A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 004
36 349
113
Elég sok mindent mond Ruszin.

Haderőfejlesztes
Van plusz forrás. Egyèni felszerelèsen túl van jópár dolog a csőben.
Amit leszerződtünk, az jön. Lynx hónap végén. Erre van még 1 nap. :cool:


Lövészzászlóaljak
Az eddigi 4 mellé lesz még 5 új Jan.1-től.
Toborzás lesz. Pontos helyeket, hol nem mondott. Marad az MH országgyűlés által jóváhagyott létszáma, de átstrukturálás lesz.
Adminisztráció száma csökken. A parancsnokság, a pozíciók száma 2/3-adára csökken. Közép és felsőszinten lévő pozíciók száma 100-as nagyságrenddel csökken. igy növelhető a harcoló beosztások száma.


Önálló vezetési rendszerek, parancsnokságok lesznek.
A haderőnemi parancsnokságok feladata az állomány felkészítése lesz a különböző műveletek vegrehajtására. Ez jóval hosszabb, összetettebb szakasz az új technikák esetén.
Okt 1-től.
Koller a légierő parancsnoka.
Lippai a szárazföldi erők parancsnoka.
Sándor a különleges erők parancsnoka.
Kovács a kiberparancsnoksag parancsnoka.


A Honvéd Vezérkar vezetése alatt zajlik majd az összes küldetés, feladat.. A felkészítés után a Vezérkar irányítása alá kerülnek az alegysegek, harccsoportok. Ezáltal gyorsabb, egyszerűbb vezetési lánc lesz a műveleteknèl és az összes haderőnemet egyszerűbben 1 iranyba lehet vezetni.
Amúgy azt is mondta RSZR (1:55 körül), hogy jövő év (2023) végére lesz egy bevethető PZH-ütegünk. Az elég sovány... :confused:
Addigra szerintem komplett osztálynak működni kellene...
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 648
5 395
113
Hát a stróman-Bobo miniszter által emlegetett "gyorsításnak" nem sok nyoma van eddig...semmit nem rendeltünk a L-39NG óta és azt se biztos hogy kellett volna.

Te még hiszel a mesékben? :rolleyes: A forint naponta rekordokat dönt, spórolás van ezerrel, recsek ropog a gazdaság egész Európában, Krisss írta nemrég itt valahol, hogy örülnek, ha év végéig tudnak majd tankolni a technikákba, mert nincs pénz. Ezek után Te el tudsz képzelni több, euró milliárdos haditechnika bejelentést? Tudod, nyilatkozni bármit lehet, hogy gyorsítunk, van pénz, blabla... aztán a valóság meg kissé más :/
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 081
4 056
113
2025 helyett 2024-re itt lesz mindkét kc390 :cool: igaz nem rajtunk múlt de nah :hadonaszos:
A 2025-öt honnan veszed?
2023-24-ről volt szó, tehát lassítás az a gyorsítás!

 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
OFF

Nem akarom bel pollal széttrollkodni ezt a jobb sorsra érdemes topicot, de most mégis milyen ügyesen megteszem!


Ha már sokan kérdezték, hogy mikor lesz új nagy bejelentés. Ha arra ez nem is válasz, de arra igen, hogy meddig biztosan nem.

ON
 
  • Tetszik
Reactions: BJani

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 004
36 349
113
Te még hiszel a mesékben? :rolleyes: A forint naponta rekordokat dönt, spórolás van ezerrel, recsek ropog a gazdaság egész Európában, Krisss írta nemrég itt valahol, hogy örülnek, ha év végéig tudnak majd tankolni a technikákba, mert nincs pénz. Ezek után Te el tudsz képzelni több, euró milliárdos haditechnika bejelentést? Tudod, nyilatkozni bármit lehet, hogy gyorsítunk, van pénz, blabla... aztán a valóság meg kissé más :/
Épp erre az ellentmondásra akartam rá világítani: k. nincs pénz - 3 havi importra elég a valuta tartalék jelenleg. A fegyvereket meg nem forintért adják: nyomtathat belőle akármennyit Matolcsy - az a Zrínyi programnak nem igazán segít. Szóval, amíg nem jelentenek be valamit, addig csak szájkarate a "gyorsítás".

Euró-milliárdos beszerzésre amúgy sem számítok már a következő pár évben. Talán a majdani 8x8-as beszerzés fogja csak azt közelíteni meg az infó-kommunikációs fejlesztések.
Amire van esély fél-egyéves távlatban és lényegében "be van jelentve", hogy lesz: Skyranger 30 és HX3 löveg.
Ezek annyira nem drága cuccok: a Skyrangert 12-15 millió EUR/db lehet szerintem, a HX3 löveg meg 8-10 millió EUR/db (elvileg "PZH árának a fele" @krisss szerint; az ukránoknak 17 milliós átlagáron rendeltek PZH-kat nem rég).
HX3-at 24 löveggel számoljuk, akkor az 240-250 millió EUR lehet, ami kb. 100-110mrd forint. RM közlése szerint 2024-nél előbb egy darabot sem tudnak ebből szállítani, szóval ha idén leszerződik, akkor jó sokáig alig kell fizetni értük - max. valami foglalót. Ezért gondolom, hogy ez még idén akár aláírásra is kerülhet.
Skyrangert idén nyárra várta leszerződni az RM, ami nem "jött be". Ez minimum Lynx IFV árban van, de szerintem inkább drágább a távirányítású torony, az AESA radarok és Mistral-integráció miatt. 15 millió EUR/db talán nem rossz becslés rá.
Én minden "lánctalpas" gépesített lövész, harckocsizó zászlóalj és tüzérosztály mellé tennék belőle legalább 6 darabot. Ha jól tudom(?) akkor a 218 Lynxből 4 lövész zászlóalj jön ki + Leopard2 zászlóalj és PZH-osztály az összesen 6 század/üteg légvédelmis jelent, tehát minimum 36 Skyrangeres Lynx kellene, mi kb. 540 millió EUR-bak kerülhet szerintem, 220-230 mrd forint. Ez a rendszer még igen csak fejlesztés alatt áll, 2025-nél előbb nem is jönne egy sem belőle, szóval ha idén leszerződnék akkor sem kerülne (sok) pénzbe még 1-2 évig.
Szóval ez a két projekt még idén vagy jövő éve első felében esélyes, hogy bejelentésre kerül...
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 004
36 349
113
OFF

Nem akarom bel pollal széttrollkodni ezt a jobb sorsra érdemes topicot, de most mégis milyen ügyesen megteszem!


Ha már sokan kérdezték, hogy mikor lesz új nagy bejelentés. Ha arra ez nem is válasz, de arra igen, hogy meddig biztosan nem.

ON
Gyorsító-Bobó miniszter még nem hallotta ezt az interjút, mert tegnap épp azt magyarázta, hogy van pénz meg minden! :D
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 004
36 349
113
Az egyéni felszerelèseket. Erről beszélt is részletesebben Ruszin a fenti interjúban, illetve utalt rá, hogy több más dolog is èlesitve lesz.
igen, de az egyéni felszerelés nem nagy tétel beszerzések terén - az a gáz, hogy ezt évekkel ezelőtt nem lépték meg...
RSZR interjúját is meghallgattam és mind tudjukm hogy sok minden van" csőben" (Skrynger, Hx3, drón, stb.), de csak nem akar kijönni.