ott futnak föl, majd alusznak el a lángnyelvek, azóta pedig olyan, mint a lángok kihunyása utáni lassan izzó, barnuló, elfogyó papír. Az ukrán földet és vért így eszi, emészti lassan az orosz tűz és acél.

F7D5VQ5LERLXBBVYEYLV42K47Y.jpg
Erre a tos1 thermo rakettyája lenne a legjobb gyógyszer, de azt valamiért korlátozott számban vetik be.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 831
35 398
113
Kerdes visznek-e oda valakiket helyettuk?
Masreszt vittek ar haza ezt azt onnet korabban, pl S 300-at is.

Matyi vett at egy NY Times cikket az elkezdodott ojropai recessziorol.
Vajon hogy keszulnek el igy a tankjaink? A gyerekekre is ra kell szolnom otthon hogy ne tordeljek a poharakat...


A Shahed 136 ukrajnai palyafutasanak kezdeterol szol.

Éssss.... epic. Nesze neked szen ojropa:


Indiai pénzügyminiszter, Sitharaman: Indiának "valamelyest" vissza kell térnie a szénhez, hogy fenntartsa az energiaigény alapszintjét.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közölte, hogy


"Az utolsó csoport, amely érkezett, a volt katonaság és az aktív katonaság egyaránt 150 fő. Ez tulajdonképpen a teljes parancsnokság. A nyugati parancsnokság Kijevben van, amely mindezeket a dolgokat, hadműveleteket irányítja"

Ki köll üket lüni, mög kő üket kalibráni!
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 048
26 593
113
A baj a matekkal az, hogy amiket sorolsz az nem csak az orosz veszteség, hanem a két szakadár köztársaság és Oroszország vesztesége. Ezenkívül jóindulatú becslés szerint is 5-10%- al kevesebb technika veszett el (van ami kétszer került fek, van ami nem ebből a háborúból való stb).
Igen, de ezen a listán se szerepel minden veszteség. És igen, a szakadárok is benne vannak, attól még Sojgu ötezres száma teljesen irreális csak az eszközveszteség becsülhető mértéke alapján. Max az vitatható itt, hogy az orosz hadsereg tíz vagy tizenötezer körül vesztett embert (mínusz szakadár). Alapvetően oda jutottunk, hogy a háború elejétől fogva teljesen fals és szavahihetetlen az ukrán propaganda. Nincs olyan, hogy "ukrán forrás", ez nem létezik. Volt egy viszonylag reális orosz hozzáállás az elején, ami mára elérte az ukrán színvonalat. Megszűnt az "orosz forrás" is, legalábbis hivatalosan. Bármilyen becslést csak másodlagos adatokból tudunk tenni, mint az Oryx számai például. A hivatalos propagandára való bármilyen hivatkozás méltatlan lenne.

Maradtak a tűzhöz közeli bloggerek, mint Sztrelkov a háború viszonylag hitelesebb narratíváihoz. De tőlük inkább csak a hadihelyzetről tudunk tájékozódni. Bár pont Sztrelkov volt az, aki szólt pár érdemlegeset az élőerő veszteségeiről is a szakadárok közt. Könnyen lehet, hogy a két kis szakadár köztársaság több katonát vesztett eddig, mint az orosz hadsereg. Viszont a szakadárok abból az emberanyagból mozgósítottak eddig, amiből most az oroszok fognak otthon. A szovjet hadseregben szocializált öreg tisztek és háborút meg fegyvert vagy legalább tisztességes kiképzést sose látott fiatalok. Szóval Sztrelkov szavai arról, hogy mennyit ért a szakadár mozgósítás és milyen borzalmas veszteségei voltak a képzetlen és rosszul felszerelt mozgósítottaknak sejteti mi lesz az oroszországi mozgósítottak sorsa.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
Nagyon kíváncsi leszek, hogy fogadja az orosz társadalom a mozgósítást. Főleg ha az eddigiekhez hasonló katonai vezetèssel, veszteségekkel társul. Moszkva, Szentpétervári anyái lehet nem viselnek el olyan veszteségeket, ami Csecsenföldön, Szibèriában leírható veszteség, sőt akár még büszke is a család, hogy a haza érdekeièrt haltak meg.

