[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Én is megpróbálom elmagyarázni:
A békeidős termelés szerinted a kapacitás maximumát jelenti.
A többiek szerint meg a békeidős termelést a megrendelő általi kifizetés/igény/ütemezés határozza meg.

Előbbi tényleg nem valószínű! Utóbbit nagy eséllyel alaposan fel lehet pörgetni. Mintha a gyár múltja ezt mutatná, ez nem egy műhelyecske ahol fából és agyagból protókat reszelgetnek. Ez valószínű a beszállítókra is igaz.
Az Uralvagonzavod illetékese idén májusban büszkén jelentette ki,hogy nagy erőfeszítések árán sok évi munkával sikerült megteremteniük az orosz kormányzat által megrendelt T-90M mennyiség megépítésének feltételeit (évi 50 db T-90M)
Várom a nyilatkozat linkjét. Mindent alátámasztottam adatokkal, te viszont cáfolni próbálod nulla bizonyítékkal.
Milyen adatokkal támasztottad alá, csak nem a vasúti kocsik számával, azoknak semmi köze a T-90M gyártásához.Ébredj fel nem 1943-t írunk és T-90M harckocsikról van szó nem pedig T-34-l.

Az Uralvagonzavodnak az első 30 T90M harckocsi megrendeléséről szóló szerződés 2017-es aláírása óta 5 évébe került, hogy az azóta az Orosz Védelmi Minisztérium által megrendelt T-90M harckocsikat sorozatban le tudja gyártani.És te még évi 500-1000 db T-90M legyártásáról álmodozol.

Az orosz hadsereg újabb adag T-90M harckocsit kap...


A Rostec állami vállalat 2022. május 17-én jelentette be, hogy a Rostec állami vállalat Uralvagonzavod csoportjához tartozó Uralvagonzavodban ünnepélyesen leszállítottak egy sor T-90M Proryv harckocsit az orosz védelmi minisztériumnak.

Т90
Egy új szállítmány kész T-90M harckocsik (Object 188M, OKR Proryv 3) az Uralvagonzavod Kutató és Termelő Vállalatnál (UVZ, az Uralvagonzavod Konszern része, Rostec állami vállalat), Nyizsnyij Tagil, Nyizsnyij Tagil, 2022

A Rostec állami vállalat sajtóközleménye szerint Vlagyimir Sztojanov, az Uralvagonzavod mechanikai összeszerelő üzemének vezetője megnyitójában megjegyezte, hogy ma különös figyelem irányul a Nyizsnyij Tagil-i székhelyű vállalatra: "A külföldi média ismét azt az álhírt terjesztette, hogy az Uralvagonzavodot bezárták. Ez azt jelenti, hogy nem csak ismernek minket, de félnek is tőlünk! Ez azt jelenti, hogy jól dolgozunk! A mechanikai szerelők nevében biztosíthatom Önöket, hogy a jövőben sem hagyjuk cserben Önöket! Továbbra is az orosz védelmi ipari komplexum javára fogunk dolgozni".

A kormány védelmi megrendelése alapján az Uralvagonzavod új harckocsikkal és a T-90M Proryv szintre korszerűsített harckocsikkal egyaránt ellátja a csapatokat. A vállalat teljes mértékben befejezte e modern páncélozott járművek sorozatgyártásának előkészítését és elsajátítását, és a minősítési tesztek pozitív eredményei is megtörténtek.


A bmpd-ről szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a videóriportok alapján egy tíz darab T-90M harckocsiból álló tételt szállítottak el az Uralvagonzavodból.

