[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 729
80 541
113
Referendum


 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 825
113
Mert amibe 20 evig esik az eső, az nagyjàbol minden így jár. Nyilván azt is fel lehet újìtani, de kb nem fog semmi hssználható maradni bene a "kasztnin" kívül. Egy ilyen felújítàsa nagysàgrendileg összehasonlíthstó szerintem azzal mikor az M1 -eket felújítják a sivatagból, ès gyakorlatilag újként kezelik. Abban sem marad szinte semmi a vàz ès a pàncél kivételével.
De ezeket amikor beviszik gyári nagyjavításra akkor lecsupaszítják acélig. Kidobnak mindent a blokon a teknőn, a görgőkön és a tornyon kívül. Ilyenforman mindeggyé válik, hogy belefolyt-e a víz vagy sem.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 729
80 541
113
Orosz katonák anyagi juttatásai(jutalmak) a speciális katonai müvelet zónájában:

file.jpg

file.jpg


file.jpg
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 289
10 333
113
Eleve nem lett volna szabad engedni a majdani puccsot. Ehhez persze nem egy Janukovics fèle pofátatlanul tolvaj oligarchát kellett volna támogatni.

Még így is, 50-50% körül volt megosztott politikailag Ukrajna. Semmi esély nem volt a mai szituacióra, ahol 1 szűk kisebbség maradt oroszpárti.

De ha már a Majdannál elment a hajó.14- ben bemutattak 1 mintamegszállást a Krímben, ami után leálltak. Donyeck-Luhanszk már akkor is fèlszívvel, nyögvenyelősen ment egy végtelenül lezüllött ukrán hadsereg ellen.

Utána folytatódott az ukrán politikai züllès, bár úgy tűnik az amcsik a hadsereget rendesen gatyába rázták.Az idő az oroszoknak dolgozott. Ma már hihetetlennek tűnik, de Zelenszkijt, az oroszokkal való kiegyezès remènyèben szavazták meg az ukránok. Lehet hazugság volt az egész kampánya, de Putyin meg sem próbálta a politikai nyitást.

Aztán jött a most februári csőd. Egy felkèszületlen, létszámában kevés, korszerűtlen fegyverekkel felszerelt, rossz taktikával Ukrajnaba küldött hadsereg bevetèse. Ahogy haderő vezetése, úgy az orosz titkosszolgálat is leszerepelt. Rosszul mérte fel az ukrán helyzetet. Sem Kijevben, sem a Harkovi körzetben nem biztosítottak olyan helyi puccsot, ami Melitopol és Herszon esetében segítette a gyors megszállást.

Mennyire más lenne a helyzet, ha Harkovban orosz csapatok lennènek, Kijevben lefejeztèk volna az ukrán vezetèst.

Későn, de korrigáltak Átcsoportosítottak, szűkítettekk a fronton, bedarálták az ukránokat Luhanszkban.De lógva hagyták az ukrán utánpótlást.Bambán nèztek, ahogy ömlik be Ukrajnába a fegyver.Következmenyek nélkül hagyták a Keleti -Europai fegyverszállításokat. Tömik olajjal, gázzal, atomerőmű üzemeanyaggal Szlovakiat, amíg Herszonnál szlovák T-72-vel, Zuzannával stb ölik az orosz katonákat. Olyan érthetetlen dolgok ezek, amire nincs logikus magyarázat.
Az én olvasatomban:

Az ukránok eredeti, szovjet eredetű lőszerkészletei ugye gyakorlatilag elfogytak a hónapok alatt, illetve a páncélos technikája is megfogyatkozott. Légierő? Légvédelem? Mutatóba maradt. Ezek után maradt volna az ukrán politika részéről a kapituláció. Hogy a társadalnuk hogy fogadta volna, az más kérdés.
De ezután kelt át a Nyugat a Rubikonon: folytatta a fegyver/technika szállítást, hiszen frontra küldhető ukrán még bőven maradt...

Az oroszok - ahogy eleinte nyomták - ezeket még sokszor Ukrajna nyugati részén elpusztították, illetve gyengítették a szállítási lehetőségeket (vasúti hálózat, üzemanyag).