Szorongás, félelem és düh lehet egy újra elkalibralt hadműveleti belső reakciója.
Putyin most sokat kockáztatott, de muszáj volt, mert eddig qrvagyenge!!!

Folyamatosan nő a tét!!!
Részemről biztos volt, hogy nem fogja hirtelen meggondolni magát és kivonul, mintahogy nyugaton néhányan várták az elmúlt közel 1 hónap eseményei alapján. Ez nem csak az orosz mentalitással, hanem az eddigi regnálásával is ellentétes lenne. A legvalószínűbb az, hogy az orosz társadalom inkább össze fog zárni, főleg azért, mert nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy vannak hangok, amelyek már fél éve követelik legalább a részleges mozgósítást. Az első csecsen háborúval ellentétben, most igazolható a saját közvéleményük előtt, hogy az oroszok védelmében lépnek fel, és teljesen mindegy, hogy a nyugat mit gondol, hogy az ottani eseményeket miként tálalja választóik előtt. Az orosz propaganda nyugaton gyenge, de náluk igenis erős, ahogy a nyugati propi nyugaton erős és az oroszoknál gyenge.
A behívott tartalékosok emellett első lépcsőben biztos, hogy nem közvetlenül a frontra fognak kerülni (önkéntes alapon biztos mehetnek). Az elfoglalt területek biztosítása sokkal valószínűbb, illetve ahogy mások is utaltak rá, a hiány területek feltöltése (logisztika, javítóműhelyek stb.).
Én úgy gondolom, hogy ez egy stabilabb hátországot fog jelenteni, illetve a frontvonalban lévő csapatok érdemi feltöltését (a már ott lévő csapatokkal), s azok jobb rotációját. Idővel, pedig olyan harmadik lépcsőben mozgósítható alakulatokat, amelyeknek támadás esetén az lesz a feladata, hogy elsődlegesen ellenőrizzék az elfoglalt területeket, illetve felderítsék az esetleges ellenálló gócokat/szabotázs csapatokat, de ezek likvidálása nem hiszem, hogy az ő feladatuk lesz; védekezés esetén, pedig csak mélységben fogják őket bevetni, ha az ukránok sikeres áttörést hajtanának végre.
Amit kizárok, hogy az újonnan behívottakból különböző támadó egységeket hozzanak létre, tehát aki arra vár, hogy ~két hónap múlva közülük 50-100 ezer támadni fog az szerintem téved. Később ez egyértelműen változhat, minden attól függ, meddig húzódik a háború és mekkorák lesznek a veszteségeik. Az is lehet - mintahogy szintén utaltak rá mások -, hogy a behívottak egy jelentős része Oo. más területein szolgálatot teljesítő katonákat fog helyettesíteni.
Az is megeshet, hogy ez már egy ideje tervben volt, csak bizonyos hiányosságokat meg kellett oldani (élelmezés, háttérintézmények felkészítése, különböző hadi- és javítóüzemek kapacitás bővítése, utánpótlás megszervezése stb.), de ez csak találgatás a részemről.

Látni kell egyfajta - nem jó irányba mutató - fokozatosságot ebben az egész történetben. Ez a döntés sok mindent szolgált, csak a békét nem. Mindenesetre engem ez eléggé elkeserített, pedig várható volt.
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
539
4 890
93
Igen, erre írtam, hogy a másik oldal is reagálni fog az orosz mozgósításra, erősítésekre. Ebből logikusan jön számomra hogy a háború még erőteljesebben folytatódik. Akár kiterjedhet más térségekre is, sajnos. Itt néhányan, az orosz hívők közül azonnal győzelmi hangulatba kerültek, de szerintem hosszú még az út ennek a konfliktusnak a lezárásáig. Az amerikaiak nyúzzák az ukránt, hogy tovább, tovább.... Most lehet szintet lép a nyugati fegyverszállítás is. Nem tudjuk milyen eszközökre folyik a kiképzés amerikai, ukrán oldalról. Lehet megjelennek az Abrams harckocsik és az F-16-os vadászgépek.
Mindenesetre Európa, Ukrajna, Oroszország még távolabb kerül a végétől, ez egyiknek sem jó igazán.
USA a tapsol örömében, hogy még jobban behúzza az oroszokat egy olyan háborúba, aminek a végén gazdaságilag legyengülve kerülnek ki, még akkor is ha katonailag győznek.
Mondjuk az is igaz, ha az ukránok maguktól is harcolni akarnak, akkor ahhoz joguk van, az önvédelem jogát senkitől nem lehet elvenni. Pláne ha ilyen támogatás is van.
Tehát messze még a vége, évekig is eltarthat.
Tökéletes meglátása a külföldi támogatás lényegének. A lényeg, mi adunk pénzt, ti harcoljatok. Ha az ukránok győznek, nagy nyereség lesz a befektetőknek. Igaz, lesz egy végletekig lerongyolódott ország, de olcsón lehet majd befektetni, földeket, bányákat szerezni.