Emlékeztetőül, 2017. augusztus 24-én, az Army-2017 Nemzetközi Katonai és Műszaki Fórumon az orosz védelmi minisztérium szerződést írt alá a JSC Uralvagonzavod Kutató és Termelő Vállalattal (UVZ, a JSC Uralvagonzavod Konszern része, Rostec állami vállalat) az első 30 T-90M harckocsi ("Object 188M", OKR "Breakthrough-3") szállításáról. Megjelent hírek szerint az első szerződésben szereplő 30 T-90M harckocsiból tíz új építésű jármű, míg a fennmaradó húszat T-90M harckocsikból a nagyjavítás és modernizáció során alakítják át, más források szerint azonban az összes T-90M harckocsi új építésű lesz.

A 2017-es szerződés értelmében 30 ilyen T-90M harckocsit kellett volna leszállítani 2018-2019-ben, de az első 10 harckocsi tényleges átadására a védelmi minisztériumnak az 1. gárda Taman gépesített Lövészhadsereg 2. gárdista Taman gépesített Lövészhadosztálya 1. gépesített lövészezredének tankzászlóaljának részeként csak 2020 áprilisában került sor. A T-90M harckocsik egy másik tételét szintén oda szállították 2020 novemberében, és ugyanebben az időben egy másik tételt a kazanyi harckocsiiskolának.

A 2018-as hadsereg nemzetközi katonai és műszaki fórumán 2018. augusztus 21-én az orosz védelmi minisztérium újabb szerződést írt alá az UVZ-vel 30 darab T-90M harckocsi szállításáról, amelyeket T-90 harckocsikból és új gyártású harckocsikból fognak korszerűsíteni, a szállítási határidő pedig 2019-ben lesz. Az e szerződés szerinti tankokat valójában 2021 első felében szállították le, és 2021 augusztusában az UVZ ügyvezető igazgatója, Vlagyimir Roscsupkin elmondta, hogy az év elmúlt időszakában "26 új és korszerűsített T-90M "Breakthrough" tankot szállítottak le először". Korábban 2021 márciusában jelentették, hogy a 2021-ben szállított első T-90M harckocsikat nyolc darabban a Mosrentgen (Új Moszkva) faluban állomásozó 1. Gárda Páncéloshadsereg Nyugati Katonai Körzet Szevasztopol Vörös Zászlós 27. Önálló Gárda gépesített Lövészdandárja kapta meg.

2019. június 28-án, a Hadsereg 2019 Nemzetközi Katonai és Műszaki Fórumon az orosz védelmi minisztérium újabb szerződést írt alá az UVZ-vel további 100 darab T-90A harckocsi T-90M szintre történő felújításáról, majd 2021. augusztus 24-én, a Hadsereg 2021 Nemzetközi Katonai és Műszaki Fórumon újabb többéves szerződést írtak alá az UVZ-vel T-90M harckocsik szállítására és a T-90 harckocsik T-90M szintre történő felújítására (feltehetően összesen száz darabig).

Az ismert jelentések szerint a T-90M harckocsikat először egy különleges katonai művelet során használták kis számban Ukrajnában, feltehetően a 27. Önálló Gárda Gépesített Lövészdandár egyik zászlóalj-taktikai csoportjának részeként 2022 április végétől Harkiv területen.

 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
hogy m iközben az Uralvagonzavod illetékese idén májusban büszkén jelentette ki,hogy nagy erőfeszítések árán sok évi munkával sikerült megteremteniük az orosz kormányzat által megrendelt T-90M mennyiség megépítésének feltételeit (évi 50 db T-90M)
Milyen adatokkal támasztottad alá, csak nem a vasúti kocsik számával, azoknak semmi köze a T-90M gyártásához.Ébredj fel nem 1943-t írunk és T-90M harckocsikról van szó nem pedig T-34-l.

Az Uralvagonzavodnak az első 30 T90M harckocsi megrendeléséről szóló szerződés 2017-es aláírása óta 5 évébe került, hogy az azóta az Orosz Védelmi Minisztérium által megrendelt T-90M harckocsikat sorozatban le tudja gyártani.És te még évi 500-1000 db T-90M legyártásáról álmodozol.
Szokásodhoz híven terelsz. Az 50 db kapacitás. Uralvagonzavod illetékesének kijelentése. Hol van a link? Az, hogy eddig mennyit gyártottak, több ezer más tank felújítása mellett mire lenne bizonyíték?
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 425
12 083
113
Milyen adatokkal támasztottad alá, csak nem a vasúti kocsik számával, azoknak semmi köze a T-90M gyártásához.Ébredj fel nem 1943-t írunk és T-90M harckocsikról van szó nem pedig T-34-l.