Mivel szerintem ez már - egy ideje mindenképpen - kifejezetten gazdasági háború, mi több; már Világok Harca, ezért szerintem az oroszok módosították a hozzáállásukat. Nekem az az érzésem, hogy visszavettek a beérkező nyugati szállítmányok idejekorán elpusztításából.
Ennek okát abban látom (azonkívül hogy elfogyott az összes rakétájuk, vagy mosógép chip hiány miatt félkészen rohadnak a gyárudvaron), hogy próbálják "csábítóan" manipulálni, reménykeltőnek bemutatni a helyzetet. Ti., hogy a Nyugat elhiggye, hogy nem hiábavaló a fegyverszállításuk. Ha a rendezőkön pusztult volna el az összes a frontra jutás esélye nélkül, akkor látva a hiábavalóságot, lehet abbahagyták volna.
Tél még sehol, a társadalmi folyamatoknak érési idő kell, ahhoz pedig tél kell, meg Drágaszág. Ha a nyugati elit abbahagyta volna a támogatást, enyhült volna a helyzet, ment volna újra rendesen az orosz gáz, nyersanyag, stb., tehát nincs társadalmi elégedetlenség, s akkor maradnak a jelenlegi nyugati kormányok...
...akik tovább folytatták volna az Oroszország projektjüket. Máskor. Legközelebb.

Tehát maradt a másik út: A nyugati fegyverszállítmányok jussanak el a frontra. Így megmarad a vélt vagy valós reményük, hogy az orosznak nemcsak mosógép chipje fogy el, de a felhasználni mert lőszer/hadianyag készlete is.
Persze senki nem tudja, hogy mennyi van az orosznak (lehet, hogy egy nagy blöff, hogy még töméntelen van, de az is lehet, hogy tényleg annyi van). Azt meg végképp nem tudjuk, hogy mennyit mer felhasználni. Az pedig szimplán emberi tényező, függetlenül attól, hogy egy ember dönt e, vagy egy grénum.
S akkor újra:

Ha nem így lenne, akkor csak le kéne futtatni egy szimulációt, hogy nekik ennyi van, nekünk ennyi, hatékonyság stb.: Nyerünk, vesztünk. Pont.
De ott a kifürkészhetetlen emberi észjárás, valóságérzékelés, hiúság, egyébb emberi gyarlóságok, hogy ki meddig hajlandó elmenni, mikor hajlandó feladni.
(Lásd Hitler a bunkerben)

...tehát ott tartunk, hogy "ömlik" a nyugati hadianyag a frontra a győzelem esélyével.
Mert nyugati ésszel az nem lehetséges, hogy egy 140 milliós fejlődő ország kifogjon a Fejlett Nyugaton.

Az orosz meg erre az észjárásra játszik. No szintén nem feltétlen eleve kimunkált Zseniális Tervvel, hanem adaptálódva fejleményekhez, körmönfontan, meg rögtönözve, bénázva, muszájból.

Tehát mint írtam maradt a másik út: Szállíttatni a Nyugattal a fegyvereket.
Terhelni őket addig, amíg ki nem derül, hogy hol vannak a gyenge pontjaik. Mikor jutnak el arra a pontra, amikor bizonyos fegyverkészletek apadása már az önmaguk által meghatározott harckészültséget veszélyeztetik (szentpétervári paradoxon!)
Van amiből nem tudnak eleget, gyorsan gyártani, pótolni? Vagy igen, de ahhoz a civil ipartól kell elvenni a forrásokat?
Ez mennyire hat ki a munkavállalókra, közvetve a teljes lakosságra?
Netán a lakosságtól is kell elvenni forrásokat? Az meddig bírja?
A cél az orosz részről, hogy valahol kibukjon a Nyugat sebezhetősége. mert lehet sírva röhögős emoijkat nyomni erre a mondatra, de nincs olyan akár potens társadalmi/gazdasági/politikai/gazdasági rendszer, aminek ne lenne gyenge, érzékeny pontja. Legyen az Oroszország (A nyugat is éppen ezt keresi), legyen az EU, a NATO, az USA stb.
A rómaiak is röhögtek a barbárokon, aztán ugye, hogy ugye...
Spanyol Armada...
Maginot-vonal
A Harmadik Birodalom hadereje
Brit gyarmatbirodalom
Úgy hirtelen.

