[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
919
10 528
93
Putyin fenyegetéseit az atomfegyverrel szerintem nem kell komolyan venni,mivel az legfőképpen ahogy eddig is elsősorban az Ukrajnát támogató nyugati nagyhatalmak polgárainak szól, hátha az atommal való fenyegetőzéssel elbizonytalanítja őket, és ezen országok polgárai majd nyomást gyakorolnak a kormányaikra Ukrajna támogatásának a felfüggesztése érdekében.

Ami pedig a népszavazásokat illeti az szerintem minden értelemben egy rossz vicc,ebből is tisztán látszik,hogy az orosz vezetés kétségbeesetten kapkod, már az invázió első napján ebbe a topikba leírtam,hogy ezzel az ukrán invázióval Putyin hazárdírozik, vagy nagyot nyer vele vagy sokat veszít, mimdenki döntse el saját maga melyik verzió jött be eddig Putyinnak.
Az hogy a NATO hagyományos fegyverekkel vonulgat fel évek óta az orosz határ mentén, mert szerinte erősíteni kell a bizalmat a tagország lakosaiban - egy nettó baromság. Ez a riogatás kb. arra jó hogy ölni lehessen a pénzt a technikába -> megint az USÁ-nál csörög a kassza. Erre válasz valóban az, hogy ha bejössz, akkor meg kapsz atomot. Mert az oroszok meg ebben erősek. Ukrajnával csak kiélesedett ez. Szóval ez nem egy "őrült Putyin atommal fenyegetőzik" kontra ártatlan békeaktivisták civakodás. Csak a NATO oldalán lévő cirkuszt hajlamosak vagyunk belülről eufemizálni. Attól még ezek a nyíltan oroszellenes "hadgyakorlatok" is fenyegetőzésnek számítanak.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 908
13 799
113
Modernizált T62-esek. A Szlovénok modernizált T55-ösöket küldenek. A volt VSZ országok lassan leszedik a talapzatról a T34-eseket, meg a Szu-85-öt és "Modernizácija" logóval odaadják a hoholoknak. Csak az a baj hogy azok Tier5-ös járművek, a T62 pedig Tier 10-es közepes. :D Na jó...a T55-az meg 9-es közepes tank :D Rohadt WOT :D
 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
362
2 409
93
Egyébként megfigyeltétek az amerikai elnök fellépésein egyre közelebb hozzák a kordonokat? Finoman szólva is próbálják terelgetni, hogy ne kóvályogjon el, és ne fogjon kezet a nagy semmivel. Még pár hónap, és hátrakötözött kezekkel tolják fel a színpadra, egy járókában. Gondolom ez váltja ki a nyugatban azt a kényszert, hogy le kell járatniuk Putyint, ezzel feledésbe meríteni a "szabad világ vezetőjének" állapotát.
Igazából ki vezeti az Usa.t az egészségileg teljesen alkalmatlan elnök helyett? Nem is tudni. Valaki(k) a háttérből..
 
T

Törölt tag 133

Guest
Persze, hogy elférnek. Ennek ellenére bszogatják a kárpátaljai magyarokat megálás nélkül, pl az idióta nyelvtörvénnyel. 2. Ukrán front. Az eu bizonyította már többszörösen nagyszerűségét a magyar kisebbségek védelmében, úgy, hogy semmi kétség aziránt, hogy az Ukr.-ban élő magyar kisebbség helyzetét is jól leszarná.

Ha bajban vannak a romániai és szlovákiai magyarok akkor miért nem szájkaratézik értük is OV meg Szijjártó?
 