Az Uralvagonzavodnak az első 30 T90M harckocsi megrendeléséről szóló szerződés 2017-es aláírása óta 5 évébe került, hogy az azóta az Orosz Védelmi Minisztérium által megrendelt T-90M harckocsikat sorozatban le tudja gyártani.És te még évi 500-1000 db T-90M legyártásáról álmodozol.

Az orosz hadsereg újabb adag T-90M harckocsit kap...


A Rostec állami vállalat 2022. május 17-én jelentette be, hogy a Rostec állami vállalat Uralvagonzavod csoportjához tartozó Uralvagonzavodban ünnepélyesen leszállítottak egy sor T-90M Proryv harckocsit az orosz védelmi minisztériumnak.

Т90
Egy új szállítmány kész T-90M harckocsik (Object 188M, OKR Proryv 3) az Uralvagonzavod Kutató és Termelő Vállalatnál (UVZ, az Uralvagonzavod Konszern része, Rostec állami vállalat), Nyizsnyij Tagil, Nyizsnyij Tagil, 2022

A Rostec állami vállalat sajtóközleménye szerint Vlagyimir Sztojanov, az Uralvagonzavod mechanikai összeszerelő üzemének vezetője megnyitójában megjegyezte, hogy ma különös figyelem irányul a Nyizsnyij Tagil-i székhelyű vállalatra: "A külföldi média ismét azt az álhírt terjesztette, hogy az Uralvagonzavodot bezárták. Ez azt jelenti, hogy nem csak ismernek minket, de félnek is tőlünk! Ez azt jelenti, hogy jól dolgozunk! A mechanikai szerelők nevében biztosíthatom Önöket, hogy a jövőben sem hagyjuk cserben Önöket! Továbbra is az orosz védelmi ipari komplexum javára fogunk dolgozni".

A kormány védelmi megrendelése alapján az Uralvagonzavod új harckocsikkal és a T-90M Proryv szintre korszerűsített harckocsikkal egyaránt ellátja a csapatokat. A vállalat teljes mértékben befejezte e modern páncélozott járművek sorozatgyártásának előkészítését és elsajátítását, és a minősítési tesztek pozitív eredményei is megtörténtek.


A bmpd-ről szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a videóriportok alapján egy tíz darab T-90M harckocsiból álló tételt szállítottak el az Uralvagonzavodból.

Emlékeztetőül, 2017. augusztus 24-én, az Army-2017 Nemzetközi Katonai és Műszaki Fórumon az orosz védelmi minisztérium szerződést írt alá a JSC Uralvagonzavod Kutató és Termelő Vállalattal (UVZ, a JSC Uralvagonzavod Konszern része, Rostec állami vállalat) az első 30 T-90M harckocsi ("Object 188M", OKR "Breakthrough-3") szállításáról. Megjelent hírek szerint az első szerződésben szereplő 30 T-90M harckocsiból tíz új építésű jármű, míg a fennmaradó húszat T-90M harckocsikból a nagyjavítás és modernizáció során alakítják át, más források szerint azonban az összes T-90M harckocsi új építésű lesz.

A 2017-es szerződés értelmében 30 ilyen T-90M harckocsit kellett volna leszállítani 2018-2019-ben, de az első 10 harckocsi tényleges átadására a védelmi minisztériumnak az 1. gárda Taman gépesített Lövészhadsereg 2. gárdista Taman gépesített Lövészhadosztálya 1. gépesített lövészezredének tankzászlóaljának részeként csak 2020 áprilisában került sor. A T-90M harckocsik egy másik tételét szintén oda szállították 2020 novemberében, és ugyanebben az időben egy másik tételt a kazanyi harckocsiiskolának.