Úgyhogy ez így mára egy húzd meg erezd meg taktika lett orosz részről.
Jöjjön a nyugati hadianyag, de csak annyira, hogy a bevetni mert nagyságú orosz erőket ne vesse hátra.
Nagyon.
Akkor jön megint a csapkodás - most éppen iráni drónokkal.
De ennek az oroszok által kívánatos szabályozásnak van egy gondja, hogy jellegénél fogva (logisztika reakcióidejének tehetetlensége, emberi tényező) nagyobb a tehetetlensége, mint egy tankerhajó kormányreakciójának.

Ez ad szerintem magyarázatot arra, hogy; de gyerekek mi folyik itt!?
Most akkor csapkodják az oroszok a vasúti/energia logisztikát? Most nem? Miért? Most miért megint?

Mindenki próbálja szabályozni a folyamatokat.
De a mind a két oldalon vannak agytrösztök, okos emberek, javaslatokkal, meg vannak döntéshozók emberi gyengeségekkel, prekoncepciókkal, stb., úgyhogy ezek a kontrollálási kísérletek lassúak, esetlegesek, nagy tehetetlenségűek.
Főleg mai szemmel, amikor felgyorsult a világ, minden azonnali eredménnyel kecsegtet.
Szóval eredményeket vársz türelmetlenül ebben a konfliktusban.

De jelen konfliktus a sok szereplőjével, a befektetett mérhetetlen anyaggal olyan, mint a csonttörés:
Lehet, hogy a világ felgyorsult, a gyógyászat sokat fejlődött, de a természet ezt pont lesz*rja, a csont nem fog gyorsabban összeforrni...

Szóval, mivel az ukránok nem kapituláltak az elején, viszont rengeteg szereplő aktivizálta magát, úgyhogy ha valamelyik olyan fél számára (kormány, politikus, befolyásos ipari szereplő, társadalom), aki érdemben tudja eltéríteni a küzdő felek szándékát, már nem lesz annyira tarthatatlan a helyzet, hogy ezt megtegye, akkor várhatjuk ennek a rémálomnak a végét.

De amennyiben végül(?) az oroszok számítása jön be, akkor utána beszólhatnak majd a tárgyalásokon, hogy:
Na köcsögök: Mi tömtünk titeket olajjal, gázzal, atomerőmű üzemanyaggal! S mit kaptunk ezért tőletek?
...
S most ti mit kaptok tőlünk ezután? Megmondjuk: Szocskát!
(Ha valaki nem ismeri, hogy mi az a szocska, holnap megírom)

Szerintem ezt a diadalittas pillanatot remélik az oroszok.

S akkor a saját megalapozott jóslatom:

Az indián a fiával egy hete vágja a fát a télre készülve (hopp; mennyire aktuális!)
Egy hétig vágják, aprítják. Ezután az apa - kioktatva, hogyan viselkedjen helyesen - felküldi a fiát a Nagy Varázslóhoz a hegycsúcsra, hogy kérdezze meg, hogy: Ők készülnek a télre; vágjanak e még fát?
A kis indián felmegy a varázslóhoz, aki a pipája füstjében révülten néz a távolba, s megkérdezi tőle, hogy vágjanak e még fát?
- Vágjatok fiam. Vágjatok!
A kis indián átadja az üzenetet, nekiveselkednek; még egy hétig vágják a fát.
A sztori megismétlődik, már az is megkérdezteti, hogy nagy tél lesz e? Jön a válasz, hogy:
- Nagy tél lesz! Vágjatok még fiam. Vágjatok!
Megint megnyomják.
Mondja a harmadik hét után teljesen elkészült apa a fiának, hogy ugyan kérdezze már meg azt is, hogy mekkora nagy tél lesz, s hogy honnan tudja, hogy nagy tél lesz?
Megkérdezi, jön a válasz:
  • Quuuuurrrrvvvva nagy tél lesz!
  • S ezt honnan tetszik tudni?

- Lent a völgyben az indiánok már három hete vágják a fát!
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 821
31 823
113





És akkor valami egészen más:

 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 638
113
Mármint kinek nem kellett volna engednie? A népakarat Janukovics ellen volt. Anélkül nem lett volna Majdan. Eleve Janukovics hatalomra jutása volt a puccs.
A népakarat átlaga pont középen volt, semleges Ukrajnát szeretett volna.