S

Szilvatövis

Guest
Sokan mondják be a tuti számokat a veszteségekre, csakhogy ha már elpusztult volna 80%-az ukrán haderőnek, az oroszoknak pedig kevesebb lenne, mint egy nagyobb hadgyakorlaton, akkor nem így állna a hadihelyzet.
Innen persze könnyű nagyot és kicsit mondani, de érdemes olyan véleményét is meghallgatni, aki közelebbről látja. Alekszandr Hodakovszkij írta még a mozgósítás előtt!
Gugli fordítóval, kiemelések tőlem.
Sok katonai tudósító közvetlenül kapcsolódik a katonai osztályhoz, és nagymértékben függ tőle. Most olyan helyzet áll fenn, hogy bizonyos döntésekre van szükség, és ezek közül az egyik a mozgósítás. De ha közvetlenül az elnökhöz fordulunk ezzel a javaslattal, az impotencia aláírását jelenti, és ezért az üzenetet szétszórják a közösségi hálózatokon, hogy észrevegyék, "ahol szükséges", és maguk döntsenek. A taktika egyértelmű.

Szeretném magamnak szemrehányást tenni a következetlenséggel: egyrészt lehangoltam a háború ezen szakaszának eredményei (tudtam, hogy megállunk, nem is álmodtam, hogy visszaköltözzek), másrészt ellenzem az általános mozgósítást. Hogyan fordítsuk meg az eseményeket?

Csináljuk mégegyszer. A történések oka elsősorban nem az emberhiány, hanem azok hanyag felhasználása - vagyis a folyamatszervezés. Ha ezt a szemléletet fenntartják, a hiány, bármennyire is mozgósítja az embereket, állandó lesz, Oroszországot pedig a kívánt eredmény hiányában temetési hullám fogja el, ami súlyos válsághoz vezet. A hiányt csak leegyszerűsített szemlélet alakítja ki, tovább művelni pedig annyi, mint erőforrásunkat a háború húsdarálójában őrölni. Sajnálom, hogy a gondolkodó emberek elgondolkodtató szavakat írnak.

Gazdaság, társadalom mozgósítása, népi milícia megalakítása önkéntesekből, szakemberek részleges mozgósítása középiskolai szakokon - IGEN! A harci egységeket fel kell tölteni azokkal, akik korábban szolgáltak bennük és rendelkeznek képesítéssel... Készen állok visszatérni a 331. ejtőernyős ezredhez - a határidő alatt jó elöljárója voltam a századnak... De csak általános mozgósítást jelents be. a katonaság keze által - olyan dolgok indulnak el, amelyekről álmodni sem mertél. Ez hatalmas csapás lesz az országra, amelyet nem fog kiállni.

Vladlen Tatarsky, egy okos srác azt írja: golyóálló mellény és sisak nélkül, AK-47-el - nem érdekel -, de te adsz mozgósítást. Mi a következő lépés? Kinek adod őket? Kevesebb emberem van, mint szeretném - de a fő nehézséget nem ebben tapasztalom, hanem abban, hogy órákig nem találom az ellenség azon állásait, ahonnan ránk csap - tegnap két világos háromszázad. Nem tehetem, mert nincsenek eszközei a tüzérségi felderítésnek. Nem tehetem, mert az elektronikus hadviselésük nem enged repülni. És ha hirtelen megtehetem, akkor nincs elég hatótávolságom, hogy lefedjem őket, vagy nincs elég BC... Nem tudom kiszámítani és becsavarni őket a csataalakulatok kialakításának szakaszában, mielőtt támadásba helyezném őket. , amikor zsúfoltak és jó célpontot képviselnek - mindezt ugyanazon okból. Hogyan fog nekem itt segíteni a további gyalogság? Tehát a megközelítésnek átfogónak kell lennie, és ez a folyamat összetett, és a gondolkodásmód megváltoztatását igényli.

És ne feledje, hogy a katonai osztály fő csapása, amelyről nemegyszer írtam, a teljes titoktartás megteremtésének kísérlete, vagyis az ellenőrzés hiánya: minden, ami egy mérfölddel arrébb történik, egy mérföldre marad, és mi csak lemondani arról, ami senkit nem zavar. Ezért a katonatiszteket nem engedik be pozíciókba, és ha igen, akkor mögöttük egy kamerás ember sétál, és képeket készít, hogy a katonai parancsnok ne mondjon semmi feleslegeset ... És nem azért, mert az ellenség meglátja - a az ellenség jobban ismer minket, mint a miénk – de azért, mert az első vezető látja.
Nem bocsátkozván számháborúba, de ugye a húsdaráló eddig is működött, azért kell százezrekkel feltölteni az állományt és ez bizony nem csap át minőségi fölénybe, a sztálini idők már elmúltak.
 