Az oroszok akkora presztízs-vesztességet szenvednek, hogy egy évszázad alatt sem heverik ki és akár szét is darabolódik az országuk. Az már nem annyira biztos, hogy az oroszok le fognak rongyolódni.

SZép elképzelés.

De, mi van akkor, ha ezt az oroszok nem engedik meg? A "normális" hagyományos háború sincs még lejátszva. Szerintem minden híresztelés ellenére van ott még tartalék bőven. Ha meg eljutnak a végsőkig, az atomfegyverhez is nyúlhatnak. Izraelnek egyszer bejött az atomfegyver fenyegetés, ha ők pusztulnak, akkor pusztul mindenki. Akkor jön a senki sem nyert, hanem mindenki veszített kifejlett. Amit senki sem kívánhat. No, akkor lehet a megmaradottaknak sírni-ríni, jajveszékelni.

Az ukránoknak elég lenne a magyar történelmet megnézni, hogy mennyiszer jött a biztatás külföldről és valahogy sose nyertünk vele. A lengyelek is hogy megbíztak a nyugati szövetségben. Úgyhogy ez a kívülről jövő támogatás a történelem során hosszabb távon mindig bukta volt.

Nagyon úgy tűnik a befektetők elhatározták magukat, hogy akár hosszú évekig is el lehet húzni ezt a háborús helyzetet, Mindenki veszít, csak a befektetők nem.

Amúgy az nagyon nem egyértelmű. hogy az ukránok valóban harcolni akarnak. Pár embert már kivégeztek ahhoz, hogy inkább vállalják a bizonytalan harctevékenységet, mint a biztos halált.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 792
14 276
113
Vaaagy Oo egy önálló játékos, aki a saját érdekei és félelmei alapján dönt, és nem kér engedélyt az USA-tól?
Természetesen lehetséges ez is, de olyan pályán ahol jobbról balról erős, és szűk korlátok vannak, kijelölve a lehetséges irányokat..
Én eddig úgy látom h az utóbbi években egyre szűkülő mozgástérrel.. és nem azt játssza emiatt amit szeretne..

Úgy hogy akaratlanul vagy akarattal, de játszania kell a továbbéléshez.. A lényegen ez nem változtat
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 048
26 593
113
Persze, ha a legénység felrobbantja mert elszaródott a gép.
A háború eleje óta nem láttam egyetlen példát se arra, hogy az oroszok tervszerűen vonultak volna vissza, megsemmiítve a hátrahagyott technikát. Feltehetően ez nem is része a kiképzésüknek, nem is gondolnak rá, hogy ezt meg kellene tenniük ez alapján. Hiába tűnik alapvetően, a háború csak az alapvető orosz hiányosságra világított rá ez ügyben.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
A személyes szavazás orosz tévében már bejelentett menete: a helyszínre kiszálló “szavazóbrigádok” rendőrökkel együtt fognak bekopogtatni minden házba, ahol a helyieknek előttük kell nyilatkozniuk a terület kívánt jövőjéről.
@nyugger fórumtárs azt írta a cikkében, hogy:
mindegyik terület a háború előtti, eredeti közigazgatási határai szerint fog Oroszország részévé válni”, amihez picivel később ez a kép társul:
Uj-orosz-hatar_mter-1536x1029.jpg

Ha ezek igazak, akkor az enyhén szólva is "vicces"...

Putyin a beszédében meg kijelenti, hogy nem blöfföl, mikor az atomfegyverek lehetséges alkalmazásáról beszél.

Ez az egész egy őrület.