Innen, a nyugalom völgyéből kellett őket feltornászni a liberalizmus nyugati hegygerincére, ott aláducolni külföldről importált kormánnyal, hogy vissza ne gurulhasson, és ez nem ment másképp mint a F.O.S médiacirkusz helyi sátrának felépítésével, benne hónapokon át tartó Kievi Forradalmi Játékokkal. A sátorban , annak szinpadán, a nyugati média árgus szemei előtt szónokok nyomták a népkábító forradalmi dumát szinte egész délután, utána a bérforradalmárok este 8 tól szemeztek a rendörök sorfalával, egy kis üvöltözés, hiszti, aztán éjfélkor takarodó, mindenki ment a segítő kezekkel felépített lakósátrába szunyókálni, hiszen egy város álmát nem volt szabad megzavarni..

Ennek a Játéknak minden eleme erősen hollywoodi forgatókönyv ize volt, és emiatt is sok hasonlóság van a mostani "Különleges Hadművelet"-el. A hasonlóságra egy példa, ha az valódi forradalom, egy hét alatt lezajlik mérhetetlen ember és anyagi áldozattal, Kiev részleges vagy totális felégetésével, hiszen ez a jó forradalmári szokásokkal ez jár.

A mostani "mű" háborúban is jelenleg is ott toporognak a csapatok már fél évben lényegében egy helyben, jobbra balra kilengéssel mint a tojós tyúk..
Ahelyett h azt is lezárták volna így vagy úgy 1 héten belül.

A Kievi Forradalmi Játékokra szánt összeget, az 5 milliárd USD történetét már odaátról is hallottuk, ez nem szégyen csak kellemetlen, ahogy a barátom mondaná, mikor besz@rt egy buli után..

Janukovicsra visszatérve, azért vastagon benne lehetett a Játékok engedélyezésében is. Gondolom be lett Neki igérve, hogy a játék végeztével ő marad meg a posztján,... és ő meg ezt besz@pta, mint kacsa a nokedlit..

Különben ki az a nem normális államfő aki:

- engedélyezi a kormányzati központ melletti kb egy km2 terület 0 - 24 órás kettős rendör kordon felépítését a Játékok biztonságára felügyelve
-Igazi forradalom első óráiban megpattanna az elnök a teljes vagyonával, itt meg ottragadtak a cuccai..
-Zsebretett kézzel intézkedés nélkül türelmesen hónapokig kivár, mikor a forgatókönyv a színpadra szólítja..

De ezt végtelenségig lehetne folytatni, nincs értelme...

Eredménye: a nyugati polgár a TV előtt chipszet és kólát fogyasztva egy hónapon keresztül, a végére tényleg elhiszi hogy létezik egy szinte vértelenül tiszta Szent Forradalom aminek ő is élő szemtanúja volt..
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 638
113
A magyar állam néhány éve létrehozta a Szabolcsbákai , egyetlen 750 kV-os EU-s feszültségszintű háromfázisú trafóállomását, az ukrajna felé menő távvezetéket ismét 750 kV-al üzemeltetve. Ez mintegy 18,5 milliárdba került nekünk, mert felhasználtuk a rendszerváltás elött rövid ideig üzemelt alkatrészeket is.
Ez elviekben lehetővé teszi hogy az Ukrajna felöl érkező villamos energiát a hazai ellátáson kívül továbbküldjük román és szlovák irányba is. A vezeték elviekben kb mintegy max 2000 MW-al terhelhető.

A 750 kV os hálózatra valamint az ukránokra való számításunkra megint ráfaragtunk: Zseli zseniálisan ezt az energiamennyiséget nem a szokásos energiapiaci aukción adná mint a többi "rendes" EU-s tagállam, hanem fix, kötelező mennyiségi átvétellel az EU-s igen magas árszint mínusz pár Euró/MWh "árengedmény"-el.

Zseli zseniális tervét most EU-s nyomással erőltetné ránk mondván szüksége van a pénzünkre, mert..