A 2018-as hadsereg nemzetközi katonai és műszaki fórumán 2018. augusztus 21-én az orosz védelmi minisztérium újabb szerződést írt alá az UVZ-vel 30 darab T-90M harckocsi szállításáról, amelyeket T-90 harckocsikból és új gyártású harckocsikból fognak korszerűsíteni, a szállítási határidő pedig 2019-ben lesz. Az e szerződés szerinti tankokat valójában 2021 első felében szállították le, és 2021 augusztusában az UVZ ügyvezető igazgatója, Vlagyimir Roscsupkin elmondta, hogy az év elmúlt időszakában "26 új és korszerűsített T-90M "Breakthrough" tankot szállítottak le először". Korábban 2021 márciusában jelentették, hogy a 2021-ben szállított első T-90M harckocsikat nyolc darabban a Mosrentgen (Új Moszkva) faluban állomásozó 1. Gárda Páncéloshadsereg Nyugati Katonai Körzet Szevasztopol Vörös Zászlós 27. Önálló Gárda gépesített Lövészdandárja kapta meg.

2019. június 28-án, a Hadsereg 2019 Nemzetközi Katonai és Műszaki Fórumon az orosz védelmi minisztérium újabb szerződést írt alá az UVZ-vel további 100 darab T-90A harckocsi T-90M szintre történő felújításáról, majd 2021. augusztus 24-én, a Hadsereg 2021 Nemzetközi Katonai és Műszaki Fórumon újabb többéves szerződést írtak alá az UVZ-vel T-90M harckocsik szállítására és a T-90 harckocsik T-90M szintre történő felújítására (feltehetően összesen száz darabig).

Az ismert jelentések szerint a T-90M harckocsikat először egy különleges katonai művelet során használták kis számban Ukrajnában, feltehetően a 27. Önálló Gárda Gépesített Lövészdandár egyik zászlóalj-taktikai csoportjának részeként 2022 április végétől Harkiv területen.


És ki gondolta volna... Természetesen ez sem tartalmaz a kérdésre választ. Miért csinálod? Gerimaster és Amper is tisztában vele, hogy semmitérő kitérő, hasonló linkeket osztassz csak. Nekik feleslegesen csinálod. Átlát rajtad mindenki. Akkor is ha valamelyik kamunickedet használod.
Vagy eleve a külső felületes olvasóközönséget próbálod így propagálni? Szimplán hangulatkeltés? Parancsra teszed?
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 449
113
Nekem a Demkótól hasmenésem van......
Nekem ő a "kedvencem", ha lehet így fogalmazni, de azt se írnám, hogy valamiféle fan-ja lennék. Szóval kinek mi. : )

Na, de hogy ne csak offoljak.
Pro-ukrán térképek és kommentárok:
A Studenok környéki területeket szinte bizonyosan pontatlanul jelöli. Az attól 11+ km-re észak-keletre lévő Korovii Yar is az ukránok kezén van ukrán és orosz források szerint is.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell and cirqle
W

Wilson

Guest
Szokásodhoz híven terelsz. Az 50 db kapacitás. Uralvagonzavod illetékesének kijelentése. Hol van a link?
Nincs semmilyen terelés az 50 db zárójelbe volt téve csak meg kell nézni az orosz állam által megrendelt T-90M mennyiségét és szállítási határidejét és ,hogy mennyit szállítottak le belőlük, és akkor még nagyon jóindulatú voltam az évi 50 darabbal, ott van minden adat az általam betett orosz cikkben.