W

Wilson

Guest

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 477
18 409
113
Nekem ezidaig az jott le, hogy ezzel a sokak altal lesajnalt T-62-esekkel a szakik teljesen jol boldogulnak, tudjak a hataraikat es ezeknek megfeleloen probaljak hasznalni. Nem latunk tucatjaval kilott ilyen harckocsikat. Mindannyian tudjuk, hogy nem az oroszok hadsereg hasznalja, kar eroltetni.
Lehet nyomatni ezt a propaganda szart, csak nincs ertelme, mert akik tobbnyire itt olvasgatnak es irkalnak azok nem kajaljak be.

Teljesen mindegy kinek melyik oldal a tetszetos es jo arc, nem lehetne a tenyeknel maradni es a normalis tarsalgasnal a baszakodas , provokalas es szandekos ferditesek helyett? Mindenket oldalnak sokkal kenyelmesebb hely lenne ez ugy. -esismetszettartkaruemoji

Logikus a T-62M szaki alkalmazása, de boki mást mondott a múltkor: Aszonta, hogy a két évvel ezelőtti M gyakorlaton jól kiképeztek rá orosz (ázsiai) tartalékosokat, ezért most gyorsan, lehet használni. Az oroszoknak.
Majd kiderül.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 913
5 233
113
Az hogy a NATO hagyományos fegyverekkel vonulgat fel évek óta az orosz határ mentén, mert szerinte erősíteni kell a bizalmat a tagország lakosaiban - egy nettó baromság. Ez a riogatás kb. arra jó hogy ölni lehessen a pénzt a technikába -> megint az USÁ-nál csörög a kassza. Erre válasz valóban az, hogy ha bejössz, akkor meg kapsz atomot. Mert az oroszok meg ebben erősek. Ukrajnával csak kiélesedett ez. Szóval ez nem egy "őrült Putyin atommal fenyegetőzik" kontra ártatlan békeaktivisták civakodás. Csak a NATO oldalán lévő cirkuszt hajlamosak vagyunk belülről eufemizálni. Attól még ezek a nyíltan oroszellenes "hadgyakorlatok" is fenyegetőzésnek számítanak.
Hivatalos Nato válasz az atommal való "fenyegetésre"


SOLTENBERG „EGYÉRTELMŰ VÁLASZT” ÍGÉRT MOSZKVÁNAK ARRA AZ ESETRE, HA A ATOMFEGYVERT VETNÉNEK BE, RÉSZLETEKET AZONBAN NEM ÁRULT EL A NATO ERRE VONATKOZÓ TERVEIRŐL.
Van nekik is "bőven"mivel "válaszolni"ha atomfegyvert alkalmaznának az Oroszok.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 122
9 189
113
Szóval, a puzzle darabok a helyükre kerülnek.
Nyilván a behívókat már hetek óta küldik ki. Erről írtam.
Pár nap múlva Oroszországhoz csatlakozik Luhánszk, Donyeck, Herszon, Krím. Ezután már orosz területet fognak támadni az ukránok. Ekkora jön a legyalulás. Akár taktikai atommal. Fasza lesz...
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Nos, C. Castle újabb interjúja. Nem tudom, hogy volt-e. Az interjú elején még nem ismerték Putyin beszédét.


(Ha Oroszország teljes mozgósítást rendelne el) "Európa fiataljai nem maradhatnának a konditermekben és a kávéházakban."
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 186
5 060
113
De az én apukám úgyis erősebb!!!! :)
Inkább a kié nagyobb...

De én mindösszesen arra akartam utalni hogy egy NATO-orosz háborúban azért a nyugati ISR ellen fel tudnak lépni. Annak elvesztèse pedig jelentősen csökkenti a nyugati technológiai fölényt.

Természetesen ezzel egyidőben az oroszok is elvesztik a műholdjaikat mert ez a képesség nyugaton is megvan.