Ha mi bevállalnánk hogy EU-s piaci törvényt sértve ezt kötelezően, versenyeztetés nélkül átvesszük, simán beborul az amúgy is gyenge lábakon álló rezsicsökkentett elképzelés a költségvetésünkkel együtt.

Látom hogy nem kell ide az orosz ha gazdaságilag buknunk kell, elég egy ilyen Zseli zseni gazdasági ötlet is

Ennek eredményeképp azonnal ismét építeni kell az eddig emiatt pihentetett Paks II.-őt, mert kevés lesz a villanyunk, hacsak Zseli helyett nem lesz egy másik de már Uniós elveket tiszteletben tartó főnök Ukrajnában..
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 525
29 723
113
Egy kis érdekesség, Mordor érdekes számokról ír a haditech újságában.


Megemelték az orosz katonai kiadások keretét, az új szám évi 83 milliárd eurónak megfelelő rubel. Az arányokat szemléltetve, ez a teljes GDP-jüknek így már a 4,5%-a, ez messze a hadigazdálkodás már. Nem a NATO 2% az átlag, de egy 3% fölött már erősen érzi a lakosság. Mozgósítás idején viszont ezen nincs min csodálkozni.
Összehasonlítva ezt Ukrajna 5%-ot költött. Ez az orosz szám viszont Határvidék teljes GDP-jének az 50%-ához közeledik. Mármint a háború előtti teljes termelésének 50%-hoz. Ezt adókból értelem szerűen nem tudja előteremteni. Ehhez az eddig látott külföldi hitelek ütemének minimum fenntartása szükséges.

Amit még ki szeretnék hangsúlyozni, hogy ha minimum egy fegyverszünetet kötnek valamikor, Ukrajna átfegyverezte a hadseregét. Eddig a fenntartás nagyobbik része országon belül marad. Ha kidobják a kilőtt T-64-eseket és ők tényleg 7 féle külföldi tüzérségi rendszerrel, hamarosan érkező mondjuk 100-200 spanyol Leopárd2 meg sivatagban letárolt Abrams és légierőben vagy 4 század használt F-16, és még sorolhatnám a több ezer kézi pct, legmodernebb légvédelmi ütegek...
Ha ezeket mind fenn akarja úgy tartani békeidőben, hogy nincs hazai gyártó kapacitás mellettük, csupán külföldre fizeti a karbantartást, alkatrészellátást, akkor azt az ukrán gazdaság nagyon nehezen tudja kigazdálkodni. Ha irányadónak vesszük, hogy egy honvédség költségvetésének 30%-a üzemeltetés, akkor durván egy 30 milliárd nyugati gépek üzemeltetése és lőszerváltással tudná ezt minimum ellensúlyozni. Ez már önmagában Határvidéknek a régi GDP-jének a 15%-át jelentené. És akkor ebben még nincsenek benne a bérek.
És itt nem bátorkodtam becslést adni, hogy mit jelent majd Kijev számára iparilag az elvesztett területek, az államcsőd, hogy bent ragadtak több hónapra hajók a kikötőjébe és amíg nincs fix békeszerződés, addig rápakolnak plusz díjat a tengeri fuvarozók, hogy ez újra megismétlődhet, hogy a kiáramló lakosság miatt nem is lesz hosszú távon akkora munkaereje, hogy visszamenjen a háború előtti szintre a gazdaság.
Vagy hogy a nyugati technika drágább, mint annak orosz megfelelője.