Gondolom most egy kicsit elszontyolodtál ami érthető, hiszen hiába példálóztál a vasúti kocsik számával az orosz óriás vállalat 5 év alatt csak pár 10 darab T-90 M tudott legyártani (azok egyrésze is T-90 átépítés) az orosz kormányzat megrendelései ellenére.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 561
80 919
113
A világ legnagyobb harckocsi gyártó üzeméről beszélsz, de azért csak folytasd, szerencsétlen oroszok rajtad röhögnek visítva.
Nincs mit fokozni, ez egy harckocsi gyártó üzem, ami békeidőben gördülő állományt készít. Nem kell átépíteni, nem kell fokozgatni semmit sem, ez az egész gyár erre készült. Lusta voltál utánanézni, és az utólagosan megváltoztatott neve alapján nyomod a mantrádat.

Az a vágyvezérelt ábrándozás amikor az ellenfelet lebecsüljük és semmibe vesszük. Érdemeit, és sikereit eltemetjük. Legyen szó űrhajózás, rakétagyártás, nehézmunka gépgyártás, mezőgazdasági gépgyártás, gördülő állományok gyártása, vagy csak a mezőgazdasági sikereik, és nem utolsó sorban hadiiparuk.
Mindezek mellett felsorolt témakörök jelentős részében még remekelt is, és mint önellátó energia és nyersanyag nagyhatalom az alapanyagtól, az energiáig, a munkaerőig, a nyersanyagon át mindent ki is termelt. De ez Neked semmit sem mond, egyszerűen fiatal vagy hogy értsd ezen javak értékét, ezzel egyetemben súlyosan alábecsülöd az ellenfelet, egy buta nyugati ideológia miatt, ami most akár európát is romba döntheti.

Nagyon fontos, és értened kellene végre. Ukrajna a 2021-es formájában akkor sem lesz már, ha az orosz esetleg veszítene, visszavonulna, vagy megpuccsolják Putyint. Az is csak vágyálom, hogy NATO katona orosz terültre lép.

Értem én, hogy ukránként Téged ez komolyan érint, és a front helyett inkább itt éled ki a frusztrációdat, de néha már nevetséges amit művelsz.
Ez az észlény ukrán? Miért nem harcol?
 
W

Wilson

Guest
És ki gondolta volna... Természetesen ez sem tartalmaz a kérdésre választ. Miért csinálod? Gerimaster és Amper is tisztában vele, hogy semmitérő kitérő, hasonló linkeket osztassz csak. Nekik feleslegesen csinálod. Átlát rajtad mindenki. Akkor is ha valamelyik kamunickedet használod.
Vagy eleve a külső felületes olvasóközönséget próbálod így propagálni? Szimplán hangulatkeltés? Parancsra teszed?
"Semmit sem érő link", na akkor itt a lehetőség előtted, hogy adatokkal,forrásokkal linkekkel érdemben cáfold a ebben az orosz cikkben szereplő adatokat és Vlagyimir Sztojanov, az Uralvagonzavod mechanikai összeszerelő üzemének vezetőjének a nyilatkozatát, , ne fogd vissza magad, villantsd meg előttünk végtelen tudásod és ismereteidet a témában.

Most majd kiderül,hogy a nagyarcú beszólogatásokon kívül képes vagy-e ezen a fórumon másra is.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Nincs semmilyen terelés az 50 db zárójelbe volt téve csak meg kell nézni az orosz állam által megrendelt T-90M mennyiségét és szállítási határidejét és ,hogy mennyit szállítottak le belőlük, és akkor még nagyon jóindulatú voltam az évi 50 darabbal, ott van minden adat az általam betett orosz cikkben.

Gondolom most egy kicsit elszontyolodtál ami érthető, hiszen hiába példálóztál a vasúti kocsik számával az orosz óriás vállalat 5 év alatt csak pár 10 darab T-90 M tudott legyártani (azok egyrésze is T-90 átépítés) az orosz kormányzat megrendelései ellenére.
Ismét terelsz mint egy óvodás. Hol van a link? Szó szerint hazudozol.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 639
113
"Semmit sem érő link", na akkor itt a lehetőség előtted, hogy adatokkal,forrásokkal linkekkel érdemben cáfold a ebben az orosz cikkben szereplő adatokat és Vlagyimir Sztojanov, az Uralvagonzavod mechanikai összeszerelő üzemének vezetőjének a nyilatkozatát, , ne fogd vissza magad, villantsd meg előttünk végtelen tudásod és ismereteidet a témában.