Ez pedig egy teljesen új helyzetet teremt.
Erre egyébként keszülnek az amerikaiak is.
Találkoztam amerikaival aki szidta a rendszert hogy miért kell neki olyan gyakorlatra menni ahol papír térképet kap és nem használhat digitális radiót tehát neki kell kódolnia is. Nem volt boldog...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 471
46 573
113
A Reuters jelentése szerint Szaúd-Arábia közvetítésével tárgyalások folynak a külföldi hadifoglyok cseréjéről. 10 Ukrajnában elfogott külföldi állampolgárról van szó, akiket Oroszország szabadon enged. Cserébe kiért és miért, nem részletezik. Nyilván nem arról van szó, hogy csak úgy odaadjuk őket, így ha valóban sor kerül ilyen tárgyalásokra, akkor érdekes lesz, hogy kire cserélik el.

A DPR, LPR, Zaporozhye és Herson régióval való újraegyesítésről szóló népszavazás pozitív kimenetelét követően a Kherson régió terjeszkedésének figyelembevételével tisztázták Oroszország hivatalos határát Novorossiában. „A Nikolaev régió felszabadított részének Alekszandrovka falujának és Sznyigirevka városának képviselői megkerestek minket, és kérték, hogy vegyék fel a Herszon régióba” – mondta Kirill Stremousov, a Herszon katonai-polgári közigazgatás helyettes vezetője. vidék. A petíciót helyt adták, a Nikolaev régió felszabadult részének lakói a Herson régió többi lakosával együtt részt vesznek az újraegyesítési népszavazáson

 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
A finn kormányzat arról számolt be,hogy jelentősen megnőtt a vízum kérelmek száma a részleges mozgósítás bejelentése óta, valamint az összes repjegy el kelt Örményországba és Törökországba (ebbe a két országba nem kell vízum)...
Nem egy apró országról beszélünk. Ebből komoly konzekvenciát levonni nevetséges.
A másik oldalon, ha jól emlékszem, egy aprócska része kb.: 15 millió szökött meg, 40 millióból, a maradékot meg a benzinkutakon és a moziban sorozták.
Évi 500-1000 db T-90M gyártása? Ha ennek megoldására tudod a módszert akkor szerintem az Uralvagonzavod tárt karokkal vár különösen ebben a helyzetben amikor a szankciók különösen sújtják az orosz hadiipart.
Már javában gyártják a hadiipari elektronikát, ha jól olvastam Kínában. A cég neve is nyilvánosságra került. Mosógépre már nincs szükség.
Szankciók vannak, meglátjuk, hogy alkalmazkodik az orosz.
Gyártókapacitása van bőven, energia és alapanyag több mint kell.

Bár csak gördülőállományból remekeltek az oroszok a gyártó cégeikkel az elmúlt évtizedben, azért elég információ áll rendelkezésre, hogy a gyártó ipar méretét meg lehessen becsülni békeidőben! Igaz, voltak veszteséges évek, átalakulások, állami támogatások, de ezek azért nagyon nem rossz számok. Ne feledjük a tényt, hogy a békeidőben nem a páncélos gyártás volt a hadiipar húzóága ezeknek a cégeknek, hanem a gördülő állomány gyártása.

UralVagonZavod
2011-ben a társaság termelési rekordot döntött - a 24 ezer darab gördülőállomány éves legyártási terve határidő előtt elkészült
2012-ben két világrekordot állítottak fel UVZ-n – egy év alatt 28 000 kocsit és 120 000 kocsitengelyt gyártottak
2013-ban a vállalat 20 500 motorkocsit gyártott.
2014-re a tervek szerint körülbelül 22 000 áruszállító kocsit gyártanak és értékesítenek minden típusból
2018-ban az UVZ 18 000 motorkocsit gyártott.

UralVagonZavod (UVZ) Nizhny Tagil és Omsk
2017-2021-ig 1900−2000 db Felújított tankot adtak át.
Az orosz ipar évente átlagosan mintegy 650 harckocsit és egyéb harcjárművet szállított.

Nem kell annyira lebecsülni az oroszt, de piszkálni meg főképpen nem.