Szeretném hangsúlyozni, hogy ez 4,5% már most látszik, hogy a Föderációnak is megterhelő lesz. És nála sem számoltam azt, hogy ha most T-72-esekre költ, akkor később ugyan úgy hiányként jelenik meg majd a T-90-esek és Armaták gyártása. Nála megmarad egy jóval nagyobb hazai rész, így jelentős mértéke vissza pörög a saját gazdaságába. De hogy képletesen szólva vagy Ladát és Kamaz teherautót gyárt vagy modern tankot és lopakodó repülőgépeket majd.
Szeretném hangsúlyozni, hogy Ukraelnek nem lesz békeidős hadserege. Ha, bátorkodom megjegyezni, Ha, marad egyáltalán valami ebből a mai kaporföldből, a gazdi fogja az eszközöket adni, szervizelni, az hoholok csak a vérüket adják az üzletben. Az oroszok meg ahogy aktiválták a felszerelést, ugyan úgy visszaaltatják félálomba valahol. A roncsokból meg új hadifalszerelést kalapálnak.
De mindezt már február 24. óta szajkózzuk, rágjunk, emésztjük. A románok meg azt írnak amit akarnak, de a hoholok után ők következnek, meg a lengyelek, ha nem maradnak a seggükön.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Mert amibe 20 evig esik az eső, az nagyjàbol minden így jár. Nyilván azt is fel lehet újìtani, de kb nem fog semmi hssználható maradni bene a "kasztnin" kívül. Egy ilyen felújítàsa nagysàgrendileg összehasonlíthstó szerintem azzal mikor az M1 -eket felújítják a sivatagból, ès gyakorlatilag újként kezelik. Abban sem marad szinte semmi a vàz ès a pàncél kivételével.
És szerinted egy felújító bázison az ilyen problémával nem tudnak megbírkózni ha kell ? Nézd már meg azt a dokufilmet ahol az öbölháborúban lepusztított M1-eseket felújítják , gondolod az UV erre nem képes ? Nyilván több munka és költség viszont ebben az esetben már lehet inkább modernizáció a jobb megoldás !
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 890
113
Melyik része a félelmetes, hogy sikeres a sorozás pár ezer emberrel, vagy hogy kiakadt a menekülő hadköteleseken?

Amúgy abban igaza van, hogy vannak akik csak a jogokat ismerik de a kötelességeket nem.
Van a facebookok egy régi fényét elvesztett csoport, ahol vadul támadnak mindent és mindenkit a foteltábornokok ( hogy kell megállítani putlert meg atomot a ruszkikra) . Most volt egy szavazás hogy mit csinálnának ha nálunk is lenne mozgósítás meg sorozás az ukrán helyzet miatt (kitör a háború meg kell állítani az orosz hadsereget, jönne a behívó). Az eredmény 2/3-al mind külföldre menne!

Mondjuk ezen én nem is csodálkozom!
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
652
1 814
93
És szerinted egy felújító bázison az ilyen problémával nem tudnak megbírkózni ha kell ? Nézd már meg azt a dokufilmet ahol az öbölháborúban lepusztított M1-eseket felújítják , gondolod az UV erre nem képes ? Nyilván több munka és költség viszont ebben az esetben már lehet inkább modernizáció a jobb megoldás !
De képes! Miért ne lenne. De mire ebből értèkelhető mennyisèg lesz, az oroszok már egy következő háborúban fognak tankokst tesztelni.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Érdekes leírás az iráni öngyilkos drónok elektronikájáról.


Aki követi az izraeli történéseket, már elég nyíltan beszél mindenki minimum egy csapásról az atomlétesítmények ellen. De mérlegelik egy háború lehetőségét is. Ezek az információk elég értékesek lehetnek mind a zsidó állam, mind Törökország számára. (Ez utóbbi akkor, ha megint akciózni akar Szíriában vagy Irakban.

Szeretném hangsúlyozni, hogy Ukraelnek nem lesz békeidős hadserege. Ha, bátorkodom megjegyezni, Ha, marad egyáltalán valami ebből a mai kaporföldből, a gazdi fogja az eszközöket adni, szervizelni, az hoholok csak a vérüket adják az üzletben. Az oroszok meg ahogy aktiválták a felszerelést, ugyan úgy visszaaltatják félálomba valahol. A roncsokból meg új hadifalszerelést kalapálnak.
De mindezt már február 24. óta szajkózzuk, rágjunk, emésztjük. A románok meg azt írnak amit akarnak, de a hoholok után ők következnek, meg a lengyelek, ha nem maradnak a seggükön.