Most majd kiderül,hogy a nagyarcú beszólogatásokon kívül képes vagy-e ezen a fórumon másra is.
Fiúk nem akarok mogyoró lenni az üllő és kalapács között, de most "beleszólok " a mostani helyzetben értelmetlennek tartott vitába, lehet nem küldtök el a melegebb éghajlatra..

Látom izzik a levegő, sercegnek pattognak a szikrák az elkövetkezendő napokban lehetséges események miatt begörcsölve - itt a fórumon is. Tök totál nyugtalan mindenki, még a 1979-es Jugoszláv válság (már ledózeroltuk a 6-os út mellett a mezőgazdasági terményt utat nyitva egy Jugoszlávia felé történő tankos bevonulásra közvetlen Tito halála után), 1 hét nem alvásos harckészültség, illetve az 1983-as nyári készülődés a III. Vh-ra sem nyugtalanított annyira mint a mostani események.

Pedig még nem is durrantottak a fejünk fölött egy EMP-t sem.

Most azon megy a vita, hogy ki mit tud - gyártani mennyiségben, és időben.

Ez a mostani helyzetben egy tök felesleges vita, mert 2 lehetőségünk van.
1. Szerencsés esetben van még pár évünk arra hogy a gyakorlatban eldőljön kinek van ebben igaza
2. Kevésbé szerencsés esetben rövid időn belül teljesen felesleges az élet, és a lét bármely kérdésén rágódnunk.

Nekem meddő viták esetére van egy saját gyártmányú mondásom:

Feszültség inkább a konnektorban legyen!
(gondolva az energiahordozó szankcióra!)
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 639
113
Ez nem normális...előre jósolni? és ha Ukrajna javára dőlne el, akkor mi van? (Persze esélye annyi mint a fociválogatottunknak egy szinvonalas tornára kijutni)
Putyin helyébe szaván fognám az EU-t, közjegyző által írásba foglalva, és fordítva tenném fel a kérdéseket, és ezt az eredményt kihozva..
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
A T-90-estől eltekintve (a 20 ezer nagy része azért T-72-es illetve T-80-as) azok is maximum acélkoporsónak jók a modern kézi páncéltörő fegyverekkel szemben.

Illetve 20 ezer, 2-3 évtizede raktáron álló tankot nem lehet néhány hónapon belül újra hadrendbe állítani. Egyes alkatrészek pl. tömítések, vezetékek, szigetelések ennyi idő alatt tönkremennek, pláne ha a szokásos keleti ridegtartással a szabad ég alatt tárolják ezeket télen-nyáron a tundrán, az UV és a fagy teszi a dolgát. A 20 ezer nem elhanyagolható része maximum alkatrésznek lesz jó.

Nagyon kéne már a T-14, meg értékelhető számú T-90M. A Szovjetúnió még tanknagyhatalom volt, de azok az idők elmúltak, a T-62-esek előszedése a naftalinból jól mutatja, hogy jelenleg mekkora a baj.
Az ukrán felderítés ca 17 ezerre tette az orosz harckocsi állományt, és ebből 2300 darabot ítéltek véglegesen roncs állapotúnak, a többi harcképessé tehető kisebb-nagyobb javítás után.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 529
29 737
113
egy méltánytalanul figyelemebe nem vett cikk :)

Zelenszkij ma közölte Duda lengyel elnökkel, hogy kész népszavazást tartani Lemberg, Ternopil és Ivano-Frankivszk megyékben a területek Lengyelországhoz csatolásáról.

mondjuk így forrás nélkül ciki.... de a gondolat jól hangzik :)
Így akarja NATO ernyő alá menekíteni a területet. Igazából mi is megkaphatnánk Kárpátalját. Viszont ami, inkább aggaszt, hogy a népszavazás elöl a nyugati régiókból Kárpátaljára menekítenék az ukránokat, ezzel módosítva a lakossági arányokat.
....................
18+
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
A világ legnagyobb harckocsi gyártó üzeméről beszélsz, de azért csak folytasd, szerencsétlen oroszok rajtad röhögnek visítva.
Nincs mit fokozni, ez egy harckocsi gyártó üzem, ami békeidőben gördülő állományt készít. Nem kell átépíteni, nem kell fokozgatni semmit sem, ez az egész gyár erre készült. Lusta voltál utánanézni, és az utólagosan megváltoztatott neve alapján nyomod a mantrádat.

Az a vágyvezérelt ábrándozás amikor az ellenfelet lebecsüljük és semmibe vesszük. Érdemeit, és sikereit eltemetjük. Legyen szó űrhajózás, rakétagyártás, nehézmunka gépgyártás, mezőgazdasági gépgyártás, gördülő állományok gyártása, vagy csak a mezőgazdasági sikereik, és nem utolsó sorban hadiiparuk.
Mindezek mellett felsorolt témakörök jelentős részében még remekelt is, és mint önellátó energia és nyersanyag nagyhatalom az alapanyagtól, az energiáig, a munkaerőig, a nyersanyagon át mindent ki is termelt. De ez Neked semmit sem mond, egyszerűen fiatal vagy hogy értsd ezen javak értékét, ezzel egyetemben súlyosan alábecsülöd az ellenfelet, egy buta nyugati ideológia miatt, ami most akár európát is romba döntheti.

Nagyon fontos, és értened kellene végre. Ukrajna a 2021-es formájában akkor sem lesz már, ha az orosz esetleg veszítene, visszavonulna, vagy megpuccsolják Putyint. Az is csak vágyálom, hogy NATO katona orosz terültre lép.

Értem én, hogy ukránként Téged ez komolyan érint, és a front helyett inkább itt éled ki a frusztrációdat, de néha már nevetséges amit művelsz.

1. Magyar vagyok.
2. Több évtizedig dolgoztam orosz haditechnikával.
3. Ismerem a gyárat, tudományos munkám van az orosz harckocsfejlesztés történetéből.
4. Külön kutattam a posztszovjet idők hadiipari beruházásait. Tudom mit tettek, mit akartak, és mit nem tudták elérni a témában.

Csak néhány példa, hogy lásd, mennyire butaságokat beszélsz:
  • A T-14/15 Armata hét éve létezik proptotipusként. Nem tudják, különösen, nem az eredeti koncepció mentén gyártásba vinni.
  • A T-90 a T-72 konstrukció bázisán lévő átmeneti megoldás. Ebben sem tudták a legfontosabb fegyverezeti és elektronikai innovációkat beépíteni. (új ágyú helyett régi 2A46M5, kijelzők, aktív védelmi rendszer, stb.)
  • A gyártó berendezések nagy része német, japán, stb. nyugati CNC stb. megmunkálò eszköz. Ezekből annyit vettek, amiből a havi 4 db gyártható. Ezt lehet kissé fokozni, ha van hőkamera, elektronika, ami beépíthető.

Érted miért nem egyszerű évi 500-1000 darabra növelni a termelést??

Ha lehetne, hidd el megtette volna, hisz ennek dupláját veszíti el Ukrajnában.

A nyersanyag gazdagság meg afrikai országok jellemzője is, mégsem álmodoznak vilaguralomról.
:)

Az álmodozás veszélyes. Nézz utána a tényeknek, mielőtt nagypofával vádaskodsz, okoskodsz.

A dilettantizmusod arroganciád megalázóan nevetségessé tesz, mert mindig beégsz.