Bátorkodnék megjegyezni, hogy én ebben nem hiszek. Sem az USA-nak, Európának meg még kevésbé sem az az érdekük, hogy egy feneketlen kútba az idők végezetéig a pénzt dobálják. Ez, amit leírsz, csak az ukrán tervező asztalokon és papírokon szerepel. Rajtad kívül ezt csak cirill betűvel írták le idáig.
Nézzük meg, milyen nagyszerűen fejlődött fel Koszovó vagy Bosznia a háború után, amiért kitalálták, hogy a Nyugat jól fizetett zsoldos hadserege lesz egy komolyan vehető jugoszláv hadsereggel szemben! Azokra az ingyen fegyverszállítmányokra más is igényt fog tartani. Mondjuk a soron lévő következő konfliktusban.
És mi marad? Egy még életképtelenebb ukrán gazdaság, ami a háború előtt sem bírta el saját maga költségeit és sehová nem tudott fejlődni. A saját hadiipara valószínűleg jó részt meg fog szűnni, senki nem fog iparkodni, hogy T-64-eseket gyárthasson, meg SZ-300-asokat tarthasson karban. (Míg a háború előtt legalább az ukrán hadsereg igényt formált erre jól felfogott érdekében, addig a mészárlás után mindenki minden fegyvernemben nyugati márkáról beszél. Ahol az import alkatrész beszerelését fogják tudni majd elvégezni csak.)

Én nem hiszek abban, hogy itt évtizedekig védelmi pénzt akarna majd fizetni bárki nekik. Ez a háború arra kellett csak a Szövetségnek, hogy időt kapjon a saját fegyverei beérkezéséig. És nem lesz szüksége egy lyukas pénzeszsák Zelenszkijre.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 954
113
Szergej bacsi hatalmas troll az fix.

Kozben pedo Biden elmeselte hogy ismerkedett meg harminc evesen a 12 eves Jillel.

Ukranok lelottek allitolag egy Mohajer 6-ost. Elegge egyben van, erdekes.

Orosz tankok harca.

TU 214 korulnezett az ukran fronton.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 186
113
Lehet hogy hülyén hangzik, de szerintem, az energiafogyasztás visszafogása állhat a háttérben!
Igen az áll. És ezzel párhuzamosan egy új társadalmi rend felállítása, amolyan digitális neo-kommunizmust akarnak a népekre ráhúzni (valami, Orwell 1984-hez hasonlót, csak kicsit durvábbat).
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Melyik része a félelmetes, hogy sikeres a sorozás pár ezer emberrel, vagy hogy kiakadt a menekülő hadköteleseken?

Amúgy abban igaza van, hogy vannak akik csak a jogokat ismerik de a kötelességeket nem.
Van a facebookok egy régi fényét elvesztett csoport, ahol vadul támadnak mindent és mindenkit a foteltábornokok ( hogy kell megállítani putlert meg atomot a ruszkikra) . Most volt egy szavazás hogy mit csinálnának ha nálunk is lenne mozgósítás meg sorozás az ukrán helyzet miatt (kitör a háború meg kell állítani az orosz hadsereget, jönne a behívó). Az eredmény 2/3-al mind külföldre menne!

Mondjuk ezen én nem is csodálkozom!

Sajnos ott az igazság, amit leírtál. A legnagyobb liberális, balos, utcai hőbörgők, na azok lennének az elsők, akik megpróbálnának lelépni, ha helyzet van. Ahogy írtad, tudnak nagyszájúak lenni a jogaikért, de az állampolgári kötelesség, na az már számukra nem létezik. Ez egyébként, feltehetően minden európai kultúrkörhöz tartozó országra igaz, nem csak ránk. Az orosz mozgósításról kikerült videók, hát én nem tartok nagy jelentőséget neki. Kicsit kaotikus, olyan oroszos színvonal ez is, ennyi nagyjából. Aztán majd ha bent lesznek a fiúk, akkor jönnek a Néphadsereges stílusú, vagy annál is durvább orosz őrmesterek és katonát faragnak belőlük pár hét alatt, pláne hogy ezek már voltak katonák. Az október a felkészítésükkel nagyjából elmegy, aztán majd kiderül mit hoz a konyhára nekik a mozgósítás eredménye, katonai értelemben.
Visszatérve hozzánk, a Honvédség emberanyag, létszám tekintetében lassan a Rubicon folyó partján lesz. Dönteni kell, marad a jelenlegi rendszer, további kínlódással a létszámot illetően, vagy valami drasztikus változás lesz. Itt lehet további illetményemelés, aktív és tartalékos katonáknak, vagy a sorkatonai szolgálat valamilyen formában történő visszahozása.